Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που φέρει τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αφορά την κύρωση δύο δωρεών (του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» για το «Θεαγένειο»), ενώ περιέχει ένα σωρό ακόμα διατάξεις που περιλαμβάνουν νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους και νέα «μπαλώματα» στην Υγεία, αντί για αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δωρεά, προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύει για 15 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί η Αντικαρκινική Εταιρεία (η οποία παραχωρεί χώρο της για τη δημιουργία κλινικής μιας μέρας στο νοσοκομείο) να παραχωρήσει αλλού τη μονάδα.
Οσο για τους φαρμακοβιομήχανους, τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»), ενώ «στήριξη στο ΕΣΥ» βαφτίζονται ορισμένες ακόμα μετακινήσεις υγειονομικών, η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών σε οποιαδήποτε θέση και για τα εμβολιαστικά κέντρα κ.ο.κ.
Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κάνοντας το μαύρο άσπρο για την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «οι άνθρωποι που δεν έχουν ή δεν μπορούν, βλέπουν το ΕΣΥ μας να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και εν μέσω πανδημίας. Βλέπουν να ενισχύονται οι δομές μας, να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες. Βλέπουν να υπερπολλαπλασιάζονται οι προσλήψεις στην Υγεία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενώ η όποια κριτική του για «αστοχίες» και «ανικανότητα» ήταν για να καλύψει την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία που και ο ίδιος εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, κατά η Ελ. Λύση.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός του αγορητής, Γ. Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέφερε καταρχάς πως η δωρεά που αφορά το «Θεαγένειο», όπου τον πρώτο λόγο έχει ένα ιδιωτικό ίδρυμα, επιβεβαιώνει ότι ανοίγουν οι πόρτες για γενίκευση των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.
Επισήμανε δε ότι αντί η κυβέρνηση να κάνει μαζικές προσλήψεις, δεν έχει προσλάβει ούτε τους υγειονομικούς των οποίων οι προσλήψεις έχουν εγκριθεί με την τελευταία προκήρυξη.
«Προσπαθώντας να στηρίξετε τις πολιτικές σας επιλογές, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες για το λαό μας, παρουσιάζετε μία εικονική πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην Υγεία», τόνισε. «Και αυτό συμβαίνει διότι κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι οι ανάγκες του λαού αλλά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μόνο θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν αποτελούν οι ρυθμίσεις ακόμα και αυτού του νομοσχεδίου, μπροστά και στην εμβολιαστική περίοδο που ξεκίνησε».
Παχιά λόγια ξεστόμισε και χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας μένει αθωράκιστο και η υγεία του λαού έρμαιο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των φαρμακοβιομηχανιών.
Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε ότι «κεντρική προτεραιότητα» της κυβέρνησης «παραμένει η προστασία της υγείας του πολίτη από την πανδημία, και βέβαια η στήριξη της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας. Και ασφαλώς η πρόοδος των εμβολιασμών».
Δεν μπόρεσε, βέβαια, να μην αναγνωρίσει ότι υπάρχουν «προβλήματα με τις παραδόσεις παντού στην Ευρώπη», παρουσιάζοντας περίπου σαν κατόρθωμα ότι «στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 220.000 συμπολίτες μας», ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2%...
Δείχνοντας ότι χορεύουν ακριβώς στο ρυθμό που τους βαράνε οι πολυεθνικές του Φαρμάκου, σημείωσε ότι «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται», παρουσιάζοντας και εδώ σαν κατόρθωμα ότι «έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων».
Εξέφρασε δε τη χαρά του που η Κομισιόν «διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων». Τις οποίες κάλεσε «να καταλάβουν ότι στο βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων, πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την ΕΕ», παχυλά συμβόλαια, πληρωμένα από τους λαούς, οι ρήτρες των οποίων κρατούνται από την ΕΕ επτασφράγιστο μυστικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Τελος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, έκανε λόγο για «δυναμική απάντηση». «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε βδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», είπε, με σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Στο υπουργικό συμβούλιο παρέστη και ενημέρωσε για την πορεία των εμβολιασμών ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας ότι οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια, και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες (πρόκειται βέβαια για τους αριθμούς που επαναλαμβάνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, ενώ έχουν μεσολαβήσει οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, η όξυνση των σχετικών ανταγωνισμών κ.ο.κ.). Η «Pfizer» προγραμματίζεται να παραδώσει μέχρι τέλη Μάρτη 1,4 εκατ. εμβόλια, η «Μοderna» 240.000 το α' τρίμηνο και η «AstraZeneca» 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουν περισσότερες παραδόσεις τον Απρίλη από «Pfizer» και «AstraZeneca», «ενώ θα προστεθεί η εταιρεία "CureVac" και πιθανόν η "Johnson & Johnson" με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του», όπως είπε.
