Επικοινωνία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με διάγνωση COVID νοσηλεύεται από χτες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου και υποβάλλεται σε εξετάσεις και παρακολουθείται η κατάστασή του, η οποία κρίνεται σταθερή, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
Με τον αρχιεπίσκοπο επικοινώνησε χτες και ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πάνω από 100 θετικά κρούσματα στη φυλακή
Πέθανε χτες και δεύτερος κρατούμενος των φυλακών Διαβατών από κορονοϊό στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για έναν 81χρονο, η κατάσταση του οποίου ήταν επιβαρυμένη, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από πηγές των φυλακών.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ο δεύτερος κρατούμενος της συγκεκριμένης φυλακής που πεθαίνει από τον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί ο θάνατος 69χρονου, που είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τεστ σε κρατούμενους και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περί τα 100 θετικά κρούσματα.
Οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν απομονωθεί στα κελιά τους και σε θαλάμους, εκτός από δύο που έχουν μεταφερθεί σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, ενώ αποφασίστηκε και η μεταφορά 11 κρατουμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού για προληπτικούς λόγους.
Επιπρόσθετα, από τις 20 Οκτώβρη που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο των Διαβατών και μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έχουν εντοπιστεί εννέα θετικοί υπάλληλοι.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις ανυπόστατες ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δημοσιεύονται σε συγκεκριμένες εφημερίδες, στα οποία αμφισβητείται η επικινδυνότητα της πανδημίας, η αποτελεσματικότητα των test, ενώ αποκαλούν επικίνδυνα τα εμβόλια για τον κορονοϊό.
Η εισαγγελική έρευνα θα έχει ως αντικείμενο τη διαπίστωση διάπραξης και από ποιους των αξιοποίνων πράξεων της διασποράς ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ' εξακολούθηση, καθώς και της διέγερσης σε ανυπακοή, καθώς οι πληροφορίες αυτές προκαλούν σύγχυση στο κοινό. Για την εντολή για έρευνα στάθηκαν αφορμή τα δημοσιεύματα εφημερίδων («Μακελειό» 10/11/2020, « Μακελειό» 11/11/2020, «Ελεύθερη Ωρα» 19/11/2020) καθώς και ανάλογων video - δηλώσεων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (Γρηγόρης Πετράκος). Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι υπεύθυνοι των δημοσιευμάτων.
Eurokinissi |
Χαρακτηριστικό για την ανυπαρξία πραγματικής προστασίας είναι και το στοιχείο που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο του «από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,1 δισ. ευρώ υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, Δώρο Πάσχα κ.ά.) στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις». Αυτό σημαίνει, συνυπολογίζοντας ακόμα και τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις και όχι στους εργαζόμενους, ότι για 8 ολόκληρους μήνες σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούσαν μόλις 857,6 ευρώ. Ετσι εννοεί την προστασία η κυβέρνηση. Δηλαδή μόλις 107,2 ευρώ το μήνα ή 4,28 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα από το Μάρτη!
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, το Δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή, θα είναι κουτσουρεμένο καθώς τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να το υπολογίσει επί των 534 ευρώ για κάθε μήνα που ήταν σε αναστολή και όχι επί του ονομαστικού μισθού που λάμβαναν οι εργαζόμενοι όταν εργάζονταν.
Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση και στους πιο αδύναμους, αφού μπροστά και στις γιορτές περιορίζει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» μόνο στους δικαιούχους του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» που για μια 4μελή οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) ανέρχεται μόλις στα 400 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λάβει μόλις 200 ευρώ!
Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας στο επόμενο έτος, για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτη του 2020 ή τίθενται σε αναστολή μέχρι τέλος του χρόνου. Το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 μπορεί να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιούνη του 2021.
Επίσης, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους αλλά το κονδύλι θα καλυφθεί από τις εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων υπέρ του κλάδου ανεργίας. Πάντως, δεν ανακοινώθηκε το ύψος της έκτακτης επιχορήγησης, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, «εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες», υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν αυτήν την ειδική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, μετά και τις νέες ανακοινώσεις, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων παραμένει εγκαταλειμμένο στη μοίρα του. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς πάνω από 700.000 άνθρωποι δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ. Αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, με περιστασιακές εργασίες, οι οποίοι στις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να βρουν μεροκάματο. Σε όλους αυτούς η κυβέρνηση «γυρίζει την πλάτη», την ώρα βέβαια που, στον αντίποδα, συνεχίζει να στηρίζει πλουσιοπάροχα τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από μια σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης, όπως το «Συν-Εργασία», η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.
