Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων καλεί στην ετήσια απολογιστική της Γενική Συνέλευση, σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).
  • Την ερχόμενη βδομάδα, από 1η έως 6 Απρίλη, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα». Οι εκλογές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32) με το εξής πρόγραμμα: Από Δευτέρα 1/4 έως Παρασκευή 5/4, 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Το Σάββατο 6/4, 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τη μάχη για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών
  • Συνταξιούχοι: Ρεπορτάζ από το χτεσινό παναττικό συλλαλητήριο
  • Νοσοκομείο Νίκαιας: Οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους του Πειραιά - Απάντηση με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέχισαν τον αγώνα με δυναμικό παναττικό συλλαλητήριο

Πρόβαλαν τα πάγια αιτήματα των συνταξιούχων, απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εξαπατήσει με εφάπαξ φιλοδωρήματα

Το βήμα της συγκέντρωσης στην πλ. Κλαυθμώνος
Το βήμα της συγκέντρωσης στην πλ. Κλαυθμώνος
Με το νέο παναττικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ έδωσαν συνέχεια στον μακρόχρονο και πολύμορφο αγώνα τους, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την αντιασφαλιστική επίθεση και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενισχύονται διαρκώς για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι συνταξιούχοι, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας που τις εκμηδενίζει, την απαίτηση να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά και την καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με πολιτική απόφαση που θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με συνθήματα πορεύτηκαν έως το Μέγαρο Μαξίμου.

Κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων, η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα που είχαν υποβάλει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους. Τελικά, η συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη, στη 1 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε...»

Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν μαζικά μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν μαζικά μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Στη χτεσινή κινητοποίησή τους, με συνθήματα όπως «Τα Δώρα και η άδεια είναι πληρωμένα, φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», «Ολα τα Ταμεία τα έφτιαξε η γενιά μας, κληρονομιά να μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας», οι συνταξιούχοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην αποδεχτούν ως «τετελεσμένο» τις τεράστιες απώλειες. Με αποφασιστικότητα και επιμονή απαίτησαν «Αξιοπρεπείς και δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας», όπως έγραφε και το πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οταν η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, το σύνθημα «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που κυβερνάτε» δόνησε την ατμόσφαιρα. Ηταν αυτή η απάντηση των συνταξιούχων σε μια ακόμη προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών που με μισο-δηλώσεις και διαρροές, αντί να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος, υπόσχονται και πάλι κάποιο επίδομα που θα δοθεί άπαξ, επιχειρούν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους ενόψει και των εκλογών, ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Οπως ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, «εμείς διεκδικούμε την επιστροφή και καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Απαιτούμε τώρα το Δώρο του Πάσχα ολόκληρο, όχι τα διακοσάρια που μοιράζονται από τις τηλεοράσεις προς άγραν ψήφων... Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Τίποτα δεν ξεχνάμε ούτε νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας. Τις συντάξεις μας τις πληρώσαμε, δεν τις δανειστήκαμε, δεν τις χρωστάμε σε κανέναν δανειστή. Δεν θα θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό της ανάπτυξης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ταυτόχρονα, ο συνδικαλιστής κατήγγειλε το γεγονός πως για άλλη μια φορά στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού κλούβες της αστυνομίας είχαν φράξει το δρόμο, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συνεχίσουν σταθερά «στο δρόμο της τιμής και του αγώνα, μαζί με το εργατικό κίνημα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» και στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Πεδίον του Αρεως και μαζί με τους εργάτες να διατρανώσουν την απόφασή τους «για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Οι συνταξιούχοι δεν υποστέλλουν τις σημαίες του αγώνα

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, πλήθος συνταξιούχων είχε συγκεντρωθεί από όλες τις περιοχές της Αττικής, κρατώντας τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σωματεία, μεταξύ αυτών και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Στη συγκέντρωση σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες έκαναν ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, η Αθανασία Χριστοπούλου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μηχανικών του ΤΕΕ, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα, υπογράμμισαν ότι αυτοί οι αγώνες υποχρέωσαν τους κυβερνώντες να κάνουν πίσω από ψηφισμένες αντιασφαλιστικές επιλογές τους, όπως ήταν το μέτρο για την «προσωπική διαφορά», η καταβολή παράνομα παρακρατηθέντων ποσών στις εισφορές Υγείας κ.λπ. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων δεν θα δώσουν τα δικαστήρια και οι «αιτήσεις», αλλά ο οργανωμένος αγώνας, καταγγέλλοντας ορισμένους επιτήδειους που, παριστάνοντας τους συνδικαλιστές, σπρώχνουν τους συνταξιούχους στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων που κερδοσκοπούν από την αγωνία χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς.

