Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάποτε και τώρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποτε η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καμάρωνε για τις σχέσεις της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και φωτογραφίες Κούρδων αγωνιστών - ανταρτών κοσμούσαν γραφεία του Κινήματος. Τώρα, το ΡΚΚ και, μάλιστα, με τη νέα ονομασία του, ως Συνέδριο για την Ελευθερία για τη Δημοκρατία στο Κουρδιστάν (ΚΑDΕΚ), μπαίνει στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης. Δε μας ξαφνιάζει το γεγονός. Ηταν αναμενόμενο. Αλλωστε, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά, ανάμεσά τους και η παράδοση του Οτσαλάν.

Οταν, πριν από μερικούς μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε τρομοκρατικό το ΡΚΚ και ζητήσαμε εξηγήσεις, μια και τότε δε συμπεριλαμβανόταν στη σχετική λίστα της ΕΕ, δεν πήραμε καμιά απάντηση. Το σημειώνουμε, γιατί το γεγονός αυτό φανερώνει πως η κυβέρνηση Σημίτη έπαιξε ενεργό ρόλο στην κατάπτυστη αυτή απόφαση και δεν υποχώρησε στις πιέσεις των κοινοτικών «εταίρων», όπως σπεύδουν να δικαιολογηθούν, ίσως, ορισμένοι.

Δεν ιδρώνει το αυτί τους

Επτά μωρά, παιδιά Ιταλών στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στη Βοσνία και στη Σομαλία, γεννήθηκαν με σοβαρές κινητικές, εγκεφαλικές και σκελετικές ανωμαλίες, αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα ενός Ιταλού δημοσιογράφου της δορυφορικής τηλεόρασης «Rai News 24». Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο του Περσικού. Οι άτυχοι στρατιώτες, σύμφωνα με την έρευνα, είχαν υπηρετήσει σε μονάδες όπου βρίσκονταν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η έρευνα σημειώνει, επίσης, ότι η Ιταλία διέθετε πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο από το 1985. Μετά την «ειρηνευτική» επέμβαση στη Σομαλία, πολλά απ' αυτά επιστράφηκαν στη χώρα και καταστράφηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Σαρδηνία. Εκεί, μεταξύ των βοσκών και των κατοίκων των περιοχών όπου καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας.

Πάντως, ούτε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ίδρωσε το αυτί της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, παρότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαθέτουν και να κάνουν χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Διατροφική τρέλα...

Αποκαλυπτικά είναι όσα γράφει ο επίκουρος καθηγητής βιοχημείας του πανεπιστημίου Πατρών Χ. Γεωργίου, στο άρτι κυκλοφορήσαν τεύχος του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ» της Λ. Κανέλλη και στο άρθρο του με τίτλο «Τρελές αγελάδες: μια τρομακτική ιστορία με... αηδιαστικές προεκτάσεις»! Πίσω από τη θανατηφόρο νόσο των «τρελών αγελάδων», γράφει, κρύβεται ένα εμπορικό κύκλωμα παραγωγής ζωοτροφών (οστεάλευρα, κρεατάλευρα κλπ.) για τη γρήγορη πάχυνση των βοοειδών, μετατρέποντάς τα παρά φύση από φυτοφάγα σε... σαρκοφάγα. Αυτό το κύκλωμα παραμένει και σήμερα ουσιαστικά άθικτο από τις κυβερνήσεις των χωρών του... πολιτισμένου δυτικού κόσμου (ΗΠΑ και ΕΕ), παρά τις άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας ελεγκτικές ντιρεκτίβες... παρηγοριάς, που κατά καιρούς εξαγγέλλουν!