Να σημειωθεί τέλος ότι χτες το πρωθυπουργικό γραφείο, με «σταθερά» τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν περί κατευθυντήριων γραμμών για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους: «Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους, ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί».
Eurokinissi |
Παράλληλα, πάνω από 101 εκατ. κρούσματα κορονοϊού έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο και οι θάνατοι ξεπερνούν τα 2,186 εκατ.
Η «AstraZeneca», της οποίας το εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε ότι αντί για 80 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο, θα παραδώσει στην ΕΕ περίπου 30 εκατ., λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή». Η ΕΕ θεωρεί ότι οι δόσεις που προορίζονταν για τα κράτη - μέλη πηγαίνουν στη Βρετανία και σε άλλες «τρίτες χώρες», ενώ απειλεί με περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε εγκαταστάσεις στην ΕΕ.
Η απόφαση της Κομισιόν για «ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ» αναμένεται σήμερα.
Πάντως, χτες η Γερμανική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς (STIKO) ανέφερε πως το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα ώστε να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας.
Την ίδια μέρα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο βελγικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της «AstraZeneca» στο Βέλγιο, με στόχο «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου». Αναμένεται να συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατόν, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές μέρες», ενώ αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν έγγραφα και δεδομένα.
Παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια με την «AstraZeneca», η οποία ισχυρίζεται πως δεν δεσμεύεται από το συμβόλαιο με την ΕΕ για συγκεκριμένες ποσότητες δόσεων εμβολίων, παρά μόνο έχει δεσμευτεί... να κάνει «το καλύτερο δυνατό»! Οι επαφές με την «AstraZeneca» θα συνεχιστούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ. Επανέλαβε δε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την εταιρεία να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση». Η ίδια η ΕΕ βέβαια υπερασπίζεται το «επιχειρηματικό απόρρητο», γι' αυτό και από όλα τα συμβόλαια για τα εμβόλια έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα στοιχεία.
Το σημαντικό είναι η Βρετανία να παραλάβει τις παραγγελίες της σε εμβόλια βάσει του χρονοδιαγράμματος και εγκαίρως, απάντησε χτες ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα εμποδίσει ενδεχόμενη εκτροπή προς την ΕΕ ποσοτήτων του εμβολίου της «AstraZeneca» οι οποίες προορίζονται για τη Βρετανία.
Και ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμών επιβάλλονται από τα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους και την προστασία των «πνευματικών δικαιωμάτων» της Φαρμακοβιομηχανίας, οι λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με πιο εξαθλιωμένους λαούς, αναμένεται να αρχίσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα προς το τέλος του χρόνου.
Για τερματισμό του «εθνικισμού των εμβολίων», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Οσο περισσότερο καθυστερούμε να παρέχουμε εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες σε όλες τις χώρες, τόσο περισσότερο θα αντέξει ο ιός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις και να καταστούν αναποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια, τόσο δυσκολότερο θα είναι να ανακάμψουν όλες οι χώρες», είπε.
Στο μεταξύ, στο «χορό» των συμφωνιών για παραγωγή εμβολίων ενδέχεται να μπει και η ελβετική «Novartis», που συνομιλεί με άλλες εταιρείες, εξετάζοντας δυνατότητες να παρασκευάσει εμβόλια και συστατικά για διαγνωστικά τεστ.
Στην Κίνα, τέλος, σύμφωνα με υγειονομικό αξιωματούχο έχουν χορηγηθεί περίπου 22,8 εκατ. δόσεις εμβολίων, καθώς εντείνεται η εκστρατεία εμβολιασμών ενόψει του εορτασμού - τον ερχόμενο μήνα - της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, μιας γιορτής κατά την οποία ταξιδεύουν ανά τη χώρα πάρα πολλοί άνθρωποι.
