Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο καθείς στο ρόλο του

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η σκηνή ξεδιπλώνεται μπροστά στον καθένα, τις μέρες αυτές, λες και βρίσκεται στην πλατεία ενός οργανωμένου και καλά προετοιμασμένου θεατρικού θιάσου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προβάλλει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 -ίδιου αντιλαϊκού προσανατολισμού και κατεύθυνσης με αυτούς του καταψηφισμένου από το λαό ΠΑΣΟΚ - ως κάτι το αναγκαίο και το αναπόφευκτο και, συνάμα, το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μη έχοντας να πει τίποτε επί της ουσίας - αφού ο προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια της δικής της πολιτικής - καταναλώνεται σε κοκορομαχίες, περί της απογραφής, βάζοντας πλάτη στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και του λαού. Η ηγεσία των βιομηχάνων, των μεγάλων και μοναδικών ωφελημένων, ασκεί «αυστηρή κριτική», θεωρώντας λίγα τα όσα παίρνει η πλουτοκρατία. Θέτοντας ζήτημα, δηλαδή, από τώρα, για τις μελλοντικές, ακόμη μεγαλύτερες παροχές και προνόμια και, ταυτόχρονα, κάνοντας πλάτη στην κυβέρνηση, ότι ο προϋπολογισμός είναι «ήπιας προσαρμογής», αφού δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις τους.

Και οι εργαζόμενοι και ο λαός παραμένουν στη θέση του μεγάλου και μοναδικού χαμένου. Το 2005 θα είναι ακόμη χειρότερο από το 2004, για να επιβεβαιωθεί και πάλι το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Κι έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα, εάν οι εργαζόμενοι δεν απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό και τις λογικές της μοιρολατρίας και των ευρω-μονόδρομων.

Φτώχεια με το τσουβάλι!

Μείωση όλων των επιδοτήσεων κατά 3% κι αύξηση του επιδόματος του ΟΓΑ - αυτών των 200 ευρώ το μήνα που, μερικοί το ονομάζουν αγροτική σύνταξη - προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τους αγρότες. «Οπερ μεθερμηνευόμενον εστί» νέα μείωση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος κι επέκταση της φτώχειας στον αγροτικό πληθυσμό. Και να σκεφτεί κανείς ότι τις περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις η ΝΔ τις έδωσε στους αγρότες, οι οποίοι - «και γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε» - την πίστεψαν και τη βοήθησαν, με την ψήφο τους, να καταλάβει την πολυπόθητη κυβερνητική εξουσία.

Βεβαίως, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τον αγροτικό κόσμο πως αν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πάει στη ΝΔ θα πέσει «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», αφού τα δυο κόμματα εφαρμόζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και, γενικότερα, τους κατοίκους της υπαίθρου να απεγκλωβιστούν από τα «δόκανα» του δικομματισμού.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των αγροτών δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία σ' αυτές τις προειδοποιήσεις και «έπεσε στην παγίδα». Αλλά, πάντα υπάρχει καιρός για να διορθωθεί ένα λάθος και οι αγροτικοί αγώνες, που ξεκίνησαν, θα δώσουν σε πολλούς την ευκαιρία να το κάνουν...

Ο προξενητής

Σε ημερίδα της «Γιούρομπανκ», με θέμα «Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία: Μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά;» μίλαγε προχτές ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης και, βέβαια, διακήρυξε την πίστη του στη «συνύπαρξη» αυτή, συνεπής στην πολιτική της ΝΔ, η οποία βαδίζει στα ίδια χνάρια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στην αρχή, ο Νικ. Κακλαμάνης «απεκδύθηκε» - κατά την έκφρασή του - την υπουργική του ιδιότητα και εξέφρασε την άποψη ότι «η ιδιωτική Υγεία στη συνείδηση του απλού πολίτη κατέχει τη θέση "πατρικίου", ενώ η δημόσια περίθαλψη κατατάσσεται αυτόματα στη θέση του "πληβείου"». Μετά, φόρεσε τη στολή του προξενητή, λέγοντας: «Αν "παντρέψουμε" τις αξίες που φέρει τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια Υγεία, προκύπτει το σύγχρονο μοντέλο της ολοκληρωμένης φροντίδας Υγείας για όλους». Και, στο τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει τόσο η πρόθεση όσο και η βούληση για αμοιβαία συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή.

