Αφορά και τις γυναίκες, τον λαό στη χώρα μας, γιατί το αστικό κράτος ως μέλος του ΝΑΤΟ, με τις αμερικάνικες βάσεις και άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές, με τις άμεσες στρατιωτικές αποστολές του εμπλέκεται στο κουβάρι των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Αυτοί οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία, τους συμμάχους της από την άλλη, οξύνονται με επίκεντρο τον έλεγχο των ενεργειακών υλών, των δρόμων μεταφοράς τους, των αγορών, των σφαιρών επιρροής, τον πλούτο του υπεδάφους χωρών, ανάμεσά τους και της Ουκρανίας. Ηδη ο λαός μας πληρώνει τα «σπασμένα» με την αφάνταστη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, με την αύξηση των τιμών σε άλλα αναγκαία βασικά προϊόντα.
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Μοναδικός φωτεινός δρόμος διεξόδου από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις, την ακρίβεια, την ανέχεια είναι ο εργατικός - λαϊκός αγώνας απέναντι στους καπιταλιστές, στα κράτη και στις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες.
Αυτός ο αγώνας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες πρέπει να έχει στόχο την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, με τον λαό σε κάθε χώρα νοικοκύρη στον τόπο του. Και σε αυτόν τον αγώνα οι γυναίκες έχουν τη δική τους θέση, δυναμώνοντας και την αλληλεγγύη στις πρόσφυγες και μετανάστριες, με αγωνιστικές διεκδικήσεις για την ολόπλευρη στήριξη και προστασία τους.
Eurokinissi |
Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων να απορρίψουν τον εγκλωβισμό του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών σε συνθήματα που η «φεμινιστική», «δημοκρατική» φρασεολογία τους δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τον πυρήνα της γυναικείας ανισοτιμίας και της εκμετάλλευσης. Είναι συνθήματα που αξιοποιούνται και προεκλογικά για την αλλαγή κυβερνητικού διαχειριστή, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής που αναπαράγει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Ολες οι εκδοχές της αστικής διακυβέρνησης - νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές όλων των αποχρώσεων - δεν υπηρέτησαν τις ανάγκες των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γυναικών, αλλά τη διάσωση του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να τσακίσει ακόμη περισσότερο τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, που πλήττει ιδιαίτερα τις εργαζόμενες (κατάργηση κυριακάτικης αργίας, νόμος Χατζηδάκη κ.ά.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν εκατοντάδες νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιδεινώνουν τους όρους ζωής των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γυναικών. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα εκθειάζουν τον νόμο της βέλγικης κυβέρνησης που θεσμοθετεί την επέκταση του ωραρίου εργασίας από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ για τις τηλεργαζόμενες, σμπαραλιάζοντας την προσωπική, οικογενειακή ζωή των γυναικών.
Αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, αλλά συνιστούν διαχρονικές αντιδραστικές προσαρμογές της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην επέκταση της μισθωτής γυναικείας εργασίας. Στο όνομα της «ισότητας των φύλων» επιδιώκουν να μοιράσουν τα βάρη ανάμεσα στη γυναίκα και τον άνδρα, και όχι να ελαφρύνουν και τους δύο από τις αβάσταχτες καθημερινές υποχρεώσεις της ατομικής - οικογενειακής ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ.
Αυτή η επιθετική πολιτική που κομματιάζει την κοινωνική ζωή της γυναίκας δεν είναι κάποια παρέκκλιση της κυβέρνησης της ΝΔ από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Ο διεθνής καπιταλιστικός ανταγωνισμός και η στρατηγική για ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζόμενων γυναικών δεν είναι αποτέλεσμα των «νεοφιλελεύθερων εμμονών». Είναι οι «σύγχρονοι» αντιδραστικοί κανόνες δουλειάς και ζωής που επιβάλλονται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και αλλού.
Η πατριαρχία προβάλλεται ως ένα αυτόνομο σύστημα, αποσπασμένο από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις, στο οποίο κυριαρχεί, όπως υποστηρίζουν, η «εξουσία του αντρικού φύλου στο γυναικείο», τόσο στην οικογένεια όσο και στο κράτος, στην κοινωνική ζωή, αποσιωπώντας τον εκμεταλλευτικό τους χαρακτήρα.
