Ξεπέρασαν τους 21.500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Καθημερινός «Γολγοθάς» για τους 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους
Copyright 2023 The Associated |
«Δεν θα σταματήσουμε (...) Θα εντείνουμε τις μάχες τις μέρες που έρχονται. Θα είναι μακρύς πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επισκεπτόμενος στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντίστοιχα, σε άρθρο του τα Χριστούγεννα στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», αποτυπώνοντας την επίθεση του Ισραήλ εναντίον όλου του Παλαιστινιακού λαού και του δικαιώματός του να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα, ο Νετανιάχου έθεσε 3 όρους «προτού παύσει» η ισραηλινή επίθεση: Την καταστροφή της Χαμάς, την «αποστρατιωτικοποίηση» της Γάζας και την «απο-ριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας». Πρόβαλε μάλιστα ως «υπόδειγμα» τις περιπτώσεις των ηττημένων Γερμανίας και Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...
Παράλληλα, προκαταλαμβάνοντας την «επόμενη μέρα» της κατοχής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο «εγγύς μέλλον» το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας «προσωρινής ζώνης ασφαλείας στην περίμετρο» του θύλακα, απορρίπτοντας ξανά το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Copyright 2023 The Associated |
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χ. Χαλεβί, μιλώντας την Τρίτη σε στρατιωτικούς, επισήμανε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει «πολλούς μήνες».
Εως την Παρασκευή, μετά από 84 μέρες δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 21.507, στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, και οι τραυματίες τους 55.915.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν θαφτεί κάτω από τόνους ερειπίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο τραγική γίνεται η κατάσταση των Παλαιστινίων που καταφέρνουν να επιζήσουν από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA):
Σε αυτές τις συνθήκες, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εκδίδει συνεχώς νέες διαταγές εκτοπισμού, σε περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Γάζας, με την UNRWA να καταγράφει ότι «πάνω από 150.000 άνθρωποι - μικρά παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι - δεν έχουν πού να πάνε».
Ο δε διευθυντής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Τ. Γουάιτ, τόνισε ότι πλέον πάνω από το 40% των περίπου 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας.
«Βλέπουμε περισσότερες βόμβες, λιγότερα τρόφιμα και ακόμη λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σε δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου «Al Jazeera» την Παρασκευή. Αξιωματούχοι της UNRWA κατήγγειλαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες βάζουν στο στόχαστρο και πυροβολούν ακόμα και κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλαν κατά φάλαγγας μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, που επέστρεφε από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, κινούμενης επί οδικού άξονα που είχε υποδείξει ο ισραηλινός στρατός. Ο επικεφαλής της διεθνούς φάλαγγας και η ομάδα του δεν τραυματίσθηκαν, αλλά ένα όχημα υπέστη ζημιές», κατήγγειλε με ανάρτησή του εκ μέρους της UNRWA ο Τ. Γουάιτ.
Αντίστοιχα, ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, επέκρινε τις συνθήκες της μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Φάλαγγες δέχονται πυρά. Καθυστερήσεις στα συνοριακά περάσματα», έγραψε σε ανάρτησή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο πληθυσμός, τραυματισμένος και εξαντλημένος, στοιβάζεται σε μια λωρίδα γης όλο και πιο περιορισμένη».
«Τρία επίπεδα επιθεώρησης πριν τα φορτηγά λάβουν άδεια εισόδου. Σύγχυση και μεγάλες ουρές. Ολο και πιο μακρύς κατάλογος αγαθών που απορρίπτονται», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Γκρίφιθς.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - οι περισσότεροι από τους οποίους γίνονται με αμερικανικές βόμβες και πυραύλους - εξακολουθούν να ισοπεδώνουν κατοικίες αμάχων, ενώ το κράτος - δολοφόνος δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Μετά τη σχεδόν πλήρη ισοπέδωση του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, ακολούθησαν μακελειά σε άλλους μεγάλους καταυλισμούς, στην κεντρική και νότια Γάζα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε και σκότωσε πάνω από 107 αμάχους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγάζι. Το μέγεθος της σφαγής ήταν τέτοιο που ανάγκασε την ηγεσία του ισραηλινού στρατού να παραδεχθεί αργότερα ότι χρησιμοποίησε... «ακατάλληλους τύπους πυρομαχικών».