Ποιο είναι το συμπέρασμα για τους εργαζόμενους ή τους χρήστες Υγείας, όπως θέλουν να τους ονομάζουν; Οσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, που ευνοεί τα ανθυγιεινά παντρέματα και αλισβερίσια, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δε θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται, αλλά και θα χρυσοπληρώνουν για την περίθαλψή τους, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον «ιδιωτικοποιημένο» δημόσιο τομέα.

Μόνον ο «γνωστός» και ο «έχων»...

Οπως γράφτηκε σε τοπική εφημερίδα, για να κάνει ακτινοβολίες ένας καρκινοπαθής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, πληρώνει 150 ευρώ! Από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασθενείς, επίσης, και για άλλες εξετάσεις, αφού το νοσοκομείο λειτουργεί στο πλαίσιο της γενικότερης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας, που προωθεί η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αλλιώς φαντάζονταν οι Θεσσαλοί, βέβαια, τη λειτουργία αυτού του νοσοκομείου, για το οποίο έδωσαν μακρόχρονους αγώνες. Εκτός των «χαρατσιών», είχαν και την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν τριτοβάθμια περίθαλψη, ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ομως, τα πέντε χρόνια λειτουργίας του δε στάθηκαν ικανά να λύσουν τα προβλήματά του, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι αθρόες διακομιδές Θεσσαλών ασθενών προς το Κέντρο.

Τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που δε λύθηκαν και το καθιστούν «ανάπηρο» και «προβληματικό», είναι αυτά των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε ιατρικό κι άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό, που έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν πολλές κλινικές και Τμήματα, να υπολειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία και να δυσλειτουργούν τα Επείγοντα.

Στην ουσία, έτσι όπως λειτουργεί το νοσοκομείο, μοιάζει με «ευαγές ίδρυμα», το οποίο εξυπηρετεί μια «ελίτ ασθενών», που έχει «γνωριμίες», ή διαθέτει χρήμα κι είναι ακριβοθώρητο για τους «άγνωστους» κι απλησίαστο για τους φτωχούς...

ΒΙΒΛΙΟ
Απάντηση στους παραχαράκτες

Είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Ο Στ. Καλύβας στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο Ν. Μαρατζίδης σε πανεπιστήμιο που πληρώνει ο λαός μας (Μακεδονίας). Κοινός στόχος τους - στον οποίο επιχειρείται «στράτευση» και άλλων «ιστοριολογούντων», «πολιτικολογούντων» και αγωνιστών που αλλαξοπίστησαν - ένας: Να ξαναγράψουν τη σύγχρονη Ιστορία μας. Διάβαζε να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, περιφρονώντας τον ηρωικό, με αμέτρητες θυσίες, αγώνα του λαού. Να ελαχιστοποιήσουν και να συκοφαντήσουν το απελευθερωτικό έπος των ΕΑΜικών δυνάμεων. Να συγκαλύψουν το δοσιλογισμό των Ελλήνων συνεργατών των φασιστών κατακτητών. Να «ευλογήσουν» την κυνικά ιμπεριαλιστική εισβολή της «συμμάχου» Βρετανίας, μετά την απελευθέρωση. Να αποκρύψουν ότι υπαίτιοι για τον εμφύλιο ήταν οι Αγγλο-αμερικανοί εισβολείς, οι οποίοι διέταξαν το δολοφονικό όργιο κατά της ΕΑΜικής Αντίστασης. Οι δυο προαναφερόμενοι λαθροχείρες της Ιστορίας, επικαλούμενοι άγνωστες «πρόσφατες έρευνες» (σ.σ. ποιοι, πού, πώς, πότε έκαναν τις έρευνες;), ισχυρίζονται ότι «έχει πλέον γίνει συνείδηση πως όταν μιλάμε για εμφύλιο αναφερόμαστε σε ολόκληρη την περίοδο του 1943-1949 (...) οι πλέον πολύνεκρες μάχες στη διάρκεια της κατοχής δεν έγιναν ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους (σ.σ. οι Καλύβας - Μαρατζίδης χαρακτηρίζουν αποφεύγον να ονομάσουν τους Ιταλούς - Γερμανούς - Βούλγαρους κατακτητές), αλλά αποκλειστικά μεταξύ Ελλήνων και τα γεγονότα της κατοχής σηματοδοτούν και επηρεάζουν αποφασιστικά την πορεία των πραγμάτων μετά την απελευθέρωση»!!! Ο Στ. Καλύβας «εφηύρε» και ότι τα γεγονότα στο Δούκα Αργολίδας οφείλονταν σε ερωτική οικογενειακή βεντέτα (!) και όχι στην κατάδοση αγωνιστών από ταγματασφαλίτες στους κατακτητές.

Αυτούς τους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας και πρωτίστως τον Στ. Καλύβα, αποστομώνει το βιβλίο του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης από το Δούκα Αργολίδας, αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων, Ηλία Παπαδημητρίου «Απάντηση» (εκδόσεις «Αλήθεια», Αραχώβης 49, Αθήνα, 210-3302070). Το βιβλίο συνοδεύεται με εισαγωγή και επίμετρο (για το ΔΣΕ και τη Συμφωνία του Λιβάνου) του Κώστα Κάππου, ο οποίος, επίσης, απαντά στους παραχαράκτες, παραπέμποντας σε ντοκουμέντα, ιστορικά βιβλία και σε δημοσιευμένες απαντήσεις των καθηγητών Β. Κρεμμυδά και Γ. Μαργαρίτη στη γελοιωδέστατη άποψη ότι ο εμφύλιος άρχισε το 1943. Ο Η. Παπαδημητρίου, ο οποίος «γεύτηκε» διωγμούς και κολαστήρια, ιστορεί λεπτομερειακά, με ντοκουμέντα και ονόματα, τον ΕΑΜικό αγώνα κατά του φασίστα κατακτητή στο Δούκα και στην ευρύτερη περιοχή, τον αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και το προδοτικό ρόλο των ταγματασφαλιτών στην κατοχή, μεταπελευθερωτικά και στον εμφύλιο πόλεμο.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Χάρι Κόστοβ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο 45χρονος, πρώην ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Χάρι Κόστοβ έκλεισε το πρώτο (και τελευταίο!) εξάμηνο στον πρωθυπουργικό θώκο της ΠΓΔΜ με παραίτηση. Δεν επικαλέστηκε «προσωπικούς» λόγους. Ούτε «προβλήματα υγείας». Ούτε οτιδήποτε άλλο συνηθισμένο. Τα «βρόντηξε» λέγοντας έξω απ' τα δόντια πράγματα που πιθανότατα ...ήθελε να πει από καιρό! Οπως τα «προβλήματα δυσλειτουργίας» της κυβερνώσας συμμαχίας ανάμεσα στη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (με πρώην αρχηγό τον νυν Πρόεδρο, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) και στο «Δημοκρατικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση» των πρώην αυτονομιστών Αλβανών του Αλί Αχμέτι.

«Δεν αντέχω άλλο», είπε την περασμένη Δευτέρα, «τη συνεργασία με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την κυβέρνηση σαν όργανο για την προώθηση κομματικών, εθνοτικών συμφερόντων, διαφθοράς και νεποτισμού»!

Δε μίλησε γενικά... Κατονόμασε ως ρίζα της παράνοιας (στο επί της ουσίας προτεκτοράτο ΗΠΑ και ΕΕ) τα κομματικά στελέχη πρώην αυτονομιστών που δίχως ιδιαίτερες ικανότητες (όπως συμβαίνει και «αλλού»...) κατέλαβαν υπουργικές θέσεις, τις οποίες, όπως εξήγησε, ούτε καν ο ίδιος δεν όριζε... Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί σε πιο ουσιαστικά προβλήματα που προκύπτουν απ' τις κατά καιρούς «παρεμβάσεις» και αποσταθεροποιητικές πιέσεις, που ασκούν στα Σκόπια αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ...

Ενα είναι, πάντως, βέβαιο: Σοβαρά προβλήματα (υψηλή ανεργία, φτώχεια, ανέχεια, εστίες αποσταθεροποίησης, κ.ά.) θα περιμένουν στη «γωνία» τον όποιο διάδοχό του...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