Αλλα 3.227 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες, ενώ 59 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να φτάνει τις 1.347 και τη διάμεση ηλικία τα 80 έτη. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 499. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 70% δεν έχει σαφή πηγή έκθεσης.
9 Περιφερειακές Ενότητες κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 774 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 646 στην Αττική, 156 στις Σέρρες, 155 στη Λάρισα, 149 στην Πέλλα, 112 στη Δράμα, 109 στην Ημαθία, 107 στη Μαγνησία, 103 στην Πιερία, επιβεβαιώνοντας ότι για πολλοστή μέρα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει εκτός ελέγχου. Τα υπόλοιπα κρούσματα μοιράζονται σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο και πάλι το βόρειο τμήμα της χώρας και τη Θεσσαλία, που εμφανίζουν τον υψηλότερο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Καρδίτσα (77 κρούσματα), Χαλκιδική (73), Κιλκίς (68), Φλώρινα (61). Τέλος, 48 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Στην ενημέρωση χτες των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χαρακτήριζε κρίσιμη την κατάσταση, παραπέμποντας σε στοιχεία του ΕΟΔΥ που έδειξαν ότι «οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για βδομάδες». «Υπάρχει πτώση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε», πρόσθεσε.
Προσπαθώντας να κρύψει και πάλι την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη, κατηγόρησε για άλλη μια φορά ευθέως τον λαό, λέγοντας ότι «οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες» και ότι «η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown». Την παράταση των περιορισμών «θα κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των ειδικών», είπε σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε νέα, περιοριστικά μέτρα:
-- Αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από σήμερα 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.
Οσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Οσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.
Σημειωτέον, rapid test στα χερσαία σύνορα γίνονταν προηγουμένως μόνο «δειγματοληπτικά», ενώ η κυβέρνηση δεν προχωρά σε rapid test για όλους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, κρίνοντας ότι... «δεν υπάρχει λόγος», όπως έλεγε χτες ο Πέτσας, αφού αλλιώς προφανώς ορίζουν τα «πρωτόκολλα» αερομεταφορέων και εφοπλιστών.
-- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο δήθεν και στους χώρους εργασίας, στους οποίους επί μήνες ξεσαλώνει η εργοδοσία μετατρέποντάς τους σε χώρους υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ενώ στο πλαίσιο του «μπαλώματος» αντί της κάλυψης των τεράστιων αναγκών, δεν απέκλεισε τη διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και αλλού με τρένα...
Στο μεταξύ, ενημερώνοντας χτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε πως «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη βδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε Χριστούγεννα σε ένα πλαίσιο που «δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης», ώστε να κινηθεί η αγορά.
Η Πρόεδρος έθεσε στο μεταξύ ζήτημα «να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση» για το υγειονομικό προσωπικό, καθώς «η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό».
Αργότερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος σχετικά φρόντιζε να ψαλιδίσει τις όποιες προσδοκίες.
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για τη χτεσινή μέρα δράσης Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και φορέων για την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους για να σταματήσουν τα Μέσα Μεταφοράς να είναι υγειονομικές βόμβες.
Για επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του στόλου των οχημάτων.
Γιατί εκεί υπάρχει συνωστισμός και όχι στις εκδηλώσεις των εργαζομένων και της νεολαίας τις οποίες στοχοποιεί η κυβέρνηση.
Κι όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση μπορεί να "γεννήσει" αύρες για την καταστολή του λαού, λεωφορεία όμως ακόμη δεν μπορεί να βρει».
Από τις εξορμήσεις σε στάσεις ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης |
Μέσα από τα πανό και τις πικέτες πρόβαλαν το πλαίσιο διεκδικήσεων, ενώ με την ανακοίνωσή τους κάλεσαν το λαό, που βιώνει την απαράδεκτη κατάσταση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, να μπει στον αγώνα απαιτώντας άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα λεωφορεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης να μετακινούνται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους. Παράλληλα, κάλεσαν σε συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.
