Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στραγγίζει» τα νοσοκομεία για να στελεχώσει ιδιωτικές κλινικές!

Υγειονομικοί καταγγέλλουν τη μετακίνηση προσωπικού από δημόσιες δομές προς τις δήθεν «επιταγμένες» κλινικές της Θεσσαλονίκης

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η επιλογή της κυβέρνησης να πάρει προσωπικό από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία για να στελεχώσει την ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος Γ. Σαραφιανός ΑΕ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ενοικιάστηκε από το κράτος για να περιθάλψει ήπια περιστατικά με κορονοϊό, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Τελικά, η κυβέρνηση και χρυσοπληρώνει τους ιδιώτες της Υγείας, με την δήθεν «επίταξη», και τους στέλνει προσωπικό, ενώ φροντίζει να καλύψει μέχρι και τις δαπάνες φύλαξης!

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ στις 20/11 αποφάσισε τη «μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας» για τη λειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής.

Συνολικά μετακινούνται 11 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους ένας γιατρός, 8 νοσηλευτές, ένας τραυματιοφορέας και ένας διοικητικός υπάλληλος, προκειμένου να στελεχώσουν την κλινική «για κάλυψη έκτακτων αναγκών από τις 21/11 και για όσο διάστημα θα διαρκέσει η επίταξη της εν λόγω κλινικής».

Μετακινείται προσωπικό από τις αποψιλωμένες έτσι κι αλλιώς δημόσιες δομές Υγείας, όπως το ΚΥ Διαβατών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», για να στελεχώσουν το μαγαζί του ιδιώτη επιχειρηματία, που έμεινε χωρίς προσωπικό επειδή είχε κάνει σύστημα την απληρωσιά.

Το έγγραφο με το οποίο κοινοποιείται η μετακίνηση προσωπικού στην ιδιωτική κλινική
Το έγγραφο με το οποίο κοινοποιείται η μετακίνηση προσωπικού στην ιδιωτική κλινική
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η 3η ΥΠΕ, χτες 23/11, ενέκρινε και πίστωση ύψους 3.716 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης της ιδιωτικής κλινικής!

Η απόφαση μετακίνησης προσωπικού για τη στελέχωση ιδιωτικών κλινικών έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με εγκληματική υποχρηματοδότηση και με αποδεκατισμένους τους υγειονομικούς από την ίδια τη νόσο.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οπως τονίζει, δεν θα επιτρέψει καμία μετακίνηση προσωπικού, ούτε σε ιδιωτική κλινική ούτε οπουδήποτε αλλού, αφού κανείς δεν περισσεύει.

Στο μεταξύ, το παζάρι με τους επιχειρηματίες της Υγείας συνεχίζεται, καθώς χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», της οποίας η «επίταξη» ανακοινώθηκε την Πέμπτη για περιστατικά με κορονοϊό, τώρα πλέον θα δέχεται ασθενείς non-Covid σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ. Τους ασθενείς με κορονοϊό θα παραλαμβάνει η άλλη επιχείρηση του ομίλου, το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προκαλεί

Σε σχόλιό της η Τομεακή Οργάνωση Υγείας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει από το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των νοσοκομείων και να το στείλει στην ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός», αντί να προσλάβει νέο, «αποτελεί την επόμενη πράξη του ίδιου εγκληματικού της έργου».

Τονίζει ότι «με την απόφαση της αυτή η κυβέρνηση προκαλεί ακόμα περισσότερη πίεση στο ΕΣΥ. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί που περιμένουν να δουλέψουν. Γιατί, αντί να τους προσλάβουν, ανακυκλώνουν το ελάχιστο προσωπικό που είναι χτυπημένο από την εντατικοποίηση αλλά και από την ίδια την πανδημία;

Υπάρχουν επίσης δεκάδες δομές ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη που και το προσωπικό έχουν και τις υπόλοιπες προδιαγραφές πληρούν για να νοσηλεύσουν ασθενείς. Τις ξέρουν ποιες είναι, γιατί δεν τις επιτάσσουν;

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους πρέπει να μπλοκάρουν την πολιτική που κοστολογεί ακριβά την ίδια τους τη ζωή. Με την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη 26/11 να στείλουν μαζικό μήνυμα αντίστασης και να απαιτήσουν εδώ και τώρα άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμων».

295 νεκροί σε τρεις μέρες, 549 οι διασωληνωμένοι

295 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες τρεις μέρες, εκτοξεύοντας το σύνολο των θανόντων στους 1.714. Το 20% των συνολικών θανάτων προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο τον Νοέμβρη έχουν πεθάνει πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.197. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006.

Παράλληλα, 549 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Συγκεκριμένα, 15 διασωληνωμένοι (2,7%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 - 39 ετών, 236 (43,1%) είναι μεταξύ 40 - 64 ετών και 297 διασωληνωμένοι είναι άνω των 65 ετών.

Χτες Δευτέρα, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα νέα κρούσματα ήταν 1.388, εκ των οποίων 300 στη Θεσσαλονίκη, 252 στην Αττική, 124 στη Μαγνησία, 88 στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία, 61 στη Λάρισα κ.α.

Την Κυριακή πέθαναν 103 άνθρωποι. Εντοπίστηκαν 1.498 νέα κρούσματα (305 στη Θεσσαλονίκη, 218 στην Αττική, 84 στη Λάρισα, 80 στα Τρίκαλα, 79 στη Μαγνησία, 61 στην Ξάνθη κ.α.).

Το Σάββατο άλλοι 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εντοπίστηκαν 2.311 νέα κρούσματα (606 στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αττική, 140 στην Πέλλα, 117 στη Λάρισα, 93 στην Ξάνθη, 70 στη Λέσβο κ.α.).

Εμφανής η επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Στο μεταξύ, μετά την επίσημη 23η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 που καταγράφει την επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας, αντίστοιχη εικόνα δείχνουν και τα ανεπίσημα συγκριτικά στοιχεία που καταγράφει το «Worldometers». Σύμφωνα με την κωδικοποίησή τους από εγχώρια ΜΜΕ, από 1 έως 20 Νοέμβρη καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση των διασωληνωμένων κατά 273% σε σχέση με τον Οκτώβρη, η 2η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ και η 5η σε όλη την Ευρώπη.

