Μετά τα χτυπήματα σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στη ρωσική ενδοχώρα
Sputnik |
Ο Βλ. Πούτιν απηύθυνε νέες «προειδοποιήσεις» παραπέρα κλιμάκωσης στον απόηχο των χτυπημάτων σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία |
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση, είπε ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».
«Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας - ένας συνεχής αγώνας για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε».
Στέλνοντας μηνύματα σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, πρωτίστως στις ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, είπε πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ' όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».
Αναφερόμενος στην επιστράτευση, διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη της σύγκρουσης και από αυτούς οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε.
Ο Πούτιν προειδοποίησε εξάλλου ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».
Χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση», προκειμένου να «ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα, επειδή η Ουκρανία έχει τώρα τη δυναμική».
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως «η Πολωνία θέλει να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι... «η Ρωσία μπορεί να είναι η μόνη εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». «Εχουμε τα πιο προηγμένα όπλα. Θεωρούμε τα όπλα αυτά αποτρεπτικά», είπε ακόμη.
Στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό μετακινεί από χτες η Λευκορωσία σε διάφορες περιοχές της χώρας στα πλαίσια «αντιτρομοκρατικής άσκησης», εγείροντας πάντως ανησυχίες για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία από λευκορωσικό έδαφος, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Σχεδιάζεται να μετακινηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας κατά μήκος ορισμένων δημόσιων δρόμων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας και «σχεδιάζεται η χρήση απομιμήσεων όπλων για εκπαιδευτικούς σκοπούς», χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες περιοχές της χώρας.
Να σημειωθεί πως χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται και εκπαιδεύονται τον τελευταίο μήνα μαζί με λευκορωσικές δυνάμεις, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η λευκορωσική κυβέρνηση καταγγέλλει προκλήσεις από την ουκρανική πλευρά και συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Πολωνία και Λιθουανία.
«Εχθρικές μονάδες εκπαιδεύονται στα πεδία εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας» και «ρωσικές επιθέσεις συνέχισαν να εξαπολύονται από το έδαφος της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε χτες το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας.
Παράλληλα, καθώς συνεχίζονται από τον Οκτώβρη τα ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικές υποδομές Ενέργειας, στρατιωτικές διοικήσεις και αποθήκες όπλων, θέλοντας να πιέσει Ουκρανία και Δύση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ρωσία φέρεται να παρήγγειλε εκατοντάδες τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) και βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο που επικαλείται διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ.
Η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ήδη εκατοντάδες UAVs ιρανικής κατασκευής, τύπου Shahed-136. Το Ιράν επιβεβαίωσε τον Νοέμβρη πως προμήθευσε UAVs τη Ρωσία, αλλά... «όχι» για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.
Αντιδρώντας, οι χώρες - μέλη της ΕΕ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν. Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Τεχεράνη απαγορεύεται να κλείνει τέτοιες συμφωνίες για πώληση όπλων. Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν τον Οκτώβρη από τον ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα για τις επιθέσεις με τη χρήση οπλικών συστημάτων ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Πολωνία άλλων 116 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και άλλων βαρέων οπλικών συστημάτων, έναντι ποσού 3,75 δισ. δολαρίων, μετά την αγορά 250 τέτοιων αρμάτων τον Απρίλη, με τη Βαρσοβία να προετοιμάζεται και να εξοπλίζεται ασταμάτητα για να γίνει από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Πολωνίας να αντιμετωπίσει σημερινές και μελλοντικές απειλές, παρέχοντάς της αξιόπιστη δύναμη ικανή για την αποτροπή των αντιπάλων» και θα διευκολύνει «τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις του NATO», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την ίδια ώρα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά θα εγκαταστήσει στη δική της επικράτεια τις συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που της προσέφερε το Βερολίνο, καθώς αυτές δεν θα αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, όπως ζητούσε η Πολωνία από τη Γερμανία.
Μάλιστα ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάστσακ, μετά από συζήτηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, ανέφερε ότι «αποδέχθηκε, με απογοήτευση, την απόφασή της να αρνηθεί να στηρίξει την Ουκρανία». «Η ανάπτυξη των Patriot στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στο έργο των διευθετήσεων για την τοποθέτηση των εκτοξευτήρων στην Πολωνία και την ένταξή τους στο σύστημα διοίκησής μας», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είχε ισχυριστεί ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης των Patriot εκτός ΝΑΤΟικού εδάφους όφειλε να συζητηθεί στη λυκοσυμμαχία, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για απόφαση που επαφιόταν στη γερμανική κυβέρνηση.
Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο συστοιχίες Iris-T, αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς. Ομως οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» έχουν αποφύγει μέχρι αυτό το στάδιο να στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα Patriot, μεγαλύτερου βεληνεκούς. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι στοιχείο - κλειδί των αμυνών της συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα. Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει συστοιχίες του στην Πολωνία, η Γερμανία στη Σλοβακία.
Στο μεταξύ, με φόντο τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, όπως εκφράστηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν στις ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απεύθυνε νέα «καλέσματα» στην ΕΕ να «αυτονομηθεί» από τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τη θέση της στον «κόσμο».
