Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για να πιάσει τόπο η ψήφος

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία δημοσκόπησης, που μετέδωσε τις προάλλες ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σκάι» και η οποία θα διενεργείται συστηματικά κάθε βδομάδα. Μόνο ένα 6% των ερωτηθέντων θέλει να συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ενα 14% ζητά την επιστροφή στην πολιτική του Α. Παπανδρέου - σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας, που πραγματοποίησε την έρευνα, παραπέμπει στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του 1981 - και οι υπόλοιποι, γύρω στο 70%, ζητούν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, άλλη πολιτική. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, ποια είναι η άλλη πολιτική, που έχει ο καθένας εκ των ερωτηθέντων στο μυαλό του, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους (μεροκαματιάρηδες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, φτωχοί και μικροί αγρότες, άνεργοι, γυναίκες, νέοι κλπ.) θέλουν μια πολιτική, που να απαντά ουσιαστικά στα προβλήματα της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας και αβεβαιότητας, της χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας κλπ., κλπ. Θέλουν, δηλαδή, μια πολιτική σε αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καιρός, επομένως, να σκεφθούν και ποια πολιτική - όπως και ποια κόμματα - θα καταδικάσουν και θα καταψηφίσουν στις εκλογές της 7ης του Μάρτη, όπως και πού θα δώσουν τη δύναμη της ψήφου τους, για να πιάσει τόπο και να μην πάει χαμένη.

Το μπόνους...

Περίσσεψαν οι έπαινοι από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, για το έργο του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, στην πρόσφατη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας. Πρώτος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά ο αντιπρόεδρος και ακολούθησαν και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες των βιομηχάνων. Κλίμα ευφορίας και στα στελέχη της ΓΣΕΕ, που οι βιομήχανοι, έχουν τόσα καλά λόγια να λένε για το «επιστημονικό έργο» του ΙΝΕ.

Βέβαια ο εργάτης θα αναρωτηθεί: Είναι καλό ή κακό που σε επαινεί ο ταξικός σου αντίπαλος; Ομως τέτοια ερωτήματα δεν απασχολούν ούτε τη ΓΣΕΕ ούτε τους συνεργάτες της στο Ινστιτούτο. Και είναι φυσικό, αφού γι' αυτούς δεν υπάρχουν ταξικοί αντίπαλοι, αλλά εταίροι και συνεταίροι στον «κοινωνικό διάλογο». Αυτοί, υποτίθεται πως βλέπουν τη ζωή «επιστημονικά» και όχι παλιομοδίτικα και ταξικά.

Μπορεί όμως να το βλέπουν και πιο απλά. Αλλωστε, οι έπαινοι του ΣΕΒ αποτελούν ένα απαραίτητο εφόδιο και για άλλες...... επιτυχίες, είτε στον πολιτικό στίβο, είτε στα επιχειρηματικά σαλόνια. Αξιος ο μισθός τους! Πήραν και BONUS.

Το «δώρο» στον Χρυσοχοΐδη...

Ενεργώντας, κατ' αυθαίρετο τρόπο, επιλεκτικά, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να μη δοθεί το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ στους 3.500, περίπου, εποχικούς εργαζόμενους στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας φρούτων που λειτουργούν στο Νομό Λάρισας. Οπως ανακοινώθηκε, το επίδομα θα δοθεί μόνο στους εποχικούς των ανάλογων βιομηχανιών που εδρεύουν στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Το γεγονός ότι σ' αυτούς τους νομούς εκλέγονται αντιστοίχως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Τσερτεκίδης έκανε κάποιους να μιλούν για «προεκλογικό δώρο» της κυβέρνησης προς τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κυρίως και προς τα δύο στελέχη της.

Υφυπουργοί της κυβέρνησης εκλέγονται και στη Λάρισα - μάλιστα τρεις τον αριθμό - αλλά φαίνεται ότι αυτοί δεν ενδιαφέρθηκαν για το νομό τους, όπως δε φαίνεται να ενδιαφέρθηκαν ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ. Κι αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος θα πρέπει να απαντηθεί, καταλλήλως, στην κάλπη από τους εποχικούς κι από το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων της Λάρισας.