Εξαφανιζόλ...

Σε μετρ... της εξαφάνισης έχουν εξελιχθεί οι εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ! Και δεν αναφερόμαστε στη γνωστή, πάγια και χρόνια εξαφάνισή τους από τους αγώνες των εργαζομένων. Εδώ πλέον τα... «μαγικά» τους έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα: Πρώτα έβαλαν λουκέτο στο συνεδριακό κέντρο στην Καλαμάτα, όταν αντιπρόσωποι, συνδικάτα και εργαζόμενοι απαίτησαν με τις κινητοποιήσεις τους να γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ χωρίς νόθους και εργοδότες. Μετά, αφού οργάνωσαν μια παρωδία «συνεδρίασης» της διοίκησης της ΓΣΕΕ (που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ!), εξαφανίστηκαν για πάνω από μια βδομάδα, χωρίς να λένε ούτε πού, ούτε πώς θα γίνει το fast track μονοήμερο «συνέδριο» που έχουν «αποφασίσει» για τις 4 Απρίλη. Αργά χτες τη νύχτα, έσκασαν μύτη, με ανακοίνωσή τους, όχι βέβαια για να απαντήσουν για τα παραπάνω, αλλά για να γνωστοποιήσουν... ότι βάζουν λουκέτο και στα γραφεία της ΓΣΕΕ! Με πρόσχημα το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο Πεδίον του Αρεως για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις, οι εργατοπατέρες... κλείνουν το μαγαζί και διώχνουν και τους υπαλλήλους της Συνομοσπονδίας! Λέτε, μετά το βιντεάκι που κυκλοφόρησαν από... το εστιατόριο του 5άστερου ξενοδοχείου στην Καλαμάτα, να περιμένουμε και νέα συλλεκτική στιγμή;

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για συνδικάτα στα χέρια των εργατών, όχι των εργοδοτών!

Στις 6.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, μπροστά από τα γραφεία της ΓΣΕΕ

Συνεχείς οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων από τα ταξικά συνδικάτα (φωτ. από τη χτεσινή συνέλευση σε εργοτάξιο κατασκευής ξενοδοχείου στην Αθήνα)
Συνεχείς οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων από τα ταξικά συνδικάτα (φωτ. από τη χτεσινή συνέλευση σε εργοτάξιο κατασκευής ξενοδοχείου στην Αθήνα)
Σταθμό στη μάχη ενάντια στον εργατοπατερισμό που λυμαίνεται τα συνδικάτα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενάντια στην απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, αποτελεί το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ στις 6.30 μ.μ.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία τονίζουν: «Να βροντοφωνάξουμε "Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών" και να καταγγείλουμε τη συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δίνει ρεσιτάλ στις μαφιόζικες μεθοδεύσεις και ενέργειες, με σκοπό να επιβάλει με το "έτσι θέλω" τους εργοδότες, τους νόθους και τους μπράβους μέσα στα συνδικάτα και τη λειτουργία τους».

«Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση», υπογραμμίζουν, «δηλώνει την απόφαση των εργατών να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στη σαπίλα που αναδίνουν αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως "εκπρόσωποι της εργατικής τάξης" και μέσα από τα γραφεία τους καθημερινά σχεδιάζουν τον αφοπλισμό των αγώνων, την εξουδετέρωση των συνδικάτων, έτσι ώστε οι φίλοι τους οι εργοδότες να έχουν λυμένα τα χέρια τους για να κερδίζουν περισσότερα τσακίζοντας τους εργαζόμενους».

Οι προσυγκεντρώσεις


Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

-- Στην πλατεία Κάνιγγος για τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-- Στην πλατεία Βικτωρίας για τις Λαϊκές Επιτροπές.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής δρομολογεί λεωφορεία για την κινητοποίηση. Αναχώρηση: 4.30 μ.μ. από Λαύριο (ΟΤΕ) και 5 μ.μ. από πλατεία Νέας Μάκρης.