Η Ρωσία, είπε στο φόρουμ διπλωματικό Primakov Readings, θα ήθελε την ΕΕ «ισότιμο μέρος ενός πολυπολικού κόσμου», αλλά δεν πρέπει να εξαρτάται 100% από τις ΗΠΑ: «Φυσικά, θα θέλαμε η ΕΕ να είναι ένας από τους πόλους του νέου πολυπολικού κόσμου, έχει ακόμα όλες τις ευκαιρίες για αυτό. Η ΕΕ θα μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα σε αυτές τις διαδικασίες όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να λέει πάντα "συμφωνώ" στις ΗΠΑ».
«Αλλά η Ινδία, η Βραζιλία, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, οι περιφερειακές ενώσεις στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν περισσότερους λόγους να είναι ίσο μέρος του πολυπολικού κόσμου, απ' ό,τι η ΕΕ», ανέφερε.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με εκείνα των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ουάσιγκτον το επιβεβαιώνει.
Το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας προκαλούν «ένα νέο επίπεδο (ανθρωπιστικών) αναγκών» για τον πληθυσμό, δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για νέες μετακινήσεις κατοίκων που στερούνται τη θέρμανση μέσα στον χειμώνα.
«Το μέγεθος των καταστροφών σε υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης απαιτεί την ενισχυμένη υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση, πέρα από αυτήν που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν», καθώς «εκατομμύρια άνθρωποι» στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού με αναμενόμενες χειμερινές θερμοκρασίες στους -20°C.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ζήτησε την αναστολή των μη επειγόντων χειρουργείων έως ότου σταθεροποιηθεί η ενεργειακή κατάσταση, για να μειωθεί η επιβάρυνση του ιατρικού συστήματος εν μέσω πιθανών μελλοντικών μπλακάουτ.
Με διακομματική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων
Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για το επόμενο έτος θα φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 858 δισ. δολαρίων, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται συναφείς δαπάνες άλλων υπουργείων, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν διατεθεί 778 δισ. δολάρια.
Το προσχέδιο, το οποίο εισέρχεται πλέον για συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια στη Γερουσία, πριν υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προβλέπει μία άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών και αποτυπώνει ανάγλυφα το σύνολο των πολεμικών σχεδιασμών των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, με κομβικά στοιχεία την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία.
Από το συνολικό ποσό, τα 317,3 δισ. δολάρια σχεδιάζεται να ξοδευτούν για τη συντήρηση και λειτουργία στρατιωτικού εξοπλισμού και διαφόρων οπλικών συστημάτων. Αλλα 174,5 δισ. δολάρια προορίζονται για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, 161,3 δισ. δολάρια για στρατιωτικές προμήθειες, 138,6 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, 30,5 δισ. για «δραστηριότητες» πυρηνικής ενέργειας και 16,5 δισ. δολάρια για υποδομές στέγασης του στρατού των ΗΠΑ.
Προβλέπεται επίσης και ένα ειδικό κονδύλι ύψους 6 δισ. δολαρίων για μέτρα αντίδρασης απέναντι στη Ρωσία, καθώς και άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Συνολικότερα προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια (οι ρυθμοί βέβαια ήταν πολύ μεγαλύτεροι το 2022 και θα εξαρτηθούν προφανώς από τη συνέχεια του πολέμου).
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια για τη συνέχιση της ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων που εκτοξεύονται από θαλάσσης (Sea Launched Cruise Missile), ενώ εγκρίνει και τη χρηματοδότηση για μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων 55 F-35.
Επίσης, αναστέλλει την απόσυρση του μαχητικού αεροσκάφους F-22 Raptor και τα αντίστοιχα σχέδια απόσυρσης των αεροσκαφών B-1, F-15, E-3 AWACS και C-40.
Ακόμη, το NDAA εγκρίνει αυξημένη χρηματοδότηση για ελικόπτερα CH-47 «Chinook», ελικόπτερα UH-60 «Blackhawk» και πλατφόρμες drone MQ-1 Grey Eagle, καθώς και για τα πυραυλικά συστήματα M-SHORAD και «Patriot», αλλά και για αριθμό αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων «Abrams», οχημάτων του πεζικού και τακτικών οχημάτων.
Παραπέρα, με δεδομένο ότι το κύριο μέτωπο της αντιπαράθεσης με την Κίνα είναι η θαλάσσια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σημαντικές είναι οι προβλέψεις για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται 32,6 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας 11 πλοίων το 2023 (3 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, 2 υποβρύχια κλάσης Virginia, 1 φρεγάτα κλάσης Constellation κ.ά.).
Τέλος, το νομοσχέδιο δίνει αυξημένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την καταστροφή εισερχόμενων υπερηχητικών πυραύλων και απαιτεί την ανάπτυξη στρατηγικής για την προστασία δορυφόρων.
Η εστίαση του προϋπολογισμού στην αντιπαράθεση με την Κίνα είναι εμφανής στις περισσότερες προβλέψεις του. Ετσι το νομοσχέδιο επεκτείνει και για το 2023 την Πρωτοβουλία Αποτροπής του Ειρηνικού - ένα ταμείο 6,1 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της Κίνας - δίνοντας περίπου 1 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μη χρηματοδοτούμενων απαιτήσεων που ζήτησε ο διοικητής Ινδο-Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ.
