Το ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ σε πρώτο πλάνο, αλλά και οι δοκιμασίες των δύο «Δικεφάλων» στην επαρχία, είναι τα ματς που συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Super League.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, στον απόηχο των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, δίνουν το πρώτο τους ραντεβού στη σεζόν, σε μια κόντρα κομβική και για τους δύο όσον αφορά τη συνέχεια. Οι γηπεδούχοι «πράσινοι», έχοντας μείνει πίσω στη βαθμολογία, για πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους δεν έχουν περιθώρια απωλειών, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» στοχεύουν στη νίκη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να τους επαναφέρει στην κορυφή.
Κατά τ' άλλα η πρωτοπόρος ΑΕΚ ταξιδεύει στο Αγρίνιο για να αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό, θέλοντας τη νίκη που θα τη διατηρήσει μόνη 1η, ενώ το «διπλό» ψάχνει και ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Λεβαδειακό ώστε να παραμείνει σε επαφή με την κορυφή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 5/10: Ατρόμητος - Βόλος (18.30 - Cosmote Sport 2), Παναιτωλικός - ΑΕΚ (19.30 - Cosmote Sport 1), Αρης - Λαμία (20.00 - Novasports Prime)
Κυριακή 6/10: Πανσερραϊκός - ΟΦΗ (16.00 - Novasports Prime), Athens Kallithea - Αστέρας Τρίπολης (17.00 - Cosmote Sport 1), Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ (20.30 - Novasports Prime), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (20.30 - Cosmote Sport 1)
Δύσκολες αποστολές περιμένουν τους πρωτοπόρους των δύο ομίλων της Super League 2 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το ντέρμπι κορυφής για τον 2ο όμιλο στο Αιγάλεω, όπου η τοπική ομάδα, 2η στη βαθμολογία, υποδέχεται την πρωτοπόρο Καλαμάτα. Για τον 1ο όμιλο η - εκ των προπορευόμενων - ΑΕΛ αγωνίζεται εκτός έδρας κόντρα στον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου, ενώ ο «συγκάτοικός» της στην κορυφή, ΠΑΣ Γιάννινα, υποδέχεται την αξιόμαχη και επικίνδυνη Νίκη Βόλου. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
1ος όμιλος
Σάββατο 5/10: Εθνικός Νέου Κεραμιδίου - ΑΕΛ (15.00), Ηρακλής - Καβάλα (15.00 - ΣΚΑΪ)
Κυριακή 6/10: ΠΑΣ Γιάννινα - Νίκη Βόλου (15.00)
Δευτέρα 7/10: Διαγόρας Ρόδου - Καμπανιακός (15.00)
2ος όμιλος
Σάββατο 5/10: Παναργειακός - Πανιώνιος (12.00 - ΣΚΑΪ), Κηφισιά - ΑΕΚ Β' (15.00 - ΣΚΑΪ Ηybrid), Αιγάλεω - Καλαμάτα (17.00)
Κυριακή 6/10: Αστέρας Τρίπολης Β' - Χανιά (16.00), Ηλιούπολη - Παναχαϊκή (16.30 - Monobala.gr).
Με την κόντρα του Αρη με την ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο να ξεχωρίζει, η Basket League ανοίγει την αυλαία της για τη σεζόν 2024 - 2025 με την 1η αγωνιστική . Στα αξιοσημείωτα του προγράμματος και η αναμέτρηση στο Περιστέρι, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται τον φιλόδοξο φέτος ΠΑΟΚ. «Ποδαρικό» εκτός έδρας για τους «αιώνιους», με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό να ταξιδεύει στην Καρδίτσα και τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται στο Λαύριο. Αναλυτικά:
Σάββατο 5/10: Αρης - ΑΕΚ (17.00 - EΡΤ3), Μαρούσι - Προμηθέας Πάτρας (18.00 - ΕΡΤ Sports), Περιστέρι - ΠΑΟΚ (20.15 - ΕΡΤ3)
Κυριακή 6/10: Καρδίτσα - Παναθηναϊκός (17.15 - ΕΡΤ3), Πανιώνιος - Κολοσσός Ρόδου (18.00 - ΕΡΤ Sports)
Δευτέρα 7/10: Λαύριο - Ολυμπιακός (20.15 - ΕΡΤ3)
Με τη Euroleague να ισχυροποιείται ως κλειστή Λίγκα και τη FIBA να προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο, για μία ακόμα σεζόν η μάχη εντός του «προϊόντος» καλά κρατεί
Η διοργάνωση φέτος θα «γράψει» την 25η χρονιά της από τότε που δημιουργήθηκε, ως το αποτέλεσμα της επιλογής των πλέον ισχυρών ομάδων του ευρωπαϊκού μπάσκετ να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο και να αποσχιστούν από τις τάξεις της ...μαμάς FIBA. Δημιούργησαν έτσι την πρώτη ουσιαστικά κλειστή Λίγκα σε άθλημα στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το στάτους που επικρατούσε μέχρι τότε στο μπάσκετ και γενικότερα στον ευρωπαϊκό αθλητισμό σε επίπεδο ομαδικών αθλημάτων.
