Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιατί σκούζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

«Η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ στήριξαν, στηρίζουν, τη συμφωνία - γέφυρα των 4 μηνών, είναι στη γραμμή της επίτευξης πάση θυσία συμβιβασμού με τους εταίρους, για επίτευξη νέας συμφωνίας, όπως κι αν ονομαστεί κ.λπ. Και σε αυτό τείνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνησή σας. Αλλα κόμματα, όπως δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, άλλοι ανεγκέφαλοι, η ΧΑ επίσης, μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή, σε άλλο νόμισμα, στα πλαίσια φυσικά αυτού του συστήματος, της καπιταλιστικής του Ενωσης, της ΕΕ, της επιλογής τέτοιων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, ακροβατείτε ανάμεσα και στις δύο αυτές εκδοχές και τις ονομάζετε μάλιστα και τις δύο αριστερές». Αυτό το μικρό απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, προχτές στη Βουλή, έδωσε αφορμή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να επιτεθεί ξανά στο ΚΚΕ με μια ανακοίνωση που είχε τίτλο: «Αθλιότητες και λάσπη ξανά από το ΚΚΕ».

Γιατί τόση πρεμούρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να απαντήσει στο ΚΚΕ; Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ούτε ονομαστικά αναφέρθηκε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε τίποτα. Η οποία θυμίζουμε μόνιμα διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωζώνη, την ΕΕ. Τώρα γιατί σκούζει; Αλλωστε, δεν την ταύτισε κανείς με τη Χρυσή Αυγή. Συνιστώσα της συγκυβέρνησης είναι και γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Η Χρυσή Αυγή απλά τελευταία ακολουθεί τακτική γλειψίματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική που κάνει το ΚΚΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι συγκεκριμένη, ότι παραπέμπει την έξοδο από την ΕΕ σε κάποιο «μεταβατικό πρόγραμμα» εντός όμως των καπιταλιστικών σχέσεων και της αστικής εξουσίας, ως δήθεν εφαλτήριο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Ετσι όμως κάνει μια τρύπα στο νερό, αφού ο στόχος για «έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ» αποσπασμένο από την εργατική - λαϊκή εξουσία δεν αποτελεί κανένα εφαλτήριο, αλλά στοιχείο καπιταλιστικής αστικής ενσωμάτωσης. Ετσι, άλλωστε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και κατεβαίνει σε κοινό εκλογικό σχήμα με θιασώτες του ευρωσκεπτικισμού όπως το «Σχέδιο Β' » του Αλαβάνου, ενώ παλιότερα συζητούσε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και με το ΕΠΑΜ του Καζάκη και επίσης συνεργάζεται με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό καλούμε τους «αγωνιστές» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μελετήσουν καλύτερα τη θέση του ΚΚΕ ότι η έξοδος από ΕΕ άρα και από το ευρώ πρέπει να συνοδεύεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους, κεντρικό σχεδιασμό οικονομίας, εργατική - λαϊκή εξουσία. Αλλιώς κάνεις μια τρύπα στο νερό, γυρνάς σε μία από τα ίδια.


Μ.

Στην τελική ευθεία μπροστά στα μαθητικά φεστιβάλ!

Στις 4 - 5 Απρίλη σε όλη την Αττική θα αντηχεί το σύνθημα των μαθητικών φεστιβάλ «ΕΕ vs νεολαία: Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος!»

Εδώ και αρκετούς μήνες εκατοντάδες μαθητές στα σχολεία της Αττικής «χτίζουν» με μεράκι τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ στην περιοχή τους! Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ συζητούν με τους μαθητές από εκατοντάδες σχολεία της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από ερωτηματολόγια στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στην ερώτηση για το ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται για το σχολείο, απαντούν «οι εξετάσεις», επιβεβαιώνοντας και μέσα από τις απαντήσεις τους πως το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός γύρω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ.

Η προετοιμασία των φεστιβάλ γίνεται μέσα από πολλούς τρόπους και μορφές. Σε κάθε περιοχή οι μαθητές βρίσκουν τρόπους να το διαδώσουν παντού. Αλλού έφτιαξαν με στένσιλ το σύνθημα του φεστιβάλ και «στόλισαν» τις γειτονιές τους, αλλού έφτιαξαν πανό, κόλλησαν αφίσες, ταμπλό κ.λπ. Σε πολλές περιοχές, δεκάδες είναι οι μαθητές που ζητούν την έκτακτη έκδοση του «Ο» για να τον δώσουν και σε συμμαθητές τους. Αρκετές ομάδες γκράφιτι εμπνεύστηκαν από το σύνθημα του φεστιβάλ και θέλουν να παρουσιάσουν εκεί τη δουλειά τους.