Σ' αυτό το έδαφος γεννιούνται και οι ανορθολογικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, που αναπαράγονται και ως αξίες από όλους τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Αυτές οι αντιλήψεις αναπαράγονται όχι μόνο από τα κεντρικά, περιφερειακά, τοπικά όργανα, την Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, τον στρατό, αλλά και από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την πολιτιστική βιομηχανία, τα θρησκευτικά δόγματα, που δημιουργούν μαζικά πρότυπα διαπροσωπικών σχέσεων και οικογένειας.
Καμία από αυτές τις λειτουργίες του καπιταλιστικού κράτους, αλλά και από τις κυρίαρχες αστικές αντιλήψεις, που σε νομικό - πολιτικό επίπεδο υποστηρίζονται ακόμα και από γυναίκες, δεν μπορεί να απομονωθεί, να «μεταμορφωθεί» χωρίς να αλλάξουν εκ βάθρων οι εκμεταλλευτικές οικονομικές σχέσεις, στις οποίες στηρίζονται. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις παρουσιάζουν ως «ριζοσπαστική πρόταση» μόνο κάποια ισότιμη ποσοστιαία εκπροσώπηση των γυναικών στους αστικούς θεσμούς και στα ΔΣ επιχειρηματικών κολοσσών.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες υπουργοί και βουλευτές των αστικών κομμάτων, όπως και τα γυναικεία διευθυντικά στελέχη, είναι εξίσου υπεύθυνες για την αντιλαϊκή πολιτική υποστελέχωσης και συνολικής υπολειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδιωτικών δομών Υγείας και Πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, εξειδικευμένα κέντρα για ΑμεΑ, για αποκατάσταση, δομές για ηλικιωμένους κ.λπ.), αλλά και της βιομηχανίας Φαρμάκου. Τσακίζουν την υγεία και την «τσέπη» γυναικών και ανδρών για λογαριασμό της κεφαλαιακής συσσώρευσης.
Τον 21ο αιώνα υπάρχουν οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές προϋποθέσεις και δυνατότητες, ώστε κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες και εμπόδια η πορεία της στις σπουδές, στην εργασία, η απόφασή της για δημιουργία οικογένειας. Ομως, αυτές οι δυνατότητες μετατρέπονται σε νέα δεσμά εκμετάλλευσης και καταπίεσης των γυναικών στις συνθήκες της «ψηφιακής οικονομίας» και της «πράσινης μετάβασης», που στηρίζεται στην καπιταλιστική κερδοφορία με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης ανδρών και γυναικών και με νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.
Η επέκταση της γυναικείας εργασίας συνοδεύεται από τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, την υποαπασχόληση και την ανεργία. Η πληροφορική και οι εφαρμογές της αξιοποιούνται για να ενισχύονται η δουλειά από το σπίτι μέσω της τηλεργασίας και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γυναικών, ακόμα και την περίοδο της άδειας μητρότητας. Ως αποτέλεσμα χάνεται κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο των γυναικών, αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και στα δύο χρόνια της πανδημίας.
Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μπορεί να πυκνώσει το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης, ώστε να διευρυνθεί το πρωτοπόρο ρεύμα της αντεπίθεσης στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Ο δρόμος του αγώνα για να φέρουμε τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στο προσκήνιο μπορεί να αγκαλιάσει όλο και περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλα ατομικά γνωρίσματα, τα οποία δεν πρέπει να γίνονται αφορμή κοινωνικής απομόνωσης και διακρίσεων. Ωστόσο, από μόνη της η καταδίκη τέτοιων διακρίσεων με βάση ατομικά γνωρίσματα δεν συνιστά ξεχωριστό «κίνημα» και μάλιστα σε αντιπαράθεση με την εργατική - λαϊκή πάλη. Αυτό επιδιώκουν σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, που αποθεώνουν την «ατομικότητα» και την «ατομική ευθύνη», τον «ατομικό δικαιωματισμό» σε αντιπαράθεση με τον αγώνα για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους.
Το ΚΚΕ καλεί ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες να ανακαλύψουν τον δρόμο της ισοτιμίας με τους άνδρες, της χειραφέτησης, με τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την κοινωνική ανατροπή, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Σ' αυτόν τον δρόμο η γυναίκα θα νιώσει δυνατή να επιλέξει τον σύντροφό της ικανοποιώντας την ανάγκη της για αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό, να αποφασίσει πότε θα δημιουργήσει οικογένεια, διεκδικώντας και την ανάλογη επιστημονική κρατική στήριξη (σεξουαλική αγωγή, συμβουλευτική, δημόσια, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση).