Αντίστοιχα, στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια, στο 99% στη Βόρεια Ελλάδα και στο 81% στην Αττική. Επισημάνθηκε ότι έχει μειωθεί κατά 50% η θετικότητα των τεστ, ότι φαίνεται σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα στη Β. Ελλάδα, ωστόσο ο ρυθμός μείωσής τους δεν κρίνεται ο αναμενόμενος. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία διαδέχτηκε η ομολογία των τεράστιων ελλείψεων και αναγκών, που πλέον είναι επιτακτικές και δεν μπορούν να καμουφλαριστούν.

«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρές ηλικίες εξαρτάται από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να προσφέρει φροντίδα με την επιμέλεια που απαιτείται», ήταν μια από τις παραδοχές στη χτεσινή ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό συναρτάται άμεσα από την ετοιμότητα και την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, από την άμεση αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, όπως θα ήταν η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στην οποία δεν προχωρά η κυβέρνηση, παρότι και χτες επισημάνθηκε ότι «ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί».

Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από το γνωστό «άλλοθι» των «άλλων χωρών που ενώ διαθέτουν πιο ισχυρά συστήματα Υγείας, κατέρρευσαν από το πρώτο κύμα. Κανένα σύστημα Υγείας δεν είναι ανεξάντλητο». Αποκρύπτεται δηλαδή ότι ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αιτία κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας είναι ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Κι ενώ η Βόρεια Ελλάδα φλέγεται, επιβεβαιώθηκε ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στα παρακάλια της κυβέρνησης, η οποία ακόμη και τώρα αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όλου του διαθέσιμου υγειονομικού προσωπικού και στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επιπλέον, η κυβερνητική προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, επεκτάθηκε χτες και στους τομείς των τεστ και της ιχνηλάτησης. Χαρακτηριστικά, ενώ μόλις στο «και δέκα» της πανδημίας προχωράνε προσλήψεις ιχνηλατών για να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη υπηρεσία, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ουσιαστικά ανύπαρκτη ιχνηλάτηση μετά από κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε σχολεία, κλειστές δομές κ.α., ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε μια εικόνα... «όλα καλά», αναφέροντας μάλιστα ότι τα όσα γίνονται «αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα πρακτικής σε όλη την Ευρώπη»...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές, με τη στήριξη και τις ευλογίες της κυβέρνησης και τη μετατροπή της πανδημίας σε «ευκαιρία» για την κερδοφορία των επιχειρηματιών, αναδεικνύει και καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας, με αφορμή τη δέσμευση κλινικών στη Θεσσαλονίκη για την περίθαλψη περιαστικών Covid.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση παζαρεύει με τους κλινικάρχες, αλλά δεν όρισε καμία προϋπόθεση για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που συμπράττουν με το Δημόσιο, ούτε στη σύνθεση προσωπικού, ούτε στην τήρηση μέτρων προστασίας των εργασιακών χώρων».

Βασικά στοιχεία των συνθηκών είναι η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί. Γίνονται προσλήψεις χωρίς κλαδικές συμβάσεις, με 660 ευρώ μεικτά, η τελευταία μισθολογική αύξηση έγινε το 2009, η μείωση του μισθολογικού κόστους από το 2011 έως σήμερα «προσεγγίζει το 40%, ενώ η αυθαιρεσία αποτελεί καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς».

Η έλλειψη προσωπικού «στις περισσότερες κλινικές παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό, που η σύνθεση του προσωπικού να βρίσκεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας». Το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοσία «οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες εργαζόμενους σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. «Την κατάσταση αυτή στηρίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων της Ιδιωτικής Υγείας και από τους ανταγωνισμούς των κλινικαρχών», σημειώνει το Σωματείο και καταγγέλλει ότι «σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συνεχίζεται το παζάρι για το ποιες κλινικές θα "επιταχτούν", ποιοι κλινικάρχες και κατά πόσο θα επωφεληθούν. Ακόμα και σε περιοχές που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, όπως σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι κλινικές μεγάλων ομίλων μένουν εκτός επίταξης».

Το κλαδικό Σωματείο προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές: «Προσλήψεις - Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πλήρης κάλυψη με μέτρα προστασίας. Υποχρεωτικός τακτικός και δωρεάν έλεγχος των εργαζομένων με το τεστ Covid». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η δημοτική αρχή συμβάλλει στην αύξηση των κινδύνων για την υγεία του λαού

Για δεύτερη φορά δεν μπήκε για συζήτηση από τη δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το σχέδιο ψηφίσματος των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για μέτρα που πρέπει να λάβει ο δήμος και για όσα πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην πόλη.

Την επιλογή αυτή της δημοτικής αρχής καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που αποχώρησε από την τελευταία συνεδρίαση, τονίζοντας ότι οι φωνές αγωνίας και αγανάκτησης δεν θα σωπάσουν και ότι «η αποσιώπηση, οι απαγορεύσεις σπάνε όταν υπερισχύει το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή». Και σημειώνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης «με τη διατεταγμένη αφωνία του συμβάλλει στην αύξηση των ήδη τεράστιων κινδύνων για την πόλη».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η περιφερειακή αρχή Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να αναδεικνύει σε δήλωσή του ότι αντί να διεκδικεί την ενίσχυση των υπηρεσιών, συνέβαλε στη στρεβλή εικόνα ότι ο τουρισμός ανοίγει χωρίς προβλήματα. «Τα όσα προπαγανδίζει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι είτε αυτονόητα, είτε αναποτελεσματικά (τμήμα του υγειονομικού υλικού που παραδόθηκε δεν είχε πιστοποίηση) και σε κάθε περίπτωση ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες ανάγκες», αναφέρει σχολιάζοντας επίσης ως «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλείψεων τους πόρους μέσω ΕΣΠΑ - ΠΕΠ. «Αυτό που πρέπει να γίνει έστω και σήμερα, είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας», σημειώνει και μεταφέρει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Πάνω από 80 κρούσματα σε προνοιακό ίδρυμα

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε τρόφιμους και εργαζόμενους εντοπίσθηκαν στο προνοιακό ίδρυμα «Αγιος Παντελεήμων», του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μια εργαζόμενη, μόλις 46 χρονών, έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν θετικοί 60 από τους περίπου 300 τρόφιμους και 20 εργαζόμενοι. Αρχικά σε προληπτικά τεστ στις αρχές Νοέμβρη διαγνώστηκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι και στη συνέχεια, στους επόμενους ελέγχους, τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Δέκα από τους τρόφιμους έχουν χρειαστεί νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ασυμπτωματικοί και παρέμειναν σε καραντίνα στο ίδρυμα.

Σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να πραγματοποιήσει ελέγχους στους εργαζόμενους του ιδρύματος.

Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα

Eurokinissi

Εκτός ορίων βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης, που έχουν ξεμείνει από κλίνες ΜΕΘ και διαρκώς συρρικνώνουν κάθε άλλη κλινική για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής άρνησης της κυβέρνησης να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ικανοποιώντας τα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού για μαζικές προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές, όπως και να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί, που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη παλεύοντας να σώσουν όσο περισσότερους μπορούν, βγαίνουν εκτός μάχης καθώς είτε νοσούν είτε μπαίνουν σε καραντίνα.

Το «Παπαγεωργίου» μπήκε χτες σε εφημερία με τις 44 κλίνες ΜΕΘ - Covid γεμάτες και με επίσης γεμάτες και τις 7 κλινικές κορονοϊού, ενώ καθημερινά νέα κρούσματα καταγράφονται στο προσωπικό, μειώνοντας τον αριθμό των υγειονομικών που είναι στη μάχη.

Το ΑΧΕΠΑ και το «Γεννηματάς» βγήκαν από την εφημερία με 100% πληρότητα σε θαλάμους και κλίνες ΜΕΘ (το ΑΧΕΠΑ είχε μόλις μία ελεύθερη).

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Ιπποκράτειο, όπου πλέον έχουν δεσμευθεί για περιστατικά κορονοϊού 380 κλίνες συρρικνώνοντας κάθε άλλη κλινική, αλλά και στο «Παπανικολάου». Παντού οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά μάχη για να εξασφαλίσουν μια κλίνη ΜΕΘ για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού - και ειδικευμένου - καταγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων που πεθαίνουν στους θαλάμους νοσηλείας χωρίς να έχουν προλάβει να διασωληνωθούν.

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η ανάπτυξη της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Ειδικών Αποστολών (ΚΥΜΕΑ), στο πάρκινγκ ώστε από την Πέμπτη να είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία. Τις εργασίες για την εγκατάσταση της μονάδας επιθεώρησε χτες ο υφυπουργός Αμυνας, Αλ. Στεφανής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητή μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού, ενώ θα μπορεί να λειτουργεί και δύο κλίνες ΜΕΘ.

Ηδη στο 424 ΣΝ έχουν μεταφερθεί δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ μαζί με μέρος του προσωπικού τους ενώ νοσηλεύονται και δεκάδες περιστατικά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με κορονοϊό.

Σε άλλες πόλεις

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης («Αγιος Παύλος», «Αγιος Δημήτριος») αλλά και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Ημαθίας, Δράμας, κ.ά. διαρκώς ανοίγουν νέες κλινικές με κορονοϊό και την επόμενη μέρα είναι γεμάτες καθώς σε όλη την περιοχή υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου 2 γιατροί έχουν αναλάβει ουσιαστικά όλα τα περιστατικά, κάνουν και νοσηλευτικές πράξεις και 11 εφημερίες το μήνα. Δεν ξέρουν τι θα γίνει αν αρρωστήσει κάποιος, καθώς ήδη 6 γιατροί είναι θετικοί και σε καραντίνα. Η κατάσταση κοντεύει να βγει εκτός ελέγχου καθώς νοσηλεύουν 60 ασθενείς με Covid και με τη ΜΕΘ σχεδόν γεμάτη.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Πέλλας, όπου μόλις 4 ειδικοί παθολόγοι στην Εδεσσα και 5 στα Γιαννιτσά προσπαθούν να στελεχώσουν ΤΕΠ, Παθολογική κλινική με μη Covid ασθενείς, τμήμα ύποπτων περιστατικών Covid και τμήμα ασθενών με Covid.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, στο Νοσοκομείο Εδεσσας τις τελευταίες μέρες «ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid κυμαίνεται μεταξύ 80 - 85, όταν οι κλίνες της Παθολογικής κλινικής δεν ξεπερνούν τις 35», ενώ παρ' όλες τις συμπτύξεις και μετακινήσεις (ως και ασθενείς της Ορθοπεδικής μαζί με τα... νεογνά της Παιδιατρικής μπήκαν στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών) «και παρά το γεγονός ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο, πολλές φορές με την υπέρβαση ακόμα και των αποδεκτών επιστημονικά ορίων, οι κενές κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στην αρχή κάθε εφημερίας για τα δύο νοσοκομεία περιορίζονται σε μονοψήφιο νούμερο!».

Στο Νοσοκομείο Κατερίνης έχουν γεμίσει και οι 90 κλίνες στις κλινικές που έχουν αναπτυχθεί σε τρεις ορόφους και αναζητείται η επέκτασή τους, ενώ γέμισαν και οι 10 κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στολών υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών Covid-19 στο ΕΚΑΒ Πιερίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, τα οποία και δεν διαψεύστηκαν, δεν έγινε δυνατή η μεταφορά ασθενούς με συμπτώματα κορονοϊού προς το νοσοκομείο, επειδή η υπηρεσία δεν διέθετε πλέον στολές υψηλής προστασίας. Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν εκκλήσεις, από φορέα της περιοχής, στα ΜΜΕ για συγκέντρωση χρημάτων από τους πολίτες, προκειμένου να αγοραστούν στολές υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών Covid-19.

