Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρεσκάρισμα» στην επιχείρηση συσκότισης των τεράστιων ευθυνών της

Eurokinissi

Σε συνθήκες όλο και πιο δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, καθώς το συνεχιζόμενο αναμάσημα της «ατομικής ευθύνης» δεν αρκεί πια για να κρύβονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει το λαό εκτεθειμένο, η κυβερνητική προπαγάνδα επιστρατεύει νέα προκλητικά ιδεολογήματα για τον ίδιο σκοπό.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι «εμείς ως κράτος κάναμε ό,τι μπορούσαμε» και ότι τώρα το μόνο που μπορεί να περιμένει ο λαός... είναι το εμβόλιο, που είναι ακόμα ζητούμενο. Ταυτόχρονα, μέσα στην καρδιά του δεύτερου κύματος, επιχειρούν να στρέψουν τη συζήτηση στο πότε και με ποια κλιμάκωση θα γίνει η άρση του lockdown, χωρίς να λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για την προστασία του λαού από όσα μας οδήγησαν ως εδώ.

Στη χαρακτηριστικότερη στιγμή αυτής της προκλητικής προπαγάνδας, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο», ενώ αντί να πει έστω και μια κουβέντα για το πώς θα ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία που «βουλιάζουν»... παρουσίασε ένα «άρτιο» σχέδιο επί χάρτου για το τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν έρθει το εμβόλιο, σαν τα σχέδια που παρουσίαζε τους προηγούμενους μήνες για το «θωρακισμένο» σύστημα Υγείας που ήταν τάχα «έτοιμο» για το δεύτερο κύμα.

Προς επίρρωση του «εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε», η κυβέρνηση προβάλλει πλέον την απόφαση για αναγκαστική διάθεση δύο μόλις ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό... δηλαδή μια απόφαση που ήρθε 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, στο «και 10» της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα όχι με όρους πραγματικής επίταξης, αλλά διασφαλίζοντας ακόμα και τώρα την αποζημίωση των κλινικαρχών από το κράτος, με χρήματα που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για τα σχολεία, τις συγκοινωνίες κ.ο.κ.

Κάνουν «ό,τι μπορούν» ...για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το διάστημα που μεσολάβησε, όσο και τώρα, στο σφοδρότερο δεύτερο κύμα, «κάνει ό,τι μπορεί» για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει ταυτόχρονα την πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική του. Τα όποια μέτρα διαχείρισης της πανδημίας λαμβάνονται με το σταγονόμετρο, όταν τα πράγματα φτάνουν στο «αμήν».

«Πυξίδα» της, όπως και όλων των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική, είναι τα «πρέπει» του κεφαλαίου, που είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού.

Γι' αυτό εδώ και 9 μήνες δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν ανέπτυξε νέες υποδομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, γι' αυτό δεν προχώρησε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και έγκαιρη ένταξή του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γι' αυτό δεν ενίσχυσε άμεσα το προσωπικό, το στόλο και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, γι' αυτό δεν επιτάσσει τα ιδιωτικά λεωφορεία, υποχρεώνοντας το λαό να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες.

Γι' αυτό δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών εκπαίδευσης.

Ολα τα παραπάνω, όλα όσα έχει ανάγκη ο λαός, λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν εμπόδιο για την αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του, έχοντας βάλει τη σφραγίδα τους σε όλα όσα αντιμετωπίζει ο λαός σήμερα. Για παράδειγμα, το να προσληφθεί μαζικά μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες δομές Υγείας, το να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από τη συμβολή στη μάχη με την πανδημία θα διαμόρφωνε μια διαφορετική κατάσταση για την επόμενη μέρα, μια κατάσταση που δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και ταυτόχρονα θα αφαιρούσε ζωτικό χώρο από τις μπίζνες των ομίλων του ιδιωτικού τομέα.

Με την ίδια «πυξίδα» η κυβέρνηση, που... «κάνει ό,τι μπορεί», πήρε τις θυσίες του λαού και το χρόνο που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας και τα «τζογάρισε» στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, των εφοπλιστών, των αερομεταφορικών εταιρειών, με πετσόκομμα όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση να υπερθεματίζει για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις!

Για τον ίδιο λόγο, ενισχύοντας την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει τα βάρη και της νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση μαζί με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων ήδη από το πρώτο κύμα - τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αναφωνούσε... «θα λογαριαστούμε μετά» - δίνει στην εργοδοσία το «ελεύθερο» να αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με «πρωτόκολλα» κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών, με αποτέλεσμα τη μετατροπή των μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Είμαστε μια ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια...»

Αλλά και σήμερα, την ώρα που αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι, οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα, την ώρα που φρακάρουν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΜΕΘ, τι κάνει η κυβέρνηση;

Με το νέο σλόγκαν «όλη η Ελλάδα είμαστε μια Υγειονομική Περιφέρεια, που ο ένας βοηθάει τον άλλον», αντί να προχωρήσει σε κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση «απογειώνει» την πολιτική των επικίνδυνων και προσωρινών μπαλωμάτων, μετατρέπει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία της μίας νόσου, μετακινεί προσωπικό από τη μια υποστελεχωμένη δημόσια δομή στην άλλη, από Περιφερειακά Ιατρεία που κλείνουν και Κέντρα Υγείας που αποψιλώνονται ακόμα περισσότερο, από κλινικές νοσοκομείων που «μετατρέπονται» και συγχωνεύονται, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Πλέον η κυβέρνηση «διαφημίζει» και τις μετακινήσεις προσωπικού από τη μια υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας στην άλλη. Κρύβεται πίσω από την αυτοθυσία υγειονομικών που μετακινούνται εθελοντικά για να πάνε στην πρώτη γραμμή της μάχης, προκειμένου να συσκοτίσει το γεγονός ότι συνολικά αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους υγειονομικούς αθωράκιστους. Ανακοίνωσε για παράδειγμα ο υπουργός ότι μεταξύ των νοσηλευτριών που μετακινούνται εθελοντικά για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη είναι και 3 από τα Γιάννενα... όταν μόλις πριν λίγες μέρες τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ των Ιωαννίνων είχαν φρακάρει σε τέτοιο βαθμό από τα κρούσματα σε εργοστάσια και γηροκομεία, που έστελναν ασθενείς με κορονοϊό... στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ενώ με το πρώτο φύσημα της πανδημίας θα βρεθούν ξανά στην ίδια κατάσταση.