Οταν μιλάμε για τα αίτια που έφεραν στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το εγχείρημα της Euroleague, αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τον καθορισμό του ποιος έχει τον πρώτο λόγο στην «πίτα» των κερδών και στην καλύτερη διαχείριση του «προϊόντος». Ειδικά στις τότε, προ 25ετίας εποχές, όπου το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζούσε στη σκιά της ανόδου του ποδοσφαίρου, που μέσω της ραγδαίας αύξησης της εμπορευματοποίησης άρχιζε να αναβαθμίζει κατά πολύ τον ρόλο του στον ευρωπαϊκό χάρτη. Το παράδειγμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, του αμερικανικού ΝΒΑ, αποτελεί εξάλλου εμπορικό πρότυπο για τις ευρωπαϊκές ομάδες μπάσκετ και οι σχεδιασμοί στόχευαν στη δημιουργία μιας λίγκας για λίγους και (οικονομικά) εκλεκτούς.
Οταν πλέον, με μπροστάρη τον τότε ισχυρό άνδρα του εγχειρήματος, Ισπανό Τζόρντι Μπερτομέου, βρέθηκαν τα απαραίτητα κεφάλαια, οι σχεδιασμοί έλαβαν σάρκα και οστά, με τη Εurolegue να εισβάλλει στα του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Η δε FIBA, παρά τις αρχικές απειλές και την προσπάθεια απάντησης (με τη δημιουργία της Suproleague), που κράτησαν μια διετία, εν τέλει πιάστηκε ...κοιμώμενη και αδιάβαστη για τις εξελίξεις. Και κυρίως ηττημένη σε επίπεδο ανταγωνισμού με τους ισχυρούς, κάτι που οδήγησε στην αποχώρησή της για μια 15ετία από το ευρωπαϊκό διασυλλογικό μπάσκετ.
Eurokinissi |
Με τη Λίγκα των ισχυρών (πρώην ULEB, νυν ECA) να μένει τελικά κυρίαρχος του παιχνιδιού εδώ και δυόμισι δεκαετίες, η διοργάνωση της Euroleague όλο αυτό το διάστημα άνοιξε τους δικούς της δρόμους για τα κέρδη, με στόχο να γίνει ακόμα περισσότερο - σε σχέση με τα πρώτα χρόνια - μια Λίγκα των «λίγων και εκλεκτών». Γι' αυτό άλλωστε προχώρησε και στη δημιουργία δεύτερης διοργάνωσης, του Eurocup, προκειμένου να κρατήσει τα προσχήματα για κάποιες ομάδες που παρέμεναν στις τάξεις της αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (τις οποίες ορίζουν οι ισχυροί) για συμμετοχή στη Euroleague. Αν και αρχικά οι δύο διοργανώσεις ήταν πλήρως ανεξαρτητοποιημένες, οι φωνές των λεγόμενων μικρομεσαίων υποχρέωσαν τη Λίγκα να προχωρήσει στη σύνδεση των δύο, με τον νικητή του Eurocup να εξασφαλίζει θέση στη Euroleague τα τελευταία χρόνια.
Eurokinissi |
Στην αντίπερα όχθη, η FIBA, μετά από χρόνια απουσίας, αποφάσισε την τελευταία οκταετία να επιστρέψει στα του ευρωπαϊκού διασυλλογικού μπάσκετ με τη δημιουργία δύο δικών της διοργανώσεων (BCL, Εurope Cup), σε μια προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο της Euroleague, βρίσκοντας έδαφος για το εγχείρημά της στις αντιδράσεις και στην απογοήτευση για τις τακτικές της τελευταίας από την πλειοψηφία των ομάδων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ωστόσο η αρχική προσπάθεια να τραβήξει στους κόλπους της τους ισχυρούς δεν ευοδώθηκε, καθώς γύρισαν την πλάτη τους στο εγχείρημα.
Ετσι, αν και χωρίς τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα ονόματα, η λύση δόθηκε, ποντάροντας στη μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων που βρίσκονταν εκτός των δύο διοργανώσεων της Euroleague, ενώ μετά από χρόνια οι δύο διοργανώσεις της FIBA επανέφεραν σε μεγάλος βαθμό τη σύνδεση της συμμετοχής με τις θέσεις στα εθνικά πρωταθλήματα. Ειδικά στην περίπτωση του BCL, βέβαια, και η FIBA ακολουθεί την πρακτική των επιλεγμένων συμμετοχών (κυρίως για τα λεγόμενα πιο ισχυρά ονόματα της διοργάνωσης), ανεξαρτήτως θέσης στο πρωτάθλημα.
Eurokinissi |
Γιατί, ως άθλημα, μόνο θύμα αυτού του «πολέμου» μπορεί να χαρακτηριστεί. Η υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), αφού πλέον οι ευρωπαϊκές συμμετοχές - και φυσικά τα όποια κέρδη μέσω αυτών - είναι εξασφαλισμένες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι αντιπροσωπευτική της εικόνας του αθλήματος στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η προσπάθεια επιβίωσης απέναντι στις απαιτήσεις του οικοδομήματος, που θέλει το άθλημα «προϊόν» για την απόκτηση κερδών, οδηγεί στην πρακτική της μεγαλύτερης ενίσχυσης με παίκτες κυρίως φτασμένους και στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, λειτουργώντας σε βάρος της ανάπτυξης των υποδομών και της αξιοποίησης των ταλέντων για τις περισσότερες ομάδες. Πρακτική που με το πέρασμα των ετών εμφανέστατα εξαπλώνεται και στις μικρότερες κατηγορίες, αφού ο στόχος της ανόδου προκειμένου να φτάσει μια ομάδα πιο κοντά στη μεγάλη κατηγορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (περισσότερα έσοδα, προοπτική ευρωπαϊκής συμμετοχής), είναι πλέον αυτοσκοπός.