Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Μαδρίτης σηματοδοτούν επιθετικό - πολεμικό δόγμα

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, γγ του ΝΑΤΟ, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Οι αποφάσεις που πήρε το ΝΑΤΟ στη Σύνοδo της Μαδρίτης σηματοδοτούν επιθετικό - πολεμικό δόγμα, συνέχεια και κλιμάκωση του προηγούμενου, με δεκαπλασιασμό των στρατευμάτων του στην Ευρώπη που μέχρι χτες περικύκλωναν ήδη τη Ρωσία και με νέα εκτίναξη των εξοπλισμών και πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών βάσεων που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί. Τρανή απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ούτε πριν ούτε μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή αμύνθηκαν ποτέ. Πάντα επιθετικοί κι αντίπαλοι είναι με τα συμφέροντα των λαών, όπως και αυτού της Ουκρανίας, που θυσιάστηκε στον ανταγωνισμό του ευρωατλαντισμού με τη Ρωσία για σφαίρες επιρροής.

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις συνιστούν "ασφάλεια" απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία και ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, μεθοδεύει γεωτρήσεις παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ομως το ΝΑΤΟ ουδέποτε τα καταδίκασε όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η ΝΑΤΟική προτροπή "βρείτε τα" προς τις ανταγωνιζόμενες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συνιστά νομιμοποίηση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας και μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί πηγή μεγάλων κινδύνων μη παρέχοντας καμία προστασία συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιμονή ΗΠΑ για ιρανική «εμπλοκή», ενώ προχωρούν τα παζάρια για τα σιτηρά

Από τη χθεσινή τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τα ουκρανικά σιτηρά
Από τη χθεσινή τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τα ουκρανικά σιτηρά
Η επιλογή του Λευκού Οίκου να κρατά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ψηλά τις καταγγελίες για «απειλές» από την αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας - Ιράν και η συσχέτιση αυτών των «απειλών» με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα τετραμερή παζάρια στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η κίνηση της ΕΕ - με πρωταγωνιστικό ρόλο του Βερολίνου - να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση για την άρση του αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία, είναι μερικά από τα στοιχεία που ξεχώρισαν το τελευταίο 24ωρο στην εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς της χώρας του με το Ιράν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία συνιστούν μια «σημαντική απειλή», δήλωσε χτες ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μία μέρα μετά τους ισχυρισμούς του ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαζί τους και ορισμένα που είναι κατάλληλα για πολεμική χρήση στην Ουκρανία, όπως και ότι το Ιράν σκοπεύει να αναλάβει την εκπαίδευση των ρωσικών δυνάμεων στη χρήση τους.

Καθόλου τυχαία, αποτυπώνοντας και τη σύνδεση των διαφόρων μετώπων των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, οι συνεχόμενες δηλώσεις Σάλιβαν γίνονται την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για επίσημες επαφές σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία - με σημείο επαφής και των δύο χωρών την αντιπαράθεση με το Ιράν - αλλά και λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη, την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τους Προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του Ιράν, ο ΥΠΕΞ Χ. Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» επιβεβαίωσε την πολύμορφη συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά όχι την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.

«Εχουμε πολλές μορφές συνεργασίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της άμυνας, αλλά δεν βοηθάμε καμία πλευρά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, διότι είμαστε βέβαιοι ότι θα πρέπει να τερματιστεί», ανέφερε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σάλιβαν. «Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αλλού», πρόσθεσε: «Κάποιες δυτικές χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, κατασκευάζουν όπλα και προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Ο δε Ντμ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς χτες για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αγοράσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, αρκέστηκε να πει ότι «δεν έχουμε κανένα σχόλιο», ενώ υποστήριξε ότι ο Πούτιν δεν θα διαπραγματευτεί την απόκτηση τέτοιων αεροσκαφών κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

«Εποικοδομητική» η τετραμερής για τα ουκρανικά σιτηρά

Στο μεταξύ, στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη μαζί με αξιωματούχους του ΟΗΕ, πραγματοποιώντας τετραμερείς συνομιλίες με θέμα την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, με όλες τις πλευρές να επιχειρούν να αξιοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα το πεδίο που διαμορφώνει η επαπειλούμενη «επισιτιστική κρίση».