... κι το ψέμα του Τζιόλα

Βεβαίως, την παραμικρή αντίρρηση δεν έχει ο «Ρ» για την απόδοση του επιδόματος στους εποχιακούς εργαζόμενους των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Νομίζουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί «έκοψε» αυθαιρέτως και προκλητικώς τη Λάρισα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, σε συνάντηση που είχε γι' αυτό το θέμα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για τους εποχικούς του νομού Λάρισας. Πρόκειται για μεγάλο και προκλητικό ψέμα, καθώς - όπως του απέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ - υπάρχει υπόμνημα του ΕΚΛ που κατατέθηκε, επισήμως, στον ΟΑΕΔ στις 2/10/2003 κι έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2185/Φ13.

Αλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι το ΕΚΛ «κίνησε» πρώτο το ζήτημα, προβάλλοντας τα αιτήματα των εποχικών υπαλλήλων, οργανώνοντας και συντονίζοντας τους αγώνες τους. Οπως είναι, επίσης, γνωστό ότι ο Τ. Τσιόγκας, ως βουλευτής του ΚΚΕ έκανε πολλές ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εποχικών της Λάρισας, όπως και των άλλων νομών που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Αρα, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση γνώριζαν κι εν γνώσει τους ενήργησαν.

Ας είναι σίγουροι

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νέας γενιάς ζητούν αλλαγή πολιτικής και, συγκεκριμένα, ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, ώστε να αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες ανάγκες τους, αποφασιστικό χτύπημα της ανεργίας και δουλιά για όλους με σταθερό ωράριο (π.χ. πενθήμερο - εφτάωρο) και όχι τη μετατροπή των εργαζομένων σε υποαπασχολούμενα «λάστιχα», πραγματικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία και Υγεία, αποφασιστικό έλεγχο των τιμών και κατακέφαλο χτύπημα της ακρίβειας κλπ., κλπ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τη φανερώνουν ακόμη και οι δημοσκοπήσεις. Οσες απ' αυτές, βέβαια, ασχολούνται και με τέτοια ζητήματα και δεν αναλίσκονται αποκλειστικά και μόνο στους «καταλληλότερους» ή τα κασκόλ και τα τζόκινγκ.

Ο,τι και να κάνουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα «επικοινωνιακά» επιτελεία τους. Ο,τι και να κάνουν οι φιλικές τους εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Με όση σκόνη δημαγωγίας και υποκρισίας κι αν βομβαρδίσουν το προεκλογικό σκηνικό, τα παραπάνω δεν αλλάζουν. Ούτε θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι να ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους. Και πριν και μετά τις εκλογές, ας είναι σίγουροι...

ΒΙΒΛΙΟ
«Σπόρος» της ιστορικής εξέλιξης

Με μακρόχρονη καθυστέρηση κυκλοφόρησε στα ελληνικά το σπουδαιότατο έργο του Γάλλου μαρξιστή ιστορικού Ζορζ Λεφέβρ «Η Γαλλική Επανάσταση» (πρώτη έκδοση το 1930). Ο έπαινος για την έκδοσή του, οφείλεται στον άοκνο, εξαιρετικού αποτελέσματος, μεταφραστικό μόχθο του Σπύρου Μαρκέτου, ο οποίος πρότεινε την έκδοσή του στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Παγκοσμίως, χύθηκε πολύ ιστοριογραφικό, δοκιμιακό, αρθρογραφικό μελάνι για τη Γαλλική Επανάσταση. Πολλοί προοδευτικοί ιστορικοί και διανοητές υπήρξαν θαυμαστές της, όχι, όμως, όλοι «εξοπλισμένοι» τόσο ώστε να την ιστορήσουν με πολύπλευρη, προπάντων διαλεκτική, σκοπιά. Πολλαπλάσιοι ήταν οι «κονδυλοφόροι» των ηγεμόνων, της φεουδαρχίας και της μεγαλοαστικής τάξης, που την κατασυκοφάντησαν. Αντίθετα, το έργο του Λεφέβρ είναι υποδειγματικός «καρπός» της μαρξιστικής ιστοριογραφικής παράδοσης των Ζαν Ζορές και Αλμπέρ Ματιέ, την οποία ακολούθησε και επέκτεινε ο Ζορζ Λεφέβρ, με αυτό και άλλα έργα του για τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Λεφέβρ έχοντας συγκεντρώσει πολύπλευρα στοιχεία σε ευρωπαϊκό και αμερικάνικο επίπεδο (πρωτίστως οικονομικά, αλλά και πολιτικά, θεσμικά, στρατιωτικά, ιδεολογικά, ακόμα και πολιτιστικά όσον αφορά στην επίδραση που άσκησε στις ιδέες και στο έργο μεγάλων δημιουργών τον 18ο και 19ο αιώνα), αξιοποιώντας και τη διδαχή της σχολής των «Annales» (Ιστορικά Χρονικά της Γαλλικής Επανάστασης), ανέλυσε τη Γαλλική Επανάσταση, όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο - γεγονός, αλλά ως μέρος της «συνολικής» και «ποσοτικής» ιστορίας. Γι' αυτό ο Λεφέβρ, εκτός από γλωσσάρι όρων, πλαισίωσε το έργο του με τεράστια - πολύπτυχη θεματολογικά, εξειδικευμένη σε πολλούς τομείς και αντίστοιχη των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων του έργου βιβλιογραφία (την οποία εμπλούτισαν οι μετέπειτα επιμελητές επανέκδοσης του έργου).

