Την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλλιθέας - Μοσχάτου, με αφορμή το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, σε εκπαιδευτικό, που εργάζεται σε Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας.
Η ΑΣΕ καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς: «Δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη δίνονται σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το αν πρέπει να γίνουν τεστ στους υπόλοιπους συναδέλφους, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα να μην προσέρχονται στο χώρο του σχολείου, για την ανάγκη να γίνει άμεση απολύμανση του χώρου. Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει φτάσει στα περισσότερα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας ούτε τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.) παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει», σημειώνει διεκδικώντας σχετικά μέτρα.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για το διά ζώσης άνοιγμα των Πανεπιστημίων, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας φοιτητών, διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν έκτακτο κονδύλι για το ασφαλές άνοιγμα του πανεπιστημίου με ολιγομελή τμήματα, να δοθεί οριστική λύση στο πάγιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης με ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του πανεπιστημίου, αλλά και ενίσχυση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας από και προς το campus.
Οι φοιτητές στη συνάντηση που είχαν με τον Δ. Κωβαίο, αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του ΑΠΘ, ανέδειξαν μαζί με τα προϋπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους και τον αναντικατάστατο χαρακτήρα της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και άρα την ανάγκη να ληφθούν από την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων για όλους τους φοιτητές.
Ο αντιπρύτανης, μεταφέροντας και εικόνα από τη χτεσινή άτυπη Σύγκλητο του ΑΠΘ, εξέφρασε «επιθυμία» για ανοιχτά πανεπιστήμια χωρίς όμως καμία δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση και βλέποντας ως λύση το «μεικτό σύστημα» διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχετικά με το υποτυπώδες «άνοιγμα» ορισμένων Τμημάτων για τα εργαστηριακά μαθήματα ενημέρωσε ότι προβλέπεται η ορισμένου χρόνου πρόσληψη μόλις περίπου 150 μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων και 41 μελών ΔΕΠ, δηλαδή ένα μέλος ΔΕΠ για κάθε Τμήμα του ΑΠΘ.
Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν «να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση και σπουδές στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στα συμφέροντα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου που βάζουν στο "ζύγι" τις ανάγκες μας με τα κέρδη των λίγων».
Τον άδικο και αναιτιολόγητο αποκλεισμό μεταναστών και μεταναστριών από τη διαδικασία προσλήψεων για την καθαριότητα των δημόσιων σχολείων καταγγέλλει με Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών το ΚΚΕ.
Με βάση τα «Γενικά Προσόντα Επιλογής» και τα «Δικαιολογητικά Συμμετοχής», όπως ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ (3485/22-08-2020), προβλέπεται ότι «για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας» και συγκεκριμένα η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας «επιπέδου Α ή Α2».
«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, διαμορφώνονται άνισοι όροι συμμετοχής, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες υποψήφιοι, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας και εργάζονται στην καθαριότητα των σχολείων», επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος. Οπως εξηγούν, υπάρχουν παραδείγματα εργαζομένων που ζουν στην Ελλάδα 10 - 20 χρόνια και δεν έχουν λάβει την ελληνική ιθαγένεια «με ευθύνη του ελληνικού κράτους, παρότι έχουν υποβάλει τα σχετικά χαρτιά και έχουν υποβληθεί στα έξοδα». Επιπλέον, διαγωνισμός για Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας «έχει να διεξαχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα, λόγω κορονοϊού, έχει παραπεμφθεί πλήρως το ζήτημα στις καλένδες». Σε μια φάση που οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία πολλαπλασιάζονται, λόγω της πανδημίας, το ΚΚΕ απαιτεί να μην πεταχτεί στην ανεργία κανένας εργαζόμενος «πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έμπειρο δυναμικό που για χρόνια έχει δώσει διαπιστευτήρια στα σχολεία».
Ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς: Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485/22-08-2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής - καθαρίστρια δεν θα απολυθεί. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τον αποκλεισμό μεταναστών και μεταναστριών από τις θέσεις στη σχολική καθαριότητα, στις οποίες έχουν δουλέψει για χρόνια, καταγγέλλουν Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών καθώς και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ).
Η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας προχωρά σε σύσκεψη τη Δευτέρα 7/9, στις 7.30 μ.μ., στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο). Επίσης, τη Δευτέρα, η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στον αποκλεισμό των εργαζομένων που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια.
Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο Σάββατο 5/9, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Από την πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα |
Η ΑΣΕ αναδεικνύει τις διεκδικήσεις που αφορούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα, ζητά ουσιαστικά μέτρα προστασίας όπως επισκευή σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Επίσης, εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, και κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).
Με την πρόταση προς τα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για το πλαίσιο πάλης και το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος, η ΑΣΕ καλεί σε συντονισμό των αγωνιστικών βημάτων με τους γονείς και τους μαθητές. Η πρόταση περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κενά και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο μαζί με γονείς και μαθητές για την εξασφάλιση της καθαριότητας, των υποδομών, των μέσων προστασίας για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, την επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Καλεί σε συμμετοχή στην παναττική σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στις 8 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας, στις 6.30 μ.μ., για τον αγωνιστικό συντονισμό του επόμενου διαστήματος, και στις 18 Σεπτέμβρη σε νέα μέρα πανελλαδικής δράσης για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης - στην Αθήνα στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Πολύμορφες πρωτοβουλίες διεκδίκησης αναλαμβάνουν και οι γονείς, με κεντρικά αιτήματα εξασφάλιση των προϋποθέσεων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, μείωση μαθητών ανά τάξη, εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας και διορισμούς εκπαιδευτικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τακτικό απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, οι αντιπρόσωποι εξέφρασαν την αγωνία των γονέων όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και συμφώνησαν ότι οφείλεται στη μη λήψη από την κυβέρνηση όλων εκείνων των μέτρων που τα συλλογικά όργανα διεκδικούν για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία σε καιρό πανδημίας. Αναδείχθηκε ως κυρίαρχο ζήτημα η ανάγκη για δραστηριοποίηση των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων για την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Το θέμα κυριάρχησε και στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, που έγινε την Κυριακή. Η Ομοσπονδία καλεί κάθε Ενωση και Σύλλογο Γονέων του νησιού να συνεδριάσει άμεσα και να συζητήσει τα προβλήματα κάθε σχολείου. Με μαζικές συσκέψεις γονέων σε αυλές σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, να οργανώσουν σε κάθε δήμο πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των προβλημάτων, για την υγεία και την προστασία των παιδιών.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους γονείς η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Καταγγέλλει ότι σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις κτιριακές υποδομές, ούτε καν για να ανοίξει ένα παράθυρο σε σχολικές αίθουσες που δεν αερίζονται (π.χ. Διαπολιτισμικό Ευόσμου). Επίσης αναδεικνύει ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αίθουσες των 20 και 25 τετραγωνικών μέτρων όπου στοιβάζονται 25 - 27 παιδιά, όπως στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κορδελιού, στο 31ο Γυμνάσιο, στο 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου, στο 1ο Λύκειο Μηχανιώνας και σε πολλά άλλα σχολεία. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αίθουσες σε υπόγεια και άλλες που έχουν κριθεί ακατάλληλες, και τώρα θα λειτουργήσουν κανονικά (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού)! Τέλος, χαρακτηρίζει προκλητική την κυβερνητική προσπάθεια να πείσει ότι έχει λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας, όταν προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού με αναλογίες που αντιστοιχούν σε 10 αίθουσες ανά εργαζόμενη, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι τουαλέτες (π.χ. δήμος Θέρμης).
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ |
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) στην Αθήνα και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ. Παράλληλα καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν την ίδια μέρα σε ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα», Νίκαιας, «Αγιος Σάββας». Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιον».
Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, «οι γιατροί και οι άλλοι συνάδελφοί μας στα νοσοκομεία, στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην ασφάλιση, στην υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας».
«Η μείωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλουν την ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες των εργαζομένων. Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση, για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ, με στόχο την εξασφάλιση πιο φτηνών εργαζομένων. Ολες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναγνωρίσουν στους γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας».
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 5ήμερο - 30ωρο - 6ωρο - 1 εφημερία τη βδομάδα. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχώρησε χτες σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα των ΒΑΕ, ενάντια στην αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων, την έλλειψη σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΑΠ, το Σωματείο καταγγέλλει ότι ενώ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και η προσέλευση ασθενών, αυτά «δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Ετσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι' αυτά τα υλικά».
Νέα καταγγελία, από εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ
Προχτές, Τετάρτη, με τη σημαντική καταγγελία τους, γιατροί, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αποκάλυψαν τη διακοπή της πραγματοποίησης μοριακών ελέγχων για κορονοϊό από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η διακοπή για τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως και το έγγραφο της ντροπής που έκανε λόγο για... «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων»!
Ακολούθησε ο αντίστοιχα προκλητικός ισχυρισμός του υφυπουργού Υγείας ότι για την έλλειψη αντιδραστηρίων... φταίνε οι υγειονομικοί που επιστρέφοντας από την άδεια έκαναν τεστ για να γυρίσουν στη δουλειά!
Μια μέρα μετά, νέα επώνυμη καταγγελία από υγειονομικούς, εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στους μοριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό.
Θυμίζουμε ότι το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς και στέλνει από την Κρήτη στο ΕΚΕΑ δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο, «λόγω αδυναμίας του ιολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σκιαγραφώντας την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για τα εκατοντάδες προγραμματισμένα χειρουργεία που είναι «στον αέρα», καθώς οι ασθενείς περιμένουν από το ΕΚΕΑ τις απαντήσεις των τεστ...
Σε κοινή δήλωσή τους η Ζωή Γκίτη, βιοπαθολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ, η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βρύσαλης και ο Βασίλης Κούδας, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
«Ο υφυπουργός Υγείας απέδωσε την "πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ" στην υποβολή όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες σε εργαστηριακό έλεγχο μετά την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια (...) τη στιγμή που έχουν σημειωθεί πάνω από 100 κρούσματα κορονοϊού υγειονομικών στη χώρα μας τον Αύγουστο, γεγονός που ανάγκασε το ίδιο το υπουργείο να δώσει εντολή στις 7 Αυγούστου για έλεγχο των εργαζομένων σε δομές Υγείας μετά την άδεια. Ούτε καν όμως εφαρμόστηκε πλήρως αυτή η απόφαση, αφού οι διοικήσεις αρκετών ΥΠΕ και νοσοκομείων με διευκρινιστικές εγκυκλίους περιόρισαν τις δειγματοληψίες σε όσους εκτιμάται (βάσει ερωτηματολογίου) ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα έκθεσης κατά την απουσία τους, ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν συνήθως κανονικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό.
Είναι γνωστό ότι τα δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 των ασθενών από το ΠΑΓΝΗ στέλνονταν στο ΕΚΕΑ, λόγω αδυναμίας διενέργειας του συνόλου των τεστ όλης της Κρήτης στο ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Εχουμε αναδείξει το παράδοξο να μην πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 σε νοσοκομείο αναφοράς, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα το τεστ να γίνεται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, αν αυτό στελεχωνόταν και εξοπλιζόταν πλήρως, αν διαμορφωνόταν κατάλληλα ο χώρος και αν εξασφαλιζόταν επάρκεια σε αντιδραστήρια. Αντί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, το νοσοκομείο προχώρησε σε πρόσληψη 3 επικουρικών εργαζομένων για το ιολογικό εργαστήριο, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο αντίστοιχο εργαστήριο του Πανεπιστημίου. Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πού θα διεξάγονται πλέον τα τεστ (...) Τι θα γίνει με όσους ασθενείς έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία για σήμερα και αύριο και περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ;».
Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ διεκδικούν: Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και εξασφάλιση επάρκειας αντιδραστηρίων του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του για έγκαιρη διενέργεια σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων. Αμεση ενίσχυση του ΕΚΕΑ με προσωπικό και αντιδραστήρια. Ανάπτυξη περισσότερων δημόσιων εργαστηρίων για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-CoV-2. Να γίνεται μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους υγειονομικούς, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης και την επαφή με ευπαθείς ομάδες. Προληπτικός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό. Επίταξη των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις στον τομέα των τεστ για τον κορονοϊό και στην Ηπειρο, σε συνθήκες μάλιστα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Το κέντρο αναφοράς Covid-19, που στεγάζεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι υποστελεχωμένο. Μία μόνο μικροβιολόγος και τρεις τεχνολόγοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για διενέργεια διαγνωστικών τεστ και την εργαστηριακή τους ανάλυση, σε δείγματα που στέλνονται από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου και των Ιονίων.
Μόλις την τελευταία βδομάδα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζήτησε επειγόντως την αγορά δεύτερου μηχανήματος για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου.
Οι αυξημένες ανάγκες διενέργειας τεστ ανάγκασαν την Περιφέρεια Ηπείρου να ζητήσει την άμεση λειτουργία και αξιοποίηση του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, που, αν και στεγάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων, παραμένει αναξιοποίητο και σε αχρηστία επί 14 χρόνια. Παράλληλα ζητά άμεσα την παραγγελία 2 ρομποτικών μηχανημάτων για διενέργεια πολλαπλών τεστ.
Σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι και ο λαός αναγκάζονται να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα...
Σε μία ακόμα εξέλιξη που δείχνει τις πολλαπλές συνέπειες από τις ελλείψεις στον τομέα των τεστ και την πολιτική της κυβέρνησης, ηλικιωμένος ασθενής που εισήχθη την περασμένη Δευτέρα στην Α' Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΙ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό την Τετάρτη το βράδυ. Η λήψη τεστ έγινε λόγω επιδείνωσης της υγείας του και για την πιθανή ανάγκη διασωλήνωσής του. Οπως και για την πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις κλινικές του ΠΓΝΙ, δεν έγινε τεστ κατά την εισαγωγή του, καθώς δεν εκτιμήθηκε ως ύποπτος για κορονοϊό.
Το αποτέλεσμα; Παρέμεινε πριν από την εισαγωγή του για ώρες στο ΤΕΠ, έπειτα σε πεντάκλινο θάλαμο της Παθολογικής, πλάι σε ασθενείς και συνοδούς για δυο μέρες, ήρθε σε επαφή με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τον νοσήλευσε, αλλά και με τους τραυματιοφορείς και το προσωπικό του ακτινολογικού τμήματος...
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Παθολογική ανέστειλε την εφημερία της, σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, αλλά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς παρέμειναν στην κλινική, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς τους αλλού, και θα γίνει τμηματική απολύμανση με βάση τα εξιτήρια.
Οι νοσηλευτές, γιατροί, καθαρίστριες της κλινικής που εργάστηκαν από Δευτέρα έως Τετάρτη βράδυ βγήκαν μόλις σε 2ήμερη καραντίνα, με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σήμερα θα κάνουν το τεστ και αν βγει αρνητικό, τους έχουν δοθεί οδηγίες να γυρίσουν στην εργασία τους. Οι 14 μέρες καραντίνα που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό και που ο ΕΟΔΥ τις έκανε 7 μέρες τον Απρίλη για τους υγειονομικούς, έγιναν τώρα 2 μέρες, διότι δεν υπάρχουν εφεδρείες προσωπικού για να καλύψουν αυτούς που πρέπει να βγουν σε καραντίνα...
Οι Παθολογικές Κλινικές σε Πρέβεζα και Λευκάδα υπολειτουργούν, στέλνοντας διαρκώς διακομιδές παθολογικών περιστατικών στο ΠΓΝΙ, που έμεινε με μία κλινική. Την ίδια στιγμή οι παθολόγοι ιατροί της κλινικής εφημερεύουν και στα ιατρεία Covid του ΤΕΠ, καθώς υπάρχει έλλειψη παθολόγων και δεν έχει δημιουργηθεί ιατρείο ΤΕΠ αποκλειστικά για ύποπτα κρούσματα και θετικούς ασθενείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς...
Απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία της πόλης οργανώνουν την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ κινητοποίηση έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου. Το Εργατικό Κέντρο αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού και υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τη λαϊκή υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Αλλα 241 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και 5 ακόμα θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), ενώ συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τους 278. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 39 άνθρωποι.
Από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 118 εντοπίστηκαν στην Αττική και 12 στη Θεσσαλονίκη. 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, από 6 σε Ημαθία και Πέλλα, από 5 σε Αιτωλοακαρνανία και Κοζάνη, 4 στην Ξάνθη, από 3 σε Γιάννενα, Δωδεκάνησα και Ρέθυμνο, από 2 σε Εβρο, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Μεσσηνία, από 1 σε Αργολίδα, Αρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κόρινθο, Κυκλάδες, Λέσβο, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Χίο, ενώ 12 κρούσματα βρίσκονται «υπό διερεύνηση».
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τα μέτρα πρόληψης χαλαρώνουν προς όφελος των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη μείωση του διαστήματος καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό. Η Γερμανία ενημέρωσε τις αρχές της ΕΕ ότι σχεδίαζε να μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας σε 5 μέρες από τον Οκτώβρη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Αναφερόμενη στους σχετικούς κινδύνους, η επικεφαλής του ECDC είπε πως στο 3 - 4% των περιπτώσεων οι λοιμώξεις εμφανίζονται μόνο μετά από 14 μέρες, που είναι σήμερα το τυπικό μήκος της καραντίνας κατά της COVID-19.
Ταυτόχρονα, καταγράφοντας τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, το ECDC αναφέρει ότι τα δεδομένα αυτής της βδομάδας έδειξαν ότι σε όλη την Ευρώπη υπήρχαν 46 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, δηλαδή «έχουμε επιστρέψει σε αριθμούς που είχαμε τον Μάρτιο». Παρότι τα κρούσματα σε αυτήν τη φάση αφορούν κυρίως νέους, το ECDC προειδοποίησε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται πλέον, σηματοδοτώντας εστίες κρουσμάτων και μεταξύ των ηλικιωμένων. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της περασμένης βδομάδας διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, από 2 έως 176 ανά 100.000 άτομα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν χθες τα 26,2 εκατ. και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι προσέγγιζαν τις 870.000.
Καθημερινά εντοπίζονται νέες εστίες και επιβάλλονται νέες καραντίνες...
Καθημερινά πλέον ανακοινώνονται νέες δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα κορονοϊού και επιβάλλεται καραντίνα, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει πόσο αθωράκιστες παραμένουν οι εν λόγω δομές απέναντι στην πανδημία.
Χτες, μετά τον εντοπισμό κρούσματος και την επιβολή καραντίνας στο ΚΥΤ Μόριας, σε καραντίνα μπήκε και η δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα Οινόφυτα, καθώς εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα. Αφού αρχικά διαγνώστηκε θετικός στον ιό ένας 45χρονος αιτών άσυλο από το Ιράκ, ακολούθησαν δειγματοληπτικοί μόνο έλεγχοι, σε 18 άτομα, από τα οποία εντοπίστηκε ένα ακόμα κρούσμα, σε 27χρονη πρόσφυγα από τη Συρία.
Σε ό,τι αφορά το ΚΥΤ Μόριας, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι, χωρίς ωστόσο να δώσει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Σε καραντίνα μπήκε και η δομή φιλοξενίας αστέγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών του δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, ωφελούμενος του ξενώνα παρουσίασε πυρετό και διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και παρέμεινε για νοσηλεία. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι «έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας» για τους περίπου 80 ωφελούμενους και τους 33 εργαζόμενους της δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ούτε τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους ήταν επαρκή, ούτε τους είχαν δοθεί η απαιτούμενη εκπαίδευση και ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, ούτε προληπτικοί έλεγχοι γίνονταν. Σημειώνεται ότι και η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς ο συγκεκριμένος πληθυσμός των ωφελουμένων είναι δύσκολο να εντοπιστεί και ο συνολικός αριθμός τους εναλλάσσεται διαρκώς. Κι όλα αυτά ενώ οι άστεγοι τοξικοεξαρτημένοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου απέναντι στον ιό, έχοντας οι περισσότεροι ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία. Αναδεικνύονται και από αυτήν την πλευρά τα αποτελέσματα της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», καθώς ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός για την ένταξη αυτών των ανθρώπων σε θεραπευτικό πλαίσιο...
Στο μεταξύ, μετά τα δεκάδες κρούσματα και τους θανάτους στα γηροκομεία στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αυξάνονται τα κρούσματα και στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι, η οποία παραμένει σε καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν άλλα 2 θετικά κρούσματα (1 εργαζόμενος και 1 περιθαλπόμενος), ανεβάζοντας σε 21 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη συγκεκριμένη δομή.
Επιπλέον, μέχρι χτες το βράδυ, για μία ακόμα μέρα, δεν δόθηκε καμία ενημέρωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε γηροκομείο στο Μοσχάτο, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα από τη Δευτέρα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού.
Σε καραντίνα τέθηκαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης και υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, καθώς επενδυτής από το εξωτερικό, με τον οποίο πραγματοποίησαν συναντήσεις την Τετάρτη, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου έγινε η μία από τις συναντήσεις, εκκενώθηκε χτες ώστε να γίνει απολύμανση.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Eurokinissi |
Τα μαζικά κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι αποτελούν μία ακόμα απόδειξη για το πόσο αθωράκιστες είναι οι δομές Πρόνοιας |
«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση αρνιόταν να συζητήσει και να υλοποιήσει τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και των ταξικών συνδικάτων.
Μετά από 6 μήνες πανδημίας, επισημαίνει, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, εξακολουθεί να «αρνείται να πάρει ολόπλευρα την κρατική ευθύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών».
«Οι συνθήκες συγχρωτισμού σε αυτές τις δομές», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, «σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα των περιθαλπόμενων να αυτοεξυπηρετηθούν, άρα και να τηρήσουν τους όρους υγιεινής τα καθιστούν υγειονομικές βόμβες», για αυτό και απαιτούνται συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα. «Τα προβλήματα» προσθέτει, «μεγεθύνονται με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της στήριξης της κερδοφορίας, με ελάχιστο προσωπικό, ανειδίκευτο στις περισσότερες των περιπτώσεων, στοίβαγμα ανθρώπων σε θαλάμους, τμήματα και κτίρια, έλλειψη και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΣΕΑΑΝ επαναφέρει τα συγκεκριμένα αιτήματα που είχε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας ήδη από τις 7 Μάρτη για τα προνοιακά ιδρύματα, τα οποία έχει θέσει και με μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις στο διάστημα που μεσολάβησε.
Μεταξύ άλλων, η ΣΕΑΑΝ απαιτεί:
«Η κυβέρνηση συνειδητά κώφευε σε αυτές τις προτάσεις» και δεν αξιοποίησε το χρόνο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
«Γι' αυτό καλούμε τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες, τις οικογένειες των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, με βάση και αυτήν τη πείρα και τη γνώση, να κάνουν δική τους υπόθεση τη στράτευση στον αγώνα με βάση το παραπάνω πλαίσιο και γενικότερα τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στη πλατιά σύσκεψη σωματείων της Αττικής στις 16 Σεπτέμβρη.
Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
«Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει» ήταν το θέμα της εκδήλωσης - παρέμβασης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνει το Κόμμα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αναδεικνύοντας τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του λαού και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, χτες το βράδυ στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω.
Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία του λαού και της νεολαίας, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων σε υγειονομικούς και υποδομές, τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να παρθούν και να τηρηθούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, για την αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς, καθώς και όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή μόρφωση της νεολαίας, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των παρευρισκομένων, με αποστάσεις και χρήση μάσκας. Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, νέοι και μεγαλύτεροι, άνδρες και γυναίκες με την παρουσία τους επιβεβαίωσαν τη βαρύνουσα σημασία που έχει για το λαό το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η εκδήλωση.
Παρεμβάσεις έγιναν από την Αφροδίτη Ρέτζιου από το χώρο της Υγείας, την εκπαιδευτικό Θεοδώρα Δριμάλα, τη Γεωργία Νικολάου από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, τον Θανάση Οικονόμου από τις Μεταφορές και τον Σπύρο Πετρολέκα από τον Τουρισμό - Επισιτισμό, από κλάδους δηλαδή που στη διάρκεια της πανδημίας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα, με κρίσιμο ρόλο για τη ζωή του λαού και των παιδιών του, για την προστασία της υγείας τους.
Τη συζήτηση συντόνισε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, Κώστας Παρασκευάς, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης.
Παρέστησαν επίσης πολλά μέλη της ΚΕ, μεταξύ τους και οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση τεστ κορονοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τονίζοντας:
«Χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε "ικανοποίηση για το γεγονός ότι χτες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ". Χτες το απόγευμα, μάθαμε μετά την αποκάλυψη των αγωνιστών γιατρών ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία! Τόσο θωρακισμένα τα νοσοκομεία, τόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση. Και μάλιστα η κυβέρνηση, αντί να λύσει άμεσα το θέμα, τι βρήκε να πει; Οτι φταίνε οι υγειονομικοί, γιατί επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έκαναν τεστ!
Με ποιο κριτήριο ο αναγκαίος μαζικός έλεγχος ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό και για όσους υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου π.χ. να εισαχθούν σε χειρουργεία, βαφτίζεται "αλόγιστη χρήση"; Λελογισμένη χρήση ποια είναι; Να κάνει το τεστ όποιος μπορεί να το χρυσοπληρώσει στα ιδιωτικά διαγνωστήρια; Η λέξη ντροπή είναι λίγη!».
Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση
Ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως στην προσπάθειά της να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ρίχνοντάς τα πάλι όλα στην ατομική ευθύνη όταν η ίδια αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού.
Υπογράμμισε πως, ενώ με τη συμβολή του λαού κερδήθηκε χρόνος και οι δείκτες της πανδημίας διατηρήθηκαν μειωμένοι, δυστυχώς, η κυβέρνηση έπαιξε στον «τζόγο» των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον τουρισμό και τις μεταφορές, ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα. Εκανε ό,τι μπορούσε για να μην ενοχληθούν οι επιχειρηματίες του χώρου να «μαζέψουν» πελατεία και κέρδη, άφησε σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα, με μερικούς «δειγματοληπτικούς» ελέγχους.
Ανέλυσε τα μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος Υγείας, που είναι ανάγκη να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, όπως τα εξής:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία.
Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες.
Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!
Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα εργαστήρια κ.λπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.
Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κ.λπ.
Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και διαγνωστικά τεστ.
Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα, τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού - της ηλικίας άνω των 6 μηνών - με το αντιγριππικό εμβόλιο. Και βέβαια, με ευθύνη του κράτους, να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε την πανδημία για να διαπιστώσουμε τη χαμηλή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η πανδημία, όμως, όξυνε καταστάσεις, φανέρωσε σε περισσότερα μάτια τον τρόπο που τσουλάει η καπιταλιστική μηχανή και το πώς υπολογίζει την εργατική δύναμη, την ανθρώπινη ζωή».
Οπως σημείωσε, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έγιναν «λάστιχο» στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, γενικεύεται σε κάθε κλάδο η εμφάνιση κρουσμάτων, γενικεύεται η επίθεση στην υγεία των εργαζομένων. Από την έναρξη της εργάσιμης μέρας και τους συνωστισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έως και την επιστροφή στο σπίτι, η κυβέρνηση πουλάει την «ατομική ευθύνη» και δείχνει με το δάχτυλο τους ανέργους, τους μισοεργαζόμενους, τους κακοπληρωμένους που πληρώνουν τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Παρακάτω, κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία «κόβουν και ράβουν» ήδη την «επόμενη μέρα», με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των δήθεν «έκτακτων» μέτρων.
«Ολους αυτούς τους μήνες» - πρόσθεσε - «ταΐζονται με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες. Και την ίδια στιγμή, ο παραγωγός του πλούτου αφήνεται να ζει με ξεροκόμματα και φιλοδωρήματα, που τσακίζουν τις Συμβάσεις και μειώνουν ακόμα παραπέρα το μέσο μισθό. Αξιοποιούν την πανδημία, χτυπώντας τη σταθερή και μόνιμη εργασία, το 8ωρο (...) Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν ήρθαν για την πανδημία, αλλά για να μείνουν και να προστεθούν στα προηγούμενα».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την Ασφάλιση, στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων πρέπει να μπουν και τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους όπως:
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση στους προβληματισμούς γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αντιθέτως έκανε «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων, τίποτα δεν έκανε για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Με καυστικό τρόπο αναφέρθηκε στους «διάφορους καλοθελητές της επιστημονικής κοινότητας, που με παιδιάστικα σχεδιαγράμματα, θέλουν να πείσουν ότι δεν είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μια τάξη 15 και μια τάξη 25 μαθητών!». «Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της επιτροπής των "ειδικών" αποτελεί τον ορισμό της κατευθυνόμενης "επιστημοσύνης", προκειμένου να στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική (...)», σημείωσε.
Στη συνέχεια, παρέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία.
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών, για υλοποίηση του αιτήματος για 15 μαθητές ανά τάξη και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί θέτουν, αλλά και για να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα ΑΕΙ τόνισε πως αποδεικνύονται οι συνέπειες από την επιχειρηματική δράση τους, το τι σημαίνει, τελικά, «λειτουργία με όρους ανταγωνιστικούς και με όρους "αυτοδιοίκησης". Δηλαδή απελευθέρωση των ΑΕΙ, να λειτουργούν με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρηματικής ερευνητικής δράσης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των φοιτητών».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως το ρεαλιστικό και το αναγκαίο των διεκδικήσεων που θέτουμε στα ΑΕΙ αποδεικνύεται πρώτα και κύρια, από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σοβαρό επίπεδο υποδομών και για να απλωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και για να προχωρήσει η ερευνητική διαδικασία που προβλέπεται στις σπουδές. Οι υποδομές αυτές - τόνισε - τα αμφιθέατρα που φιλοξενούν εταιρείες και διάφορα think tank, να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Και να προσληφθεί άμεσα εκπαιδευτικό προσωπικό.
Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την «καραντίνα» στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις. «Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν από τον καπιταλισμό. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: Πάλη για τον σοσιαλισμό», σημείωσε.
Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, γιατρός στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»
Χαρακτήρισε προκλητικούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», λέγοντας ότι τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, αφού «νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», «οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδενικές, οι μοναδικές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 4.729 σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων, από τους οποίους μόλις 450 γιατροί σε σύνολο 6.000», ενώ «μεταφέρονται προσωπικό και υποδομές από τη μία μονάδα Υγείας στην άλλη για να μπαλώσουν τρύπες».
Σχολιάζοντας το έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που κάνει λόγο για «αλόγιστη χρήση» των διαγνωστικών τεστ ανέφερε πως αυτά λέγονται την ώρα που «όχι μόνο δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΠΟΥ για "τεστ, τεστ, τεστ και πάλι τεστ", αλλά δεν γίνεται ούτε το αυτονόητο, δηλαδή τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες με ευθύνη της κυβέρνησης, παρά μόνο σε αυτούς που επιστρέφουν από την άδειά τους».
Η πρόεδρος της ΟΝΕΓΕ συνέχισε τονίζοντας πως «Δεν είναι αόρατος εχθρός οι πανδημίες», τονίζοντας πως τα σαθρά συστήματα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες κατέρρευσαν «Γιατί στον καπιταλισμό η πρόληψη, ο έγκαιρος κρατικός σχεδιασμός και η οργάνωση του συστήματος Υγείας, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, η στελέχωση με προσωπικό, η εκπαίδευσή του (...) θεωρούνται ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη.
Τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, από το φόβο της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας, τα συστήματα Υγείας που μετατράπηκαν σε συστήματα μιας νόσου είναι ομολογία της ήττας της χρεοκοπημένης πολιτικής της υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».
Αναφερόμενη στις κλίνες ΜΕΘ, είπε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν κοσμογονία το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και θέτει «σαν στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 ΜΕΘ. Μόνο που ο μέσος όρος αφορά τη στατιστική και όχι τις ανθρώπινες ζωές. Οσο για τις ΠΦΥ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αντίθετα τις χρησιμοποιεί και σαν δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνουν τρύπες».
«Δυναμώνουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, παντού, για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα.
Στοχεύουμε στον πραγματικό εχθρό, που έχει μορφή, πρόσωπο, όνομα και βούληση, έχει "συμφέροντα" να υπερασπιστεί σε βάρος του λαού. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, το κεφάλαιο, οι πολιτικοί τους υπηρέτες, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους», ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.
Δασκάλα, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»
Στάθηκε στη δράση που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, που με σύνθημα «ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ» και μέσα από τα εκπαιδευτικά σωματεία «σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, διαμορφώσαμε διεκδικητικό πλαίσιο πάλης για τη στήριξη των μαθητών μας αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, ώστε να μη μείνει κανείς έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, και ταυτόχρονα αποδομήσαμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η στάση μας αυτή ενέπνευσε τους συναδέλφους μας, που η μεγάλη πλειοψηφία τους μπήκε στη μάχη για να μη μείνει κανένα παιδί αβοήθητο».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την εξ αποστάσεως τότε εκπαίδευση, δεν πήρε μέτρα για να είναι ουσιαστικό το πρώτο άνοιγμα (Μάη - Ιούνη), και επιπλέον δεν προετοίμασε το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά. «Είχε βλέπετε σημαντικότερες ασχολίες. Υλοποίησε και επέκτεινε όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (...) Ψήφισε εν μέσω πανδημίας νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που ανάμεσα στα άλλα αύξησε σε 25 τους μαθητές ανά τμήμα! Προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή (...) Το "Νέο Λύκειο" έγινε μεγαλύτερη εξεταστική αρένα και ο αντιεκπαιδευτικός κατάλογος καλά κρατεί!», σημείωσε.
Αναφερόμενη στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις: «Αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη, κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα (...) Δεν εξασφάλισε έως τώρα την καθαριότητα των σχολείων (...) Κομπάζει η κυβέρνηση ότι προσέλαβε 21.000 αναπληρωτές, και είναι αλήθεια (...) αλλά δε λέει ότι οι αναπληρωτές αυτοί είναι λιγότεροι τους μισούς αναπληρωτές που αναγκάστηκε να προσλάβει πέρυσι και ότι τελικά τα σχολεία ξεκινάνε με πάνω από 23.000 κενά!».
«Αυτοί που έδωσαν μέσα στην πανδημία 70 δισ. στους επιχειρηματίες θεωρούν πολλά τα 10 εκατομμύρια που λέει η υπουργός ότι θα κόστιζε η λειτουργία των σχολείων με τους αναγκαίους υγειονομικούς όρους! Αυτοί που δίνουν 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που μακελεύει τους λαούς, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ευρώ για σχολικές αίθουσες και προσλήψεις», ανέφερε, αναδεικνύοντας ότι «γι' αυτούς τελικά το άνοιγμα των σχολείων εξυπηρετεί το άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας και τη διάθεση των εργαζόμενων γονιών στις ανάγκες των επιχειρήσεων».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για εκπαιδευτικούς και γονείς είναι «μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε για μας και τα παιδιά μας μόρφωση, υγεία, μόνιμη δουλειά, ζωή με δικαιώματα! (...) Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί θα μπούμε και πάλι μπροστά στον αγώνα αυτόν! Το οφείλουμε στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά του λαού».
Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας
Οπως είπε, «ο σχεδιασμός του αστικού δικτύου έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου, με τη λειτουργία του να καθορίζεται όχι από τις ανάγκες μετακίνησης του λαού αλλά με τη πολιτική κόστος - κέρδος, μειώνοντας συνεχώς τη χρηματοδότηση, με κόψιμο γραμμών, μείωση δρομολογίων και αύξηση του εισιτηρίου κατά 80% τα τελευταία χρόνια.
Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα από 2.300 οχήματα να κυκλοφορούν σήμερα 1.000 και από 6.000 οδηγοί να έχουμε μείνει 3.000. Οι επιβάτες δεινοπαθούν καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους, όταν η συχνότητα των δρομολογίων σε λεωφορειακούς κορμούς φτάνει τα 30 λεπτά. Εχουν αφήσει πολλές εργατικές περιοχές χωρίς λεωφορειακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προς όφελος του κεφαλαίου για να του παραδώσει το συγκοινωνιακό έργο, «τη μετακίνηση των 650.000 επιβατών που χρησιμοποιούν τα Μέσα καθημερινά σε ιδιώτες, σε ΚΤΕΛ, σε μεγαλοϊδιοκτήτες τουριστικών πούλμαν και σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εχοντας ως προίκα τούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάλυση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, την κατάργηση γενικών κανονισμών προσωπικού, τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία αλλά και στις διαδηλώσεις, ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα, μισό δισ. ευρώ, για αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων μέσω leasing σε μονοπώλια του κλάδου.
Παρέδωσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους ιδιώτες, άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, έκλεισαν ΜΕΘ, έρχονται τώρα να ρίξουν τις ευθύνες στη νεολαία και στην ατομική ευθύνη. Είναι ατομική ευθύνη όταν στα λεωφορεία, στα τρένα και στα καράβια ο κόσμος συνωστίζεται σαν τις σαρδέλες;».
Ο Θ. Οικονόμου ανέδειξε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Και υποδομές υπάρχουν και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την επισκευή του στόλου σε λεωφορεία και τρένα που βρίσκονται σε βλάβη.
Υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία οχημάτων για την κατασκευή νέων λεωφορείων, όπως και συρμών στα ελληνικά ναυπηγεία».
Και πρόσθεσε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση με την πανδημία, απαιτείται η άμεση επίταξη των οχημάτων του ΚΤΕΛ, για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων με φθηνό εισιτήριο, και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ να καλύπτονται από τη ΣΣΕ της ΟΣΥ».
«Ο αγώνας για την υγεία του λαού και για το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση δεν μπορεί να περιμένει.
Σε αυτή τη μάχη καλούμε σωματεία, φορείς, εργαζομένους να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για άμεση κρατική χρηματοδότηση, για προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού, για αγορά λεωφορείων και συρμών, για φθηνή, συχνή, ασφαλή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», κατέληξε ο Θ. Οικονόμου.
Μέλος των ΔΣ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
Στάθηκε στη δράση των ταξικών δυνάμεων, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή «επιδιώξαμε να "σπάσουμε" την εικόνα του "καλού" εργοδότη, που είναι "καλός" όσο δεν θίγονται τα συμφέροντα και τα κέρδη του. Πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε εργοστάσια, μετά και από καταγγελίες εργαζομένων. Για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για απολύσεις, για απλήρωτη εργασία, για εντατικοποίηση, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Καταγγείλαμε τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας πρώτα και κύρια στους εργάτες. Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».
Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου, όπου παρά τα μεγάλα εμπόδια «καταφέραμε και αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, νέοι εργάτες και εργάτριες γράφτηκαν στο Συνδικάτο. Μεταξύ αυτών εκατοντάδες εργάτες γης, που ξεπέρασαν πολλαπλάσια εμπόδια και εμπιστεύτηκαν, δυνάμωσαν το Συνδικάτο, κάτι που μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες το επόμενο διάστημα.
Το πόσο ενόχλησε η δουλειά του Συνδικάτου την εργοδοσία φάνηκε από το ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς επιτέθηκε συντονισμένα, προχώρησε μέσα στην πανδημία σε απολύσεις πρωτοπόρων εργατών, συκοφάντησε και τρομοκράτησε. Αλλά και εμείς απαντήσαμε με 3ήμερη απεργία στην "Tasty" και άλλες σημαντικές κινητοποιήσεις».
«Γνωρίζουμε πως κάθε μάχη που δίνουμε προωθεί την ενότητα ανάμεσα στους εργάτες και κάνει ταυτόχρονα πιο καθαρό ποιον έχουμε απέναντί μας, ποιος είναι ο αντίπαλος. Τη μεγαλοεργοδοσία και όλους τους μηχανισμούς του κράτους που τη στηρίζουν» σημείωσε και τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο για μια ακόμα φορά μπαίνουν μπροστά για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μπαίνουν μπροστά για να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να κατακρεουργήσει τα δικαιώματα των εργατών. Για επαρκή μέτρα ασφαλείας.
Ξέρουμε πως παλεύουμε σε έναν κρίσιμο, στρατηγικό κλάδο της παραγωγής. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα στην παραγωγική διαδικασία πως εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες είμαστε απαραίτητοι για να βγουν τα τρόφιμα, ενώ οι καπιταλιστές όχι.
Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πείσμα που στηρίζεται στις δυνάμεις μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την υπεράσπιση της ζωής μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση όλων όσα μας ανήκουν».
Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»
Φέρνοντας παραδείγματα από τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε αεροπλάνα, καράβια και ξενοδοχεία, ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι «από τον τρόπο που έγινε η επανεκκίνηση του Τουρισμού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική οικονομία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυσιάσουν την υγεία του λαού». «Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος κατά το άνοιγμα των ξενοδοχείων δεν έκανε το τεστ», ανέφερε και θύμισε πως «το Συνδικάτο της Αττικής έχει καταγγείλει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία εργοδότες και κυβέρνηση κουκούλωσαν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των πελατών. Εχουμε, επίσης, καταγγείλει ότι η διεύθυνση σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας δρώντας σαν dealer ιδιωτικής κλινικής καλούσε τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ covid-19 πληρώνοντάς το από την τσέπη τους, αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες».
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης «αφού καλούμαστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας με 500 ευρώ ή ακόμα χειρότερα χωρίς ούτε ένα σεντ, μια και χιλιάδες από μας έχουν πεταχτεί έξω από κάθε ρύθμιση όπως οι εποχικοί στον Επισιτισμό».
Καλώντας τους εργαζόμενους να ανεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεων και να αφήσουν πίσω τις «επικλήσεις συμβιβασμού από την εργοδοτική πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας», σημείωσε ότι η ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι «προϋπόθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια αλλά και για την προστασία της υγείας μας».
Ανέδειξε τη συμβολή του ΚΚΕ σε αυτήν την υπόθεση, αφού όπως είπε, «διώχνει τις αυταπάτες για σωσίες και από μηχανής θεούς στους συναδέλφους μας για να μπαίνουν έτσι μαζικά στον αγώνα ώστε να επιβάλλουν τα αιτήματα του κλάδου (...)
Η πείρα μας μέσα από την τουριστική ανάπτυξη δείχνει ότι είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση αυτό το σύστημα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, καταστροφικό για τους εργαζόμενους και το λαό. Δεν βελτιώνεται, δεν παίρνει ούτε καν μερεμέτια. Η μόνη οριστική λύση είναι να συνδεθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τον αγώνα για την ανατροπή».