Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΠΑΜΕ: Αύριο η μεγάλη συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

-- Απεργία στο Εμπόριο στις 15 Ιούλη: Συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης

-- Εργατικά Κέντρα - Σωματεία Ηπείρου: Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

-- Νοσοκομείο ΚΑΤ: Ρεπορτάζ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα χειρουργεία του νοσοκομείου

Η πρόσβαση στο χώρο

Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου). Στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να φτάσει κανείς είτε με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) είτε με τα λεωφορεία των γραμμών 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).

Οι συντελεστές της συναυλίας

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία - πιάνο, Σιούρας Γεράσιμος - κιθάρα, Λαζάρου Τεο - ηλεκτρικό μπάσο, Μεταλληνός Παναγιώτης - τύμπανα, Κατριτζιδάκης Νίκος - φλάουτο, Κουφαλάκος Δημήτρης - φαγκότο και φυσαρμόνικα, Τσαφαράς Δημήτρης - κλαρινέτο, Μαρκατάτου Ελίνα - μαντολίνο, Μαρκατάτου Μαρία - μαντολίνο, Μπαξεβάνης Γιάννης - μπουζούκι, Κατσαβός Αναστάσης - μπαγλαμάς.

Σολίστ: Μάνος Αβαράκης - φυσαρμόνικα.

Τραγουδάνε οι: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Ερση.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο σχήμα. Επίσης ευχαριστεί τον δήμο Καισαριανής για την παραχώρηση της αίθουσας για τις πρόβες του σχήματος, καθώς και για τη συνολική υποστήριξη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο η συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης

Προπαγανδίζοντας τη συναυλία
Προπαγανδίζοντας τη συναυλία
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης, Ελληνες μουσικοί, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, θα σμίξουν τις φωνές τους με Τούρκους συναδέλφους τους από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, στη μεγάλη συναυλία που οργανώνει το ΠΑΜΕ με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών».

Στην ανακοίνωσή του για την συναυλία, η οποία διακινείται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει τη δράση του και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί απάντηση στην ενιαία και εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα εμπλέκει βαθύτερα τον εργαζόμενο λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Τη στιγμή που οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας - Κίνας σαλπίζουν νέα κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους λαούς, που ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν με τη Σύνοδό τους τα επόμενα βήματα, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα θα πρέπει να αντιταχθούν στα νέα πολεμικά σχέδια. Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη Γη ξαναμοιράζουν, γι' αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς. (...)

Οι εργαζόμενοι δίνουμε τη δική μας απάντηση! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Στεκόμαστε αγωνιστικά ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας. Αντιπαλεύουμε το φασισμό που τρέφει και οξύνει το ρατσισμό, που τρομοκρατεί και ποδοπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στοχοποιεί τους μετανάστες - πρόσφυγες γιατί μισεί τους εργάτες και το κίνημά τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την τελική νίκη των λαών! Την κοινή απάντηση των εργαζομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας στις κυβερνήσεις, οι οποίες δίνουν λεφτά για εξοπλισμούς και επεμβάσεις, αλλά την ίδια ώρα οι λαοί στενάζουν για τ' αφέντη το φαΐ, ακριβοπληρώνουν την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν!».

Αφιερωμένη στους Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ η συναυλία

Η συναυλία θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κώστα Σταυρόπουλο, γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που έχει και την επιμέλεια της ελληνικής ορχήστρας, καθώς και με τον Ουλάς Οζέρ, μουσικό από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως αγωνιστές μουσικοί από την Τουρκία που θα συμμετάσχουμε στη συναυλία που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και θα μοιραστούμε ξανά την ίδια σκηνή με τους φίλους μας από την Ελλάδα», μας λέει ο Ουλάς Οζέρ, καθώς αντίστοιχη πρωτοβουλία διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ με επιτυχία και πέρυσι.

