Οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται, ενώ αναμένεται αναζωπύρωση των παζαριών μετά τις ανακοινώσεις για τις γεωτρήσεις της «ExxonMobil»
Από πρόσφατη ξενάγηση Κυπρίων υπουργών στο γεωτρύπανο της «ExxonMobil» |
Αντιλαμβανόμενη τις νέες «απειλές» αλλά και τις νέες «ευκαιρίες» που γεννούν οι αναδιατάξεις που προχωρούν σε όλα τα πεδία, η τουρκική αστική τάξη παζαρεύει με τα πλεονεκτήματα που της προσφέρουν η γεωγραφική της θέση και η στρατιωτική - γεωπολιτική της δύναμη (ως σημαντικό μέλος και του ΝΑΤΟ), προσπαθώντας να διαπραγματευτεί όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί με τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που ενδιαφέρονται πολύμορφα για την περιοχή μας, ειδικά τις ΗΠΑ. Με δεδομένο μάλιστα αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, περιπλέκεται διαρκώς το παζάρι ΗΠΑ και Τουρκίας, που αναγνωρίζουν μεν σημαντικές διμερείς αντιθέσεις, αλλά και σημαντικά οφέλη που διασφαλίζει η συνέχιση της συνεργασίας τους. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαία η συμμετοχή των ΗΠΑ σε άσκηση που έκανε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, σε περιοχή μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοιχτά του Καστελόριζου. Την άσκηση διαφήμισε ο 6ος αμερικανικός Στόλος, εξηγώντας ότι το αντιτορπιλικό πλοίο «USS Porter» (που επανειλημμένα έχει ανεφοδιαστεί στη Σούδα αλλά και έχει «συνεισφέρει» καθοριστικά στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία) συμμετείχε σε αυτή, ενώ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ήδη από τις 27 Δεκέμβρη είχε ανακοινώσει με ενθουσιασμό τη συμμετοχή «συμμαχικής ναυτικής μονάδας».
Στο μεταξύ, η Τουρκία ανήγγειλε νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), παραπέμποντας ευθέως στις προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για «μια δική μας θαλάσσια έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» (αυτήν περιγράφουν ως «γαλάζια πατρίδα») που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής. Οπως έλεγε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, «στη γαλάζια πατρίδα μας συνεχίζεται ο αγώνας μας... Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και οπουδήποτε (...) Θα υπερασπιστούμε όσα δικαιώματα έχει η πατρίδα» σε όλη την περιφέρεια. Η άσκηση «Mavi Vatan» θα διεξαχθεί από 27 Φλεβάρη έως 3 Μάρτη, και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα θα αφορά τμήματα του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που από προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Σμύρνη (στις 31 Μάρτη θα γίνουν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία) θυμήθηκε ένα παλιό τουρκικό τραγούδι για «την κατοχή της Σμύρνης» (κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία) και «εκείνες τις μαύρες μέρες της κατοχής», απαγγέλλοντας μεταξύ άλλων«Ο ποταπός Ελληνας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τους σκοπούς του... Θα ρίξω τους Ελληνες στη θάλασσα» και διερωτώμενος: «Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μέρα - νύχτα για να μην αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους οι ποταποί που βρίσκονται εκτός και εντός; Σμύρνη, είμαστε έτοιμοι, όπως ακριβώς έκανε ο βετεράνος Πασάς, να ρίξουμε στη θάλασσα αυτούς που έχουν βάλει στο μάτι την ελευθερία και το μέλλον σου;».
Την ίδια στιγμή, σε τουρκικά ΜΜΕ επανέρχονται χάρτες που - ερμηνεύοντας στρεβλά Συνθήκες του 1913 - εμφανίζουν ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας ακόμα τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως και 14 νησιά και βραχονησίδες γύρω από τη μεγαλόνησο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αναμένεται και η δεύτερη πλατφόρμα που θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «ξεκινάμε κι εμείς έρευνες γύρω από την Κύπρο» και εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της χώρας του να μην αποκλειστεί από κανένα παζάρι: «Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων». Ακόμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν μεσοβδόμαδα ότι η Τουρκία θα διευρύνει κι άλλο την περιοχή ερευνών για φυσικό αέριο, και γι' αυτό μάλιστα η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για περιοχή που φτάνει μέχρι και τη Μεγίστη, αλλά και τα ανατολικά παράλια της Ρόδου.
