Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αγρότες να δώσουν απάντηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της νέας ΚΑΠ είναι ήδη φανερά. Δεν αφορούν μόνο τους καπνοπαραγωγούς και τους τευτλοπαραγωγούς, αλλά όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν περιορίζονται μόνο στους αγρότες, αλλά θίγουν άμεσα και τους εργαζόμενους, επειδή κλείνουν βασικά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (εργοστάσια ζάχαρης, καπνομάγαζα κ.ά.) και παραγωγής αγροτικών εφοδίων (λιπασματοβιομηχανίες κ.ά.) αυξάνοντας την ανεργία. Επηρεάζουν αρνητικά και τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, των οποίων η δουλιά και το εισόδημα εξαρτώνται από τη γεωργική δραστηριότητα και το αγροτικό εισόδημα.

Οι αρνητικές συνέπειες και τα αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ θα ενταθούν και θα γενικευτούν με την ολοκλήρωσή της. Δηλαδή, με την εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, που ψηφίστηκε πρόσφατα, και με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου κανονισμού για το κρασί. Η νέα ΚΑΠ προβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως πανάκεια για τη λύση των σοβαρών και οξυμένων προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών, όμως στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να αποφύγουν την αγανάκτηση της αγροτιάς, αλλά και των εργαζομένων που θίγονται από την πολιτική τους, προσπαθούν αποπροσανατολιστικά να φορτώσει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, τόσο για το γενικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ, όσο και για τους ειδικούς κανονισμούς που αφορούν στα μεσογειακά προϊόντα, στη ζάχαρη και ό,τι ακολουθεί. Αυτό, η αγροτιά και η εργατιά θα το αφήσουν να περάσει έτσι στις 16 του Σεπτέμβρη;..

Φοροκαταιγίδα νέων μέτρων

Φοροκαταιγίδα μέτρων έρχεται μετά τις εκλογές. Το επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας. Μιλώντας προχτές σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι τα... μόνα σχέδια που επεξεργαζόμαστε για τη φορολογία τη νέα τετραετία, είναι η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Στην πραγματικότητα βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την επιβολή νέων φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, μη εξαιρουμένης και της αγροτικής γης. Αντίθετα, όπως έχει άλλωστε διακηρύξει, προτίθεται να καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο επιβαρύνονται μερικές δεκάδες χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες. Οσο για το ΦΠΑ, ο κ. Μπέζας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επιβολής του ΦΠΑ. Απλώς εμείς θα του υπενθυμίσουμε, ότι ούτε το 2004 το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ προέβλεπε άνοδο του ΦΠΑ και όμως η κυβέρνηση το αύξησε.

Και πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι οι σχεδιασμοί αυτοί υπήρχαν πριν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που μετατρέψανε πολλές περιοχές της χώρας σε κρανίου τόπο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές - ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ δεν έχει σημασία - θα έχει αγριότερες ακόμη προθέσεις. Ας το λάβουν και αυτό υπόψη τους οι ψηφοφόροι ως κριτήριο ψήφου.

Ανειδίκευτοι στα Ειδικά Σχολεία!

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος 2817/2000 προβλέπει πως τα κενά που υπάρχουν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, αλλά και στα Τμήματα Ενταξης των δημοτικών σχολείων, θα καλύπτονται από μόνιμους, ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που τέλειωσαν στη Σχολή Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρατηρούμε ότι σ' αυτές τις θέσεις αποσπώνται δάσκαλοι που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. Αυτό έγινε, π.χ., σε σχολεία της Λάρισας, όπου, από τους 9 αποσπασθέντες, σε Τμήματα Ενταξης και σε Ειδικά Σχολεία του νομού, ούτε ένας δεν έχει σπουδάσει Ειδική Αγωγή κι ανάλογες περιπτώσεις έχουμε σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Είναι, δε, φανερό ότι αυτή η «παρανομία» σχετίζεται και με την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στην οποία γινόμαστε, για άλλη μια φορά, μάρτυρες ενός οργίου ρουσφετολογίας για την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων, κυρίως, της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως, αυτή η τακτική, εκτός των άλλων, έχει και ως συνέπεια την παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, καθώς οι εκπαιδευτικοί που καταλαμβάνουν τις θέσεις στα σχολεία δεν έχουν την απαιτούμενη ειδίκευση και κατάλληλη εμπειρία να ασχοληθούν με τα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους γενικής εκπαίδευσης δασκάλους που αποσπώνται σ' αυτές τις θέσεις παραμένουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και φεύγουν, με αποτέλεσμα να παιδιά να μην μπορούν να «δεθούν» με το δάσκαλό τους, όπως απαιτεί και επιτάσσει η Ειδική Αγωγή.

Προεκλογική ελεημοσύνη!

