Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Σφίγγει» ο «κλοιός» των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ενας ακόμη «κρίκος» σε μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία

Η εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας για την «πορεία» της Λευκορωσίας κρατάει χρόνια και αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

BelTA

Η εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας για την «πορεία» της Λευκορωσίας κρατάει χρόνια και αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό
Τόσο το ίδιο το περιστατικό με την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της «Ryanair» στο Μινσκ, στη συνέχεια η σύλληψη του αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου» Ρομάν Προτάσεβιτς, και φυσικά όλα όσα ακολούθησαν, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, κυρώσεις, απειλές και «προειδοποιήσεις», υπενθυμίζουν και επιβεβαιώνουν ότι η Λευκορωσία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα βασικά μέτωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της συνολικότερης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Είναι ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός «κρίκος» του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που οξύνεται και απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή, από την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική, την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Κεντρική Ασία και τον Νότιο Καύκασο.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, δεν είναι καθόλου τυχαίες η πρόσφατη αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, η εύθραυστη διευθέτηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με πολλές εκκρεμότητες και εντάσεις μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, οι αναταραχές στο Κιργιστάν, η επιδίωξη των ΗΠΑ να αποκτήσουν βάσεις σε μια σειρά από πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, όπως στο Καζακστάν, η αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και οι τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη κ.ά.

Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις δείχνουν πως η «σκυτάλη» της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ευρασίας έχει φτάσει και στη Λευκορωσία, με στόχο να «σφίξει» ακόμη περισσότερο ο «κλοιός» γύρω από τη Ρωσία, να κερδηθούν οικονομικά και γεωπολιτικά «στηρίγματα» στον ανταγωνισμό και απέναντι στην Κίνα.

Οταν ο Λουκασένκο δεν ήταν... «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης»

Ο ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας για επιρροή στη Λευκορωσία κρατάει χρόνια, ενώ η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, παρότι διατηρεί «στρατηγική συμμαχία» με τη Ρωσία, συμμετείχε σε παζάρια με ΗΠΑ - ΕΕ για να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη για τη δική της αστική τάξη, ασκώντας πίεση στη Μόσχα.

Τότε, λοιπόν, που ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δεν ήταν... ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», το 2016, η Λευκορωσία εντάχθηκε στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ». Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΕ υπήρξε ο μεγάλος χορηγός της επιχείρησης «αγκίστρωσης» της Λευκορωσίας στον ευρωατλαντισμό, ρίχνοντας χρήμα στη χώρα για τη «βελτίωση της ζωής των πολιτών», για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την «κοινωνία των πολιτών». Σύμφωνα με την ΕΕ, η «βοήθεια» ανήλθε σε περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ENI) 2014 - 2020, σε μια προσπάθεια πότε να «δελεαστεί» η λευκορωσική κυβέρνηση, πότε να ενισχυθούν αντιπολιτευόμενες ομάδες.

Ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μακέι, επανέφερε τις πάγιες επιδιώξεις των ΗΠΑ να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Λευκορωσία προκειμένου να εξαλειφθεί η «γκρίζα ζώνη» που υπάρχει ακόμα μεταξύ των συνόρων της Ρωσίας και ΝΑΤΟικών κρατών. Υπενθύμισε την επίσκεψη του τότε συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στη Λευκορωσία το 2019. Ο Τζον Μπόλτον είχε συναντηθεί με τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο, επισημαίνοντας ότι «η Λευκορωσία είναι το πιο δύσκολο καθήκον, η ένταξη στη Συμμαχία ήταν αδιανόητη για πολύ καιρό. Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν είναι, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την παραχωρήσουν στη Μόσχα χωρίς αντιρρήσεις».

Το Φλεβάρη του 2020, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, δήλωσε από τη Λευκορωσία πως οι ΗΠΑ μπορούν να εξασφαλίσουν το 100% των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με τον Λουκασένκο να απαντά πως οι εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων θα περιοριστούν στο 30 - 40% των αναγκών. Είχαν προηγηθεί πολύχρονες «εμπορικές διαμάχες» με τη Ρωσία για τις τιμές τράνζιτ και αγοράς των ρωσικών υδρογονανθράκων, ενώ το ρωσικό κεφάλαιο σταθερά όλα τα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού επιδίωκε και επιδιώκει να «απλώσει χέρι» σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας της χώρας.

Παλιοί «ανοιχτοί λογαριασμοί»

Για τη Ρωσία η «πορεία» της Λευκορωσίας είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας. Μέσα από τη Λευκορωσία περνούν αγωγοί από τους οποίους εξάγονται ετησίως περίπου το 50% του ρωσικού πετρελαίου και το 30% του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη.