Κινητοποιήσεις για την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων ετοιμάζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας «INVITE ΑΕ» που δουλεύουν στην τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η εργολαβική εταιρεία καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στις εταιρείες «INVITE ΑΕ» και «ISS» προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να ξεκινήσουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 8/2, στην περίπτωση που δεν εξοφληθούν μέχρι τις 5/2 τα οφειλόμενα.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στηρίζοντας την απόφαση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις. Τη στήριξή του επίσης εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
«Η εταιρεία "INVITE ΑΕ" απασχολεί εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες πολλών νοσοκομείων εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ανάμεσα στα οποία εντάσσεται και αυτό του "Ευαγγελισμού"», επισημαίνει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων. Οπως καταγγέλλει, η μισθοδοσία καθυστερεί παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας ότι οι μισθοί θα καταβάλλονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Προς ένταξη στις «κόκκινες» περιοχές η Αττική - Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
Ακόμα 18 θάνατοι και 716 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες, ενώ 268 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά, οι θάνατοι έφτασαν τις 5.742 και τα κρούσματα τις 154.796.
Από τα νέα κρούσματα, στην Αττική καταγράφονται 313 (71 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 56 στον Πειραιά, 53 στον Δυτικό Τομέα, 52 στον Βόρειο Τομέα, 39 στην Ανατολική Αττική, 28 στον Νότιο Τομέα, 13 στη Δυτική Αττική και 1 στην ΠΕ Νήσων). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 62 κρούσματα και ακολουθούν Αχαΐα (37), Εύβοια (24), Λέσβος (21) και Λάρισα (19).
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη (1 σε πύλη εισόδου, 2 στην Αττική, 4 στην Κρήτη), σε σύνολο 96 δειγμάτων που εξετάστηκαν. Συνολικά στη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7.
Στο μεταξύ, σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με κυβερνητικά στελέχη, αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το τι μέτρα θα ισχύσουν τελικά τις επόμενες μέρες για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για το λιανεμπόριο κ.ο.κ.
Πληροφορίες χτες βράδυ ανέφεραν ότι οι λοιμωξιολόγοι που συνεδρίασαν και χτες εισηγούνται την ένταξη της Αττικής στις «κόκκινες» περιοχές.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και μαζικών φορέων, στον κοινό αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και συνολικότερα, ακριβώς επειδή έχει «πυξίδα» τα κέρδη του κεφαλαίου.
Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέσα στο Φλεβάρη:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι του Πειραιά μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, αλλά και φορείς της πόλης, όπως Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.
Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Μπελογιάννη. Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έφτασαν εκεί με πορεία που ξεκίνησαν από την πύλη του νοσοκομείου.
Ολοι μαζί με πανό και πικέτες στα χέρια, που ανέγραφαν τα αιτήματα «Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις», «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών», «Ενταξη στα ΒΑΕ», «Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας», «Ξεσηκωμός. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», «Η πανδημία δεν περνά με επικοινωνία. Δώστε λεφτά για την Υγεία», ξεκίνησαν μαχητική πορεία προς τη 2η ΥΠΕ, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον διοικητή, Χρ. Ροϊλό.
Χαρακτηριστικά για την εκρηκτική κατάσταση που παραμένει στα νοσοκομεία είναι όσα είπαν υγειονομικοί μιλώντας στον «Ριζοσπάστη».
ΤΡΙΚΑΛΑ |
Η Αποστολία, νοσηλεύτρια στο Κρατικό Νίκαιας, συμπλήρωσε: «Μετά την αποδυνάμωση όλων των κλινικών, τώρα που το νοσοκομείο έγινε εμβολιαστικό κέντρο με το ίδιο προσωπικό, αποδυναμώνονται δραστικά και τα ΤΕΠ (επείγοντα περιστατικά). Η προσέλευση είναι μεγάλη, μέτρα προστασίας δεν μπορούν να τηρηθούν. Αδειες έχουν ανασταλεί. Το μισό προσωπικό σε νοσηλευτές και γιατρούς έχειν νοσήσει, ενώ κινδυνεύουν και όσοι προσέρχονται». Οπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους του Κρατικού, μέχρι τώρα έχουν κλείσει τελείως τρεις κλινικές, με τελευταία τη Β' Παθολογική, επειδή το προσωπικό νόσησε από τον κορονοϊό.
Ανάλογο «έμφραγμα» επικρατεί στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μανώλης Βαρδαβάκης, χωρίς να έχει ενισχυθεί το ελλιπέστατο προσωπικό, τώρα το νοσοκομείο καλείται να αντεπεξέλθει και ως εμβολιαστικό κέντρο, με υγειονομικούς και νοσηλευτές να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Επιπρόσθετα, το Κέντρο Υγείας της περιοχής με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (7 κενές οργανικές θέσεις παθολόγων και γενικών γιατρών, έλλειψη σε βασικές ειδικότητες, καρδιολόγων κ.ά.) μετατράπηκε και αυτό σε εμβολιαστικό κέντρο, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερος φόρτος εργασίας για το νοσοκομείο και τα επείγοντα περιστατικά του. Επιπλέον το Κέντρο Υγείας, ως εμβολιαστικό κέντρο, κλείνει στις 9 το βράδυ. Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε 4η μέρα, για 3 στις 4 μέρες από τις 9 και μετά δεν υπάρχει καμία κάλυψη για τον πληθυσμό της τεράστιας αυτής περιοχής.
ΑΘΗΝΑ - Διοίκηση 2ης ΥΠΕ |
Στη Θεσσαλονίκη συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Θεαγένειο», «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου». Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων συγκεντρώθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
Στη Χαλκίδα, την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη μετεγκατάστασή του σε νέο κτίριο αλλά και στις ανάγκες του λαού, απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων. Σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, μαζί με τα κεντρικά αιτήματα των υγειονομικών, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η λειτουργία του νέου νοσοκομείου με το παλιό οργανόγραμμα, η μη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού στο σύνολο του προσωπικού, καθώς και η ανάγκη πύκνωσης και επέκτασης των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των πολιτών.
Στην Πάτρα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγ. Αντρέας» προχώρησε σε στάση εργασίας, ενώ κατέθεσε τα αιτήματα των υγειονομικών στον διοικητή του νοσοκομείου.
Στα Τρίκαλα οργανώθηκε συγκέντρωση των υγειονομικών στην είσοδο των Επειγόντων του Γενικού Νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών, Βάιος Τάσιος, ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις που παραμένουν οι οποίες δεν καλύπτονται από τις ελάχιστες προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, όπως και τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.
Στη Λάρισα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας και του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και ειδικευόμενων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου.
Στο Ηράκλειο έγιναν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ, με την παρουσία δεκάδων εργαζομένων από πολλά τμήματα.
Συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν σωματεία και φορείς της περιοχής, καταγγέλλοντας ότι από τις 20 Γενάρη έχει σταματήσει πρακτικά να λειτουργεί και έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε κέντρο εμβολιασμού, χωρίς καμία ενίσχυση. Για τη μέρα αυτή, η οποία έχει οριστεί ως μέρα δράσης για την ΠΦΥ και από τους υγειονομικούς, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12.30 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας).
«Συμφωνούμε και είναι απαραίτητο τα Κέντρα Υγείας να εξυπηρετήσουν και το ζήτημα του εμβολιασμού για όλους και στην πόλη μας», επισημαίνουν τα σωματεία και οι φορείς, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «με πλήρη λειτουργία όλων των ιατρείων του». Απαιτούν: Να λειτουργήσει εδώ και τώρα το Κέντρο Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Μέτρα προστασίας, με μαζικά τεστ, σε σχολεία, γειτονιές, χώρους δουλειάς. Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Μ. Παπαμαύρος», το Παράρτημα Ηλιούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΥ Αθήνας, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος «Αγγ. Σικελιανός» και η Κίνηση Πολιτών.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου Αμφισσας απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας με ανακοίνωσή της τα τεράστια κενά σε υγειονομικό προσωπικό, όπως και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.
«Στο Νοσοκομείο Αμφισσας λόγω των ελλείψεων δεν λειτουργεί κανένα τμήμα με επάρκεια», επισημαίνει. «Το μισό μήνα δεν εφημερεύουν καρδιολόγος, ορθοπεδικός και παθολόγος. Το μισό μήνα δεν έχει γυναικολόγο και ακτινολόγο, δεν έχει καθόλου νευρολόγο, ουρολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Μια βδομάδα το μήνα είναι χωρίς παιδίατρο, έχει έναν πνευμονολόγο και τρεις χειρουργούς από τους 4 που χρειάζονται για την κάλυψη των εφημεριών». Και προσθέτει: «Το 2020 παραιτήθηκαν δύο παθολόγοι, συνταξιοδοτήθηκαν ένας ΩΡΛ και ένας ουρολόγος, έληξε η σύμβαση ενός χειρουργού και ενός ορθοπεδικού. Στη θέση τους προσλήφθηκε ένας και μοναδικός παθολόγος».
