Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα, ένα στα τέσσερα αφορά παιδιά

Τους 31 έφτασαν χτες οι θάνατοι ασθενών με Covid-19, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 2.919, εκ των οποίων τα 805, δηλαδή 1 στα 4, αφορούν ανήλικους, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ανάγκη για μέτρα προστασίας στα σχολεία, για ενίσχυσή τους με αίθουσες και προσωπικό.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 369, με τους 9 στους 10 να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 205 (ημερήσια μεταβολή +12,02%). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 620.355, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.268 θάνατοι.

Τόσο τα παραπάνω στοιχεία για την υπερδιάδοση που ανιχνεύεται στους ανήλικους, όσο και οι παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων αποτελούν «καμπανάκι» για τους κινδύνους από τον τρόπο με τον οποίο για μια ακόμα φορά επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία, παραπέμποντας τα όποια μέτρα στην «ατομική ευθύνη», όπως κάνει άλλωστε και με τον εμβολιασμό. Οπως ανέφερε για παράδειγμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν.Τζανάκης, «το 20 με 25% των παιδιών θα μολυνθούν υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου, 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά», κάτι που σημαίνει εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, τα τμήματα με στοιβαγμένους μαθητές και σχολικές αίθουσες - κελιά κυριαρχούν, η ανυπαρξία «καλών συνθηκών υγειονομικών πρωτοκόλλων» είναι καθεστώς και τα ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία Παίδων μετρούν εκατοντάδες οργανικά κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, ανεπαρκή ιατρικό εξοπλισμό και υποδομές, ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμα.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός παρουσιάζεται ως το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί, ενώ αξιοποιείται και ως άλλοθι για να μην ενισχύονται τα δημόσια σχολεία με τις απαραίτητες υποδομές σε ένα ακόμα κύμα πανδημίας. Αλλωστε, ακόμα και ο εμβολιασμός, στον οποίο η κυβέρνηση «ποντάρει» τα πάντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που είναι κάτω των 12 ετών, στις τάξεις του Δημοτικού, περιορίζοντας τα όποια μέτρα στη μάσκα και στην αυτοδιάγνωση, τα οποία αποδεδειγμένα δεν επαρκούν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για τη διεκδίκηση μέτρων θωράκισης

Απαιτούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ανάκληση της αναστολής εργασίας χιλιάδων υγειονομικών

Μαζική η κινητοποίηση στη Δράμα

Eurokinissi

Μαζική η κινητοποίηση στη Δράμα
Σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη, με στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, στην 3η & 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, στις ΥΠΕ και τα κατά τόπους νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα. Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, απαιτούν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, κατάργηση της επιχειρηματικότητας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας.

Μαζική κινητοποίηση στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Με τις καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις να συνεχίζονται σε όλα τα νοσοκομεία, χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη των Επειγόντων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, απαιτώντας την ανάκληση της αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 78 εργαζομένων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Θριάσιο Νοσοκομείο
Θριάσιο Νοσοκομείο
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 6.000 εργαζόμενοι και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με COVID και άλλες νόσους, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους στη διάρκεια της επιδημίας.

Ενώ περίπου 21.000 εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν από 31/10/2021 έως τέλος Μάη του 2022 (1.600 επικουρικοί τον Οκτώβρη, 6.000 ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη, 3.400 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ τον Φλεβάρη και 10.000 επικουρικοί μέχρι τον Μάη), η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιεί, όπως και η προηγούμενη, το «καρότο» της «αυξημένης μοριοδότησης», που ήδη έχει οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο προχωρά σήμερα στη 1 το μεσημέρι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εγκαυμάτων για να συναποφασιστεί το περαιτέρω πρόγραμμα δράσης.

Στο ΠΑΓΝΗ

Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου, απαιτώντας ανάκληση των αναστολών και χορήγηση ειδικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους. Στις 600 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού και σ' αυτό το νοσοκομείο ήρθαν να προστεθούν οι 133 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, με την πανδημία να «τρέχει» και την κυβέρνηση να την αξιοποιεί για την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την «αντικατάσταση» μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών κ.ά.

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Δράμα

Στο μεταξύ, μεγάλο συλλαλητήριο με αίτημα τα ανοιχτά, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Δράμα, από σωματεία της πόλης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Δράμας, τα 3 σωματεία του ΓΝ Δράμας αλλά και εκατοντάδες λαού της περιοχής.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομειακών Ιατρών, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Σωματείου των Νοσηλευτών του Νοσοκομείου στην πύλη του από τις 6 το πρωί.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους υγειονομικούς, ενώ στη συγκέντρωση μίλησαν η Παναγιώτα Στεφανίδου, εργαζόμενη σε αναστολή, η Παρθένα Κιόρτεβε, πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, και ο Ιάκωβος Σιρλαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών.