Οσον αφορά τη «διευθέτηση» του Κυπριακού, όλα δείχνουν ότι ανεξάρτητα από το αν θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών, το πολύπαθο νησί και ο λαός του θα παραμείνουν μοχλός όξυνσης σκληρών ανταγωνισμών.
Παράλληλα με τα διχοτομικά σχέδια «λύσης» του Κυπριακού και το πώς εξετάζονται παλιές και νέες προτάσεις για τη διακυβέρνηση μιας «επανενωμένης» Κύπρου, όλες οι πλευρές μελετούν τις κινήσεις τους για τις κολιγιές που ήδη «ψήνονται» και αφορούν ευρύτερες «ισορροπίες», για τις οποίες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και οι Ευρωπαίοι. Πλευρές όπως η Γαλλία φαίνεται ότι διεκδικούν όλο και πιο αυτόνομο ρόλο, ειδικά μετά από τις εξελίξεις στη Συρία και τα όσα φέρνει αλυσιδωτά η «απόσυρση» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων (μέσα στο Γενάρη αναμένεται επίσκεψη Μακρόν στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας λέγεται ότι θα υπογραφούν νέες συμφωνίες αναβάθμισης της γαλλοκυπριακής συνεργασίας, ειδικά στην Ενέργεια και στην άμυνα).
Τα παζάρια δυναμώνουν μέσα από τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων, όπως αυτού για την ανανέωση ή όχι της θητείας της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το ζήτημα θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη του μήνα, αλλά εδώ και καιρό φαίνεται πως οι όροι διατήρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα εξεταστούν παράλληλα με άλλα θέματα και πρώτα απ' όλα με το «αν υπάρχει προοπτική λύσης του Κυπριακού», όπως λένε για παράδειγμα διάφορες φωνές στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιέσεις για «λύση εδώ και τώρα».
Την Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συνάντησε την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία έκρινε σκόπιμο να πει ότι είναι ανάγκη να ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ειδικά σε αυτό το «κρίσιμο σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Η Σπέχαρ εξήγησε ότι συζητήθηκε η επερχόμενη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, «η οποία νομίζω θα είναι αρκετά σημαντική». Αργότερα την ίδια μέρα αναμενόταν και συνάντησή της με τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί.
Οι όροι διατήρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε σε σειρά επαφών του στη Νέα Υόρκη ο «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, που μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχει ανάγκη «ριζικής αναθεώρησης του καθεστώτος» που ισχύει σήμερα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης εξυπηρετεί μόνο «ανέσεις» που παρέχονται στην «ελληνοκυπριακή πλευρά». Σημειωτέον, ο Οζερσάι παρευρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης», «Αtlantic Council» («Ατλαντικό Συμβούλιο»), όπου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συνεργασία χωρίς να περιμένουμε λύση στα θέματα του φυσικού αερίου». Πρόσθεσε με έμφαση ότι «όλες οι πλευρές έχουν ανάγκη αυτή τη συνεργασία» και ότι «οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να δείξουν ευελιξία και να συμπεριφερθούν πραγματιστικά». Τέλος, ζητώντας ουσιαστικά πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις (για μια «διευθέτηση»), πρώτα απ' όλα από τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η «έλλειψη προθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεργαστεί» στο θέμα των υδρογονανθράκων οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο «η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει» το ζήτημα.
Τις εξελίξεις ειδικά στο θέμα των υδρογονανθράκων αναμένεται να επηρεάσουν και οι ανακοινώσεις για τις έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες από μέρα σε μέρα ολοκληρώνει το γεωτρύπανο «Stena Ice Max», για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil», που έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή του σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσει η «εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», και από αυτή τη σκοπιά ουσιαστικά προσπερνούν για άλλη μια φορά και τις προκλήσεις της Τουρκίας, μιλώντας γενικόλογα για «διαφορές» και τσουβαλιάζοντας θύτη και θύμα.