Μαθητικά συγκροτήματα δίνουν το δικό τους τόνο σε όλα τα φεστιβάλ με όλα τα είδη μουσικής. Οι μαθητές μάς λένε πως στα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ βρίσκουν χώρο να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, πως από τις γειτονίες και τα σχολεία τους απουσιάζουν υποδομές για πρόβες για να μπορούν να ασχολούνται με τη μουσική. Πολλοί μαθητές, μέσα από το μεράκι για τη μουσική, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με πλευρές της ιστορίας του κινήματος, όπως π.χ. στο Αιγάλεω, που συμμετέχει χορωδία από το 5ο ΓΕΛ με αφιέρωμα στη Μ. Δημητριάδη ή στην Πετρούπολη που θα παρουσιαστεί εργασία - μουσικό αφιέρωμα από το μουσικό σχολείο Ιλίου για τον Ναζίμ Χιχμέτ.

Δεκάδες μαθητές συμμετέχουν μέσα από σκετς που οι ίδιοι επιμελήθηκαν. Στην Γκράβα και στο Περιστέρι τούς ενέπνευσε η ζωή στο σχολείο και το τι ακούγεται καθημερινά στην τάξη. Πολλοί καθηγητές τους λένε να διαβάζουν και να μην ασχολούνται με τίποτα άλλο, ότι αν περάσουν στο πανεπιστήμιο θα λυθούν τα προβλήματά τους. Παρουσιάζεται επίσης ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα. Δε λείπουν και τα περιστατικά ωμού αντικομμουνισμού μέσα στην τάξη (εξισώνουν την ΕΣΣΔ με τον Χίτλερ!), κάτι που ήταν η αφορμή για σκετς στο Μενίδι. Οι μαθητές στον Πειραιά εμπνεύστηκαν από τις φετινές μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σχολείο και την τράπεζα θεμάτων με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Φυσικά, δε λείπει η σάτιρα για την πολιτική επικαιρότητα με την αλλαγή κυβέρνησης.

Θεατρικές ομάδες που ήδη λειτουργούν στα σχολεία παρουσιάζουν το έργο τους στα μαθητικά φεστιβάλ, όπως οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Αθήνας που παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο «η Εβραία» του Μπ. Μπρεχτ ή οι μαθητές του 39ου ΓΕΛ Αθήνας που θα παίξουν κωμωδία.

Στο κάλεσμα του φεστιβάλ φυσικά δεν θα έλειπε και ο χορός! Παραδοσιακοί χοροί θα παρουσιαστούν σε Πέραμα, Νίκαια, Καλλιθέα, Νέο Ηράκλειο από χορευτικούς συλλόγους και μαθητές. Επιδείξεις καποέιρα, μοντέρνου, latin, beatbox, break dance θα γίνουν σε Μπραχάμι, Ηράκλειο, Φιλαδέλφεια, Κορυδαλλό, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Σεπόλια, Γκράβα με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουν οι μέρες!

Ταυτόχρονα, διεξάγονται τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, ping pong, σκάκι με μεγάλη συμμετοχή παιδιών από τις λαϊκές περιοχές της Αττικής, διεκδικώντας ελεύθερους χώρους για όλους τους νέους, με σύγχρονες και δωρεάν, ασφαλείς υποδομές. Το Σαββατοκύριακο 21-22/3 και 28-29/3 πραγματοποιήθηκαν τουρνουά σε Αργυρούπολη, Αλσος Βεΐκου, Γκράβα, Σεπόλια, Κερατσίνι, Πέραμα, Ελευσίνα, Νίκαια, Πειραιά, Κορυδαλλό, Λαύριο, Μαρούσι, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών.

