Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το περιεχόμενο και το περιτύλιγμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέοι τρόποι επικοινωνίας με τους πολίτες, νέοι τρόποι και τεχνικές του «μάρκετινγκ της πειθούς», κλπ., κλπ. Είναι ορισμένα από τα θέματα, που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο πρόσφατο συνέδριο για την «Προοδευτική Κυβέρνηση», που διοργάνωσε ο Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχαν διάφοροι οπαδοί του «Τρίτου Δρόμου», από τον Μπιλ Κλίντον, μέχρι τον Σρέντερ και την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Βασικός εισηγητής στα προαναφερόμενα θέματα ήταν ο επικοινωνιολόγος Φίλιπ Γκουλντ, πρώην διαφημιστής και νυν βασικό στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου του Τ. Μπλερ. «Οι πολιτικοί σήμερα παίζουν ποδόσφαιρο με παλιά τεχνική, ενώ οι θεατές - το κοινό - επιζητούν ένα νέο παιγνίδι», σημείωσε στην εισήγησή του και οι συμμετέχοντες κουνούσαν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους...

Βλέπετε, ζούμε στην εποχή του μάρκετινγκ, όπως λένε συνήθως οι οπαδοί της αγοράς. Το θέμα δεν είναι τι δίνεις ή τι παίρνεις, αλλά πώς το δίνεις, με τι το 'χεις τυλιγμένο, με τι το συνοδεύεις, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, το παν είναι το σέρβις, το περιεχόμενο δε μετράει... Κι αν το μεταφέρουμε στα δικά μας, το θέμα - λένε ορισμένοι - δε βρίσκεται στο περιεχόμενο των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι πλέον ίδια και απαράλλαχτα, αλλά στον τρόπο εφαρμογής τους. Η σκληρή λιτότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη γεύση...

Τσουχτερές «ρυθμίσεις»

Από ένα και μοναδικό «κιόσκι», που υπάρχει στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπορούν οι Λαρισαίοι να προμηθεύονται εισιτήρια για τα λεωφορεία της Αστικής Γραμμής! Αυτό αναγκάζει χιλιάδες επιβάτες να παίρνουν το εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο, από τον οδηγό του, πληρώνοντάς το, όμως, πολύ ακριβότερο, καθώς πληρώνουν και την προσαύξηση, που ανέρχεται στα 25 λεπτά (80 δρχ.).

Το πρόβλημα οφείλεται στην απόφαση της διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας να μη δίνει επαρκή οικονομικά κίνητρα σε διάφορους συνοικιακούς διαθέτες - περιπτεριούχους κι άλλους - η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η διάθεση εισιτηρίων από τις συνοικίες. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στη Λάρισα δεν εκδίδονται μηνιαίες κάρτες ή εισιτήρια πολλαπλών κι απεριορίστων διαδρομών και δεν έχουν τοποθετηθεί αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Οπως είναι φανερό, η κατάσταση αυτή επιβαρύνει, οικονομικά, χιλιάδες Λαρισαίους - κάποιοι, βεβαίως, τα κονομάνε... - και χρειάζεται να παρέμβουν οι αρμόδιοι για να δώσουν λύση...

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Πάντως, ο νέος υπουργός Δημοσιας Τάξης έχει απωλέσει ηδη το ...δικαίωμα των παραπόνων, για την «κληρονομιά» που του άφησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Κι αυτό, γιατι, τα ιδια εκανε κι αυτός. Σύμφωνα, με όσα κυκλοφορούν στη δημοσιογραφικη πιάτσα, φαίνεται, πως όσο ήταν υφυπουργός Οικονομικών ο Γ. Φλωρίδης και, ιδιαίτερα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είχε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια σε άλλους υπουργούς, διοικητές οργανισμών, κλπ. -καθότι οι πάντες διαισθάνονταν την είσοδο σε προεκλογική περίοδο. Αποχώρησε, όμως, και ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και τις συνέπειες τις ...λούζεται τώρα ο αντικαταστάτης του, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας, Ν. Φαρμάκης. «Ποτέ δεν περίμενα ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα μιλούσα και θα μάλωνα έτσι με 15 συναδέλφους μου υπουργούς», είπε ο τελευταίος τις προάλλες. Ακόμη κι από την Αρχιεπισκοπή - λένε οι πληροφορίες - πήραν τηλέφωνο και διαμαρτύρονταν, επειδή «άλλα τους είχε πει ο Φλωρίδης».

Κι ακόμη δεν ...έσφιξαν τα πράγματα...