«Η έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη κατάσταση με τη μαζική μεταφορά στην πόλη μας έγινε επικίνδυνη στις συνθήκες της πανδημίας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Ανεξάρτητα από την προσωρινή αποσυμφόρηση λόγω lockdown, το υπόλοιπο διάστημα «τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και οι στάσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους, μαθητές και φοιτητές να πάνε στα σχολεία και τις σχολές τους, μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες».
Με την παρέμβασή τους τα σωματεία ανέδειξαν ότι λύση δεν αποτελεί η προωθούμενη παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, αλλά η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού, για αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία, με συχνά και ασφαλή δρομολόγια.
Αγωνιστική παρέμβαση οργανώθηκε χτες και στην Κατερίνη. Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» και τα Σωματεία Συνταξιούχων Λιτόχωρου και ΙΚΑ Πιερίας κατέθεσαν υπόμνημα στις διοικήσεις των αστικών και των υπεραστικών ΚΤΕΛ στην Κατερίνη.
Διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ και απαίτησαν να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και με ασφάλεια μετακίνηση του λαού από και προς τα χωριά του νομού, αλλά και η μετακίνηση από και προς άλλους νομούς.
Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν την περικοπή δρομολογίων από το αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης τις Κυριακές. Αντίστοιχα, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης έχει μόλις 2 δρομολόγια για Λιτόχωρο και μείωσε αισθητά τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές τις περιοχές να χρησιμοποιούν άλλα μέσα, πολλές φορές με δυσβάσταχτο κόστος.
Τα σωματεία απαιτούν: Διατήρηση των δρομολογίων από και προς όλα τα χωριά του νομού τις Κυριακές. Πύκνωση των δρομολογίων των αστικών και υπεραστικών δρομολογίων όλες τις μέρες, τουλάχιστον στις ώρες αιχμής. Προστασία της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
Μπορείτε να δείτε βίντεο με το δρώμενο στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/242989.
«Παρών» στην εξόρμηση και ο «Ριζοσπάστης», πιάνουμε κουβέντα με εργαζόμενους που παίρνουν στα χέρια τους την ανακοίνωση. Συζητάμε για την κατάσταση στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς.
«Τρεις συγκοινωνίες παίρνω για να πάω στη δουλειά μου. Λεωφορείο, ΜΕΤΡΟ και τώρα πάω για το τρόλεϊ», λέει μια εργαζόμενη σε κουζίνα καταστήματος ντελίβερι.«Είμαι 60 ετών και ευπαθής ομάδα. Κάθε μέρα τρέμω αν την "έβγαλα" καθαρή. Εχω δύο παιδιά άνεργα. Τι να κάνω; Ειδικά στα λεωφορεία είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Θα έπρεπε να ντρέπονται που λένε συνεχώς σε μας να κρατάμε αποστάσεις και να προσέχουμε. Να έρθουν στη στάση που περιμένουμε τόση ώρα και μετά στο λεωφορείο και να μας πουν εκεί πώς να κρατάμε αποστάσεις».
Ο Γιώργος, υπάλληλος σε τράπεζα, πατέρας ενός παιδιού στην Α' Δημοτικού, μας λέει: «Με το lockdown στο Μετρό τέτοια ώρα δεν έχει συνωστισμό. Εκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα και δεν έχει εργαζόμενους. Ομως το μεσημέρι έχει πολλή κίνηση. Ολοι το ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Οτι δεν παίρνουν μέτρα ούτε για την υγεία μας στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς, να προσλάβουν κόσμο, να αυξήσουν δρομολόγια, ούτε για την Παιδεία, να είναι λίγα παιδιά μέσα στην τάξη. Μπορεί ένα παιδί όπως το δικό μου πεντέμισι ετών να κάνει τηλεκπαίδευση; Να είναι συγκεντρωμένο μπροστά σε έναν υπολογιστή στο σπίτι; Αυτά είναι γελοία πράγματα...».
