Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - σωματεία - φορείς: Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα - Πειραιά - Ανατολική Αττική
  • Κυβερνητική προπαγάνδα: Κάλπικα περιτυλίγματα για να κουκουλωθούν η αντιλαϊκή κλιμάκωση και τα νέα «δώρα» στο κεφάλαιο
  • Ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ: Αναβαθμισμένη και ενισχυμένη, για την καλύτερη επικοινωνία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων με τους εργαζόμενους
  • Κεφαλονιά - Ιθάκη: Σοβαρές οι συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αναβάθμιση με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη επικοινωνία με τους εργαζόμενους

Ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα για το Webradio
Ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα για το Webradio
Νέα, αναβαθμισμένη μορφή απέκτησε η κεντρική ιστοσελίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, πάντα στη γνωστή διεύθυνση www.pamehellas.gr.

Η καινούργια μορφή βοηθά τους χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας να εντοπίσουν με μια ματιά τις διάφορες κατηγορίες και αυτό που αναζητούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους και φορείς να ενημερώνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για τη δράση του ταξικού κινήματος, να αξιοποιούν το πλούσιο υλικό της ιστοσελίδας.

Στην αρχική σελίδα ξεχωρίζουν θέματα για τις κεντρικές παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, όπως είναι αυτές τις μέρες η συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη και τα σημερινά συλλαλητήρια στην Αττική.

Μέσα από τις κατηγορίες στο κεντρικό μενού, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το τι είναι το ΠΑΜΕ, τον προσανατολισμό του και τους στόχους του. Στα «Νέα» φιλοξενούνται σε ξεχωριστές υποκατηγορίες δελτία Τύπου του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και άλλων φορέων. Σε ειδική κατηγορία βρίσκεται η πληροφόρηση για τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τις θέσεις, τις ανακοινώσεις, τη δράση τους. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα «Κείμενα», όπου βρίσκονται εισηγήσεις και ομιλίες του ΠΑΜΕ και συνδικάτων από συνεντεύξεις, συσκέψεις και άλλες δράσεις. Στα «Πολυμέσα» βρίσκονται φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες και εκδόσεις, παρέχοντας πλούσιο υλικό για αξιοποίηση από κάθε συνδικάτο και κάθε εργαζόμενο. Ξεχωριστή ενότητα, με άμεση πρόσβαση από την πρώτη σελίδα, αποτελεί το Webradio του ΠΑΜΕ.

Πλούσιο υλικό για αξιοποίηση από κάθε συνδικάτο και κάθε εργαζόμενο στην ενότητα «Πολυμέσα»
Πλούσιο υλικό για αξιοποίηση από κάθε συνδικάτο και κάθε εργαζόμενο στην ενότητα «Πολυμέσα»
«Κατεβαίνοντας» κάποιος στην αρχική σελίδα, βρίσκει αναλυτικότερα τα πιο πρόσφατα από τα περιεχόμενα των κατηγοριών, καθώς και τις ενότητες για το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ και τα τελευταία νέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Αμεσα και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς οι θέσεις και η δράση του ταξικού κινήματος

Ο Θ. Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τους σκοπούς που υπηρετεί η αναβάθμιση της κεντρικής ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ, επισημαίνει:

«Η ανάγκη ενίσχυσης των μέσων επικοινωνίας που αξιοποιεί το ΠΑΜΕ, προκειμένου να φτάνουν οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος άμεσα και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς στους εργαζόμενους, είναι συνεχής. Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ, εντάσσονται και η σταθερή προσπάθεια αναβάθμισης του εργατικού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ, το οποίο θα ξεκινήσει με ανανεωμένο πρόγραμμα τον Οκτώβρη, η επανέναρξη διαδικτυακών τηλεοπτικών εκπομπών μέσω του καναλιού του ΠΑΜΕ στο YouTube ως μια εμβρυακή μορφή web tv, η προσπάθεια που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες για σταθερή "έκδοση" καταρχάς ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Η αναβάθμιση της κεντρικής ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια στην κατεύθυνση της παραπάνω ενίσχυσης. Στόχος της είναι η περιήγηση στην ιστοσελίδα να είναι πιο εύκολη για τους χιλιάδες εργαζόμενους που την επισκέπτονται και την παρακολουθούν, να είναι πιο χρηστική και απλή.