Δεν πρόκειται φυσικά περί «λάθους». Οπως επιβεβαιώνουν εδώ και μέρες αλλεπάλληλα ρεπορτάζ και σε «δυτικά» ΜΜΕ, όπως το CNN, το Ισραήλ έχει ρίξει στη Γάζα μεταξύ άλλων εκατοντάδες βόμβες βάρους ενός τόνου - οι περισσότερες αμερικανικής κατασκευής - οι οποίες προκαλούν τεράστιες απώλειες στους αμάχους.
Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης τις τελευταίες μέρες στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρετζί και Νουσεϊράτ.
Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι καταγγελίες για τα φριχτά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους οι οποίοι φυλακίζονται μαζικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν φτιάξει οι κατοχικές δυνάμεις μέσα στη Γάζα και σε περιοχές του Ισραήλ.
Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο που τράβηξαν Ισραηλινοί οπερατέρ, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού, το οποίο δείχνει τη μετατροπή ανοιχτού σταδίου της Γάζας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταξύ τους και παιδιών, εφήβων, ηλικιωμένων, ακόμα και αναπήρων, που στέκονται ή κάθονται σε παράταξη φορώντας μόνο εσώρουχα, υπό την απειλή των όπλων Ισραηλινών στρατιωτών.
Παράλληλα, σε ένα ακόμα δείγμα των εγκληματικών τακτικών του ισραηλινού κατοχικού στρατού, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι παρέλαβε 80 πτώματα σε προχωρημένη σήψη και αποσύνθεση από το Ισραήλ, μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ξεθάψει τα πτώματα Παλαιστινίων από περιοχή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας - καταγγελίες αναφέρουν ότι αρπάχτηκαν πτώματα και από νεκροτομεία - με το πρόσχημα της εξέτασης αν ανάμεσά τους υπήρχαν Ισραηλινοί όμηροι...
Αφού έγιναν νεκροτομή και «έρευνες», τελικά 80 σοροί παραδόθηκαν και ξαναθάφτηκαν σε νεκροταφείο στη Ράφα της νότιας Γάζας.
Εκπρόσωπος της Χαμάς σχολίασε ότι η είδηση αποκαλύπτει την έλλειψη ηθικής από τον ισραηλινό στρατό, ενώ επανέφερε τις κατηγορίες για κλοπή ανθρώπινων οργάνων και ιστών θυμάτων των επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό.
Την Πέμπτη προστέθηκε η ταυτόχρονη επίθεση σε ανταλλακτήρια 10 πόλεων
Νέες αιματηρές επιθέσεις, με νεκρούς Παλαιστίνιους, τραυματίες και συλλήψεις, συνέχισε και την περασμένη βδομάδα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός στη Δυτική Οχθη.
Παράλληλα, πέρα από τις εισβολές σε πόλεις και χωριά, την καταστροφή υποδομών σε οδικά δίκτυα, υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, σπίτια αμάχων κ.τ.λ., την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πρωτοφανής, πολύωρη επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε 10 πόλεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, οι συντονισμένες επιχειρήσεις του στρατού σε πόλεις όπως η Ραμάλα, η Ναμπλούς, η Τζενίν, η Χεβρώνα κ.ά. είχαν στόχο τον εντοπισμό και την κλοπή (μέσω «κατάσχεσης») μεγάλων χρηματικών ποσών, που έφθασαν περίπου τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το πρόσχημα των κατοχικών δυνάμεων ήταν η ανάσχεση «χρηματοδότησης» των «τρομοκρατών» της Χαμάς, αλλά απώτερος στόχος ήταν να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στην κατεστραμμένη οικονομία της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σε μία περίοδο μάλιστα που το Ισραήλ έχει παγώσει εκβιαστικά την απόδοση φόρων που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.
Συνολικά, από την αρχή του 2023 ο ισραηλινός κατοχικός στρατός και Εβραίοι έποικοι επιτίθενται καθημερινά σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, έχοντας σκοτώσει πάνω από 500 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι 315 δολοφονήθηκαν μέσα στους τελευταίους 3 μήνες.
Σε ένα τέτοιο φόντο, την Παρασκευή σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι φέρεται ότι προσπάθησαν να επιτεθούν σε κατοχικούς στρατιώτες, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο Mizmoria της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στη Χεβρώνα.
Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Ιράν και Υεμένη στο «βεληνεκές» των απειλών και των κλιμακούμενων επιθέσεων από το Ισραήλ
Copyright 2023 The Associated |
Συντρίμμια μετά από φονική ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο την περασμένη Τετάρτη |
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ τις προηγούμενες μέρες κλιμάκωσε τις πολεμικές απειλές εναντίον του Λιβάνου, ενώ έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» δολοφονώντας με χτύπημα στη νότια Δαμασκό τον Ιρανό ταξίαρχο Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, επικεφαλής της δύναμης «Αλ Κουντς» στη Συρία.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς, που μαζί με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου παίρνουν τις κεντρικές αποφάσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, «προειδοποίησαν» για το ενδεχόμενο νέου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, επικαλούμενοι τη μη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2006, μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου Ισραήλ - Λιβάνου. Η απόφαση που επικαλείται το Ισραήλ (το οποίο δεν εφαρμόζει καμία από τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης...) προέβλεπε μεταξύ άλλων την αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ, την αποχώρηση των μαχητών της σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ και την ανάπτυξη, εκεί, δυνάμεων του τακτικού στρατού του Λιβάνου.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Γκαντς, ανεβάζοντας τις απειλές κατά του Λιβάνου και απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του Ισραήλ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Λέω στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή... Τελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση. Αν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά προς τις βόρειες κοινότητες και να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, τότε θα το κάνει ο ισραηλινός στρατός».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χ. Χαλεβί, δηλώνοντας ότι «εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο.
Η δολοφονία, από το Ισραήλ, του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, λίγο πριν την τρίτη επέτειο της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί από την κυβέρνηση Τραμπ στη Βαγδάτη (3/1/2020), προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης.
Η κυβέρνηση του Ιρανού Προέδρου Ε. Ραϊσί διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, κάνοντας λόγο για θρασύδειλη δολοφονία, «ένδειξη του εκνευρισμού και της ανικανότητας» του Ισραήλ, καθώς το τελευταίο απέφυγε να αναλάβει επίσημα την ευθύνη της επίθεσης.
Το Ισραήλ, ωστόσο, κλιμάκωσε παραπέρα την επικίνδυνη κόντρα με το Ιράν, καθώς την Πέμπτη, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Μουσαβί στη Δαμασκό, προχώρησε σε άλλη μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, με το σαουδαραβικό δίκτυο «Arabiya» να αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 11 μέλη των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιδράσεις και αντιπαράθεση αναζωπύρωσε και η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία καταγράφεται ότι το Ιράν αύξησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά ποσοστό υψηλότερο του 60%.
Ο επικεφαλής του πυρηνικού του προγράμματος, Μ. Εσλαμί δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νέο», ωστόσο την Πέμπτη οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου εξέφρασαν την «ανησυχία» τους, υποστηρίζοντας ότι τα όσα καταγράφονται στην έκθεση συνιστούν «αμείωτη κλιμάκωση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, και τη «σοβαρή αμφιβολία» τους για τη διάθεση του Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ «με πλήρη διαφάνεια». Παράλληλα άφησαν ανοιχτή την «πόρτα» σε πιθανά νέα διπλωματικά παζάρια, αναφέροντας ότι παραμένουν αφοσιωμένοι σε μια «διπλωματική λύση».
Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ιράκ, εναντίον εγκαταστάσεων «φιλοϊρανικών» ενόπλων κινημάτων, μεταξύ τους και θέσεων της «Καταέμπ Χεζμπολάχ» («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»).
Οπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική επιδρομή ήρθε σε αντίποινα για την επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν την προηγούμενη μέρα, από την οποία τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί, ο ένας σοβαρά.
Οι επιδρομές των ΗΠΑ οδήγησαν στον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 18, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για «ξεκάθαρα εχθρική ενέργεια» που παραβιάζει τα ιρακινά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζονται διαβουλεύσεις και διεργασίες εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για τη συγκρότηση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης με την ονομασία «Επιχείρηση Φρουρός Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να εξασφαλιστεί τάχα η διεθνής ναυτιλία από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.
Ανάμεσα στις περίπου 20 χώρες που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ή πρόθεση να συμμετάσχουν, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί το επόμενο διάστημα η Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Χεμπεστράιτ δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι το Βερολίνο εξετάζει τη συμμετοχή της χώρας στην αποστολή, αναφέροντας: «Υπάρχει δικαίωμα στην ασφάλεια. Και υπάρχει η ελευθερία στη θάλασσα και στην ανοιχτή θάλασσα. Και όταν αυτή απειλείται, η διεθνής κοινότητα καλείται να ελαχιστοποιήσει τέτοιες απειλές».