Σε όλα τα φεστιβάλ θα υπάρχουν χώροι - περίπτερα για μαθητές της Γ' Λυκείου και για μαθητές ΕΠΑΛ. Θα υπάρχουν αφιερώματα για την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών καθώς και περίπτερα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Φυσικά, μέσα από την προετοιμασία και διαδικασία των φεστιβάλ προβάλλεται και η αναγκαιότητα ισχυροποίησης της ΚΝΕ σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο, ως αναγκαίος όρος για πάλη, για αγώνες για τη ζωή που μας αξίζει, ως ελπιδοφόρα διέξοδος και στάση ζωής κόντρα στα αδιέξοδα του σήμερα!


Βιβή ΣΙΩΡΑ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της Οργάνωσης

Οχι, ρε δεν παίζω μπάλα

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη μας έστειλε ένα κείμενο-μνημόσυνο όπως το χαρακτηρίζει η ίδια για τον Νίκο Αντωνάκο, που «έφυγε» στις 3 Απριλίου το 2009, το οποίο, και δημοσιεύουμε.

***

Ιδού, σε ποιο σημείο με έφερνε με τις επιφυλλίδες του ο Νίκος Αντωνάκος, όπως εκείνη με τον τίτλο «παίξε μπάλα, ρε», που είχε δημοσιευτεί κάποια Κυριακή στη στήλη του στο «Ριζοσπάστη».

Να χρησιμοποιώ ένα ρε που δεν είναι του πεντάγραμμου αλλά του δρόμου, όπως αναζητείται στα σταυρόλεξα.

Βέβαια, όλες οι λέξεις που υπάρχουν στο ελληνικό λεξικό είναι προς χρήση αυτών που μιλάνε την ελληνική γλώσσα.

Ομως, μπαίνει στη μέση και η οικογενειακή συμπεριφορά ή η επιλογή του καθενός μας ποια χρήση της γλώσσας κάνει.

Υπάρχουν μέρες, αυτό είναι μια εξομολόγηση, που αρνούμαι να βγω από το σπίτι μου γιατί δε θέλω να ακούσω την κακοποίηση της γλώσσας από αυτούς που περνάνε δίπλα μου ή που με προσπερνάνε ή που κάθονται στις καρέκλες των καφέ της πλατείας και μιλάνε ανάμεσά τους ή στο κινητό τους κολλημένο στο αυτί τους.

Οχι, ρε, δε θα υπακούσω στην προτροπή σου και δε θα παίξω μπάλα,

Δε θα καθίσω χαζεύοντας απέναντι από την οθόνη της τηλεόρασης, άσχετα τι προβάλλει,

Δε θα ξαπλώσω στον καναπέ παρακολουθώντας τα σίριαλ της βωμολοχίας,

Δε θα βουλιάξω στην απάθεια,

Δε θα με καθηλώσει η αδράνεια ατενίζοντας τα προβλήματα με την έγγραφη ταινία να τρέχει κάτω από αυτά, με τον ύπουλο σκοπό να με τρομάξει και να με προδιαθέσει ότι τίποτε δεν μπορώ να κάνω για την ανατροπή τους.

Οχι, ρε, δε θα παίξω μπάλα.

Δε θα σου κάνω το χατίρι να γίνω μια μονάδα στο συρφετό,

Θα αντιδράσω,

Οχι μόνο στο να αφαιρέσω το ρε από την προτροπή σου ή να το προσθέσω στο προσωπικό μου λεξιλόγιο αλλά θα βγω στους δρόμους,

Θα ενωθώ με τους άλλους που βγαίνουν στους δρόμους επειδή ακριβώς έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα και επιζητούν τη λύση τους,

Θα φωνάξω μαζί τους, θα περπατήσω μαζί τους, θα συζητήσω μαζί τους, θα ταυτιστώ μαζί τους,

Και όταν γυρίσω σπίτι μου κουρασμένη, θα φτιάξω μια λίστα προβλημάτων

Κατά προτεραιότητα.

Μήπως, όμως, δεν είχα καταλάβει εντελώς την επιφυλλίδα του Νίκου Αντωνάκου και με τη δική του ειρωνική γραφή εννοούσε ακριβώς αυτό;

Δε θα επιτρέψω στους άλλους να με αλλοτριώσουν.

Θα παίξω μπάλα με τους από εδώ και θα προσπαθήσω να βάλω γκολ.

Να τους τρυπήσω τα δίχτυα.

Ναι, ρε, όλα τα πιο πάνω θα κάνω.

Δε θέλω πια να είμαι ένα ήσυχο και υπάκουο άτομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