Ο Χ. Ακάρ, υπουργός Αμυνας της Τουρκίας (η οποία εκτός από διαμεσολαβητικό ρόλο στα σχετικά παζάρια επιδιώκει να κατοχυρώσει και ρόλο ενδιάμεσου - «εγγυητή» και στην εφαρμογή της όποιας συμφωνίας), μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνάντησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες «κατέληξαν σε συμφωνία στα κύρια τεχνικά ζητήματα, μεταξύ τους στη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, καθώς και σε προσπάθειες για να διασφαλιστεί κοινός έλεγχος στις εξόδους των λιμανιών και στις διαδρομές των πλοίων».

«Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν ξανά στην Τουρκία την επόμενη βδομάδα, για να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες και να υπογράψουν το τελικό κείμενο» της συμφωνίας, συμπλήρωσε ο Ακάρ.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες χαιρέτισε τις συνομιλίες και το αποτέλεσμά τους ως «ένα κρίσιμο βήμα», προσθέτοντας ότι τώρα απαιτείται «περισσότερη τεχνική δουλειά».

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η Ρωσία διατύπωσε στη συνάντηση ένα πακέτο προτάσεων, αξιώνοντας μεταξύ άλλων «έλεγχο και έρευνα των πλοίων για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο όπλων», αλλά και δέσμευση από το Κίεβο «να μην οργανώσει προκλήσεις».

Από την πλευρά της Ουκρανίας ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε δύο βήματα μακριά από μια συμφωνία με τη Ρωσία» και ότι «όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία».

Πρόταση Κομισιόν για αποκλιμάκωση στο Καλίνινγκραντ

Επίσης χτες, μετά από πολυήμερα παζάρια σε ένα άλλο μέτωπο που σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ δημοσίευσε συμπληρωματικές «οδηγίες προς τα κράτη - μέλη», σε μια προσπάθεια άρσης του λιθουανικού αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει απαγορεύσει από τις 18 Ιούνη τη χερσαία μεταφορά μέσα από το έδαφός της, από τη Ρωσία προς το Καλίνιγκραντ, προϊόντων που υπόκειται σε κυρώσεις. Η απαγόρευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που απειλούσε με αντίποινα, ενώ ανέδειξε εκ νέου ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και εντός της ΕΕ, με το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της επίλυσης του θέματος.

Στις νέες «οδηγίες» της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη αναφέρεται ότι δεν απαγορεύεται η σιδηροδρομική μεταφορά ρωσικών προϊόντων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του θύλακα Καλίνινγκραντ.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα κράτη - μέλη θα διενεργούν ελέγχους για το αν οι όγκοι διαμετακόμισης παραμένουν εντός των μέσων τιμών των τελευταίων τριών ετών και ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ροές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση των κυρώσεων. Αναφέρεται επίσης ότι απαγορεύεται η οδική διαμετακόμιση εμπορευμάτων από ρωσικούς μεταφορείς μέσα από έδαφος της ΕΕ, και σε κάθε περίπτωση η διαμετακόμιση προϊόντων προς στρατιωτική χρήση.

Στην πρώτη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά, ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ Α. Αλιχάνοφ ανέφερε ότι η απόφαση της ΕΕ «είναι μόνο το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «μια παρόμοια άρση των περιορισμών απαιτείται και για τις οδικές μεταφορές».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, έκανε λόγο για ένδειξη «ρεαλιστικής προσέγγισης και κοινής λογικής» από την Κομισιόν, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα διατηρεί ερωτήματα για τα όσα προβλέπονται.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι εκτιμά θετικά τις νέες οδηγίες και ότι το Βίλνιους «θα παρακολουθεί στενά» το αν η Ρωσία «προσπαθεί να καταστρατηγήσει αυτές τις δυνατότητες μεταφοράς τράνζιτ».

Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, λέει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, την ώρα που το Βερολίνο αναφέρεται ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης γύρω από το Καλίνινγκραντ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ σε δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αυτήν τη στιγμή.

Σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις του Βερολίνου, που μαζί με την πολεμική στήριξη του Κιέβου τασσόταν υπέρ μιας «επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», η Μπέρμποκ ανέφερε ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς «με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν».

Χαρακτήρισε δε «αφελή, ενοχλητική και αλαζονική» μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη Γερμανία, ζητώντας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Ο δε Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα απέκλεισε ξανά χτες το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε «ειρηνευτικής» συμφωνίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε κοινή διακήρυξη την οποία συνυπογράφουν οι ΗΠΑ, τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και σύμμαχοί τους, συνολικά 40 χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ δηλώνουν τη στήριξή τους στην προσφυγή του Κιέβου κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο, καλούν τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και αναφέρουν ότι «η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της (...) οι απώλειες και οι ζημιές που υπέστη η Ουκρανία (...) απαιτούν πλήρη και κατεπείγουσα αποζημίωση» από τη Μόσχα.