Ο 30χρονος Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, αναφέρει: «Πλέον, τέτοια ώρα δεν έχουμε στο Μετρό και τα λεωφορεία το χάλι που είχαμε πριν το lockdown. Γύριζα σπίτι και νόμιζα ότι είχα κορονοϊό. Και αντί να πάρουν κάποιο σοβαρό μέτρο, για να μη βλέπουμε αυτά τα αίσχη στα νοσοκομεία, έκλεισαν τους εργαζόμενους στο σπίτι, η Ερμού είναι έρημη και λένε ότι κάτι έκαναν. Τώρα ακούω και τα μέτρα που θα ψηφίσουν στη Βουλή. Ολα έχουν ένα όριο. Εγώ λίγες φορές έχω απεργήσει, όμως τώρα στη δουλειά το συζητάμε να απεργήσουμε. Θέλω να το πω αυτό. Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ, δεν θα κουνιόταν φύλλο».
Πολύμορφες παρεμβάσεις και πλατιά εξόρμηση σε σταθμούς ΜΜΜ σε όλο το Λεκανοπέδιο
Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, που οργανώθηκε μπροστά και στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησε τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τους συρμούς και τις αποβάθρες, να έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες». Ανέδειξαν επίσης το γεγονός πως η κυβέρνηση, εμφανίζοντας την αιτία των προβλημάτων σαν λύση, παραδίδει τμήμα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), σωματεία και φορείς της πόλης, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) στου Ρέντη. Με πικέτες της ΟΓΕ, πανό του ΕΚΠ, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και συνθήματα, απαίτησαν να πυκνώσουν άμεσα τα δρομολόγια, να επιταχθούν για όσον καιρό χρειάζεται οχήματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην ΟΣΥ |
Ο πρόεδρος του ΕΚΠ επισήμανε ότι οι απαντήσεις αυτές και η κατάσταση που επικρατεί επιβεβαιώνουν καθαρά τις ευθύνες της κυβέρνησης και κάλεσε σε ένταση της μάχης για την προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, για να δοθεί «απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και όσον αφορά τα ζητήματα της Υγείας» και «ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζουν».
Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Προαστιακού, του ΟΣΕ, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, στο πορθμείο του Περάματος.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ «ΑΧΑΡΝΑΙ» |
Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στη διάρκεια εξόρμησης στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και πρόβαλε τα αιτήματα για συχνά και ασφαλή δρομολόγια, επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε όλη την Αττική. Στο πλαίσιο της εξόρμησης, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μίλησε με εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο και πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση.
Ο Β. Γκαραλιάκος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, από την εξόρμηση στον σταθμό Αττικής, τόνισε ότι «λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα είναι κινητές υγειονομικές βόμβες», ενώ οι προσλήψεις που ανήγγειλε ότι θα κάνει η κυβέρνηση «είναι σταγόνα στον ωκεανό». Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής έχει πει πως η ΟΣΥ έχει 3.000 οδηγούς και χρειάζονται πάνω από 6.000.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» |
Στην εξόρμηση στον σταθμό «Αχαρναί» του Προαστιακού αναδείχθηκε ότι το Μενίδι είναι μια περιοχή με απαράδεκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας. Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό και αποτελεί πραγματικό Γολγοθά για τους κατοίκους της περιοχής να το προσεγγίσουν με αστική συγκοινωνία.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ «ΔΑΦΝΗ» |
-- Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.
-- Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ «ΚΑΛΛΙΘΕΑ» |
Συνεχίζεται η πλημμυρίδα ράντζων και συνωστισμού στους διαδρόμους του «Αττικού», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες που έστειλαν στο Σωματείο ασθενείς από τη γενική εφημερία στις 17/11 και από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία στις 16/11, υπογραμμίζοντας:
«Εδώ και χρόνια λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι Διοικήσεις. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Εδώ και μήνες λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα, έστω προσωρινά, λόγω των αναγκών της πανδημίας. Κυβέρνηση - υπουργείο δεν κάνουν τίποτα. Παρά τις προσπάθειες του νοσοκομείου, γιατρών και νοσηλευτών, η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας δεν ενδιαφέρονται. Μας λένε είναι "δικό σας θέμα, λύστε το". Πώς να το λύσουμε; Να αρνηθούμε να εισάγουμε ασθενείς; Εισαγγελέας εδώ δεν υπάρχει;
Προς κυβερνώντες, νυν και πρώην: Επειδή τις λύσεις που σας έχουμε προτείνει για: Προσλήψεις προσωπικού (που εσείς μειώσατε), άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (που εσείς κλείσατε), άνοιγμα των κλειστών πτερυγών (που εσείς δεν ανοίξατε), στελέχωση των Κέντρων Υγείας (που εσείς τα έχετε να φυτοζωούν) τις βρίσκετε "κοστοβόρες" σας δίνουμε άλλη μία ιδέα... Το υπουργείο "ΠΡΟ-ΠΟ" να πάρει μέτρα κατά του συνωστισμού σε κλειστό χώρο. Να στείλει αύρες, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και το μηχανοκίνητο στρατό της αστυνομίας. Αιδώς Αργείοι...».