Οπως αναφέρει, «οι εργαζόμενοι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν οδηγηθεί στο να στραφούν πολλές φορές ο ένας ενάντια στον άλλο και αυτό συμβαίνει ακόμα. Οι λαοί γίνονται εχθροί μέσω του εθνικισμού και του σοβινισμού και των πολιτικών που βασίζονται σ' αυτό, ώστε να γίνει ισχυρότερος ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός. Πάντα ήταν οι εργαζόμενοι που πλήρωναν το τίμημα των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Μόνο με την πάλη ενάντια στην αστική τάξη είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από την ιμπεριαλιστική καταπίεση, νικώντας την και σπρώχνοντας μπροστά τον τροχό της Ιστορίας. Σήμερα το μόνο πράγμα που θα σταματήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τους δύο λαούς από το να γίνουν εχθροί είναι ο κοινός αγώνας που πρέπει να σηκώσουν οι εργαζόμενοι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτω από τη σημαία της εργατικής τάξης».

«Το πεδίο της τέχνης πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέρος αυτού του αγώνα», επισημαίνει. «Θα παίξουμε τα τραγούδια μας με αυτήν την ευθύνη και τον ενθουσιασμό που παίρνουμε από τον αγώνα μας. Πιστεύουμε ότι η συναυλία που θα δώσουμε με τους φίλους μας από την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό και στέρεο βήμα γι' αυτό το ιστορικό καθήκον».

Ο Κ. Σταυρόπουλος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επιλογή να παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση του Ρίτσου και του Χικμέτ στη συναυλία της Παρασκευής. «Πέρα από το ότι και οι δύο αυτοί πολύ μεγάλοι ποιητές εξέφρασαν τους αγώνες και την προοπτική της εργατικής τάξης, στην ποίησή τους συναντάς πολύ έντονα και το διεθνιστικό στοιχείο. Με το έργο τους ύμνησαν τη φιλία και την πάλη των λαών. Ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι το ποίημα του Χικμέτ "Αν η μισή μου καρδιά", με τον χιλιοτραγουδισμένο στίχο "Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή, την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται". Αλλωστε, συμβολικό είναι και το τραγούδι που επιλέξαμε για την έναρξη της συναυλίας. Πρόκειται για το τραγούδι "Μικρόκοσμος", σε ποίηση Ν. Χικμέτ, μετάφραση Γ. Ρίτσου και μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο. Θα ακουστούν ακόμα μελοποιημένα έργα του Γ. Ρίτσου από τους Μ. Θεοδωράκη και Χ. Λεοντή».

«Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη συναυλία είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο Κ. Σταυρόπουλος. «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα! Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι πολλοί συνάδελφοί μας ανταποκρίθηκαν θετικά για να πάρουν μέρος στη συναυλία. Στις πρόβες υπάρχει μεγάλη διάθεση, υπομονή και ενθουσιασμός, για να είναι όλα έτοιμα για την Παρασκευή. Πιστεύουμε ότι συνολικά η συναυλία θα ενθουσιάσει, θα συγκινήσει και θα προβληματίσει όλους όσοι δώσουν το "παρών"».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αττική έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή 15 Ιούλη:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Ελευσίνα, 10.15 π.μ., στο δημαρχείο.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

-- Αγρίνιο, 10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου.

-- Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο Μιχαήλ Αγγέλου.

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 10.30 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια.

-- Κέρκυρα, 11 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Κόρινθος, 10 π.μ., πεζόδρομος Εθνικής Αντίστασης.

-- Λάρισα, 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Πάτρα, 10 π.μ., στη συμβολή Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου.

-- Ρόδος, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην Αβάντων (πίσω από τον Αγιο Νικόλαο).

-- Χανιά, 11 π.μ., στον Κάτωλα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας την Κυριακή

Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων της Κρήτης ενάντια στην προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου στο νησί
Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων της Κρήτης ενάντια στην προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου στο νησί
Με εντατικές προσπάθειες συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή η μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, «αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης και παρέμβασης. Με απεργιακές συγκεντρώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με οργανωμένη παρουσία σε καταστήματα, εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα».

Παράλληλα, στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα προχωρούν οι προετοιμασίες των πολύμορφων κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλίες συντονισμού των εργαζομένων στο Εμπόριο, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών.

Στόχος να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη

Για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με συνδικαλιστές του κλάδου.

«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού του για την απεργία, όπως αυτός αποφασίστηκε μέσα από Διοικητικά Συμβούλια και συσκέψεις. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου αυτή η απεργία, νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μιλτιάδης Κρητικός.

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι ευκαιριακός, δεν είναι ξεκομμένος από τον αγώνα για ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας», προσθέτει. «Από τη συζήτηση με τους συναδέλφους για το χτύπημα του 8ώρου, το ρεπό που δεν παίρνουμε, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τους κουτσουρεμένους μισθούς, την απώλεια του ελεύθερου χρόνου, βγαίνει - και δικαίως - αγανάκτηση και θυμός. Γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι μόνο οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της και μόνο μέσα από το σωματείο μας μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους αυθεντικούς συμμάχους και συναγωνιστές μας».

Αναφερόμενος στην κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών, μελών της ΟΓΕ, υπογραμμίζει: «Το δυνάμωμα της συμμαχίας μας, της κοινής δράσης μας, φαίνεται ότι γεννά δυνατότητες, μπορεί να ακουμπήσει πιο πλατιά εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως στις συνοικίες, σε εμπορικούς δρόμους με εκατοντάδες εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους. Κυρίως μπορεί να ακουμπήσει χιλιάδες γυναίκες στο κλάδο, τόσο εργαζόμενες όσο και αυτοαπασχολούμενες, και από αυτήν την άποψη αποφασίσαμε και στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 15 Ιουλίου να γίνουν σε περιοχές και χώρους που συγκεντρώνουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους».

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους να κάνουν το βήμα και να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, να συμμετάσχουν στην απεργία. Ενα βήμα που θα τους οδηγήσει μακριά από ιδεολογήματα περί "καλών" και "κακών" εργοδοτών, μακριά από τη χειραγώγηση ξεπουλημένων εργοδοτικών σωματείων που συμμετέχουν στον εκφυλισμό της απεργίας. Ενα βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην ομορφιά της οργανωμένης πάλης για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει.

Κοινή δράση απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου

«Η απεργία της 15ης Ιούλη δεν είναι ένα έργο μονόπρακτο, πανελλαδικά αλλά και στο νησί μας», μας επισημαίνει η Εύη Χατζημηνά, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.«Ερχεται να προστεθεί σαν συνέχεια μιας σημαντικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε από τα ταξικά κλαδικά σωματεία το προηγούμενο διάστημα, για το ζήτημα της Κυριακής αργίας και του ωραρίου».

Οπως υπογραμμίζει, «στην Κρήτη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ενιαία επίθεση εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των οικογενειών τους, με στόχο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ και την κατάργηση της Κυριακής αργίας με πρόσχημα τις τουριστικές περιοχές. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν πρόθυμους συμμάχους - εκπρόσωπους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και δήμους, οι οποίοι πρωτοστατούν, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις».

«Ομως τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων των νομών Ηρακλείου και Χανίων δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια!», ξεκαθαρίζει η συνδικαλίστρια. «Διαμορφώσαμε διεκδικητικό πλαίσιο που εστίαζε στη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας, στην κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που "απελευθερώνει" το ωράριο. Στη βάση των αιτημάτων αυτών έχει κατακτηθεί η κοινή δράση των δύο αυτών σωματείων με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονα εδραιώθηκε σε πιο στέρεες βάσεις η κοινή δράση με τμήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, κύρια στα Χανιά, με τη σταθερή αγωνιστική πορεία που έχει ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος. Τα τρία κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού από τότε δεν τους αφήσαμε σε χλωρό κλαρί. Οι παρεμβάσεις με τις κινητοποιήσεις μας σε δύο συνεδριάσεις της ΟΕΣΚ, καθώς και η παρουσία μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, τους "χάλασε τη σούπα". Εστω και προσωρινά, αποτρέψαμε να γίνει απόφαση αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός, αποκαλύψαμε τη σύμπλευσή τους και το οργανωμένο σχέδιό τους προς όφελος του εμπορικού και του τουριστικού κεφαλαίου. Παράλληλα, με παρεμβάσεις μας σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που καταπατούσαν το ωράριο και την Κυριακή αργία, αξιοποιώντας και καταγγελίες στον τοπικό ΣΕΠΕ, βάλαμε φρένο στους ντόπιους μεγαλεμπόρους που προσπάθησαν να εδραιώσουν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου έστω και σιωπηλά, όπως τους υποδείκνυε με εσωτερικό έγγραφο η πλειοψηφία της ΟΕΣΚ».

Στις 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο παγκρήτια σύσκεψη των κλαδικών σωματείων του νησιού. «Η σύσκεψη βοήθησε στην ανταλλαγή πείρας που αποκτήθηκε από την αυτοτελή δράση σε κάθε νομό, ανέλυσε την ανάγκη προσανατολισμού στην υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ και κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις, εμπλουτίζοντας το κοινό διεκδικητικό μας πλαίσιο. Ταυτόχρονα, απάντησε στα κοινά ερωτήματα και τους προβληματισμούς που μπαίνουν από τους εργαζόμενος στα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως νομού, και έδωσε συνέχεια στην κοινή μας δράση, με προσδιορισμό συγκεκριμένου σχεδίου ενόψει της απεργίας στις 15/7», εξηγεί η Εύη Χατζημηνά.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «όλη αυτή η δραστηριότητα έγινε και γίνεται προσπάθεια να αγκαλιάσει ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων στο Εμπόριο, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, μας ρωτούν στις περιοδείες για το πού βρισκόμαστε, πήραν κουράγιο από την προσωρινή νίκη με το πάγωμα της μεθόδευσης της Περιφέρειας, έπειτα από την κοινή παρέμβαση των Σωματείων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Στοίχημα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η προσπάθεια να εγγραφούν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι στα Σωματεία, να στηθεί σωματειακή επιτροπή σε κάθε μεγάλο κατάστημα, σε κάθε αποθήκη».

Για τη σημασία της απεργίας της Κυριακής τονίζει: «Σε αντίθεση με τον εκφυλιστικό ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που προκηρύσσει απεργίες διαρκείας μακριά από τους εργαζόμενους, εμείς αναπτύσσουμε δράση με βάση τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων. Η δράση μας διαρκεί μήνες και θέλουμε να εκφραστεί και στις 15 Ιούλη, με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψουν για:

  • Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο όρος Κασιδιάρη και των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια. Μείωση των τιμών. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
  • Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου.
  • Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές, όπως η περιοχή της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

Στις 8 μ.μ. στα Γιάννενα, στο δημαρχείο

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στα Γιάννενα, στις 8 μ.μ. στο δημαρχείο, τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς από όλους τους νομούς της Ηπείρου, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής σε πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων για την εκμετάλλευση διαφόρων πηγών Ενέργειας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τα Εργατικά Κέντρα και οι φορείς που οργανώνουν την κινητοποίηση απευθύνουν κάλεσμα αγώνα ενάντια στα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων, που φέρνουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά φτώχεια και δυστυχία στο λαό.

Κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο - Φτώχεια και δυστυχία στο λαό

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση - κάλεσμα για το συλλαλητήριο επισημαίνονται τα εξής:

«Στην Ηπειρο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας έντονης προπαγάνδας για τα "ευεργετικά αποτελέσματα" που θα προκύψουν από τα επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης των διαφόρων πηγών Ενέργειας της περιοχής που είναι σε εξέλιξη. Για την προώθηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη, δίνεται άδεια για την εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας, παραχωρούνται οικόπεδα υδρογονανθράκων στις εταιρείες "Energean Oil & Gas", "Repsol" και στα ΕΛΠΕ, ανοίγει το κεφάλαιο φυσικό αέριο.

Οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας έχουν αντικειμενική βάση και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα λειψής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς ή παραπληροφόρησης. Υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα, τόσο από τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, όσο και από την πληρότητα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών των πιθανών ατυχημάτων.