Επίσης χτες η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις φιλορωσικές «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με την Ουκρανία να απαντά διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Β. Κορέα.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων στο Ντονέτσκ, τέλος, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ μπήκαν χτες στην περιφέρεια της πόλης Σιβέρσκ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκτακτα μέτρα της ΕΕ και «προτεραιοποίηση» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Η «Gazprom» δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του «Nord Stream 1»

Πακέτα έκτακτων μέτρων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων απέναντι σε μια πιθανή πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, εξετάζουν στις Βρυξέλλες και στα κράτη - μέλη, με το «μάρμαρο» σε κάθε περίπτωση να καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης.

Προσχέδιο απόφασης της ΕΕ που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Bloomberg» - οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τις 20 Ιούλη - αναφέρεται μεταξύ άλλων στη λήψη τέτοιων πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την «προτεραιοποίηση» σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου. Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα δίνονται, η Κομισιόν σχεδιάζει να συστήσει στα κράτη - μέλη να εξετάζουν μια σειρά κριτηρίων, εστιάζοντας στον αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ανταγωνιστικότητα και στην παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών για την οικονομία.

Προτείνονται μέτρα όπως η αλλαγή καυσίμου τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή Ενέργειας, μέτρα στην αγορά, π.χ. πλειστηριασμοί ή διαγωνισμοί, με τις κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, και «ενημερωτικές εκστρατείες» για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, τη στιγμή που όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια...

«Δεύτερες σκέψεις» με παρεμβάσεις των Γερμανών βιομηχάνων

Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά και από παρεμβάσεις Γερμανών βιομηχάνων, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου άφησε υπονοούμενα για αλλαγές στην προτεραιοποίηση του γερμανικού σχεδίου ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, το οποίο σήμερα προβλέπει κατά προτεραιότητα τον εφοδιασμό Ενέργειας πρώτα στα νοικοκυριά και στις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος στη βιομηχανία.

«Η βιομηχανία δεν μπορεί να ταξινομηθεί με τρόπο αυτόματο, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις», είπε ο Χάμπεκ, γιατί «μια συνεχής ή μακροπρόθεσμη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής θα είχε μαζικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική κατάσταση».

Στο μεταξύ η «Goldman Sachs» εκτιμά ότι σε περίπτωση που κλείσει οριστικά τις κάνουλες Ενέργειας η Ρωσία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα (300% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020), που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. Σ' αυτήν την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ρεύματος και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως θα κληθεί να πληρώσει μέσα σε έναν χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470 - 500 ευρώ τον μήνα. Οι δε ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 65%.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γερμανία εντείνει τις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μεταξύ τους τον ενεργειακό κολοσσό «Shell» και την αμερικανική εταιρεία «Venture Global LNG».

Αντίστοιχα, το γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Total Energies» παζαρεύει την εισαγωγή ντίζελ και άλλων καυσίμων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ αυξάνει ήδη τις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν θα φιλοξενήσει τον ηγέτη των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Αυξάνει τις πιέσεις η «Gazprom»

Τις ανησυχίες στην Ευρώπη εντείνει η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου «Gazprom» ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 1», καθώς όπως υποστηρίζει αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί από τη Γερμανία, τον Καναδά κ.λπ. για τη συμφωνία εξαίρεσης από τις κυρώσεις, η «Gazprom» δηλώνει ότι «δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη "Siemens" να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της «Gazprom».

Στο μεταξύ το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο «RIA Novosti», δηλώνει ότι η Ρωσία θα εξετάσει το κατά πόσο θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το πέρας της ισχύουσας συμφωνίας, που λήγει το 2024, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να επιθυμούν το ρωσικό φυσικό αέριο και το εθνικό σύστημα διαμετακόμισης της Ουκρανίας λειτουργεί.

Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αποτροπή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ θα είναι μία «ουσιαστική πρόκληση», καθώς αναθεώρησε και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιούνη.

Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψη της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιούνη.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ 40ετίας στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς μετρήθηκε στο 9,1% τον Ιούνη.