Το Νοσοκομείο Σερρών δίνει μάχη εκτός ορίων εδώ και μέρες, με μηδέν ΜΕΘ και ελάχιστες απλές κλίνες νοσηλείας. Περιθάλπει 140 ασθενείς, 14 διασωληνωμένους σε πρόχειρες ΜΕΘ και άλλους τρεις με αναπνευστήρα σε απλούς θαλάμους. Είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμη και η φιλοκυβερνητική διοίκηση του δήμου αναγκάστηκε να πάρει θέση κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και να ζητήσει επειγόντως ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μετά τις αντιδράσεις του προσωπικού, εκ του οποίου έχει απομείνει στη μάχη μονάχα 1 από τους 4 ειδικούς παθολόγους, αποφασίστηκε από τη διοίκηση να μην προχωρήσει στην αύξηση των κλινών COVID με τη δημιουργία της 4ης κατά σειρά κλινικής κορονοϊού, την οποία είχε αναγγείλει την Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το προσωπικό του νοσοκομείου, αποδεκατισμένο από τον ιό, αδυνατεί να νοσηλεύσει με ασφάλεια τους πάνω από 130 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ήδη έχει σημειωθεί ο πρώτος θάνατος εργαζόμενου από κορονοϊό και άλλοι δύο βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Η διοίκηση, μετά τις αντιδράσεις στην απόφασή της να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε δωμάτια της Παθολογικής κλινικής, καθώς η νοσηλεία ασθενούς με αναπνευστήρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί σε κοινό θάλαμο από το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής ούτε ιατρικά ούτε νοσηλευτικά, όπως υποστήριξαν εργαζόμενοι, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει τις κλινικές COVID του νοσοκομείου σε 2 από 3. Παράλληλα, προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη μεταφορά 20 περίπου ασθενών για νοσηλεία σε νοσοκομεία όμορων νομών. Η ανάγκη ωστόσο για την ύπαρξη ακόμα και των απλών κλινών COVID συνεχίζει να υπάρχει στο ΓΝ Δράμας, όπου και οι 12 κλίνες MΕΘ - COVID είναι πλήρεις, ενώ οι κλίνες των χειρουργείων προετοιμάζονται για να μετατραπούν σε Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Γενικό Νοσοκομείοι Γρεβενών, που συνεχίζει να βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, σε 20 έχει φτάσει ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που νοσούν από τον ιό. Η συνεχόμενη μεγάλη προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού έχει οδηγήσει στην ανάγκη να αναπτυχθούν σκηνές του στρατού και κοντέινερ ως εξεταστήρια, αλλά και τη μετατροπή των εξωτερικών ιατρείων για τον ίδιο σκοπό.

Στη Φλώρινα, το 90% των διακομιδών του ΕΚΑΒ αφορούν περιστατικά κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, και για να αντιμετωπίσει την κατάσταση το Νοσοκομείο έχει προβεί σε συμπτύξεις κλινικών. Αντίστοιχες συμπτύξεις έχουν γίνει και στα ΓΝ Καστοριάς και Καβάλας. Στην Καβάλα, οι όροφοι 5ος και 3ος όπως και η Μαιευτική έχουν μετατραπεί εντελώς σε κλινικές COVID, ενώ πλέον είναι γεμάτες όλες οι κλίνες MΕΘ - COVID.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας

Αμεση απάντηση στη διασπαστική τακτική της κυβέρνησης και την επιλογή της να δώσει «βοήθημα» Χριστουγέννων σε μερίδα υγειονομικών

Eurokinissi

Να καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς και «διαίρει και βασίλευε», απαιτούν σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, που τις προηγούμενες μέρες, με επείγον μήνυμα των ΥΠΕ προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ζήτησε να δοθούν (μέχρι χτες το πρωί) καταστάσεις σχετικά με το ποιοι υγειονομικοί «ασχολούνται αυτήν την περίοδο με ασθενείς Covid», προκειμένου να δώσει ένα ...«βοήθημα» γιορτών (ούτε καν 13ο μισθό), και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους αλλά σε ένα μέρος τους, με πρόσχημα ότι δήθεν δεν εμπλέκονται όλες οι κατηγορίες υγειονομικών στην αντιμετώπιση της Covid-19!

«Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για αποκλεισμούς από την καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων και η καλλιέργεια του "διαίρει και βασίλευε" αποτελούν προσβολή για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που συνεχίζουμε την προσπάθεια - μέσα σε ολοένα δυσκολότερες συνθήκες - όχι μόνο ενάντια στην επιδημία Covid-19 αλλά και καθημερινά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών», απαντά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» και προσθέτει: «Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και του 2015 και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς, ενώ δεν έχουν εκταμιευθεί ούτε τα κονδύλια για την πληρωμή των εφημεριών και της αποζημίωσης για νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία των υγειονομικών και εξακολουθεί ο αποκλεισμός μας από την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα». Το Σωματείο αύριο προχωρά σε συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 το πρωί και καλεί στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ υπογραμμίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας γιατί ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων (...) Σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2 (...)

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, αλλά επαναλαμβάνει τη διασπαστική τακτική της, όπως με τη γνωστή δωρεά, θέλοντας να δείξει ότι δήθεν "βοηθά" τους υγειονομικούς».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν»:

«Το Σωματείο αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε, έστειλε τελεσίγραφο σε όλες τις υπηρεσίες και στον διοικητή: ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι και όλο το ΕΣΥ είναι στη μάχη του Covid. Ο καθένας από το πόστο του. Μην τολμήσει κανείς να βγάλει έξω κανέναν από οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και από κανέναν κλάδο, μην τολμήσει κανείς να κατηγοριοποιήσει τους συναδέλφους (...) Κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουν τη μάχη της πανδημίας από την ίδια μεριά».

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μέτρα προστασίας τώρα!

Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς, τις προηγούμενες δύο μέρες. Το ΣΕΕΕΝ σημειώνει πως τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της ΔΕΗ ΑΕ αποδεικνύουν «ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως κόστος», με αποτέλεσμα οι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Επίσης, καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία του σταθμού ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς τα κρούσματα και οι τελευταίες «εθελούσιες έξοδοι» εργαζομένων έχουν δημιουργήσει κενά σε πόστα, με αποτέλεσμα πολλές ανάγκες να καλύπτονται με 10ωρα και 12ωρα. «Αν μπει σε κίνδυνο η λειτουργία του σταθμού, αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες στην παροχή και λειτουργία της τηλεθέρμανσης, με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Πτολεμαΐδας να απειλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της απολιγνιτοποίησης αλλά και της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έπαιξε στον τζόγο την υγεία των εργαζομένων και του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μαζικά τεστ στους εργαζόμενους απαιτεί η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό συνολικά 18 κρουσμάτων στο δήμο.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένει η ασφυκτική κατάσταση

Επιτακτική ανάγκη η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς αγορά υπηρεσιών

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπου καθημερινά οι υγειονομικοί παλεύουν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας. Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει τα νοσοκομεία «μίας νόσου», τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κενές, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα αγγίζει το 90%.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τις ιδιωτικές κλινικές, παζαρεύει με τους κλινικάρχες πόσα εκατομμύρια ακόμα θα τους δώσει, για να διαθέσουν κλίνες! Ταυτόχρονα, επιμένει στη λογική των διακομιδών σε άλλες πόλεις και των μπαλωμάτων, με πιο χαρακτηριστική την εικόνα στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές μπροστά από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στη Λάρισα, στο Γενικό Νοσοκομείο, στα 24 κρεβάτια ΜΕΘ νοσηλεύονται ...26 ασθενείς (!) και 150 περίπου ασθενείς στους διαμορφωμένους χώρους για περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την ανάπτυξη 5 νέων κρεβατιών με στόχο να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.

