Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, χτες, από εκπροσώπους συνδικάτων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού ανέδειξε η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, από εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής στη Βιομηχανία.

Με συνθήματα όπως «Μέτρα προστασίας για τους εργάτες - Οχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες», τα οποία αποτύπωσαν και στον τοίχο του υπουργείου, τα συνδικάτα απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τεράστιες οι ευθύνες της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης

Στην Αττική έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα σε πολλά εργοστάσια. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, τα όποια μέτρα εφαρμόζονται από την εργοδοσία - όπου εφαρμόζονται και αυτά - είναι ανεπαρκή. Μεταξύ άλλων στους περισσότερους μεγάλους χώρους δουλειάς υπάρχει συνωστισμός στις αλλαγές βαρδιών, μέσα στις ίδιες τις βάρδιες, στις μετακινήσεις προσωπικού με πούλμαν των επιχειρήσεων και φυσικά στις μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες. Οχι μόνο δεν έχει κατοχυρωθεί σε όλους τους χώρους η περιοδική διενέργεια προληπτικών τεστ, αλλά και εκεί που εντοπίζονται κρούσματα δεν γίνονται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, παρά μόνο επιλεκτικά. Τα όποια μέτρα λαμβάνει η εργοδοσία είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες της και στην περιφρούρηση των κερδών της, σε βαθμό που παρατηρείται διαφοροποίηση στα μέτρα ακόμα και σε διαφορετικούς χώρους δουλειάς της ίδιας επιχείρησης. Μέτρα με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων επιβάλλει μόνο η παρέμβαση των σωματείων.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση, ενώ ομολογεί πλέον ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων. Συνδικάτα μάλιστα καταγγέλλουν ότι «κρύβει» κρούσματα, ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία.

Ετσι και χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, είχε δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα απουσιάζει και για άλλη μια φορά δεν θα συναντούσε αντιπροσωπεία των συνδικάτων. Η κυβέρνηση είχε όμως φροντίσει να παρατάξει προκλητικά, σε απόσταση αναπνοής από τα συνδικάτα, δυνάμεις καταστολής. Τα συνδικάτα ζήτησαν επίμονα να απομακρυνθούν, ενώ ο Χρ. Κατσώτης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου. Η κυβέρνηση είχε φροντίσει μάλιστα μια μέρα πριν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του «αστυνομικού διαμεσολαβητή», ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, για να εισπράξει την απάντηση της οργανωμένης απειθαρχίας στους νόμους που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργατών και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Τα συνδικάτα παρέμειναν έξω από το χώρο του υπουργείου, όπου μίλησαν ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών. Στις τοποθετήσεις τους κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και την προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής, σημειώνοντας ότι αυτό που κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να νομοθετούν και να δουλεύουν για λογαριασμό των εργοδοτών. Υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα, καλώντας στο πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Οκτώβρη.

Χωρίς μέτρα προστασίας η λειτουργία των δικαστηρίων

Στο μεταξύ, τη μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα δικαστήρια καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

«Στα δικαστήρια δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και την αναγκαία ενίσχυση των υποδομών, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη για την κάλυψη των τεράστιων κενών», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά «όχι μόνο δεν διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, αλλά στον αντίποδα υπονομεύουν στην πράξη τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων». Μάλιστα ο ΔΣΑ, «σε ρόλο πλασιέ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, διαφήμιζε ως λύση μια καλή προσφορά στην τιμή των μοριακών τεστ για τον COVID-19»...

Παρέμβαση μετά το κρούσμα σε υπηρεσία του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου

Παρέμβαση στον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη στο δήμο.

Συγκεκριμένα, η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου έκλεισε μέχρι και τις 30/9, καθώς μία υπάλληλός της βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Η υπάλληλος έκανε αυτοβούλως το τεστ καθώς την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα εξυπηρετούμενου της Υπηρεσίας.