Η «συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας»...

Αντίστοιχα, μέχρι και τη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εκθείαζε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το πώς «συνεπικουρούν ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια» (!), για να βγει μόλις μια μέρα μετά στη δημοσιότητα το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυπτε ότι οι κλινικάρχες, που θησαύρισαν με κάθε τρόπο και μέσα στην πανδημία (με τα τεστ, τις ιατρικές πράξεις που πάγωσαν στο ΕΣΥ, το διπλασιασμό των αποζημιώσεων για νοσηλείες, την κατάργηση του clawback και του rebate κ.ά.), αρνούνταν επανειλημμένα ακόμα και τώρα να διαθέσουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό! Οπως μάλιστα ξεκαθάριζε κυνικά ο πρόεδρος της μίας από τις δύο εργοδοτικές ενώσεις, «η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ»...

Και η κυβέρνηση τι έκανε; Παζάρευε με τους κλινικάρχες μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στο «χείλος του γκρεμού», έκανε επικλήσεις στην «κοινωνική ευαισθησία και κατανόησή» τους, τους καλούσε να συναινέσουν για «να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης», για να προχωρήσει τελικά στην ενεργοποίηση της τροπολογίας που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, με την οποία το κράτος διασφαλίζει αποζημίωση στους κλινικάρχες για την αναγκαστική διάθεση κλινών, αντί να προχωρά σε πραγματική επίταξη.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το τι πραγματικά σημαίνουν η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που στήριξαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για το τι σημαίνουν οι περιβόητες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

«Μη μιλάς και περίμενε το εμβόλιο...»

Και αφού όλη αυτή η αθλιότητα που ζούμε είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση το... «κάτι παραπάνω και από το εφικτό», αφού ό,τι έχει ανάγκη ο λαός για την προστασία της υγείας του «δεν γίνεται» γιατί «κοστίζει», η κυβερνητική προπαγάνδα λανσάρει ως μόνη ελπίδα το ...«μη μιλάς, κάτσε και περίμενε το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Αναμφισβήτητα το εμβόλιο, από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό - δεδομένου ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη η έρευνα και οι δοκιμές, με την ίδια την επιστημονική κοινότητα να διατηρεί ακόμα, όπως είναι λογικό, μια σειρά ερωτήματα - θα είναι ένα μεγάλο όπλο στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Δεν πρέπει να διαφεύγει επίσης ότι την ίδια στιγμή οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, στερώντας την έγκαιρη ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί πίσω από το εμβόλιο - και πολύ περισσότερο πίσω από τα κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου - να κρυφτούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τα οποία ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Η προοπτική του εμβολίου σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ανάγκη να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα, για να σωθούν ζωές σήμερα που μετράμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, για να προστατευτεί ο λαός από την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντίστοιχη στόχευση αποπροσανατολισμού, εξάλλου, υπηρετεί η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και μέρες από την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown, την ώρα που καταγράφονται καθημερινά αρνητικά ρεκόρ στην εξάπλωση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνεται οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για την ασφάλεια του λαού. Λένε π.χ. ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα», αλλά δεν λαμβάνεται ούτε τώρα κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Ολη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το «πώς θα σωθεί η αγορά των Χριστουγέννων», την ίδια ώρα που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Απάντηση στην πολιτική που αφήνει εκτεθειμένο το λαό στην πανδημία, όπως και στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει, δίνει η ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, με επόμενο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Πρωτοστατούμε για να αναδεικνύονται τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος, που δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού. Προβάλλουμε την πραγματική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την κοινωνία όπου η οργάνωση της παραγωγής και όλης της οικονομίας θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Διαδικτυακό σποτ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

«Οι ώρες περνούν και η μαύρη λίστα των νεκρών μεγαλώνει. Ο χρόνος σας τελείωσε. Ο λαός διεκδικεί επίταξη των ιδιωτικών κλινικών τώρα». Με ένα σποτ που εκπέμπει το παραπάνω μήνυμα - καταγγελία, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί και διαδικτυακή παρέμβαση στο λαό της περιοχής. Δείτε το σποτάκι στον «902.gr» (https://www.902.gr/eidisi/politiki/243082/epitaxi-ton-idiotikon-klinikon-tora-video)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει πραγματικά όλες τις κλινικές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών: «Επρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο "χείλος του γκρεμού" για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Οταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ας σκεφτούμε όλοι, αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν "αρμονική συνύπαρξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματικά απαράδεκτοι κυβέρνηση και κλινικάρχες

«Επρεπε ήδη οι κλινικές να είναι έτοιμες με επαρκή εκπαιδευμένο προσωπικό και με πληρότητα φαρμάκων και αναλωσίμων. Από αυτήν την άποψη είναι εγκληματικά απαράδεκτη τόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει τώρα το μπαλάκι αλλού, όσο και οι δικαιολογίες του προέδρου των Ιδιωτικών Κλινικών. Και οι δύο ήξεραν τι έρχεται, αλλά προτίμησαν να ασχοληθούν με το πώς θα μειώσουν τα έξοδα οι μεν και πώς θα αυξήσουν τα έσοδα οι δε».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας. Αναδεικνύει επίσης ότι οι επιχειρηματίες της Υγείας «αντιμετωπίζουν πάντα τους ασθενείς σαν πελατεία και σαν μέσο κερδοφορίας, και γι' αυτό σήμερα θέλουν να δέχονται μόνο μη Covid περιστατικά. Μάλιστα γίναμε και μάρτυρες σκηνών με απεσταλμένους των κλινικών να κάνουν διαλογή ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια».

