Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει» αν συνθλιβεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Στα στρατηγικά «αδιέξοδα» που βιώνει η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική δύναμη «ανάμεσα» στις ΗΠΑ και την Κίνα, γι' αυτό και πρόκειται να εξελιχθεί σε ακόμα πιο επιθετικό γεωπολιτικό παίκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της ηπείρου, αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε συνέντευξή του στον «Economist» την περασμένη βδομάδα.

«Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει». Αυτό είπε πρόσφατα σε ομιλία του στη Σορβόνη, και όπως εξήγησε, αναφερόταν στις εξής βασικές απειλές: «Πρώτον, έχουμε έναν στρατιωτικό και γεωπολιτικό κίνδυνο» και «η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη περιοχή του κόσμου».

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλοι ισχυροί παίκτες εξοπλίζονται και αυξάνουν ραγδαία τις στρατιωτικές τους δαπάνες, «η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της το ζήτημα της στρατιωτικής της προστασίας» και να μην υπολογίζει πλέον στην προστασία των ΗΠΑ.

«Δεύτερον, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι οικονομική και τεχνολογική. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη δύναμη χωρίς οικονομική ευημερία, χωρίς ενεργειακή και τεχνολογική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Σε δέκα χρόνια, αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να οργανωθούμε και να είμαστε πιο αυτόνομοι, μεταξύ άλλων και έναντι των Αμερικανών», συνέχισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η ΕΕ να «συνθλιβεί» στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Προτιμώ να επιλέξω τη σχέση μου με τις ΗΠΑ, με την Κίνα, παρά να μου την επιβάλει ένα από τα δύο μέρη. Δεν θέλω να συντρίβομαι ανάμεσα σε δύο μπλοκ», είπε.

Βασική προϋπόθεση για την προετοιμασία των μελλοντικών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, που θα είναι ολοένα και σφοδρότερες, όπως επισημαίνει και ο Μακρόν, είναι η στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρεθούμε γύρω από το τραπέζι και να οικοδομήσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Αυτό λέω από το 2017. Πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε αξιόπιστα τον χώρο μας και πώς να οικοδομήσουμε την ασφάλειά μας», είπε, διαχωρίζοντας τα συμφέροντα της ΕΕ από το ΝΑΤΟ καθώς εντείνονται οι αντιθέσεις με τις ΗΠΑ:

«Το ΝΑΤΟ παρέχει μία από αυτές τις απαντήσεις, και δεν τίθεται θέμα παραμερισμού του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ένα χρήσιμο πλαίσιο και τα τελευταία 5 χρόνια μπορέσαμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό το πλαίσιο είναι πολύ ευρύτερο από αυτό που γίνεται επί του παρόντος εντός του ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν ζήτησε μια συζήτηση «ασφαλείας» στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», δηλαδή και με τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως Νορβηγία, Βρετανία, Αρμενία, Μολδαβία, χώρες των Βαλκανίων κ.ά.

«Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τη γεωγραφία της. Αρα το πλαίσιο δεν είναι θεσμικό, είναι γεωγραφικό», τόνισε.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του ότι τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης: «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη στρατηγική αντίληψη κοινής Αμυνας, τα πυρηνικά όπλα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συζήτηση».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ «ΣΠΙΡΑΛ» ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «χορηγοί» του κινδύνου γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό πεδίο, αναφέρουν δημοσιεύματα
  • Η Λιθουανία προτείνει συνασπισμό για εκπαίδευση στρατιωτών στην Ουκρανία