Στο Πανεπιστημιακό η πληρότητα στις Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας, με τα 17 και 14 κρεβάτια αντίστοιχα, αγγίζει το 100%, ενώ μόνο το 10% των κλινών απλής νοσηλείας είναι κενό.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνουν με επιστολή τους προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από την έναρξη του κύματος πανδημίας συνολικά ήρθαν 6 ιατροί - συμπεριλαμβανομένων δύο συναδέλφων που μετακινήθηκαν από το τμήμα Επειγόντων - και έφυγαν 4. Ενώ τα κρεβάτια είναι 24, δηλαδή διπλάσια σε αριθμό. Οι απώλειες ιατρικού προσωπικού που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, είτε λόγω Covid-19, είτε από άλλες παθολογίες καλύπτονται "εκ των ενόντων" κάνοντας επιπλέον εφημερίες - βάρδιες. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός υπηρετούντων ιατρών είναι ίδιος με τον Νοέμβρη του 2019 και αναλογικά με τις κλίνες πολύ μικρότερος απ' ό,τι στο πρώτο κύμα πανδημίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί με μαθητευόμενους στη ΜΕΘ νοσηλευτές, που ουσιαστικά κάνουν την πρακτική τους σε συνθήκες μάχης».

Στον Βόλο, όπου το απόγευμα της Παρασκευής είδαν το φως της δημοσιότητας οι ανατριχιαστικές εικόνες από το νεκροτομείο με τις σορούς των νεκρών να βρίσκονται εκτός ειδικών θαλάμων, η κατάσταση παραμένει οριακή. Οι στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόλις 10 ΜΕΘ, με τις 4 απ' αυτές να είναι για covid. Εχουν στηθεί 75 κλίνες covid, διάσπαρτες σε τρία διαφορετικά μέρη του νοσοκομείου, με κίνδυνο διασποράς σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές covid καλύπτονται με 7 παθολόγους, αντί για 14 που είναι το ελάχιστο. Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, που μάλιστα ήρθε στα μέσα Οκτώβρη και λειτουργεί μόνο για ελέγχους του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων του νοσοκομείου και για εισαγωγές ασθενών. Το νοσοκομείο ουσιαστικά «ζητιανεύει» για αντιδραστήρια. Από τους 162 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετούν 92, δηλαδή το 56%, και μάλιστα οι 22 είναι επικουρικοί. Ο μαγνητικός τομογράφος και ο στεφανιογράφος υπολειτουργούν λόγω μη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, όπου χτες οι 48 κλίνες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό ήταν γεμάτες, όπως και οι έξι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, από τις 9 κλίνες που έχουν διατεθεί για τα ύποπτα περιστατικά, μόνο οι τέσσερις είναι κενές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όποια νέα κρεβάτια νοσηλείας κορονοϊού δημιουργήθηκαν, προήλθαν από το κλείσιμο δεκάδων κρεβατιών χειρουργικών, ορθοπεδικών, οφθαλμιατρικών και ουρολογικών ασθενών. Τα τακτικά ιατρεία όπως και τα χειρουργεία ουσιαστικά «πάγωσαν», επειδή νευρολόγος, ρευματολόγος, παθολόγος, χειρουργός και ορθοπεδικός εφημερεύουν για επείγοντα περιστατικά κορονοϊού.

Παρεμβάσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ αφού συνέχισε στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων τη διάλυση του συστήματος Υγείας, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές και οι κλινικάρχες και ενώ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο τους τελευταίους μήνες, έχει το θράσος να κουνάει και το δάχτυλο για τους αγώνες που γίνονται αυτή την περίοδο για το αυτονόητο: Το δικαίωμα του λαού στη ζωή».

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ τονίζει με ανακοίνωσή της: «Ο λαός πρέπει και μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που αρνούνται να πράξουν τόσο καιρό και μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Αντίστοιχα σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζει: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να παζαρεύει και να χρυσοπληρώνει τους κλινικάρχες, πριν να αρχίσει να πεθαίνει κόσμος στους διαδρόμους των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων. Να επιτάξει τώρα τις ιδιωτικές δομές Υγείας με το προσωπικό τους και να τις βάλει κάτω από τον έλεγχο του κράτους στη μάχη κατά της πανδημίας. Και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη και όχι παζάρια για να τους φλομώσει με νέα πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.Ταυτόχρονα, να μονιμοποιήσει εδώ και τώρα όλους τους συμβασιούχους στη δημόσια Υγεία. Να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑΤ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. και στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία στις 12 μ., οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Οι δύο Αγροτικοί Σύλλογοι, που συσπειρώνονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αποκλεισμό των καλλιεργητών βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης ακόμη και από την πενιχρή αποζημίωση των 30 ευρώ ανά στρέμμα, κάνουν λόγο για αξιοποίηση του κορονοϊού για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και επισημαίνουν ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους και τους επιτίθεται με νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια.

