Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δεν είναι και καμιά καταστροφή»!!!

Την προκλητικότητα και τον κυνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να «απογειώσει» για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, αυτήν τη φορά μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την επιδημική έξαρση της γρίπης.

Στην κυβερνητική γραμμή που παρουσιάζει τους δεκάδες νεκρούς από τη γρίπη περίπου ως... «φυσικό φαινόμενο», ο Π. Πολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζούμε μια έξαρση της γρίπης, με την πλειοψηφία των στελεχών να είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περυσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος. Αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, για να μην τρελαθούμε δηλαδή»!!!

«Τερματίζοντας» μάλιστα την πρόκληση, έφτασε στο σημείο να κάνει σύγκριση του αριθμού των νεκρών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ! Οπως είπε, 101 οι νεκροί από γρίπη την περίοδο 2010-2011, 40 οι νεκροί πέρσι, άρα... όλα καλά!

Για να κοπεί λοιπόν μια και καλή το καλαμπούρι: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει, από το ίδιο σημείο που την άφησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου δεν υπολογίζει ούτε καν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από μια προβλέψιμη και αναμενόμενη έξαρση της γρίπης, για την οποία δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα επειδή «κοστίζουν». Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς εμβολιαστική κάλυψη, μεταξύ άλλων επειδή και το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους). Η ευθύνη για τον εμβολιασμό μετακυλίεται από το αστικό κράτος στον ίδιο το λαό, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες και διαχρονικές ελλείψεις σε ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η απάντηση λοιπόν είναι μία: Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση, κανένας συμβιβασμός με την πολιτική που την προκαλεί, ούτε και με την προκλητική προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπεύθυνοι για να μας πουν ότι... δεν τρέχει και τίποτα!

«Αυξάνουν και θωρακίζουν» την κοροϊδία και την απάτη

Αν κάποιος πιστέψει όσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, γράφει στην «Αυγή» της Κυριακής, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... έχει λύσει όλα τα προβλήματα των αγροτών!

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως... αχρείαστες τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να συσκοτίσει τα δίκαια όσο και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους, ο υπουργός επιδίδεται σε αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση: Αραδιάζοντας μια σειρά ψέματα, προβάλλει μια εικονική πραγματικότητα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αυξάνουμε και θωρακίζουμε το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων»!

Αλλα ας δούμε αναλυτικότερα τα ψέματα που επιστρατεύει ο υπουργός:

-- Είπε ότι ενώ στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων υπήρξε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος του αγροτοκτηνοτρόφου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα για το σταμάτημα αυτής της κατάστασης. Ομως τον διαψεύδουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι το 2018, και ενώ η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι περάσαμε στη «μεταμνημονιακή περίοδο», το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα υπέστη μείωση 4,9%. Οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση αυτού του χαμένου εισοδήματος, που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες τεράστιες απώλειες. Γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα, αλλά η κυβέρνηση απαντάει με τα ψίχουλα των κρατικών ενισχύσεων «de minimis» και μάλιστα όχι για όλους, αλλά για πολύ λίγους.

-- Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση «θωράκισε την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες». Δεν γνωρίζει άραγε ο υπουργός ότι αυτός ο νόμος παραμένει «στα χαρτιά», καθώς οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραδίδουν - και δεν πωλούν - στους εμποροβιομηχάνους το σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν; Οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Ζητούν άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων - γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα - αλλά η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζε και ζεύγος βοών». Ο υπουργός στη συνάντησή του με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει πως «δεν γνώριζε» τίποτα για τις «ανοιχτές» τιμές και ...ενημερώθηκε σχετικώς, οπότε τώρα δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια, πόσο μάλλον να προβάλλει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

-- Ισχυρίζεται ακόμα ότι «πάρθηκαν μέτρα ελέγχου στο γάλα που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά και ποσοτικά οι έλεγχοι». Και τότε πώς γίνεται και οι μεγαλογαλατάδες συνεχίζουν να προμηθεύονται με τις οκάδες ξένο γάλα, με αποτέλεσμα το ντόπιο να μένει απούλητο ή να παραδίδεται από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές; Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) να κάνει ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο - γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα - και η κυβέρνηση απαντάει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την προώθηση των ντόπιων προϊόντων στα Βαλκάνια, μέσω... της συμφωνίας των Πρεσπών! Και δεν το 'χαμε πάρει χαμπάρι ότι όλο αυτό το αμερικανοΝΑΤΟικό αλισβερίσι και πήγαινε - έλα για την κύρωση της συμφωνίας γινόταν για να στηριχθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων!

Εχει σημασία, τέλος, η αναφορά του υπουργού ότι προετοιμάζεται «νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι οργανωμένοι σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα». Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το «ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα», βέβαια, το αποκαλύπτουν τα «αγροτοδικεία», που οργιάζουν ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το αποκαλύπτει και ο ίδιος ο υπουργός σημειώνοντας αμέσως παρακάτω: «Η τακτική του αποκλεισμού δρόμων είναι ξεπερασμένη και κούρασε τόσο τους αγρότες όσο και την κοινωνία». Θέλει δηλαδή η κυβέρνηση ένα «αγροτικό κίνημα» που δεν θα κάνει αγώνες, δεν θα στήνει μπλόκα στις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά θα... διαλέγεται διαρκώς με τις κυβερνήσεις, όχι για το τι θα κερδίσουν, αλλά για το πόσα θα χάσουν κάθε φορά οι αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποτελεί «καρφί στο μάτι της». Δεν θα τα καταφέρει, όμως, καθότι οι αγρότες έχουν αγκαλιάσει με την εμπιστοσύνη τους αυτό το αγροτικό κίνημα, βλέποντας πως μόνο με τους αγώνες και τα μπλόκα μπορούν αρκετά να εμποδίσουν και κάτι να κερδίσουν. Αλλωστε, κι αυτά που ο υπουργός δηλώνει ότι η κυβέρνηση έδωσε στους αγρότες - αφορολόγητο όριο, αφορολόγητες επιδοτήσεις, αναβολή τέλους επιτηδεύματος, ακατάσχετο κ.ά. - κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων τα έδωσε. Επομένως, τα μπλόκα είναι μεν από παλιά, αλλά δεν είναι ξεπερασμένα και σίγουρα είναι αποτελεσματικά, ακριβώς γιατί εκφράζουν τη συντονισμένη κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.


Π. Ρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