Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σήμερα η μεγάλη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

-- Αγρια καταστολή σε βάρος των απεργών της «Μαλαματίνας»: Συνεχίζουν ακόμα πιο πεισμωμένοι τον δίκαιο αγώνα τους

-- Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα: Κάλεσμα πάλης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στους δρόμους και οι φοιτητές

-- Μέτρα στήριξης ζητούν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

-- Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν και φέτος στην εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων στα Γιάννενα

Οργανώνονται και οι φοιτητές

Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 6/9

Απόφαση να προχωρήσουν σε σύσκεψη συντονισμού μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ έλαβαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Χημικού, Μαθηματικού και Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ του ΑΠΘ, καλώντας σε αυτήν τους φοιτητικούς συλλόγους, τον ΕΣΔΕΠ και τους συλλόγους διοικητικού και αλλού προσωπικού των πανεπιστημίων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σταθμός για την κλιμάκωση της πάλης η σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Σε έναν μεγάλο σταθμό για την οργάνωση της πάλης των σωματείων εξελίσσεται η αποψινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Ταυτόχρονα, σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το εισόδημα του λαού, για αυξήσεις στους μισθούς, για να μην ματώσουν άλλο οι εργαζόμενοι από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια.

Με σύνθημα «Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη - Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος», το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μάχης σε όλα τα συνδικάτα για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για ζωή με δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για διαγραφή χρεών ώστε κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι να μην κινδυνεύσει, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς - νοσηλευτές, εξοπλισμό και πόρους.

Μιλώντας για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της σύσκεψης, ο Περικλής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας, δήλωσε: «Εδώ και μέρες, σωματεία και συνδικαλιστές δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της Σύσκεψης του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ώστε αυτή να αποτελέσει σημείο συνάντησης συνδικάτων και συνδικαλιστών, αλλά και απλών εργαζομένων, όσων "δεν συμβιβάζονται με το άδικο". Στόχος της Σύσκεψης η ανταλλαγή πείρας της αγωνιστικής δράσης με σκοπό να γίνει γνώση και δύναμη για τον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για συνδικάτα ζωντανά - καθημερινό αποκούμπι των εργαζομένων, για την ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Ηδη το παραπάνω μήνυμα έχει συζητηθεί σε δεκάδες Διοικητικά Συμβούλια σωματείων και εργαζόμενους, που είπαν ότι θα δώσουν το "παρών".

Η Σύσκεψη θα είναι πολύ σημαντική για τον αγώνα που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο. Καλούμαστε μεταξύ άλλων να πάρουμε αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους μισθούς μας, αλλά και τις επιπτώσεις όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

Εχει σημασία να καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι οποιαδήποτε απόσπαση ή νίκη έχουμε, έρχεται μέσα από σκληρό ταξικό αγώνα και αλληλεγγύη, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τον αγώνα των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα", που το πανελλαδικό κύμα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί είναι ένα τεράστιο αποκούμπι για τους εργαζόμενους εκεί, που βρίσκονται ήδη στην 6η βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί δίνει ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο στους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, για να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις και να υπογράψουν επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Ο καθένας από το δικό του μετερίζι έχει πολλά να δώσει στον αγώνα, να τον οργανώσει, να βγει μπροστά, και σε σχέση με αυτά η Σύσκεψη του ΠΑΜΕ έχει να δώσει πολλά. Αποτελεί ουσιαστικά τη δύναμη των εργαζομένων.

Κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστής, κάθε εργαζόμενος που θα έρθει να ακούσει, θα βγει κερδισμένος. Με όπλο την πείρα θα μπορεί να οργανώσει τον αγώνα στον χώρο δουλειάς του, πρώτα μπροστά στη ΔΕΘ αλλά και συνολικότερα το επόμενο διάστημα μπροστά στον δύσκολο για τα λαϊκά νοικοκυριά χειμώνα που έρχεται».