Παράλληλα, υιοθετεί τις προβλέψεις του νόμου για την Ταϊβάν (Enhanced Resilience Act) του 2022, ο οποίος περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στην αύξηση της «συνεργασίας ασφαλείας ΗΠΑ - Ταϊβάν», χρηματοδοτώντας την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Ταϊπέι.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης σε πολεμικές βιομηχανίες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιούν ημιαγωγούς κινεζικής κατασκευής, μέτρο ωστόσο που θα έχει μακρά περίοδο σταδιακής εφαρμογής, καθώς αρκετές βιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συμμορφωθούν άμεσα.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, το προσχέδιο εκτός από το κονδύλι των 6 δισ. δολαρίων για «αποτροπή» της Μόσχας στην Ευρώπη, απαγορεύει επίσης τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία για άλλα 5 χρόνια και προβλέπει κυρώσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον ρωσικό χρυσό. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εργαστεί για την απομάκρυνση της Ρωσίας από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του G20.
Επίσης αναφέρεται ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να διεξαγάγει μια «συζήτηση ευκαιριών και προκλήσεων που σχετίζονται με τη μείωση της εξάρτησης της Ινδίας από τα ρωσικά όπλα και αμυντικά συστήματα».
Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ «είναι σε άνευ προηγουμένου κλίμα σύγκρουσης με τη χώρα μας» και «θα προκαλέσει μάλλον σοβαρές και παρατεταμένες συνέπειες στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου».
«Βουτιά» έκαναν τον Νοέμβριο στην Κίνα οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, με φόντο τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα εν λόγω μέτρα ωστόσο «χαλαρώνουν» πλέον από την κινεζική κυβέρνηση, που ανακοινώνει το πέρασμα σε «νέα φάση» στη διαχείριση της πανδημίας.
Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 8,7% σε ετήσια βάση, που θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της. Εξάλλου η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της Ενέργειας, μείωσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Μάιο του 2020.
Στο μέτωπο του ενεργειακού ανεφοδιασμού, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει το ρωσικό πετρέλαιο τύπου ESPO με τη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων μηνών, χωρίς καμία «εμπλοκή» από το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου που εφαρμόζουν από τις 5 Δεκέμβρη οι χώρες του G7, της ΕΕ και η Αυστραλία. Τα «ανεξάρτητα» διυλιστήρια της Κίνας είναι βασικοί αγοραστές του ESPO και εξασφαλίζουν (σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters») τα φορτία από εμπόρους και διυλιστήρια που θωρακίζονται από τις δευτερογενείς κυρώσεις οι οποίες προκύπτουν από το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Επιπλέον, χτες οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα σημαντικό τμήμα ενός νέου σινο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στη Σαγκάη είναι έτοιμο. Ο νέος αγωγός, μήκους 5.111 χλμ., που περνά από την πόλη Χεϊχέ, στη βορειοανατολική μεθόριο της Κίνας, αναμένεται μέχρι το 2025 να μεταφέρει 38 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο και να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία περιοχών της ανατολικής Κίνας.
Νωρίτερα, στο Ιράν, μια χώρα με την οποία η Κίνα έχει στενή ενεργειακή συνεργασία, καθώς εισάγει σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ανακοινώθηκε ο εντοπισμός νέου κοιτάσματος από την ιρανική κρατική εταιρεία NIOC, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν σε υπεράκτιο «οικόπεδο», και φέρεται να διαθέτει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο Ουζμπέκος υπουργός Ενέργειας Τζ. Μιρζαμαχμούντοφ απέρριψε χτες την πρόταση της Ρωσίας για την ίδρυση μιας «Ενωσης Φυσικού Αερίου» με χώρες της Κεντρικής Ασίας, επικαλούμενος την πιθανή διακύβευση των εθνικών συμφερόντων του Ουζμπεκιστάν, καθώς - όπως εξήγησε - η Τασκένδη δεν προτίθεται να συμφωνήσει με πολιτικούς όρους.
«Ακόμα κι αν συναφθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, αυτό δεν σημαίνει ένωση», ανέφερε ο Ουζμπέκος υπουργός, προσθέτοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Καζακστάν, αλλά αυτό θα αφορά μια «τεχνική σύμβαση... όχι μια ένωση».
Στο μεταξύ, το ρωσικό μονοπώλιο «Rosneft» αναγνώρισε χτες μείωση της κερδοφορίας του κατά 15% μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι απώλειες κερδών ανέρχονται σε περίπου 56 δισ. ρούβλια (888,8 εκατ. δολάρια). Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν κατά τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας στη Γερμανία.
Το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, με επίκεντρο τη συνεργασία τους στον OPEC+ και το πλαφόν που έθεσαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα η ΕΕ, οι χώρες του G7 και η Αυστραλία στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η προσπάθεια για επιβολή πλαφόν από ορισμένες δυτικές χώρες στο ρωσικό αργό πετρέλαιο αντιβαίνει τις «αρχές του παγκόσμιου εμπορίου».