Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Να σταματήσει η κοροϊδία - τώρα όλοι στα ΒΑΕ!

«Στον Πειραιά το λιμάνι είναι βαθύ και δεν κάνετε το ένσημο βαρύ» διαδήλωσαν χτες οι λιμενεργάτες στους βιομήχανους

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (COSCO), με μπροστάρη το Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, με κύριο αίτημα: Την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων (ΒΑΕ) τώρα σε όλους τους λιμενεργάτες.

Στο αίτημα αυτό η COSCO, βάζοντας μπροστά τη συλλογική εργοδοτική ένωση, τον ΣΕΒ, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου που από το 2018 εντάσσει στα ΒΑΕ τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

«Εδώ και τώρα ένσημα ΒΑΕ» είναι το σύνθημα με το οποίο «στόλισαν» την πρόσοψη του κτιρίου του ΣΕΒ και το πεζοδρόμιο, ενώ ένα μεγάλο πανό που απλώθηκε μπροστά από τον ΣΕΒ έγραφε: «Στον Πειραιά το λιμάνι είναι βαθύ και δεν κάνετε το ένσημο βαρύ, τους Κινέζους κάνετε όλοι μαζί COSCO, D-Port, ΣΕΒ, κυβέρνηση».

Λιμενεργάτες 62 χρονών θα αναγκάζονται για επιπλέον χρόνια να σκαρφαλώνουν στα 30 μέτρα

«Την ώρα που στην τεράστια λίστα των εργατικών ατυχημάτων προστίθενται ονόματα των συναδέλφων μας, COSCO - D-PORT - ΣΕΒ και κυβέρνηση με κάθε είδους τεχνάσματα και τερτίπια υποχρεώνουν συναδέλφους μας που έχουν ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια με ΒΑΕ, να εργαστούν 5 ολόκληρα επιπλέον χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν χωρίς ΒΑΕ», σημειώνει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει αυτή η εγκληματική πρακτική κυβέρνησης και βιομηχάνων.


Πιο συγκεκριμένα, λιμενεργάτες στα 62 τους χρόνια θα αναγκάζονται για ακόμα πέντε χρόνια να σκαρφαλώνουν στα 20 και 30 μέτρα για να λύνουν και να δένουν τα «χρυσά» κουτιά, χωρίς καν βαρέα ένσημα! «Και μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα και γιατί εκατοντάδες συνάδελφοί μας υποφέρουν από σοβαρές μυοσκελετικές ασθένειες, χωρίς καν φυσικά να θεωρούνται επαγγελματικές ασθένειες», σημειώνει το Σωματείο.

Διαμηνύει μάλιστα ότι «δεν θα ανεχτούμε ούτε άλλη μία μέρα χωρίς την εφαρμογή των όσων μας αναλογούν» και απαιτεί: Εφαρμογή εδώ και τώρα των ΒΑΕ σε όλους τους εργάτες. Εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, χωρίς διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, να σταματήσει η ομηρία στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων και ΟΦΕ. Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η κινητοποίηση, εκπρόσωπος του ΣΕΒ παρέλαβε αίτημα από τους εργαζόμενους για συνάντηση με τον ΣΕΒ, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες μέρες.

Μας τρώνε ένσημα 11 ετών, παραβιάζουν ακόμα και τη δική τους νομοθεσία

Σε δήλωσή του, στη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτή τη στιγμή περίπου 600 εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας αλλά και του ΣΕΒ. «Θέλουν να μας φάνε ένσημα εδώ και 11 χρόνια, υπάρχει νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται, ενώ έχουν υπάρξει ερμηνευτικές εγκύκλιοι, έχουν έρθει επιτόπιες επιτροπές από τον ΕΦΚΑ, που έχουν πιστοποιήσει ότι η δουλειά μας είναι Βαρέα και Ανθυγιεινή, και αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζουν το αυτονόητο για εμάς που δουλεύουμε μέσα στο κρύο, μέσα στη ζέστη, με καιρικές συνθήκες απαράδεκτες, σηκώνοντας τόνους κάθε μέρα, και με δεκάδες εργατικά ατυχήματα», ανέφερε. Ακόμα επεσήμανε ότι την προβλήτα Ι από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τις χωρίζει μια καγκελόπορτα. Από τη μία μεριά της καγκελόπορτας, στην προβλήτα Ι οι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και από την άλλη μεριά της, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους και ότι είναι μονόδρομος η ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- «Εδώ και τώρα ένταξη στα ΒΑΕ» απαιτούν οι λιμενεργάτες της COSCO

-- Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Σε επιφυλακή για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών

-- Στους δρόμους με τα τρακτέρ κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες

-- Υπόθεση όλων ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου στη «Eurodrip»

-- Ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες Εργατικών Κέντρων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
«Δεν θα μας υπνωτίσουν στην αναμονή της προεκλογικής περιόδου»

Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των διαγωνισμών

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καταγγέλλοντας ως σκάνδαλο και ορισμό της ξεφτίλας το αντίτιμο στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και του δεδουλευμένου μόχθου που τους οφείλεται.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των δύο διαγωνισμών εκποίησης και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τις 15 Ιουλίου 2023, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού και της αναμονής της προεκλογικής περιόδου που καλλιεργεί η κυβέρνηση και δηλώνει την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Σημειώνεται ότι η β' φάση των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης ολοκληρώθηκε, αναδεικνύοντας προτιμητέο επενδυτή και στους δύο διαγωνισμούς την κοινοπραξία συμφερόντων «Περιστέρη - Δασκαλάκη», με την κυβέρνηση να κρατά «σιγήν ιχθύος». Και όπως σημειώνει το Σωματείο, «η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που γνωρίζουμε είναι στον "αέρα". Οι θέσεις εργασίας κάτω από την πίεση του αγώνα πήραν μια "ανάσα" 5μισι μηνών και πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονται τα ψηφισμένα προγράμματα ανεργίας της "κοινωφελούς εργασίας και της παγκοσμιοποίησης". Μετά τις εκλογές τι;», αναφέρει με αγωνία.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον ξέρουν στην κυβέρνηση τα σχέδια των επενδυτών, έχουν συναποφασίσει μαζί τους για τον τρόπο παράδοσης - παραλαβής, γιατί άραγε κρύβονται;».

«Το αντίτιμο της εκποίησης είναι ο ορισμός της ξεφτίλας. 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 4 ημερών παραγωγής, για τα μοναδικά μεταλλεύματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, για 1 εκατ. στρέμματα, 2 εκατ. τόνους νικελίου αξίας 60 δισ. ευρώ, για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, τον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, τις εγκαταστάσεις, τους 2 οικισμούς κ.τ.λ.», αναφέρει χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων...».

Αναδεικνύει ακόμα ότι «τα τελευταία 3 χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την απώλεια παραγωγής για την πλήρη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, κεφάλαια που θα μπορούσαν να την έχουν εκσυγχρονίσει και αναπτύξει εξασφαλίζοντας την εργασία μας, τα δικαιώματά μας, ανοίγοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Πετσόκοψαν τους μισθούς και τα δικαιώματα, παρέσυραν στην οικονομική εξαθλίωση, μαζί με εμάς, τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Εδώ και 6 μήνες, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη και η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει 1,8 εκατ. ευρώ ημερησίως, κατά απαίτηση των επενδυτών και εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει σταματήσει η λειτουργία της. Εδώ και 6 μήνες κατ' απαίτηση των επενδυτών και εντολή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουμε απολυθεί, βρισκόμαστε στην ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και περιμένουν τον χρόνο που θα μας πετάξουν σαν "στυμμένες λεμονόκουπες".

Μας ήθελαν να ήμασταν ήδη έξω από τις δουλειές μας και από τα σπίτια μας. "Βαρίδια" μας ονομάζουν. "Οι επενδυτές θα πάρουν την επιχείρηση χωρίς τους εργαζόμενους" λένε από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα», αναφέρει.

Καμιά υποχώρηση στον αγώνα που αφορά τη ζωή μας

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και όξυνση της πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του τρίχρονου μεγαλειώδους αγώνα που δίνουν.

«Εμείς είμαστε αυτοί που μετρούμε νεκρούς, σακατεμένους, αρρώστους, βάσανα, ανασφάλεια και ζημιές. Εμείς είμαστε αυτοί που έχτισαν τη ΛΑΡΚΟ με αίμα και ιδρώτα. Αυτοί την γκρέμισαν και εμείς θα την ξαναχτίσουμε. Εμείς είμαστε οι "σπιτονοικοκύρηδες" και οι επενδυτές που φέρνει η κυβέρνηση οι "μουσαφιραίοι".

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και το δημόσιο συμφέρον, είναι υπόλογη και υπόχρεη να απαντήσει για το τι έχει πράξει για την εξασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου μας.

Ο αγώνας και η αλληλεγγύη που έχει πραγματοποιηθεί μας κρατούν μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Προεκλογικά και κατά τη διάρκεια των εκλογών θα τον εντείνουμε, έτσι ώστε μετεκλογικά να είμαστε πιο δυνατοί εμείς, πιο αδύναμοι αυτοί που θα κυβερνήσουν, όποιοι και να είναι. Θα συνεχίσουμε μέχρι την νίκη».

Το Σωματείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση για συνάντηση και ενημέρωση των εργαζομένων, θα επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο το επόμενο 15ήμερο για το σύνολο των προβλημάτων και άμεσα θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, για να μην τους πιάσει η κυβέρνηση «στον ύπνο».

«`Η η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει μέσα από μία ενιαία λειτουργία, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία, στα πόστα μας και στα σπίτια μας, ή θα μας βρουν απέναντί τους», καταλήγει.

