Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ποτάμι του αγώνα να γίνει ορμητικός χείμαρρος που θα ξηλώσει την εγκληματική πολιτική

Η εισήγηση στη σύσκεψη των σωματείων στο Σπόρτιγκ από τον Νίκο Μαυροκέφαλο

Πραγματοποιούμε τη σημερινή μας σύσκεψη ύστερα από 20 μέρες πολύ μαζικών απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη χώρα. Κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά το έγκλημα στον σιδηρόδρομο στα Τέμπη και τη δολοφονία 57 συνανθρώπων μας, στην πλειοψηφία τους νέων σε ηλικία.

Αυτό το τραγικό γεγονός αποτέλεσε τη σπίθα για να ξεχυθούν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων και των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών συμβουλίων και των συντονιστικών τους, των Ενώσεων γονέων και άλλων μαζικών φορέων. Ο πόνος που κυριάρχησε σε όλους μας, έγινε σε λίγες ώρες οργή και η οργή μετατράπηκε σε αγώνα. Αγώνα οργανωμένο και συνειδητό! Αγώνα που έφερε στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής απέναντι στην αδηφάγα πολιτική του καπιταλιστικού κέρδους που δεν διστάζει να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για να φουσκώνουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Και θέλουμε για άλλη μια φορά να ανανεώσουμε τον όρκο που δώσαμε στα θύματα και στις οικογένειές τους. Τον όρκο που έχουν δώσει τα συνδικάτα στους δολοφονημένους των Τεμπών, του Ματιού, της Μάνδρας, στα θύματα από μεγάλες φυσικές καταστροφές, από τα εγκλήματα της εργοδοσίας και του κράτους στους χώρους δουλειάς... «Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, κανένα έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί».


Γι' αυτό συζητάμε σήμερα εδώ. Συζητάμε πώς θα συνεχίσουμε. Πώς θα δυναμώσει το ποτάμι του αγώνα και πώς θα μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που θα ξηλώσει την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της εξουσίας που το υπηρετεί. Θα επιβάλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Η ζωή μας έχει αξία και μας αξίζει μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση τις συνθήκες και τα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας.

Είμαστε δίπλα στους απεργούς της Γαλλίας!

Δεν μπορούμε παρά από αυτό το βήμα να χαιρετίσουμε τους μαζικούς αγώνες των συνδικάτων στη Γαλλία. Εκατομμύρια Γάλλοι είναι για δυο βδομάδες στους δρόμους νεκρώνοντας τους χώρους δουλειάς, μεγάλους κλάδους στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στη χημική βιομηχανία και αλλού, υπερασπιζόμενοι τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Οι αγώνες αυτοί έχουν μαζικότητα, αντοχή, οργανώνονται από μεγάλα συνδικάτα σε χώρους δουλειάς και κλάδους, αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα μέτρα επιστράτευσης και καταστολής.

Αύριο είναι η μέρα μιας ακόμα πανεργατικής - πανεθνικής τους απεργίας. Είμαστε δίπλα τους. Με κάθε τρόπο. Με μηνύματα και ανακοινώσεις αλληλεγγύης. Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ θα διαδηλώσουν αύριο με τα ταξικά μας αδέρφια στη Μασσαλία και στο Παρίσι. Χτες τα σωματεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη έκαναν κινητοποίηση στο προξενείο της Γαλλίας. Αυτήν την ώρα πραγματοποιεί κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στο τοπικό προξενείο. Σε συγκέντρωση καλούν τα συνδικάτα της Αττικής, αύριο (σ.σ. σήμερα), στις 6.30 μ.μ. στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία και αλλού επιβεβαιώνουν ότι η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι ίδια και αδυσώπητη για τους λαούς που πληρώνουν με μεγάλες θυσίες την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Μεγαλώνει η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι λαοί μετράνε εκατομμύρια νεκρούς από φυσικές καταστροφές, από τις πανδημίες αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα. Με τα συνδικάτα τους και με τους μαζικούς φορείς τους, οργανωμένα, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι αγώνες αυτοί - οι οποίοι οργανώνονται κατά βάση από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, κόντρα στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής ειρήνης που προσπαθούν να επιβάλουν η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και πολλές εθνικές Γενικές Συνομοσπονδίες - αναδεικνύουν τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν οργανωμένα αμφισβητούν τον αντιλαϊκό μονόδρομο και διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, αμοιβής, ζωής.

Η ενεργοποίηση όλου του αντιδραστικού - αντιαπεργιακού οπλοστασίου από την κυβέρνηση Μακρόν, τα μέτρα για την απαγόρευση των απεργιών στη Μ. Βρετανία, οι κατασταλτικοί νόμοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δείχνουν τον φόβο και την ανησυχία των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στη μαζική λαϊκή κινητοποίηση και ταυτόχρονα ρίχνουν τη μάσκα του «προοδευτισμού» από κυβερνήσεις που πλασάρονται ως τέτοιες, αποδεικνύεται όμως ότι δεν διστάζουν πουθενά προκειμένου να θωρακίσουν τα συμφέροντα και την εξουσία του κεφαλαίου.