Το Σωματείο απαίτησε να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας, με ευθύνη της διοίκησης του δήμου και του κράτους. Κατήγγειλε την ολιγωρία της διοίκησης που από την περασμένη βδομάδα, μετά τον εντοπισμό του επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εξυπηρετούμενο, δεν διενήργησε τα τεστ. Επίσης απαίτησε να κλείσει το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, καθώς οι εργαζόμενοι όλων των γραφείων έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όπως και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Η διοίκηση του δήμου δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και απολύμανση του χώρου όπου στεγάζονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Παραμένουν «υγειονομικές βόμβες» τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αμεση αύξηση δρομολογίων, προσλήψεις και ενίσχυση του στόλου απαιτεί το ΠΑΜΕ

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το καθημερινό σκηνικό συνωστισμού στα ΜΜΜ (φωτ. από το μετρό στο Σύνταγμα χτες, πριν από τις 8 το πρωί)
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το καθημερινό σκηνικό συνωστισμού στα ΜΜΜ (φωτ. από το μετρό στο Σύνταγμα χτες, πριν από τις 8 το πρωί)
Την απαίτηση να πάρει η κυβέρνηση εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς προβάλλει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται καθημερινά στα μέσα, δύο μέρες μετά την εφαρμογή των περιβόητων νέων μέτρων για την Αττική.

«Οι σημερινές εικόνες στους σταθμούς και στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν είναι στημένες», σημειώνει το ΠΑΜΕ. «Είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους, νεολαίους, συνταξιούχους που συνωστίζονται κυριολεκτικά σαν σαρδέλες. Η τραγική κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνθήκες πανδημίας, τα έχει μετατρέψει σήμερα σε "υγειονομικές βόμβες", σε μέρη υπερμετάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση να σταματήσει να δείχνει με το δάχτυλο τους νέους και τους εργαζόμενους, να τελειώνει το παραμύθι της "ατομικής ευθύνης" και να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας τόσο για τους επιβάτες που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, που υποφέρουν».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ ιδίως τις ώρες αιχμής
  • Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα
  • Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%
  • Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά.
Πρόκληση και εμπαιγμός...

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί, με δηλώσεις όπως αυτές που έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, για τα δρομολόγια του μετρό. Την ώρα που 7 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα καταγράφονται χρόνοι αναμονής 13 λεπτών σε ώρες αιχμής (!), ο υφυπουργός χωρίς ίχνος ντροπής ισχυρίστηκε ότι «η αλλαγή των χρονοαποστάσεων δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγινε μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έτσι ώστε να βελτιώσει τη συχνότητα των συρμών και έχουμε μια σημαντική βελτίωση»...

Κι αυτό όταν η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί το Μάη, δηλαδή πριν από 4 μήνες, ότι ο χρόνος αναμονής θα ήταν 6 - 7 λεπτά, ενώ την ευθύνη για την κατάσταση στα ΜΜΜ φέρουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Εμπαιγμό αποτελεί και το χτεσινό δελτίο Τύπου της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που, σε μια νέα... «έμπνευση», αποδίδει τις καθυστερήσεις δρομολογίων στον ηλεκτρικό σε βανδαλισμούς συρμών, οι οποίοι συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα (;) με αποτέλεσμα την απόσυρσή τους για να επισκευαστούν...

Αντί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για πύκνωση των δρομολογίων, μόνιμες προσλήψεις κ.ο.κ., επιστρατεύει τέτοιους προκλητικούς ισχυρισμούς και συνεχίζοντας την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αξιοποιεί την κατάσταση για να προωθήσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες, σε βάρος του λαού.

Ιδια κατάσταση και στην Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς...

Για τα κέρδη του κεφαλαίου παντού εκτεθειμένοι οι λαοί

Την εξίσου τραγική κατάσταση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ιταλίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, παραθέτοντας και χαρακτηριστικό βίντεο που δημοσίευσε η συνδικαλιστική οργάνωση USB, που δείχνει μαθητές να στοιβάζονται σε λεωφορείο προσπαθώντας να πάνε στο σχολείο.

«Οπως και στην Ελλάδα», σημειώνει, «και στην Ιταλία που έχει θρηνήσει ήδη χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, οι κυβερνώντες μιλούν για "ατομική ευθύνη" απέναντι στην πανδημία ενώ ταυτόχρονα στοιβάζουν χιλιάδες κόσμου στα ελλιπή και ανεπαρκή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. ΜΜΜ που σε πολλές περιοχές ήδη διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες (...) Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η USB για την Ιταλία "ο λεγόμενος «συντελεστής πληρότητας οχήματος» υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 80%. Ενα όριο που κανείς δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ελέγξει. Ενώ οι οδηγοί που καταγγέλλουν ότι έχει ξεπεραστεί το όριο απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις, αν όχι με απολύσεις. Ενώ ταυτόχρονα οι ιδιωτικές εταιρείες που εκτελούν τοπικές δημόσιες μεταφορές, συνεχίζουν την κερδοφορία τους, καθώς τους έχει καταβληθεί το 100% των προβλεπόμενων για την τρέχουσα χρονιά και επιπλέον 900 εκατομμύρια ευρώ για να αντισταθμίσουν χαμένα έσοδα».