Στο μεταξύ οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν μεν - κάτω και από τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ - αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνη κατά 420.000 βαρέλια τη μέρα, αλλά έμειναν πίσω από τους στόχους που έθεσαν κατά 2,77 εκατ. βαρέλια, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις στήριξης υπονομευτικών ενεργειών κατά του κουβανικού λαού

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έδωσε απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις σε βάρος της Κούβας που έκαναν οι επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, με αφορμή τον έναν χρόνο από την επέμβαση των ΗΠΑ η οποία είχε στόχο την υπονόμευση και την ανατροπή της κυβέρνησης της Κούβας.

Η τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται 1 χρόνος από τις 11 Ιούλη 2021, την ημέρα που έπεσε στο κενό το ενορχηστρωμένο σχέδιο επέμβασης στην Κούβα από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία, αλλά και δυνάμεις που δρουν στο εσωτερικό της Κούβας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Παρά τις καλοπληρωμένες στρατιές από trolls, τον ορυμαγδό από fake news, που έφτασαν να επιστρατεύουν φωτογραφίες από κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο ή ακόμα και από φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα, η απόπειρα αποσταθεροποίησης στην Κούβα απέτυχε.

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απάνθρωπου αποκλεισμού των ΗΠΑ, αλλά και των 243 μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρεί η σημερινή του Μπάιντεν, εμποδίζοντας έως και προμήθειες ιατρικού υλικού, η Κούβα δίνει τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού της, προχώρησε στην παραγωγή 5 εμβολίων και έστειλε γιατρούς ως έμπρακτη αλληλεγγύη σε άλλες χώρες. Τελευταία προκλητική κίνηση: Ο αποκλεισμός της Κούβας από τη Σύνοδο Κρατών της Αμερικής, ως "χώρας που δεν λειτουργεί στο δημοκρατικό πλαίσιο".

Με τα πολυφορεμένα προσχήματα περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τα οποία υιοθετεί η ΕΕ σε βάρος της Κούβας και επικαλούνται με απαράδεκτες δηλώσεις τους οι επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας του σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, υπερασπίζονται συλληφθέντες που πριν έναν χρόνο αποδεδειγμένα διέπραξαν ληστείες, βανδαλισμούς και άλλες παραβιάσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Στηρίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη του κουβανικού λαού για τον άμεσο τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού και κάθε επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, τον αγώνα του για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της Επανάστασής του».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ιστορικά υψηλά για τις τιμές Ενέργειας

Οι τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται στην Ενέργεια πανευρωπαϊκά και η αντικατάσταση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σταδιακά από το αμερικανικό LNG αποτυπώνονται και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν σε 335% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και σε 381% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2020.

Με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου να πενταπλασιάζονται συγκριτικά με πέρυσι (ως και στα 212 ευρώ/MWh στις 7 Μάρτη) η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους δαπάνησε σχεδόν 78 δισ. ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 27 δισ. για ρωσικό. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 10% στην ετήσια σύγκριση, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 72% από έτος σε έτος καθιστώντας το έτσι τη σημαντικότερη πηγή εφοδιασμού, φτάνοντας στο 34% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης τα «ιστορικά υψηλά επίπεδα» στα οποία έφτασαν οι τιμές ηλεκτρισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 201 ευρώ/MWh, δηλαδή 281% υψηλότερα από πέρσι.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από έτος σε έτος στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (+411%), στην Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (+336%), με την Ιταλία να παρουσιάζει την υψηλότερη τριμηνιαία μέση τιμή (249 ευρώ/MWh), 318% υψηλότερη από πέρσι.

Παράλληλα με τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και τα «δικαιώματα ρύπων» εμφάνισαν αύξηση από τις αρχές Φλεβάρη, σκαρφαλώνοντας πάνω από 96 ευρώ/τόνο, για να μειωθούν μεταξύ 80-85 ευρώ/τόνο στη συνέχεια. Πάντως, ακόμη και με το αυξημένο «καπέλο» που βάζουν στην τελική τιμή τα «δικαιώματα ρύπων», η τιμή του άνθρακα ήταν πιο χαμηλή από εκείνη του φυσικού αερίου, με την Επιτροπή να καταγράφει... περίλυπη το γεγονός.

Το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έφτασε στο 39%, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 27% (-28 TWh).

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα αύξανε συνεχώς τις εισαγωγές του πανάκριβου LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ (αύξηση πάνω από 130%) και ακολουθούν οι εισαγωγές από Αλγερία (με σημαντική μείωση μεριδίου συγκριτικά με πέρσι), Αίγυπτο κ.ά., ενώ μειώνονταν θεαματικά από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 34,25% των συνολικών από 46,1% πέρσι, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα από 32% πέρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