Κινητοποίηση στη Λάρισα

Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, διαδήλωσαν χτες το βράδυ ενάντια στις προκλήσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Κρατώντας πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στην ομιλία του, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε σύντομη αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν στην Καλαμάτα και γενικότερα στις πολύμορφες προσπάθειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να επιβάλει ένα συνέδριο νοθείας και ωμής εργοδοτικής παρέμβασης στη ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

  • Πικετοφορία με αντίστοιχο περιεχόμενο οργανώνει σήμερα η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στον Αγ. Νικόλαο (Ερμού).
Συσκέψεις, συνελεύσεις και εξορμήσεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τις αθλιότητες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τη συζήτηση για την ανάγκη να πεταχτούν έξω από τα συνδικάτα οι εργοδότες και τα τσιράκια τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αττικής συνεχίζει τις περιοδείες του σήμερα Πέμπτη, στο εργοτάξιο της «Ευρωκλινικής» και στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Χτες έγινε συνέλευση στο εργοτάξιο κατασκευής ξενοδοχείου στις οδούς Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε σύσκεψη - συγκέντρωση των αντιπροσώπων και εργαζομένων, σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ., στην αίθουσά του.

Σωματεία της Αρκαδίας (Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, Τεχνεργατών Οικοδόμων, Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου) καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του νομού σε σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας στην Τρίπολη.

Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και το σχεδιασμό της δράσης τους οργανώνουν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 31/3, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) τη Δευτέρα 1/4, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απέρριψε πρόταση της ΔΕΣΚ να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στο ΕΚΠ

Τεράστια πρόκληση να ξοδευτούν χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν δωρεάν υποδομές

Τη στάση των παρατάξεων ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ), «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», που απέρριψαν την πρότασή της να ζητήσουν από τη ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει το συνέδριό της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), καταγγέλλει η ΔΕΣΚ.

Η πρόταση ήταν η εξής: «Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 4 Απρίλη να πραγματοποιηθεί στην εργατούπολη του Πειραιά, στο αμφιθέατρο του ΕΚΠ. Το Εργατικό Κέντρο διαθέτει αμφιθέατρο 500 θέσεων και πλήρη υποδομή που μπορεί να στηρίξει τις εργασίες του Συνεδρίου, αρκετά γραφεία και μεγάλο υπόγειο στη διάθεση των αντιπροσώπων και των παρατάξεων. Επειδή πληροφορούμαστε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναζητεί ξενοδοχεία από την Αλεξανδρούπολη έως τη Ρόδο, αλλά όχι στην Αττική, θεωρούμε μια τέτοια επιλογή, να ξοδευτούν πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, τεράστια πρόκληση τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υποφέρουν για να τα φέρουν βόλτα. Διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις του ΕΚ Πειραιά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Επιπλέον θα γίνει μια μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, αφού η πλειοψηφία των αντιπροσώπων είναι κάτοικοι Αττικής και δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν οδοιπορικά. Αλλωστε, 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ στον Πειραιά, είναι απολύτως φυσιολογικό το Συνέδριο της ΓΣΕΕ να ξαναγυρίσει στην πόλη όπου έγινε το ιδρυτικό της Συνέδριο».

Η ΔΕΣΚ σημειώνει ότι η άρνηση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ «δείχνει την ταύτισή τους με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που προσπαθεί με κάθε είδους αλχημείες και πρακτικές να προχωρήσει σε νέο συνέδριο - φιάσκο, μαζί με εργοδότες και νόθους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους συνδικαλιστικό μέλλον, να στήσουν μια κάλπη οπουδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να εκλεγούν. Η ΔΕΣΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εργαζόμενους του Πειραιά - όπως κάνει όλες αυτές τις μέρες - ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της συνδικαλιστικής μαφίας».

Νοθεία και στις αρχαιρεσίες της ΕΤΕ - ΔΕΗ

Καταγγελία από την «Αγωνιστική Συνεργασία»

Τη νοθεία από τις παρατάξεις ΕΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ), που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία».

Χτες η πλειοψηφία της διοίκησης, όπως επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «παράνομα και με πλήρη καταπάτηση του καταστατικού του σωματείου αποφάσισαν να στήσουν κάλπη στο Ροσινιόλ αντί για το Ρουφ, που είναι η έδρα του σωματειακού παραρτήματος, όπως προβλέπει το καταστατικό. Αυτό έγινε προκειμένου να ψηφίσουν περίπου 100 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ήδη ψηφίσει σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, νοθεύοντας έτσι τη θέληση των πραγματικών μελών του σωματείου.