Αναφέρει ακόμα ότι στις ιδιωτικές κλινικές «κάθε εργαζόμενος δουλεύει για δύο, με πολύ χαμηλό μισθό, χωρίς δικαιώματα, με την εργοδοτική τρομοκρατία να σπάει κόκαλα και πολλές φορές απλήρωτος! Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που αρρώστησαν και μπήκαν σε καραντίνα δίχως να αναπληρώνονται από νέες προσλήψεις. Ουσιαστικά σήμερα βγαίνει πολύ περισσότερη δουλειά με πολύ λιγότερο προσωπικό. Τα ΜΑΠ (σ.σ. Μέσα Ατομικής Προστασίας), όπως και στο 1ο κύμα, δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι μισθοί συνεχίζουν την κατρακύλα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Υπάρχουν κλινικές, μεταξύ των οποίων και η "Σαραφιανός" που επιτάχτηκε, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι όλο το 2020».

Εκδήλωση συνδικάτων

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία και εργοστάσια, μύθοι και πραγματικότητα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/11 στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Zoom (https://us02web.zoom.us/j/4836315743?pwd=TzR2c3I0ZHZYR1l3U2NwcVNKU0haUT09#success ή βάζοντας στο zoom.us το ακόλουθο meeting ID: 483 631 5743, και password: 5o5FmU), με κεντρικό ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Θα γίνει επίσης παρέμβαση γιατρού. Την εκδήλωση οργανώνουν σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βαφτίζει «επίταξη» την ενοικίαση κλινών, μετά από εξαντλητικά παζάρια και ενώ ο κόσμος πεθαίνει!

Οι κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη και παντού αντλούν το θράσος τους από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της κερδοφορίας τους

Eurokinissi

Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, με τη Βόρεια Ελλάδα να φλέγεται εδώ και βδομάδες, τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν φρακάρει, το προσωπικό τους να 'χει εξουθενωθεί, τα δώρα και τα παζάρια με τον ιδιωτικό τομέα να δίνουν και να παίρνουν, έρχεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει την «επίταξη» για 15 μέρες και με το αζημίωτο δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους, που τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Πρόκειται για τη «Γενική Κλινική Λυσίμαχος» με 100 κλίνες και την «Euromedica Θεσσαλονίκης» με 200 κλίνες. Η «επίταξη» όμως, για την οποία κάνει λόγο, με βάση και την τελευταία τροπολογία, που ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, συνιστά στην πραγματικότητα αγορά υπηρεσιών από το κράτος, με σίγουρα κέρδη για τους κλινικάρχες.

Δεν αποτελεί δηλαδή πραγματική επίταξη, που σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό την ευθύνη του τις ιδιωτικές δομές Υγείας, τις εντάσσει στο σχεδιασμό του και αναλαμβάνει όλες τις υποδομές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους, χωρίς αποζημίωση και μπόνους για τους κλινικάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμα έχουν ανάγκη νοσηλείας, η κυβέρνηση «παρακαλούσε» τους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης, μέχρι και το ξημέρωμα της Παρασκευής, στη βάση όσων νομοθέτησε για «εθελοντική» και χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και εκείνοι, με κριτήριο τα κέρδη τους, αρνούνταν να διαθέσουν κλίνες, «τζογάροντας» μαζί με την κυβέρνηση την υγεία και τη ζωή του λαού!

Το μακάβριο κριτήριο της ...ρευστότητας

«Η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες... Πού να τα βρούμε τα χρήματα;», έλεγαν οι «αναξιοπαθούντες» κλινικάρχες, διά στόματος του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρ. Σαραφιανού.

Κι όταν τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να προσθέσει τις δυο αυτές κλινικές στις δημόσιες δομές που νοσηλεύουν ασθενείς covid, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε την Παρασκευή να διευκρινίσει ότι «η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ», ενώ δεν απάντησε επί της ουσίας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα.

«Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών» θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Οπως όμως ξεκαθαρίζεται στο σχετικό ΦΕΚ 5148, «η εν λόγω δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα αντιμετωπιστεί (...) με έκτακτη ισόποση επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας». Με λίγα λόγια, η αποζημίωση των κλινικαρχών (30 εκατομμύρια προέβλεπε η σχετική ΠΝΠ) θα επιβαρύνει και πάλι τα γονατισμένα ασφαλιστικά ταμεία, οι κλινικάρχες θα αποκτήσουν πληρότητα 100% στα μαγαζιά τους με σίγουρο κέρδος, το οποίο ο λαός θα το πληρώσει είτε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) είτε άμεσα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις με την πανδημία και για το γεγονός ότι τόσους μήνες έχει αφήσει τον λαό εκτεθειμένο, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και της ιδιωτικής Υγείας. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα «παζάρια» της με τους κλινικάρχες. Τη στιγμή μάλιστα που αρνούνταν να διαθέσουν κλινικές, ο υπουργός Υγείας εκθείαζε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το πώς «συνεπικουρούν ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια» (!) στην αντιμετώπιση της πανδημίας...