Μέσα απ' αυτόν τον δρόμο θα πληθαίνουν οι γυναίκες και οι άνδρες που θα αποκαλύπτουν τον ανορθολογισμό και την αντιδραστικότητα των συνθημάτων «περί αυτοδιάθεσης του σώματος», γενικά «περί ελευθερίας», συνθήματα που δεν συγκρούονται με τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας και τον οικονομικό, κοινωνικό καταναγκασμό.
Σε αυτήν την κοινωνία όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, όχι μόνο οι υλικές, αλλά και οι πνευματικές - πολιτιστικές, αθλητικές, ο μη εργάσιμος χρόνος δεν καθορίζονται «ελεύθερα», αλλά υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος. Πάνω σ' αυτό το έδαφος αναπτύσσεται το εμπόριο της σεξουαλικότητας και η πορνεία, η ναρκωκουλτούρα, η σεξουαλική βία, η κακοποίηση γυναικών που φτάνει μέχρι και τη δολοφονία τους. Στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα, η γυναίκα μπορεί να απορρίψει την αντιδραστική «παλέτα των επιλογών», από την οποία δήθεν ελεύθερα μπορούν να διαλέξουν οι νέες και οι νέοι.
Η Ιστορία του ΚΚΕ, του επαναστατικού εργατικού κινήματος, έχει αποδείξει πως στην κοινή πάλη αντρών και γυναικών πάνω στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων σπάνε στην πράξη οι αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, διαμορφώνονται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των συντρόφων που έχουν το ίδιο κοινωνικό όραμα, τις ίδιες ανησυχίες. Η συμμετοχή στην ταξική πάλη αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς. Σφυρηλατεί τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανιδιοτέλειας, την ικανότητα κάθε προσωπικότητας να βελτιώνεται συνεχώς, χωρίς να συμβιβάζεται με ό,τι έχει καταφέρει, χωρίς να εγκλωβίζεται στις κυρίαρχες αξίες του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής και στα κοινωνικά στερεότυπα για τον άνδρα και τη γυναίκα.
Τις καλεί να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή της στην κομμουνιστική κοινωνία. Την κοινωνία που ο πλούτος που παράγεται, αξιοποιώντας τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, έχει ως κίνητρο την όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, με κοινωνική ιδιοκτησία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ώστε κανείς και καμιά να μην περισσεύει.
Ετσι, οι ικανότητες όλων των ανθρώπων εξελίσσονται συνεχώς κι όλοι απολαμβάνουν την όλο και μεγαλύτερη μείωση του υποχρεωτικού εργάσιμου χρόνου. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις συνελεύσεις των εργασιακών χώρων και η διευρυμένη συμμετοχή της γυναίκας στα όργανα του εργατικού κράτους αποκτούν ουσιαστικό - και όχι τυπικό - χαρακτήρα. Προϋπόθεση για μια τέτοια σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, για έναν τέτοιο τιτάνιο αγώνα είναι η επαναστατική αλλαγή στη σκέψη, στη στάση, στη δράση και της γυναίκας.
Η ΚΕ του ΚΚΕ
Μάρτης 2022
Εκδήλωση με θέμα «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας» διοργανώνει η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ «Ι. Παναγιωτόπουλος». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις για την 8η Μάρτη προγραμματίζουν Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 10 Μάρτη:
Στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, οι συγκεντρώσεις και οι κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί για την Τρίτη 8 Μάρτη αποκτούν έντονο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, με τους διοργανωτές να προτάσσουν τη διεκδίκηση για απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια.
Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, δίπλα σε δεκάδες άλλους φορείς, έχουν απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση που οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) μαζί με σωματεία και φορείς θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
«Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, το 2022, την οργάνωση και πάλη των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας», τονίζουν σε κοινό τους ψήφισμα η ΟΓΕ, σωματεία και φορείς της Αττικής.
Στο ψήφισμα, που διαμορφώθηκε μετά από σύσκεψη των φορέων, υπογραμμίζονται οι σύγχρονες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. «Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο, με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με αξιοπρεπείς μισθούς, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την περίθαλψη ασθενών με COVID αλλά και όλες τις παθήσεις», αναφέρει το κείμενο.