Παράλληλα, η Λευκορωσία αποτελεί έναν φραγμό στη ΝΑΤΟική περικύκλωση, ενώ είναι το δυτικότερο «φιλικό έδαφος», μέσω του οποίου η Ρωσία προσεγγίζει το «θύλακα» Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Η Λευκορωσία συμμετέχει - όπως και η Ρωσία - στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ).

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρόνια πιέζουν τη λευκορωσική κυβέρνηση να «ανοίξει» τη χώρα στη Δύση, να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις». Πότε με το «καρότο», αλλά κυρίως με το «μαστίγιο», χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επιβάλλοντας κυρώσεις, αναπτύσσοντας και ενισχύοντας τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα σύνορά της. Αυτές οι προσπάθειες εντάθηκαν όσο οξύνονταν και οι αντιθέσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, οι αντιθέσεις και μέσα στο λευκορωσικό κεφάλαιο.

Η διαπάλη Δύσης - Ρωσίας οξύνθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, τις οποίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ χαρακτήρισαν νόθες, υποστήριξαν ανοιχτά την αντιπολίτευση και την «επικεφαλής» της, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και κάλεσαν τον Πρόεδρο Λουκασένκο να παραιτηθεί, ενώ επί πολλές βδομάδες γίνονταν διαδηλώσεις που οργάνωνε η αντιπολίτευση. Η ΕΕ ετοίμασε ένα πακέτο 53,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης, με ονομασίες του τύπου «Βοήθεια των θυμάτων της καταστολής και της κρατικής βίας», επιχορήγηση «σε ανεξάρτητα ΜΜΕ» κ.ά. Αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται ακόμη και νεοναζιστικές οργανώσεις, πρόσωπα και ομάδες που έδρασαν και στην Ουκρανία και φυσικά μυστικές υπηρεσίες.

Πατώντας πάνω στο γεγονός ότι ΕΕ - ΗΠΑ χρηματοδοτούν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως αντιπολιτευτικές ομάδες και άλλες οργανώσεις, η κυβέρνηση Λουκασένκο αντιμετώπισε με καταστολή τις διαδηλώσεις, διέταξε χιλιάδες συλλήψεις, αυστηροποίησε τους νόμους περί παράνομων διαδηλώσεων και «εξτρεμιστικής δράσης», με πρώτο θύμα τον ίδιο τον λευκορωσικό λαό.

Στα «χέρια» της Ρωσίας και της Κίνας

Η επιθετική στάση της Δύσης και η ωμή παρέμβαση στην «πολιτική κρίση» έσπρωξαν τη λευκορωσική κυβέρνηση πιο αποφασιστικά προς τη Ρωσία, η οποία βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει τους όρους της, να προχωρήσει επενδύσεις σε κρατικές λευκορωσικές επιχειρήσεις, να προωθήσει την «Ενωση Κρατών» Ρωσίας - Λευκορωσίας (ενοποίηση αγοράς, άμυνας, «κατάργηση» συνόρων κ.ά.). Μάλιστα, δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο αναφέρουν ότι η Ρωσία προετοιμάζει ήδη τη «διαδοχή» Λουκασένκο και υποστηρίζει συνταγματικές αλλαγές στη χώρα, ελπίζοντας σε σταθεροποίηση, αλλά και διατήρηση της «φιλορωσικής» πορείας.

Μια... «ουδέτερη» στάση στήριξης στον Λουκασένκο, τόσο μετά τις εκλογές όσο και μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης, κράτησε η Κίνα, καθώς η Λευκορωσία είναι ο τελευταίος σταθμός του κινεζικού «Δρόμου του Μεταξιού» πριν από τις χώρες της ΕΕ και προωθούνται σημαντικές επενδύσεις.

Αλλά και η ίδια η ενορχηστρωμένη επίθεση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης και της σύλληψης του Προτάσεβιτς ωφελεί, όπως όλα δείχνουν, τη Ρωσία, αυξάνοντας την πολιτική και οικονομική εξάρτηση της Λευκορωσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο Λουκασένκο είχε εμποδίσει στο παρελθόν ρωσικά σχέδια «καπιταλιστικής ολοκλήρωσης» της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ), την Πέμπτη κάλεσε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες να ενταχθούν ή να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την ΕΟΕ στον οικονομικό και με τον ΟΣΣΑ στον στρατιωτικό - πολιτικό τομέα. Δηλαδή, να κάνουν ένα βήμα «απομάκρυνσης» από τον ευρωατλαντικό άξονα που εντείνει το «μαρκάρισμα».