Επικίνδυνη «σύμπραξη» κράτους - ιδιωτών

Πίσω από τις διαμαρτυρίες των κλινικαρχών κρύβεται ο φόβος για την απώλεια ενός τμήματος των κερδών και της πελατείας από τη μετατροπή της κλινικής σε Covid. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι, καθώς όσα χάνουν από την υπερκερδοφορία τους, αντιρροπούνται από όλα τα δώρα που τους κάνει εδώ και 9 μήνες (τεστ, εξετάσεις και χειρουργεία που έχουν ανασταλεί στο Δημόσιο, επέκταση 40% των ΜΕΘ χωρίς κρατικό έλεγχο, συνθήκες και όροι δουλειάς του προσωπικού), ώστε όχι μόνο δεν θα μπουν μέσα, αλλά μεταξύ άλλων κερδίζουν και τεχνογνωσία.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου των κλινικαρχών, ο Γρ. Σαραφιανός επανήλθε την Παρασκευή και είπε: «Δεν το περίμενε κανείς, ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός (...) Δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία (...) βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού που στα δημόσια νοσοκομεία υπήρχε».

Είναι τουλάχιστον πρόκληση, όταν η κυβέρνηση συστηματικά στοχοποιεί νέους και εργαζόμενους για τη διασπορά και αναζωπύρωση του ιού στη χώρα, ο εκπρόσωπος ενός τμήματος του ιδιωτικού συστήματος Υγείας να ισχυρίζεται ότι «δεν το περιμέναμε, μας είχε εφησυχάσει η πολιτεία».

Επιβεβαιώνονται όχι μόνο οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν επίταξε έγκαιρα τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά και πόσο «ξένο σώμα» παραμένει αυτός σε σχέση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ακόμη και στην καρδιά της πανδημίας, δίνοντας μια γεύση από τα μελλούμενα της διεύρυνσης των ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εκπαίδευση για τον covid με τηλεδιάσκεψη!

Παράλληλα, αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες του κράτους να εκπαιδεύσει έγκαιρα το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της χώρας και όχι να τρέχει με τηλεδιασκέψεις να «εκπαιδεύσει» όπως - όπως εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας.

Ο ισχυρισμός περί «απειρίας» του προσωπικού, επειδή «στην πρώτη φάση δεν συμμετείχαμε», επιβεβαιώνει ότι μπροστά στην απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, αυτό το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα έμεινε εκτός μάχης όλους αυτούς τους μήνες, ενώ θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώζει ζωές.

Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα για την κυβέρνηση: Τι περιθώρια υπάρχουν για εκπαίδευση, όταν έχει «ξεπουπουλιασμένο» από πλευράς προσωπικού το δημόσιο σύστημα Υγείας; Πώς μπορεί μέσα στις σημερινές άθλιες συνθήκες να εξασφαλίσει ότι στις ΜΕΘ θα υπάρχει σταθερά μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και θα τροφοδοτούνται με νέο, να συνδυάζονται δηλαδή οι επαρκείς και έμπειρες δυνάμεις για τις τρέχουσες και επείγουσες ανάγκες με την εξασφάλιση εφεδρειών; Ολα αυτά για την κυβέρνηση θεωρούνται «κόστος», που πρέπει να μειωθεί...

Αποκαλυπτική είναι τέλος και η δήλωση των κλινικαρχών περί «ακαταλληλότητας των υποδομών που διαθέτουν», επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών κλινικών έγινε μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και ταυτίζεται με την επιλογή του λιγότερου δυνατού κόστους στους τομείς που έχουν την υψηλότερη απόδοση...

Θετικό το τεστ, αλλά επέστρεψε στη δουλειά!

Προκειμένου να καλύψουν χωρίς επιπλέον κόστος τρύπες από τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, κυβέρνηση και ΥΠΕ θυσιάζουν την υγεία των ίδιων των υγειονομικών και των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΑΧΕΠΑ, τραυματιοφορείς και νοσηλευτές που νόσησαν από κορονοϊό καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους παρότι έχουν θετικό μοριακό τεστ, δηλαδή είναι πιθανό να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλείται λοιμωξιολόγους και νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, με βάση τις οποίες, εφ' όσον είναι απύρετοι, παρά το θετικό μοριακό τεστ, μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στα καθήκοντά τους. Με αυτόν τον τρόπο έχει ήδη έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της μια νοσηλεύτρια θετική σε μοριακό τεστ, η οποία μάλιστα είχε νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση, και καλείται να επιστρέψει και ένας τραυματιοφορέας.

Η «αυστηροποίηση» των όρων χορήγησης και διάρκειας της καραντίνας των υγειονομικών αποτυπώνεται και στο ΠΑΓΝΗ: Τραυματιοφορέας, ασυμπτωματικός, μετά από καραντίνα έκανε τεστ και βγήκε θετικός, παρ' όλα αυτά κλήθηκε να επιστρέψει στη δουλειά.

Ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση συνολικά των δεικτών Υγείας

INTIME NEWS

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 82% των 1.220 κλινών ΜΕΘ στη χώρα είναι κατειλημμένες και μόνο 220 κρεβάτια είναι κενά. Στις ΜΕΘ non Covid η πληρότητα είναι 78% και 124 τα κενά κρεβάτια. Στις ΜΕΘ Covid το 85% είναι κατειλημμένες και μόνο 96 κρεβάτια είναι κενά σε όλη τη χώρα. 96% είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας και μόλις 8 τα κενά κρεβάτια. Στα νοσοκομεία της Αττικής η πληρότητα ανέρχεται στο 79,5%, με 45 κενά κρεβάτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που αφορούν τις ΜΕΘ Covid ανά Υγειονομική Περιφέρεια: Στη Μακεδονία (3η ΥΠΕ) η πληρότητα είναι σχεδόν 100% - μόνο ένα κρεβάτι είναι κενό από τα 138. Στη Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (5η ΥΠΕ) η πληρότητα είναι στο 97% - μόνο 2 κρεβάτια κενά. Στη Μακεδονία - Θράκη (4η ΥΠΕ), το 91% είναι κατειλημμένο - μόνο 12 κρεβάτια κενά. Σε Πειραιά - Αιγαίο (2η ΥΠΕ) η πληρότητα είναι στο 73,5% - μόνο 14 κρεβάτια κενά. Σε Πελοπόννησο, Ιόνιο, Ηπειρο και Δυτική Ελλάδα (6η ΥΠΕ) η πληρότητα είναι 51% - μόνο 23 κρεβάτια κενά. Στην Κρήτη (7η ΥΠΕ) η πληρότητα είναι 78% - μόνο 4 κρεβάτια κενά. Στα στρατιωτικά νοσοκομεία μόνο ένα κρεβάτι από τα 18 είναι κενό.