Ομως, όπως καταγγέλλει, «οι γυναίκες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, συνταξιούχοι και φοιτήτριες βιώνουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής που τις αφήνει έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Στο έδαφος αυτό, απευθύνουν το παρακάτω κάλεσμα:
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αντιπαλεύουμε την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που στο όνομα της "ισότητας των φύλων" και της "συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" τσακίζουν τη ζωή των γυναικών και το μέλλον των παιδιών τους. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) να χαρίζει 11 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, να δίνει 7 δισ. για τα "Rafale" και τις φρεγάτες για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζει τις γυναίκες και τις οικογένειές τους στην ακρίβεια και τη φτώχεια.
Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό αυτή η εμπλοκή.
Μέσα στον συλλογικό αγώνα των Συλλόγων κι Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητικών συλλόγων μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία, στους εκβιασμούς».
Συγκεντρώσεις επίσης οργανώνονται σε:
-- Πάτρα, στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.
-- Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Αγρίνιο, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
-- Πύργο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
-- Καλαμάτα, στις 7 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο.
-- Κόρινθο, στις 6 μ.μ. στην Εθνική Τράπεζα.
-- Χαλκίδα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.
-- Λαμία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Λιβαδειά, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
-- Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στην παλιά νομαρχία.
-- Κεφαλονιά (Αργοστόλι), στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Ικαρία, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου.
-- Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.
-- Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Η επιτροπή Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη Βάση στην Αλεξανδρούπολη καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6.30 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Επίσης καλεί σε συμμετοχή στη δράση που προγραμματίζουν σωματεία της περιοχής και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο Αλτιναλμάζη για να παραμείνει το πάρκο στον λαό.
Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση την Τρίτη 8 Μάρτη στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:
Σύνταγμα: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.
Κάνιγγος: Σωματεία Κατασκευών, Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου, Υπηρεσιών, Δικηγόρων, Καλλιτεχνών και ΜΜΕ.
Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών της Αττικής.
Προπύλαια: Σωματεία δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, σωματεία εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, σωματεία δήμων, Περιφέρειας, υπουργείων.
Παλιά Βουλή: Σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες και Σωματεία συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας.
Στο συλλαλητήριο της Τρίτης 8 Μάρτη, στο Σύνταγμα καλούν:
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Κλαδικές Ομοσπονδίες: Φαρμάκου, Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ).
Σωματεία Εργαζομένων: Οικοδόμων, Ενέργειας, ΣΕΤΗΠ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων, Μισθωτών Δικηγόρων, Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Χρηματοπιστωτικού, ΟΤΑ, Καθαριστριών - Καθαριστών, Καθαριστριών Πειραιά. Εργαζομένων στα ξενοδοχεία: «Zafolia», «Royal Olympic», «Athens Marriott», «Intercontinental». «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» ν. Αττικής, «Γευσήνους ΑΒΕΕ» Π. Αττικής, «First Data», «Mellon», Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Κλωστοϋφαντουργίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Δήμου Ηλιούπολης, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, Υπηρεσίας Ασύλου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), Εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο.
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Μ. Παπαμαύρος», «Κ. Βάρναλης». Η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.
Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και Σωματεία / Ενώσεις ΕΒΕ - αυτοαπασχολούμενων: Βιοτεχνών Μετάλλου, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, ΕΒΕ Καλλιθέας, ΕΒΕ Περιστερίου, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθηναίων, Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.
Στη Θεσσαλονίκη αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση έχουν πάρει οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης (Κέντρο), Ανω Πόλης, Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας, Καλαμαριάς, Αγίας Τριάδας (Θερμαϊκός), Θέρμης, Ασβεστοχωρίου, Πυλαίας - Πανοράματος, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χορτιάτη, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Ειρήνη Γκίνη».
Συνδικάτα: Τουρισμού - Επισιτισμού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Πιερίας, Σίτισης ΠΦΛ ΑΠΘ, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Δερμάτινων - Γουναρικών και Ενδυσης.
Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
Στην Πάτρα, στη συγκέντρωση καλούν το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ.
Στο Ηράκλειο, μαζί με τις Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Μοιρών, Αρχανών και Μαλεβιζίου (μέλη της ΟΓΕ), στην κινητοποίηση καλούν το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Αγροτικός Σύλλογος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΥ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών.
Στα Γιάννενα, στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού και ΒΕΤ.
Με αφορμή την 8η Μάρτη, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αλλά και σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Καθημερινά προχωρά σε εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς (το Σάββατο στο «River West», την Τρίτη σε «Attica» και αποθήκες «Lidl»).
