Κυριακή 31 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακάλυψαν... και τον «εχθρό»!

Σε μια εποχή, κατά την οποία στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού οι εργαζόμενοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Την ώρα, που συλλογικές συμβάσεις και μεροκάματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των «αναγκών» των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ώρα, που οι πολυεθνικές παρελαύνουν ακάθεκτες, βάζοντας στο χέρι την τουριστική υποδομή της χώρας και το φυσικό της πλούτο και θέλουν προίκα τους εργαζόμενους «αλυσοδεμένους», η ηγεσία της αντίστοιχης Ομοσπονδίας περί άλλα τυρβάζει...

Μάλιστα, στο πρόσφατο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού ...ανακάλυψε και τον εχθρό. Εχθρός, λοιπόν, για την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την παράταξη του ΣΥΝ, δεν είναι άλλος από τους κομμουνιστές. Δεν είναι άλλος από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και επιμένουν να δουλεύουν για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, προβάλλοντας τα δίκια αιτήματα των εργαζομένων. Με χυδαίο αντικομμουνισμό ενάντια σε στελέχη της ΔΑΣ, με προσωπικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές που έχουν το θάρρος να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ, με υβρεολόγιο που θα ζήλευαν και οι ιστορικοί εργατοπατέρες, επιδίωξαν να κρύψουν τις πομπές τους. Επιβεβαιώνουν, έτσι, ότι ο αντικομμουνισμός τους είναι το ανώτερο στάδιο της συναίνεσής τους στις εντολές του τουριστικού κεφαλαίου.

Η συνάντηση...

«Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών 39 χωρών, μεταξύ των οποίων εκείνοι της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθούν σε ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης, με σκοπό να συζητήσουν την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας». Αυτά έγραφε προχτές η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», η οποία σημείωνε ιδιαίτερα το γεγονός πως «η άφιξη των αξιωματούχων έγινε με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς καμιά επίσημη υποδοχή».

Οπως καταλαβαίνετε, τίποτε το καλό για τους λαούς όλου του κόσμου, τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, δεν προκύπτει από τέτοιου είδους συναντήσεις...

ΥΓ: Και με την ευκαιρία, μήπως συμμετείχε στη συνάντηση και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή άλλο αρμόδιο στέλεχος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών; Περιμένουμε απάντηση.

Ο γιορτασμός του Κιλελέρ...

Αγωνιστικά θα τιμηθεί φέτος η επέτειος του ξεσηκωμού και της θυσίας των κολίγων, με παναγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Τις αγωνιστικές εκδηλώσεις οργανώνουν οι συνεπείς ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, οι οποίες και πρωτοστατούν, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, στους μεγαλειώδεις αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν, με ζήλο και με συνέπεια, οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες στις επάλξεις του αγώνα. Στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται πρωτοστατούν οι βαμβακοπαραγωγοί και οι παγετόπληκτοι που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, η οποία επιχείρησε να τους ξεγελάσει με ανέξοδες υποσχέσεις για καλή τιμή στο βαμβάκι και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό. Κι όλοι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες παλεύουν για να μη χάσουν τη γη, την οποία οι πρόγονοί τους απέκτησαν με πάλη και αίμα. Κι είναι η συνέχιση του αγώνα η καλύτερη τιμή στους κολίγους που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του...

... και οι «αγωνισταράδες»

Σήμερα, όμως, γίνεται μια ακόμα «εκδήλωση» για τον γιορτασμό του Κιλελέρ. Την οργανώνουν η Νομαρχία Λάρισας και ο δήμος Κιλελέρ και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι «ηγέτες» των ξεπουλημένων τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Ολο το «κακό συναπάντημα», δηλαδή, καθώς όλοι αυτοί από κοινού στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία και αντιμάχεται στους δρόμους η μικρομεσαία αγροτιά.

Μαζί με τους «στυλοβάτες» της αντιαγροτικής πολιτικής θα «γιορτάσουν» το Κιλελέρ και ο «γνωστοί και μη εξαιρετέοι» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - Κοκκινούλης, Νασίκας, Σιδηρόπουλος, Μποτός, Τσακίρης και ΣΙΑ - οι οποίοι διακρίθηκαν στην τελευταία μεγάλη αγροτική κινητοποίηση για τις ικανότητές τους στη διάλυση των μπλόκων και στην επιχείρηση εφησυχασμού των αγροτών. Οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές εμφανίζονται, τώρα, σαν «αγωνισταράδες», οι οποίοι «συνεχίζουν με συνέπεια και "τσαμπουκά" τον αγώνα» για τα δίκαια των αγροτών.