Παράλληλα τα σωματεία, με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις αλλά και οργανώνοντας συσκέψεις και συνελεύσεις, προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Δεκάδες σωματεία θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη

Αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή σύσκεψη είχαν πάρει μέχρι χτες: Σωματείο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Χάρτου και Τύπου Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης, Πωλητές - Οδηγοί εμφιαλωμένων ποτών, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων εμφιαλωμένων ποτών, Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Δασεργατών ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Συμβολαιοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Τhe Met» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛΘ, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων «Regency» Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ΣΕΦΙΕ, Σωματείο Εργαζομένων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Σωματείο Εργαζομένων «Παπαγεωργίου», Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Σωματείο Εργαζομένων «Βαρβαρέσος», Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νάουσας, Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας, Σωματείο Εργαζομένων Μετάλλου Σερρών, Σωματείο Εργαζομένων στην Ανακύκλωση Σερρών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Παράρτημα Πέλλας του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και Βέροιας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Η στέγη είναι δικαίωμα των εργαζομένων, όχι πεδίο για μπίζνες!

Κάλεσμα αγώνα για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα, απάντηση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς να μπει «χέρι» στα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ για λογαριασμό κατασκευαστικών ομίλων

Eurokinissi

«Η στέγη είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, δεν μπορεί να γίνεται μπίζνες για τους τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες»: Σε οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης για το δικαίωμα στη στέγη, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων και όλου του λαού, καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Σε μια περίοδο που το κόστος της στέγασης έχει γίνει δυσβάσταχτο, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαϊκό εισόδημα, η Ομοσπονδία προτάσσει ένα πλαίσιο αιτημάτων κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει την κατοικία σε απλησίαστη πολυτέλεια και απειλεί νοικοκυριά με πλειστηριασμούς, για να εξασφαλίσει την κερδοφορία τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων.

Σημειωτέον, σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, ενόψει ΔΕΘ θα ανακοινωθούν μέτρα «φερετζές» της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος, τα οποία - από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα - στην ουσία θα αφορούν νέα χρηματοδοτικά κίνητρα στους κατασκευαστικούς ομίλους για μπίζνες μέσω ΣΔΙΤ και άλλων σχημάτων. Και αυτά μέσα από τη λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων, οι οποίες χρόνια τώρα παρακρατούνται για στεγαστικά προγράμματα που έχουν διακοπεί μετά την κατάργηση του πρώην ΟΕΚ, περίπου 10 χρόνια πριν.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τα σωματεία να κάνουν υπόθεσή τους τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει αναλυτικά:

«Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των παιδιών μας που σπουδάζουν, των νέων ζευγαριών, είναι δικαίωμά μας. Δεν μπορεί να κόβεται και να ράβεται στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει πάντα το βλέμμα της στο πώς θα εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας των μεγαλοκατασκευαστών, των εμποροσπιτάδων, των τραπεζιτών.

Δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα! Μέτρα που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και "έχουν κάψει τη γούνα μας", που μας έκαναν νοικάρηδες στα σπίτια μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών, να βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να περνάνε στις τράπεζες και να μας απειλούν κι από πάνω με δικαστήρια και καταδίκες, όπως φρόντισε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο που ψήφισε μετατρέποντας αυτόματα σε αδίκημα τον αγώνα ενάντια στον πλειστηριασμό του σπιτιού μας.

Είναι εξοργιστικό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας, την ίδια ώρα που φρόντισαν και φροντίζουν να τα ψαλιδίζουν για τα συμφέροντα των λίγων.

Πανάκριβη για τον λαό και κερδοφόρα για τους λίγους η κατοικία

Αυτοί που τώρα τάζουν λύσεις στο οξυμένο ζήτημα της στέγης:

Είναι οι ίδιοι που κατάργησαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος, παρ' όλα τα εμπόδια που έβαζε η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, μπορούσε να βοηθήσει τους εργαζόμενους στην απόκτηση στέγης κ.λπ.

Η κατάργησή του το 2011 και η ανυπαρξία οποιασδήποτε στεγαστικής πολιτικής από τότε μέχρι σήμερα είναι συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, για να δημιουργηθεί το κατάλληλο πεδίο να "προσφερθεί" η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία του για τη στήριξη και χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η δήθεν ευαισθησία για τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, των νέων ζευγαριών, του φτωχού λαού, είναι ο φερετζές για να κρυφτεί αυτός ο βασικός στόχος των νέων μέτρων που ανακοινώνονται. Η κατοικία θα συνεχίσει να είναι πανάκριβη για τον λαό και κερδοφόρα για τους λίγους.