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
Στη Σάμο σε εκδηλώσεις καλούν ο Σύλλογος Μυτιληνιών την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΚΕΝΕΦ και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στο Βαθύ.
Σε Βόλο, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, στις 8 Μάρτη θα γίνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια, σχολεία, σε πανεπιστήμια, σούπερ μάρκετ κ.ά. Την Τετάρτη 9 Μάρτη ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Την ίδια μέρα, στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ., στο cafe «Ρόπτρον», θα γίνει εκδήλωση από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με θέμα: «Αγώνας για την κάλυψη των αναγκών μας στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στην προστασία της μητρότητας».
Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την πρόεδρο της ΟΓΕ, την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής
«Φέτος, η 8η Μάρτη μας βρίσκει στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφορών Ενέργειας και εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής. Παρακολουθούμε τις σκληρές επιπτώσεις στις ζωές χιλιάδων γυναικών και των οικογενειών τους. Μοιραζόμαστε με τις γυναίκες της Ελλάδας την ανασφάλεια μπροστά στην καταιγίδα που φέρνουν μαζί τους τα σύννεφα του πολέμου σε κάθε πλευρά της ζωής τους», σημειώνει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.
«Αρνούμαστε να μείνουμε φοβισμένες στη γωνία. Δεν δεχόμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των εκμεταλλευτών μας. Με τη συγκέντρωσή μας στις 8 Μάρτη υψώνουμε τη φωνή μας και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα: Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καταλαβαίνουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι ο αγώνας αυτός έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας», τονίζει.
«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την πιο βάρβαρη έκφραση της βίας που μας απειλεί. Ομως οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου γνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της βίας που ασκεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις ζωές μας», σχολιάζει η πρόεδρος της ΟΓΕ. Και εξηγεί: «Βιώνουμε τις συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία. Εργοδοσία και κυβερνήσεις τεντώνουν τα ωράρια, και μαζί με αυτά, τα όρια της σωματικής και ψυχικής μας αντοχής. Το εισόδημά μας εξανεμίζεται πριν φτάσει ο μήνας στα μισά, ενοίκια, λογαριασμοί, στοιχειώδεις δαπάνες αθροίζονται σε ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τον μισθό. Σ' αυτό το έδαφος ανθίζουν και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, οι βίαιες επιθέσεις που καταλήγουν ακόμα και στη δολοφονία γυναικών».
«Μπροστά στην 8η Μάρτη αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες και μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. Η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της καλούν κάθε γυναίκα του καθημερινού μόχθου να συναντηθούμε στις 8 Μάρτη στον δρόμο και να ενώσουμε τη φωνή μας στο σύνθημα: "Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών"», καταλήγει η Χρ. Σκαλούμπακα.
«Την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δίνουμε δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Βροντοφωνάζουμε "όχι" στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, "όχι" σε κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, στα ευρωατλαντικά σχέδια, στο αιματοκύλισμα των λαών. Δίνουμε συνέχεια και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους πολέμους και τη βία», σημειώνει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
«Η 8η Μάρτη φωτίζει τον δρόμο και τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, αυτόν τον δρόμο και αυτήν τη δύναμη που βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απέναντι στην κρατική και εργοδοτική ασυδοσία που τσακίζει τις ζωές μας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Φωτίζει τον δρόμο του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, τους Συλλόγους της ΟΓΕ, για δουλειά με δικαιώματα, για να έχουμε δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία της μητρότητας», αναφέρει.
«Οργανωμένες στα σωματεία μας, με συμμετοχή στη δράση, έχουμε δύναμη, μπορούμε να κάνουμε την αγανάκτηση διεκδικητικό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία των παιδιών μας. Ολα αυτά που τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι ρεαλιστικά για όλες τις εργαζόμενες, για τις μητέρες και τις νέες, για όλους τους εργαζόμενους και μας τα στερούν κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί οι ανάγκες μας γι' αυτούς μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους», υπογραμμίζει.
Στους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που αντιμετωπίζουν οι φοιτήτριες αναφέρεται η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ. «Αυτοί οι καταναγκασμοί είναι τα εμπόδια που συναντάμε για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας χωρίς να εξαρτιόμαστε από την οικογένεια. Είναι οι τραγικές καταστάσεις στις σχολές και στη φοιτητική μέριμνα, οι βλαπτικές για την υγεία των φοιτητριών συνθήκες διαβίωσης σε πολλές Εστίες (τουαλέτες, ντους χωρίς ζεστό νερό, κοινόχρηστοι χώροι, απουσία φωτισμού το βράδυ κ.λπ.) ή τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού», εξηγεί.