Την Παρασκευή άλλοι 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 2.581 νέα κρούσματα ιού στη χώρα. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 519 (την 1η Νοέμβρη ήταν 140). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812 και μόνο το 30,8% έχει σαφή πηγή έκθεσης. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη χώρα είναι 1.419. Από τα 2.581 κρούσματα 673 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, 582 στην Αττική, 105 στη Λάρισα, 108 στη Μαγνησία, 107 στην Πέλλα. Προκαλεί ανησυχία η μη αναχαίτιση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις της διασποράς.

Σύμφωνα εξάλλου με την 23η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (5 έως 11 Νοέμβρη), καταγράφεται επιδείνωση σε όλους τους δείκτες Υγείας. Ενδεικτικά:

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων υπερτριπλασιάστηκε σε 33,7 (από 10 στην προηγούμενη έκθεση) και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 297 (από 179).
  • Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 2.352 (1.800 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων μειώθηκε σε 16 μέρες (από 23 στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 30 μέρες (από 45).
  • Ο δείκτης Rt στις 10 Νοέμβρη διαμορφώθηκε σε 1,3 για την επικράτεια και σε 1,2 για την Περιφέρεια Αττικής.
ΛΑΡΙΣΑ
Μέτρα τώρα στην Υγεία πριν να είναι πολύ αργά...

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με δύο γιατρούς νοσοκομείων της Λάρισας για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

INTIME NEWS

Την ώρα που στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, γιατροί που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Γεωργία Παπαδάμου, διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και τον Θανάση Αθανασιάδη, διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ), αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας.

* * *

Ξεκινώντας τη συζήτηση, η Γ. Παπαδάμου επισημαίνει ότι «η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, με σημαντικό αριθμό ασθενών να προέρχονται και από άλλες περιοχές, είναι στο "κόκκινο". Εχουν ανοίξει συνολικά 140 κλίνες Covid, εκ των οποίων 16 θάλαμοι αρνητικής πίεσης, 14 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και 110 κλίνες Covid για νοσηλείες για ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Μέχρι πριν από λίγο υπήρχαν μόλις 3 κενές κλίνες σε απλούς θαλάμους, ενώ στις ΜΕΘ η πληρότητα ήταν 100%. Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί εδώ και μέρες, αναγκάζοντάς μας πρακτικά να δυσκολευόμαστε στην εισαγωγή περιστατικών στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ, ενώ ανοίγει ο δρόμος για διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Δυστυχώς, η πραγματικότητα λέει ότι ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ γίνεται διαθέσιμο μόνο όταν κάποιος χάνει τη ζωή του».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει ο Θ. Αθανασιάδης για το Γενικό Νοσοκομείο: «Η κατάσταση πλέον είναι σε φάση επαπειλούμενης κατάρρευσης, που αποτρέπεται την ύστατη στιγμή, με αυτοσχεδιασμούς και περιορισμό ή και πλήρη αναστολή κάθε άλλης ιατρικής δραστηριότητας. Το νοσοκομείο έχει ήδη μετατραπεί σε νοσηλευτήριο μιας νόσου με παραμονή μόνον του Τμήματος Ογκολογίας. Είναι κατειλημμένες και οι 24 κλίνες ΜΕΘ με ασθενείς Covid-19 και κατά την εφημερία δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, με όλους τους κινδύνους που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών».

Προοδευτική υποβάθμιση της νοσηλείας

«Θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο, αλλά η κυβέρνηση δεν μας βοηθά», τονίζει η Γ. Παπαδάμου και συμπληρώνει: «Με δεδομένα την υποστελέχωση και τον σταθερά υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε στα όρια της εξάντλησης. Στις ΜΕΘ ελάχιστοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς. Ενδεικτικά υπάρχουν 3 ιατροί Εντατικής για τις κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και 4 γιατροί παθολόγοι, πνευμονολόγοι για κάθε εφημερία για τις απλές κλίνες COVID-19 και τις νέες εισαγωγές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής 12 γιατροί, εκ των οποίων 2 εντατικολόγοι ΜΕΘ COVID, 1 παθολόγος κλινικής Covid, 2 πνευμονολόγοι, για τους εναπομείναντες υγειονομικούς συνεπάγεται αύξηση εφημεριών έως και 10 - 11 μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, με αρνητικά αποτελέσματα και για τους ασθενείς».

Από την πλευρά του, ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Ενενήντα περίπου πάσχοντες με COVID-19 αντιμετωπίζονται σε θαλάμους ήπιας νοσηλείας από 5 εξουθενωμένους παθολόγους, σε αρωγή των οποίων την τελευταία στιγμή επιτάχθηκαν για τις εφημερίες και ιατροί άλλων ειδικοτήτων του Τομέα Παθολογίας. Στις ΜΕΘ οι συνάδελφοι εργάζονται σε ακραίες συνθήκες εντατικότητας, σε εναλλασσόμενα διαδοχικά 24ωρα ή και 30ωρα.

Οι νοσούντες συνάδελφοι πλέον δεν είναι αριθμητικές παράμετροι, που κατά την πάγια τακτική των διοικήσεων δεν δημοσιοποιούνται, αλλά έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι συνάδελφοι του διπλανού Τμήματος, είναι οι φίλοι, οι συνεργάτες. Δεκάδες ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου νοσούν, 2 μάλιστα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει ολόκληρα Τμήματα, όπως το Γαστρεντερολογικό. Δυνατότητα αναπλήρωσης των άρρωστων υγειονομικών δεν υπάρχει, ελλείψει εφεδρειών. Η εκ των συνθηκών προοδευτική υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της νοσηλείας είναι προφανής».

