Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αν πειθαρχήσουν, χάνονται!

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι νέες, δραστικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια, που επέβαλαν, φέτος, κυβέρνηση και ΕΕ, θα φέρουν νέα δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και δεν κόβεται μόνον η καλλιέργεια βαμβακιού, αλλά και πολλές άλλες - όπως των τεύτλων, της βιομηχανικής ντομάτας, του ρυζιού κ.ά. - με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην έχουν εναλλακτικές λύσεις και πολλοί θα αναγκαστούν να αφήσουν χέρσα τα «κομμένα» στρέμματα.

Αν οι μικροκληρούχοι αγρότες πειθαρχήσουν σ' αυτές τις αποφάσεις, είναι σα να αυτοκτονούν, καθώς θα δουν το εισόδημά τους να αφανίζεται και θα οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Χρειάζεται, λοιπόν, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα, όπως τους καλεί η ΠΑΣΥ. Αλλά αυτό δε φτάνει. Για να έχει προοπτική και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα η πάλη τους πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία, επιβάλλοντας περικοπές στις καλλιέργειες και τις ποσοστώσεις στην παραγωγή, επιχειρεί να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες για να δώσει τη γη τους σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Και για να έχει προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί δύναμης, σε πολιτικό επίπεδο, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

«Φάτε μάτια... »

Μέχρι και 10 έως 11 ευρώ το κιλό εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος η τιμή των αμνοεριφίων, γεγονός που θα εκτοξεύσει στα ύψη τον οβελία και θα κάνει αρκετούς, που δεν αντέχει η τσέπη τους, να σκεφτούν αν θα τον σουβλίσουν ή αν θα περιοριστούν σ' έναν πασχαλινό μεζέ. Βεβαίως, το αρνί μπορεί να μη λείψει από τα περισσότερα σπίτια, όμως είναι σίγουρο ότι η τσουχτερή τιμή του σε πολλούς θα «καθίσει στο στομάχι». Και είναι φυσικό αυτό, καθώς στης ακρίβειας τον καιρό που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να «γευτείς» και ν' απολαύσεις ακόμα και τις γιορτινές μέρες που σου δίνουν μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες το χρόνο να «ξεφύγεις» από τη δύσκολη καθημερινότητα. Κι όποιοι νομίζουν ότι θα βγουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι, αν εμείς φάμε ακριβό το αρνί, κάνουν λάθος, καθώς κι αυτοί χαμένοι είναι, αφού το «καθαρό» κέρδος από την πώληση του οβελία θα το καρπωθούν, ως συνήθως, οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες...

Με το νόμο η καταλήστευση

Από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει ο «Ριζοσπάστης» το σκάνδαλο της «Αττικής Οδού». Από τον καιρό ακόμη, που η τότε κυβέρνηση διαπραγματευόταν την αντίστοιχη «σύμβαση αυτοχρηματοδότησης». Και μετά, με την υπογραφή της. Και αργότερα, κατά την εκτέλεση του έργου. Και πάλι μετά, όταν το έργο είχε ολοκληρωθεί και αποδεικνυόταν στην πράξη πλέον η «χρυσοτόκα» για την κοινοπραξία διάστασή του. Εναντι όλων αυτών των καταγγελιών, οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους», ισχυριζόμενες ότι η σύμβαση της δήθεν αυτοχρηματοδότησης είναι άκρως ωφέλιμη για το Δημόσιο, κλπ., κλπ. Μάλιστα, η σχετική σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 2445/96, τον οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας, που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Τουλουπάκη, σχετικά με την «Αττική Οδό». Στο πόρισμά της, η εισαγγελέας χαρακτηρίζει τη σύμβαση «λεόντειο», καθώς - όπως σημειώνει - οι όροι της είναι επαχθείς για το Δημόσιο. Παρ' όλ' αυτά, όμως, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Τα πάντα είναι νομότυπα. Εχει φροντίσει γι' αυτό ο προαναφερόμενος νόμος του 1996. Με άλλα λόγια, μας καταληστεύουν, αλλά με το νόμο...