«Η ικανοποίηση των αναγκών μας στις δωρεάν σπουδές, στη φοιτητική μέριμνα, στη δουλειά και τη ζωή, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάθε νέα φοιτήτρια να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά. Γι' αυτό και η κάθε φοιτήτρια μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο. Εκεί χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας για την καθεμία και τον καθέναν που βιώνει την πολύμορφη βία, τις διακρίσεις. Εκεί είναι που μπορεί η κάθε φοιτήτρια να βρει τη δύναμη να σηκώσει κεφάλι και να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, κάθε είδους διάκριση, τη βία», τονίζει.
Δίπλα στα παραπάνω, υπογραμμίζει ότι από τη συζήτηση στους φοιτητικούς συλλόγους για το συλλαλητήριο δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Ηδη το μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την 1η Μάρτη έδωσε τον τόνο, ξεκαθάρισε πως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές λέμε "όχι" στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!», υπενθυμίζει και προσθέτει ότι και στις 8 Μάρτη «οι φοιτήτριες, οι φοιτητές, μαζί με τους συλλόγους μας θα είμαστε στο Σύνταγμα και θα ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών, αλλά και ενάντια στο σύστημα που τα γεννά».
Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές και τις μαθήτριες μπροστά στην 8η Μάρτη
Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές και τις μαθήτριες, με ειδική ανακοίνωση που έχει επιμεληθεί για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και στην οποία αναλυτικά σημειώνει:
«Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα:
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις μια γυναίκα να ζήσει όπως της αξίζει τον 21ο αιώνα!
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, μια νέα κοπέλα να παίρνει όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορεί στην πορεία της ζωής της να στέκεται στα πόδια της, πραγματικά ισότιμη με τον άντρα, χειραφετημένη και ανεξάρτητη!
Εμπόδιο είναι η κοινωνία όπου ζούμε, που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό είναι βαθιά βίαιος, γεννά το έδαφος να διαμορφώνονται δράστες - τέρατα, ακόμα και βίαιων περιστατικών σε βάρος των γυναικών. Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει!
Η ΚΝΕ σε καλεί να μετατρέψεις την αγανάκτηση και την οργή που νιώθεις σε δύναμη αγώνα και ανατροπής!
Μεγαλώνουμε με τον κανόνα "κοίτα τη δουλειά σου", και ας μην το βρούμε πιθανά πουθενά έτσι γραμμένο. Συχνά, στην πιεστική καθημερινότητα του σχολείου, δεν μας δίνεται έναυσμα για ψάξιμο και ουσιαστική κατανόηση του κόσμου, της ανθρώπινης γνώσης και της κοινωνικής εξέλιξης, δεν "γεμίζουμε" ως νέες προσωπικότητες.
Μπροστά στα εμπόδια που συναντάμε στη ζωή μας "μαθαίνουμε" να βλέπουμε τον διπλανό μας ως εμπόδιο, ως ανταγωνιστή και όχι ως ισότιμο άνθρωπο που έχει τα ίδια όνειρα και ανησυχίες. Γεννιούνται έτσι οι προϋποθέσεις να υποτιμά κανείς τη φίλη ή το φίλο και όχι να σέβεται τη γνώμη, την προσωπικότητα και τις επιλογές του. Να αναπτύσσονται ακόμα και επιθετικές, εχθρικές συμπεριφορές μεταξύ νέων, που δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα τους ενώνουν τόσα πολλά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και ισότιμα, θα τους διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Με δικαίωμα όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για να ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης, να αναπτύσσεται πολύπλευρα η προσωπικότητα. Θα διδάσκει την ανάπτυξη σχέσεων με κριτήριο τον σεβασμό για το άλλο φύλο, συνολικά την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα "χωράνε" διαχωρισμοί λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Αυτό το σχολείο δεν μπορεί να το προσφέρει στους μαθητές το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός! Στο δικό του DNA είναι η εκμετάλλευση, ο ανταγωνισμός, η αδικία.