Με «μπαλώματα» δεν γίνεται δουλειά

«Βγαίνοντας από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο χρόνος που κερδήθηκε δεν αξιοποιήθηκε για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία παραμένουν γυμνά από υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις», σημειώνει η Γ. Παπαδάμου.

Επισημαίνει ακόμα ότι «στο Πανεπιστημιακό, που τα τελευταία χρόνια υπέστη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 60%, όλο αυτό το διάστημα προσλήφθηκαν ελάχιστοι και μάλιστα οι περισσότεροι είναι επικουρικό προσωπικό, έγιναν δηλαδή "μπαλώματα" με μετακινήσεις από κλινική σε κλινική ή από μονάδα σε μονάδα.

Ενδεικτικά, ακόμα και σε σχέση με το μειωμένο και ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου, παραμένουν εκατοντάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού. Οσο για τα επικοινωνιακά τερτίπια, όπως π.χ. για τις 300 κατεπείγουσες προσλήψεις ιατρών σε ΜΕΘ, 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία τους υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ, σε παρόμοια πόστα, απλά με άλλες συμβάσεις εργασίας».

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο Θ. Αθανασιάδης: «Το Γενικό Νοσοκομείο ήδη προ της πανδημίας ήταν αποδεκατισμένο από τον μνημονιακό οργανισμό του 2012, που εξαΰλωσε αυθαίρετα όλες τις κενές οργανικές θέσεις και μείωσε τον αριθμό των θέσεων του οργανογράμματος κατά 30%. Σήμερα οι υπηρετούντες ιατροί υπολείπονται κατά 25% από τις προβλέψεις του ελλειμματικού οργανισμού και μειώνονται περαιτέρω λόγω της μη αναπλήρωσης των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων ιατρών και νοσηλευτριών.

Αρκετά Τμήματα και εργαστήρια έχουν λιγότερους ή και καθόλου ειδικευόμενους ιατρούς, εξαιτίας κυρίως της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό. Οι διορισμοί σε μόνιμες θέσεις εργασίας είναι ανύπαρκτοι και οι διορισμοί σε θέσεις επικουρικού προσωπικού ελάχιστοι.

Ενδεικτικά, ενώ είναι κατειλημμένες μόνο οι μισές προβλεπόμενες θέσεις ειδικών παθολόγων, διορίστηκε προσφάτως σε θέση επικουρικού προσωπικού μόνο ένας παθολόγος. Κλινικά Τμήματα αιχμής, όπως π.χ. το Παιδιατρικό, το Γυναικολογικό, το Παιδοχειρουργικό, λειτουργούν με 2 - 3 ιατρούς».

Νοσοκομεία της μιας νόσου

«Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε νοσοκομείο "μιας νόσου". Η ανάπτυξη κλινών Covid-19 γίνεται σε βάρος κλινικών άλλων ειδικοτήτων με αντίστοιχη μείωση των ασθενών που νοσηλεύουν. Για παράδειγμα, ήδη αξιοποιούνται κλινικές όπως η Οφθαλμολογική, η Δερματολογική, η Ρευματολογική κ.λπ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο Πανεπιστημιακό, όπου πραγματοποιούνται περί τις 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως, πλέον αυτές αναμένεται να μειωθούν περίπου 50%», υπογραμμίζει η Γ. Παπαδάμου.

Παράλληλα σημειώνει: «Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών διαφόρων νόσων. Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας, ενώ όσοι ασθενείς έχουν οικονομική δυνατότητα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας».

Ακόμα ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Τα χειρουργεία με κυβερνητική απόφαση μειώθηκαν κατά 80% και μηδενίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα, με παραμονή μίας μόνο λειτουργικής χειρουργικής αίθουσας. Η αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας στο Γενικό είναι ασαφής και μεταβαλλόμενη. Οι αποφάσεις αναιρούνται ή διαφοροποιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη, υπό την πίεση του πανικού των εξελίξεων.

Ολα τα κλινικά Τμήματα έχουν αποδοθεί για νοσηλεία αρρώστων με Covid-19, με εξαίρεση το Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας, που εξαιρέθηκε, λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου και της ευαλωτότητας των αρρώστων. Το ΓΝΛ υφίσταται το τελειωτικό χτύπημα, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επανόδου.

Είναι προφανείς οι κίνδυνοι και οι επισφάλειες της μετατροπής ουσιαστικά ενός γενικού νοσοκομείου σε νοσηλευτήριο μιας νόσου, ενώ εφημερεύει σε γενική εφημερία με μία μόνο λειτουργική χειρουργική τράπεζα, χωρίς διαθέσιμες "καθαρές" απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ και μεταφορά ασθενών αλλού για νοσηλεία. Η σιωπηλή επιδημία της λοιπής νοσηρότητας, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη, στη φυσική επιλογή ή την οικονομική δυνατότητα ενός εκάστου, μάλλον δεν πρόκειται να καταγραφεί και να αναλυθεί».

Να επιταχθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ο ιδιωτικός τομέας!

Μιλώντας για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, ο Θ. Αθανασιάδης τονίζει: «Η περιοχή έχει δύο "ιδιαιτερότητες": Διαθέτει 2.500 ιδιωτικές κλίνες έναντι μόλις 900 δημόσιων στα δύο νοσοκομεία και έχει επιλεγεί από το αρμόδιο υπουργείο ως πιλότος στο σχέδιο μετατροπής δημόσιων νοσηλευτικών δομών από ΝΠΔΔ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να διευκολύνει την προώθηση των ΣΔΙΤ.