Η αρχική σελίδα της ανανεωμένης ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ
Η αρχική σελίδα της ανανεωμένης ιστοσελίδας του ΠΑΜΕ
Επιδιώκουμε το site να συγκεντρώνει στο σύνολό του όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται κεντρικά από το ΠΑΜΕ και τις Γραμματείες του, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις!

Να είναι πιο βοηθητικές η αναζήτηση και η προβολή των ανακοινώσεων και των παρεμβάσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των βίντεο και των φωτογραφιών από κινητοποιήσεις, των διάφορων ενημερωτικών σποτ, των αφισών, των διεθνών δραστηριοτήτων, των πρωτοβουλιών στον πολιτισμό και τον εργατικό αθλητισμό, του εργατικού ραδιοφώνου.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η εμφάνιση του site στα Αγγλικά και τα Ισπανικά, με ξεχωριστή ξενόγλωσση μορφή, εξίσου χρηστική και απλή για τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. Είναι προσπάθεια που στηρίζεται στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, ώστε οι ανακοινώσεις και οι δραστηριότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας να μεταφράζονται άμεσα με βάση τις εξελίξεις.

Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ μπορεί κάποιος να διαβάζει καθημερινά τα τελευταία νέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η αναλυτική εικόνα με τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα, διευθύνσεις, site, e-mail) των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ώστε ο εργαζόμενος να απευθύνεται με ευκολία στο σωματείο του για οποιοδήποτε εργατικό ζήτημα τον απασχολεί, να έρχεται σε επαφή μαζί του.

Τέλος χρειάζεται να τονιστεί πως η δημιουργία της νέας ιστοσελίδας στηρίχθηκε από συναδέλφους που εθελοντικά ανέλαβαν την αναβάθμισή της, έδωσαν χρόνο και ιδέες».

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πίσω από τον κουρνιαχτό... νέα δώρα στο κεφάλαιο και προσήλωση στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία δίνει η κλιμάκωση της πάλης για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες
Απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία δίνει η κλιμάκωση της πάλης για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες
Το γεγονός ότι πίσω από την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα περί «εξόδου από τα μνημόνια», περί «μετάβασης σε μια περίοδο στήριξης των εργαζομένων και βήμα το βήμα ανάκτησης των δικαιωμάτων τους» κρύβονται η μονιμοποίηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου, η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ήρθε να επιβεβαιώσει η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό - πεδία στα οποία εστίασε και εστιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα - επιβεβαιώθηκε ότι πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες βρίσκονται μόνο κάποια ψίχουλα για τους εργαζόμενους, που κι αυτά θα εξανεμιστούν και με το παραπάνω από ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα τα ψίχουλα αυτά αξιοποιούνται για να πλασαριστούν ως... «αναγκαία αντισταθμίσματα» τα νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Με σημαία τα πλεονάσματα από το τσάκισμα συνταξιούχων και ασφαλισμένων!

Πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, η προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων διαπέρασε σαν κόκκινη κλωστή και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Χαρακτηριστικά, ακόμα και στη θολούρα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή ή μη της νέας περικοπής των συντάξεων που η ίδια έχει ψηφίσει, η επιχειρηματολογία του Αλ. Τσίπρα είχε ως βασικό στοιχείο τη διαφήμιση της «αποτελεσματικότητας» των αντιασφαλιστικών μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει, όπως και το κριτήριο ποιο μέτρο είναι «διαρθρωτικό - αναπτυξιακό» και ποιο όχι, με βάση την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό το σκεπτικό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Οπως είπε, «με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες (...) το έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ του 2014 έγινε πλεόνασμα 770 εκατ. το 2017», ενώ ανέφερε πως «διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι και μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό...».

Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα εξής:

-- Η κυβέρνηση όχι μόνο υπερασπίζεται τον νόμο Κατρούγκαλου, το νόμο - λαιμητόμο, αλλά και διαφημίζει τα πλεονάσματα που καταγράφει ο ΕΦΚΑ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του! Αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι πως αυτά τα πλεονάσματα αντανακλούν τις μεγάλες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλε και η δική του κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, και τη δραματική μείωση των νέων συντάξεων που θεσμοθέτησε ο νόμος Κατρούγκαλου. Είναι πλεονάσματα από το αίμα συνταξιούχων και ασφαλισμένων!

-- Με την τοποθέτησή του, επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στα «διαρθρωτικά» αντιασφαλιστικά μέτρα, σε αυτά δηλαδή που επιφέρουν μόνιμα χτυπήματα συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς ασφαλισμένους και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν σήμερα σύνταξη. Και πραγματικά, από αυτήν την άποψη, ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί τον μέχρι τώρα κολοφώνα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Ασφαλιστικό: Τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης στα ψίχουλα της «εθνικής» και στην «ανταποδοτική», η μείωση των συντάξεων, η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και ο περιορισμός της μόνο στο κονδύλι για την «εθνική» σύνταξη, μαζί με τόσες άλλες ανατροπές και την ενσωμάτωση όλων των προηγούμενων μειώσεων, υλοποιούν όλους τους αντιδραστικούς στόχους του κεφαλαίου σε βάθος δεκαετιών. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με τη μετατροπή των νέων συντάξεων σε επιδόματα πτωχοκομείου, δημιουργεί σταδιακά τις προϋποθέσεις και το έδαφος για την παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, για τα επόμενα χτυπήματα και το περιβόητο σύστημα των «3 πυλώνων», για το οποίο κατά τ' άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τάχα τα ιμάτιά του...

Η αλήθεια πίσω από τη «βιωσιμότητα»

Με σημαία τα ματωμένα πλεονάσματα και την παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που ήδη διασφαλίζουν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι προηγούμενες περικοπές, η κυβέρνηση εννοείται ότι θα ήθελε να αποφύγει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τον σκόπελο της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς».

Πολλοί στάθηκαν στον μακάβριο χαρακτήρα της αναφοράς του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου, ότι η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στους ηλικιωμένους συνταξιούχους «δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού», καθώς οι περισσότεροι είναι πάνω από 70 χρόνων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει την «τετράγωνη λογική» των οικονομικών στοιχείων της αντιασφαλιστικής επίθεσης: Το νέο Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016 διασφαλίζει τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού, δηλαδή την ολοένα μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από τη χωρίς προηγούμενο απογείωση του τσεκουρώματος των νέων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται από τα 28,9 δισ. ευρώ το 2017, στα 25,48 δισ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, οι εισφορές των ασφαλισμένων αυξάνονται από τα 12,835 δισ. ευρώ το 2017, στα 13,585 δισ. το 2019, με παραπέρα αύξηση στα 14,736 δισ. ευρώ το 2022, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου σε μια σειρά ομάδων ασφαλισμένων. Οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύστημα μειώνονται από τα 14,939 δισ. ευρώ το 2017, στα 12,948 δισ. ευρώ το 2019.

Ολους αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο η κυβέρνηση, όπως βέβαια δεσμεύεται και για τη μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος, στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020.

