Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΩΣΙΑ
Επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία

Επανεξελέγη - όπως αναμενόταν - στην προεδρία της Ρωσίας ο Βλ. Πούτιν για άλλη μια εξαετή θητεία, λαμβάνοντας πάνω από το 87,28% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν από τις 15 έως τις 17 Μάρτη.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ο Πούτιν σε προεδρικές εκλογές, ενώ και η συμμετοχή κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 77,3%.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνθήκες που έχει απαγορευτεί με ποινή φυλάκισης κάθε αντίθετη άποψη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δεν μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε υποψηφιότητα που να μην εκφράζει τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της ρωσικής αστικής τάξης.

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ο Πούτιν απευθύνθηκε την Κυριακή στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου προσάρτησης της Κριμαίας, ενώ συνοδευόταν χαρακτηριστικά στη σκηνή από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους».

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση» και τόνισε ότι η Ρωσία «δεν εκφοβίζεται» και θα είναι «ισχυρότερη» τα επόμενα χρόνια.

Δεσμεύτηκε να επιλύσει τα «καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και την επίτευξη των στόχων, ενώ είπε ότι οι πρωτοβουλίες στο πεδίο της μάχης βρίσκονται στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες «προελαύνουν καθημερινά».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα απευθείας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και στην αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι «θα οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Ολα είναι εφικτά στον σύγχρονο κόσμο. Δεν νομίζω ότι θέλει κανένας κάτι τέτοιο. Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία».

Ο Ν. Χαριτόνοφ του ΚΚΡΟ ήρθε δεύτερος με 4,31%, ο Βλ. Νταβάνκοφ, υποψήφιος του «Νέου Λαού», τρίτος με 3,85% (ορισμένα στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να ψηφιστεί, ως ο πιο «φιλελεύθερος» υποψήφιος), ενώ στην τελευταία θέση ήρθε ο ηγέτης του LDPR, Λ. Σλούτσκι, με 3,2%.

Οι κυβερνήσεις του ευρωατλαντικού άξονα κατήγγειλαν τις εκλογές στη Ρωσία ως «ανελεύθερες», «με προκαθορισμένο αποτέλεσμα», ενώ οι κυβερνήσεις κρατών «συμμάχων» και εταίρων της Ρωσίας συνεχάρησαν τον Βλ. Πούτιν για την επανεκλογή του.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», αφού ο Πούτιν «φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα».

Η επανεκλογή του Πούτιν βασίστηκε «στην καταπίεση και στον εκφοβισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των «παράνομων εκλογών» οι οποίες διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός (Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Βερολίνο, το Λονδίνο κ.ά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτήν την «απομίμηση εκλογών» στα κατεχόμενα εδάφη, και ότι ο Πούτιν «θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη».

Από την άλλη, τον Πούτιν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, κρατών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Η χήρα του Αλ. Ναβάλνι χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο και γκάνγκστερ» και δήλωσε ότι έγραψε το όνομα του συζύγου της στο ψηφοδέλτιο.

Ο Βλ. Πούτιν επιβεβαίωσε ότι λίγες μέρες πριν τον θάνατο του Ναβάλνι «υπήρχε μια ιδέα να τον ανταλλάσσαμε με όσους κρατούνται στη Δύση. Είχα συμφωνήσει να τον ανταλλάξω, αλλά είχα πει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιστρέψει στη Ρωσία».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών έγιναν δεκάδες συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία, εξαιτίας διαμαρτυριών, ενώ ο Πούτιν ανέφερε ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Η ΕΕ περνά σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου»

Ενώ κλιμακώνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και Υπερδνειστερία και Νότια Οσετία εξελίσσονται σε νέες «εστίες»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου
Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τις «αμυντικές» της ικανότητες και να περάσει «σε λειτουργία οικονομίας πολέμου», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε άρθρο του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και στο «Euractiv», σε μια ακόμη έκκληση για ένταση των πολεμικών προετοιμασιών καθώς οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με τη Ρωσία σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης με θέμα την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Μισέλ γράφει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την «ευθύνη της ασφάλειάς της και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη χωρών» όπως οι ΗΠΑ.

«Εάν δεν δώσουμε τη σωστή απάντηση ως ΕΕ και δεν δώσουμε στην Ουκρανία αρκετή βοήθεια για να σταματήσει τη Ρωσία, είμαστε οι επόμενοι (...) Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο», προσθέτει.

Από τη ρωσική εισβολή έχει αυξηθεί η στρατιωτική παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης κατά 50%, ωστόσο «πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν» για να καλυφθεί το κενό δεκαετιών, σημειώνει, και καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν πως η Ουκρανία λαμβάνει ό,τι έχει ανάγκη.

Ο Μισέλ καλεί τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της «άμυνας» ενώ εξετάζονται μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι τα σχολεία πρέπει να προετοιμάσουν τους μαθητές και για το ενδεχόμενο πολέμου, μεταξύ άλλων με επισκέψεις αξιωματικών στα σχολεία για να τους μιλήσουν...