Τα παθήματα

Χρόνια τώρα διεκδικούν οι Ομοσπονδίες Πυροσβεστών, Λιμενικών και Αστυνομικών την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινού και επικίνδυνου. Αίτημα απολύτως βάσιμο και δίκαιο από κάθε άποψη, το οποίο η στήλη επανειλημμένα έχει υποστηρίξει. Μέχρι πρόσφατα, οι κυβερνώντες και οι εκάστοτε υπουργοί Δημόσιας Τάξης, ως άμεσοι πολιτικοί προϊστάμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας, τηρούσαν μια τακτική υπεκφυγών, αόριστων και γενικόλογων υποσχέσεων. Τελικά, ο απελθών υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε δημόσια, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι θα προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και, μάλιστα, η δέσμευση αυτή οδήγησε τις προαναφερόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις, που θα έκαναν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο εξάμηνο, όμως, πέρασε. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι πλέον υπουργός Δημόσιας Τάξης, όπου τον αντικατέστησε ο Γ. Φλωρίδης και καμιά θετική προοπτική δε διαγράφεται στο ορατό μέλλον. Μ' άλλα λόγια, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα... Τώρα, οι Ομοσπονδίες προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις. Ελπίζουμε τα παθήματα να τους έχουν γίνει μαθήματα και να μην τους ξανατουμπάρουν με νέες, ψεύτικες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις...

Τα χαλκεία των μυστικών υπηρεσιών

«Πιστεύω ότι οι πληροφορίες που παίρνω από τις μυστικές υπηρεσίες είναι πάρα πολύ καλές», δήλωσε προχτές ο Τζ. Μπους, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του σάλου που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, για τις ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τα πολυθρύλητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σ. Χουσεΐν. Την ίδια στιγμή, όμως, έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο άρθρο του Νίκολας Κρίστοφ στην εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς», από το οποίο και το παρακάτω απόσπασμα: «Παρότι το σκάνδαλο έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στο Ιράκ, τα χαλκευμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών αφορούν κι άλλες υποθέσεις. Για παράδειγμα, στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών θυμάται πως σκληροπυρηνικό μέλος της κυβέρνησης πίεσε την Υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώσει ότι η Κούβα διέθετε πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Οι κατάσκοποι αρνήθηκαν να το κάνουν και ο Πάουελ τους υποστήριξε. Υπάρχει και η περίπτωση της Β. Κορέας. Οι αναλύσεις της ΣΙΑ για τα πυρηνικά της ξαφνικά απέκτησαν επιθετικότερο τόνο το Δεκέμβριο 2001, για να τον χάσουν αργότερα, όταν ο Λ. Οίκος αποφάσισε να ρίξουν τους τόνους».

ΒΙΒΛΙΟ
Τα καπάκια και το '21

«Ο τυχοδιωκτισμός πορεύεται με ό,τι βρίσκει». Αυτή τη διαπιστωνόμενη στη ζωή - κυρίως στην πολιτική - αλήθεια, αποκαλύπτει καυστικά ο Κωστής Παπαγιώργης στο νέο (δεύτερο, μετά το «Κανέλλος Δεληγιάννης»), πολύ ενδιαφέρον ιστορικό δοκίμιό του «Τα καπάκια (Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος)» (εκδόσεις Καστανιώτη). Ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα, ρέκτης περιορισμένης ή μη εγνωσμένης σημασίας κειμένων ιστορικών προσώπων και μανιώδης «ανασκαφέας» του αφανούς βάθους των θεμάτων που μελετά, ο Κ. Παπαγιώργης με το βιβλίο του φέρνει στο «φως» τα περίφημα «καπάκια». Δηλαδή, τις μυστικές επαφές και συμφωνίες των οπλαρχηγών της Ρούμελης με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραπλανήσουν τους πασάδες, προς όφελος του Αγώνα. Επαφές, που, καθώς δεν εξυπηρετούσαν τους εξουσιαστικούς στόχους των ξενοθρεμμένων και ξενοκίνητων «καλαμαράδων», συκοφαντήθηκαν από αυτούς, ενώ και μεγάλοι λαϊκοί αγωνιστές, όπως οι Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ισκος, Σαφάκας και άλλοι, τη δεύτερη χρονιά της Επανάστασης χαρακτηρίστηκαν «προδότες». Ο συγγραφέας δεν είναι ιστορικός, δεν ιστοριογραφεί. Επιχειρεί, όμως, να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Να πει τις μηχανορραφίες τυχοδιωκτών (λ.χ. ο Θεόδωρος Νέγρης), την υπονόμευση του αγώνα του Υψηλάντη από την εξουσιαστική φιλοδοξία του φιλοδυτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, αλλά και την αφέλεια, τα στραβά κι ανάποδα των αγωνιστών. Οσο κι αν τα «καπάκια» μοιάζουν ως «λεπτομέρεια» της ιστορίας του '21, με τα κείμενα που ανασύρει από την αφάνεια ο Κ. Παπαγιώργης αποδεικνύεται ότι η «λεπτομέρεια» αυτή επέδρασε και στη λοξοδρόμηση των στόχων της Επανάστασης και στο συσχετισμό των δυνάμεων που πήραν το «πάνω χέρι» στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις του νεοελληνικού κράτους.