Αυτό έκανε και ο πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι, που βέβαια πρώτα επανέλαβε ότι η Μόσχα «θα απαντήσει» αν υπάρξουν αμερικανικές ενέργειες που υπονομεύουν τα συμφέροντά της στην περιοχή. Χαρακτήρισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική «ανεύθυνη και απρόβλεπτη», προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο αντιπαράθεσης ως αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών των ΗΠΑ, αλλά και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι πιέζει απροκάλυπτα τη Λευκωσία. Κατά τ' άλλα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, περιορίστηκε να «συστήσει» «ειρηνική επίλυση των διαφορών» που υπάρχουν για την κυριότητα των διαφόρων «τεμαχίων» και τόνισε ότι μια «διευθέτηση» του Κυπριακού θα συνέβαλλε στη δίκαιη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Αντίστοιχα προσεγγίζουν τις εξελίξεις οι εκπρόσωποι πολλών ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.
Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις σε κυπριακά ΜΜΕ, ο νέος ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, συνέστησε σε «όλες τις πλευρές» (κυπριακή κυβέρνηση, ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία) «να αποφεύγουν τα προκλητικά σχόλια και ενέργειες» και τόνισε ότι «θα πρέπει και οι δύο κοινότητες (στην Κύπρο) να επωφεληθούν» από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Μάλιστα, χαρακτήρισε κίνηση που θα συμβάλει «στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης» τη σύσταση ενός «Ταμείου Υδρογονανθράκων», για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου γύρω από το νησί. Κατέληξε λέγοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η επανένωση της Κύπρου σε αυτές τις συνθήκες θα δώσουν την ευκαιρία για τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου, κόμβο για τη ναυτιλία, «αλλά και γέφυρα εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας...». Γι' αυτό, συνέστησε να στραφεί η προσοχή στο «θετικό όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου, αντί να μένουν οι ηγέτες σε ό, τι συνέβη στο παρελθόν»...
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Οι δυο πλευρές εργάζονται για τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, για να συζητηθεί το ζήτημα της Συνθήκης για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα. «Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για πιθανές επαφές με τις ΗΠΑ», παραπέμποντας και σε πρόσφατες δηλώσεις (9 Δεκέμβρη) του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ότι «η Μόσχα θα ήθελε να ξαναρχίσει στο εγγύς μέλλον έναν ουσιαστικό διάλογο με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών».
Η Συνθήκη INF υπογράφηκε στα τέλη του 1987 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, απαγορεύοντας τους συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου (1.000 - 5.500 χλμ.) και μικρότερου (500 - 1.000 χλμ.) βεληνεκούς. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 4 Δεκέμβρη ότι θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη μέσα σε 60 μέρες αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τους όρους της.
Νέες αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής ισραηλινά μαχητικά, με στόχους δύο φυλάκια της «Χαμάς». Λίγες ώρες νωρίτερα, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν μία Παλαιστίνια διαδηλώτρια και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους 25 κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.
Την άγρια καταστολή του σουδανικού αστικού καθεστώτος σε βάρος διαδηλωτών και τις συλλήψεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του τονίζει τα εξής:
«Με βία και καταστολή, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 40 διαδηλωτών και τον τραυματισμό και τη σύλληψη εκατοντάδων άλλων, αντιμετώπισε το αυταρχικό αστικό καθεστώς του Σουδάν τις μαζικές και δίκαιες διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας διαμαρτύρονται για την απέραντη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση όπου τους έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική του σουδανικού καθεστώτος, το οποίο στηρίζεται από ιμπεριαλιστικές ενώσεις και εξαπολύει επιθέσεις στην Υεμένη στο πλαίσιο της εισβολής της Σαουδικής Αραβίας.
Ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος:
Καταδικάζει την άγρια καταστολή του σουδανικού καθεστώτος σε βάρος των δίκαιων διαδηλώσεων του σουδανικού λαού;
Πώς τοποθετείται στο αίτημα:
-- Να απελευθερώσει το σουδανικό καθεστώς τους κομμουνιστές και τους εκατοντάδες άλλους αγωνιστές, που κρατά φυλακισμένους, εξαιτίας της συμμετοχής τους στους λαϊκούς αγώνες;
-- Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του ΚΚ Σουδάν και του αγωνιζόμενου λαού της χώρας;».