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια σε απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΠΑ Υποδομών (Λ. Μεσογείων 207) σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ), καλώντας σε συμμετοχή τα μέλη του και τους συναδέλφους στον κλάδο.

Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις απολύσεις 7 εργαζομένων που οι περισσότεροι απασχολούνται εδώ και περίπου 20 χρόνια, με συμβάσεις μέσω εργολάβου, αρχικά στη ΔΕΠΑ και στη συνέχεια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Να σημειωθεί ότι χθες το Σωματείο ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση, όμως η πρώτη απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο, κάτω από την πίεση που άσκησε το Σωματείο, ορίστηκε τελικά συνάντηση για σήμερα με αυτό το θέμα.

Το Σωματείο απαιτεί η ΔΕΠΑ Υποδομών να ανακαλέσει αμέσως τις απολύσεις και να μην προχωρήσει σε καμία άλλη μελλοντικά, ούτε σε οποιαδήποτε ενέργεια θίγει εργατικά δικαιώματα. Ακόμα, υπογραφή Σύμβασης αορίστου χρόνου απευθείας με τις εταιρείες για όλους τους εργαζόμενους και μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Κινητοποίηση χτες στην «Express Service»

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας οδικής βοήθειας «Express Service» στο Μαρούσι πραγματοποίησαν χθες δεκάδες πρώην εργαζόμενοί της οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί από αυτή, διεκδικώντας ο καθένας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η εταιρεία οφείλει στους πρώην εργαζομένους της γιατί δεν έχει καταβάλει μισθούς εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και αποζημιώσεις απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης. Οπως είπαν οι ίδιοι, η εταιρεία οφείλει και στους σημερινούς εργαζόμενους, αφού εδώ και πολλά χρόνια, και κυρίως από το 2013, ακολουθεί την ίδια τακτική, δηλαδή της καταβολής ενός ποσού ως έναντι του μισθού, χωρίς όμως να καταβάλλει ολόκληρο τον μισθό, και μ' αυτόν τον τρόπο συσσωρεύονται μεγάλα ποσά στο πέρασμα των χρόνων.

Στάση εργασίας σήμερα στον Ηλεκτρικό

Στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), λόγω έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ «EURODRIP»
Καταρρίπτονται οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της εργοδοσίας

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου απαιτούν σωματεία που χτες βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας

Με δυναμική παρουσία έξω από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Θήβα, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων έδωσαν συνέχεια στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Eurodrip».

Μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας και την πλατιά αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της περιοχής όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βιομηχανιών της χώρας, κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για να μην περάσει η απόλυση του προέδρου του Σωματείου της «Eurodrip», Γιώργου Νικολάου, η οποία αποτελεί ένα συνολικότερο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων της περιοχής.

Εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκρατίας που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης. Την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να στέλνονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, που καταγγέλλουν την απόλυση και το όργιο τρομοκρατίας και διώξεων που εξαπέλυσε η εργοδοσία, υποβάλλοντας μήνυση και οδηγώντας στο αστυνομικό τμήμα συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Αναδείχθηκε η πραγματική αιτία της απόλυσης

Στο μεταξύ, προθεσμία μιας βδομάδας για την εξωδικαστική επίλυση και την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου της «Eurodrip» έδωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, αναβάλλοντας τη χτεσινή συζήτηση της εργατικής διαφοράς.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαδικασίας, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και μέχρι να αποφασιστεί η αναβολή, ο απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που παρέστησαν και ο νομικός τους εκπρόσωπος κατέρριψαν τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς της εργοδοσίας και απέδειξαν ότι η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι το χτύπημα του Σωματείου.

«Η εργοδοσία και τα όσα ισχυρίστηκε η εκπρόσωπός της δεν στοιχειοθετούν "σπουδαίο" λόγο για την απόλυση προέδρου Σωματείου, κάτι που με ευκολία έγινε αντιληπτό από όλους όσοι βρεθήκαμε σήμερα στη συζήτηση που έγινε. Οι αόριστες γενικολογίες δεν μπόρεσαν να κρύψουν πως η πραγματική αιτία για την παράνομη εκδικητική απόλυση και συκοφάντηση του προέδρου είναι η συνδικαλιστική του δράση, η επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" και να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στο να οργανώνονται και να διεκδικούν. Αυτό το είδαμε εξάλλου και από τη στάση των διευθυντικών στελεχών τη μέρα της απεργίας, το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν, τις μηνύσεις σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, τις αγωγές σε συνδικάτα», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος».

«Δόθηκε προθεσμία για να λυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά, αλλά και γιατί η εκπρόσωπος της εταιρείας δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε αυτά που επικαλείται η εταιρεία για την απόλυση του προέδρου. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης», σημειώνει από την πλευρά του ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συζήτηση της εργατικής διαφοράς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί, κανένας μόνος του»

Mια ακόμα έξωση αποτράπηκε, με ασπίδα σωματεία και φορείς

Η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε την έξωση στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε την έξωση στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
«Κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί, κανένας δεν θα μείνει μόνος του», διαμήνυσε μαζικά ο εργαζόμενος λαός με τη δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης που πραγματοποίησε, χτες το πρωί, έξω από το σπίτι οικογένειας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, που κινδυνεύει με έξωση.

Εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, κάτοικοι της περιοχής, γείτονες, λίγο πριν χαράξει άρχισαν να κατακλύζουν κυριολεκτικά το σπίτι της οικογένειας, δημιουργώντας μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση της οικογένειας του Χρήστου Δερβένη και της Μαρίνας Κεντρωτή ότι χτες το πρωί θα έπρεπε να φύγει από το σπίτι καθώς θα επιχειρούνταν η έξωσή της. Μια ακόμα επιχείρηση που αποτράπηκε κάτω από τη μαχητική και μαζική αντίδραση σωματείων αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και συνταξιούχων, του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Γυναικών Θέρμης. Ο δικαστικός κλητήρας και το «συνεργείο» της έξωσης δεν έφτασαν ποτέ. Ετσι, με ασπίδα προστασίας τον ίδιο τον λαό, εμποδίστηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση από το σπίτι της επειδή την περίοδο της κρίσης αδυνατούσε να πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου και όταν στη συνέχεια είχε τη δυνατότητα και ζήτησε διακανονισμό ώστε να αρχίσει να πληρώνει, το fund όπου είχε περιέλθει το δάνειο, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και προχώρησε στον πλειστηριασμό. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ακίνητο πέρασε στα χέρια της εταιρείας ακινήτων του ίδιου fund.

Στις αρχές του έτους, εκδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού που κατέθεσε η οικογένεια και ακόμα αναμένεται η απόφαση. Ομως, οι «ιδιοκτήτες» προχωρούν τις διαδικασίες για την έξωση.

Η απάντηση δόθηκε με τα συνθήματα που ακούγονταν δυνατά όλη μέρα χτες από το πρωί, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» και «Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος, όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός».

Παράλληλα, εκπρόσωποι των σωματείων και των άλλων φορέων πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση μέσα στο χωριό των Βασιλικών και κάλεσαν όλο τον λαό να σταθεί στο πλευρό τους. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό», δήλωναν κάτοικοι του χωριού εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Αλλωστε, στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση βρίσκονται πολλοί, «σήμερα αυτοί, αύριο εμείς», όπως έλεγαν.

«Οσο τα "κοράκια" των funds και των μεγάλων τραπεζικών ομίλων θα προσπαθούν να κλέβουν λαϊκές περιουσίες, με τις πλάτες κυβέρνησης - ΕΕ, εμείς θα είμαστε απέναντί τους για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους», σημείωσε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια αρπαγής λαϊκής περιουσίας».

Στο ίδιο πνεύμα, την αποφασιστικότητα να μπουν εμπόδια στο ξεσπίτωμα του λαού μετέφεραν ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Σωματείου Δερμάτινων - Γουναρικών και μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΘ, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Φάνης Καρκατζούνης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θέρμης.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Αυτό γίνεται πράξη και σήμερα», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση της λαϊκής κατοικίας στις τράπεζες και τα «κοράκια» των funds. Και τόνισε ότι «με πιο δυνατό ΚΚΕ θα γίνουν πιο αδύναμοι και τα "κοράκια" και το πολιτικό τους προσωπικό».

Στα Γιάννενα

Την προσπάθεια αρπαγής πρώτης κατοικίας χαμηλοσυνταξιούχων των 450 ευρώ από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία πλειστηριασμού.

Η υπόθεση αφορά ζευγάρι υπερήλικων συνταξιούχων στην Ανατολή Ιωαννίνων - ο ένας με 60% αναπηρία - που έλαβαν δάνειο επισκευής του σπιτιού τους το 2008 από την Εθνική Τράπεζα και λόγω της κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων υγείας του παιδιού τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το δάνειο μεταβιβάστηκε από την Εθνική Τράπεζα σε ιρλανδικό fund και αυτό με τη σειρά του μεταβίβασε τις διαδικασίες του πλειστηριασμού - αρπαγής στη γνωστή πλέον εταιρεία «κορακιών» «devalue Greece».

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι για το κύμα των μαζικών πλειστηριασμών υπεύθυνοι είναι «το κράτος των εργοδοτών και των τραπεζιτών με τα κόμματά τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ» και υπογραμμίζει ότι «χιλιάδες πλειστηριασμοί που προβλέπονται το 2023 είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης». «Ολες οι κυβερνήσεις κόβουν και ράβουν η μία πάνω στην άλλη, εξοπλίζοντας τα αρπακτικά, με αποκορύφωμα το ιδιώνυμο του ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει αγωνιστές στα δικαστήρια όταν εναντιώνονται στους πλειστηριασμούς», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, για να τονίσει ότι μόνη διέξοδος είναι η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση των εργαζομένων για να μη βρεθούν στον δρόμο λαϊκές οικογένειες και όχι η αναζήτηση επίδοξων «σωτήρων» που δεν υπάρχουν. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να ανασταλεί κάθε διαδικασία πλειστηριασμού, να γίνει ρύθμιση δόσεων στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, με διαγραφή όλων των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.

Αμεσες διεκδικήσεις για να μπορέσουν να ζουν από την παραγωγή τους

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του και είναι αυτό που αποφασίστηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα - ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματά τους, και διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και να ζουν από τον μόχθο τους:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής, παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5 έως 10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών από καιρικά φαινόμενα, φαινομένων αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κ.λπ. Ειδικά για το βαμβάκι διεκδικούν αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

-- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα, και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια, που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος, και η σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες, για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν την καλλιέργεια και τη νέα χρονιά.

-- Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με νέα μπλόκα και πολύμορφες δράσεις κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας, νέα τρακτέρ βγαίνουν σε όλη τη χώρα

Με νέα τρακτέρ ενισχύεται το μπλόκο της Καρδίτσας
Με νέα τρακτέρ ενισχύεται το μπλόκο της Καρδίτσας
Με τα μπλόκα να αυξάνονται και να ισχυροποιούνται, με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια, να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

Εναν αγώνα σε διαρκή αναμέτρηση με τον κρατικό αυταρχισμό και τις συκοφαντίες που εξαπολύουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της και που τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ «θάβουν» όταν δεν διαστρεβλώνουν.

Απαντώντας μάλιστα στις «εθιμικές» συκοφαντίες της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της για τις κινητοποιήσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν ότι βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που ροκανίζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι αλλά και τις συχνές ζημιές στην παραγωγή.

Μάλιστα, το ήδη ισχνό εισόδημα τους αναμένεται να μειωθεί κι άλλο από το νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές τους για τον ΕΦΚΑ, σε κύρια σύνταξη και Υγεία, που επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Πρακτικά η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ξεκινά από 144 και φτάνει τα 384 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση του καθενός.

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας, νέα τρακτέρ βγαίνουν στην υπόλοιπη Θεσσαλία

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΩΤΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ - ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΩΤΑ
Με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε χτες το μπλόκο που έχει στηθεί κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας (υπολογίζεται ότι στο μπλόκο παραμένουν περίπου 500 τρακτέρ) ενώ το μεσημέρι οι αγρότες απέκλεισαν ξανά με τα πόδια τον Ε65.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου συνεδρίασε ξανά χτες το απόγευμα όπου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι περιοδείες στα χωριά για να μαζικοποιηθεί κι άλλο το μπλόκο, ενώ στον προσανατολισμό τους είναι κι άλλες πολύμορφες δράσεις με σκοπό την αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και στην υπόλοιπη Θεσσαλία: Στη Λάρισα, οι αγρότες του δήμου Κιλελέρ θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, μετά από μαζική σύσκεψη χτες, αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους και να στήσουν μπλόκο αύριο Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ. έξω από τον Τύρναβο.

Τις επόμενες μέρες θα βγάλουν τρακτέρ στον δρόμο Λάρισας - Κοζάνης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας.

Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας, όπου καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται συγκέντρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αποφασισμένοι και σε Πέλλα - Ημαθία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία, που καθημερινά ενισχύουν τα μπλόκα τους και προετοιμάζονται για κλιμάκωση σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο μπλόκο στο Μεσημέρι Εδεσσας, οι αγρότες, κυρίως κερασοπαραγωγοί, καθημερινά πληθαίνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τη δράση τους, αφού, ειδικά μετά την έκδοση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν τον Ιούνη από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επιβεβαιώνεται ότι δεν θα αποζημιωθούν, παρά ίσως με λίγα ψίχουλα, ενώ έχασαν το 70% της παραγωγής τους.

Στα μπλόκα παραμένουν δυναμώνοντάς τα οι αγρότες σε Αρνισσα (κόμβος Αλυσίδα), Σκύδρα (Μαυροβούνι και Πλεύρωμα).

Παράλληλα, οι αγρότες από τα χωριά του δήμου Πέλλας ενισχύουν το μπλόκο στο Γυψοχώρι, ενώ χτες το απόγευμα συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία που έγινε στα Γιαννιτσά με πρωτοβουλία σωματείων και άλλων φορέων του νομού.

Οι αγρότες από την περιοχή της Αλμωπίας οργανώνουν σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στην Αριδαία, προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα στον κόμβο της Κουλούρας, στον κόμβο στην Τάφρο 66 και στη διασταύρωση Νάουσας. Χτες το πρωί οι αγρότες από το μπλόκο της Τάφρου 66 που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, μαζί με συναδέλφους τους από τη Νάουσα που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

ΑΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΑΡΓΟΣ
Στο πλευρό τους παραβρέθηκε ο Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, Γιάννης Τσεχελίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στην Ηλεία, στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος της διασταύρωσης του Πελοπίου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Συλλόγων Πελοπίου και Περιχώρων, Καυκονίας και Χελιδονιού.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και απαίτησαν μεταξύ άλλων μέτρα για την ανύπαρκτη τιμή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αλλά και να αποδοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Δίπλα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους βρέθηκαν η ΕΛΜΕ του νομού με την πρόεδρό της, Στέλλα Αναστασίου, και η Ομάδα Γυναικών Πύργου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την Σία Ξενοστάθη. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Ηλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, Αγγελος Κολόσακας και Γιώργος Γεωργούλης, αντίστοιχα.

Προχωρώντας σε κλιμάκωση της πάλης, η Ομοσπονδία καλεί σε πανηλειακό συλλαλητήριο στον Πύργο, την Τρίτη 7 Φλεβάρη με προσυγκέντρωση στις 11.40 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου.

Στην Αιγιάλεια, παραγωγοί της περιοχής προχώρησαν σε συγκέντρωση χτες το πρωί στην Παναιγιάλεια Ενωση και συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών στο ίδιο ύψος. Παράλληλα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη διοίκηση της ΠΕΣ ΑΕ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για τη στήριξη της κορινθιακής σταφίδας, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης τις επόμενες μέρες.

Τα τρακτέρ παραμένουν στην πλατεία του Καινούργιου όπως και στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Βόνιτσας - Λευκάδας στην Αιτωλοακαρνανία.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στην Πυργέλα της Αργολίδας, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να πραγματοποιούν πορεία στο Αργος με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και συνεταιρισμών του νομού. Οι αγωνιζόμενοι παραγωγοί κατέληξαν στη ΔΕΗ στο Αργος, όπου παρέταξαν τα μηχανήματά τους και παραμένουν εκεί, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αργους - Κορίνθου. Στο σημείο αυτό άλλωστε ο Σύλλογος καλεί αύριο, Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., σε σύσκεψη, πραγματοποιώντας περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά.

Στη Μεσσηνία τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στον σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στην πλατεία του Χανδρινού. Καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις δύο περιοχές πραγματοποιούν ενημερώσεις στα χωριά, καλώντας σε κλιμάκωση.

Στη Λακωνία, σε μαχητική συγκέντρωση με τα οχήματά τους, προχωρώντας και σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας Ευρώτα στη Σκάλα, προχώρησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ευρώτα.

Να «αλλάξει σελίδα» το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Κάλεσμα των συνδικαλιστών της ΔΑΣ στους αντιπροσώπους του 32ου Συνεδρίου

Κάλεσμα στήριξης στους αντιπροσώπους που συγκροτούν το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απευθύνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Τονίζουν ότι η μαζική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ «είναι η προοπτική για να "ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ" το Εργατικό Κέντρο. Για να βγει από το τέλμα και την ανυποληψία. Για να γίνει δεύτερο σπίτι για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέα και νέο. Για να αποκτήσει ζωντάνια, συλλογική λειτουργία, δράση, για να γίνει πραγματική κυψέλη των συνδικάτων, να δώσει ώθηση στη λειτουργία και τη μαζικοποίησή τους. Για να εκφράσει με συνέπεια τις αγωνίες, τα αιτήματα, το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Γιατί, όπως εξηγούν, «ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Αθήνας. Ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όλου του λαού».

Θυμίζουν άλλωστε ότι η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ προσπάθησε είτε με την αδράνειά της είτε με την υπεράσπιση της πολιτικής των επιχειρηματικών ομίλων να υπονομεύσει τους αγώνες των τελευταίων χρόνων. Και αναδεικνύουν τη «μεγάλη ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ - όσες αποχρώσεις και αν έχουν, όπως και αν βαφτίζονται - που συγκροτούν το προεδρείο για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας». Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω προβάλλουν πλαίσιο αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, «προωθούν τη γραμμή του "κοινωνικού εταιρισμού" και έδωσαν επιπλέον όπλα στη μεγαλοεργοδοσία για την ανατροπή θεμελιωμένων δικαιωμάτων με την υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις μισθών, την εξάπλωση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε χώρους δουλειάς και κλάδους».

Από την άλλη, ξεκαθαρίζουν ότι «μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ανάγκη για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να ριζώσει η οργανωμένη απάντηση σε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Να γίνουν όλα τα συνδικάτα - και το ΕΚΑ - όργανο πάλης και υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων.

Απαλλαγμένο από την επιρροή της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, από τις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου.

Η άνοδος του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ θα δώσει νέα ώθηση και νέες δυνατότητες στην οργάνωση της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης στην Αθήνα».

Καλεί τους αντιπροσώπους να κάνουν κριτήριό τους την πορεία και τη δράση Εργατικών Κέντρων «που άλλαξαν χέρια, που στη διοίκησή τους αναδείχτηκαν πρωτοπόροι αγωνιστές όπως στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, στην Εύβοια και τα μετέτρεψαν από "νεκροταφεία" σε ζωντανά και πρωτοπόρα όργανα πάλης των εργαζομένων, ανοιχτά για όλα τα συνδικάτα, με δημοκρατική - συλλογική λειτουργία και με πολύμορφη δραστηριότητα για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αυτά πρέπει να ζυγίσει καλά κάθε εργαζόμενος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος, απ' όποια παράταξη και αν έχει εκλεγεί, με τις επιμέρους διαφωνίες και παρατηρήσεις που μπορεί να έχει, που θα δοκιμάζονται άλλωστε και θα κρίνονται μέσα στην ίδια την πάλη».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέες δυνατότητες αποτυπώνει η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

«Αγαστή» η συνεργασία των συνδικαλιστών των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σε κοινά ψηφοδέλτια ακόμα και με μέλη της Χρυσής Αυγής!

Νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης, για ενίσχυση της αναμέτρησης με την εργοδοσία, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις της, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, τα συνέδρια των οποίων πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο και στα οποία οι συνδυασμοί των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί και με άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, είτε αποσπούν την πλειοψηφία είτε καταγράφουν διακριτή άνοδο. Πρόκειται για διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει και του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (4 - 5 Φλεβάρη) πραγματοποιείται το συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, της Αθήνας.

Τα Εργατικά Κέντρα στα οποία ηγούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι άλλωστε αυτά που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν τον πυρήνα της οργάνωσης πανελλαδικών κινητοποιήσεων, έβαλαν πλάτη μαζί με εκατοντάδες σωματεία και Ομοσπονδίες για τον μαχητικό συντονισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, μπροστά σε μεγάλες αναμετρήσεις: Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τα εισοδήματα, για τις ΣΣΕ, για την Υγεία, για τη λαϊκή κατοικία ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.λπ. Με πρωτοβουλία αυτών των Εργατικών Κέντρων δυνάμωσε αυτή η πανελλαδική συντονισμένη δράση, όπως αποτυπώθηκε και σε μεγάλες συσκέψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ηπειρο και αλλού, δίνοντας ώθηση στη συσπείρωση των εργαζομένων «από τα κάτω», στο ζωντάνεμα των σωματείων.

Στον αντίποδα στέκονται όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις με ευθύνη δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουν τη χρεοκοπημένη γραμμή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, μια γραμμή εγκλωβισμού των εργαζομένων στα «θέλω» του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας. Που φέρνει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπροστά σε όλο και πιο αιματηρές θυσίες, μετατρέποντας έτσι και τα Εργατικά Κέντρα σε «κουφάρια» μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων.

Μεγάλη μάχη για το συνδικαλιστικό κίνημα της Αττικής το συνέδριο του ΕΚΑ

Ειδικά για την Αττική, το μεθαυριανό Συνέδριο του ΕΚΑ είναι μια ακόμα μεγάλη μάχη για τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αφού η ενίσχυση του ψηφοδελτίου τους θα σηματοδοτήσει και την ενίσχυση της ταξικής πάλης, θα δώσει νέα δύναμη στα εργατικά σωματεία μπροστά στην «επόμενη μέρα» της έντασης της επίθεσης της εργοδοσίας στην εργατική τάξη, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ είναι απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε μεγάλα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς. Πρώτη δύναμη επίσης είναι το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, έχοντας καθοριστική συμβολή στην οργάνωση αγώνων που σφράγισαν την πάλη των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, όπως στα βαπόρια, στις προβλήτες του ΟΛΠ (COSCO), στη Ζώνη του Περάματος κ.α.

Ελπιδοφόρα αλλαγή σελίδας με ανατροπή συσχετισμών

Μεγάλη κατάκτηση για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η αλλαγή των συσχετισμών που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, όπου η ΔΑΣ, «πατώντας» στην πλούσια δράση που αναπτύσσουν δεκάδες σωματεία της πόλης, είναι πλέον πλειοψηφία στη διοίκησή του. Σήμερα το Εργατικό Κέντρο αποτελεί την καρδιά και τον οργανωτή των εργαζομένων και των σωματείων της πόλης, είναι σημείο αναφοράς και «πανταχού παρών» για κάθε πρόβλημα, πραγματικό αγωνιστικό αποκούμπι για κάθε χώρο δουλειάς.

Παρόμοια ήταν η «αλλαγή σελίδας» που σηματοδότησαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας τον Σεπτέμβρη του 2021, με τη ΔΑΣ να αναδεικνύεται απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση. Μία ακόμα επιτυχημένη μάχη που, όπως επισήμαιναν τότε οι συνδικαλιστές, ήταν το επιστέγασμα της σκληρής προσπάθειας να ζωντανέψουν τα σωματεία «από τα κάτω» και των μαχών που δόθηκαν ειδικά στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τον Ιούνη του 2022, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναδείχθηκε επίσης πρώτη δύναμη, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε ψήφους και έδρες, αποτέλεσμα που σηματοδοτεί την προοπτική μετατροπής του ΕΚ σε αποκούμπι των εργαζομένων και των αγώνων τους, ενώ σήμανε την ήττα για τις δυνάμεις της νοθείας και του εκφυλισμού. Στο Συνέδριο η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 53 ψήφους και 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 35 ψήφους και 5 έδρες στο προηγούμενο Συνέδριο), ένα αποτέλεσμα - δικαίωση για τους ίδιους τους εργαζόμενους της Εύβοιας, κόντρα στον εκφυλισμό όπου είχε οδηγήσει το Εργατικό Κέντρο η ηγετική ομάδα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Επιπλέον, στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, τον Απρίλη του 2022, το «Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις έδρες, παίρνοντας 41 ψήφους και 6 έδρες, ενώ η «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 3 έδρες και η ΕΠΑΝ (ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) 2 έδρες.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Να σημειωθεί ότι στην ίδια αγωνιστική τροχιά κινούνται μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μετά και τα πρόσφατα συνέδριά τους επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν με το στρατόπεδο της εργατικής τάξης και των αναγκών της.

Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη σε ψήφους αναδείχθηκε η «Εργατική Συσπείρωση» και στο πρόσφατο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τον Γενάρη που μας πέρασε, παίρνοντας 58 ψήφους και 8 από τις 13 έδρες (από 55 ψήφους και 8 έδρες στο προηγούμενο Συνέδριο).

Στην Αρτα, στο Συνέδριο που έγινε επίσης μέσα στον Γενάρη, για πρώτη φορά στα χρονικά του Εργατικού Κέντρου οι εργαζόμενοι έδωσαν το 100% των ψήφων και το σύνολο των εδρών στο ΔΣ στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», την οποία συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Στη Νάουσα, ακόμα πιο δυναμωμένο βγαίνει το Εργατικό Κέντρο από το πρόσφατο Συνέδριό του, έχοντας πετύχει συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων μέσα από τα σωματεία και τη δράση τους. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ έχει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση, με 13 στις 13 έδρες.

Ανοδος καταγράφεται για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), τον Μάρτη του 2022, όπου η «Εργατική Ενότητα» αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους. Παρά την προσπάθεια να μην αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, με νοθείες, εκβιασμούς κ.λπ., οι ταξικές δυνάμεις διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη δύναμη, εκλέγοντας 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ και 2 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 7 έδρες και 1 αντιπρόσωπο στο προηγούμενο Συνέδριο).

«Συμμαχίες» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή

Αν τα παραπάνω Εργατικά Κέντρα αποτελούν παραδείγματα για τη ζωντανή λειτουργία τους, την καθημερινή τους αγωνιστική δράση και παρέμβαση, το αντίθετο συμβαίνει με τα Εργατικά Κέντρα στα οποία πλειοψηφούν συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούνται από στελέχη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Εκεί, συνηθισμένη εικόνα είναι οι «κλειστές πόρτες» για τους εργαζόμενους, οι συνδιαλλαγές με την εργοδοσία, η υπονόμευση κάθε αγωνιστικής δράσης που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων, τα οποία κατά τα άλλα στήνουν «ομηρικές μάχες» στα έδρανα της Βουλής και στα τηλεπαράθυρα, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, στα Εργατικά Κέντρα συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια, μοιράζονται μεταξύ τους τις «καρέκλες», με συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Εχουμε και λέμε: Την ίδια στιγμή που η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σκυλοκαβγαδίζουν για το ποιος είναι με τη «δημοκρατία» και ποιος με την «εκτροπή», οι συνδικαλιστές τους έχουν συνεργαστεί συγκροτώντας κοινά ψηφοδέλτια σε 14 Εργατικά Κέντρα, μαζί και με αυτούς του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ). Πιο συγκεκριμένα, συνεργάζονται σε Κοζάνη, Κέρκυρα, Καστοριά, Ορεστιάδα (χωρίς την ΠΑΣΚΕ), Καρδίτσα, Ηράκλειο, Κατερίνη, Χίο, Κόρινθο, Ρόδο, Λακωνία, Θήβα (χωρίς τη ΔΑΚΕ), Ελασσόνα, Μεσολόγγι.

Εκεί μάλιστα που έχουν ξεπεράσει ακόμα και τον εαυτό τους είναι στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΑΚΕ (ΝΔ), μαζί και με στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος δήμαρχος με την εγκληματική συμμορία!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