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου της Ενέργειας, επειδή κίνητρο έχουν την αύξηση των κερδών τους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 48% και στα πράσινα τέλη κατά 147%, οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν προβλήματα στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής αλλά και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, άθλιες είναι οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, με προσλήψεις μέσω "δουλεμπορικών" γραφείων, με ατομικές συμβάσεις, με την εργοδοσία να επιδιώκει συνεχώς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους».

«Απελευθέρωση» της Ενέργειας και βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

«Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων της Ενέργειας, που στηρίζονται πολύμορφα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και από όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας.

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, δήμοι) στην προώθηση αυτών των σχεδίων.

Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως εμπόρευμα, απλησίαστο και πανάκριβο για τη λαϊκή οικογένεια, χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους, σε αντίθεση με το συμφέρον του λαού για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό.

Ο στόχος αυτός προωθείται και από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σειρά θα πάρουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, που τέτοιοι υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Παράλληλα, τα επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίηση των ποικιλόμορφων πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας εντάσσονται και στον σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής.

Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με τη φωτιά, σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια, επαναχάραξης συνόρων, γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όλοι όσοι σήμερα ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για τη σύνδεση των πολέμων και των επεμβάσεων με τους ανταγωνισμούς για τα ενεργειακά και για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με αίμα, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε την εδώ και τώρα απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να διεκδικήσουμε "Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ"».

Λαϊκή απάντηση με συντονισμένο αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο

«Το ζήτημα επομένως του σχεδιασμού και της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή και στη χώρα δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι πολιτικό. Το ποιες, πώς, πότε, και προς όφελος ποιανού θα αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της περιοχής εξαρτάται από το σε ποιον ανήκουν αυτές, δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό καθορίζει σε τελική ανάλυση όλες τις επιλογές και τα κριτήρια, από την παραγωγή έως τη διάθεση και την κατανάλωση όλων των μορφών Ενέργειας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που κατέχουν και αξιοποιούν τις ενεργειακές πηγές αυτές με γνώμονα το κέρδος τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, και όχι οι πολύμορφες εγχώριες πηγές Ενέργειας.

Οι λαϊκές αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα, χρειάζεται να είναι συντονισμένες και προσανατολισμένες ενάντια στους "αναπτυξιακούς" σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών Ενέργειας».

Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο

Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο έχουν πάρει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς:

  • Από τα Γιάννενα:

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, Σύλλογος βοηθών Φαρμακείων - Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», Σωματείο Εργαζομένων Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου και Κέρκυρας.

  • Από την Αρτα:

Εργατικό Κέντρο Αρτας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας.

  • Από την Πρέβεζα:

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρεβέζης, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Σωματείο Οδηγών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρέβεζας.

  • Από τη Θεσπρωτία:

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Συνδικάτων Οικοδόμων Θεσπρωτίας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και στους ΟΤΑ Ιωαννίνων.

Κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνουν ακόμα η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Ηπείρου.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και απόδημοι Ηπειρώτες, οι οποίοι έχουν ορίσει αναχώρηση σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.

Τραγικές συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους στα χειρουργεία του ΚΑΤ

Τα χειρουργεία του ΚΑΤ αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, που εφαρμόζεται και ενισχύεται από τη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια του αντιλαϊκού έργου των προκατόχων της.

Παρότι πρόκειται για τον κατεξοχήν νευραλγικό χώρο του Νοσοκομείου, καθώς υποδέχεται καθημερινά το σύνολο των τακτικών περιστατικών και των περιστατικών της εφημερίας που απαιτούν εγχείρηση, η λειτουργία του υποβαθμίζεται διαρκώς. Το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εξάντλησης και τρομακτικής υποστελέχωσης, ενώ είναι εμφανής η τεχνική ανεπάρκεια σε όλες της τις εκφάνσεις.

Εντατικοποίηση και εξάντληση, χωρίς άδειες και ρεπό

Συγκεκριμένα, στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού των χειρουργείων οφείλονται ακόμη οι άδειες του 2017 και περίπου 2.300 ρεπό (!), ενώ για το σύνολο των «ειδικών» αδειών (κλειστού χώρου, γονικές, εκπαιδευτικές) είναι αβέβαιη η χορήγησή τους ή στην καλύτερη περίπτωση χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος που περνούν στη δουλειά χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ένταση, μιας και καλούνται να εκτελέσουν πολλαπλάσια καθήκοντα. Είναι καθημερινό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να τρέχουν από τη μία χειρουργική αίθουσα στην άλλη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά, με την ασφαλή λειτουργία του χειρουργείου να κρέμεται διαρκώς από μία κλωστή.

Οπως καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στα χειρουργεία,«η τραγική έλλειψη προσωπικού προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες σε κάθε τομέα της λειτουργίας του νοσοκομείου, ειδικά στα χειρουργεία, που είναι η "ραχοκοκαλιά" του ΚΑΤ. Μία συνέπεια είναι ότι τον Αύγουστο μειώνονται οι χειρουργικές αίθουσες σχεδόν στις μισές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν. Η εντατικοποίηση, ο φόρτος εργασίας, δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα χειρουργεία, και όχι μόνο, έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα. Δεν μπορείς να σταθείς όρθιος από τους πόνους και δεν μπορείς να πάρεις ούτε μια μέρα αναρρωτική, γιατί σκέφτεσαι τι θα γίνει πίσω. Ερχεται η ώρα να σχολάσεις και δουλεύεις πέραν του 8ώρου, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να σε αντικαταστήσει. Και τι θα κάνεις; Θα αφήσεις ένα χειρουργείο που είναι σε εξέλιξη στη μέση; Αν κρατιέται ακόμη αυτό το σύστημα στα πόδια του, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ευσυνειδησία, την αυταπάρνηση και το φιλότιμο όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου. Αλλά έως πότε; Οι περισσότεροι από μας ακόμα δεν έχουμε πάρει καν όλες τις μέρες άδειας του 2017. Εχουμε φτάσει μέσα Ιούλη και κανείς μας δεν ξέρει αν και πότε θα πάρουμε την καλοκαιρινή άδεια του 2018. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες, δεν υπάρχει προσωπικό. Δουλεύουμε αργίες, Χριστούγεννα, Πάσχα, Σαββατοκύριακα, δεν παίρνουμε ρεπό αλλά ούτε και τα πληρωνόμαστε. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, να ξεκουραστούμε κάποιες μέρες και να τις περάσουμε με την οικογένειά μας...».

«Λιώνουν» ασθενείς και εργαζόμενοι στα χειρουργεία

Εξίσου σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι λειψός, απαρχαιωμένος, φθαρμένος από τις πολλαπλές χρήσεις. Η δε έλλειψη σωστού κλιματισμού έχει συχνά ως αποτέλεσμα απαγορευτικές θερμοκρασίες μέσα στο χειρουργείο.

«Επί δύο μήνες ανεστάλη η λειτουργία του χειρουργείου του Τμήματος Επειγόντων, γιατί οι θερμοκρασίες που έπιανε το Τμήμα ήταν πολύ πάνω από το επιτρεπτό», μας λένε οι εργαζόμενοι. «Ακόμη και στα υπόλοιπα χειρουργεία η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Φαντάσου να είσαι ασθενής, να χειρουργείσαι και να "λιώνεις" από τη ζέστη, ή να είσαι γιατρός, να χειρουργείς και να στάζει ο ιδρώτας. Μιλάμε για τριτοκοσμικές συνθήκες. Κι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά. Είναι χρόνιο. Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Οι φθορές και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι αναρίθμητες και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με αυτοσχεδιασμούς και με "όπλο" την πείρα μας».