Copyright 2022 The Associated

Σε επικίνδυνο «σπιράλ» κλιμάκωσης έχει εισέλθει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο «ζυμώνεται» τον τελευταίο καιρό η αποστολή στρατιωτών από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ πρόσφατα το Λονδίνο έδωσε δημόσια και επίσημα το «ελευθέρας» στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Ως απάντηση π ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στην ορκομωσία του την περασμένη Τρίτη, επέλεξε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη «Δύση», ότι αυτή η πορεία κλιμάκωσης θα οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και εξέλιξή του σε πυρηνικό. Παράλληλα, πρότεινε «στρατηγικό διάλογο» με τη «Δύση» για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, αφού καμία πλευρά «δεν είναι έτοιμη» για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Καθώς η κατάσταση στο μέτωπο επιδεινώνεται για τις ουκρανικές δυνάμεις, που είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά, αλλά κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, μεγαλώνει και η ανησυχία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την εξέλιξη της σύγκρουσης, οξύνονται οι αντιθέσεις για τα επόμενα βήματα. Η Ρωσία σημειώνει ορισμένα εδαφικά κέρδη, κυρίως στο Ντονέτσκ αλλά και γύρω από το Χάρκοβο, και φημολογείται ότι προετοιμάζει μεγάλη επίθεση. Πληροφορίες χθες μίλαγαν για ρωσική επίθεση που βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί στην περιοχή του Χαρκόβου και για καταλήψεις χωριών στην ίδια περιοχή.

Το Λονδίνο επιτρέπει ουκρανικά πλήγματα με βρετανικά όπλα στη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, επισκέφτηκε το Κίεβο. Υποσχέθηκε ετήσια στρατιωτική βοήθεια 3 δισ. λιρών «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα βρετανικά όπλα για να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας και εναπόκειται στο Κίεβο αν θα το κάνει ή όχι.

Μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων η Βρετανία έχει παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Η Μόσχα προχώρησε σε ευθεία «προειδοποίηση» ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, όπως τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Προειδοποίησε επίσης Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με «καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα» σε περίπτωση ουκρανικού πλήγματος, υποστηριζόμενου από τη «Δύση», στην Κριμαία ή στη γέφυρα της Κριμαίας. Η Κριμαία, που ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία, δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ρωσικό έδαφος και τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι «δικαιολογούνται» ουκρανικά χτυπήματα εκεί.

Αναφορές για γαλλικά στρατεύματα στο ουκρανικό μέτωπο

Λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ρίχνουν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Economist», την περασμένη βδομάδα, τη θέση του περί ενδεχόμενης αποστολής «δυτικών» χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία αν καταρρεύσει το εκεί μέτωπο και το Κίεβο διατυπώσει σχετικό αίτημα.

Εκτός όμως από τις δηλώσεις, νέα δημοσιεύματα ήρθαν να ενισχύσουν τη φημολογία και τους ισχυρισμούς ρωσικών ΜΜΕ, Ρώσων αξιωματούχων.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, πρώην διπλωμάτης και στέλεχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί Ρ. Ρέιγκαν (1981 - '89) Στέφεν Μπριέν, ο οποίος γράφει συχνά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Οπως έγραψε στους «Asia Times» το περασμένο Σαββατοκύριακο, 100 στρατιώτες από το 3ο Σύνταγμα Πεζικού της Λεγεώνας υποστηρίζουν ήδη ενεργά την ουκρανική 54η Ανεξάρτητη Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία στο Σλαβιάνσκ.

Η Λεγεώνα σήμερα διοικείται από Γάλλους αξιωματικούς, αλλά οι λεγεωνάριοι είναι όλοι ξένοι που υπηρετούν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια μπορούν να λάβουν γαλλική υπηκοότητα.

Ετσι, προσθέτει, «η Γαλλία δεν αναπτύσσει τον στρατό της χώρας και, εκτός από μικρό αριθμό αξιωματικών, οι άνδρες που στάλθηκαν δεν είναι Γάλλοι πολίτες».

Το ερώτημα είναι αν η Μόσχα θα θεωρήσει την παρουσία των γαλλικών μονάδων απόδειξη ότι η Γαλλία βρίσκεται σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία και απαντήσει αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, αναφέρθηκε τον Μάρτη σε πληροφορίες ότι η Γαλλία προετοιμάζει απόσπασμα 2.000 στρατιωτών για την Ουκρανία.

