Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το επίπεδο ετοιμότητας

«Απαράδεκτο, αλλά μεμονωμένο περιστατικό», χαρακτήρισε προχτές ο Γ. Παπαντωνίου την κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο της Κω. Και μέρες που είναι, ας μην του χαλάσουμε το χατίρι. Φανταζόμαστε, όμως, ότι δε θα διαφωνεί με την εκτίμηση ότι οι πλημμελείς - όπως χαρακτηρίστηκαν - συνθήκες λειτουργίας και φύλαξης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, κάθε άλλο παρά είναι μεμονωμένο περιστατικό. Και το γεγονός αυτό δεν αντιμετωπίζεται, ούτε με την ...τυχαία δημοσιοποίηση των ποινών, ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου του κ. υπουργού, ούτε με τους ΝΑΤΟικής έμπνευσης και επεξεργασίας εκσυγχρονισμούς, που ανακοίνωσε. Το επίπεδο οργάνωσης, ετοιμότητας, κλπ., ενός εθελοντικού στρατού εξαρτάται - πρώτα και κύρια - από τη συνειδητή συμμετοχή και το ηθικό του έμψυχου δυναμικού του. Με άλλα λόγια, από το ξεκάθαρο περιεχόμενο του πατριωτικού ρόλου και χαρακτήρα του, ως δύναμης υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, και μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η δημοκρατική του λειτουργία, οι αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης των στρατευμένων, κλπ.

Για όλ' αυτά, όμως, δεν ακούσαμε να πει τίποτε ο κ. υπουργός...

Η ... ελευθεροτυπία του Ντενκτάς

Προφανώς, το γεγονός εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκδημοκρατισμού, που της έχει θέσει η ΕΕ... Μιλάμε για την προχτεσινή απόφαση δικαστηρίου του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, το οποίο καταδίκασε και διέταξε τη φυλάκιση για έξι μήνες του αρχισυντάκτη Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ανέρ, της εφημερίδας «Αφρίκα» (πρώην «Αβρούπα»). Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για δυσφημιστικό - σύμφωνα με τους δικαστές - άρθρο εναντίον του Ντενκτάς, του κατοχικού στρατού και της Τουρκίας. Και προς αποφυγήν του πειρασμού της τυχόν επανάληψης, τους επέβαλε επιπλέον και εγγύηση 5 δισ. τουρκικών λιρών, ποσόν το οποίο θα καταβάλουν, αν υποπέσουν στο μέλλον στο ίδιο «σφάλμα».

Κι αν θέλετε να πάρετε μια γενικότερη «γεύση» της ...ελευθεροτυπίας, που επικρατεί στο «κράτος» του Ντενκτάς, σημειώνουμε ότι σε βάρος Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων εκκρεμούν τη στιγμή αυτή 400 συνολικά υποθέσεις για «λίβελο».

Εικόνες του σύγχρονου καπιταλισμού

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,3 τρισεκ. δραχμές) «έβγαλαν», τη διετία 1999 - 2000, δυο εκατοντάδες μεγαλοστελέχη (διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι, κλπ.) των 25 μεγαλυτέρων εισηγμένων στο χρηματιστήριο αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες στο τελευταίο 18μηνο πτώχευσαν, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όσους «επενδυτές» είχαν αγοράσει μετοχές τους και, βέβαια, την απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Πώς το κατάφεραν; Με πολύ απλό τρόπο. Στη διάρκεια της προαναφερόμενης διετίας, που η Γουόλ Στριτ γνώριζε μέρες δόξας και οι τιμές των μετοχών βρίσκονταν ψηλά, πούλησαν μεγάλο μέρος των μετοχών -αν όχι όλες- που είχαν στην ιδιοκτησία τους. Αποκόμισαν έτσι τεράστια ποσά, ενώ την ίδια στιγμή, οι εταιρίες τους βάδιζαν ήδη προς την καταστροφή, την οποία, στον ένα ή άλλο βαθμό, τουλάχιστον γνώριζαν...

Την αποκάλυψη έκανε πρόσφατα η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Και μπορεί, βέβαια, να αναζητά τις αιτίες του φαινομένου στην ανθρώπινη απληστία, αλλά οι πραγματικές και βαθύτερες ρίζες του βρίσκονται στο ίδιο το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα.