Συσπείρωση στο Σωματείο απέναντι στην τρομοκρατία και τον αποπροσανατολισμό

Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια: Ο αριθμός των εργαζομένων όλο και μειώνεται, χωρίς να υπάρχει συνολικά η παραμικρή μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων. Πληθώρα παρεμβάσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας και πολλών ακόμη ενεργειών έχουν πραγματοποιηθεί από το Σωματείο του Νοσοκομείου και τους εργαζόμενους του χειρουργείου, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, σημειώθηκε ένα γεγονός που μοιάζει... εικόνα από το μέλλον. Εργαζόμενη του χειρουργείου κλήθηκε να εκτελέσει διπλοβάρδια 15 ωρών, προκειμένου σε «αντάλλαγμα» να της χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια! Φρόντισαν μάλιστα να εξασφαλίσουν και την έγγραφη «σύμφωνη» γνώμη της εργαζόμενης.

Η στάση της διοίκησης είναι ενδεικτική των προθέσεων. Ως ο γνήσιος εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στο νοσοκομείο, πρόσφατα πανηγύριζε μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το γεγονός ότι το προσωπικό βάζει πλάτη και ανέχεται αυτήν την άθλια κατάσταση...

«Αυτήν τη στιγμή μοναδικός μας σύμμαχος μέσα στο νοσοκομείο είναι το Σωματείο», τονίζουν εργαζόμενοι. «Η διοίκηση, όταν δεν προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αναλώνεται σε κούφιες υποσχέσεις και λόγια. "Θα γίνει το ένα", "θα λύσουμε το άλλο". Με σκοπό όχι να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά να καθησυχάσει ή να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους».

Προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, όταν μόνο η εκπαίδευση απαιτεί πέντε μήνες!

Στους στόχους που έθεσαν για το επόμενο διάστημα η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρά ελάχιστες προσλήψεις, και αυτές βέβαια μόνο επικουρικών. Οι αναγγελίες για προσλήψεις γιατρών αποδείχθηκαν κενό γράμμα.

Αντίθετα, δήλωσαν αποφασισμένοι να προσαρμόσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και των χειρουργείων ακόμα περισσότερο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, αφού σχεδιάζουν να παραχωρήσουν την περιουσία του νοσοκομείου σε ιδιώτες και να εγκαινιάσουν τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων.

Είναι διακηρυγμένος στόχος τους οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η λειτουργία των τμημάτων με κριτήρια «κόστους - οφέλους», συνολικά η λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης, με αυτοτελή προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, στα χειρουργεία, οι δύο επικουρικοί νοσηλευτές μπαίνουν «μέσα» στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους δύο και τρεις μήνες. Οπως τονίζουν εργαζόμενοι στον χειρουργικό τομέα του ΚΑΤ, «λείπουν τουλάχιστον 10 νοσηλευτές και το κενό δεν μπαλώνεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πάνω απ' όλα είναι επικίνδυνο. Είναι τεράστιες οι ευθύνες στα χειρουργεία για κάθε εργαζόμενο, απαιτείται υψηλή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για το πώς θα τοποθετήσεις τον ασθενή στο χειρουργικό κρεβάτι. Ενα νευροχειρουργικό περιστατικό μπορεί να χρειαστεί και τρία τέταρτα της ώρας για να το τοποθετήσεις για να χειρουργηθεί. Η εργαλειοδότρια είναι το δεξί χέρι του γιατρού, πρέπει να ξέρει τι εργαλείο θα δώσει πριν καν μιλήσει ο γιατρός. Είναι ψέμα και έγκλημα να λες ότι θα "λυθεί το θέμα" με επικουρικούς, με συμβασιούχους. Τάζουν προσλήψεις που θα λήξουν σ' ένα χρόνο, όταν μόνο η εκπαίδευση στο χειρουργικό τραπέζι παίρνει τουλάχιστον πέντε μήνες...».

Οπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «όλα αυτά συνιστούν κι απαιτούν τη βαθύτερη εκμετάλλευση του προσωπικού. Απαιτούν εργαζόμενους που θα σκύβουν το κεφάλι». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο εκβιασμός που ασκήθηκε σε εργαζόμενη το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την αντιδραστική «αξιολόγηση».

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ, ωστόσο, έχει ήδη διαμηνύσει: «Δεν πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Εχουμε μπόλικη εμπειρία. Τη χρησιμοποιούμε και μαζί με την ενότητά μας βάζουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις», με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