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά της υγειονομικής διάρθρωσης της πόλης επηρεάζουν και κατευθύνουν τις αποφάσεις, που λαμβάνονται χωρίς δισταγμό ακόμα και εν μέσω υγειονομικής κρίσης με δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Διαφαίνεται ότι η θανατηφόρος πανδημία όχι μόνον δεν εξασθενεί αυτές τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά αντιθέτως αξιοποιείται για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κερδοσκόπων της ιδιωτικής Υγείας, μέσω συμφωνιών με το κράτος, και για την ευόδωση της σχεδιαζόμενης επέκτασης της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, μετά το πέρας της κρίσης.

Παρά την επαπειλούμενη κατάρρευση του συστήματος υπό την πίεση της ανεξέλεγκτης πλέον επιδημικής έξαρσης, η λύση της πραγματικής επίταξης, με την έννοια του όρου και όχι με αγοραίες διαδικασίες, φαίνεται ότι δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Αντιθέτως η ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης βαφτίζεται ψευδεπίγραφα "επίταξη"».

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη» και οι δύο γιατροί υπογραμμίζουν ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού με όρους «κόστους - οφέλους» είναι επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή του. Γι' αυτό από θέσεις ευθύνης, οι υγειονομικοί, μαζί με το λαό, καλούνται να δυναμώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, για δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.


Γ. Π.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ KΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για τις αγορές που θα διατεθούν τα εμβόλια

Πολλοί φαρμακευτικοί όμιλοι θα αναδειχθούν νικητές στο τέλος της «κούρσας»

Copyright 2020 The Associated

Κορυφώνεται ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στις αγορές, καθώς ολοκληρώνονται οι δοκιμές της φάσης 3 εμβολίων διαφόρων ομίλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και τα κράτη της ΕΕ.

Το μεγάλο ζητούμενο τώρα για τα καπιταλιστικά κράτη και τους φαρμακευτικούς ομίλους είναι να εξασφαλιστούν οι υποδομές και οι πρώτες ύλες για τη μαζική παραγωγή των πειραματικών εμβολίων τους, αλλά και το μερίδιο που θα κερδίσουν στις παγκόσμιες αγορές συνάπτοντας αντίστοιχες συμφωνίες. Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει με συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων που θα παραχθούν κι επομένως η διάθεση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο δεν θα γίνει ομοιόμορφα.

Την περασμένη βδομάδα, η αμερικανική «Pfizer» και η γερμανική «BioNTech» δημοσίευσαν αποτελέσματα δοκιμών, βάσει των οποίων το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 95% σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δεν εκδηλώνει σοβαρές παρενέργειες.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πειραματικό εμβόλιο μέσω επείγουσας διαδικασίας ακόμη και από τα μέσα Δεκέμβρη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, «Pfizer» και «BioNTech» κατέθεσαν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η «Pfizer» αναμένει την παραγωγή 50 εκατ. δόσεων εντός του 2020 (για 25 εκατ. ανθρώπους) και 1,3 δισ. δόσεων το 2021.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση, με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «CureVac», στην οποία προβλέπεται αρχική αγορά 225 εκατ. δόσεων για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατ. επιπλέον δόσεις, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εκτός από την «CureVac», η Επιτροπή έχει υπογράψει συμβάσεις για εμβόλια που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη με τις εταιρείες «AstraZeneca», «Sanofi-GSK», «Janssen Pharmaceutica NV» και «BioNTech» - «Pfizer».

Πάνω από 90% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσαν επίσης η αμερικανική «Moderna» (94,5%) και η Ρωσία για το «Sputnik V» (92%), βάσει των ενδιάμεσων δεδομένων από τις μεγάλες και τελικού σταδίου δοκιμές τους. Το πειραματικό εμβόλιο της «AstraZeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, ανακοινώθηκε χτες, ενώ τα αποτελέσματα από τις μαζικές δοκιμές της τρίτης φάσης αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στον Δεκέμβρη.

Πρώτα στις ΗΠΑ το εμβόλιο της «Moderna»

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής «Moderna» προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου της «θα καθυστερήσει την παράδοση», τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατ. δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, «έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβρη».

Παράλληλα, η «Moderna» έχει υπογράψει συμβόλαια με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο. Για όλες τις χώρες - εκτός των ΗΠΑ - η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου «Lonza», και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου «Rovi».

Εφόσον δεν υπάρχει συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν την Ευρώπη», είπε χωρίς να διευκρινίσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με περίπου 500 εκατ. δολάρια τη «Moderna» από τον Απρίλη για τις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισ. δολάρια κρατικό χρήμα από το πρόγραμμα «Warp Speed», για ταχεία έγκριση και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί 20 εκατ. δόσεις που θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η «Moderna» ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες με την αμερικανική κυβέρνηση την αλυσίδα αποθήκευσης - μεταφοράς - διανομής, με στόχο μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων - Τροφίμων (FDA) - πιθανά τον Δεκέμβρη - «να φορτωθούν τα φορτηγά και να φύγουν».

Από την άλλη, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «BioNTech» ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο που αναπτύσσει με την «Pfizer», δεν θα διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος - στο πλαίσιο του γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού - για τον οποίο η «BioΝΤech» έδωσε έμφαση στην παραγωγή μεγάλου μέρους του εμβολίου στην Ευρώπη.

Από Κίνα θα αγοράσει η Τουρκία

Η Τουρκία αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά περίπου 20 εκατ. δόσεων από την κινεζική «Sinovac Biotech», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης συνομιλίες για την αγορά εμβολίου από τις «Pfizer» - «BioNTech».