«Απέναντι στις καταγγελίες των εργαζομένων», προσθέτει το ΠΑΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση «απαντά με απαγορεύσεις απεργιακών κινητοποιήσεων και συνδικαλιστικών δράσεων», όπως και στην Ελλάδα...

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Καταγγελία για τη διαχείριση κρούσματος κορονοϊού

Προβληματισμό και πολλά ερωτήματα προκαλεί επώνυμη καταγγελία που έγινε στον «Ριζοσπάστη» από εργαζόμενο στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Ευβοίας σχετικά με τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού, το οποίο πριν από τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας είχε νοσηλευτεί για λίγες ώρες στο ΚΥ Μαντουδίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την προηγούμενη Τρίτη, 15/9, ασθενής από περιοχή της βόρειας Εύβοιας μεταφέρθηκε στο ΚΥ Μαντουδίου με συμπτώματα που δεν παρέπεμπαν σε κορονοϊό. Αφού εξετάστηκε από τους εφημερεύοντες γιατρούς, λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου του έγινε τεστ κορονοϊού και βγήκε θετικό.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, το ΚΥ Μαντουδίου ενημερώθηκε γι' αυτήν την εξέλιξη, όχι όμως το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτές, γιατροί, καθαριότητα), που συνέχισαν να εργάζονται κανονικά, να εξετάζουν ασθενείς και να επισκέπτονται αγροτικά ιατρεία της περιοχής.

Παράλληλα, ακόμα και μετά την ενημέρωση για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΚΥ Μαντουδίου, δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, όπως απολύμανση του χώρου και μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και σε όσους είχαν εμπλοκή με τη διαχείριση του συγκεκριμένου ασθενούς. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια καταγγελία, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας...

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Συγκέντρωση και εξόρμηση για την ενημέρωση των ασθενών

Μέχρι έξω από το νοσοκομείο έφτανε χτες η ουρά των ασθενών στον «Ευαγγελισμό»
Μέχρι έξω από το νοσοκομείο έφτανε χτες η ουρά των ασθενών στον «Ευαγγελισμό»
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» προχώρησαν χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με απόφαση της συνέλευσης των ειδικευόμενων, με αιχμή τα προβλήματα που οξύνονται στο φόντο και της πανδημίας. Με τις ανακοινώσεις τους ενημέρωσαν τους ασθενείς που περίμεναν υπομονετικά να εξεταστούν ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ειδικά για την επαναλειτουργία της κλινικής Covid τις τελευταίες δυο βδομάδες, καταγγέλλουν ότι αυτή έγινε ξανά με «εντέλλεσθε» της διοίκησης για μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (Παθολογικό, Πνευμονολογικό, Δερματολογικό, Νεφρολογικό, Καρδιολογικό κ.λπ.) για να καλύψει τις βάρδιες στα τμήματα Covid, δημιουργώντας μεγάλα κενά στις κλινικές από τις οποίες αποσπώνται οι γιατροί, με αποτέλεσμα όσοι μένουν πίσω να κάνουν 9 - 10 εφημερίες το μήνα, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Επιπλέον, η δημιουργία των νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών που αναστέλλεται η λειτουργία τους (Ουρολογική, Καρδιοχειρουργική κ.ά.), ενώ η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων, με τις λίστες αναμονής των ασθενών να εκτοξεύονται.

Κι όλα αυτά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς για επεμβάσεις (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.ά.), που η αναστολή τους το επόμενο διάστημα είτε θα οδηγήσει τους ασθενείς αυτούς στον ιδιωτικό τομέα (βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους) είτε θα αυξήσει τη θνητότητα στους χρονίως πάσχοντες.

Τέλος, χτες η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας ομόφωνα δήλωσε ότι αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών του νοσοκομείου. Το υπουργείο Υγείας, διανέμοντας την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, προπαγανδίζει ότι «προχώρησε σε αύξηση των κλινών (...) από 30 (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου».

Ωστόσο, και στο Νοσοκομείο Νίκαιας δεν έγιναν επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, η δε αύξηση των κλινών προέρχεται από την αρπαγή κρεβατιών που προορίζονταν για άλλες νόσους, οι οποίες φυσικά δεν σταμάτησαν να υπάρχουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος

Διαμαρτυρία σήμερα στην 7η ΥΠΕ από σωματεία υγειονομικών της Κρήτης, με αίτημα να γίνουν και όλες οι αναγκαίες προσλήψεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Με αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στο μπαράζ των απολύσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες, απαντούν τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Θυμίζουμε ότι πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές λείπουν σήμερα από τα νοσοκομεία της χώρας. Περίπου το 25% του συνόλου των εργαζομένων σ' αυτά είναι συμβασιούχοι και στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει το 75% («Διανέοσις» - έκθεση του ΣΕΒ).

Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 2.022 τον τελευταίο χρόνο (από 79.052 τον Αύγουστο 2019 σε 77.030 τον Αύγουστο 2020).

Καταγγελίες και κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» προχωρούν αύριο στις 9.30 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΕΠ, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις δεκάδων επικουρικών συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων. Οι γιατροί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, ενώ το Σωματείο του νοσοκομείου έχει προκηρύξει στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη πρωινής βάρδιας) για όλο το προσωπικό, προκειμένου να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Για τον κίνδυνο απόλυσης δεκάδων επικουρικών και μέσω ΟΑΕΔ εργαζομένων, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες, προειδοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και καλεί σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ.

Αντίστοιχη απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση πήραν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΕΣΥΠ (ΔΥΠΕ) Κρήτης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης, διεκδικώντας παράλληλα επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους.

«Εξι συνάδελφοι από τη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου της Χίου θα δουν την πόρτα της εξόδου τον προσεχή Νοέμβρη», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου και απαιτεί να μην απολυθεί κανείς.

Αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» υπογραμμίζει τον κίνδυνο απόλυσης δεκάδων εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως 39 επικουρικοί εργαζόμενοι και άλλοι 22 μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ. «Τυχόν απόλυση των συναδέλφων, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε δημόσια μονάδα Υγείας - εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας, όπου επιβάλλεται η άμεση ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό», σημειώνει το Σωματείο.

To Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καταγγέλλει επίσης την επικείμενη απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου, την ώρα μάλιστα που στο νοσοκομείο παραμένουν κενές πάνω από 210 οργανικές θέσεις!

Αμφισβητούν ακόμα και το αυτονόητο

Την προκλητική στάση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Νίκαιας απέναντι σε επικουρική ψυχίατρο, η οποία διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή να διορθωθεί η σύμβασή της και να γίνει τριετής, όπως αρχικά είχε προκηρυχθεί, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Οπως εξηγεί, η συγκεκριμένη γιατρός διορίστηκε σε θέση επικουρικού ψυχιάτρου το Μάη του 2019, σε θέση τριετούς διάρκειας. Οταν κλήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, διαπίστωσε ότι ήταν μονοετής! Μετά από ερώτημά της, οι αρμόδιοι της 2ης ΥΠΕ την διαβεβαίωσαν ότι έχει γίνει λάθος και η σύμβαση θα διορθωθεί. Την ίδια απάντηση έπαιρνε όλο το χρόνο, σε αλλεπάλληλα ερωτήματα, μέχρι που 2 μέρες πριν λήξει η σύμβαση, της προτάθηκε να υπογράψει 4μηνη παράταση μέσω ΠΝΠ, για να κερδίσει δήθεν χρόνο και να προλάβει να διορθωθεί η σύμβασή της!

«Αντί γι' αυτό οι υπεύθυνοι της ΥΠΕ και του τμήματος προσωπικού του Νοσοκομείου Νίκαιας προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στη συνάδελφο, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε εγκαίρως κινήσεις για να ζητήσει τροποποίηση της σύμβασης και γιατί υπέγραψε παράταση μέσω ΠΝΠ! Είχαν μάλιστα το θράσος να πουν στη συνάδελφο ότι αν γίνει τροποποίηση της σύμβασης θα αναγκαστεί να επιστρέψει τους μισθούς που πήρε κατά τη διάρκεια της 4μηνης παράτασης!».

Ωστόσο και το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς «παρόμοιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών στο ΨΝΑ Δαφνί και στο ΚΥ Αίγινας», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί η 2η ΥΠΕ να τηρήσει τη δέσμευσή της, διορθώνοντας άμεσα τη σύμβαση των επικουρικών, ενώ τονίζει το «αυτονόητο, ότι δεν θα ανεχτούμε να ζητηθεί επιστροφή δεδουλευμένων από τη συνάδελφο!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