«Προεκλογική τουφεκιά στον αέρα» και «κοροϊδία του χειρίστου είδους», χαρακτηρίζει την «αύξηση» των 29 ευρώ το μήνα - από 147 ευρώ που έπαιρναν, θα παίρνουν 176 - που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους σχολικούς τροχονόμους, ο σύλλογός τους, στη Λάρισα. Δηλώνει «δε ζητάμε ελεημοσύνη» και υπογραμμίζει «απαιτούμε, τώρα, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, όπως κάθε εργαζόμενος». Καλεί, δε, όλους τους σχολικούς τροχονόμους ν' αγωνιστούν για ν' αναγνωριστεί από την πολιτεία ότι είναι μισθωτοί και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να ενταχθούν στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργείου, ν' ασφαλιστούν για πλήρη εργασία και να τους καταβάλλεται ο νόμιμος μισθός.

Φαίνεται ότι τα «προεκλογικά φιλοδωρήματα» που μοιράζει, εδώ κι εκεί, η κυβέρνηση για την εξαγορά ψήφων, δε βρίσκουν πάντα «απλωμένα χέρια ελεημοσύνης»...

ΒΙΒΛΙΟ
Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού

Παρά το γεγονός ότι η σοβιετική ψυχολογία έχει να παρουσιάσει ένα πολυσήμαντο και αξιόλογο έργο μελέτης του ανθρώπου και ειδικότερα του παιδιού, αυτό, σε αντίθεση με τις εργασίες άλλων, δυτικών ψυχολογικών κατευθύνσεων, παραμένει άγνωστο στη χώρα μας. Η σοβιετική ψυχολογία αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης της ψυχολογίας πάνω στις φιλοσοφικές βάσεις του διαλεκτικού υλισμού, προέκυψε, δηλαδή, ως μαρξιστική ψυχολογία. Το έργο της αφορά άμεσα κάθε επιστήμονα, που θέλει η ψυχολογία να οικοδομηθεί και να αναπτυχθεί σε μια τέτοια βάση. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι απόδοση στα ελληνικά πέντε θεμελιακών έργων κορυφαίων Σοβιετικών ψυχολόγων στη σφαίρα της παιδικής και εξελικτικής ψυχολογίας, μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους ανθρώπους που ασχολούνται ή έχουν σκοπό ν' ασχοληθούν με την εκπαίδευση των παιδιών. Οι Σοβιετικοί, αρχίζοντας από τον Λ. Σ. Βιγκότσκι, επηρεάστηκαν σημαντικά στον προσανατολισμό τους από την πραγματοποίηση της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλιστικού κράτους. Η εμφάνιση της μαρξιστικής ψυχολογίας στην ΕΣΣΔ έγινε μέσα από μια σκληρή αντιπαράθεση με τους ιδεαλιστές ψυχολόγους. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επικράτηση της σοβιετικής ψυχολογίας έπαιξε ο Λ. Σ. Βιγκότσκι. Δημιούργησε τη μεθοδολογική βάση της μαρξιστικής ψυχολογίας και καθόρισε τα σαφή φιλοσοφικά όρια ανάμεσα στους υλιστές και τους ιδεαλιστές ψυχολόγους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Ντέιβιντ Πετρέους

Ολα τα βλέμματα, στις ΗΠΑ, είναι στραμμένα πάνω σε δύο πρόσωπα: Τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, και τον Αμερικανό πρέσβη στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Οι δύο άνδρες, μεταξύ 10-12 Σεπτέμβρη, θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσουν την έκθεσή τους για την κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και για να γνωμοδοτήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι ενώπιον του Κογκρέσου.

Οι εκθέσεις διαφόρων επιτροπών, μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχθεί κόλαφος, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις επιλογές και την τακτική Μπους. Στην πλειοψηφία τους, εκτιμούν ότι η πρόοδος στον τομέα ασφάλειας είναι ελάχιστη και τα αντίστοιχα βήματα στην πολιτική σκηνή μηδενικά.

Ο Πετρέους, πάντως, μέχρι στιγμής, φέρεται αποφασισμένος να «καλύψει τα νώτα» του πολιτικού προϊσταμένου του, Προέδρου Μπους. Διαρρέει ότι δε θα δώσει «πλασματική εικόνα» για την κατάσταση, αλλά θα υπερασπιστεί «τη στρατηγική της ενίσχυσης των στρατευμάτων, γιατί γίνονται βήματα προόδου και πρέπει να διαφυλαχτούν». Ο Πετρέους αναμένεται να προτείνει επανεξέταση του θέματος της αποχώρησης μετά τις αρχές του 2008 με κριτήριο «τη διαμορφωθείσα τότε κατάσταση».

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα υπεραμυνθεί των επιλογών Μπους, υιοθετώντας τη θέση ότι «δεν μπορεί οι πολιτικοί από το Κογκρέσο να κρίνουν μια κατάσταση που ζουν καλύτερα όσοι βρίσκονται επί τόπου». Η θέση Πετρέους, βέβαια, δε φαίνεται να ταυτίζεται με την επιθυμία ολοένα και περισσότερων Αμερικανών πολιτών, αφού ένας στους 4 θέλει άμεση ολική αποχώρηση και πολλοί άλλοι σταδιακή.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