AP |
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ στη Βουλή |
Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων (από όπου απείχε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που διοργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο) είχαν σχέση με τις διατυπώσεις στο Σύνταγμα για ένα συμβιβασμό για την υπηκοότητα - ιθαγένεια που θα κάλυπτε και τους αλβανόφωνους (είναι γύρω στο 25% του πληθυσμού των λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας).
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το αλβανικό κόμμα ΒΕSA με 2 βουλευτές και η «Συμμαχία Αλβανών» με επίσης 2 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην αρχική ψηφοφορία, τον περασμένο Οκτώβρη (όταν είχε καταγγελθεί όργιο πιέσεων, εκβιασμών και παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων, όπως η πρεσβεία των ΗΠΑ), ήθελαν για όλους τους πολίτες, Σλαβομακεδόνες, αλβανικής, τουρκικής, βλάχικης, σερβικής καταγωγής, Ρομά κ.λπ., να ισχύει το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Το BESA φαίνεται να πέτυχε διατύπωση που αναφέρει «για τους πολίτες της αλβανικής εθνικότητας», στους κανονισμούς και άλλες πράξεις των κρατικών αρχών να διαβάζεται η ιθαγένεια στη σλαβική γλώσσα: «Μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης, στην αλβανική γλώσσα: «Μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ενώ στα Αγγλικά: «Macedonian/citizen of Republic of North Macedonia», όπως και στις μελλοντικές ταυτότητες να φαίνεται η εθνοτική καταγωγή.
Αντιρρήσεις φερόταν να διατυπώνουν οι 8 πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν ψηφίσει επίσης τον Οκτώβρη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αντιδράσεις ορισμένων εκ των 8 σχετίζονται και με το παζάρεμα για την εξασφάλιση αμνηστίας για προηγούμενα αδικήματα.
Πάντως, ο Ζ. Ζάεφ, το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή είχε επιδοθεί σε φανφάρες υπέρ της «μακεδονικής» ταυτότητας που «διασφαλίζει» η συμφωνία των Πρεσπών. «Εχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις», είχε τονίσει και πρόσθετε με νόημα ότι «πλέον η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό».
Στην κατεύθυνση του κλεισίματος της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών κινήθηκαν τόσο η Αγκελα Μέρκελ, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να παράσχει στήριξη στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική του Αλ. Τσίπρα, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, από τη Ρουμανία, που επαίνεσε τις δύο κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Παρέμβαση έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τσες Μπέιλι.
Παρά τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ήδη αυτή προχωράει και κατά πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει συνεδριάσει ήδη μια φορά, στη Θεσσαλονίκη, η διακρατική επιτροπή που προβλέπεται για να ελέγξει τα σχολικά βιβλία προς εξάλειψη, υποτίθεται, σημείων αλυτρωτισμού και εθνικισμού.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζήτησε προκειμένου να υπάρχουν «ορατές αλλαγές» άμεσα, από το επόμενο κιόλας σχολικό έτος, να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ όλα τα αρχαιοελληνικά σύμβολα, π.χ. αστέρι Βεργίνας, οι χάρτες που παραπέμπουν σε «Μεγάλη Μακεδονία» κ.τ.λ., ενώ διαψεύδουν ότι η σκοπιανή πλευρά έθεσε ανάλογες απαιτήσεις. Σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά περιορίζεται - με βάση και τους διεθνείς σχετικούς κανόνες - να αναφέρει στους χάρτες τα τοπωνύμια στην τοπική γλώσσα και σε παρένθεση το ελληνικό. Π.χ. «Μπίτολα (Μοναστήρι)».
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, μέσα στο Γενάρη, αυτήν τη φορά στην ΠΓΔΜ, με αντικείμενο να ξεκινήσει πλέον τον έλεγχο των βιβλίων «γραμμή προς γραμμή», όπως λένε.
Εξάλλου, από το ΥΠΕΞ εκφράζουν την «ευχή» να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών των 2 χωρών, ομολογώντας οι ίδιοι παράγοντες ότι «τα εκκλησιαστικά έχουν σχέση και με τα γεωπολιτικά».
Εν κατακλείδι όλα τα δεδομένα δείχνουν την ομοφωνία που υπάρχει σε όλα τα αστικά κόμματα (από τα σοσιαλδημοκρατικά και τα νεοφιλελεύθερα έως τα εθνικιστικά και τα ακροδεξιά) και στις δύο χώρες για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών, επειδή είναι ενάντια στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα επειδή ισχυροποιείται ο πολεμικός βραχίονας του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ, όπως και η ΕΕ, και επειδή διατηρούνται αλυτρωτικά στοιχεία που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αστικές τάξεις για να προκαλούν προβλήματα ανάμεσα στους λαούς.
Στο παζλ των διευθετήσεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή εντάσσεται και το παζάρι ανάμεσα στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου και τη Σερβία, που όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι εντάσσεται στο σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», το οποίο έχει τουλάχιστον την ανοχή της ΕΕ και τη στήριξη των ΗΠΑ. Οι αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, περί «τροποποίησης συνόρων με Μαυροβούνιο, Μακεδονία και Ελλάδα», με κριτήρια της συμφωνίας Σένγκεν, είναι ενδεικτικές του ασκού του Αιόλου που μπορεί να ανοίξει.
Πάντως, παρά τις αντιπαραθέσεις της σερβικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου (από πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες), που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όλα δείχνουν ότι το παζάρι βρίσκεται προ των πυλών, με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όχι χωρίς ενδοκυβερνητικές τριβές, να θέλει να προχωρήσει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Ωστόσο η σερβική κυβέρνηση θέλει παράλληλα με τις σχέσεις με την ΕΕ να διατηρήσει τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Σταθμός θεωρείται και το επικείμενο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 17 Γενάρη στο Βελιγράδι. Επίσης, σε διαδικασία τελικής διαπραγμάτευσης βρίσκεται η σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που συγκροτούν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιζία.
Επίσης, ενδεικτική της σύνθετης κατάστασης στην περιοχή των Βαλκανίων είναι η περίπτωση του Κοσσοβάρου Αλβανού Γκέντι Τσακάι, που προτάθηκε για ΥΠΕΞ της Αλβανίας. Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, προβάλλει αντιρρήσεις επικαλούμενος τη μικρή εμπειρία, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, που τον πρότεινε αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Μέτα «αντισυνταγματική» και «σκανδαλωδώς επονείδιστη». Ταυτόχρονα επικρότησε την πρόταση του Προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, να κηρυχθεί το 2019 «έτος ΝΑΤΟ» τιμώντας τα 20 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία και τα 10 χρόνια από την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και τον «συνεχάρη» για «την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών».
Η Αθήνα αναμένει πλέον, επισήμως, ρηματική διακοίνωση από τη σκοπιανή κυβέρνηση ότι επικύρωσε τη συμφωνία. Ακολουθούν επικύρωση στην ελληνική Βουλή, ρηματική διακοίνωση της Αθήνας προς τα Σκόπια και η συμφωνία μπαίνει σε ισχύ.
Τα συγχαρητήρια επίσης ήρθαν και από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ «στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, που συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή». Μόνο που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει με το αίμα τι σημαίνει ΝΑΤΟική μπότα.
Εκδηλα ενθουσιασμένος ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαιρέτισε μία «ιστορική απόφαση», ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους ανακοίνωση συνεχάρησαν την κυβέρνηση και τη Βουλή των Σκοπίων «για ένα κρίσιμο βήμα στην εφαρμογή μιας ιστορικής συμφωνίας», τονίζοντας πως η ΕΕ παραμένει «αφοσιωμένη στον κοινό στρατηγικό στόχο για την ευρωενωσιακή ολοκλήρωση».
Η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών αποδοκιμάστηκε από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που σχολίασε την εξέλιξη ως επισφράγισμα «των συμφωνιών διαφθοράς του Ζάεφ και των στενότερων συνεργατών του», ωστόσο και αυτός ο αστός πολιτικός είναι αναφανδόν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη Βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και, δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών».