Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μαθητές και η... αυτοεκτίμηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πεδίο δράσης για τις εταιρείες αποτελεί πλέον το δημόσιο σχολείο και καθημερινά αυξάνονται τα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Το πιο πρόσφατο, το πρόγραμμα «Μιλάμε με το Σώμα μας», που σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που έφτασε στα σχολεία «μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο στα χέρια των δασκάλων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος».

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων, το εκπαιδευτικό τμήμα των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» και το πρόγραμμα αυτοεκτίμησης DOVE. Το γνωστό σαπούνι που - παίζοντας με όρους έξυπνου μάρκετινγκ - έχει ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια με σλόγκαν την τόνωση της «αυτοεκτίμησης», όπου εντάσσει προφανώς και τα σχολεία σαν χώρο διαφήμισης για να «ευαισθητοποιήσει» καταναλωτές. Αυτά καταλαβαίνουμε εμείς όταν ακούμε για την κοινωνική προσφορά των εταιρειών στα σχολεία.

Οσο για την αυτοεκτίμηση των μαθητών, αυτή μάλλον αντλείται από την αγωνιστική τους στάση, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την απαλλαγή από όλα αυτά τα προβλήματα με τα οποία τους φορτώνει η πολιτική των κυβερνήσεων της ολιγαρχίας στο σημερινό σχολείο, όπως τα ανέδειξαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους.

Ας πρόσεχε...

Ηταν άνεργος πολύ καιρό και η οικογένειά του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψήφο του για να βρει δουλιά. Πήγε, λοιπόν και συνάντησε το δήμαρχο Λάρισας και εκ νέου υποψήφιο με τη ΝΔ και του ζήτησε μια θέση εργασίας. Ο δήμαρχος, Κ. Τζανακούλης, του είπε ότι υπάρχει και γι' αυτόν μια θέση στην Υπηρεσία Καθαριότητας, αλλά για να κάνει τη σχετική αίτηση χρειάζεται να μεταφέρει τα εκλογικά δικαιώματα από το χωριό του, στο Δήμο Λαρισαίων. Και, όπως ο άνεργος υποστηρίζει - η καταγγελία του δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο - ο δήμαρχος του ζήτησε να ψηφίσει ο ίδιος και η οικογένειά του την παράταξή του. Αυτό και έκανε. Οι εκλογές έγιναν, ο Κ. Τζανακούλης εξασφάλισε τρίτη συνεχή θητεία - κάποιοι υποστήριξαν ότι σ' αυτό συνέβαλλαν και οι αθρόες μεταδημοτεύσεις - αλλά ο άνεργος δουλιά δε βρήκε. Τώρα, «παραπονιέται» ότι ο δήμαρχος τον εξαπάτησε!

Κάποιοι θα πουν ότι ο Κ. Τζανακούλης τη «δουλιά» του έκανε και δεν είναι ο μόνος που έδωσε προεκλογικές υποσχέσεις για «ρουσφέτια», τις οποίες δεν τηρεί. Η πλειοψηφία των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μ' αυτές τις μεθόδους πολιτεύονται. Βεβαίως, έχει τις ευθύνες του, καθώς εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη ενός ανθρώπου για δουλιά για να του υφαρπάσει την ψήφο. Ομως ευθύνη έχει και ο «παραπονούμενος», ο οποίος δέχτηκε να μετατρέψει την ψήφο του σε «μέσο συναλλαγής». Ας πρόσεχε...

ΒΙΒΛΙΟ
Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας

Ο μεγάλος Σοβιετικός ψυχολόγος Λεβ Βιγκότσκι έγραφε σ' ένα άρθρο για τα λεγόμενα «δύσκολα παιδιά»: «Η λογική της ανάπτυξης του χαρακτήρα είναι η ίδια, όπως και η λογική οποιασδήποτε ανάπτυξης. Ο,τι αναπτύσσεται, αναπτύσσεται από αναγκαιότητα... Σε ποια όμως αναγκαιότητα είναι τοποθετημένες οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης του χαρακτήρα; Σ' αυτήν την ερώτηση μπορεί να υπάρξει μόνο μια απάντηση: σ' εκείνη που είναι βασική και καθοριστική αναγκαιότητα για όλη την ανθρώπινη ζωή, στην αναγκαιότητα να ζει αυτή στο ιστορικό, κοινωνικό περιβάλλον και να αναπροσαρμόζει όλες τις οργανικές λειτουργίες με βάση τις απαιτήσεις που αξιώνει αυτό το περιβάλλον». Στην κοινωνία, λοιπόν, θα πρέπει να ψάξουμε. Στις σχέσεις που διαμορφώνει το παιδί με αυτήν την κοινωνία. Κι είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας όλο και λιγότερα έχει προσφέρει στο παιδί, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, γενικά στον εργαζόμενο. Μια κοινωνία που όλο και περισσότερο στηρίζεται στο «ο θάνατός σου είναι η ζωή μου», μια κοινωνία ανταγωνισμού και κυνηγητού του κέρδους πέρα από κάθε υλικό ή ηθικό εμπόδιο. Σ' αυτήν την κοινωνία καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα όλο και συχνότερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι η καπιταλιστική κοινωνία της σήψης, στην οποία ζούμε, γίνεται όλο και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Με αυτά τα λόγια παρουσιάζει το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας Ελισαίος Βαγενάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι

Η αποπομπή του πρώην ανώτατου δικαστή του Πακιστάν αποτέλεσε αφορμή διαδηλώσεων και ταραχών τεράστιου μεγέθους, τόσο μάλιστα, που η δικτατορία με «δημοκρατικό» μανδύα του στρατηγού - «προέδρου» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, έχασε την ψυχραιμία της. Ετσι, όταν το κανάλι «Geo TV» αρνήθηκε να σταματήσει τη ζωντανή μετάδοση των διαδηλώσεων και των επεισοδίων, έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να το σταματήσουν κάνοντας τον τηλεοπτικό σταθμό γυαλιά - καρφιά...

Ο Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι δεν είναι ασφαλώς κανένας επαναστάτης - απλώς είναι ένας κορυφαίος αστός νομικός, ο οποίος αρνήθηκε να υποταχθεί στην «κυβέρνηση». Το γεγονός όμως ότι αποπέμφθηκε με σκαιό και αυθαίρετο τρόπο, διότι προσπάθησε να εμποδίσει τη συνέχιση του πλιάτσικου των εθνικών πόρων, ξεσήκωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Οι εικόνες του ξυλοδαρμού δικηγόρων, της χρήσης δακρυγόνων και της εισβολής των ειδικών δυνάμεων σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, της σύλληψης ακόμη και του πρώην προέδρου Ραφίκ Ταράρ, καθώς και των βίαιων οδομαχιών και των εκατοντάδων συλλήψεων την Παρασκευή, ημέρα αργίας για το Πακιστάν, έδωσαν σε πολλούς την αίσθηση ότι ο λαός της χώρας μπούχτισε πια με τον Μουσάραφ.

Ο στρατηγός, διαισθανόμενος ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε κάτι που μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο - μια μέρα μετά την έκφραση της «ανησυχίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - προσπαθούσε χτες να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα. Ζήτησε «συγγνώμη» για την έφοδο στο «Geo TV». Ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήλπιζαν η ένταση να αποκλιμακωθεί, καθώς η «δίκη» του Τσόντρι θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.


Μπ. Γ.

Ο χορός της βροχής...

Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τις περισσότερες αγροτικές περιοχές της χώρας μας εξαιτίας της λειψυδρίας. Στη Θεσσαλία, όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ακόμα και σε εποχές που δεν έλειψε η βροχή, οι αγρότες ξεκίνησαν από τώρα τις αρδεύσεις των καλλιεργειών τους, μιας και αισθάνονται έντονη ανησυχία ότι τα υδάτινα αποθέματα από τους ταμιευτήρες και τις ιδιωτικές γεωτρήσεις θα εξαντληθούν. Φυσικά και το πρόβλημα σχετίζεται με τις γενικότερες περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη και εντοπίζονται ανησυχητικά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο στη χώρα μας, όπου το νερό, στο ηπειρωτικό της τουλάχιστον τμήμα, δεν έλειψε ποτέ, το πρόβλημα θα μπορούσε - με τα σημερινά δεδομένα βεβαίως - να βρίσκεται υπό έλεγχο, εάν υπήρχε μία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων προς όφελος συνολικά του λαού αλλά και των μικρομεσαίων αγορών. Αλλά αυτό απαιτεί σχεδιασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων που μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει. Αντίθετα, με τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας πρέπει να φτάσουμε στο «και πέντε», ώστε να εξαγγείλουν την κατασκευή νέων και τη συντήρηση των υπαρχόντων εγγειοβελτιωτικών έργων για τη μείωση των συνεπειών της λειψυδρίας, όπως τώρα οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναλογιζόμενοι το ρυθμό και μόνο με τον οποίο υλοποιούνται τα διαφόρων ειδών έργα υποδομής στη χώρα μας, οι μικρομεσαίοι αγρότες μόνο «χορό της βροχής» δεν έχουν ξεκινήσει στην απελπισία τους..

Εννοια που την έχουν...

Ο Λογαριασμός Ασφαλιστικών Καλύψεων (ΛΑΚ) είναι δευτερεύουσα επικουρική ασφάλιση και αν δεν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ, η Τράπεζα Αττικής θα κλείσει. Τα παραπάνω ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τρ. Κολλίντζας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ. Τα λεγόμενα του προέδρου περί κλεισίματος της τράπεζας - αν αφαιρέσει κανείς το στοιχείο της υπερβολής - αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο στενά συνυφασμένα είναι τα κέρδη των τραπεζών με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από την άλλη η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ «γκρινιάζει» γιατί, λέει, ο ΛΑΚ δεν είναι δευτερεύουσα επικουρική ασφάλιση αλλά λογαριασμός ιδιωτικής ασφάλισης και άρα νομικά δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΤΑΤ. Με τη στάση της συγκαλύπτει και πάλι ότι η εφαρμογή της αντιασφαλιστικής επίθεσης είναι κυρίαρχα πολιτικό και όχι νομικό ζήτημα. Ενώ εντύπωση κάνει η έννοια που έχει ο πρόεδρος του Σωματείου στην Τράπεζα Αττικής, ο οποίος έσπευσε να μοιράσει δήλωση μη και πέσει η αξία των μετοχών της τράπεζας εξαιτίας των όσων λέει ο Κολλίντζας!

Αποκαλύπτονται...

Φαίνεται πως νοιάζονται πολλοί τελυταία για το ΚΚΕ και την πολιτική του. Τους έχει πιάσει ο πόνος και γράφουν περί «ζυμώσεων στον Περισσό», και «αλλαγών στο Κόμμα και την ΚΝΕ». Τη σκυτάλη πήρε χθές η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», με ανάλογο ρεπορτάζ, παρ'όλο που ήδη έχει δοθεί δημόσια ανοιχτά και σταράτα απάντηση στη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη. Καλά δεν άκουσαν τίποτα; Και αν δεν άκουσαν επειδή ίσως δεν παρακολούθησαν τη συνέντευξη, δε μπήκαν στον κόπο ούτε καν να διαβάσουν έστω στη συνέχεια τίποτα; Γιατί αν το ενδιαφέρον τους είναι πράγματι τόσο μεγάλο και αν υπηρετούν την αντικειμενική δημοσιογραφία και πληροφόρηση τουλάχιστον μαζί με τα σχόλια τους θα μπορούσαν να γράψουν και το τί λέει το ίδιο το ΚΚΕ. Αλλά αντί γι'αυτά, ο «Κόσμος του Επενδυτή» στο τέλος του ρεπορτάζ του, αναφέρει: «Πηγές της Κουμουνδούρου και αυτό έχει απο μόνο του μιά πολιτική σημασία, σχολιάζοντας το νέο γραμματέα της ΚΝΕ... κλπ κλπ». Φτάνει πιά ρε παιδιά σας πήρανε χαμπάρι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