Ο συγγραφέας εισαγωγικά συνοψίζει την αναρρίχηση Φαναριωτών σε υψηλά αξιώματα στις ηγεμονίες της Βλαχίας και Μολδαβίας και την ανάμειξη - παραμονές της Επανάστασης - των Σούτσηδων, Μουρούζηδων, Καρατζάδων, Υψηλάντηδων, Μαυροκορδάτων κ.ά. στις προεπαναστατικές διαδικασίες. Επισημαίνει την πολιτικο-οργανωτική αντίθεση ορισμένων Φαναριωτών από τη Φιλική Εταιρεία, την άγνοια των Φαναριωτών για την κοινωνική πραγματικότητα που ζούσε ο σκλαβωμένος λαός, τους πολιτικο-οικονομικούς εκβιασμούς κάποιων προκειμένου να βοηθήσουν την Επανάσταση, τον καιροσκοπισμό, τις ραδιουργίες μεταξύ ξένων και ντόπιων φατριών. Ελλείψει ντόπιων πολιτικών, οι πρόκριτοι, ως «αντίπαλο δέος» προς τον Φιλικό Υψηλάντη, στήριξαν τον «άκαπνο» και ξενόφερτο στην Ελλάδα, Μαυροκορδάτο, ο οποίος διεκδίκησε την εξουσία, μετερχόμενος κάθε δολιότητα και παλιανθρωπιά. Ετσι τα πρώτα θύματα τέτοιων «απόλεμων» και «καλαμαράδων» πολιτικών έγιναν οι αναλφάβητοι και ευκολόπιστοι αγωνιστές.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντόναλντ Ράμσφελντ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η νέα «κρίση» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, που προκαλεί το επεισόδιο στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ την 4η Ιουλίου, όταν 100 Αμερικανοί επέδραμαν σ' εγκαταστάσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνέλαβαν 11 κομάντος τους οποίους κατηγόρησαν - βάσει πληροφόρησης από κουρδικές πηγές - ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του δημάρχου του Κιρκούκ, πήρε νέα τροπή αυτή τη βδομάδα. Αιτία, η δημοσιοποίηση επιστολής του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία επαναλαμβάνει τις πληροφορίες περί «συνωμοσίας» των στρατιωτικών και τονίζει ότι τα ευρήματα «ενίσχυσαν τις υποψίες» των ΗΠΑ. Ο τουρκικός Τύπος εξεμάνη για την «παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου», αλλά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Το γεγονός ότι ο Ράμσφελντ αφήνει να αιωρείται μια μομφή σε βάρος των Τούρκων στρατηγών, αλλά δε θέτει ζήτημα στον Ερντογάν για τη στάση της κυβέρνησης του AK στο θέμα του Βορείου Ιράκ προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους αναλυτές. Το θέμα είναι «ευαίσθητο», σχολίασε η ταμπλόιντ Χουριέτ. H πιο φιλοκυβερνητική Ζαμάν τόνισε ότι ο Ράμσφελντ στην επιστολή του εξέφρασε το «σεβασμό του» στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Και πάει λέγοντας.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από την επιστολή Ράμσφελντ αφήνουν ανοιχτή κάθε ερμηνεία για το μέλλον, όσον αφορά στα τουρκικά συμφέροντα στο Ιράκ (στρατιωτική παρουσία, δημιουργία κουρδικού κρατιδίου), την επαπειλούμενη υποβάθμιση της συμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και το συνεχιζόμενο πόλεμο χαρακωμάτων της κυβέρνησης των ισλαμιστών με τους κεμαλιστές στρατηγούς. Να συμβαίνει αυτό, επειδή ούτε η κυβέρνηση Μπους δεν έχει ακόμη κατασταλάξει, ή απλώς εξελίσσεται μια αμερικανική μπλόφα; Μένει να φανεί...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