... και ανθρώπινα περιττώματα

Η οικονομικοπολιτική διαπλοκή του επιχειρηματικού κυκλώματος παραγωγής ζωοτροφών και άλλων προϊόντων είναι τόσο εκτεταμένη που μας καθιστά ευάλωτους σε αυτή την ασθένεια. Δείτε πώς λειτουργεί το κύκλωμα, γράφει ο καθηγητής κ. Γεωργίου: Στις ΗΠΑ μόνο, υπάρχουν 286 εργοστάσια ζωοτροφών, που από τα απόβλητα σφαγείων και εστιατορίων επεξεργάζονται κάθε μέρα 46.000 τόνους κεφάλια, στομάχια, έντερα, οπλές αλόγων και αγελάδων, νωτιαίο μυελό, ουρές, ξίγκια, φτερούγες και κόκαλα. Εκεί καταλήγουν και τα πτώματα 100.000 αγελάδων, που πεθαίνουν από διάφορες αρρώστιες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, όπως και τα 6-7 εκατομμύρια σκυλιά και γάτες, που θανατώνονται κάθε χρόνο στους σταθμούς αδέσποτων ζώων (π.χ. ένα εργοστάσιο στο Λος Αντζελες αξιοποιεί κάθε μήνα περίπου 200 τόνους «ευθανατωμένες» γάτες και σκύλους). Αφού λοιπόν, όλα αυτά αλεστούν, στη συνέχεια βράζονται στους 250 βαθμούς κι από εκεί και πέρα τα λίπη και η ζελατίνα που επιπλέουν στη «σούπα» μετατρέπονται από άλλες βιομηχανίες (χημικές και φαρμακευτικές) σε μαγειρικό λίπος, μελάνια, μαλακές καραμέλες, λιπαντικά, βερνίκια, κεριά, σαπούνια, φαρμακευτικά προϊόντα, λίπστικ, φάρμακα, κ.ά. Ο,τι στερεά υπολείμματα κατακάθονται στον πάτο, ξηραίνονται και μετατρέπονται σε ζωοτροφή. Κάτι ανάλογο γίνεται και με αντίστοιχα ευρωπαϊκά εργοστάσια επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων, μερικά από τα οποία (γαλλικά) χρησιμοποιούν επί χρόνια απόβλητα υπονόμων και ανθρώπινα περιττώματα!!!

Η «ελεύθερη αγορά» και ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» σε όλο τους το μεγαλείο!

ΒΙΒΛΙΟ
«Θαύματα» του κόσμου για παιδιά

Πάσχα έχουμε. Ας αναφερθούμε σε ένα βιβλίο - ουσιαστικά σε δέκα βιβλία - για παιδιά, καθώς οι μεγάλοι πάντα αναρωτιούνται ποιο καλό, ευφρόσυνο, αλλά και ωφέλιμο βιβλίο μπορούν να βρουν και να δωρίσουν στο παιδί, στο εγγόνι, στο ανίψι, στο βαφτιστήρι τους. Θα αναφερθούμε, λοιπόν, στην εξαιρετική μορφωτική, ψυχαγωγική και καλαίσθητη εικονογραφικά σειρά παιδικών βιβλίων, με γενικό τίτλο «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Συγγραφέας της, η πολυγραφότατη, δίκαια βραβευμένη Μάρω Λοΐζου. Αφορμή της αναφοράς μας είναι η κυκλοφορία (εκδόσεις «Πατάκη») του έβδομου βιβλίου της σειράς. Τίτλος του, «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα». Εικονογράφος του είναι η Κατερίνα Βερούτσου. Πριν σταθούμε στο «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα», αξίζει να σημειώσουμε και τους άλλους έξι τίτλους της δεκάτομης, συνολικά, σειράς που κυκλοφόρησαν: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό», «Η πορεία της ζωής», «Το πέτρινο βιβλίο», «Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου», «Τα δύο ερωτευμένα ζαρκάδια», «Ο άνθρωπος προχωρεί». Οι τίτλοι των τριών τελευταίων βιβλίων της σειράς είναι: «Ο αθάνατος γαϊδαράκος», «Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της» και «Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη».