Τέμπη: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η δολοφονία στα Τέμπη αποδείχτηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του λαού μας, ειδικά για τη νεολαία που εδώ και μια δεκαετία βιώνει μια ζωή άδικη, σκληρή, όπου τα όνειρά της μετατρέπονται σε εφιάλτες. Στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου 20ήμερου πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες. Με βάση δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες αποτυπώνεται ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι - και σε αυτούς δεν υπολογίζονται οι μαθητές - πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις έστω και μια φορά. Ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2011.

Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε όλες τις πόλεις της χώρας, ειδικά στην απεργία στις 8 Μάρτη, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της «Ηellenic Train», του ΟΣΕ. Ανέδειξε το βασικό αίτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους.

Απάντησε στην οργανωμένη προσπάθεια που έκαναν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, αθωώνοντας και οι τρεις μαζί τη δολοφονική πολιτική του κέρδους και καλλιεργώντας για άλλη μια φορά τον εφησυχασμό ότι μια καλύτερη κυβέρνηση αρκεί για να διορθωθεί η κατάσταση. Δεν είναι τυχαίες, από την πρώτη στιγμή, οι δηλώσεις Μητσοτάκη για «ανθρώπινο λάθος» και Τσίπρα ότι «δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες».

Ομως, και σε αυτή την προσπάθεια απέτυχαν. Το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» δόνησε όλες τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ίδια δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τις διαχρονικές ευθύνες όσων εφάρμοσαν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Το «Ποτέ ξανά» στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών βρήκε την έκφρασή του στο σύνθημα «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές».

Αναδείχθηκε η δύναμη του οργανωμένου λαού

Μέσα σε αυτήν την αγωνιστική πορεία ξεχώρισε ο αγωνιστικός και οργανωτικός ρόλος των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών συντονιστικών και άλλων μαζικών φορέων. Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η δύναμη του οργανωμένου λαού απέναντι όχι μόνο στην καταστολή και την τρομοκρατία αλλά και απέναντι στη διευρυμένη προσπάθεια χειραγώγησης του κινήματος. Απέναντι στην προσπάθεια να μη φουντώσει ο αγώνας ή έστω να περιοριστεί στις τραγικές συνέπειες και στο «ανθρώπινο λάθος», να εξαγνιστεί αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός, το ΠΑΜΕ κάλεσε την εργατική τάξη και όλο τον λαό να αγωνιστούν για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες. Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές έγινε πλατιά γνωστή η ανακοίνωση - προειδοποίηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στον ΟΣΕ, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης στον σιδηρόδρομο διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο δυστύχημα. Ακολούθησαν οι καταγγελίες και τα εξώδικα συνδικαλιστών και σωματείων του ΟΣΕ που ήρθαν στο φως.

Αγνοήθηκαν τα ανώδυνα καλέσματα «να σβήσουμε τα φώτα σε ένδειξη πένθους» ή να κάνουμε «διαμαρτυρίες σιωπής». Η πραγματική θλίψη και ο σεβασμός στα θύματα και τις οικογένειές τους μετατράπηκαν σε οργανωμένο αγώνα.

Τα συνδικάτα και οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, αγκαλιάζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων στον σιδηρόδρομο και τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, των φοιτητικών συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, των τοπικών Εργατικών Κέντρων, κλιμάκωσαν με δεκάδες τοπικές, περιφερειακές, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκατοντάδες καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, με δυο πανεργατικές απεργίες, στις 8 και 16 Μάρτη, νεκρώνοντας τις μεταφορές, μεγάλα εργοτάξια και εργοστάσια της χώρας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Απέτυχε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων

Σε όλη αυτήν την κλιμάκωση εμπόδιο ήταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία στοιχήθηκε πίσω από το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης περί «ατομικού λάθους» και «κακής ιδιωτικοποίησης». Με πρόσχημα το συνέδριό της αρνήθηκε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Η απεργία όμως στις 8 Μάρτη έγινε με αποφάσεις άνω των 30 Εργατικών Κέντρων και 20 Ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα, με εκατοντάδες αποφάσεις συνδικάτων, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ κάτω από την πίεση των Ομοσπονδιών και των σωματείων του δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της στην αρχή αρνιόταν. Η μεγάλη κινητοποίηση στις 8 Μάρτη ανάγκασε τελικά και την ηγεσία της ΓΣΕΕ να συμφωνήσει σε νέα απεργία στις 16 Μάρτη, χωρίς όμως να την δουλέψει ουσιαστικά, ενώ συνέχισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην ίδια εκφυλιστική γραμμή δικαιολόγησης της εμπορευματικής λειτουργίας τέτοιων κρίσιμων υποδομών.