Με «ατζέντα» την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στον εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και την προώθηση της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού Κράτους, συναντήθηκαν ξανά την Παρασκευή στο Σότσι οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, ένα μήνα μετά την τελευταία συνάντησή τους.

Σε αυτό το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, η λευκορωσική κυβέρνηση πέρασε πριν από λίγες μέρες στην αντεπίθεση, «προειδοποιώντας» τη Δύση για τη στάση της, που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η απάντηση στις κυρώσεις θα είναι «σκληρή» επειδή «η Δύση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή». Οπως είπε, η Λευκορωσία θα προχωρήσει στον δρόμο «όπου μας περιμένουν ανοιχτές πόρτες. Θα αντισταθμίσουμε τις κυρώσεις μέσω σθεναρών προσπαθειών σε άλλες αγορές. Θα αντικαταστήσουμε τη ραγδαία γηράσκουσα Ευρώπη με την ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία. Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να γίνει μια νέα Ευρασία, το προκεχωρημένο φυλάκιό της».

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας προειδοποίησε την ΕΕ ότι καθώς κλιμακώνονται οι κυρώσεις «η περαιτέρω συμμετοχή της χώρας μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μπορεί να μην έχει νόημα. Επίσης, χωρίς τη Λευκορωσία αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει νόημα». Επίσης, εξετάζονται η αναστολή της «αλληλεπίδρασης με την ΕΕ στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος, περιορισμοί σε πολιτικά ταμεία, ανθρωπιστικά προγράμματα, ΜΚΟ στο έδαφος της Λευκορωσίας», η επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή και τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων από τη Δύση.

«Σαν έτοιμοι από καιρό...»

Σε αυτό το φόντο του σκληρού πολέμου οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχει με τα «ανθρώπινα δικαιώματα», ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αξιοποιούν στο έπακρο το περιστατικό με την πτήση της «Ryanair», ασκώντας πίεση στη λευκορωσική κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας ωμά για να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και «αλλαγή πορείας» της χώρας. Παράλληλα, επιχειρούν όλο και πιο ανοιχτά να «βάλουν στο κάδρο» και τη Ρωσία, η οποία είναι άλλωστε και ο τελικός αποδέκτης των πιέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με πανομοιότυπες δηλώσεις καταδίκης της λευκορωσικής κυβέρνησης και επεξεργασία νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ, με έμφαση σε αυτές που μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο.

Η ΕΕ απαγόρευσε στα αεροσκάφη των λευκορωσικών εταιρειών την πρόσβαση στον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμιά της, ενώ συνέστησε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν επίσης για την εξειδίκευση των νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, οι οποίες αναφέρεται ότι θα προσανατολίζονται στις μεγάλες εξαγωγές ποτάσας, στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό κλάδο της Λευκορωσίας.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας δήλωσαν επίσης ότι επεξεργάζονται αντίστοιχες κυρώσεις, σε συντονισμό με την ΕΕ.

Χαρακτηριστικές βέβαια τόσο των ευρωατλαντικών στοχεύσεων όσο και των αντίστοιχων προβληματισμών στη σημερινή φάση επιβολής νέων κυρώσεων - στο φόντο και των προαναφερθεισών «προειδοποιήσεων» από τη λευκορωσική πλευρά - ήταν οι δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε στρατηγικά, όσον αφορά τη Λευκορωσία, είναι να την οδηγήσουμε στα χέρια της Ρωσίας (...) Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να διατηρήσουμε μια εξισορρόπηση. Αυτό ήταν το στρατηγικό σχέδιο».

Με την ΕΕ να λαμβάνει υπόψη και αυτήν την πλευρά, συμπεριλαμβάνει και σήμερα στην ωμή της παρέμβαση εκτός από το «μαστίγιο και το καρότο»: Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πακέτο «οικονομικής στήριξης» ύψους 3 δισ. ευρώ... σε «μια μελλοντική δημοκρατική Λευκορωσία». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μόλις η Λευκορωσία ξεκινήσει μια δημοκρατική μετάβαση», δηλαδή μόλις αποκτήσει κυβέρνηση - στήριγμα των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της ΕΕ, «η ΕΕ θα ενεργοποιήσει το πακέτο των 3 δισ. ευρώ, έναν συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων που θα ενεργοποιήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις»...

Ρεσιτάλ υποκρισίας και... ιμπεριαλιστικών «ευαισθησιών»

Μέσα σε όλα τα άλλα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν... «σοκαρισμένοι», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές συμβάν» την εκτροπή της πτήσης προς το Μινσκ...