Η περικοπή κατά 3,9 ολόκληρες μονάδες του ΑΕΠ, και μάλιστα μόλις σε τρία χρόνια, είναι ο πιο πιστός καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής στο Ασφαλιστικό, η πιο ακριβής απόδειξη για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νόμου Κατρούγκαλου και των «διαρθρωτικών μέτρων» που εκθείαζε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ενα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο, πληρωμένο από την τσέπη του λαού

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας διαφήμισε επίσης ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο, με την ανακοίνωση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών. Μάλιστα, ο ίδιος συνέδεσε ευθέως τον νέο μποναμά προς τις επιχειρήσεις με την προοπτική κάποιας αύξησης στον κατώτερο μισθό και την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους, που παραμένει σε ισχύ από το 2012.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί την κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»...

Ετσι, πριν ακόμα οι μισθωτοί με μισθούς πείνας δούνε κάποια αύξηση λίγων ευρώ στο εισόδημά τους, η κυβέρνηση σπεύδει να «μπουκώσει» τις επιχειρήσεις. Που σημαίνει ότι η όποια μικρή αύξηση, αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες, που τόσα κέρδισαν και κερδίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καρατόμηση των μισθών, θα φορτωθεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα, αφού η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι και αλλιώς προέρχεται από τη σκληρή φορολογία και τα «ματωμένα πλεονάσματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αύξηση του αφορολόγητου από την 1/1/2020, οι μισθωτοί θα δούνε την όποια αύξηση να εξανεμίζεται και με το παραπάνω και να ξαναγυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό, από όπου θα επιδοτούνται ακόμα παραπάνω οι μεγαλοεργοδότες!

Η νέα ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις αποδεικνύει ταυτόχρονα πως οι αναφορές του πρωθυπουργού, περί «κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας», που δήθεν αποτελεί παρελθόν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος. Το αστικό κράτος ήταν και παραμένει εγγυητής της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ο κρατικός προϋπολογισμός ένας αστείρευτος τροφοδότης της.

Γι' αυτό η ρήση του Αλ. Τσίπρα πως «οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με αίσθημα ασφάλειας» αποκρυπτογραφεί με ακρίβεια το περιεχόμενο των εξαγγελιών του, όπως και το αληθινό ταξικό περιεχόμενο της δήθεν «προστασίας της μισθωτής εργασίας» και της «ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», της δήθεν «επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή για πρώτη φορά τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Σαμαρά, με τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και ορίζεται η «ανταγωνιστικότητα» ως βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του με υπουργική απόφαση...

Το «αίσθημα ασφάλειας» των επενδυτών προϋποθέτει το διαρκές χτύπημα των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων και αυτό ακριβώς υπηρετεί η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκατόχων της.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
  • Κάτω οι φόροι - Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
  • Προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ, με μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Εδώ και τώρα υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έχουν οριστεί για τις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από το Μέταλλο, το Φάρμακο, τον Τύπο - Χαρτί, τα Τρόφιμα - Ποτά, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την ΕΥΔΑΠ, την Κλωστοϋφαντουργία, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους Λογιστές, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Χρηματοπιστωτικό, τα ΜΜΕ, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο, τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, τους Καλλιτέχνες. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εργαζομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επίσης, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, Σωματεία Συνταξιούχων.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές:

-- Στις 5.45 μ.μ. από το Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21) και από τα Ανω Λιόσια (πίσω από το δημαρχείο).

-- Στις 6 μ.μ. από το Μενίδι (πλατεία Καράβου) και από τον Κόκκινο Μύλο (τριγωνική πλατεία).

Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αττική
  • Στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση στην Ομόνοια
  • Συγκεντρώσεις την ίδια ώρα σε Πειραιά και Κορωπί

Από τη χτεσινή εξόρμηση εργαζομένων και απολυμένων από τους ΟΤΑ στην Πεύκη
Από τη χτεσινή εξόρμηση εργαζομένων και απολυμένων από τους ΟΤΑ στην Πεύκη
Συλλαλητήρια με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με στόχο να αποτελέσουν βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο επίσης στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Δίπλα στα αιτήματα των κινητοποιήσεων, το Εργατικό Κέντρο προβάλλει διεκδικήσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων της περιοχής.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη!

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε γειτονιά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ», αναφέρει στο κάλεσμά της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις, που ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, παίρνουν τη σκυτάλη από τη μαζική διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Δίνουν παράλληλα τον τόνο για τα επόμενα βήματα του αγώνα.


«Δεκάδες Σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεχίζεται η μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - κοινωνικές παροχές», τονίζει η Γραμματεία Αττικής μεταξύ άλλων.

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κάλεσμα στα συλλαλητήρια απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στην Αθήνα έχουν αποφασίσει οι Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Αρχιτεκτόνων, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας και Νέας Εστίας ΕΜΠ.

Στη μάχη Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στους ΟΤΑ

Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία των συλλαλητηρίων έχει καλέσει εργαζόμενους και σωματεία το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση στην απατηλή προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Το κάθε σωματείο, η κάθε επιτροπή να έχει το δικό του μπλοκ, το δικό του πανό», αναφέρει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Περάματος, Κορυδαλλού, Θριασίου και Πετρούπολης.

Το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης συνδυάζει τη δράση για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου με την κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων. «Το "όραμα" του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Το μόνο που έχει να προσφέρει στο λαό είναι διαιώνιση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και μεγαλύτερους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Οσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων στο δήμο, υπενθυμίζει πως μέσα στο καλοκαίρι απολύθηκαν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο. «Η έλλειψη προσωπικού έχει βαρέσει "κόκκινο" σε όλα τα τμήματα. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της φύλαξης δημοτικής περιουσίας για να αβγατίσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού, την ώρα που απέλυε τους συναδέλφους!», καταγγέλλει το Σωματείο.

Από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων στο δήμο οργανώνει παρεμβάσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, χτες έγινε εξόρμηση στη λαϊκή αγορά στην Πεύκη. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας απέλυσε. Για μας η Ιθάκη της εξόδου από τα μνημόνια, της δίκαιης ανάπτυξης και της επιστροφής στην κανονικότητα συνοδεύτηκε από την καταδίκη μας στην ανεργία και των οικογενειών μας στην ανέχεια», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της, ενώ σημειώνει πως η έκβαση του αγώνα των συμβασιούχων αφορά όλους όσοι «αντιμετωπίζουν την ανεργία, την κατάσταση εξαθλίωσης των οικογενειών μας που έχουν επιφέρει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο επίκεντρο της δράσης κλαδικών Συνδικάτων ο αγώνας για ΣΣΕ

Στις εξορμήσεις και τις περιοδείες με τις οποίες προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια, τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υπενθυμίζει πως το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους έδωσαν μάχες και είχαν ορισμένες κατακτήσεις, με χαρακτηριστικότερη την υπογραφή τριών εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής. Καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει τη σημασία συνέχισης και κλιμάκωσης αυτού του αγώνα.

Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή εποχή» καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Οι εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού και επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ έχουν στόχο να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα. Να προσαρμόζουμε τη ζωή μας και τις ανάγκες μας σύμφωνα με τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, με την οποία έχει προχωρήσει σε εξορμήσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες. «Ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα περισσότερα προνόμια στους ξενοδόχους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους, δίνουν νέες φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών», προσθέτει, ενώ υπενθυμίζει πως «τα ρεκόρ κερδών, αφίξεων, εσόδων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια» έχουν συνοδευτεί με μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα, επιδείνωση στα ωράρια και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του κλάδου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα στις δημόσιες δομές Υγείας

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι μετατρέπεται σταδιακά σε άλλο ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας
Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι μετατρέπεται σταδιακά σε άλλο ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας
«Κόκκινο» χτυπά η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας και στο νομό Κεφαλονιάς, με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της απαλλαγής του κεφαλαίου από το σχετικό «κόστος» να αποτυπώνονται στην υποχρηματοδότηση, στην τεράστια υποστελέχωση, στα σοβαρά προβλήματα σε δομές όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, το Κέντρο Υγείας Ιθάκης κ.ά.

Μετακινήσεις για να «μπαλωθούν» τα τεράστια κενά, ανοίγοντας καινούργια...

Χαρακτηριστικά, το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου λειτουργεί μόνο με το 50% των οργανικών του θέσεων.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων του νοσοκομείου, η Ψυχιατρική Κλινική παραμένει κτίριο - «φάντασμα», καθώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη στελέχωσή της, με τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε ψυχιατρικές κλινικές εκτός νομού, όταν βρίσκονται σε υποτροπή. Σήμερα στο χώρο της Ψυχιατρικής στεγάζεται η Μαιευτική Κλινική...

Την άνοιξη είχε προηγηθεί η προσπάθεια αποψίλωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, με αφαίρεση εξοπλισμού προκειμένου να «μπαλωθεί» προσωρινά το σοβαρό πρόβλημα της ΜΕΘ του Ρίου. Μάλιστα, στη γνωστή αντιλαϊκή λογική «κόστους - οφέλους», οι διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λειτουργία ΜΕΘ στο νομό, επειδή δήθεν καλύπτει λίγα περιστατικά σε σχέση με το... κόστος λειτουργίας της! Μετά την άμεση κινητοποίηση των μαζικών φορέων της περιοχής, η μετακίνηση του ιατρικού εξοπλισμού «πάγωσε» προσωρινά, ωστόσο η ΜΕΘ παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε άλλο ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας.

Με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες (μειώθηκαν από 50 σε 20), καταργήθηκαν ο χειρουργικός και ο γυναικολογικός τομέας, ενώ κι εκεί μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη.

Σήμερα λειτουργούν μια Παθολογική Μονάδα Νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα, που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές - βιοχημικές εξετάσεις, 2.761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2.967 μέρες νοσηλείας.

Μετά τη συνταξιοδότηση των τριών παθολόγων που δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να κλείσει η Παθολογική Κλινική, μετακινείται κι εκεί το νοσηλευτικό προσωπικό του προς το Νοσοκομείο Αργοστολίου, στη γνωστή λογική των «μπαλωμάτων».

Η ίδια τακτική αποψίλωσης σε προσωπικό και εξοπλισμό χρησιμοποιείται βέβαια και στο Αργοστόλι, προκειμένου να ενισχυθούν άλλες κεντρικότερες μονάδες και... πάει λέγοντας.

Σε ένα ακόμα παράδειγμα, να σημειωθεί ότι στο ΚΥ Σάμης υπηρετεί γιατρός οπλίτης θητείας για να βγουν οι εφημερίες, ο οποίος μάλιστα μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου για να καλυφθούν «τρύπες».

«Οδύσσεια» και για τους κατοίκους της Ιθάκης

Το κυβερνητικό φληνάφημα περί «τέλους των μνημονίων», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός με διάγγελμα από την Ιθάκη, αποδομείται μπροστά και στην «Οδύσσεια» που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού κάθε φορά που χρειάζονται ακόμη και τα στοιχειώδη ως προς την παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Η μοναδική δημόσια δομή Υγείας στο νησί, το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, που εξυπηρετεί 3.500 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα: Γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα.

Εφημερεύει με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Υπηρετούν τρεις νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μία είναι με άδεια κύησης, και μόλις μία μαία. Δουλεύουν ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας, που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Η παρασκευάστρια του Μικροβιολογικού συνταξιοδοτήθηκε πριν από 5 χρόνια και η «λύση» που δόθηκε ήταν η κατάργηση της θέσης. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία. Σαπίζουν πανάκριβα μηχανήματα. Πολλές φορές δεν λειτουργεί ούτε το Ακτινολογικό Εργαστήριο λόγω προβλημάτων αδειοδότησης.

Οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι μία παθολόγος (επικουρική) που πρόκειται να απολυθεί στο τέλος του χρόνου, ένας γενικός ιατρός που συνταξιοδοτείται τέλος του 2018, ο διευθυντής καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας οδοντίατρος και δύο αγροτικοί με στρατιωτική θητεία που τελειώνει στο τέλος του 2018. Σε λίγους μήνες δηλαδή ξεμένει τελείως από γιατρούς, ενώ οι εφημερίες δεν βγαίνουν...

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στις υποδομές. Καταρρέει το κτίριο. Υπάρχουν προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά, ενώ η όποια συντήρηση γίνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Επανειλημμένα έγγραφα από τον διευθυντή του ΚΥ προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ έχει να πάρει άδεια 5 χρόνια. Το ασθενοφόρο όχημα είναι του 2003! Σε περίπτωση που πάθει βλάβη ή υπάρχει διακομιδή σε εξέλιξη (στο νησί ή στην Κεφαλονιά), δεν υπάρχει ούτε άλλο πλήρωμα ασθενοφόρου, ούτε άλλο ασθενοφόρο όχημα για να εξυπηρετήσει κάποιο επείγον περιστατικό. Χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον άλλα 3 πληρώματα ασθενοφόρου και άλλο ένα ασθενοφόρο όχημα για να υπάρχει η στοιχειώδης προνοσοκομειακή φροντίδα.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο αποχαρακτηρισμός της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης περιοχής - ο οποίος μάλιστα έγινε από την κυβέρνηση μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Αλ. Τσίπρα από το νησί - με επιπτώσεις στο σύνολο των υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας.

Τραγική η κατάσταση στην ΠΦΥ, στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο νομό. Μετά το 1ο μνημόνιο, όταν τέθηκε στους γιατρούς θέμα επιλογής μεταξύ ΙΚΑ ή ιδιωτικού τομέα, υπήρξε μαζική αποχώρηση συμβεβλημένων γιατρών. Από 14 γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που στελέχωναν τα ιατρεία του ΙΚΑ τοπικά, έμειναν μόνο 5. Εξ αυτών μόνο μία γιατρός είναι παθολόγος, η οποία και υποχρεώνεται να καλύπτει με εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι.

Στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση «οικογενειακού γιατρού», που θα ρυθμίζει την πρόσβαση ή μη στα δημόσια νοσοκομεία και στους συμβεβλημένους γιατρούς, χωρίς να λειτουργεί καμία από τις επίσης πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ, δύο γενικοί γιατροί (που υπηρετούν ως αγροτικοί στις Κεραμειές και στα Βλαχάτα) ορίστηκαν ως «οικογενειακοί». Κι αυτό όταν τους έχουν ελαστικοποιήσει σε βαθμό που η ανεύρεσή τους να μετατρέπεται, με ευθύνη κυβέρνησης και 6ης ΥΠΕ, σε «σαφάρι».

Στον ΕΟΠΥΥ, στην πρωτεύουσα του νομού, μέχρι τώρα υπήρχαν 4 ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι. Μετά τις νέες ρυθμίσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, κανείς ιδιώτης γιατρός στο νησί δεν υπέγραψε τις νέες συμβάσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, αφήνει εγκληματικά έκθετους τους ασφαλισμένους, τους στρέφει να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους στους ιδιώτες γιατρούς και να γίνονται πελάτες στην ιδιωτική ασφάλιση.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» περί «τέλους των μνημονίων», περί «αλλαγής κλίματος υπέρ του Δημοσίου» και περί «μεγάλης τομής στην ΠΦΥ», η τραγική κατάσταση και στο νομό Κεφαλονιάς επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει πάτο. Αποτελεί εμβάθυνση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βάζει την Υγεία του λαού στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, σωματεία και μαζικοί φορείς των δύο νησιών έχουν οργανώσει επανειλημμένα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, απολύτως δωρεάν, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