Αναδείχθηκε η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο έχει απομείνει με μόλις μία αναισθησιολόγο, ενώ 97 είναι στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή. Μάλιστα, περιγράφοντας την εντατικοποίηση της εργασίας, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως πλέον οι τραυματιοφορείς χρονομετρούνται!

Ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο Διοικητήριο Δράμας, όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα των σωματείων με τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη Ζάκυνθο

Τα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Ζάκυνθο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και τη μαζική συμμετοχή αρκετών φορέων.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου με συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου αποφασίστηκε η συγκεκριμένη κινητοποίηση, σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΖ, Γιώργο Κωνσταντίνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Θοδωρής Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Παναγιώτης Κλάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων, Διονυσία Βλαχιώτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Διονύσης Μουζάκης, γραμματέας του Σωματείου Προσωπικού και Οδηγών ΚΤΕΛ, Φώτης Προβής, πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Αλέκα Σαϊτανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Πέτρος Γιακουμέλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Νίκος Ποταμίτης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, και Γιώργος Αλιάζης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι νοσοκομείο μιας νόσου και συνεχίζουν τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού. Και ακόμη δεν έχουν εξοπλιστεί με τα αναγκαία μηχανήματα τα εξωτερικά ιατρεία, τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΖ.

Επίσης αναφορά έγινε στο άνοιγμα των σχολείων με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, καθώς και στα κτιριακά προβλήματα σε αυτά, ενώ καταγγέλθηκε και στην ομιλία ότι «τα φτιασιδώματα στο παρά πέντε δεν λύνουν το πραγματικό κτιριακό πρόβλημα πολλών μονάδων του νησιού».

Ξεχωριστή, τέλος, ήταν η παρουσία εργαζομένων καθαριστριών στα σχολεία που εν μέσω πανδημίας (όπου και τα μέτρα καθαριότητας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο έντονα), προσλήφθηκαν με 3ωρες συμβάσεις και δίνουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαιτούν διαγνωστικούς ελέγχους και μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη στους εργαζόμενους και απαλλάσσει την εργοδοσία από κάθε υποχρέωση υγειονομικών μέτρων

Τη μετατροπή του εμβολιασμού σε εργαλείο για την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους καταγγέλλουν μια σειρά σωματεία σε ανακοινώσεις τους. Απαιτούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και να αναλάβουν οι εργοδότες το κόστος των τεστ, και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός αφορμή για επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Σημειωτέον, από την περασμένη Δευτέρα έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν σε εβδομαδιαία βάση βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19 από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επωμιζόμενοι χαράτσι 10 ευρώ, προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο εργασίας.

Την εργοδοτική πίεση μέσα στους χώρους δουλειάς και την αξιοποίηση του εμβολιασμού ως αφορμή για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). «Η Ομοσπονδία μας από την αρχή της πανδημίας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του αν δεν συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ολα αυτά αποτελούν βασικά αιτήματα στη διαρκή πάλη της Ομοσπονδίας μας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνολικά», υπογραμμίζει. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις της το δικαίωμα όλων των εργαζομένων του κλάδου στη δουλειά. Καλεί κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί στα σωματεία «για να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας, της ζωής, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων μας, απέναντι στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις εργοδοτικές πιέσεις!».

«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Απαιτεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας, «που μοιράζει απλόχερα λεφτά σε επιχειρηματίες και ιδιώτες», να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν τη συγκρότηση ιατρείων στους χώρους εργασίας με μόνιμο γιατρό Εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό, την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων που απαιτείται και προβλέπεται από την ΚΥΑ 43726/2019 για μια σειρά εμβόλια (τετάνου, γρίπης κ.λπ.), την παροχή των μέσων ατομικής προστασίας και την εκπόνηση Μελέτης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς απαιτεί από την κυβέρνηση και τους δήμους η ΔΑΣ ΟΤΑ.«Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολό της. Αλλά η κυβέρνηση, αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών. Με τον εξαναγκασμό ο προληπτικός έλεγχος των rapid tests να γίνεται σε ιδιωτικά κέντρα, η κυβέρνηση εμβαθύνει περισσότερο την εμπορευματοποίηση της Υγείας», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δήμων, που τώρα δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της υγείας, ήταν απέναντί μας όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα ατομικής προστασίας, συχνά και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόληψη και ιχνηλάτηση», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. Ο συγκεκριμένος δήμος, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο. «ακόμα χρωστάει τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, και βεβαίως δεν έχει κάνει ποτέ τις προληπτικές εξετάσεις που με νομοθετική κατοχύρωση δικαιούνται οι εργαζόμενοι».