Με προκλητική υποκρισία κάνουν τις «αθώες περιστερές», οι ίδιοι που στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο πλαίσιο «νομιμοποίησης» τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

  • Την περιβόητη... «air CIA», με τις απαγωγές υπόπτων και τις εκατοντάδες μυστικές πτήσεις των «ιπτάμενων φυλακών» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προς το Γκουαντάναμο και μυστικές φυλακές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, στα χρόνια μετά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» το 2001;
  • Το γεγονός ότι δεκάδες από αυτές τις πτήσεις σταματούσαν μυστικά σε ελληνικά αεροδρόμια, με τις τότε κυβερνήσεις να επικαλούνται εκ των υστέρων ...«διεθνείς συμβάσεις»;
  • Την «απαγωγή» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το 2013, του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, το «κλείσιμο» εναέριων χώρων και την αναγκαστική του προσγείωση στην Αυστρία, λόγω της υποψίας ότι σε αυτό επέβαινε ο Εντ. Σνόουντεν που καταζητούνταν από τις ΗΠΑ και βρισκόταν εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Ρωσίας, αναζητώντας πολιτικό άσυλο;
  • Την «απαγωγή» του Ρώσου πολίτη Βίκτορ Μπουτ, με τη σύλληψή του το 2008 στην Ταϊλάνδη, μέσα σε αεροπλάνο, από Αμερικανούς πράκτορες; Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εκτίει στις αμερικανικές φυλακές ποινή 25 ετών με την κατηγορία της πώλησης όπλων σε «τρομοκρατική οργάνωση», όπως οι ΗΠΑ αυθαίρετα είχαν κατατάξει το αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας, Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP);

E. M.

Ο βίος και η πολιτεία του «δημοσιογράφου» Προτάσεβιτς

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο μεταξύ το βιογραφικό και η πολιτική δραστηριότητα του 26χρονου Λευκορώσου, ο οποίος έχει ενεργή συμμετοχή σε νεοναζιστικά μπλογκ, ενώ ανοιχτοί είναι οι «δίαυλοι» και με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας, ο Ρ. Προτάσεβιτς:

  • Είναι ενεργό μέλος της εθνικιστικής οργάνωσης «Pahonia», μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία.
  • Φιγουράρει σε φωτογραφία στο Facebook κατά τη διάρκεια των «διαδηλώσεων» στην πλατεία Μαϊντάν, το 2014, να συμμετέχει σε βανδαλισμό και καταστροφή αγάλματος του Λένιν και στη συνέχεια φωτογραφίζεται με το κομμένο κεφάλι του Λένιν, φορώντας τη σημαία της «λευκής» «Δημοκρατίας της Ρουθηνίας».
  • Το 2012 εμφανίζεται ως μέλος του Μετώπου Νεολαίας, μιας αντικομμουνιστικής, δεξιάς φιλο-ΕΕ οργάνωσης που πρωτοστατούσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και διεκδικούσε την επέκταση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας (έναντι της ρωσικής).
  • Το Φλεβάρη και το Μάρτη του 2017 συμμετείχε σε σειρά διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μέσα από τις γραμμές νεοναζιστικού μαύρου μπλογκ, όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες. Συμμετείχε επίσης στην εγκατάσταση ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου, αλλά και σε δράσεις «συμβολικού» καψίματος βιβλίων.
  • Τον Απρίλη του 2018 βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για σειρά επαφών, στην «πιο σημαντική βδομάδα της ζωής» του, όπως έγραψε ο ίδιος.
  • Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στο υποστηριζόμενο οικονομικά από τις ΗΠΑ ραδιόφωνο «Euroradio.fm». Αργότερα - το 2019 - δούλεψε για τον λευκορωσικό «κλάδο» του διαβόητου αμερικανικού «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη/Ράδιο Ελευθερία» (Radio Free Europe/Radio Liberty), με τις γνωστές σχέσεις με τον Τζ. Σόρος.
  • Το 2020 ήταν ιδρυτής και αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων «Nexta», ενός καναλιού στο Telegram, υποστηριζόμενου από το πολωνικό - λευκορωσικό κανάλι «Belsat». Το «Nexta», που πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φέρεται να χρηματοδοτείται από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Από το 2019 ζούσε στην Πολωνία, από όπου είχε ζητήσει και πολιτικό άσυλο.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Μετά τη Λευκορωσία, «σφραγίζει διαβατήριο» και για Ουκρανία

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης
Από την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης
«

Βασιλικότερη του βασιλέως» εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ.

ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ ο Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε ευθύς αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, να χαρακτηρίσει την «σοκαριστική, δίχως προηγούμενο πράξη» τον εξαναγκασμό του αεροσκάφους σε αλλαγή πορείας από το Βίλνιους της Λιθουανίας στο Μινσκ, και τη σύλληψη του αντικυβερνητικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Τα ίδια επανέλαβε και σε δηλώσεις στους «Financial Times», πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τη ΕΕ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους του «να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

«Ως μια Ενωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο», είπε ο πρωθυπουργός, «ξεχνώντας» προφανώς ότι με την ίδια κυβέρνηση της Λευκορωσίας και με τις ίδιες «αρχές», η ΕΕ και οι ΗΠΑ έκαναν «μπίζνες» από το 2016 μέχρι το 2020, στοχεύοντας στη διάρρηξη των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε τα εύσημα επειδή σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «εμείς παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό (σ.σ. για τη Λευκορωσία)».

Γραμμένη από το ίδιο χέρι θα μπορούσε να είναι και η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ «να πιέσει τη Λευκορωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Καθοριστική συμβολή και στα «προεόρτια»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε αναβαθμισμένο ρόλο μόνο στα «μεθεόρτια» της αντιπαράθεσης ΕΕ - ΗΠΑ με τη Λευκορωσία, αλλά είχε ενεργή συμμετοχή και στα «προεόρτια» της νέας όξυνσης, επιβεβαιώνοντας την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της σε σχέδια και ανταγωνισμούς επικίνδυνους για τον λαό και τη χώρα.

Ο Προτάσεβιτς, που ο βίος και η πολιτεία του «φωνάζουν» από μακριά τον ρόλο του, βρέθηκε στην Ελλάδα για να συνοδεύσει και να καλύψει «δημοσιογραφικά» τη συμμετοχή της αρχηγού της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβ. Τιχανόφσκαγια στο «Φόρουμ των Δελφών», όπου μίλησε για την «υποστήριξη της Ευρώπης προς τους Λευκορώσους και το όραμα για μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η υποστηριζόμενη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ Τιχανόφσκαγια ήρθε στην Ελλάδα με πρόσκληση του ελληνικού ΥΠΕΞ, με τις σχετικές επαφές να έχουν γίνει ήδη από τις 22 Απρίλη. Κατά την παραμονή της βέβαια στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, ο οποίος της επανέλαβε «την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον λαό της Λευκορωσίας και το κράτος δικαίου», όπως και την προσήλωση των ΗΠΑ σε «μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η Ελλάδα, με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, δεν μετατρέπεται μόνο σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και κόμβος για την προώθηση των στρατευμάτων τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά αναλαμβάνει και ειδικές «διπλωματικές» αποστολές για χώρες όπως η Λευκορωσία, που έχουν «ειδικό βάρος» στην αντιπαράθεση με την ανταγωνίστρια Ρωσία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκάλυψε ο Πάιατ (!), ο Ελληνας ΥΠΕΞ ετοιμάζεται την Τρίτη να ταξιδέψει στην Ουκρανία, άλλη μια χώρα που βρίσκεται σταθερά στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, με έξαρση μάλιστα της αντιπαράθεσης τους τελευταίους μήνες, όταν ευρωατλαντικά στρατεύματα κινήθηκαν απειλητικά «προς Ανατολάς», προς υπεράσπιση τάχα της ασφάλειας της Ουκρανίας...

Δεν μπορούν να κρυφτούν

Με δεδομένα τα παραπάνω, καμιά έκπληξη δεν προκαλεί ο αντικομμουνιστικός οχετός και η προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τα διάφορα παπαγαλάκια να προσάπτουν στο Κόμμα την «υπεράσπιση του δικτάτορα Λουκασένκο».

Αυτό που ενοχλεί είναι η Αποκάλυψη των βρώμικων σχεδίων των αμερικανοΝΑΤΟικών, που αξιοποιούν κάθε εξέλιξη στην περιοχή ως αφορμή και άλλοθι, για να εντείνουν την παρέμβαση σε βάρος λαών και χωρών, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Τους ενοχλεί η καταγγελία από το ΚΚΕ της επικίνδυνης ελληνικής εμπλοκής, που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών δυνάμεων, με κριτήριο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την επιδίωξή της να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας τη χώρα και τον λαό σε στόχο.

Τους ενοχλεί, τέλος, η σταθερή και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι ο λευκορώσικος λαός, και κάθε άλλος λαός, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