Στις τρεις ενστάσεις που καταθέσαμε στον δικαστικό αντιπρόσωπο για τη νομότυπη έναρξη της ψηφοφορίας, δεν πήραμε καμία επίσημη απάντηση.

Επίσης στο τοπικό παράρτημα Καλύμνου - Κω, ο πρόεδρος της ΤΔΕ και στέλεχος του ΕΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε αυθαίρετα να μη γίνουν εκλογές γιατί καταγγείλαμε τις ψήφους με αλληλογραφία, που επίσης δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στον όμιλο ΔΕΗ δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι με όλες μας τις δυνάμεις σε όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης και εκφυλισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές και να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Το Εργατικό Κέντρο δεν είναι τσιφλίκι κανενός!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση συνδικάτων του Ηρακλείου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση συνδικάτων του Ηρακλείου
Με μεθοδεύσεις αντάξιες των άθλιων πρακτικών της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ακύρωσε αυθαίρετα την προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα ετήσια συνέλευση.

Να σημειωθεί ότι χτες θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η τρίτη επαναληπτική συνέλευση, καθώς στις δύο προηγούμενες ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί (26/2 και 14/3) δεν διαπιστώθηκε απαρτία.

Με αφορμή τη συνέλευση, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ είχαν καλέσει σε κινητοποίηση. Επικαλούμενος την κινητοποίηση και τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στ. Βοργιάς... ακύρωσε την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία απόφαση οργάνου την προγραμματισμένη συλλογική διαδικασία!

Αμεση ήταν η απάντηση των πέντε σωματείων. «Πληροφορούμε τον κύριο Βοργιά ότι τα σωματεία που καλούν σήμερα στην κινητοποίηση και βροντοφωνάζουν "ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ" όχι μόνο δεν θέλουν να διαλύσουν την ετήσια συνέλευση αλλά θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γίνει και να είναι υπόθεση των εργαζομένων», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τα σωματεία παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα από το Εργατικό Κέντρο, από το οποίο οι συνδικαλιστές της πλειοψηφούσας παράταξης («Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων»/ΠΑΣΚΕ) είχαν φροντίσει να εξαφανιστούν...

Είχε προηγηθεί, μια μέρα νωρίτερα, απαράδεκτη ανακοίνωση των πλειοψηφιών των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου), η οποία έκανε λόγο για «τραμπουκισμούς» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αναφερόμενη δε στις μέρες που θα διεξαγόταν το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, χρεώνει στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τους μόνους δηλαδή αντιπροσώπους που έδιναν καθημερινά το «παρών» με απαίτηση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, «πράξεις βίας και παρεμπόδισης των εργασιών του συνεδρίου»!

Την κατάπτυστη ανακοίνωση, που «εξισώνει τις ταξικές δυνάμεις με τα τάγματα εφόδου των ναζιστών», στηλιτεύουν τα πέντε σωματεία του Ηρακλείου. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, «για την ανακοίνωση αυτή, που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για ...έλλειψη δημοκρατίας, δεν συνεδρίασε κανένα όργανο του ΕΚΗ. Μάλλον ο πρόεδρος του ΕΚΗ όταν μιλάει για δημοκρατία έχει στο μυαλό του το δημοκρατικό δικαίωμα του κεφαλαίου να σουλατσάρει στα εργατικά σωματεία».

Καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του προέδρου του ΕΚΗ, με κοινή τους ανακοίνωση 6 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου απαιτούν την πραγματοποίηση έως τις 31/3 της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού του ΕΚΗ. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γ. Γωνιανάκης, Δ. Σαλούστρος, Β. Σοφίου, Γ. Ξημεράκης, Γ. Βρέντζος και Εμ. Τσαγκαράκης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Απαιτούμε από τον πρόεδρο του ΕΚΗ να σταματήσει την καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών που κατά τ' άλλα επικαλείται, την αυθαίρετη παραβίαση του καταστατικού, παρά την απόφαση του ΔΣ του ΕΚΗ στις 19/2/19 για γενικές συνελεύσεις 1η 26/2/19, 2η 14/3 και 3η στις 27/3, και του νόμου 1264/1982. Δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα σημαίνει σωματεία μαζικά, ζωντανά, με συνελεύσεις που θα μεταφέρουν την πείρα μέσα από τους χώρους δουλειάς και θα χαράζουν το σχέδιο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που προφανώς αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρύψει τη γύμνια του, την συμπόρευση των ομοίων του με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, μετατρέποντας το ΕΚΗ σε προσωπικό του τσιφλίκι. Αλήθεια, ποιον εξυπηρετεί να μην πραγματοποιηθεί διοικητικός και οικονομικός απολογισμός;».

Καταγγελία για τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Στο μεταξύ, στην ετήσια συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας, οι οποίοι εγκρίθηκαν τελικά με οριακή πλειοψηφία.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας, που όχι μόνο απέχει από την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά απαξιώνει τους αγώνες και ιδιαίτερα τις απεργίες.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ακόμα πως οι παρατάξεις της πλειοψηφίας συντάχθηκαν ανοιχτά με τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ: «Δεν απάντησαν ούτε σε μία από τις συγκεκριμένες καταγγελίες για τα δεκάδες περιστατικά απροκάλυπτης νοθείας, αλλά υιοθέτησαν όλη τη μαύρη προπαγάνδα, αποκαλώντας τους εκλεγμένους αντιπροσώπους "εισβολείς" και νομιμοποιώντας τους νόθους, τους εργοδότες και τους μπράβους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις τις οποίες επιχειρεί να επιβάλει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων μαχητικής δράσης

Την Τετάρτη 3 Απρίλη, στο κλειστό γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή

Συγκέντρωση - εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων δράσης οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 3/4, στις 6.30 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο της Νήαρ Ηστ, στην Καισαριανή.

«3 ΑΠΡΙΛΗ 1999 - 3 ΑΠΡΙΛΗ 2019. 20 χρόνια μαχητικής, ζωντανής δράσης - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ» σημειώνει στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η αναγκαιότητα που επέβαλε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ επαληθεύτηκε στα 20 χρόνια μαχητικής, ζωντανής δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργαζομένων που αποτελούν σήμερα τον ταξικό πόλο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας (...) Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, το ΠΑΜΕ έδωσε νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης.

Τα έβαλε με όλες τις κυβερνήσεις, τις δυνάμεις του κεφαλαίου, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των κομμάτων που στηρίζουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, με αποκορύφωμα την προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν πριν από λίγες μέρες στη ΓΣΕΕ συνέδριο νοθείας, με τη συμμετοχή και της εργοδοσίας.

Η εμπιστοσύνη που έδειξαν και δείχνουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΜΕ αποτελεί βασικό στοιχείο για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να απαλλαγούν τα σωματεία από το σφιχταγκάλιασμα της εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας. Να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους να μπούμε μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια που συνεχίζεται για 20 χρόνια, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Σε εξέλιξη η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση

Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας την εργατική τάξη, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να ενισχύσουν το πραγματικό αποκούμπι τους, τον οργανωτή της πάλης τους.

Η Οικονομική Εξόρμηση, τονίζει το ΠΑΜΕ, «θα δυναμώσει τον ταξικό προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα, θα δώσει ένα ακόμα γερό χτύπημα στη γραμμή των "κοινωνικών διαλόγων", του συμβιβασμού, της υποταγής. Η οικονομική του ενίσχυση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην έκφραση της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης».

Και προσθέτει: «Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα που είναι στη γραμμή του ΠΑΜΕ θα διακινήσουν σε όλους τους χώρους δουλειάς κάρτες ενίσχυσης των 2 και των 5 ευρώ, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ξεδιπλώσουμε τον αγώνα πιο οργανωμένοι και από καλύτερες θέσεις».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργαζόμενοι και ασθενείς αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από το Νοσοκομείο Νίκαιας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από το Νοσοκομείο Νίκαιας
Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας απευθύνεται σε πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους, εφημερεύει κάθε 4 μέρες και εξυπηρετεί όλο τον Πειραιά, τη Δυτική Αττική, ενώ παράλληλα δέχεται επείγοντα περιστατικά από την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου.

Μόνο το 2018 εξετάστηκαν στα Επείγοντα 123.587 ασθενείς (με βάση στοιχεία της 2ης ΥΠΕ), από τους οποίους 16.784 νοσηλεύτηκαν. Επίσης, μεγάλος αριθμός κατοίκων του Πειραιά και των γύρω περιοχών εξετάζονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ορισμένα εκ των οποίων είναι εξειδικευμένα.

Παρότι η σημασία του νοσοκομείου είναι τέτοια για τους εργαζόμενους και το λαό της ευρύτερης περιοχής, η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας οξύνει χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαίρη Αγορογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, ειδικευόμενη Παθολογίας στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

Υποστελέχωση, εντατικοποίηση και τεράστιες ελλείψεις υλικών

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα - όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία - είναι η υποστελέχωση. Τα κενά προσωπικού σε όλους τους τομείς φτάνουν σχεδόν το 50%. Στη νοσηλευτική υπηρεσία, από τις 1.038 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, είναι κενές οι 403. Στη διοικητική υπηρεσία, από τις 381, είναι κενές οι 164. Στην τεχνική υπηρεσία, από τις 77 οι 20, ενώ στο επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό (τεχνολόγοι, βοηθοί εργαστηρίων, κοινωνικοί λειτουργοί κ.τ.λ.), από τις 215 θέσεις κενές είναι οι 75. Οσον αφορά τους γιατρούς, από τις 335 θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται μόνο οι 211. Ενώ για τους ειδικευόμενους, υπάρχουν 102 κενές οργανικές θέσεις!

«Συνεπώς, ακόμη και με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες, οι κενές θέσεις ξεπερνούν το 40%», επισημαίνει η Μ. Αγορογιάννη. «Μέσα στο 2018 στη διοικητική υπηρεσία έγιναν 2 προσλήψεις για 12 αποχωρήσεις. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, με εξουθενωτικές και επικίνδυνες βάρδιες, με 2 νοσηλεύτριες για 40 νοσηλευόμενους και 3 νοσηλεύτριες και 2 τραυματιοφορείς να καλύπτουν 3 ιατρεία στα επείγοντα. Εξακολουθούν η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα που προστίθενται στη μισθολογική εξαθλίωση, στην περικοπή εφημεριών και υπερωριών, στις απλήρωτες βάρδιες, στο πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Πότε ένας νοσηλευτής είναι στο χειρουργείο, πότε στα επείγοντα, πότε πάει και βοηθάει σε κάποια κλινική. Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και με "ακραίο" τρόπο, όπως το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα, να δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα».

Σημαντικό πρόβλημα είναι και οι ελλείψεις υλικών - αναλώσιμων, ως αποτέλεσμα της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης. Από τη μία, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός σε κάποια τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς βλάβες και, από την άλλη, η έλλειψη αναλώσιμων λόγω υποχρηματοδότησης. Υλικά με το σταγονόμετρο στον αγγειογράφο και το αιμοδυναμικό τμήμα. Μία λείπει το ένα και μία το άλλο στα τμήματα, πότε γάντια, πότε σύριγγες. Ακόμη και η νοσηλεία γίνεται σε άθλιες συνθήκες, λόγω και των κτιριακών υποδομών. Δωμάτια που δεν κλείνουν οι πόρτες και δεν έχουν τουαλέτα στις Παθολογικές κλινικές. Ταβάνια που πέφτουν, όπως στην Ορθοπεδική τον περασμένο Νοέμβρη. Ελλειψη επαρκούς θέρμανσης στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, στην οποία οι ασθενείς που μεταγγίζονται τον χειμώνα έχουν κλιματιστικά ως μοναδικό μέσο θέρμανσης.

Κόλαση σε κάθε γενική εφημερία τον χειμώνα

Οσο για τις εφημερίες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες θυμίζουν κόλαση, με τα ράντζα να γεμίζουν τους διαδρόμους, κυρίως των Παθολογικών και Καρδιολογικών κλινικών, ενώ δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους.

«Μετά από κάθε γενική εφημερία υπάρχει το εξής τραγικό δίλημμα σε όλες τις Παθολογικές κλινικές: "Θα μπει στο άδειο κρεβάτι ο ασθενής με το λοιμώδες νόσημα ή ο ογκολογικός ασθενής;". "Ποιος ασθενής θα μεταφερθεί σε άλλο όροφο;", με τους γιατρούς να γίνονται μπαλάκι για να μην κινδυνεύσει κανείς...», μας λέει χαρακτηριστικά η Μ. Αγορογιάννη.

«Σε κάθε μέρα γενικής εφημερίας», επισημαίνει, «εξετάζονται πλήθος ασθενών, ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από 20%. Ενας τεράστιος όγκος περιστατικών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με όρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ολιγοήμερης ή ακόμα και βραχείας νοσηλείας. Ομως, πού θα μπορούσε να γίνει αυτή η νοσηλεία; Στην απάτη των ΤΟΜΥ; Αυτό που στη Νίκαια εκφράζεται με τα ράντζα και το άθλιο καθεστώς της εφημερίας, εκφράζεται με αντίστοιχους τρόπους σε όλα τα νοσοκομεία και είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων και των διορισμένων διοικήσεών τους. Είναι έκφραση της εμπορευματοποιημένης Υγείας, της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού "κόστος"».

Οπως επιβεβαιώνει και η κατάσταση στο Νοσοκομείο Νίκαιας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της στην Υγεία, επεκτείνοντας τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, εντείνοντας την υποχρηματοδότηση. Τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα τμήματα, προσπαθεί να τα καλύψει με προσλήψεις συμβασιούχων με όλες τις εργασιακές σχέσεις (επικουρικούς, εργολαβικούς, συμβασιούχους ΟΑΕΔ). Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία...

Ανάγκασαν τις εργολαβικές καθαρίστριες σε παραίτηση

Αλλος ένας εμπαιγμός πάνω στις ζωές και τις αγωνίες των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου εξελίχθηκε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, όπως καταγγέλλει η Μ. Αγορογιάννη.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κλήθηκαν αιφνιδιαστικά στο νοσοκομείο από τον εργολάβο το Σάββατο 23/3 (μέρα την οποία οι περισσότεροι δεν εργάζονταν). Εκεί τους ειπώθηκε ότι από την Τρίτη 26/3 την καθαριότητα θα αναλάβουν εργαζόμενοι που θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, οπότε με περισσή θρασύτητα ο εργολάβος κάλεσε τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική παραίτηση, ώστε να φύγει από πάνω του η υποχρέωση να πληρώσει αποζημιώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματα σε ένσημα, ΟΑΕΔ, αποζημίωση, άδειες κ.λπ. που απέκτησαν δουλεύοντας όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, ο εργολάβος έταζε τελείως ξεδιάντροπα και αποπροσανατολιστικά ότι θα τους βρει δουλειά σε άλλα έργα του, κλείνοντας καθησυχαστικά το μάτι ώστε να πέσουν στην παγίδα της παραίτησης.

Από την άλλη, η διοίκηση του νοσοκομείου βάζει μπρος την υλοποίηση της αισχρότητας των γνωστών πλέον ατομικών συμβάσεων για την καθαριότητα, οι οποίες μάλιστα θα είναι 4μηνες!

«Οχι μόνο δρα το ίδιο το νοσοκομείο σαν εργολάβος, αλλά καταργεί στην πράξη τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποκλείονται από τη συμμετοχή σε αυτές τις ατομικές συμβάσεις όσοι είναι άνω των 65 ετών ή αλλοδαποί. Αρα ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων πετιέται στο δρόμο, την ώρα μάλιστα που τα ποσοστά ανεργίας στις συγκεκριμένες ομάδες είναι "στο κόκκινο"», επισημαίνει η Μ. Αγορογιάννη και προσθέτει: «Παρά τις φιέστες που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι τάχα βγάζει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, βλέπουμε στην πράξη ότι απλά ο εργοδότης παίρνει άλλη μορφή και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται με συνθήκες γαλέρας, στη συνεχή ανασφάλεια, με το φόβο της απόλυσης από μήνα σε μήνα...».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις από σωματεία και φορείς του Πειραιά

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και στην πολιτική που την προκαλεί, σωματεία και φορείς του Πειραιά δίνουν αγωνιστική απάντηση. Την Τρίτη 12/3 πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο, ενώ απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους κατοίκους, στους υγειονομικούς, να δώσουν συνέχεια στην πάλη, «να αγωνιστούμε για σύγχρονο νοσοκομείο για τις ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά».

Μεταξύ άλλων ιεραρχούν τα αιτήματα για: Αμεσους διορισμούς προσωπικού στο νοσοκομείο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για όλες τις αναγκαίες εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη εικόνα με τα ράντζα και τα φορεία. Μαζί με την ενίσχυση του νοσοκομείου, πάλη για Κέντρα Υγείας που θα διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Ψυχικής Υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία, με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