«Εκβιάζουν τους εργαζόμενους με το εξαντλητικό μέτρο της ανάληψης της δαπάνης των τεστ, αποσκοπώντας για άλλη μια φορά στην ενοχοποίηση του πληθυσμού, επικαλούμενοι την προσωπική ευθύνη», καταγγέλλει τέλος το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνεται η συζήτηση για «ενισχυτικές» δόσεις εμβολίων χωρίς άλλα μέτρα προστασίας των λαών

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο με πάνω από 226 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4,655 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν ανοχύρωτα και οι αξιώσεις του κεφαλαίου «ξεχειλώνουν» για άλλη μια φορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ οι κυβερνήσεις, συσκοτίζοντας τις ευθύνες τους, περιορίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και στον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων.

Σε συνθήκες μάλιστα που παραμένει η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ευνοώντας την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων, επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό.

Ορισμένοι κορυφαίοι επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν σε άρθρο τους, στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης από Covid-19 είναι τόσο υψηλή, ακόμη και για την παραλλαγή «Δέλτα», που οι αναμνηστικές δόσεις για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι «κατάλληλες» σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός είχε αποτελεσματικότητα 95% έναντι σοβαρής νόσησης τόσο από την παραλλαγή «Δέλτα» όσο και από την «Αλφα», και πάνω από 80% αποτελεσματικότητα στην προστασία από μόλυνση από αυτές τις παραλλαγές.

Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ εξετάζεται επί του παρόντος από τον FDA η χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ πολλές άλλες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) έχουν ξεκινήσει τις ενισχυτικές δόσεις.

Στη Βρετανία η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) πρότεινε χτες ενισχυτικές δόσεις στους ευάλωτους και στους άνω των 50 ετών, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η JCVI προτείνει η τρίτη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της «Pfizer» ή με μισή δόση του εμβολίου της «Moderna».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, αναμενόταν χτες να ανακοινώσει την εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων. «Η πανδημία απέχει από το να τελειώσει, αλλά χάρη στο εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά μας, στις νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας», ανέφερε. Την ίδια ώρα, βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας (NHS), με όλη την τεράστια επιβάρυνση που έχει ήδη υποστεί από τη μετατροπή του σε μιας νόσου, με αναβολές και ακυρώσεις σε εκατομμύρια ιατρικές πράξεις.

Στο προσκήνιο ξανά το παζάρι για προσωρινή αναστολή της πατέντας

Στο μεταξύ, με επιστολή τους στους τρεις υποψήφιους καγκελάριους στη Γερμανία, πρώην αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και νομπελίστες θέτουν εκ νέου θέμα προσωρινής αναστολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για το θέμα διεξάγονται ατέρμονες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Χώρες όπως Γερμανία, Ελβετία, Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά., αντιτίθενται ανοιχτά στην προσωρινή άρση της πατέντας (ακόμα και με ορισμένες αποζημιώσεις στις εταιρείες) ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, εμφανίζονται να την υποστηρίζουν στα λόγια, παρότι στην πράξη κρατούν τη μερίδα του λέοντος των εμβολίων, αξιοποιούν τις όποιες εξαγωγές για γεωπολιτικούς σκοπούς και φυσικά δεν αμφισβητούν το «δικαίωμα» της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει θεραπείες, διαγνωστικά τεστ, εμβόλια κ.λπ. με σκοπό το κέρδος.

Η δε επιστολή υπερασπίζεται το «μπάσιμο» περισσότερων «καταρτισμένων φαρμακοβιομηχανιών» στην παραγωγή των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία στο Φάρμακο οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση που κατά τ' άλλα περιγράφει το κείμενο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός φαρμακοβιομηχανιών ελέγχει το μονοπώλιο του εμβολίου έχει οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη δόσεων. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια είναι συνεπώς ακόμη ανεμβολίαστοι (...) και η παγκόσμια προσφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού».

«Ο τεχνητός περιορισμός της παραγωγής οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν», σημειώνεται και επισημαίνεται πως «υπάρχουν καταρτισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο οι οποίες, με προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την απαραίτητη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, θα μπορούσαν να παράγουν δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