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα για τις χαμηλές τιμές, "τιμές αίσχους", για ελιές και λάδι, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας σε μεγάλη μείωση του ήδη πενιχρού τους εισοδήματος», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο Αγροτικοί Σύλλογοι και σημειώνουν ότι με τη σημερινή κινητοποίηση διεκδικούν:

  • Αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα από τις χαμηλές τιμές ελιάς - λαδιού. Αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο για τους κατά «κύριο επάγγελμα αγρότες».
  • Ως αναπλήρωση στο χαμένο εισόδημα με τονάζ ανά παραγωγό μέχρι 100 τόνους βρώσιμης ελιάς: Για τα 200 τεμάχια στην πράσινη ελιά Αμφίσσης 0,50 ευρώ/κιλό, για τα 200 τεμάχια στη μαύρη ελιά Αμφίσσης 0,80 ευρώ/κιλό, για το λάδι οξύτητας 0,1-1 βαθμό 1,30 ευρώ/κιλό και για τονάζ ανά παραγωγό άνω των 100 τόνων βρώσιμης ελιάς κλιμακωτή μείωση της αποζημίωσης.
  • Οι αδιάθετες ποσότητες ελιάς και λαδιού της περσινής σοδειάς να μην επιβαρύνουν το φορολογητέο εισόδημα έτους 2020 και 2021.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΠΡΟΝΟΙΑ
Κινητοποίηση για τις τραγικές συνθήκες στις δομές

Τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, όπως και οι εργαζόμενοι σε δομές Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης, καθώς και σε γηροκομεία ανέδειξε η χτεσινή κινητοποίηση σωματείων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας.

Την παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, μεταφέροντας για μια ακόμα φορά προς την κυβέρνηση, που αρνήθηκε να τους συναντήσει, την κραυγή αγωνίας για τις δομές αυτές. Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε διάφορες προφάσεις για να αποφύγει τη συνάντηση και τους παρέπεμψε σε ...τηλεδιάσκεψη.

«Δουλεύουμε σε χώρους κατά κανόνα υπεράριθμους, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό», καταγγέλλουν τα σωματεία, «με ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης, με ανθρώπους που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες αυτοπροστασίας».

Θυμίζουν ότι «τεστ στα γηροκομεία άρχισαν να γίνονται αφού θρηνήσαμε τους πρώτους νεκρούς και αυτά μόνο στους εργαζόμενους. Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί, τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ελάχιστα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλα κρούσματα και κλείσιμο δομών, δεκάδες νεκρούς, τραγικές καταστάσεις αβοήθητων ανθρώπων με αναπηρία και γερόντων που πεθαίνουν σπίτι τους. Στο όνομα των κερδών η κυβέρνηση άφησε τους τομείς Υγείας και Πρόνοιας στο έλεος των μεγαλοεπιχειρηματιών και της πανδημίας».

Τα σωματεία διεκδικούν:

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να λειτουργήσουν οι δομές αυτές με κρατική ευθύνη κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των εργαζομένων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
  • Επαναλειτουργία δομών, πτερύγων και ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και άνοιγμα νέων για να εξασφαλιστεί ο αποσυγχρωτισμός. Αξιοποίηση όλων των δημόσιων κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές, επίταξη ιδιωτικών κτιρίων και ξενοδοχείων ώστε να μεταφερθούν ανάπηροι, ηλικιωμένοι, κακοποιημένες γυναίκες και εγκαταλειμμένα παιδιά, προσφυγόπουλα και μετανάστες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δομές Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, αποκατάστασης, φροντίδας ηλικιωμένων. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία αυστηρή τήρηση καθηκοντολογίου.
  • Επίταξη ξενοδοχείων για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στις δομές κλειστής περίθαλψης Υγείας και Πρόνοιας ώστε να μη μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους και το αντίστροφο.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους σε δομές Ειδικής Αγωγής και φροντίδας ηλικιωμένων. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης όλων των ΝΠΙΔ, άμεση κάλυψη των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
  • Πλήρη κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία σε περίπτωση αναγκαστικής απουσίας λόγω COVID-19. Καμία δυσμενή μεταβολή σύμβασης, καμία απόλυση, κανένας εργαζόμενος στον «πάγο» της αναστολής ενώ υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες σε υπηρεσίες και θεραπείες.
  • Δωρεάν - μαζικά - εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους και υποστηριζόμενους/φιλοξενούμενους.
  • Να δοθεί τώρα το επίδομα και η σύνταξη σε όσα ΑμεΑ είτε διακόπηκε είτε το αίτημά τους εισάγεται για πρώτη φορά αλλά οι υποθέσεις τους μπλοκαρίστηκαν στα ΚΕΠΑ λόγω της 1ης και 2ης καραντίνας και της αδυναμίας των νοσοκομείων να δώσουν τα ανάλογα πιστοποιητικά.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εμφανίζουν τη μείωση του μεικτού μισθού ως ... αύξηση

Τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των ανέργων θα καταθέσει το ΚΚΕ

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη που μειώνει τον μεικτό μισθό, είναι ενταγμένη στη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπει και το πόρισμα Πισσαρίδη και φέρει βέβαια τη σφραγίδα της ΕΕ, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ως ειδικός αγορητής του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αύριο Τετάρτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι η διάταξη αυτή «βοηθάει κυρίως τους ανέργους», γιατί «ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», ο Χρ. Κατσώτης μιλώντας χτες στη Βουλή ανέφερε ότι στην ουσία η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα «πιο φτηνούς εργαζόμενους».

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανέργους, να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που θα καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αυτό για την «εφάπαξ ενίσχυση όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολουμένων με επίδομα ύψους 600 ευρώ».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», του οποίου χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εμβληματικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι το 31, που προβλέπει ακριβώς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Οσο κι αν η κυβέρνηση διατείνεται ότι με τη διάταξη αυτή οι εργαζόμενοι θα «ανασάνουν» γιατί θα δουν αυξήσεις στους μισθούς, η αλήθεια είναι, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι το... «κέρδος» για τους εργαζόμενους θα είναι η μείωση κατά 8 ευρώ το μήνα στον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ, κατά 13 ευρώ στον μεικτό μισθό των 700 ευρώ και κατά 16 ευρώ στον μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ. Επομένως, η ουσία του νομοσχεδίου είναι η παραπέρα μείωση του μεικτού μισθού για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Αλλωστε, ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος, στην τοποθέτησή του επί των άρθρων την περασμένη Παρασκευή, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, όπως είπε, με το νομοσχέδιο «θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα καταστεί η χώρα μας ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

«Απολιθωματικού χαρακτήρα απόψεις» η ικανοποίηση λαϊκών αναγκών

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ήταν η επίθεση του υπουργού Εργασίας στο ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «απολιθωματικού χαρακτήρα απόψεις» τα αιτήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων που μετέφερε ο Χρ. Κατσώτης στη Βουλή. Ενώ αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο μισθός που προτείνει το ΚΚΕ, θα έχει μία αξία πολύ πολύ χαμηλότερη από αυτήν που μπορεί σήμερα να έχει ως αγοραστική αξία ένας εργαζόμενος και να μπορεί να ζήσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο»!