Η ΤΕ Φωκίδας επισημαίνει ότι οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να διακομίζονται σε άλλο νοσοκομείο. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη λειτουργία κλινικής Covid τονίζει ότι δημιουργήθηκε χωρίς προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Σημειώνει επίσης ότι συνεχίζονται η μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου και η περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως επισημαίνει, τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας δεν αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στο ρυθμό των εμβολιασμών και την αδυναμία συμμετοχής των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Νοσοκομείο Αμφισσας απαιτούνται άμεσα η πρόσληψη 20 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών και ειδικά στη διαχείριση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης και στελέχωσης περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων.
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας... |
Λίγη ώρα αργότερα, τα συνδικάτα προχώρησαν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ) στην Ανοιξη, την οποία όμως βρήκαν κλειστή. Τα συνδικάτα θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να συναντηθούν με την Επιθεώρηση προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων, να μεταφέρουν καταγγελίες εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι το Μενίδι έχει μπει ήδη εδώ και δύο βδομάδες σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ωστόσο με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, στους χώρους που κινούνται και δουλεύουν.
Σήμερα, Παρασκευή, τα συνδικάτα προχωρούν σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών στις 4.30 μ.μ., ενώ την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, θα συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών παρεμβάσεων έχουν πάρει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Αθήνας), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου) και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.
...και τις εξορμήσεις σε εργάτες της περιοχής |
Οπως τονίζει στο κάλεσμά του, η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως τα «σκληρά» lockdown, «δεν λύνει το πρόβλημα, αφού δεν αντιμετωπίζεται ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός στους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ με αντίστοιχα λειψά μέτρα ανοίγουν τα σχολεία της Αθήνας, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χωρίς καθαρίστριες, οι οποίες είτε απολύθηκαν είτε δεν προσλήφθηκαν. Αντίστοιχα, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς υλικά και μέσα, τώρα μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία υποδομή, "κλείνοντας" μάλιστα τις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης άλλων ασθενειών».
Εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου της «Παπαδόπουλος ΑΕ» στα Οινόφυτα πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο και να παλέψουν για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας.
Αφορμή για την εξόρμηση του Συνδικάτου ήταν οι πληροφορίες για ύπαρξη κρουσμάτων στην επιχείρηση. «Ακούμε τριγύρω για κρούσματα στην "Παπαδόπουλος" αλλά επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία δεν υπάρχει», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη τακτική ακολουθούσαν και άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα να προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών που επικρατούν στην επιχείρηση, καταγγέλλοντας ανεπίτρεπτα ωράρια, βάρδιες τη μία πίσω από την άλλη, εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες δίπλα στους φούρνους με 46 βαθμούς Κελσίου και χωρίς εξαερισμό, αβεβαιότητα για την ανανέωση των συμβάσεων κ.ά.
Τραγικές συνέπειες από την υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου
Την υποστελέχωση του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», απόρροια της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου, χτυπώντας το καμπανάκι για τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των ογκολογικών ασθενών και απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο τμήμα και προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμων γιατρών.
Οπως εξηγεί, λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος οι απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων έχουν καθυστέρηση «πέραν των 2 μηνών» και το πρόβλημα θα οξυνθεί «με την αποχώρηση 4 επικουρικών ιατρών το επόμενο διάστημα, από τους οποίους, όπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη διευθύντρια του τμήματος, έβγαινε σχεδόν το 50% της δουλειάς».
Μεγάλη ανησυχία για το πρόβλημα εκφράζουν επίσης οι γιατροί κλινικών και τμημάτων, καθώς «η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή των ασθενών και η έκβαση της θεραπείας εξαρτώνται από την έγκαιρη ιστολογική εξέταση και απάντηση που είναι συνυφασμένη με την επιβίωση των ογκολογικών ασθενών». Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνέλευση γιατρών και εργαζομένων αναφέρθηκε πως χρειάζονται το λιγότερο 5 μήνες ώστε ένας ασθενής να έρθει σε επαφή με γιατρό και να δοθούν οι ιστολογικές απαντήσεις, γεγονός «που έχει τραγικά αποτελέσματα για την εξέλιξη και αντιμετώπιση της νόσου».
Τα προβλήματα του εργαστηρίου, σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», είναι χρόνια: «Οι διοικήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου αντί για μόνιμες προσλήψεις το μόνο που έκαναν ανά καιρούς ήταν η πρόσληψη επικουρικών γιατρών με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».
Οπως επισημαίνει, «κατά την τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου τέθηκε το πρόβλημα και απαιτήθηκε λύση με μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο τμήμα και προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμων γιατρών. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι λύση του προβλήματος είναι η αποστολή των δειγμάτων σε εργαστήρια έξω από το νοσοκομείο»!