Η οργανωμένη και αγωνιστική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας απέκρουσε και κάθε προσπάθεια καταστολής του κινήματος, κάθε προσπάθεια να στηθούν προβοκάτσιες με τους γνωστούς μηχανισμούς. Απέτυχαν όσοι προσπάθησαν με συλλήψεις, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με τον εκφοβισμό ακόμα και μαθητών να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις. Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ο αντιδραστικός ρόλος των ειδικών δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ κ.ά.) που πρέπει να καταργηθούν. Οι κατασταλτικοί - αντιαπεργιακοί νόμοι Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη έγιναν κουρελόχαρτα από ένα τεράστιο κύμα απειθαρχίας που τους σάρωσε.

Ο οργανωμένος και συνειδητός αγώνας διέψευσε όσους υπολόγιζαν ότι οι κινητοποιήσεις θα ξεφουσκώσουν σε λίγες μέρες, όσους πίστεψαν ότι «θα επανέλθει σύντομα η κανονικότητα». Ομως, οι πραγματικοί ένοχοι έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυά τους, οι προσχηματικές παραιτήσεις, τα δημόσια «συγγνώμη» δεν συγκινούν κανέναν.

Επεσαν έξω όσοι υπολόγισαν να φέρουν το κίνημα στα μέτρα τους. Οσοι συνεχίζουν να καλλιεργούν ότι «φταίει η κακιά η χώρα», «η κακιά ιδιωτικοποίηση», «το αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό κράτος». Δεν είναι τυχαίες οι συντεταγμένες και συγχρονισμένες δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι στόχος τους είναι να αλλάξουν το κράτος, ότι θα διαπραγματευτούν και οι δυο μαζί μια καλή συμφωνία ιδιωτικοποίησης με την «Hellenic Train», ότι «φταίει η αναξιοκρατία».

Φταίει το κέρδος και όχι η κακιά η (χ)ώρα...

Μα καλά, σε ποιους απευθύνονται; ΟΣΕ και «Hellenic Train» είναι γεμάτες αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις. Η ΕΕ χρηματοδότησε με 1,5 δισ. ευρώ το κράτος και τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους ακριβώς γιατί αξιολόγησε θετικά την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Τέτοια θετική αξιολόγηση πήραν γιατί μειώθηκε το προσωπικό κατά 1.600 άτομα μέσα σε λίγα χρόνια. Τέτοια θετική αξιολόγηση έχουν οι μηχανοδηγοί στα τρένα που δουλεύουν 9 μέρες συνεχόμενες χωρίς ρεπό, όπως ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και έχουν το θράσος να μιλούν και για ασφαλείς μεταφορές.

Εχουν το θράσος να μιλούν για καλές ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουν δει τα τσακισμένα κορμιά στην COSCO και στα αεροδρόμια της «Fraport», τα εργοδοτικά εγκλήματα και τους νεκρούς σε αυτούς τους χώρους δουλειάς; Τα εξαντλητικά ωράρια και τους μισθούς πείνας; Ο κατάλογος είναι ατελείωτος...

Αυτή η χώρα, το λεγόμενο επιτελικό αστικό κράτος είναι πολύ ικανό να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να συνεδριάζουν τα δικαστήρια μέσα σε λίγες ώρες για να βγάλουν για απεργία παράνομη, να στέλνει διμοιρίες αστυνομικών για να κάνει εξώσεις σε φτωχούς και αρρώστους. Να καταστέλλει τις κινητοποιήσεις του λαού. Είναι κράτος ικανό να πουλάει την Ενέργεια, το νερό, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μεταφορές, τη ΛΑΡΚΟ και άλλες επιχειρήσεις στους ιδιώτες. Να δίνει μέσα από τα διάφορα ταμεία ανάπτυξης και τις κρατικές επενδύσεις δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ στην κοινωνία διευρύνεται η φτώχεια. Είναι κράτος ικανό να σακατεύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα να μπουκώνει με δισ. ευρώ τα «κοράκια» των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, όπου ακόμα χάνουν τη ζωή τους οι συνάνθρωποί μας από τον κορονοϊό.

Δεν φταίει λοιπόν η (χ)ώρα, όπως εύστοχα φωνάζει ο λαός μας. Φταίει το κέρδος. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους.

Γι' αυτό, αυτό το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί σύγχρονες υποδομές, ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό. Δεν μπορεί να εγγυηθεί ρεύμα και νερό φτηνά για τον λαό. Υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια Υγεία, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Γι' αυτό πιάνουν φωτιά τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, πιάνουν φωτιά τα πλοία, είναι μέσα στα προβλήματα η σταθερή τροχιά, οι αεροπορικές μεταφορές, όπως καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα σωματεία τους. Γι' αυτό έγινε το πολύνεκρο έγκλημα με τους μαθητές στα Τέμπη, οι πυρκαγιές στην Ηλεία, στο Μάτι, στη Βόρεια Εύβοια. Οι πλημμύρες στη Μάνδρα και αλλού. Γι' αυτό οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια με πάνω από 70 δολοφονημένους τον χρόνο αφού οι εργοδότες, στο όνομα του κόστους, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Γι' αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή και πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

Αγωνιστική συνέχεια για το επόμενο διάστημα

Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους.