Ο Χρ. Κατσώτης, σε σχέση με την ανεργία, ανέδειξε ότι αυτός που δημιουργεί τους ανέργους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και η άθλια αντιλαϊκή πολιτική που υπακούει ακριβώς στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα για να στηρίξουν αυτό το σάπιο σύστημα.

Επισήμανε ότι «εκσυγχρονισμός», «σύγχρονες απόψεις» είναι ό,τι ικανοποιεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, είναι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, «οι μισθοί από 200 ευρώ έως τα 650 ευρώ», η ανεργία, η φτώχεια, οι άστεγοι, οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην Παιδεία. Ενώ «τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους χώρους δουλειάς, στις δομές, στα ΜΜΜ, η στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται, η διεκδίκηση για αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, η στήριξη των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, για εισόδημα το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, συντάξεις που θα πρέπει να είναι αξιοπρεπείς, η προστασία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών είναι ..."απολιθωματικές" απόψεις», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στα άρθρα που αφορούν την Πρόνοια αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οπως ανέδειξε, πέρα από την αποσπασματικότητα και ορισμένα λιγοστά ψίχουλα που θα πεταχτούν σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, το στίγμα της ...προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης δίνει το άρθρο 24, που αφορά επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων. Πρόκειται για ένα επίδομα ύψους 370 ευρώ που μέχρι τώρα καταβαλλόταν σε ηλικιωμένους 65 ετών και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος είναι ανασφάλιστος, δεν διαθέτει σύνταξη, δικό του σπίτι, ούτε εισόδημα άνω των 4.320 ευρώ. Τώρα, με το άρθρο αυτό η κυβέρνηση έρχεται και αυξάνει την ηλικία των δικαιούχων από τα 65 που ήταν στα 67 έτη! Η Λιάνα Κανέλλη απαίτησε ή την απόσυρση ή να παραμείνει στα 65 έτη.

Αναφορά έκανε και στο άρθρο που αφορά τα παιδιά που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς και ειδικά τα ανάπηρα, απαιτώντας να τους καταβάλλεται το 100% της σύνταξης των γονέων και όχι το 50% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, και ζήτησε εξηγήσεις γιατί έχει κοπεί το επίδομα αναπηρίας από τα παιδιά αυτά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν και να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας

Παρέμβαση στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

Την αναβάθμιση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων και την επαναλειτουργία του «Νοσημάτων Θώρακος» ζήτησε ο Κ. Πελετίδης
Την αναβάθμιση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων και την επαναλειτουργία του «Νοσημάτων Θώρακος» ζήτησε ο Κ. Πελετίδης
Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο έκλεισε στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης νοσοκομείων και κλινικών, επεσήμανε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που μίλησε την Παρασκευή 20 Νοέμβρη στη Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε: «Στη Δυτική Ελλάδα ειδικά, πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο "Νοσημάτων Θώρακος" που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Το Νοσοκομείο ανακαινίστηκε, εξοπλίστηκε και μετά έκλεισε, στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης νοσοκομείων και κλινικών. Χρειάζεται να επαναλειτουργήσει και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ποια είναι όμως η πολιτική που το κρατά κλειστό; Είναι αυτή που ήθελε και θέλει όλες τις υπηρεσίες Υγείας συγκεντρωμένες σε λίγα νοσοκομεία, με λιγότερους εργαζόμενους. Πού οδήγησε όμως αυτό; Στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν σήμερα, στο να ψάχνουμε κρεβάτια ΜΕΘ και να μη φτάνουν, να αναγκάζονται οι γιατροί να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Γι' αυτό η κυβέρνηση προβάλλει μονομερώς την ατομική ευθύνη, ώστε να απαλλαγεί από τη δική της, την κρατική, την κυβερνητική ευθύνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο και η ηγεσία της ΚΕΔΕ λένε να περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ευθύνη των δήμων. Μα αυτό αποδεικνύεται τώρα από την πανδημία; Οτι μπορεί ένα κατακερματισμένο σύστημα Υγείας να τα βγάλει πέρα; Τώρα θέλουμε Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλά οργανωμένο, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών και όχι Κέντρα Υγείας στην ευθύνη και ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε δήμου.

Από την κατάσταση που ζούμε, δεν εξάγεται ότι φταίει η διάρθρωση για τις ελλείψεις που παρατηρούνται. Φταίει που δεν έχουμε προσωπικό στα νοσοκομεία μας, πράγμα όχι αποσπασμένο από το ότι δεν έχουμε προσωπικό στους δήμους και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Υπάγεται σε μία κεντρική φιλοσοφία, που λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται προσλήψεις, της οποίας ζούμε τις επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις στα νοσοκομεία είναι να πεθαίνουν άνθρωποι, στους δήμους να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των συνδημοτών μας, στα πανεπιστήμια να λείπουν καθηγητές, στα σχολεία να μην μπορούμε να κάνουμε 15μελή τα τμήματα, ώστε να μορφώνονται τα παιδιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, όπου απασχολούνται πάνω από 2.000 εργάτες.

Χρειαζόμαστε, επιπλέον, την αναβάθμιση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων και ΜΕΘ Παίδων για COVID-19.

Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ανανέωση του εξοπλισμού του. Ειδικά στην πόλη μας χρειάζεται η δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών. Να εξασφαλίσουμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να πραγματοποιούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτά μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει η κοινωνία μας σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και στα παιδιά τους».

