Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Στιγμή μετάβασης»

Οσο πιο ορατή γίνεται στον χρονικό ορίζοντα η τάση για αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τόσο πιο έντονα οι ιμπεριαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Μιλώντας στο προσωπικό του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό και τον έλεγχο της δραστηριότητας των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως «εάν ποτέ καταλήξουμε σε έναν πόλεμο - έναν πραγματικό πόλεμο με ανταλλαγή πυρών με μια μεγάλη δύναμη - πιστεύω ότι αυτό θα είναι συνέπεια μιας καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης». Το δάχτυλο στράφηκε προς τη Ρωσία, και ιδιαίτερα την Κίνα, την οποία μετά τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κατηγόρησαν από κοινού ως «σημαντική απειλή» στον κυβερνοχώρο, και ιδιαίτερα «στην ασφάλεια των ΗΠΑ». Χαρακτηριστικά επίσης για τη χρονική περίοδο ήταν τα λόγια του τωρινού διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 22 Ιούλη είπε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή μετάβασης στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον το μόνο "μεγάλο παιδί" στο γεωπολιτικό επίπεδο, ειδικά με την άνοδο της Κίνας».

Μία ακόμα απόδειξη...

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε η εξής είδηση: Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει και πάλι να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, στις ζώνες όπου παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα. Και η διευθύντρια του CDC, δρ. Rochelle Walensky, δήλωσε ότι «τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος "Δέλτα" και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους». Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι το εμβόλιο μπορεί να είναι ένα αναντικατάστατο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να εξασφαλίζει την πιο ήπια μορφή ασθένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αποκλειστικό και μοναδικό μέσο. Γιατί έτσι, λίγο έως πολύ, προσπαθεί μήνες τώρα να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνουν εκτός πεδίου μια σειρά από μέτρα που διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο υγειονομικοί και εργαζόμενοι για την ενίσχυση των νοσοκομείων, του συστήματος Υγείας, για μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία. Τα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η υπερμετάδοση του ιού δεν θα ανακοπεί όσο ο λαός θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνθήκες που την ευνοούν. Παστωμένοι στα ΜΜΜ, με σχολικές τάξεις των 25 μαθητών, με έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς. Και η υγεία του θα δοκιμάζεται από τις «αντοχές» ενός ρημαγμένου συστήματος Υγείας. Η κουραστική επίκληση της «ατομικής ευθύνης» κάνει την υπομονή του λαού να εξαντλείται.

Σπάνε

Εκτόξευση των κερδών τους καταγράφουν οι αμερικανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσαν για το β' τρίμηνο του 2021, σπάζοντας ή τουλάχιστον ισοφαρίζοντας ρεκόρ προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη «Microsoft» με κέρδη άνω των 16 δισ. δολαρίων, την «Apple» με 21,7 δισ. και την «Alphabet» (μητρική της «Google») με 18,5 δισ.

Η πανδημία αποδείχθηκε ευκαιρία για τα μεγαθήρια του κλάδου... αφού αποτέλεσε αφορμή για την προώθηση της λεγόμενης ψηφιοποίησης σε μια σειρά τομέων του εμπορίου, της παραγωγής αλλά και ευρύτερα της κοινωνικής ζωής. Η απογείωση των κερδών τους έχει ως κύρια «πηγή» την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους αξιοποιώντας και νέες μορφές, όπως το όχημα της τηλεργασίας κ.ά.

... τα κοντέρ

Τα παραπάνω φωτίζουν «το γνωστόν τοις πάσι» πλέον, ότι η πανδημία δεν πλήττει εξίσου εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες - μετόχους των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε, την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, που μετράνε πάνω από 600.000 νεκρούς από την πανδημία, συνεχίζουν να τσακίζουν η ανεργία και η φτώχεια μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα ιλιγγιώδη κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών δείχνουν τελικά ότι το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τα σημερινά εμπόδια που ορθώνονται απέναντί της όλο και μεγαλώνει. Και θα συνεχίζει να μεγαλώνει όσο η τεχνολογία και τα αποτελέσματά της θα είναι στα χέρια των καπιταλιστών, όσο δεν απαλλαγεί η αξιοποίησή της από το βαρίδι του καπιταλιστικού κέρδους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 31 Ιούλη

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

1886 Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης της κλασικής μουσικής Φραντς Λιστ.

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζορές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε.

1920 Ξεκινά τις εργασίες του το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7 - 1/8/1920).

1920 Δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς ο αντιβενιζελικός πολιτικός Ιων Δραγούμης.

1932 Στις γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές). Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στον λαό.

1956 Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το Πατριωτικό Μέτωπο του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1972 Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1991 ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START 1 για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Κυριακή 1 Αυγούστου

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή, στις 28 Ιούνη 1914. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1919 Υστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης, η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1936 Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, Λ. Μπλουμ, ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον ισπανικό εμφύλιο. Απόφαση - πλήγμα για την «αδελφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης».

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως, με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα (...) Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου (...) Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλη του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στο πλαίσιο της συγγραφής του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1981 Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org