Από την άλλη, πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters» και του αραβικού δικτύου «Al Jazeera» κατέγραφαν «προβληματισμούς» και τις «αμφιβολίες» ορισμένων από τις χώρες που αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, αποτυπώνοντας αντιθέσεις και μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Ανάμεσά τους είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, που με ανακοινώσεις τους πήραν αποστάσεις από τη συμμετοχή στη δύναμη.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατεύσει τα δικά της «εθνικά συμφέροντα», δηλαδή των Ιταλών εφοπλιστών.
Το ισπανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές που είναι υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή συντονίζονται από την ΕΕ, και όχι αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία (που έχει ναυτική βάση στα ΗΑΕ και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί) ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη δυνάμεις στη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και ότι τα πολεμικά της πλοία θα υπακούν αποκλειστικά στις εντολές του γαλλικού υπουργείου Αμυνας...
Εδώ και χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν έχει μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη» από τις διαδοχικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ναυτικές αποστολές «ασφαλείας», όπως οι επιχειρήσεις «Atalanta» (της ΕΕ, ανοιχτά της Σομαλίας), «Agenor» (ευρωπαϊκή επιχείρηση για την εξασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ), οι πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις «Combined Maritime Forces», 35 χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με πεδίο δράσης και την Ερυθρά Θάλασσα, κ.λπ.
Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, οι ΗΠΑ επιδίδονται σε εντατικές προσπάθειες να καθησυχάσουν «δυτικά» εφοπλιστικά συμφέροντα και ναυτιλιακές εταιρείες σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, προβάλλοντας σειρά «επιχειρημάτων» όπως ότι θα θωρακιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή από την πολυεθνική ναυτική δύναμη «Φρουρός Ευημερίας».
Επί του παρόντος, πάντως, με εξαίρεση τη δανέζικη «Maersk», που ξανάρχισε τις αποστολές πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, άλλα μονοπώλια διατηρούν επιφυλάξεις.
Νέα περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή
Με «σταθερές» τον στενό συντονισμό και τη στήριξή τους στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, στο όνομα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», και γενικά στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης (πέρα από τις τυπικές αναφορές σε «λύση δύο κρατών»), οι ΗΠΑ επιχειρούν παράλληλα να διασφαλίσουν τα συνολικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιήσει στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας νέα περιοδεία σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και χώρες του Περσικού Κόλπου (Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ), σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής. Αυτή θα είναι η 5η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και η 4η περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής στο ίδιο διάστημα.
Μεσοβδόμαδα, εξάλλου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι «περιφερειακές απειλές», η κατάσταση στη Γάζα και «οι προετοιμασίες με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Οστιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο να εξασφαλιστεί «ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», επισημαίνοντας παράλληλα, υποκριτικά, την «ανάγκη προστασίας» των αμάχων και «αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Την ίδια ώρα παραμένουν σε εξέλιξη τα παζάρια για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Σε ρόλο διαμεσολαβητή με τη Χαμάς ο Καταριανός εμίρης, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχε την περασμένη Τρίτη άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία σύμφωνα με το Κατάρ συζήτησαν «κοινές προσπάθειες μεσολάβησης για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία». Η αντίστοιχη ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν αναφέρεται καθόλου σε εκεχειρία.
Την ίδια περίοδο ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ολοκλήρωνε σειρά επαφών στις ΗΠΑ, βλέποντας μεταξύ άλλων τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο συζήτησε τη «μετάβαση σε μια διαφορετική φάση πολέμου» και προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθούν οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και περιφερειακών συμμάχων τους γύρω και από την αιγυπτιακή πρόταση «τριών σταδίων».
Το Κάιρο εντείνει τις διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και άλλους Αραβες αξιωματούχους, επιχειρώντας να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή προετοιμασία εδάφους για την «επόμενη μέρα».
Σύμφωνα με το «Al Jazeera», το αιγυπτιακό σχέδιο - που φέρει την υποστήριξη του Κατάρ - προβλέπει σε πρώτη φάση την αναστολή των συγκρούσεων για περίπου δύο ή τρεις βδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων της Χαμάς και 120 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου προβλέπεται αύξηση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε δεύτερο στάδιο προβλέπεται ενδοπαλαιστινιακός «εθνικός διάλογος», με στόχο το γεφύρωμα αντιθέσεων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Σε τρίτη φάση προβλέπονται συνολική εκεχειρία, απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων (μεταξύ τους και των στρατιωτικών) με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που σχετίζονται με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ», την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα και την επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους.
Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων 60 χωρών, επισημαίνοντας την έκκλησή τους για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.