Είναι οι ίδιοι που παρέλαβαν 2,5 δισ. αποθεματικά από την κατάργηση του ΟΕΚ και στην πορεία τα κουτσούρεψαν για την κάλυψη της μνημονιακής πολιτικής, και τώρα με 1,5 δισ., που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης, που αυτοί και οι προηγούμενοι με την πολιτική τους το έφεραν στη σημερινή οξυμένη κατάσταση.

Είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλει μια φορομπηχτική πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, τσάκισαν μισθούς και συντάξεις και τους κρατάνε στα χαμηλότερα επίπεδα, στο ύψος του 2007, με την εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει χιλιάδες φοιτητές χωρίς στέγη. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, αφού μετά βίας το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους είναι εφικτό να στεγαστούν σε φοιτητική εστία, 6 πανεπιστήμια στην Αθήνα και 17 πόλεις με φοιτητές δεν έχουν καν φοιτητική εστία, και το επίδομα ενοικίου δεν φτάνει να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα ενοίκια των 300 - 500 ευρώ για μια κατοικία των 30 - 35 τ.μ.

Είναι οι ίδιοι που για χάρη της προστασίας των κερδών των διαφόρων παρόχων Ενέργειας έχουν εκτοξεύσει το κόστος στέγασης κατά 30,9% σε σχέση με πέρυσι, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος που έχουν φτάσει "στον θεό".

Είναι εξοργιστικό όλοι αυτοί που θέλουν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των αναγκών μας την ίδια ώρα να είναι υπέρμαχοι των πλειστηριασμών που "δίνουν και παίρνουν", χωρίς να νοιάζονται για την προστασία της λαϊκής - εργατικής κατοικίας, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς.

Η πολιτική τους, οι προτάσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας. Μας οδηγούν στο ίδιο αδιέξοδο.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μετατραπούμε για μια ακόμη φορά σε θύματα μιας πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λίγων, που μας στέλνει πελάτες στα νύχια των τραπεζών.

Το ζήτημα της στέγης μάς αφορά όλους

Χρειάζεται να ενισχυθούν ο αγώνας και η διεκδίκηση για:

-- Κάλυψη της στέγης και των στεγαστικών αναγκών μας, με ευθύνη του κράτους. Με ψίχουλα, ψευτοεπιδοτήσεις και "pass" "δεν βάφονται αυγά".

-- Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.

-- Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι στα "δόντια" των λίγων.

-- Ατοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους, στα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.

-- Αξιοποίηση των κτιρίων του πρώην ΟΕΚ για τη στέγαση εργατικών σωματείων για τις πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες τους.

-- Επιδότηση ενοικίου ουσιαστική και όχι ψίχουλα. Πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια και επιδότηση 300 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει χωρίς στέγη κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη.

-- Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.

-- Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.

-- Κατώτατος μισθός 825 ευρώ και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.

Το ζήτημα της στέγης μάς αφορά όλους. Μόνο με τον αγώνα μας, με τη δική μας δύναμη, μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με όσους βάζουν εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας εξασφαλίσει νίκες και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής μας».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα για το σοβαρό ζήτημα της φοιτητικής στέγης

Το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από κάλεσμα 14 Συλλόγων Φοιτητών και Οικοτρόφων

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, ξεδιπλώνοντας τις κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για ενημέρωση και διεκδίκηση μέτρων για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη οργάνωσης της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των Φοιτητικών Συλλόγων Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Οδοντιατρικής, Τούρκικων Σπουδών, Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, του Συλλόγου Φοιτητών ΠΑΠΕΙ και Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα:

  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις Εστίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση και ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των Εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και των Περιφερειών για δημιουργία νέων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση ξυλοφορτώνει εργάτες για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των απεργών στη «Μαλαματίνα», σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει, μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών, να ξυλοφορτώνει τους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό και Συλλογικές Συμβάσεις.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις. Να παρέμβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή με τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του έξω από το εργοστάσιο στο πλάι των απεργών. Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των απεργών της "Μαλαματίνα"».

«Μαλαματίνα»

Δήλωση της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου

«Θερμά συγχαρητήρια σας εύχομαι για τις αποφάσεις σας, κύριοι της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά αποδείξατε ποιανών τα συμφέροντα υπηρετείτε.

Αλλά τα συγχαρητήρια είναι για άλλη δουλειά που πετύχατε και πραγματικά μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ.

Διότι με τη σκληρή πολιτική σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να δυναμώνετε την εργατική πάλη και πού θα πάει - όσο κι αν βαράτε και πνίγετε με τα χημικά τους εργάτες - το ποτάμι φουσκώνει.

"Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", φωνάζει παντού η εργατιά.

"Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε", φωνάζουν στην πατρίδα μου, τη Σαλονίκη, οι εργαζόμενοι στη "Μαλαματίνα" με τη συμπαράσταση όλων των συναγωνιστών που πιστεύουν στη δύναμη του Αγώνα.

Τι κι αν νομίζετε πως με τη βία θα καταστείλετε όσα σας μπαίνουν στο μάτι.

Τι κι αν στείλατε αγωνιστές στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα νικήσουν και στη "Μαλαματίνα" και παντού.

Εσείς τη "δουλειά" σας και εμείς τη δικιά μας».

Πλατιά καταδίκη του οργίου καταστολής

Το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής καταδικάζουν από χθες το πρωί δεκάδες σωματεία και φορείς τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την υπόλοιπη χώρα.

Ανακοινώσεις στήριξης έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων:

Τα Εργατικά Κέντρα Νάουσας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Θήβας, Εύβοιας.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Λογιστών (ΠΟΛ), Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ).

Σωματεία: «Σκλαβενίτη» Βόρειας Ελλάδας, Λογιστών Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κορινθίας - Αργολίδας, Οικοδόμων Ηρακλείου, ΟΤΑ Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, Επιχείρησης «Μουρίκης», Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Δράμας, Συμβολαιοϋπαλλήλων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ΠΕΝΕΝ, Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων Χανίων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής «Ο Βύρων», Νοσοκομείου Λευκάδας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών - μέλη της στην Κεντρική Μακεδονία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και Σύλλογοι Φοιτητών που χθες βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών στο εργοστάσιο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η ΠΕΟ και οι κλαδικές της οργανώσεις ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ και ΣΕΒΕΤΤΥΚ από την Κύπρο.

Ακόμα, με δήλωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να καταδικάσει την ωμή βία κατά των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ψήφισμα καταδίκης κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ» ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας τα ΜΑΤ χτύπησαν τους εργαζόμενους
  • 24ωρη απεργία σήμερα στον νομό Θεσσαλονίκης για τη στήριξη των απεργών
  • Στις 7 π.μ., συγκέντρωση συμπαράστασης στην πύλη του εργοστασίου

Τα ΜΑΤ απωθούν τους εργαζόμενους για να μπάσουν τους απεργοσπάστες στο εργοστάσιο
Τα ΜΑΤ απωθούν τους εργαζόμενους για να μπάσουν τους απεργοσπάστες στο εργοστάσιο
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας», κόντρα στην επίθεση της κυβέρνησης, που σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας έστειλε χτες τα ΜΑΤ και την εισαγγελία και τους χτύπησε βάναυσα, για να μπάσει μέσα στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Από την επίθεση τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σήμερα στις 7 το πρωί προγραμματίζεται μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και καταδίκης της τρομοκρατίας και της καταστολής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το ΕΚΘ, για όλους τους εργαζόμενους στον νομό Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας», που παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, έχουν ανακοινώσει συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως τις 15 Σεπτέμβρη. Σήμερα θα συμμετέχουν στην πλατιά σύσκεψη σωματείων που καλεί το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ., στο Πάρκο 4 Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και παράλληλα προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Βίαιη και απρόκλητη επίθεση

Προετοιμάζοντας την άγρια καταστολή, από νωρίς το πρωί χτες η αστυνομία είχε πάρει θέσεις μάχης, με στόχο να σπάσει την απεργία των εργαζομένων, κατ' εντολή κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τουλάχιστον 7 διμοιρίες των ΜΑΤ, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας τοποθετήθηκαν πάνοπλες απέναντι στους απεργούς και στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, φοιτητών που τους συμπαραστέκονται στον πολυήμερο αγώνα τους.


Σε εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και σε προάσπιση του «δικαιώματος» στην απεργοσπασία, υπό το βλέμμα και την καθοδήγηση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν τρεις φορές κατά των απεργών, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια προπηλάκισαν και «μπλόκαραν» ακόμα και τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη, που είχε σταθεί μπροστά στο λεωφορείο μαζί με συνδικαλιστές. Τελικά κατέβασαν από το όχημα τους απεργοσπάστες και τους έβαλαν μέσα στο εργοστάσιο. Στον χώρο παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν για πρώτη φορά στους απεργούς, που πιασμένοι σε αλυσίδα έστησαν τείχος στον δρόμο έξω από το εργοστάσιο. Κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, σπρώχνοντας με τις ασπίδες και χτυπώντας με τα γκλομπ αλλά και κλοτσώντας τα «ανθρώπινα εμπόδια» απώθησαν τους εργαζόμενους που αμύνονταν φωνάζοντας συνθήματα, όπως «μια φωνή - μια γροθιά, ενωμένη η εργατιά», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «η εργατιά παλεύει και θα νικήσει».

Οι εργαζόμενοι, παρά τα χτυπήματα, συγκρότησαν γρήγορα νέα ανθρώπινη αλυσίδα στην πύλη του εργοστασίου και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, για να δεχτούν νέες επιθέσεις με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα, ώστε τελικά να μπουν οι απεργοσπάστες για δουλειά. Στη διάρκεια της επίθεσης χτύπησαν με ασπίδα στο κεφάλι τον Γιάννη Φραγγίδη, τον έριξαν κάτω και μετά συνέχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Συνολικά πέντε εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», με χτυπήματα στο σώμα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε πολλούς ακόμα παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες.

Μαρτυρίες τραυματιών

Στο ασθενοφόρο ο πρόεδρος του Σωματείου της «Μαλαματίνας»
Στο ασθενοφόρο ο πρόεδρος του Σωματείου της «Μαλαματίνας»
Σε συνέχεια του οργίου βίας και καταστολής, ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με συνοδεία αστυνομικών, καθώς είχε συλληφθεί και όσο ήταν στο φορείο μέσα στο νοσοκομείο, του πήραν κατάθεση και δακτυλικά αποτυπώματα. Αντιμετωπίστηκε σαν εγκληματίας! Ο ίδιος περιέγραφε μέσα από το ασθενοφόρο: «Μας χτυπήσαν τα ΜΑΤ. Ηταν 7 διμοιρίες. Είμαι στο ασθενοφόρο και μας συνοδεύει και η αστυνομία, λες και μπορούμε να φύγουμε. Εμένα με χτυπήσαν με ασπίδα στο κεφάλι, με έριξαν κάτω και με χτύπησαν και με κλωτσιές στο κεφάλι, στα πόδια».

«Με χτύπησαν με την ασπίδα και με κλότσησαν στο πόδι, με έριξαν κάτω και τώρα δεν μπορώ να περπατήσω. Μας έριχναν χημικά, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», είπε ο Χρήστος, εργαζόμενος 33 χρόνια στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», περιγράφοντας την επίθεση.

«Με χτύπησαν με γκλομπ στον ώμο και στον λαιμό. Μας ψέκασαν με τα χημικά στο πρόσωπο», περιγράφει η Ελένη, εκπαιδευτικός.

Από τους τραυματίες ο Γ. Φραγγίδης εξακολουθεί να νοσηλεύεται, οι δύο παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο τμήμα βραχείας νοσηλείας και οι άλλοι έφυγαν αφού τους παρασχέθηκαν οι αναγκαίες θεραπείες.

Θα πάρουν απάντηση από την εργατική τάξη

Το όργιο καταστολής κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, που από το πρωί βρέθηκε στο πλευρό των απεργών και δέχθηκε και ο ίδιος χημικά και βίαιη απώθηση από τα ΜΑΤ. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και τόνισε: «Δεν έχουν καμία αναστολή, θα χρησιμοποιήσουν και θα καταλύσουν τα πάντα, ακόμα και τους δικούς τους νόμους, τις δικές τους συμφωνίες. Θεό έχουνε το κέρδος και πρέπει να το παραδώσουν σε συγκεκριμένες τσέπες. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν να γίνουν δούλοι. Θα πάρουν απάντηση από την εργατική τάξη».

Συνέχιση του αγώνα ανακοίνωσε ο Αριστοτέλης Μερκενίδης, 20 χρόνια εργαζόμενος στην οινοποιία «Μαλαματίνα», πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Βορείου Ελλάδος και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. «Σήμερα κατάφεραν με όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης να βάλουν μέσα τους απεργοσπάστες. Εμείς συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας, μέχρι να δικαιωθούμε και να ανακληθούν οι παράνομες εκβιαστικές απολύσεις, οι τρομοκρατικές απολύσεις της εργοδοσίας. Δεν σταματάμε. Θα είμαστε εδώ μέρα - νύχτα. Οποτε θέλουν να φέρνουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, κάθε φορά θα πρέπει να φέρνουν τις αστυνομικές δυνάμεις για να περάσουν από πάνω μας. Αλλιώς δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανένας», είπε.

Την απόφαση η στήριξη του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας» να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, διαμήνυσαν εκπρόσωποι Σωματείων άλλων κλάδων, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική επίθεση, απαίτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δυνάμεις καταστολής και να παρέμβει για την επιστροφή των απολυμένων. Διαμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται δεν είναι τρομοκράτες και απαίτησε να μην προχωρήσει καμία δίωξη εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών.

Σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο και πέταξε κάθε πρόσχημα». «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ως εδώ! (...) Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούμε να μας φορέσουν νέες αλυσίδες κυβέρνηση, Χατζηδάκης, Σκρέκας, εργοδοσία!», αναφέρει.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Χιλιάδες εργατόκοσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων

Με τον καλύτερο τρόπο κορυφώθηκε μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα δίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Χιλιάδες εργατόκοσμου για ακόμη μία χρονιά στα Γιάννενα κατέκλυσαν με τη μαζική τους συμμετοχή την Τρίτη το βράδυ την κεντρική πλατεία, στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων της πόλης. Το απογευματινό μπουρίνι δεν τους απέτρεψε να ανανεώσουν τη στήριξή τους στη δράση των εργατικών σωματείων, που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν αποκούμπι για όποιον θέλει να ορθώσει ανάστημα στο άδικο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα. Οπλο μας η αλληλεγγύη», εργαζόμενοι από κάθε κλάδο έστειλαν μήνυμα ότι μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται δεν τα διπλώνουν, επιλέγουν να αγωνιστούν, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού που οργανώθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ενώ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες, με την παρουσία των νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφείς. Παράλληλα κλιμάκια συνδικαλιστών άνοιγαν τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις δράσεις των σωματείων, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν οικονομικά την προσπάθειά τους.


Η εκδήλωση άνοιξε με μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, όπου αναδείχθηκε ότι τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών τούς πληρώνουν πάντα οι λαοί. Πρόσθετα, μέσα από σειρά στοιχείων και για τους προσφυγικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα, προβλήθηκε η άγρια εκμετάλλευσή τους από την ντόπια αστική τάξη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Πρέντζα εκ μέρους των εκπαιδευτικών των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια λειτουργίας. Ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι «σκοπός των λαϊκών μαθημάτων είναι από τη μία η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης και από την άλλη να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Τέλος, κάλεσε μαθητές και γονείς να δηλώσουν συμμετοχή για τη νέα σχολική χρονιά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, εκ μέρους των εργατικών σωματείων αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, «πώς θα βγει ο χειμώνας». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών της Ενέργειας στην πραγματικότητα τα πληρώνει ο λαός μέσα από τη φορολογία, ενώ στην ουσία στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των κυρώσεων στη Ρωσία είναι που καταδικάζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Υπογράμμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, την ώρα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν προδιαγράψει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, αφού συμφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, στους τσακισμένους μισθούς στα όρια των αντοχών της οικονομίας και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Λύση για εμάς σε αυτές τις συνθήκες είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η διεκδίκηση, η ένταση της αλληλεγγύης», τόνισε χαρακτηριστικά, «για να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και όχι ο λαός» τις συνέπειες από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ακολούθως, υποστήριξε ότι σήμερα το ταξικό εργατικό κίνημα είναι πιο έμπειρο και δυνατό, ενώ με παραδείγματα από σκληρούς αγώνες όπως αυτών των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», ανέδειξε ότι ο λαός μπορεί να ορθώσει «ασπίδα προστασίας» στα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς να χάνει χρόνο σε νέες αυταπάτες, αναζητώντας σωτήρες που δεν υπάρχουν. Τέλος, κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», των σχολικών καθαριστριών και των εργαζομένων στα «Goody's» στα Γιάννενα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
«Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας!»

Με τα τρακτέρ στον δρόμο διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους απαίτησαν χτες οι αγρότες του δήμου Αγιάς, βγάζοντας στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αγιάς δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αγιάς, ενώ το βράδυ εκπρόσωποί τους πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Γιορτή μήλου, κάνοντας ομιλία και διαβάζοντας το ψήφισμα της κινητοποίησής τους.

Οι αγρότες, κυρίως οι μηλοπαραγωγοί, βγήκαν στον δρόμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, καθώς βλέπουν τον ιδρώτα και τον κόπο τους να πάνε χαμένα, τη σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Απαίτησαν να μπορούν να πουλάνε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα και τα άλλα προϊόντα που παράγουν σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να βγάζουν ένα μεροκάματο, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να δουλεύουν στα χωράφια τους.

Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι αρνούνται το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας

Το βράδυ, στη Γιορτή Μήλου, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, πραγματοποίησε ομιλία προκειμένου να αναδειχθούν πλατιά τα προβλήματα και τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών, ενώ διαβάστηκε και το ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων.

Τόνισε πως αν δεν παρθούν μέτρα οι συνέπειες θα είναι αρνητικές όχι μόνο για τους μηλοπαραγωγούς, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα του δήμου Αγιάς, αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.

Σε αυτήν τη βάση κάλεσε τον λαό του δήμου Αγιάς σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους αγρότες και κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Επεσήμανε δε ότι αυτήν την πολιτική την πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, που λέει ότι δήθεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα αλλά αρνείται να στηρίξει τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, και την ίδια ώρα μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σχολιάζοντας τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που χορηγήθηκε χθες, έφερε ένα παράδειγμα ενδεικτικό του ότι τα χρήματα που πήραν είναι ψίχουλα: «Ενας μηλοπαραγωγός ξοδεύει 72 λίτρα πετρέλαιο για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα, ενώ η επιστροφή φόρου που πήρε είναι 4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα πετρέλαιο».

Τόνισε ότι η συμμετοχή νέων αγροτών στην κινητοποίηση αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες, ενώ καταλήγοντας προειδοποίησε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή: «Ενωμένοι σαν μια γροθιά συνεχίζουμε. Είμαστε σίγουροι ότι με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

Εκρηκτική κατάσταση για τους αγρότες

Στο ψήφισμα που διαβάστηκε στη Γιορτή Μήλου επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα μήλα GALA, με το γνωστό πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές στην Αίγυπτο, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση, έμειναν αδιάθετα, είναι στα ψυγεία, πουλήθηκαν είτε με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που δεν ξέρουμε αν, πόσο και πότε θα πληρωθούμε, είτε κοψοχρονιά, σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Το πετρέλαιο είναι στα 1,85 ευρώ το λίτρο και η επιστροφή - κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που κάναμε.

Το αγροτικό ρεύμα ήταν 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με την οποία μας κοροϊδεύουν και δεν τη μείωσαν 90% για τους αγρότες, όπως δήλωσε το υπουργείο, στους λογαριασμούς που ήρθαν πληρώνουμε 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε έναν χρόνο.

Με το εμπάργκο στη Ρωσία χάσαμε μια τεράστια αγορά για τα μήλα αλλά και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Δυστυχώς δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Τα φρούτα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για την ελληνική οικογένεια.

Ολα αυτά δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και πουλάμε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή μένουν απούλητα.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούμε, να γίνουμε ζητιάνοι, να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε τις οικογένειές μας!».

Διεκδικήσεις για να σταθούν στα πόδια τους

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουν οι μηλοπαραγωγοί περιλαμβάνουν τα εξής:

-- Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, παίρνοντας υπόψη το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι κόστος παραγωγής.

-- Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στη Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα των παραγωγών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