Η Γαλλική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αριστοκρατών - μοναρχίας, κλιμακώθηκε από το λαό, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, και τελικά έφερε στην εξουσία την αστική τάξη, για τον Λεφέβρ «αποτέλεσε σταθμό στα πεπρωμένα του δυτικού κόσμου». Και, βέβαια, ο Λεφέβρ, στη θεμιδοριανή εποχή (1794 - 1799), βλέπει την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική της αστικής τάξης, η οποία οδήγησε στη 18η Μπρυμέρ και στην έλευση του Βοναπάρτη. Ο Λεφέβρ πίστευε ότι η Γαλλική Επανάσταση επισκίασε τις επαναστάσεις στην Αγγλία και την Αμερική, «επειδή περιέκλειε το σπόρο της σύγκρουσης της νέας σύγκρουσης που θα ζούσαν οι ερχόμενες γενιές(...) Πλάι στην αστική ερμηνεία της ισότητας των δικαιωμάτων η Επανάσταση είδε να γεννιούνται άλλες δύο εκδοχές της: αφ' ενός η κοινωνική δημοκρατία και αφ' ετέρου ο κομμουνισμός».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή με «μετριοπαθείς αυτονομιστές» του Κασμίρ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης «συναίνεσης» και έναρξης «διαλόγου» για να σταματήσει ο εμφύλιος στο κρατίδιο, που έχει κοστίσει ως σήμερα από 65 ως 80 χιλιάδες ζωές, κατά την επίσημη και την ανεπίσημη εκδοχή, αντίστοιχα. Η χειρονομία του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ εντάσσεται στις γενικότερες «ειρηνευτικές» του πρωτοβουλίες, η κυριότερη εκ των οποίων είναι η «προσέγγιση» με το Πακιστάν, που πυροδότησε η συνάντησή του με τον αυτοχρισμένο «πρόεδρο» Περβέζ Μουσάραφ και θα συνεχιστεί το Φλεβάρη, σε νέα συνάντησή τους.

Ωστόσο, οι «διαδικασίες βήμα προς βήμα προσέγγισης» που προκαλούν ευφορία στις δυτικές πρωτεύουσες - από όπου ξεκίνησαν, άλλωστε: η όλη ιστορία αποτελεί προϊόν αμερικανικής πίεσης - και υμνολόγια στον αμερικανοβρετανικό Τύπο αποτελούν περισσότερο άλλο ένα κυνικό πολιτικό παιγνίδι του Βάτζπαϊ, που ετοιμάζεται για τις πρόωρες εκλογές που θέλει να διεξαχθούν τον Απρίλη φέτος. Αλλωστε, όπως σχολίασε και το βρετανικό περιοδικό αμυντικών/διπλωματικών θεμάτων «Janes'», πρόκειται για «προσέγγιση εκ του προχείρου»: κανένας από τους δύο ηγέτες δε μοιάζει να έχει σαφές από πού θέλει να ξεκινήσει, είτε όσον αφορά στο Κασμίρ, είτε στα υπόλοιπα διμερή προβλήματα (πέραν της μείωσης της έντασης στα σύνορα, που παραλίγο να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο τουλάχιστον δύο φορές από το 1998).

Και βεβαίως, ταυτόχρονα, την ώρα που ο χαμογελαστός και προσηνής Βάτζπαϊ πουλάει «ειρηνόφιλο» προφίλ, οι άνθρωποί του στο κυβερνών Μπαρατίγια Τζανάτα και στις οργανώσεις βάσης του κάνουν προεκλογική καμπάνια προπαγανδίζοντας (!) τα πολιτικά οφέλη των σφαγών των μουσουλμάνων, όπως στο Γκουτζαράτ...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