Αυτό το σχολείο θα το χαρίσει στους μαθητές μόνο η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός! Εκεί όπου κουμάντο κάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, που ο πλούτος που παράγει του ανήκει. Σκοπός της είναι η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών με την αξιοποίηση και την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων τους. Γι' αυτό και οι ικανότητες όλων, αγοριών και κοριτσιών, πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς, όχι να μένουν ανεκπλήρωτες δυνατότητες, όπως συμβαίνει σήμερα. Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για να μην επιδρούν στις επιλογές επαγγέλματος και στερεότυπα σε σχέση με το φύλο.
Δες καθαρά! Προβληματίσου! Γιατί ακούς όλο και πιο συχνά πως για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες "φταίνε οι αντιλήψεις των αντρών που έχουν την εξουσία";
Θέλουν να πείσουν τις κοπέλες ότι ο εχθρός τους είναι ο πατέρας, ο αδελφός, ο συμμαθητής και όχι ο πραγματικός αντίπαλος των δύο φύλων: Το σάπιο σύστημα που μας καταπιέζει. Οι εκμεταλλευτές μας έχουν συμφέρον να είμαστε απομονωμένοι, να έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας. Μας φοβούνται γιατί όταν εμείς, που έχουμε τα ίδια προβλήματα, όνειρα και συμφέροντα, ενωνόμαστε σαν μια γροθιά, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την επίθεση στη ζωή και στο μέλλον μας, να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.
Εχεις πείρα! Οσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν το κράτος και τα επιτελεία του, το κριτήριο για τη στάση και την πολιτική σημερινή κοινωνία που εφαρμόζουν δεν είναι το φύλο τους. Γυναίκες βουλευτές και υπουργοί έχουν ψηφίσει χωρίς καμία ευαισθησία νόμους ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών...
Οι αντιδραστικές απόψεις και αντιλήψεις για τη γυναίκα δεν γεννιούνται στο κενό, δεν εκφράζουν απλώς νοοτροπία, αλλά κάτι βαθύτερο. Η ανισοτιμία της γυναίκας έχει την αιτία της στη μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και στη σημερινή κοινωνία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων οφείλονται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με μοναδικό κίνητρο το κέρδος των λίγων. Και αυτό το υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, όσα μεγάλα λόγια και να λένε για τη γυναίκα.
Οι κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στη μόρφωση, στην οικογένεια, στην καθημερινότητά τους, δεν έχουν καταργηθεί, παίρνουν και νέες μορφές. "Νέα" αντιδραστικά στερεότυπα πλασάρονται, νέα "καλούπια" για τη γυναίκα και τον άντρα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, μαζί με τις σκοταδιστικές απόψεις.
Σκέψου στίχους και βιντεοκλίπ της τραπ μουσικής, απαράδεκτα τηλεοπτικά προγράμματα και ριάλιτι, τα "διδάγματα" του στρατού, το "η δε γυνή να φοβήται τον άντρα" στον θρησκευτικό γάμο... αλλά και τα social media, διάφορους/ες influencers που η ευαισθησία τους φτάνει μέχρι εκεί που τους επιτρέπει ο χορηγός τους.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν συμβιβαζόμαστε με τα σάπια πρότυπα που γεννιούνται στην "αρένα" της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Σταθερά καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε στην πράξη απόψεις που δυσκολεύουν τη συμμετοχή μιας κοπέλας στην κοινωνική ζωή, στον αγώνα.
Πάνω από έναν αιώνα το ΚΚΕ κάνει την ανατροπή με τις πρωτοπόρες θέσεις και την πάλη του για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών!
Σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να χτιστεί το θάρρος, η αντοχή, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Εκεί χτίζεται η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε νέα και νέο που βιώνει διακρίσεις, πολύμορφη βία. Κανείς και καμία να μην είναι ούτε να νιώθει μόνος απέναντι στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Αυτός ο κοινός αγώνας μας είναι ο "κυματοθραύστης" κάθε ρατσιστικής, ομοφοβικής, απαράδεκτης συμπεριφοράς και διάκρισης. Δίνει τη δύναμη σε κάθε γυναίκα να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.
Στην ΚΝΕ δεν σηκώνουμε το άδικο, γινόμαστε τολμηροί και ανυπότακτοι όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, του διπλανού, της διπλανής μας.
Είναι στο χέρι σου! Με τη δική σου αποφασιστική θέληση, στάση και δράση ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, κάθε μορφής διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών!
Ελα μαζί μας στον αγώνα για την κοινωνία της ισοτιμίας, που χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες όλων μας, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό!».