Μεγαλώνει η «ψαλίδα»

Στον καπιταλισμό το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Πόσο μάλλον, όταν η πολιτική των κυβερνώντων, προηγούμενων και νυν, αποτελεί πραγματικό θερμοκήπιο συνεχούς αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και συνεχούς συγκέντρωσης του τζίρου σε λίγα χέρια. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «Ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2004», σχετικά με το έτος 2003, που έδωσε τις προάλλες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ):

Οι ΑΕ και ΕΠΕ (5,5% του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων) αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 8,8%, τα μεικτά κέρδη κατά 12,9% και τα καθαρά κέρδη κατά 33,6%, σε σύγκριση με το 2002. Η έκθεση ομολογεί, μάλιστα, ότι ορισμένες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αυξάνουν το περιθώριο κερδών, ανεβάζοντας τις τιμές τους όταν η ζήτηση είναι ισχυρή, εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους στις αντίστοιχες αγορές.

Αντίθετα είναι τα στοιχεία για τις προσωπικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εμπορικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία (94,5%). Το 45% των τελευταίων δήλωσε μείωση των πωλήσεων και μόνο το 30% αύξηση, ενώ το 50,7% δήλωσε μείωση κερδών, σε σύγκριση με το 2002.

Ενόψει αντιπυρικής περιόδου...

Οι πιο «καυτές» χρονιές για την Πυροσβεστική ήταν τα έτη 1998 - 2001. Δηλαδή, η περίοδος προσαρμογής της στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, έργο που παλιότερα ανήκε στη Δασική Υπηρεσία. Η ανάθεση αυτή κόστισε στην υπηρεσία νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι επιφυλακές, η υπερεργασία, οι στερήσεις αδειών και ρεπό ήταν σε ημερήσια διάταξη.

Η υπερεντατική εκμετάλλευση των πυροσβεστών συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Την τελευταία πενταετία, οι πυροσβέστες μετρούν 59.943 μέρες οφειλόμενων αδειών και 113.979 μέρες οφειλόμενων ρεπό. Αυτή η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και σήμερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ. Και είναι πολιτική επιλογή, διότι το 1998 η εισηγητική έκθεση του νόμου, που ανέθετε στην Πυροσβεστική το έργο της δασικής πυρόσβεσης, ανέφερε: «Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δυο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση».

Με άλλα λόγια, οι πυροσβέστες έγιναν το φτηνό και κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό, που ξεζουμίστηκε για να διαφημιστεί το «έργο» των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και δε θα αλλάξει, αν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς δεν αντιδράσουν.

ΒΙΒΛΙΟ
«Φως», που πρέπει να ξανανάψει...

Ρίγος, χαρά και περηφάνια νιώσαμε με το βιβλίο της Κυριακής Α. Καμαρινού «Τα "πέτρινα" πανεπιστήμια (Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες, 1924-1974)» («Σύγχρονη Εποχή», 542 σελ.), το οποίο προλογίζουν ο δημοσιογράφος - αντιστασιακός Δημήτρης Σέρβος και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Νεοκλής Σαρρής και Μιχάλης Γ. Μερακλής. Αδύνατον να μην εξάρεις το γεγονός ότι η κόρη ενός βετεράνου αγωνιστή επέλεξε για τη διδακτορική διατριβή της αυτό το εντελώς ανεξερεύνητο μέχρι τώρα και μεγάλης (ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής, παιδαγωγικής) σημασίας θέμα, όταν ξέρεις ότι ο σχεδόν αγράμματος πατέρας της (μέχρι τη Γ` Τάξη του Δημοτικού έβγαλε στο φτωχό καπνοχώρι του), με αρχιδάσκαλο τον συγκρατούμενό του Δ. Γληνό, όπως κι άλλοι συγκρατούμενοί του, τέλειωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Ανάφη και στην Ακροναυπλία. Οτι οι αναλφάβητοι δεσμώτες, ακόμη και γέροντες και γερόντισσες, εξαλφαβητίζονταν. Οτι οι απόφοιτοι Γυμνασίου μπορούσαν να επιλέξουν και να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές και ξένες γλώσσες. Οτι η γενικότερη ιδεολογική και φιλολογική αυτομόρφωση ήταν καθημερινό «χρέος», «όπλο», εντέλει έθος (συνήθεια - ήθος) των κομμουνιστών δεσμωτών. Οτι ασπρομάλληδες, με θανατικές καταδίκες και χρόνια φυλακές και εξορίες στην πλάτη τους, απάγγελλαν μακροσκελή αριστουργήματα της ελληνικής και ξένης ποίησης, που είχαν αποστηθίσει στα κολαστήρια. Αδύνατον, πρωτίστως, να μην επισημάνουμε ότι σήμερα - λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων του και τη συνεχή κατάπτωση της Παιδείας μας, που ξαναοδηγεί τις λαϊκές μάζες ακόμα και στον αναλφαβητισμό - αν η νέα γενιά δε διαβάσει αυτό το βιβλίο, αν δεν το κάνει «εφαλτήριο» για μια συστηματική και ευρεία αυτομόρφωσή της, αργότερα θα μετανιώσει πικρά... Δε θα έχει «μια βόμβα μεγατόνων» στο κεφάλι της, για να πολεμήσει τη νεοταξική «αμορφωσιά και το σκοταδισμό», όπως έλεγε ο Μάρκος Αυγέρης, μιλώντας για μόρφωση και αυτομόρφωση των κομμουνιστών, ακόμα και στα δεσμωτήρια.

«Απόσταγμα» της διδακτορικής διατριβής της είναι η σπουδαία, μακρόχρονου ερευνητικού μόχθου (εμπλουτισμένη με φωτογραφίες, άλλα τεκμήρια, πίνακες, μαρτυρίες φυλακισμένων και εξορίστων, βιβλιογραφία), μελέτη της Κ. Α. Καμαρινού. Μελέτη και συγκριτολογική, αφού στα στοιχεία της επίσημης, «ελεύθερης» Παιδείας που πρόσφερε η πολιτεία, αντιπαραθέτει το μέγα θαύμα των προγραμμάτων πνευματικής, ηθικής, κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικο-ιδεολογικής μόρφωσης, αλληλομόρφωσης και αυτομόρφωσης, στα «αλληλοδιδακτήρια», «πανδιδακτήρια», στα πρωτοπόρα και πραγματικά «λαϊκά πανεπιστήμια» των «ελεύθερων πολιορκημένων» κομμουνιστών.


Α. Ε.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιόζεφ Ράτσινγκερ

«Ο διάλογος με τις άλλες θρησκείες και τους πολιτισμούς» είναι ο πρωταρχικός στόχος που έθεσε ο νέος πάπας, ο Βενέδικτος 16ος. Ο Γερμανός Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ έγινε ο 265ος ποντίφικας, σε μια από τις συντομότερες διαδικασίες ψηφοφορίας στο Βατικανό.

Η ανάδειξη του 78χρονου «καρδιναλίου - πάντσερ», όπως τον αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος λόγω της συμμετοχής του στη ναζιστική νεολαία, δεν ενθουσίασε τους πάντες ανά τον κόσμο. Επί χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Δόγματος και Πίστης, πρωτοστάτησε στον «πόλεμο» που εξαπέλυσε ο προκάτοχός του κατά της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, του προοδευτικού ρεύματος ιερωμένων της Λατινικής Αμερικής που συντάχθηκαν με τα κοινωνικά κινήματα των χωρών τους.

Σε δογματικά θέματα έχει αναδειχτεί στον σημαντικότερο εκπρόσωπο της «συντηρητικής πτέρυγας» του Βατικανού. Είναι γνωστός, επίσης, για τις απόψεις του περί «ενεργότερης ανάμειξης της εκκλησίας στην πολιτική». Δε δίστασε να προχωρήσει σε, σχεδόν, άμεση ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2004, καλώντας τους καθολικούς επισκόπους να «δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους σε όσους υποψηφίους έχουν ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και της αντισύλληψης» συντάσσοντας, ουσιαστικά, την καθολική εκκλησία στο πλευρό του Προέδρου Μπους, ο οποίος είχε ζητήσει την ενεργό συμπαράσταση του Βατικανού. Στο πλαίσιο της ΕΕ, τάχθηκε, επίσης, κατά της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας λόγω του ότι «είναι μουσουλμανική χώρα».


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