Προτείνουμε αγωνιστική συνέχεια όλο τον Απρίλη με το σύνθημα «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία». Μας αξίζει ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και στις αστικές συγκοινωνίες, των υγειονομικών, των καλλιτεχνών, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς που σηκώνει κεφάλι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζουμε στηρίζοντας τη μεγάλη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων τις επόμενες μέρες.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των σωματείων των συνταξιούχων στις 4 του Απρίλη στην Αθήνα για να τους επιστραφούν τα κλεμμένα.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και στις αστικές συγκοινωνίες να υπάρξει νέα κινητοποίηση για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό.

Ναι λοιπόν! Προτείνουμε να είναι μήνας όχι μίας επετειακής προετοιμασίας για τον γιορτασμό της 1ης Μάη. Αλλά μέρες αγωνιστικής δράσης για να βγουν κυριολεκτικά μπροστά οι δικές μας ανάγκες για σταθερή δουλειά, για εισόδημα για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας, για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία κ.τ.λ.

Η Πρωτομαγιά να είναι ένας ακόμα μεγάλος απεργιακός σταθμός αγωνιστικής κλιμάκωσης για τη ζωή που μας αξίζει, για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Συνεχίζουμε. Καλό αγώνα!

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μεγάλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων, άλλων μαζικών φορέων από όλη την Αττική, συνδικαλιστών από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και από δεκάδες χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκε χτες στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ στην Αθήνα.

Συνδικάτα και φορείς που με τη συμμετοχή τους, μέσα στη φωτιά της μάχης που δίνουν εδώ και σχεδόν έναν μήνα μετά το έγκλημα στα Τέμπη και μετά από δύο μεγάλες απεργίες και αρκετές άλλες κινητοποιήσεις, συζήτησαν για τη συνέχεια στον αγώνα το επόμενο διάστημα. Ανάμεσά τους και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και συνδικαλιστές που για πρώτη φορά συμμετέχουν σε τέτοια σύσκεψη, αποτυπώνοντας νέες δυνατότητες για τον συντονισμό της δράσης και των διεκδικήσεων των σωματείων.

«Οι ζωές μας ή το κέρδος. Συνεχίζουμε με οργάνωση και αγώνα»: Το σύνθημα που έδωσε το στίγμα της συζήτησης, συνοψίζει το «νήμα» το οποίο συνδέει τα μέτωπα πάλης που ξεσπούν σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους: Από τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, μέχρι την Παιδεία και την Υγεία, από την πάλη για το λαϊκό εισόδημα, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας κόντρα στους πλειστηριασμούς, μέχρι την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον σεισμό, την πυρκαγιά, την πλημμύρα. Και όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» στο Σπόρτιγκ ανέδειξαν την αποφασιστικότητα να παλέψουν για τις ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους, κόντρα στην πολιτική και το κράτος που τις λογίζει ως «κόστος», που συνθλίβει τα δικαιώματά τους στις μυλόπετρες του κέρδους.

Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία και φορείς οργανώνουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή το σύνθημα «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος - Οι ζωές μας έχουν αξία». Οι σταθμοί της δράσης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία που σχεδιάζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, τη στήριξη της κινητοποίησης των σωματείων των συνταξιούχων στις 4 Απρίλη στην Αθήνα. Παράλληλα, τα σωματεία προετοιμάζονται ώστε η αγωνιστική δράση που θα ξεδιπλωθεί τον Απρίλη να δώσει τη σκυτάλη στην απεργιακή κλιμάκωση της Πρωτομαγιάς.

«Αυτές τις μέρες η καρδιά όλων μας χτυπάει στις απεργιακές μάχες στη Γαλλία», τονίστηκε από το βήμα της σύσκεψης. Τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση στη γαλλική πρεσβεία, με αφορμή τη νέα απεργία των Γάλλων εργατών και την αλληλεγγύη του λαού της Ελλάδας στον αγώνα τους.

Την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών.

Η δύναμή μας στην οργάνωση, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη

Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα
Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα
«Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ακόμα ο Νίκος Μαυροκέφαλος, εξηγώντας:

«Συνδικάτα της Αττικής μαζί με άλλους μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, γυναικών, γονιών, να συντονίζουν τη δράση τους γύρω από μεγάλα μέτωπα πάλης, για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συσκέψεις αυτές, όπως η σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη του 2021 στην Αθήνα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως και η σημερινή, μας δίνουν τη σκυτάλη για τη συνέχεια.

Το αίτημα να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη, να μη συγκαλυφθεί κανένα τέτοιο έγκλημα, σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και πλειστηριασμούς. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με ένα σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας, που δεν παρέχει την προστασία και τις υπηρεσίες που επιτρέπει η εποχή μας. Δεν ανεχόμαστε να εξαγοράζεται η αξιοπρέπειά μας με μισθούς πείνας, με μικρές αυξήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας.

Δεν μπορεί να τρέμει το φυλλοκάρδι μας για το αν θα γίνει σεισμός, πλημμύρα, φωτιά. Ο λαός της Τουρκίας ήρθε αντιμέτωπος με ένα ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα, που έχει υπεύθυνους το αστικό κράτος της γειτονικής χώρας και τους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Και μέσα σε αυτά τα σκοτάδια όμως το όπλο της αλληλεγγύης έγινε φως. Τέτοιο φως ήταν η αποστολή 100 τόνων υλικής βοήθειας που συγκέντρωσαν τα συνδικάτα και μαζικοί φορείς όλης της χώρας και έφτασε με την αποστολή του ΠΑΜΕ στα βάθη αυτής της χώρας, όπου υπήρχε πραγματικά ανάγκη. Απέναντι σε όσους έμειναν μόνο σε λόγια συμπάθειας ή έστειλαν "υλική βοήθεια" με άγνωστο προορισμό, ο λαός μας εμπιστεύτηκε τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ και μάλιστα τις επόμενες μέρες θα φύγει και δεύτερο φορτίο με άλλο τόσο υλικό.

Η δύναμή μας λοιπόν είναι στην οργάνωση, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη».

Παρακάτω παρουσίασε τις διεκδικήσεις των σωματείων, καλώντας σε αποφασιστική συνέχεια και δυνάμωμα του αγώνα για:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Ελεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Συλλογικές Συμβάσεις και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις.
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Σήμερα η εκδήλωση - συζήτηση στη Θεσσαλονίκη

Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε μεγάλη εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου, για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης. Καλούν όλα τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, κάθε εργαζόμενο, τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και για τον συντονισμό του αγώνα. Το κάλεσμα απευθύνουν η Επιτροπή Αγώνα στο Μηχανοστάσιο της «Hellenic Train», η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Εργαζομένων στο Φάρμακο Κ. Μακεδονίας και η Ενωση Λογιστών ν. Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ (τέρμα οδού Τυχερού).

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη επίσης στις 27 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο «Καμπέρειο» Θέατρο.

Την ίδια μέρα στη Σάμο, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Βαθύ, καλούν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Συναυλία στις Σέρρες

Με σύνθημα «Ολων των νεκρών γίναμε φωνή! Στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή!», εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς των Σερρών συνεχίζουν τον αγώνα με τη διοργάνωση συναυλίας την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ζωή μας δεν μπορεί να ακολουθεί τις ράγες του κέρδους

Ο αγωνιστικός παλμός από μια σειρά χώρων δουλειάς μεταφέρθηκε με ομιλίες συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Τη συμμετοχή των επαγγελματιών που κατέβασαν τα ρολά στα καταστήματά τους, που τράβηξαν χειρόφρενο στα επαγγελματικά τους οχήματα και διαδήλωσαν με τους απεργούς και όλο τον λαό, χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μιλώντας στη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ. «Το νέο έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο», τόνισε και αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης. «Δεν φταίμε εμείς για τη σαπίλα του δικού τους κράτους», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το κράτος που συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. «Η κοινή πάλη εργατών και αυτοαπασχολούμενων είναι μονόδρομος», ανέφερε και κάλεσε σε πρωτοβουλίες με προμετωπίδα τα κοινά αιτήματα και ανάγκες.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του αγώνα που ξεδίπλωσαν και οι φοιτητές με πρωτόγνωρη μαζικότητα, μέσα στις μέρες της θλίψης και της οργής, μετέφερε ο Γιώργος Βιτζηλαίος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΗΥ του ΕΜΠ. «Οι πραγματικοί ένοχοι, κράτος, εταιρεία και όλες οι κυβερνήσεις, θα την πληρώσουν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές λένε «ως εδώ» με την πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες τους ως κόστος και μετατρέπει τις σχολές τους σε πεδίο «επενδύσεων» για τις επιχειρήσεις. «Σπουδάζουμε γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού», ανέφερε και όχι για να αξιοποιούνται οι γνώσεις που αποκτούν στους υπολογισμούς κράτους και εργοδοσίας για το «κόστος» των μέτρων ασφαλείας. Από το βήμα της σύσκεψης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Παρασκευή και την προετοιμασία μεγάλης συναυλίας το επόμενο διάστημα.

Την ανάγκη των μαθητών να συζητήσουν, να εκφράσουν την οργή τους, να πάρουν μέρος στον αγώνα, περιέγραψε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες που πήραν μέλη του Σωματείου και την ανταπόκριση που συνάντησαν στις αίθουσες των φροντιστηρίων. «Τα δικά μας "Τέμπη" είναι οι αχαρτογράφητοι χώροι των κέντρων μελέτης που κάθε μέρα φιλοξενούν δεκάδες παιδιά αλλά κάποιοι δεν κάνουν ούτε για αποθήκες. Είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, που υπό συνθήκες αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για να θεωρηθούν κατάλληλα τα κτίρια. Είναι τα δεκάδες σχολικά λεωφορεία με τους ελλιπέστατους μηχανολογικούς ελέγχους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν καθόμαστε ήσυχοι! Δεν αφήνουμε τη ζωή των παιδιών μας στην τύχη, στο πάμε κι όπου βγει. Οι ζωές μας είναι πιο σημαντικές από τα κέρδη τους»: Με αυτά τα λόγια μετέφερε στη σύσκεψη τόσο την αγωνία όσο και την απόφαση για δράση και διεκδίκηση εκ μέρους των γονέων η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Μια αγωνία, που, όπως είπε, «κορυφώθηκε γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας των παιδιών μας μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας με τη μετατροπή του Παιδοογκολογικού σε ΝΠΙΔ και ανέλυσε ξανά τα αιτήματα των γονέων για ελέγχους στα σχολικά κτίρια, για απαραίτητες μελέτες με κρατική χρηματοδότηση, για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές κ.λπ.

«Το έγκλημα στα Τέμπη ευαισθητοποίησε τις γυναίκες του μόχθου που μετέτρεψαν τη θλίψη, την οργή και τον θυμό τους στην πιο δυνατή φωνή διεκδίκησης των τελευταίων χρόνων», επισήμανε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Υπενθυμίζοντας πως η απεργία στις 8 Μάρτη συνέπεσε με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας επισήμανε ότι η κινητοποίηση έγινε αφορμή για να φωτιστεί «ο κοινός παρονομαστής του εγκλήματος στα Τέμπη με τη γυναικεία ανισοτιμία που διαιωνίζεται στο έδαφος της εκμετάλλευσης».

Παρακαταθήκη η πρωτόγνωρη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις...

«Αυτήν τη φορά η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάει την απεργία μας στα δικαστήρια», σχολίασε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων που επέβαλε το σταμάτημα των πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, ακόμα και στο «Ελ. Βενιζέλος». Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, μετέφερε την πείρα από τον δικό του χώρο: Στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προβλέπεται η σύνδεση των αποδοχών με τη μείωση των καθυστερήσεων των πτήσεων, ακόμα κι όταν οι καθυστερήσεις αυτές είναι εύλογες και υπαγορεύονται από λόγους ασφαλείας!

Το εξοργιστικό επικοινωνιακό παιχνίδι που επιχείρησε να στήσει ο πρωθυπουργός με τηλεοπτική του εμφάνιση στηλίτευσε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. «Για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για τους πολιτικούς τους εκφραστές η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει μία», κατήγγειλε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εργατικά «ατυχήματα» και στους πέντε νεκρούς που μετρά ο κλάδος των οικοδόμων στους χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων.

Τη λειτουργία υποδομών και υπηρεσιών των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση συνόψισε ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου. Οσον αφορά τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στον λαό, ξεχώρισε την άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τις ελλείψεις των παιδικών σταθμών, τα προβλήματα στις λιγοστές αθλητικές υποδομές.

Για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που υπάρχουν στις δομές Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, εκθέτοντας σε κινδύνους όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τους μαθητές, μίλησε ο Γιώργος Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Εγγραφές νέων μελών και περισσότερους απεργούς από ποτέ στο μπλοκ του, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέτρησε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 connect», όπως τόνισε η πρόεδρός του, Γιάννα Παπαδημητρίου. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αγκαλιάστηκαν από τους εργαζόμενους ξεχώρισε το κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ για αποχή από τη δουλειά για το συμβολικό διάστημα 12 λεπτών, όσο δηλαδή διάστημα οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται στις ίδιες ράγες. «Ο αγώνας μας είναι ένα κομμάτι του παζλ, ένα κομμάτι του αγώνα στον κλάδο, του αγώνα των μαθητών και των φοιτητών», τόνισε.

...για τη συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης στους χώρους δουλειάς

Τα ζητήματα ασφάλειας για τα οποία φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο καζίνο της Πάρνηθας μετέφερε η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και της Ομοσπονδίας του κλάδου. «Το "πάμε κι όπου βγει" το ζούμε κάθε φορά που χιονίζει, που βρέχει, που γίνεται ένας σεισμός στην Αττική», υπογράμμισε. Στο φόντο αυτό, αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργιακή συμμετοχή των εργαζομένων και στην πραγματοποίηση μαζικής Γενικής Συνέλευσης που πήρε αποφάσεις για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης.

«Το 2023 και εν μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το σύστημα δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία δύο τρένων», σχολίασε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, από την Ομοσπονδία των μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός, για την ελλιπή συντήρηση υποδομών που οδηγεί σήμερα στο «κλείσιμο» γεφυρών.

Οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις «έστειλαν μήνυμα ελπίδας», σημείωσε ο Γιάννης Δημητρόπουλος, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και κατήγγειλε την απόλυση εργαζόμενης από εταιρεία του κλάδου μετά τη συμμετοχή της στις απεργίες στις 8 και 16 Μάρτη, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε απόλυση θα παίρνει μαχητική απάντηση από το Σωματείο.

Τις πληγές που προκαλούν η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη συντήρησης στα σχολικά κτίρια συνόψισε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Σωκράτης». Στο έδαφος αυτό, ανέτρεξε στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και παρουσίασε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. «Δεν θα είμαστε εμείς και οι μαθητές μας τα επόμενα θύματα», υπογράμμισε.

Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κατήγγειλε η Δήμητρα Ρομποτή, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και του ΕΚΑ.

Την πρωτόγνωρη ανταπόκριση των εργαζομένων στο απεργιακό κάλεσμα, την αδιάκοπη συζήτηση και τον αμείωτο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στους χώρους δουλειάς, περιέγραψε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Ο καθένας από εμάς ζει και εργάζεται σε μια "κοιλάδα των Τεμπών"», ήταν, όπως εξήγησε, η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων, που επανειλημμένα έχουν βγει στον αγώνα για τα μέτρα προστασίας, κόντρα στην τακτική της εργοδοσίας που τα θεωρεί αδικαιολόγητο κόστος, στη Ζώνη και άλλους χώρους.

«Το ποτήρι ξεχείλισε και στον αγώνα αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε καμία αναβολή», ανέφερε ο Γιάννης Βερβεσός, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων, διαβεβαιώνοντας πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον δρόμο. «Το μέλλον που μας περιγράφουν δεν μας χωράει», ξεκαθάρισε και κάλεσε η οργή της νεολαίας να γίνει αγώνας στο πλευρό των σωματείων.

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Με σημαντικά ενισχυμένες δυνάμεις και πολύτιμα συμπεράσματα στις μάχες που έρχονται

Με σημαντικά ενισχυμένες δυνάμεις και τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, το Σάββατο 18 Μάρτη στη Λαμία, αφήνοντας παρακαταθήκη για παραπέρα δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος στην περιοχή.

Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων συνταξιούχων, καθώς και ο Ρίζος Μαρούδας ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στους χαιρετισμούς έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί οργανωμένη και συλλογική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα και την ενίσχυση του κοινού μετώπου εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, συνταξιούχων.

Μέσα από τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Μαρούλη, καθώς και τις τοποθετήσεις των συνέδρων που εκπροσώπησαν τους Αγροτικούς Συλλόγους οι οποίοι συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, μεταφέρθηκαν πλούσια πείρα και συμπεράσματα από την πολύμορφη αγωνιστική δράση και τις διεργασίες για την ανασύνταξη της συλλογικής οργάνωσης.


Αυτό που ιδιαίτερα αναδείχθηκε ήταν η αύξηση της δύναμης που σημείωσε τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία, μέσα από τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων και πολλαπλασιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στις εκλογές των Συλλόγων τους. Συγκεκριμένα, στους 5 Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στην ίδρυσή της το 2017 προστέθηκαν άλλοι 3 Σύλλογοι που ιδρύθηκαν ή επανασυγκροτήθηκαν μέσα από τις αγωνιστικές διεργασίες και τα μπλόκα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα στην Ομοσπονδία συμμετέχουν πλέον και 2 Σύλλογοι Κτηνοτρόφων. Οπως μάλιστα σημειώθηκε στον απολογισμό, ο αριθμός των αγροτών και κτηνοτρόφων που ψήφισαν στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων, από περίπου 300 που είχαν ψηφίσει στους Συλλόγους όταν συγκροτήθηκε η Ομοσπονδία, αυξήθηκε σε πάνω από 1.200 στις αρχαιρεσίες πριν το 2ο Συνέδριο.

Αναδείχθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η ερήμωση των χωριών από τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τα βασικά αιτήματα που διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλλά και τα επιμέρους που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, ενώ επισημάνθηκαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και του λαού μέσα από την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Παιδείας, των υποδομών, της ασφάλειας κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για μαζικότερη οργάνωση του αγροτικού κόσμου και μπήκαν στόχοι για δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, ενίσχυσης της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Πλούσια δράση και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στον απολογισμό της δράσης των προηγούμενων ετών προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαρούλης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, με τη μεγάλη μείωση πληθυσμού στους δήμους της Φθιώτιδας και τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη αλλά και τις επιπτώσεις τόσο στους αγρότες και κτηνοτρόφους όσο και συνολικότερα στον λαό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Φθιώτιδας, «η μείωση του πληθυσμού είναι 12,94%, τρεις και πλέον φορές πιο πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα, η Φθιώτιδα έχασε 20.475 κατοίκους μέσα σε μια δεκαετία. Ιδιαίτερα τώρα ο δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας είχε μείωση 23,3%, η Δομοκός 20,2%, η Λαμία 11,7%, ο δήμος Λοκρών 9%, της Μακρακώμης 15,5%, των Καμένων Βούρλων 9,8% και, τέλος, της Στυλίδας 10,5%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ΚΑΠ και των μνημονιακών νόμων, που λειτούργησαν ισοπεδωτικά και για άλλα κοινωνικά στρώματα, όπως οι επαγγελματίες, είναι πλέον ορατά. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συρρικνώνονται, αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο Γ. Μαρούλης.

Προχωρώντας στον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου διαστήματος, ο Γ. Μαρούλης στάθηκε αρχικά στο γεγονός της σημαντικής ενίσχυσης των δυνάμεων της Ομοσπονδίας, με την προσθήκη και νέων Συλλόγων στη δύναμή της και τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στις εκλογές και τις διαδικασίες των Συλλόγων:

«Εχει περάσει ικανός χρόνος ώστε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό της δράσης της Ομοσπονδίας, να δούμε πώς πορευτήκαμε έως τώρα αγωνιστικά, να κρίνουμε δηλαδή την πορεία μας, και να προγραμματίσουμε και να αποφασίσουμε τους μελλοντικούς αγώνες.

Το πρώτο συμπέρασμα που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε είναι ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, καταρχήν με την Ομοσπονδία μας, είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη που με συνέπεια δρα στον νομό Φθιώτιδας με τις κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνουμε μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς αποτελούμε συστατικό στοιχείο της.

Εκτός αυτού, η Ομοσπονδία έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των βιοπαλαιστών αγροτών και είναι σημείο αναφοράς στον νομό μας. Εχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συμπορευόμαστε σταθερά και να έχουμε στο πλευρό μας τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, άλλους φορείς του κινήματος όπως Σωματεία Συνταξιούχων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Εμπορικούς Συλλόγους κ.ά.

Η ΟΑΣΦ είναι η οργανωμένη δύναμη η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνέπεια, όρους συσπείρωσης για τους αγώνες, με πλαίσιο αιτημάτων που βγαίνουν ή ξεπηδούν, αν θέλετε, μέσα από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών».

«Καταφέραμε να αναδείξουμε ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά όλη την κοινωνία», επεσήμανε ο Γ. Μαρούλης, ενώ στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων.

Κλείνοντας, ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της δουλειάς και της δράσης των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, της δημιουργίας νέων Συλλόγων, «γιατί μόνο με ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα και μέσα από μαζικούς αγώνες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις για τα αιτήματά μας και λύσεις στα προβλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης

Στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη αναφέρθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Γιάννης Παπαδογιάννης από τον Αγροτικό Σύλλογο Δομοκού, υπογραμμίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν τη δύναμη που έχει στα χέρια του ο λαός.

Στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από την εκτίναξη της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής, καθώς και από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, και τόνισε ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να αποτρέψει τον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που έχει απομείνει στην ύπαιθρο.

Μία σημαντική κατάκτηση, που θα πρέπει να διασφαλιστεί και να δυναμώσει, χαρακτήρισε τη δημιουργία της Ομοσπονδίας αλλά και τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων ο Πέτρος Λάλος, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας, που δημιουργήθηκε μέσα στον αγώνα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Στάθηκε στα βήματα που έχουν γίνει, στα όσα κερδήθηκαν μέσα από τον αγώνα των τελευταίων ετών, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από τη δημιουργία των Αγροτικών Συλλόγων δόθηκε πνοή στα χωριά.

Τη δυναμική που δίνουν στον αγώνα των αγροτών η συλλογική οργάνωση της πάλης και η ύπαρξη της Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Κώστας Ζαρκαδούλας από τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας, ενώ η Βάσω Κυριάκου από τον Αγροτικό Σύλλογο Πελασγίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν για τη λειτουργία του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια «ώστε να παραμείνουμε αγρότες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συμβολή της Ομοσπονδίας στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στη Φθιώτιδα και στην ανάπτυξη νέων Αγροτικών Συλλόγων αναφέρθηκε ο Χρήστος Λιγδής από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης. Επεσήμανε τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων αγροτών στους Συλλόγους και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε δε την ανάγκη να ενταχθούν στο πλαίσιο διεκδίκησης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία, την άρδευση κ.λπ.

Στην αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Φθιώτιδας στάθηκε στην παρέμβασή του ο Χρήστος Πάσουλας από τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν οι κοινές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε Λαμία και Αταλάντη. Τόνισε κι αυτός τη μεγάλη συμμετοχή νέων ηλικιακά αγροτών, τόσο στη λειτουργία των Συλλόγων όσο και στα μπλόκα που στήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, για να προσθέσει ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο προσανατολισμός της δράσης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία και τη διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