Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενάντια στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στην παράταση των αναστολών εργασίας μέχρι τέλος Δεκέμβρη και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις δημόσιες μονάδες Υγείας διαμαρτυρήθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας και πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή. Κοντά τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών, επισημαίνοντας ότι «είναι αγώνας όλου του λαού, για την προστασία του δημόσιου συστήματος Υγείας». «Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων», ανέφερε και ενημέρωσε για την καταψήφιση από το Κόμμα του νομοσχεδίου που συζητιόταν στη Βουλή.

Στην ανάγκη να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι 6.500 εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και 7 μήνες, στάθηκε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, αναφέρθηκε στις συνθήκες εντατικοποίησης που εργάζονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, με μονοβάρδιες και διπλοβάρδιες, με οφειλόμενες μέρες αδειών. Κι αυτά «την ίδια ώρα που σχεδιάζουν και υλοποιούν την ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων με τη μορφή ΝΠΙΔ λειτουργώντας τα σαν να είναι επιχειρήσεις, παραχωρώντας σε ευαγή ιδρύματα φιλεύσπλαχνων καπιταλιστών δηλαδή την πλήρη κατοχή, νομή, δικαιώματα, αξιοποιώντας όμως υποδομές που ο λαός πλήρωσε», σημείωσε.

ΑΘΗΝΑ

RIZOSPASTIS

ΑΘΗΝΑ
Η Ιωάννα Δημούλια εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων της Υγείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό που καλύπτουν όλοι οι συμβασιούχοι, που για μια ακόμα φορά «βιώνουμε την κοροϊδία της κυβέρνησης με ολιγόμηνες ανανεώσεις συμβάσεων και αναπόφευκτα ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με τον φόβο της ανεργίας». Οπως είπε, «εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης σε εμάς και στις οικογένειές μας, αυτό ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Στη συγκέντρωση έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία σε βάρος των διαδηλωτών.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι στο «νέο ΕΣΥ» δεν χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων - επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζομένων ενόψει της ιδιωτικοποίησής του.

Επίσης ανακοίνωσε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη και στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τις τραγικές ελλείψεις ανέδειξε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας και μπορεί ανά πάσα ώρα να γενικευτεί, είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο και σύγχρονο.

Στην Καρδίτσα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, όπου εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών μίλησε ο πρόεδρός της, Εκτορας Γάζος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας Πόπη Μπούτα. Επίσης ο ειδικός γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ και διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος Κωνσταντίνος Μπίλλας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας Γιώργος Αλεξόπουλος και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας, Κατερίνα Καπερώνη.

Στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης), αντιδρώντας στο «νέο» ΕΣΥ, στα νοσοκομεία - επιχείρηση, διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε χτες η μετατροπή ενός ακόμα νοσοκομείου σε «επιχειρηματική μονάδα»

Μέσα από την κύρωση «σύμβασης δωρεάς» του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ το Νοσοκομείο Σπάρτης

Από κοινού, χτες, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τη λειτουργία ενός ακόμα νοσοκομείου, της Σπάρτης αυτήν τη φορά, ως επιχειρηματικής μονάδας, επιταχύνοντας τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου στον χώρο της Υγείας, μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών κριτηρίων λειτουργίας των μονάδων. «Παρών» σε αυτούς τους βάρβαρους σχεδιασμούς δήλωσε και μέσω της ψήφου του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε, ως πρωτεργάτης στην προώθηση αυτής της στρατηγικής, ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο γι' αυτές τις εξελίξεις όταν μετέτρεψε το Νοσοκομείο Σαντορίνης σε ανώνυμη εταιρεία.

Οι σχετικές ρυθμίσεις, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους υγειονομικούς, περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση της «επιμέρους σύμβασης δωρεάς» του Ιδρύματος του εφοπλιστικού ομίλου «Στ. Νιάρχος» και «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ και τότε είχε εκφράσει επιφυλάξεις, προειδοποιώντας ότι οι γενικές αναφορές της αρχικής Σύμβασης περί αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε νοσοκομείο ενταγμένο στο Δημόσιο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με απολύτως δωρεάν όλες τις παροχές προς όλους, προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις.

Τώρα ήρθε η ΝΔ να εξειδικεύσει τους όρους της σύμβασης, μετατρέποντας το νοσοκομείο σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως έκανε και με το Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη.

Αλλωστε, όπως έκανε σαφές ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας στην Ολομέλεια, «εμείς έχουμε κάνει αυτή την επιλογή γιατί πιστεύουμε ότι τα ΝΠΙΔ θα λειτουργήσουν καλύτερα τα νοσοκομεία αυτά» και διεμήνυσε πως αυτό θα συνεχιστεί, «όπου είναι δυνατόν να αναπτύσσονται τα ΝΠΙΔ». Ο ίδιος κατά τ' άλλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «χώρος» για τους υγειονομικούς που βρίσκονται ακόμα σε αναστολή, η οποία παρατείνεται έως τις 31 Δεκέμβρη, ενώ τους έδειξε για μία ακόμα φορά την πόρτα της εξόδου. Και βέβαια απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέες και μόνιμες προσλήψεις, επαναλαμβάνοντας πως με τα «μπαλώματα», τις μετακινήσεις, τις παρατάσεις συμβάσεων και άλλα παρόμοια «μέτρα» που περιέχονται και σε αυτό το νομοσχέδιο «όλα δουλεύουν μια χαρά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας «παρών», επιχείρησε να εμφανιστεί ως αντίπαλος της ιδιωτικοποίησης, ενώ για τους συμβασιούχους δεν ζήτησε μονιμοποίηση αλλά είπε πως «αναγνωρίζοντας την πολυετή συμβολή αυτών των ανθρώπων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να βρούμε μια λύση όσο γίνεται πιο συναινετική». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Παραπέρα υποβάθμιση της Υγείας του λαού

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις ρυθμίσεις αυτές. Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, αυτό που προωθείται διαδοχικά από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, είναι το νοσοκομείο - επιχειρηματική μονάδα, που θα εξαρτάται ακόμα πιο πολύ από τις πληρωμές του λαού, έμμεσες ή άμεσες, είτε δηλαδή από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας από την τσέπη των ασθενών.

«Δεν πρόκειται», τόνισε, «απλά για μία δωρεά που κάνουν κατά διαστήματα οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα που στήνουν, παρά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό προώθησης της πολιτικής των αντιλαϊκών διαρθρώσεων στον τομέα της Υγείας».

Πρόσθεσε πως «είναι ακριβώς οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που η σκανδαλώδης στήριξή τους με παντός είδους κίνητρα και προνόμια από το κράτος και όλες τις αστικές κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική επιδείνωση των λαϊκών αναγκών και στην Υγεία, την υποβάθμιση περαιτέρω της δημόσιας Υγείας, οι προσφορές των οποίων όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν παραπέρα».

Για το μέτρο των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, που περιέχεται και αυτό στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «είναι ενδεικτικό της περαιτέρω εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εφαρμογή της κατεύθυνσης "νοσοκομείο - αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα", που θα επιδιώκει να αυξάνει τα έσοδά του από τις τσέπες των ασθενών, ενώ συγχρόνως θα απαλλάσσεται το κράτος, ο κρατικός προϋπολογισμός, από την υποχρέωση αυτή». Πρόσθεσε πως είναι συνέχεια «των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ζήτημα, για παράδειγμα, των απογευματινών ιατρείων».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου ανέφερε πως έχουμε μία από τα ίδια, «συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ με μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού, παρατάσεις δηλαδή ολιγόμηνων συμβάσεων, μετακινήσεις, συνέχιση του καθεστώτος αναστολής με διατήρηση της υποχρεωτικότητας και άλλα, συνεχίζοντας έτσι την ίδια πολιτική, "στυψίματος" του αποδεκατισμένου προσωπικού και της απογύμνωσης παράλληλα των νοσοκομείων αλλά και κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Στο μεταξύ, χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες θανάτους, απουσία μέτρων θωράκισης και σύρσιμο του εμβολιαστικού προγράμματος συνθέτουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και παρά την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση, το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι νόσησαν και τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους 3 μήνες. Χτες 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.454 θάνατοι. Επιβεβαιώθηκαν άλλα 22.451 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (41,67% πλήρως εμβολιασμένοι). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν και πάλι (4,42%) φτάνοντας τις 473 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 425 ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