Στα 26 κρούσματα στους υγειονομικούς του «Ευαγγελισμού» της προηγούμενης βδομάδας σε λίγες μέρες ήρθαν να προστεθούν άλλα 11, ενώ ήδη 99 μέλη του προσωπικού είναι σε καραντίνα. Τη βδομάδα που διανύουμε, 11 ακόμη γιατροί και νοσηλευτές βρέθηκαν θετικοί, μεταξύ των οποίων ένας πνευμονολόγος, καθώς και τρεις εργαζόμενοι στις Covid-ΜΕΘ. Η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να γίνουν τεστ στα τμήματα όπου εντοπίστηκαν οι εν λόγω θετικές διαγνώσεις, όπως έγινε γνωστό.
Σε συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συμμετείχε χτες η επίτροπος Υγείας
Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «την οικοδόμηση μιας ΕΕ για την Υγεία: Ετοιμότητα και ανθεκτικότητα».
Ανακοινώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί η «νέα μακροχρόνια φαρμακευτική στρατηγική», η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε για «ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας», προβάλλοντας τα διαχειριστικά περιοριστικά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.
«Αυτή η πανδημία μάς έκανε να δούμε ξεκάθαρα πως το πλαίσιο ασφάλειας των συστημάτων Υγείας μας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους», είπε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία επίτροπος, oμολογώντας τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, της πολιτικής του «κόστους - οφέλους», όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και που ακόμη και 9 μήνες μετά, δεν προετοιμάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
«Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική του προγράμματος EU4Health. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση των κονδυλίων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προπαγανδίζοντας από τη μια το συγκεκριμένο πρόγραμμα και προοιωνιζόμενος την επιδείνωση της κατάστασης στο χώρο της Υγείας.
Ενώ υποστήριξε: «Εμείς εξασφαλίσαμε με την έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση (...) για τα μέσα ατομικής προστασίας. Σε δεύτερο χρόνο υπήρχε πρόβλημα με αναπνευστήρες, μόνιτορ και λοιπά (...) Η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κατάφερε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (...) Ενάμιση μήνα η χώρα μας έχει προμηθευτεί rapid test και τα χρησιμοποιεί ευρέως προς όφελος των πολιτών».
Ο υπουργός προκαλεί, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, όταν: Με 500 διασωληνωμένους το σύστημα Υγείας έχει ήδη κλατάρει, τα τεστ στον πληθυσμό παραμένουν κάτω από τις περιστάσεις, καθώς κυμαίνονται το πολύ σε 25.000 τη μέρα, όταν ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 10% στην επικράτεια, ενώ σε «κόκκινες» περιφέρειες η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
«Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές που αποτελούν προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού η Υγεία, το Φάρμακο, ως εμπορεύματα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της αγοράς, αφενός, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πιο φθηνών εργαζομένων, μέσω της μείωσης των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για παροχές υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, στο Φάρμακο, αφετέρου, μέσω της ανάπτυξης, της λεγόμενης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή, πώς με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση τα δημόσια συστήματα Υγείας θα λειτουργούν, με ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, με προσέλευση επενδύσεων στον κλάδο Υγείας, γεγονός που αφορά τους ανταγωνισμούς όχι μόνο μεταξύ κρατών - μελών, αλλά και μεταξύ ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (...)», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα που προβλέπετε μόλις 9,4 δισεκατομμύρια για την Υγεία, όπως αναφέρετε - που ούτε αυτά θα διατεθούν στις δημόσιες δομές, αλλά για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και τις ΣΔΙΤ, ή σε Οργανισμούς θα διατεθούν ή σε ΜΚΟ - δίνετε παράλληλα 1,7 τρισεκατομμύρια σε ομίλους και τράπεζες».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «σε αυτήν την πολιτική οφείλεται η άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, στη χώρα μας, αλλά και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και, μάλιστα, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που η πανδημία βρήκε απογυμνωμένα. Ετσι, αυτό που θα συνεχιστεί, όσα προγράμματα και αν εκπονηθούν, είναι η νομιμοποίηση της γύμνιας των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που αναδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο στο πρώτο κύμα και πολύ περισσότερο, πιο δραματικά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Σε αναστολή της λειτουργίας τους μπήκαν από χτες το απόγευμα η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και το Ιδρυμα για το Παιδί - «Παμμακάριστος», μετά από κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους. Πρόκειται για τις ανοιχτές δομές Ειδικής Αγωγής που απευθύνονται σε 400 παιδιά, τα οποία θα πρέπει να μένουν όλη μέρα σπίτι τους, μαζί και οι γονείς τους, καθώς είναι αδύνατο να προσέχουν τον εαυτό τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί αν και κάποιο από τα παιδιά είναι θετικό στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, ωστόσο εργαστηριακός έλεγχος στους ίδιους είχε γίνει μόνο περιστασιακά.