Το «CoronaVac», το πειραματικό εμβόλιο της «Sinovac» κατά της Covid-19, προκαλεί γρήγορη ανοσοαπόκριση, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγει είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται στους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον ιό, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα. To «CoronaVac» και άλλα τέσσερα πειραματικά εμβόλια που δημιουργήθηκαν στην Κίνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών, ενώ ήδη στην Κίνα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Πλήθος συμφωνιών προωθεί η Ρωσία

Οπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν αρχίσει μαζικοί εμβολιασμοί. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθούν εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που θα επιτρέψουν τη μαζική παραγωγή του «Sputnik V» και των άλλων δυο ρωσικών εμβολίων που έλαβαν έγκριση μέσα στον Οκτώβρη.

Αυτόν το μήνα η Ρωσία σκοπεύει να παράγει 800.000 δόσεις του «Sputnik V» και άλλες 1,5 εκατ. τον Δεκέμβρη. Η εγχώρια παραγωγή του εμβολίου θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για διάθεσή του στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (RDIF) έχει συνάψει συμφωνίες για την παρασκευή 500 εκατ. δόσεων ετησίως στο εξωτερικό για την προμήθεια άλλων χωρών. Επίσης, το RDIF δήλωσε ότι έχει παραγγελίες για περισσότερες από 1,2 δισ. δόσεις του «Sputnik V».

Υπάρχει συμφωνία για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων στην Ινδία, ενώ εκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν σε Βραζιλία, Κίνα και Νότια Κορέα. Εξάλλου, η κινεζική φαρμακευτική «Tibet Rhodiola Pharma» ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει το μη αποκλειστικό δικαίωμα να αναπτύξει, να παράγει, να εισάγει ή να εμπορευματοποιήσει το «Sputnik V» στην Κίνα. Επίσης, η Τουρκία ενδιαφέρεται να παράγει το «Sputnik V» σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Πρόσφατη είναι η συμφωνία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας της Νότιας Κορέας «GL Rapha» για την παρασκευή ετησίως περισσότερων από 150 εκατ. δόσεων του ρωσικού «Sputnik V», ενώ η Ουγγαρία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ όπου θα οργανωθεί η παραγωγή του «Sputnik V». Τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου θα φτάσουν στην Ουγγαρία την ερχόμενη βδομάδα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 10 εκατ. δόσεων του «Sputnik V» το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι οποίες θα παραχθούν κυρίως στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα και η εταιρεία «Pfizer» εξετάζει το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει στη Ρωσία το εμβόλιο που ανέπτυξε με την «BioNTech». Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου υπουργού Υγείας, η Ρωσία θα εξετάσει τα έγγραφα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της εταιρείας «Pfizer» για την κατοχύρωση του εμβολίου «με βάση την προκαθορισμένη διαδικασία εφόσον τα λάβουμε».

Ταυτόχρονα, προχωρούν στη Ρωσία οι έρευνες για άλλα δύο εμβόλια: Το «EpiVacCorona», από το επιστημονικό κέντρο «Vektor» του Νοβοροσίσκ, και το «Chumakov» από το ομώνυμο Ομοσπονδιακό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνας.

Πολλοί όμιλοι νικητές στο τέλος της «κούρσας»

«Δεν αναμένω μια κατάσταση ανταγωνισμού τους πρώτους εννέα μήνες, διότι κάθε δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου, που μπορεί να προμηθευτεί, είναι ευπρόσδεκτη και πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί», εκτίμησε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της «BioNTech». «Οι πρώτες πέντε, οκτώ εταιρείες (που θα κερδίσουν την έγκριση) δεν θα σταθούν εμπόδιο η μία στην άλλη. Υποθέτω ότι δεν θα γίνει πριν από τα μέσα του 2021, που κάθε εμβόλιο θα πρέπει να ξεχωρίσει με ένα συγκεκριμένο προφίλ», πρόσθεσε.

Η γαλλική «Sanofi» ανακοίνωσε πως το πειραματικό εμβόλιό της θα μπορούσε να διανέμεται από τον Ιούνη του 2021, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά». Η «Sanofi» θα ξεκινήσει τις δοκιμές φάσης 3 και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του, που θα γίνει κυρίως στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της εταιρείας παραδέχτηκε πως οι «Pfizer» - «BioNTech» «προηγούνται ελαφρώς», όμως «ένα εργαστήριο μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις δόσεις για όλο τον πλανήτη. Θα έχουμε πολλούς νικητές στο τέλος αυτής της κούρσας».

Πάντως, ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση της πανδημίας, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, λέγοντας πως «θα συμπληρώσει τα άλλα εργαλεία που διαθέτουμε - τα διαγνωστικά τεστ, την καραντίνα, την ιχνηλάτηση κ.λπ. - δεν θα τα αντικαταστήσει».

Εξάλλου, «στην αρχή, οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες και θα έχουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο και ελπίζουμε έτσι να μειωθούν οι θάνατοι», συμπλήρωσε.

Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Με τη διαχείριση της πανδημίας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου, το δεύτερο κύμα ήδη καταγράφει αύξηση τόσο των μολύνσεων όσο και των θανάτων.

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει τα 56,7 εκατ. και οι νεκροί τα 1,357 εκατ. Την «πρωτιά» κρατάνε οι ΗΠΑ με 11,8 εκατ. κρούσματα και 256.358 νεκρούς , η Ινδία με 8,9 εκατ. 131.639 αντίστοιχα και ακολουθούν Βραζιλία, με 5,9 εκατ. και 167.497, Γαλλία με 2,06 εκατ. και 46.628, Ρωσία με 2,01 εκατ. και 34.850, Ισπανία με 1,5 εκατ. και 42.039. Στις επόμενες θέσεις είναι η Βρετανία και πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.

Επίσης, χαρακτηριστική της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις είναι η δήλωση του διευθυντή της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, που είπε ότι «τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν. Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται». Παράλληλα, ανέφερε ότι «το κλείσιμο των σχολείων είναι αναποτελεσματικό».


Ε. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