Επιπλέον, ο Κ. Πελετίδης μίλησε και για την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων που γίνονται και την επιλεξιμότητα των έργων που εντάσσονται σε αυτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Απουσιάζουν τα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα και τα θύματα που συνεχίζουμε να μετράμε, η αντιπυρική προστασία και οι μεγάλες και τραγικές ελλείψεις που επαναλαμβάνονται ως δράμα κάθε καλοκαίρι, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού για τη χώρα μας και οι επιπτώσεις του, που τις είδαμε πρόσφατα στη Σάμο. Παρόλο που είναι υπαρκτά στην καθημερινότητά μας διάφορα προβλήματα που αναφέρετε, ζητήματα αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων κ.λπ., δεν είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το κύριο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θέλει να ενοχλείται, θέλει οι δήμοι να παίζουν το ρόλο του "αμορτισέρ", να απορροφάνε τους κραδασμούς που δημιουργεί η πολιτική τους. Με αυτόν τον τρόπο, να παίρνουν την ευθύνη οι δημοτικές αρχές και να είναι η εκάστοτε κυβέρνηση στο απυρόβλητο».

Ναυάγιο με ξεριζωμένους

Σορός άγνωστου άνδρα εντοπίστηκε χτες κοντά σε ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 14 μετανάστες και πρόσφυγες, στην παραλία Κάτω Πέτρες Ρόδου. Οι μετανάστες και πρόσφυγες βγήκαν από το σκάφος στην ξηρά, ενώ στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιούνταν έρευνες για τυχόν αγνοούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει μέχρι χτες το βράδυ οι αρχές, το άτομο που έχασε τη ζωή του, πνίγηκε μετά την αποβίβαση από το σκάφος, κατά την προσπάθειά του να βγει στη στεριά. Στο σημείο βρίσκονταν δύο πλωτά του Λιμενικού και ένα όχημα.

Εξάλλου, στη σύλληψη μίας 67χρονης, ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου, στην Κω και άλλων τριών αλλοδαπών, ηλικίας 28, 30 και 36 χρόνων, προχώρησε μετά από επιχείρηση το Λιμενικό Σώμα. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για την εμπλοκή και άλλων ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν σε κύκλωμα διακινητών, το οποίο μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Κω, διευκολύνοντάς τους, παράλληλα, να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική χώρα.

ΣΑΜΟΣ
Αφαντος παραμένει ο υπουργός Εργασίας

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που παραμένει άφαντος στις επανειλημμένες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου να επικοινωνήσει μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός του σεισμόπληκτου νησιού. Εναν σχεδόν μήνα από τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί, ο υπουργός «κρύβεται και δηλώνει ότι είναι πολύ απασχολημένος πότε με το ένα και πότε με το άλλο». Και ενώ για τα προβλήματα των εργαζομένων δεν είναι διαθέσιμος, για «τους βιομήχανους, όμως, πάντα βρίσκει χρόνο και στέκεται "απίκο" σε ό,τι του ζητήσουν». Το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει τη στάση του υπουργού και απαιτεί «να πάρει άμεσα τις όποιες αποφάσεις χρειάζονται για να ανοίξει η πλατφόρμα αναστολών των εργαζομένων με ισχύ από 1/11/2020 και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100%».

Προθεσμία για να απολογηθεί

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα ζήτησε χτες από τον ανακριτή ο 27χρονος από τη Συρία που έχει παραδεχθεί πως ήταν μαχητής του ISIS. Ο κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα, που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις τις οποίες φέρεται να διέπραξε εκτός της Ελλάδας, ζήτησε προθεσμία προκειμένου να διοριστεί συνήγορος υπεράσπισής του. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της «ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία από δόλο ως τρομοκρατική πράξη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 27χρονος, που προσήχθη την περασμένη Τετάρτη μετά από επεισόδιο με άλλους αλλοδαπούς στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα όπου διέμενε, φαίνεται να ομολόγησε πως ήταν ενταγμένος στον ISIS.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καμιά απόλυση στο Πέραμα

Στις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων ως αποτέλεσμα της διάλυσης των δομών του κοινωνικού παντοπωλείου και του συσσιτίου ετοιμάζεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή Περάματος, όπως καταγγέλλει το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Ετσι, σημειώνει, «οδηγεί στην ανεργία τέσσερις συναδέλφους, ενώ κλείνει δομές που δίνουν κάποιες ανάσες στην ακραία φτώχεια, σε συνθήκες μάλιστα που η κυβερνητική πολιτική και η καπιταλιστική κρίση έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας και της μισοδουλειάς.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική της δημοτικής αρχής (...). Είναι απολύτως προσχηματική η "αδυναμία" της να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Επικαλείται ότι από το 2016 (!) δεν μπορεί να φτιάξει μια σύγχρονη κουζίνα και μια τουαλέτα (!). Δεν έχουν τσίπα!».

Το Συνδικάτο δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα «των εργαζομένων και του σωματείου τους, για να μη γίνει καμία απόλυση, να μην κλείσει η δομή, να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία όλοι οι συνάδελφοι. Καλούμε τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και να ικανοποιήσουν τώρα τα δίκαια αιτήματά τους».

Ερευνα για το πάρτι Βερβεσού

Σχόλιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας μετά τη δημοσιοποίηση εορταστικής συγκέντρωσης στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού διέταξε προχτές η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σ. Παπαγεωργακοπούλου. Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση σχετικών βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους εκ των συμμετεχόντων στη γιορτή.

Σε σχόλιό της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «(...) η πρόκληση από τις εικόνες είναι αναντίρρητη, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη στάση και τις δηλώσεις του προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ όλη την προηγούμενη περίοδο, που αναμασούσαν την κυβερνητική προπαγάνδα (...) Αντίστοιχα, το ίδιο αναντίρρητος είναι και ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται, με αφορμή το πάρτι, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ας ασχοληθούν με τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα δικαστήρια. Ας ασχοληθούν με τα μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που αντιμετωπίζουν μια σειρά οξυμένα προβλήματα.

(...) Δεν είμαστε όλοι το ίδιο "σώμα", ούτε πλέουμε στο ίδιο καράβι! Δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι: Για τον ένα κόσμο, της αλαζονείας και της σήψης, μιλούν από μόνες τους οι εικόνες του πάρτι. Για τον άλλο κόσμο, της αξιοπρέπειας και του αγώνα, θα μιλήσουν τα πανό και τα συνθήματα στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, από τους δικηγόρους που - μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων - συμπορεύονται με το εργατικό κίνημα, διεκδικούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες, μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός τους και υπερασπίζονται τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