Ταμείο για την Ουκρανία επικύρωσε η ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε προχτές την απόφαση για παροχή άλλων 5 δισ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, μέσω ενός ειδικού «Ταμείου Βοήθειας για την Ουκρανία» (UAF), που θα επιτρέψει στην ΕΕ να στηρίξει περαιτέρω τις ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το UAF θα ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών - μελών της ΕΕ, εστιάζοντας σε αυξημένες κοινές προμήθειες από την ευρωενωσιακή και τη νορβηγική «αμυντική» βιομηχανία.

Με την απόφαση αυτή το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 - 2027.

Στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία συγκεντρώθηκαν χτες οι περίπου 50 υπουργοί Αμυνας της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», μετά από πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού, Λ. Οστιν.

«Οι ΗΠΑ και ο ελεύθερος κόσμος δεν θα επιτρέψουν να αποτύχει η Ουκρανία», τόνισε ο Οστιν απευθυνόμενος στον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, ενώ ο Γερμανός υπουργός, Μπ. Πιστόριους, ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου από το Βερολίνο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αποστολή πυρομαχικών, περίπου 100 τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών.

«Ουδέτερη ζώνη» στην Ουκρανία ζητά η Ρωσία

Την Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, άφησε να εννοηθεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα ρωσικά εδάφη από τις ουκρανικές επιθέσεις είναι η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» - εντός της Ουκρανίας - που θα έφερνε τις ρωσικές περιοχές πέραν του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε μόνο ότι θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ξένα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να πλήξουν τα ρωσικά εδάφη.

Η προστασία των υποδομών και των κατοικιών «μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία κάποιου είδους ουδέτερης ζώνης, ώστε κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να μας πλήξει να είναι εκτός εμβέλειας», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

«Πρόκειται για (...) μια σαφή, εξόφθαλμη δήλωση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μ. Ποντολιάκ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν είναι έτοιμη να συνάψει σύγχρονες, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κυρίαρχα δικαιώματα των άλλων χωρών».

Υπερδνειστερία και Νότια Οσετία «στο κάδρο» της σύγκρουσης

Οι «φιλορωσικές» αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας κατήγγειλαν έκρηξη που προκλήθηκε από drone προερχόμενο από την Ουκρανία σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα, Τιράσπολ.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας το αρνήθηκε κάνοντας λόγο για «απόπειρα πρόκλησης φόβου και πανικού», ενώ οι ουκρανικές αρχές χαρακτήρισαν ρωσική «προβοκάτσια» την επίθεση και κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιδιώκει ανάφλεξη στην περιοχή.

Η Μόσχα υποστηρίζει συστηματικά ότι η Μολδαβία και η Ουκρανία προετοιμάζουν πράξεις προβοκάτσιας ή επιθέσεις κατά της Υπερδνειστερίας. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας - που συνορεύει με την περιοχή της Οδησσού - ζήτησαν στα τέλη του Φλεβάρη από τη Μόσχα «μέτρα προστασίας» απέναντι στην «εντεινόμενη πίεση» της Μολδαβίας.

Αλλά και η Νότια Οσετία, περιοχή με «φιλορωσική» διοίκηση που αποσχίσθηκε από τη Γεωργία και αυτοχαρακτηρίζεται ανεξάρτητο κράτος, συζητά με αξιωματούχους στη Μόσχα την πιθανή ένωσή της με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου.

«Συζητάμε αυτά τα θέματα σε στενό συντονισμό με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς μας σχέσεις και τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλ. Αλμπόροφ, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα. «Οταν καταλήξουμε σε αυτήν την ιδέα μαζί με τη Ρωσία θα το κάνουμε», ανέφερε.

Επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες στο Μπέλγκοροντ

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές, με νεκρούς και τραυματίες. Ολη η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από φονικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες χερσαίας εισβολής στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία.

Το Σάββατο νέα επίθεση με drones, που αποδίδεται στην Ουκρανία, προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της «Rosneft» στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή.

Δύο Ρώσοι βρήκαν επίσης τον θάνατο στην πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, από πυραυλικές επιθέσεις.

Την Κυριακή, δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπέλγκοροντ και 19 τραυματίστηκαν. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό στο χωριό Νικόλσκογιε της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ και τη Δευτέρα. Υπό την πίεση των ουκρανικών επιθέσεων ο κυβερνήτης της περιφέρειας ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων και εμπορικών κέντρων για τρεις μέρες, ως χτες.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 35 drones» στις περιφέρειες Μόσχας, Μπέλγκοροντ, Καλούγκα, Αριόλ, Ραστόφ, Γιαράσλαβ, Κουρσκ και Κρασναντάρ.

Την Κυριακή το πρωί, στο στόχαστρο των ουκρανικών drones βρέθηκε η ίδια η Μόσχα. Πέντε ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν κοντά στην πόλη, με αποτέλεσμα η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις στα αεροδρόμια Ντομοντέντοβο, Βνούκοβο και Ζουκόφσκι της Μόσχας για λίγες ώρες.

Επίσης, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Μεγάλου βεληνεκούς ουκρανικά επιθετικά drones έπληξαν 12 ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου μέχρι τώρα στη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο «Ρόιτερς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