Επιτακτική η ανάγκη για νέες κλίνες με μόνιμο προσωπικό και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα
INTIME NEWS |
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά σε πληρότητα κρεβατιών ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ COVID είναι κενές, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα αγγίζει το 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληρότητα έχει επιτευχθεί με το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει τα νοσοκομεία να ικανοποιούν τις ανάγκες «μίας νόσου».
Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς και το υπόλοιπο προσωπικό που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα, έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου σε μια κλινική με 130 περίπου κρεβάτια, αντιστοιχούν μόνο τέσσερις γιατροί.
Ταυτόχρονα, για να καλυφτούν οι ανάγκες γιατροί και νοσηλευτές στέλνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς καμία προηγούμενη ουσιαστική προετοιμασία - εκπαίδευση στα βασικά.
Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που αναλαμβάνουν ευθύνες αυτές τις μέρες δεν μπορεί να κρύψουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πεισματικά να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μόνο στην Θεσσαλία αριθμεί 2.500 κρεβάτια και εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στη Λάρισα, η προοπτική μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου σε νοσοκομείο αναφοράς συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου. Ωστόσο, στην πράξη το Νοσοκομείο εξυπηρετεί κατά βάση ασθενείς με COVID και όλα τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά από τα Επείγοντα μεταφέρονται για εξυπηρέτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Αγνωστη παραμένει η διαχείριση των παθολογικών ασθενών, που χρήζουν εισαγωγής, κατά τις μέρες εφημερίας καθώς και οι δύο Παθολογικές Κλινικές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς με COVID. Ταυτόχρονα, σε κανένα από τα νοσοκομεία δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, και όσοι έχουν ανάγκη μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Χαλκίδας και αλλού.
Στην Καρδίτσα, από προχτές η ΜΕΘ του νοσοκομείου που νοσηλεύει περιστατικά COVID είναι πλήρης, καθώς και τα 6 διαθέσιμα κρεβάτια φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς. Στα όριά της βρίσκεται και η COVID κλινική που φιλοξενείται στην πρώην Χειρουργική καθώς είναι πάνω από 30 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν.
Στα Τρίκαλα, ετοιμάζεται να ανοίξει και 3η πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι χτες υπήρχαν 65 νοσηλευόμενοι με COVID, και 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, που είναι πλέον γεμάτη. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο περιστατικό διασωλήνωση, προβλέπεται η διαδικασία της διακομιδής είτε στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε σε αυτό της Χαλκίδας.
Στο Βόλο, η κατάσταση στο Νοσοκομείο, σε όλα τα τμήματα είναι οριακή. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού νόσησε από κορονοϊό ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στη δράση μόλις δύο γιατροί για 100 περίπου αιμοκαθαρόμενους.
Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, εμφανίζονται μαζικά κρούσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων, αλλά και σε ιδιωτικές κλινικές. Τα ταξικά σωματεία διεκδικούν να εξασφαλιστούν με ευθύνη των επιχειρήσεων ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους, να υπάρξει διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο κ.ά.). Απαιτούν επίσης να γίνονται διαγνωστικά τεστ με ευθύνη και δαπάνη κράτους και επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μόνιμος επαρκής μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου.