Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτούν δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στη διαρκή ανασφάλεια

Χιλιάδες «στον αέρα» λόγω της επικείμενης λήξης του προγράμματος. Κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με αποφάσεις που πήραν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, καθώς το πρόγραμμα πλησιάζει στη λήξη του, με αποτέλεσμα περίπου 25.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται προ των πυλών της ανεργίας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντήθηκε με την Ε. Γιώτη, γενική γραμματέα Ενίσχυσης της Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι ...δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για «λήξη σύμβασης», ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση του προγράμματος.

Ο Σπ. Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πίεση λόγω της αγωνιστικής στάσης των εργαζομένων και προσπαθεί να δρομολογήσει «λύσεις - ασπιρίνες». Ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη δουλειά. Ακόμα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ την Τρίτη 17 Γενάρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους κατήγγειλε την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, θύμισε την άρνηση των άλλων κομμάτων να καταργήσουν το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μερική δουλειά, τα μερικά δικαιώματα, η μερική ζωή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γενικευτεί ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και κλείνοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Τραγικός θάνατος εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου: Θερίζουν τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ - απεργιακή απάντηση στις 17 Γενάρη

-- ΛΑΡΚΟ: Την Κυριακή 15 Γενάρη η μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων

-- Πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις για την Υγεία

-- Βιοπαλαιστές αγρότες: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Μέτρα προστασίας και μόνιμη - σταθερή δουλειά απαιτούν οι εργαζόμενοι

Απεργιακή - διεκδικητική απάντηση κόντρα στο καθεστώς που κάνει «καθημερινότητα» τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους και στις Περιφέρειες ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ την Τρίτη 17 Γενάρη, με αιτήματα για λήψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τα ΔΣ των Σωματείων να συνεδριάσουν και να οργανώσουν τοπικές και γενικές συνελεύσεις προκειμένου να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η επιτυχία της απεργίας.

Την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη απεργίας προκάλεσε το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα την εργαζόμενη στην καθαριότητα στον δήμο Ξυλόκαστρου.

Οπως τονίζει η ΔΑΣ, «από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με τον δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη "Διαύγεια" ή στο σύστημα "Εργάνη". Μόλις στις 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως διά μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε μέρες (!), από 5/1/2023 έως 9/1/2023. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μητέρα δεν θα γυρίσει ποτέ σπίτι της και στα παιδιά της, θύμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου και του κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό».

Αναφερομένη στις αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει πως «πίσω από κάθε νεκρό, σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών». Είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έχουν αδειάσει τους δήμους από μόνιμο προσωπικό, ενώ προωθούν ελαστικές μορφές εργασίας. Παράλληλα έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας και «έχουν θεσμοθετήσει ο τεχνικός Ασφαλείας και ο γιατρός Εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες τον μήνα σε κάθε δήμο, ακόμα κι αν έχουν γίνει οι διαδικασίες σωστά και υπάρχει εν ενεργεία σύμβαση. Για εκπαίδευση του προσωπικού, σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανση των οχημάτων, ούτε λόγος».

«Αρκετά ματώσαμε. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε», σημειώνει η ΔΑΣ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, προβάλλοντας τα αιτήματα:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον τεχνικό Ασφαλείας και τον γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό «ατύχημα» και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών.
  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016 - '17, μόνιμες προσλήψεις.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα με αυτουργούς τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές τους

Την τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς αναδεικνύει το πρόσφατο «δυστύχημα» στο Ξυλόκαστρο με θύμα την 45χρονη ανασφάλιστη εργαζόμενη

Μεροκάματο σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο

INTIME NEWS

Μεροκάματο σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο
Το έγκλημα διαρκείας σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ, που δουλεύουν σε συνθήκες «κίνδυνο - θάνατο», ήρθε να αναδείξει για μια ακόμα φορά το τραγικό εργατικό «δυστύχημα» στο Ξυλόκαστρο, με θύμα την 45χρονη γυναίκα - μητέρα 5 παιδιών, που ανεβασμένη στο απορριμματοφόρο πάλευε για το μεροκάματο.

Η εργαζόμενη, που την περασμένη Κυριακή βγήκε για το τελευταίο δρομολόγιο και δεν επέστρεψε ποτέ από τη δουλειά, αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι δούλευε «μαύρα», μαζί και με άλλους συναδέλφους της, πιθανά στο ίδιο συνεργείο που λειτουργούσε το απορριμματοφόρο. Η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου σε μια εξοργιστική κίνηση έσπευσε να κάνει αναγγελία πρόσληψης μετά τον θάνατό της, χαρακτηρίζοντάς την «εκπρόθεσμη» και αξιοποιώντας τα γνωστά νομικά παραθυράκια της «ασυλίας» για την εργοδοσία που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις. Πρόκειται για κινήσεις που παραπέμπουν σε καθεστώς σύγχρονου «σκλαβοπάζαρου», με θύματα ειδικά πιο ευάλωτες ομάδες των μεροκαματιάρηδων, προκαλώντας ερωτήματα για το κατά πόσο αξιοποιούνται γενικευμένα από τοπικές αρχές και κυβερνητικά επιτελεία.

Βαρύς φόρος αίματος στους δήμους

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θρηνούν περισσότερους από 60 συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο τα τελευταία 8 χρόνια (!), ένας τραγικός απολογισμός, κι αυτός σύμφωνα μόνο με τις καταγραφές από μέσα μαζικής ενημέρωσης, χώρια δηλαδή από όσα κουκουλώνονται. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν σακατευτεί από σοβαρά «ατυχήματα» ή έχουν άλλους ελαφρότερους τραυματισμούς. «Ατυχήματα», θανατηφόρα και μη, συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας, συνήθως αφορούν συνοδούς απορριμματοφόρου και πολλοί από αυτούς είναι συμβασιούχοι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εκτίναξη των εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους των ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια πάει χέρι χέρι με το ξήλωμα της μόνιμης εργασίας, με τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τις εργολαβίες κ.ο.κ. Ενα πλαίσιο που προωθείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις, για να μειώνεται το «εργατικό κόστος», αλλά και για να εντείνεται η επιχειρηματική δράση στους δήμους. Ετσι, εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ή ανειδίκευτοι, οι λεγόμενοι «ωφελούμενοι» - όμηροι των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, καλούνται ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία να ανέβουν για πρώτη φορά σε σκουπιδιάρικο, να κάνουν άλλες εργασίες στο «πράσινο», τεχνικές εργασίες κ.λπ., με τα τραγικά «ατυχήματα» να είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι, για παράδειγμα, συχνό φαινόμενο σε εργάτη οδοκαθαριστή, που έχει προσληφθεί με κάποια μορφή προσωρινής απασχόλησης, να ζητείται να συνοδέψει απορριμματοφόρο.

Τα θανατηφόρα «ατυχήματα» και το σακάτεμα εργαζομένων είναι λοιπόν απόρροια της στρατηγικής που ακολουθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με αυτή την έννοια είναι προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα. Συνυπεύθυνες στους ΟΤΑ η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ματώνει η εργατική τάξη για τη μείωση του «εργατικού κόστους»

Η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι μεταξύ άλλων η μείωση του μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα δικαιώματα και η υποκατάστασή του - έως ένα βαθμό - από εργαζόμενους με μορφές προσωρινής απασχόλησης, η οποία αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια, καθιστά τους εργαζόμενους περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις και διευκολύνει την εντατικοποίηση της εργασίας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμα η έλλειψη προσωπικού, που επίσης οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, η 24ωρη λειτουργία υπηρεσιών, η νυχτερινή εργασία, τα κυκλικά ωράρια εργασίας.

Παράλληλα, τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως «κόστος» προς περιορισμό από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές κι έτσι στραγγαλίζονται στο όνομα των «πλεονασμάτων». Η εξασφάλιση της προληπτικής συντήρησης, η ύπαρξη συστημάτων ασφάλειας στα απορριμματοφόρα και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς, η χρήση μέσων προστασίας από πτώση από ύψος και η χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας είναι μέτρα που δεν παίρνονται συστηματικά. Αντίστοιχα απουσιάζει και η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων και η οργάνωση της εργασίας με κριτήριο την υγεία και την ασφάλεια (ωράρια, επάρκεια προσωπικού, ρυθμός εργασίας).

Ενα άλλο μέτρο που δεν τηρείται είναι η πραγματοποίηση των, προβλεπόμενων από τον νόμο, ιατρικών εξετάσεων στο προσωπικό, όπως και των εμβολιασμών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προστασία της υγείας των εργαζομένων. Υπάρχουν δήμοι που είτε δεν κάνουν εμβόλια είτε προσπαθούν με διάφορες μεθοδεύσεις να αποποιηθούν τη σχετική δαπάνη. Ακόμα σε πολλούς δήμους δεν παρέχονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας με επάρκεια ή παρέχονται ακατάλληλα είδη τους.

Οσον αφορά τον επαγγελματικό κίνδυνο οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς τέτοιους παράγοντες, που βέβαια δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά. Υπάρχει για παράδειγμα η εκτίμηση πως σε κάθε θάνατο από εργατικό «ατύχημα» υπολογίζεται ότι αναλογούν άλλες τέσσερις - πέντε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες. Επιβάρυνση συνεπάγεται και η επίθεση στον θεσμό των ΒΑΕ, η οποία στερεί τη συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία προκειμένου να προστατευτούν από την έκθεση σε ένα ιδιαίτερα βαρύ και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση όλο και «ξεδοντιάζεται» η Επιθεώρηση Εργασίας, με τη σημερινή κυβέρνηση να την έχει μετατρέψει σε «Ανεξάρτητη Αρχή», έτσι ώστε να προφυλάσσεται καλύτερα η εργοδοσία από συστηματικούς ελέγχους, κάτι που χαρακτηριστικά ανέδειξε και ο θάνατος της εργαζόμενης στον δήμο Ξυλόκαστρου.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους συνδικαλιστές, σήμερα στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις, απαιτεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς για άλλη μια φορά εμποροϋπάλληλοι σέρνονται στα δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκαν τις δουλειές και τους μισθούς των συναδέλφων τους. Σήμερα Πέμπτη δικάζονται 5 άτομα με τις κατηγορίες της «παράνομης βίας» και της «συκοφαντικής δυσφήμησης», για την κινητοποίηση που έγινε στις 6/3/2017 έξω από κατάστημα της εταιρείας «Discount Market», στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 8.30 το πρωί, και καλεί σωματεία και φορείς με τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι το βασικό αίτημα της κινητοποίησης για την οποία διώκονται οι 5 συνδικαλιστές ήταν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Καρυπίδη» στην «Discount Market», κάτι που όφειλε να κάνει βάσει του ΠΔ 178/2002, το οποίο προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθώς ήθελε μια επιχείρηση «λευκή» από υποχρεώσεις σε εργαζόμενους.

Σημειωτέον, εργαζόμενοι στο Εμπόριο έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά για αυτόν τον αγώνα, που αγκαλιάστηκε από πλήθος εργαζομένων, κατοίκους γειτονιών, φορείς, συνδικάτα αλλά και πελάτες σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η ένταση της καταστολής δυναμώνει, που η εργοδοτική βία αυξάνεται, εργαζόμενοι και συνδικάτα σέρνονται στα δικαστήρια για να αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν οι εργατικοί αγώνες είναι δίκαιοι.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων είναι να παγώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να βάλουν τους αγώνες στον γύψο, να μηδενίσουν τις αντιστάσεις, τους διεκδικητικούς αγώνες. Γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει από κοινού μέτρα για το χτύπημα των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε η εργοδοσία να αποκτά συνεχώς νέα όπλα καταστολής.

Για εμάς δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, ούτε διάθεση υποχώρησης!

Κάνουμε καθαρό προς κάθε κατεύθυνση: Δεν θα βάλετε τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση στον γύψο! Δεν πρόκειται "να κάτσουμε στα αυγά μας", ούτε να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Η τρομοκρατία και ο φόβος δεν θα περάσουν».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν την καταβολή των εθελοντικών συνδρομών στα σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαξίμου αύριο

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στο Μαξίμου οι συνταξιουχικές οργανώσεις, διεκδικώντας την καταβολή από τον ΕΦΚΑ των εθελοντικών συνδρομών των συνταξιούχων μελών τους οι οποίες, αν και παρακρατούνται για τις λειτουργικές ανάγκες, μέχρι τώρα δεν αποδίδονται στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

Στην παράσταση θα παρευρεθούν οι πρόεδροι όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις (Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ, Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων) πρόκειται να καταθέσουν επιστολή στον πρωθυπουργό όπου θα αναδεικνύουν το πρόβλημα από τη μη υλοποίηση της δέσμευσης προς τις συνταξιουχικές οργανώσεις την οποία «ο ίδιος είχε αναλάβει, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 14/10/2022, για την άμεση καταβολή των ποσών στις δικαιούχες οργανώσεις και το υπουργείο Εργασίας δεν την έχει ακόμα υλοποιήσει».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κάλεσμα σε σωματεία και συνδικαλιστές να δώσουν μαζικό «παρών»

Στις 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο «Studio»

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με αυτό το θέμα οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία, επαναφέροντας το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων.

Στο έδαφος της εκτίναξης των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και των συνεχών περικοπών στις οποίες τα νοικοκυριά υποβάλλουν τις ανάγκες, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στο σχεδιασμό δράσης, στο δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, από το συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτούμπας, θα παρευρεθεί την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στην ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων, στον κινηματογράφο Ιλιον του οικισμού του εργοστασίου, στη Λάρυμνα.

ΛΑΡΚΟ
Στο πόδι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία για τη σύσκεψη της Κυριακής

Να πλημμυρίσει και πάλι ο οικισμός στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ από την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί το έναυσμα για τη νέα κλιμάκωση του τρίχρονου αγώνα τους, επιδιώκουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τη μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων που διοργανώνουν την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των μαζικών φορέων, αλλά και τους συναδέλφους τους, που όλο αυτό το διάστημα στέκονται στο πλευρό τους και δίνουν μαζί τη μάχη ενάντια τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, την ανεργία και το ξεσπίτωμα. Και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, με τις συμβάσεις τους να λήγουν στις 31 Γενάρη και χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στρέφονται ξανά στα «ταξικά αδέλφια» τους, την εργατική τάξη και τα σωματεία της, για να πάρουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον δρόμο του αγώνα.

Την ίδια στιγμή, μέλη της διοίκησης του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας συνεχίζουν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στα διάφορα πόστα και την πύλη του εργοστασίου, καλώντας τους εργαζόμενους στη σύσκεψη της Κυριακής, να κρατήσουν ψηλά το αγωνιστικό τους φρόνημα και να δώσουν τη μάχη μέχρι την τελική νίκη. Παράλληλα, εξορμήσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, όπου ήδη οι επιπτώσεις από το έγκλημα που συντελείται εκεί έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Με κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και μηνύματα αλληλεγγύης που θα αποστέλλουν στο email: somatiolarcosel@gmail.com έως το Σάββατο 14 Γενάρη.

Ηδη συνδικάτα και φορείς από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Κυριακής 15 Γενάρη και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται Εργατικά κέντρα και Σωματεία της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που προετοιμάζουν την παρουσία τους στη σύσκεψη της Κυριακής. Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Θήβας και Εύβοιας το οποίο δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. από το πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας.

Συνθήκες ασφυξίας και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Καμία πρόβλεψη για προσλήψεις, παρά τις συνταξιοδοτήσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων

Την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την υγεία του λαού του Μεσολογγίου και γενικά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και τη μεγέθυνση των προβλημάτων για το υπάρχον προσωπικό, ζητήματα που δημιουργούνται από την τραγική έλλειψη ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», επισημαίνουν η Τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝ) στο νοσοκομείο και το Σωματείο Εργαζομένων.

Τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις νευρολόγου, ΩΡΛ και χειρουργού δεν ακολούθησε καμία μόνιμη πρόσληψη (εκτός του «μπαλώματος» ενός επικουρικού ΩΡΛ), με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη Χειρουργική κλινική, καθώς οι τρεις παραμένοντες γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα.

Η Τριμελής Επιτροπή καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι αν δεν μπει φρένο στον κατήφορο της υποβάθμισης το νοσοκομείο «σύντομα θα είναι παρελθόν και στην καλύτερη θα έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας».

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει τις διεκδικήσεις για ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Καυτηριάζει τις προτάσεις να καλύπτονται οι εφημεριακές ανάγκες της Χειρουργικής κλινικής και του χειρουργικού ΤΕΠ από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο αλλά και παράνομο. Και θυμίζει ότι πριν από τέσσερις μήνες με έγγραφο προς τη διοίκηση έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «η μόνη πρόταση για τη λύση του προβλήματος πρέπει να είναι οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Η κατάσταση δυσκολεύει και για την Παθολογική κλινική, για την οποία η Τριμελής της ΕΙΝΝΑ επισημαίνει: «Με εντολή νοσήλευσε COVID αν και δεν είχε στοιχειώδεις προϋποθέσεις (π.χ. αναισθησιολογική κάλυψη). Παρά τις ελλείψεις, εξακολουθεί να νοσηλεύει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η μη ανανέωση του επί οκτώ χρόνια επικουρικού συναδέλφου δημιουργεί πρόβλημα στην εφημέρευση, αφού δεν καλύπτεται ο μήνας αν οι παραμένοντες κάνουν τις προβλεπόμενες εφημερίες. Δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας, που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποστελέχωση. Οι επί πενταετία εκκλήσεις και τα αιτήματα για προκήρυξη θέσης παθολόγου έχουν πέσει στο κενό, και τώρα που εξαντλήθηκαν τα μπαλώματα αρχίζει να φαίνεται πόσο κοντόθωρη (ή μήπως υπολογισμένη;) ήταν αυτή η αδράνεια».

Οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό τονίζουν ότι η κατάσταση οδηγεί και τους γιατρούς εκτός νοσοκομείων, καταγγέλλουν τις «λύσεις» που προωθούνται από κυβέρνηση, υπουργείο και 6η ΥΠΕ, με τις μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό αλλά και εντός Αιτωλοακαρνανίας (στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου) και απαιτούν να προκηρυχθούν άμεσα δύο θέσεις χειρουργών, μία παθολόγου και μία αναισθησιολόγου, καθώς επίσης σταδιακά να καλυφθούν όλα τα κενά.

Υπογραμμίζουν τον κίνδυνο κλεισίματος του νοσοκομείου και καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του νοσοκομείου με την πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απαιτώντας άμεσα λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε τεντωμένο σκοινί η λειτουργία τους, μεγάλοι οι κίνδυνοι για ασθενείς και προσωπικό

Στάση εργασίας και κινητοποίηση αύριο στο «Μεταξά» για τη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου προχωρά αύριο, Παρασκευή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», διεκδικώντας τη στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα το «Μεταξά», το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, έχει μείνει χωρίς φαρμακείο επειδή αρρώστησε ο ένας και μοναδικός μόνιμος εργαζόμενος σε αυτό (!), με αποτέλεσμα να αναστέλλονται κρίσιμες ιατρικές πράξεις όπως χημειοθεραπείες. Παρά την αποφασιστική σημασία του για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το Φαρμακευτικό Τμήμα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης ήδη από το 2019. Σήμερα έχει απομείνει με έναν και μοναδικό μόνιμο φαρμακοποιό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα νόσησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να φορτωθεί όλη η λειτουργία του σε επικουρική εργαζόμενη, η οποία είχε μετακινηθεί προσωρινά από το «Τζάνειο». Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μετακίνηση της εργαζόμενης ανακλήθηκε και έπρεπε να επιστρέψει στο «Τζάνειο». Ετσι, από τη Δευτέρα δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο νοσοκομείο, με συνέπεια να ειδοποιούνται ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους, με όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η αναβολή ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς.

«Στη βάση της ακραίας υποστελέχωσης, ούτε να νοσήσει δεν μπορεί κανένας, αφού οι απουσίες λόγω COVID άρκεσαν για να μείνει πλήρως ακάλυπτο το κομβικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου», σχολιάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Απαιτεί την άμεση στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος με τον απαραίτητο αριθμό φαρμακοποιών, «με την πρόσληψη τουλάχιστον τριών ατόμων, δύο ακόμα βοηθών φαρμακοποιών, ενός ακόμα παρασκευαστή και ενός ακόμα διοικητικού υπαλλήλου», προκειμένου να είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του.

  • Την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο έχει καταθέσει Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.
Κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα μετά το κύμα παραιτήσεων

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα ενάντια στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι Ενώσεις - μέλη της ΟΕΝΓΕ, μαζί με τοπικούς φορείς, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν από τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών.

«Τόσο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας όσο και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει νέο κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών που δεν αντέχουν άλλο την επιστημονική απαξίωση, την εφημεριακή και εργασιακή εξόντωση, την απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά των διοικήσεων», εξηγεί η ΟΕΝΓΕ. «H σωματική, πνευματική και ψυχολογική εξάντληση των γιατρών αλλά και των άλλων υγειονομικών είναι η φυσική εξέλιξη του διαχρονικού εγκλήματος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η φυσική εξέλιξη της συνειδητής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλών περιφερειακών νοσοκομείων για να έρθει σαν "ώριμο φρούτο" το οριστικό κλείσιμό τους, ώστε να απομείνουν ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία - "κόμβοι". Το κυβερνητικό σχέδιο να απομείνει μόνο ένα νοσοκομείο κόμβος σε κάθε περιοχή, το είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Κρήτη», υπογραμμίζει.

«Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής μας, της σωτηρίας και της αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στα χέρια μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Καλεί τον λαό της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις «για να ματαιώσουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΠΑΓΝΗ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στον αυταρχισμό

Την απαράδεκτη και προσβλητική ενέργεια της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που στις 28 Δεκέμβρη έστειλε τον γιατρό Εργασίας και μια επισκέπτρια υγείας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να ...διαπιστώσει τη νόσησή τους με κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί είχαν δηλωθεί στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα με θετικά τεστ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Με τέτοιες αυταρχικές και προσβλητικές συμπεριφορές, που κινούνται στο πλαίσιο του εργασιακού εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας και που θεωρούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία οιονεί ψεύτες και απατεώνες, "ανταμείβει" η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τους τρεις αναισθησιολόγους για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γενικότερα στην περίθαλψη των ασθενών», σχολιάζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Ζητά την «πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε μόνιμους αναισθησιολόγους στην 7η ΥΠΕ, ώστε να εξασφαλιστούν η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία και η αύξηση των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Κρήτης».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφάσισε το Σωματείο

Με απόφαση της χτεσινής Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ που επανειλημμένως προσβάλλουν και μειώνουν τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλούν την κοινωνία και τους ασθενείς». Καλεί επίσης τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου (μέλη ΔΣ, Επιστημονικού Συμβουλίου) να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα, ενώ ζητά την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε διοικητή.

«Οι ελλείψεις, η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση, οι αναγκαστικές μετακινήσεις, οι χαμηλές αμοιβές και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων οδηγούν στο κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε άλλους εργαζόμενους, που ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν πια», σημειώνει το Σωματείο. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους υγειονομικούς σε μια σειρά περιοχές της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, τον Αγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να μην υποβαθμιστούν και άλλο τα νοσοκομεία.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο καλεί σωματεία και φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, καθώς και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.

Να σταματήσουν οι αυθαίρετες, εκφοβιστικές πρακτικές της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ προς τους εργαζόμενους, ζητούν ταυτόχρονα και βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας. «Οι ελλείψεις, η εντατικοποίηση, οι μετακινήσεις και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων συμβάλλουν στο κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και την απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων όποτε και όταν προκηρύσσονται. Το "νέο ΕΣΥ" όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά θα τα γιγαντώσει στα πλαίσια ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας», τονίζουν.

Αύριο η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών του Πηλίου

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών του Πηλίου, οι οποίοι διεκδικούν μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματός τους. Οι αγρότες θα κάνουν στις 8 π.μ. προσυγκέντρωση με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο Καράβωμα, στις 10 π.μ., θα συγκεντρωθούν στον Περιφερειακό και από εκεί θα κατευθυνθούν στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες πουλάνε τα περισσότερα προϊόντα τους στους μεγαλέμπορους. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν τους μηλοπαραγωγούς από την Αγιά, που απέσπασαν με τους αγώνες τους μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα στήριξης για τις ΠΕ Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας και Φλώρινας.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή χρημάτων που θα καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματός τους, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό κλίμα, μεταφορά πείρας και γόνιμη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης

Πλευρές από τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων | Στις 22 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες

Δεκάδες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη
Δεκάδες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη
Η οργάνωση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, αρχής γενομένης με την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Κυριακή 22 Γενάρη, αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας το μεσημέρι της Κυριακής, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα πλευρές από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε για τα κοινά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και στον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές σφίγγουν τη θηλιά

Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, μίλησε για τα οξυμένα προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, αναδεικνύοντας επίσης την ανάγκη να μπει στο επίκεντρο του αγώνα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών, των γυναικών, των παιδιών στην ύπαιθρο.

Ο Γιάννης Σουμελίδης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας αναφέρθηκε στα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, σημειώνοντας ότι τα ροδάκινα το 2022 πουλήθηκαν στη μισή τιμή από το 2021. Στηλίτευσε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους, που αρπάζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, αφήνοντας μάλιστα και απλήρωτους τους παραγωγούς πολλές φορές.

Ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, στάθηκε στη διαχρονική εξαπάτηση που έχουν δεχτεί οι αγρότες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια οι παραγωγοί σταφίδας και σταφυλιών, με τις χαμηλές τιμές που επικρατούν, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής. Μετέφερε πείρα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραν το προηγούμενο διάστημα, από το τελευταίο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας και τις αρχαιρεσίες στους συλλόγους, όπου σημειώθηκε αύξηση της συμμετοχής. Ανέδειξε επίσης το γιατί οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί - που προτείνονται από την κυβέρνηση ως λύσεις στα προβλήματά τους - δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγωνίες των αγροτών, τονίζοντας ότι διέξοδο δίνουν τα αιτήματα για τη θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση.

Ο Γιάννης Βάγγος από τη Λιβαδειά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χαμηλή τιμή που έχει σήμερα το βαμβάκι και στο υψηλό κόστος παραγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήμασταν βιώσιμοι αν το αγροτικό πετρέλαιο δεν έφτανε τα 2 ευρώ το λίτρο, αν το σακί το λίπασμα δεν είχε 40 ευρώ».

Ο Μάριος Αρμενιάκος από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας στάθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και στα προβλήματα με τα ελαιόδεντρα, σημειώνοντας ότι «οι ψεκασμοί για δακοκτονία για άλλη μια χρονιά δεν ξεκίνησαν έγκαιρα, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ανάθεσης του προγράμματος σε ιδιώτες και μη πραγματοποίησής του από κατάλληλα στελεχωμένες κρατικές υπηρεσίες, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή και υποβάθμιση μεγάλου μέρους της παραγωγής».

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα

Ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας ανέδειξε ότι τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε εισαγόμενα, αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους. Διάβασε χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα άρθρου από το 1981 όπου σημειωνόταν ανάμεσα σε άλλα: «Μπήκε το 1981 και παρόλο που με κόπους και θυσίες αυξήσαμε την παραγωγή μας την περασμένη χρονιά, για άλλη μια χρονιά οι τιμές που μας έδωσε η κυβέρνηση δεν κάλυψαν το κόστος που ανεβαίνει, ούτε τον τιμάριθμο που καλπάζει στα ύψη. Οι τεράστιες θεομηνίες εξαφανίζουν το λιγοστό εισόδημά μας. Ο,τι γλιτώσει από αυτές, μας το παίρνουν οι μεσάζοντες, βιομήχανοι και εξαγωγείς σε τιμές εξευτελιστικές για να θησαυρίζουν σε βάρος μας, σε βάρος του εργαζόμενου καταναλωτικού κοινού. Τα δάνεια λιγοστεύουν, οι επενδύσεις στη γεωργία κόβονται, έργα υποδομής δεν γίνονται και όλα αυτά για να δοθούν με τη σέσουλα νέα προνόμια και κίνητρα στους βιομήχανους και στα μονοπώλια. Αυτά είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της κυβέρνησης. Νιώθουμε καθαρά στο πετσί μας τι θα πει ΕΟΚ: Κόψιμο στις επιδοτήσεις και μεγάλωμα του κόστους. Αυξήσεις στις τιμές ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% - 15%. Μεγάλες εισαγωγές από τις χώρες της ΕΟΚ ενώ τα προϊόντα μας μένουν απούλητα, θάβονται ή καταστρέφονται από τις θεομηνίες».

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο στόχαστρο του αγώνα πρέπει να μπει η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματά μας παραμένουν γιατί παραμένουν ίδιες οι αιτίες που τα προκαλούν. Αυτές πρέπει να αναδείξουμε, αλλά και τους αντιπάλους μας. Αυτό που βιώνουμε είναι η ελεύθερη αγορά, που σημαίνει ότι μεγαλώνει το κέρδος για τους λίγους και εμείς που παράγουμε, όπως και οι εργαζόμενοι, γινόμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τα αιτήματά μας χτυπάνε στην καρδιά των αιτιών, είναι αυτά που θα μας εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Γιατί ακριβώς μειώνουν το κέρδος, σε αυτήν τη φάση, αυτών που μας εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα, εγγυημένες τιμές σημαίνει πως θα μειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Μόνο με αυτά τα αιτήματα, αυτόν τον προσανατολισμό και όταν είμαστε μαζικοί μπορούμε να αποσπάμε κάτι. Γιατί και το 2016 πιέσαμε τις κυβερνήσεις που ψήφισαν μνημόνια, και με τον συλλογικό μας αγώνα κερδίσαμε κάτι».

Για να προσθέσει ότι «η εκάστοτε κυβέρνηση στηρίζει βιομήχανους και μεγαλέμπορους με τους νόμους που περνάνε, άρα μαζί με τους αγώνες που θα κάνουμε, χρειάζεται να κατανοηθεί καλύτερα ότι οι κυβερνήσεις που θα έρθουν πρέπει να είναι ανίσχυρες, να μην είναι δυνατές. Να μπει κι αυτό στη λογική μας και στη σκέψη μας, για να είμαστε εμείς πιο δυνατοί και να μπορούμε να δίνουμε συνέχεια στον αγώνα, να έχουμε εισόδημα επιβίωσης».

Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν από διάφορους «σωτήρες», αλλά με τους αγώνες μας

Τη δύναμη του συλλογικού αγώνα κόντρα στο κλίμα αναμονής, αλλά και τη δύναμη που δίνουν η ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και ο συντονισμός μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανέδειξαν οι περισσότεροι συνδικαλιστές. Ενδεικτικά:

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κάλεσε «να πιστέψουμε στη δύναμη του αγώνα, να λειτουργήσουν οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες για να βγούμε στους δρόμους. Αν γεμίσουν οι πλατείες των χωριών με τρακτέρ στις 22 Γενάρη, τότε θα μεγαλώσει και η πίεση προς την κυβέρνηση και θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά μας. Ετσι κέρδισαν πρόσφατα οι συνάδελφοι από την Αγιά, έτσι κερδίσαμε παλιότερα το αφορολόγητο, το ακατάσχετο κ.λπ.».

Ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετέφερε την πείρα από τους αγώνες που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα, τονίζοντας ότι μέσα από αυτόν τον δρόμο απέσπασαν ορισμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, όπως η καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί του νομού Λάρισας, που έχουν ζημιωθεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες, συνέχισε, μαζικοποιήθηκαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι με νέα παιδιά, ηλικίας έως και 30 ετών, και επανασυγκροτήθηκαν 3 Σύλλογοι, βάζοντας έτσι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αντίστοιχα ο Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, σημείωσε ότι «πριν έναν χρόνο είχαμε έρθει εδώ μεμονωμένοι αγρότες από την περιοχή μας. Συμμετέχοντας στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καταλάβαμε ότι μόνο με οργάνωση, συντονισμό και πανελλαδικό αγώνα θα χτυπήσουμε το τέρας που είναι απέναντί μας. Αμέσως μετά δημιουργήσαμε τον Σύλλογό μας, μετά από μαζική εκλογική διαδικασία. Από τότε και για έναν χρόνο περίπου δεν σταματήσαμε να βγαίνουμε στους δρόμους των χωριών και των πόλεων της περιοχής μας, να διαμαρτυρόμαστε και να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει μαζικοποιηθεί κι άλλο ο Σύλλογός μας και έτσι συνεχίζουμε».

Τέλος ο Σπύρος Νικολόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, επεσήμανε ότι «έχουμε δύο δρόμους: Ο ένας είναι της υπομονής, του χτυπήματος της πλάτης από διάφορους βουλευτές ενόψει εκλογών, λέγοντάς μας ότι όλα θα πάνε καλά, της αναμονής ενός "μεσσία" ή μιας άλλης κυβέρνησης που θα μας σώσουν. Και ο άλλος ο δρόμος είναι αυτός που μας έχει φέρει μέχρι εδώ σήμερα: Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης και του συντονισμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτός είναι ο δρόμος που μας έχει δώσει αποτελέσματα, που μας κρατά ζωντανούς στην παραγωγή και στα χωράφια μας. Αν δεν βγουν τα τρακτέρ στον δρόμο, κέρδος δεν θα έχουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