ΥΓ: Γιατί, δεν κάνουν οι αρμόδιες αρχές μια ανάλογη έρευνα και στο δικό μας χρηματιστήριο, ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης ανόδου και της αμέσως μετά κατρακύλας του; Εχει κανείς αμφιβολία ότι τα αποτελέσματά της θα είναι άκρως ενδιαφέροντα;

Η γαλλική εκδοχή του Ν.4000

Τον προ 40ετίας περίπου νόμο 4.000, περί «τεντιμποϊσμού», τον θυμάστε; Αν όχι, δεν πειράζει. Θα καταλάβετε, διαβάζοντας τη σύγχρονη, αλά γαλλικά, εκδοχή του. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, λοιπόν, ψήφισε πρόσφατα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο 7.500 ευρώ, σε όποιο μαθητή επιδείξει ασέβεια στο πρόσωπο του δασκάλου του. Κι όταν λέμε ασέβεια, δεν εννοούμε, βέβαια, την οποιαδήποτε χειροδικία μαθητών κατά δασκάλων ή επίθεση εναντίον της σωματικής ακεραιότητας των δεύτερων. Αλλωστε, οι όποιες τέτοιες πράξεις κολάζονταν και από τη μέχρι τώρα γαλλική νομοθεσία και προκαλούσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα. Ο όρος ασέβεια του νέου νόμου αφορά στις όποιες περιπτώσεις φραστικής επίθεσης των μαθητών εναντίον των δασκάλων τους. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, τις ακριβείς διατυπώσεις του νόμου ή, με ποιο τρόπο θα διακρίνεται η ασέβεια από την επίμονη, έστω, διατύπωση μιας διαφωνίας, κλπ., αλλά το μέτρο είναι, τουλάχιστον, αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό.

«Χάνουν» κι άλλοι όπλα...

Τουλάχιστον 775 όπλα και 400 λαπ τοπ (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές), με άγνωστο περιεχόμενο, εξαφανίστηκαν από υπηρεσίες του FBI, της υπηρεσίας Μετανάστευσης και τριών ακόμη μηχανισμών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σε διάστημα δύο χρόνων, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε χτες το «Εθνος». Προφανώς, για να ...παρηγορήσει τον Γ. Παπαντωνίου.

ΒΙΒΛΙΟ
Ιστορικές αλήθειες

«Το Εικοσιένα, όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση, μοιάζει με τ' αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης. Είναι βέβαια η ίδια η εικόνα, μα δοσμένη ανάποδα. Για να γνωρίσει κανείς τ' αληθινό Εικοσιένα, πρέπει να σκύψει πάνω σ' άλλα κείμενα, σ' εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ' αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καριοφίλι και στ' απομνημονεύματα των αγωνιστών (...) Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτσαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων». Καρπός αυτής της διδαχής του φωτισμένου ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη, είναι το δοκίμιο του ιστορικού Γιώργου Α. Τεμενεκίδη «Πράξη υποτελείας (Η πιο μελανή σελίδα του 1821)» (εκδόσεις Π. Ζήτη, Τ.Θ. 171, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57019, τηλ. 0932-0-72222). Ο συγγραφέας προλογικά τονίζει ότι «από την έναρξη κιόλας της Επανάστασης του 1821 φάνηκε καθαρά ότι ο αγώνας δε θα ήταν μόνον εθνικοαπελευθερωτικός αλλά και ταξικός». Εξάλλου, η ελληνική άρχουσα τάξη για να κρατήσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικο-πολιτικά προνόμια που σκόπιμα της παραχώρησε ο κατακτητής από το 1453, παντοιοτρόπως παρεμπόδιζε τον ξεσηκωμό του λαού. Κι όταν φούντωσε ο αγώνας, πήρε μέρος, ακριβώς για να εμποδίσει την κοινωνική απελευθέρωση, να σπείρει το διχασμό και να διατηρήσει την κυριαρχία της. Στην επιτυχία των σκοπών της συνέβαλαν βέβαια η εμφάνιση και κυριαρχία του Ιμπραήμ στα παράλια της Πελοποννήσου, η αρνητική στάση της τσαρικής Ρωσίας και της Γαλλίας. Το έγκλημα, όμως, κατά του ελληνικού λαού διεξήχθη στο διάστημα 1824-1826, χάρη στη δολοπλοκία της Αγγλίας και των πρακτόρων της, με αρχιπράκτορα τον Αλ. Μαυροκορδάτο. Η «Πράξη Υποτέλειας» ή «Πράξη Υποταγής» όπως είναι γνωστή, που υπαγόρευσαν οι Αγγλοι Ανταμ και Κάνιγκ στη Γ' Εθνική Συνέλευση, έθεσε το λαό και τον τόπο μας υπό τη «φιλάνθρωπον» και «σταθεράν πολιτικήν» της Αγγλίας, η οποία καθοδήγησε τους διωγμούς των αγωνιστών, λ.χ του Δ. Υψηλάντη, επέβαλε το γκουβέρνο της και όρισε τις τύχες του λαού μας περισσότερο από ένα αιώνα. Για να μη μιλήσουμε και για το σήμερα... Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι από τις εκδόσεις Ζήτη κυκλοφορεί και ένα άλλο ιστορικό δοκίμιο του Γιώργου Α. Τεμενεκίδη με τίτλο «Η επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη (1342-1349)».


Α.Ε.