Στον ρωσικό Τύπο πληθαίνουν οι αναφορές για την παρουσία Γάλλων στρατιωτικών και στρατιωτών στο μέτωπο. Την περασμένη βδομάδα μια Γαλλίδα στρατιωτική ανταποκρίτρια στο Ντονέτσκ, η Κρ. Νεάντ, δήλωσε «πεπεισμένη» στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο γαλλικός στρατός συμμετέχει ήδη σε εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία «γιατί θα ήταν αδύνατο για τον ανεκπαίδευτο ουκρανικό στρατό να χειριστεί αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Caesar"», μετά από τρεις βδομάδες εκπαίδευσης. Τα χειρίζονται «άνθρωποι με στρατιωτικό υπόβαθρο και εμπειρία στη χρήση τέτοιων όπλων, Γάλλοι αξιωματικοί καριέρας ή πρώην στρατιώτες», ισχυρίστηκε.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία «σε μικρές ομάδες» για να μετριάσει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Από την πλευρά του, στέλεχος των ρωσικών αρχών της κατεχόμενης Ζαπορίζια ανέφερε στο TASS ότι «περισσότερες από 20 περιπτώσεις γαλλόφωνων μισθοφόρων χωρίς γαλλικά διακριτικά» έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «τόσο λευκοί, όσο και μαύροι».

Η Λιθουανία προτείνει συνασπισμό «Δυτικών» εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Ζήτημα ενός συνασπισμού «δυτικών» χωρών που θα στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, με την υποστήριξη της επίγειας αεράμυνας, έθεσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκ. Λαντσμπέργκις, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.

«Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς στην Ουκρανία για πολλά χρόνια πριν από τον πόλεμο. Η επιστροφή σε αυτήν την πρακτική είναι αρκετά εφικτή» και «αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα στην πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν», είπε σε συνέντευξή του στον «Guardian».

Μάλιστα, ο Λιθουανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα μπορούσαν να σταλούν και περισσότερα συστήματα αεράμυνας που θα προστατεύουν «μέρος του ουκρανικού ουρανού» και τους εκπαιδευτές του «δυτικού» συνασπισμού.

Μια τέτοια κίνηση «θα έδειχνε στον Πούτιν ότι δεν αποφασίζει αυτός με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αντίθετα, βλέπουμε τι χρειάζεται και προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση».

«Είναι βέβαιο» ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών

Ο Βλ. Πούτιν πάντως κατέστησε σαφές ποια θα ήταν η απάντηση της Ρωσίας σε όλα τα παραπάνω. Ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, στα οποία θα συμμετάσχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα γίνουν από κοινού με τη Λευκορωσία, όπου έχουν αναπτυχθεί από πέρυσι ρωσικά τακτικά πυρηνικά.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας, μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές Δυτικών αξιωματούχων», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ και το Κρεμλίνο έκανε λόγο για απάντηση στις δηλώσεις περί πιθανής αποστολής «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία.

Από εκείνο το σημείο και μετά ο ρωσικός Τύπος, Ρώσοι αναλυτές και αξιωματούχοι φροντίζουν να εμπεδωθεί ότι η Μόσχα «δεν αστειεύεται».

Στην εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» ο στρατιωτικός αναλυτής N. Σούλγκιν είπε ότι η Μόσχα «είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα εναντίον του εχθρού» αν η «δυτική» βοήθεια στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις απειλεί σημαντικές κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας.

«Στην Ουκρανία, αυτοί οι στόχοι για τις ρωσικές τακτικές πυρηνικές δυνάμεις περιλαμβάνουν σημεία ελέγχου, βάσης και εκτόξευσης όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και επιχειρησιακούς - στρατηγικούς πυραύλους ATACMS των ΗΠΑ, που πιθανότατα θα στελεχωθούν από ξένους ειδικούς και συμβούλους. Αυτό θα ισχύει επίσης για τα στρατιωτικά αεροδρόμια των ουκρανικών δυνάμεων, όπου θα σταθμεύουν τα αεροσκάφη F-16, τα οποία θεωρούνται πιθανά πυρηνικά αεροσκάφη στη Ρωσία», δήλωσε.

Ο Πούτιν πρότεινε στη «Δύση» και έναν «στρατηγικό διάλογο ασφαλείας», που θα λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές αξιώσεις της Ρωσίας.

«Τα μηνύματα του Πούτιν αναμφίβολα θα ακουστούν στη Δύση. Ακούνε προσεκτικά. Η Δύση έχει μια ευκαιρία, γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές εκεί. Παρατηρούμε μια παρατεταμένη διαπάλη», σημειώνει στο TASS ο Αντρ. Μπιστρίτσκι, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη και την Υποστήριξη της Λέσχης Valdai.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