Με αυτά τα βιβλία, η Μάρω Λοΐζου «μηχανεύτηκε» μια παιγνιώδη, χιουμοριστική, ευφάνταστη παραμυθική πλοκή και μια ευφραντική, παιδικά ανάλαφρη και χαριτωμένη γλώσσα, ώστε να καταφέρει να μυήσει τα παιδιά (κυρίως του Δημοτικού) στα μυστηριώδη, κι όμως απολύτως πραγματικά και εξηγήσιμα «θαύματα» της επιστήμης, του σύμπαντος, της ύλης, της φύσης, των όντων. Τα βιβλία της Μ. Λοΐζου εισάγουν τα παιδιά από το ειδικό στο γενικό, από το μερικό στο όλον της φύσης, της ύλης, της επιστήμης. Προσφέρουν στα παιδιά το «μαγικό κλειδί» της γνώσης, γνώσης ζωτικά αναγκαίας για το μέλλον του πλανήτη. Λ.χ., με το «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα», βάζει το παιδί να «ταξιδέψει» στην καρδιά του πυρήνα του ατόμου. Να «παραστεί» στη «συνεδρίαση» των πρωτονίων και νετρονίων. Να «τρέξει» μαζί με ένα ηλεκτρόνιο, να «στροβιλιστεί» στο μικρόκοσμο και μεγαλόκοσμο των ουρανίων σωμάτων. Και μετά το «ταξίδι», δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να γράψει ασκήσεις, τις απορίες και τις εντυπώσεις του από το «ταξίδι».

Το υπουργείο Παιδείας οφείλει - τουλάχιστον - να αγοράσει και εμπλουτίσει με αυτά τα βιβλία όλες τις σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες, αν όχι και να τα εντάξει στο μαθησιακό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ανάσταση

Πάσχα θα έρθει

αληθινό

κι ανάσταση

μεγάλη,

όταν μ' αγώνες

δυνατούς,

μ' αντίσταση

και πάλη

θα αναλάβουν

οι λαοί

του κόσμου

τα ηνία

και στον πλανήτη

θα στηθεί

μια άλλη

κοινωνία.

* * *

Πάσχα θα έρθει

αληθινό,

Λαμπρή σ' όλη

τη σφαίρα,

όταν οι «σκλάβοι»

σηκωθούν

παντού

και εδώ πέρα

και να πιστεύετ'

όλοι σας

το θαύμα

πως θα γίνει,

πως θ' απλωθεί

σ' όλη τη Γη

το Δίκιο

κι η Ειρήνη!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Περβέζ Μουσάραφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμη κι ο αμερικανικός Τύπος ομολογεί ότι το δημοψήφισμα στο Πακιστάν που «νομιμοποίησε» τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ να μείνει στην προεδρία ως το 2007 -τουλάχιστον- αποτελεί προϊόν άγριας καλπονοθείας: Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» συναφώς εκτιμά (1/5) πως «η αξιοπιστία του μειώθηκε» και τον νουθετεί να κάνει «ταχύτερα βήματα αποκατάστασης της δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη».

Στην πραγματικότητα η ηγεσία των ΗΠΑ στηρίζει αναφανδόν το δικτάτορα στρατηγό λόγω της στάσης του στο (συνεχιζόμενο, και μάλιστα εντός και του Πακιστάν) πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», η πρώτη φάση του οποίου εξακολουθεί χωρίς το τέλος των επιχειρήσεων να είναι ορατό. Στρατιωτική βοήθεια, αναδιάρθρωση δανείων, νέα δάνεια, υποσχέσεις περί συμμετοχής του Πακιστάν στα κέρδη από τους σχεδιαζόμενους πετρελαιαγωγούς και λοιπές υποσχέσεις αποτελούν «συμπληρώματα» της λογικής.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μουσάραφ (Σαρίφ, Μπούτο) δε διαθέτουν την ισχύ ούτε τους μηχανισμούς για να τον ανατρέψουν, όμως υπάρχει η διαρκώς επαναφερόμενη απειλή των ριζοσπαστικών ισλαμικών κινημάτων. Ο στρατηγός επιλέγει --κάτι όχι εύκολο, αφού υπήρξε ενεργός σύμμαχός τους-- να τα βαφτίσει «τρομοκρατικά» και να τα αντιμετωπίσει με τον τρόπο που δίδαξε η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Μένει να φανεί ποιος θα βγει νικητής. Οι χαμένοι είναι οι απλοί Πακιστανοί, που πέρα από τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν βρίσκονται υπό διασταυρούμενα πυρά...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