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΣΩΠΟ
Κεμάλ Ντερβίς

Ο κατά φαντασίαν των δυτικών και τουρκικών αστικών εφημερίδων «μεσσίας» της τουρκικής οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς, παραιτήθηκε χτες Σάββατο από την κυβέρνηση, προσβλέποντας σε μια καλύτερη πολιτική «μοίρα» ενόψει των εκλογών της 3ης του Νοέμβρη. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα ακολουθήσει τον Ισμαΐλ Τζεμ και το νεοπαγές κόμμα της Νέας Τουρκίας. Η εξέλιξη έρχεται μετά τον εκβιασμό του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, που τον κάλεσε να υποβάλει την παραίτησή του ή να προσηλωθεί στο κυβερνητικό του έργο -- που ήταν να διατηρεί ανοιχτό τον... αγωγό μεταφοράς δολαρίων από το ΔΝΤ.

Ο Ντερβίς τόσο στη συνάντησή του, την Παρασκευή, με τον Ετσεβίτ, όσο και στην ανακοίνωση της παραίτησής του χτες, έθεσε θέμα «ένωσης της τουρκικής Κεντροαριστεράς». Δεν έγινε γνωστό αν και τι απάντησε ο Ετσεβίτ.

Το θέμα καθόλου δεν αφορά πρόσωπα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε τις επιθυμίες όχι μόνο της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά κι εκείνων των δυνάμεων, εντός και εκτός χώρας, που θέλουν μια «φιλοευρωπαϊκή» ηγεσία στην Αγκυρα, και, το σημαντικότερο για τους πάτρωνες του Ντερβίς στην Ουάσιγκτον --όχι μόνο στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα-- μια σταθερή, και «συνεργάσιμη» στα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ και γενικότερα για τη Μέση Ανατολή, κυβέρνηση. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα: κανείς δε ρώτησε τον τουρκικό λαό για όλ' αυτά...


Μπ. Γ.

Ντε και καλά να τους «βγάλουν λάδι»

Διάφορα προπαγανδιστικά επιτελεία του συστήματος πασχίζουν, με αφορμή την «υπόθεση 17Ν», να «βγάλουν λάδι» τη σχέση μυστικών υπηρεσιών - ιμπεριαλιστικών κρατών και μάλιστα των αμερικανικών, με τέτοιου τύπου τρομοκρατικούς μηχανισμούς. Και συνδυάζουν αυτή τους την προσπάθεια με την προσφιλή τους θεωρία περί «σχέσεων κομμουνιστικής Αριστεράς και τρομοκρατίας». Ετσι ο Γ. Καρελιάς, στην «Ελευθεροτυπία», αφού αναφέρει ότι «ο χώρος της Αριστεράς έχει πάθει την πλάκα του», συνεχίζει με το ότι «η θεωρία της κομμουνιστικής Αριστεράς ότι η "17 Νοέμβρη" είναι δημιούργημα των Αμερικανών και των μυστικών υπηρεσιών τους, είναι βολική για πολλούς αλλά μάλλον δεν πατάει πλέον γερά στα πόδια της... αν οι Αμερικανοί ήταν πίσω απ' όλ' αυτά είναι πολύ λογικό να ήθελαν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση... διότι τώρα δεν μπορούν εύκολα να εκβιάζουν και να απειλούν, επικαλούμενοι αυτή την τρομοκρατική δράση στην Ελλάδα». Φαίνεται πως ορισμένοι σ' αυτόν τον τόπο κάνουν πως δε γνωρίζουν, ή θέλουν να ξεχνούν το ρόλο των Αμερικάνων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Γιατί η νεότερη Ιστορία της χώρας μας και διεθνώς έχει άπειρα παραδείγματα, που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, όπως και άλλες ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διαμορφώνουν μηχανισμούς πίεσης και πάνω σε κυβερνήσεις που δεν αμφισβητούν όχι μόνο τον καπιταλισμό, αλλά ούτε την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις ακόμη και δικές τους. Μήπως η CIA δεν είχε σχέσεις με τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στην Ιταλία και είχε βάλει το «χεράκι» της στην «υπόθεση Μόρο»; Μήπως δεν έχει από τη δεκαετία του '70 ακόμη, τότε που άρχισε τις δολοφονίες η «17Ν», αποκαλυφθεί το «εγχειρίδιό» της για τη χρησιμοποίηση ή ακόμη και το στήσιμο «τρομοκρατικών ομάδων» με δήθεν αριστερή ιδεολογία προκειμένου να εκβιάζει κυβερνήσεις καπιταλιστικών κρατών; Μήπως ο Τ.Μίλλερ δεν παρεμβαίνει καθημερινά και εκβιαστικά στην υπόθεση; Ας τ' αφήσει λοιπόν αυτά. Η υπόθεση έχει και συνέχεια, που μπορεί κάποιοι άλλοι να βρεθούν προ εκπλήξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