Βεβαίως οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν τι επιδιώκουν και ποιον υπηρετούν, αλλά για να μάθουν και οι «μη γνωρίζοντες» ας μας απαντήσουν οι «αγωνισταράδες»: Ποιος και γιατί «ψιθύριζε στο αυτί» των βαμβακοπαραγωγών ότι ο Αργύρης θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα επιδοτηθεί όλη η εντός ΟΣΔΕ παραγωγή; Ποιος και γιατί προσκαλούσε τον Λαλιώτη να επισκεφτεί τον Τύρναβο εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων και του απένειμε τον «τίτλο» του «επίτιμου προέδρου» της επιτροπής αγώνα των παγετόπληκτων; Ποιος και γιατί έδωσε το σύνθημα «τους ζυγούς λύσατε» και διαλύθηκε το μπλόκο των Τεμπών;

Αλαλούμ...

Πριν από δυο βδομάδες περίπου ανακοίνωσαν ξαφνικά τις περιορισμένες για φέτος δυνατότητες του συστήματος υποβολής ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων και δικαιολογημένα αποτέλεσαν το αντικείμενο αρκετών και πολύμορφων ειρωνικών σχολίων από το σύνολο των ΜΜΕ. Προχτές, ανακοίνωσαν και πάλι ξαφνικά, ότι η εγγραφή για την παροχή κωδικών ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος συνεχίζεται κανονικά, μια και «ανακάλυψαν», ότι οι δυνατότητες του taxisnet φθάνουν και μπορεί να ξεπερνούν τις 500.000 δηλώσεις και δεν περιορίζονται στις κατά πολύ λιγότερες, που αυτοί πίστευαν πριν από δυο βδομάδες.

Ποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών...

ΒΙΒΛΙΟ
Δημιουργίες μνήμης και πόθων

Από τη Νέα Υερσέη στάλθηκε το καλλιτεχνικά πολύμορφο, προπαντός συγκινητικό βιβλίο της σημερινής στήλης. Βιβλίο χειροποίητο, καλλιγραφικά χειρογραφημένο, από τον εξαιρετικά ευαίσθητο και πολύπλευρο δημιουργό του. Εναν μη επιλήσμονα... μετανάστη στις ΗΠΑ, από την Ιτιά Παρνασσίδας. Τον Παναγιώτη Τζίβα. Τίτλος του, «Των κρυψώνων τοπογράφοι (λόγια και μουσικές ιδέες)». Ο τίτλος δεν αποκαλύπτει ούτε όλες τις καλλιτεχνικές πτυχές του βιβλίου, ούτε τις ιδέες, τις ακριβές μνήμες και τα φλογερά συναισθήματα που το «γέννησαν». Ανυποψίαστα διαβάζεις και συγκινείσαι με τις πρώτες αφιερωματικές αράδες: «στον ξυπόλυτο ανταρτάκο, παιδί δεκατεσσάρων - δεκαπέντε χρόνων που θυμάμαι να είδα στο μόλο της Ιτιάς Παρνασσίδας ένα συννεφιασμένο απόγευμα του καιρού εκείνου... Το όπλο του πιο μεγάλο από το μπόι του. (...) Αν ζει, τον ευχαριστώ για την ακατάστρεπτη εικόνα - όραμα που χάραξε στη μνήμη μου... Αν έπεσε στον Αγώνα τον ζηλεύω...». Ο Παναγιώτης Τζίβας - το «αετόπουλο» με το συμβολικό ψευδώνυμο «Τάλας Παλίμψηστος» - συνέθεσε το βιβλίο του με ενότητες ποιημάτων - μελοποιημένων μάλιστα - που του ενέπνευσαν νεανικές μνήμες του από τα χρόνια και τους ήρωες του αγώνα για λευτεριά και ανεξαρτησία, ο νόστος της πατρίδας και τα αταλάντευτα οράματα για μια κοινωνία του ανθρώπου. Τα ποιήματα συνοδεύονται με τις παρτιτούρες τους, αλλά και με συμβολικά σκίτσα και σχέδια που φιλοτέχνησε ο Π. Τζίβας και φωτογραφίες που τράβηξε από τη γενέθλια γη του.

Στίχους της καρδιάς, ενός περήφανου καημού για τους χαμένους αγώνες και τα πάθη του λαού μας, αλλά και της αυριανής προσδοκίας χαράζει η πένα του Π. Τζίβα: «Βαριά η νύχτα έπεσε/ Ολα έγιναν ένα/ Το φως εχάθη/ Γύρω στη σβησμένη φωτιά / Τα χέρια μας στη στάχτη χωμένα/ Καρτερούμε την αστραπή/ την πορεία ν' αρχίσουμε πάλι/ Καρτερούμε την αστραπή/ τις σημαίες ν' απλώσουμε πάλι». Πλήθος τα ποιήματα στις 330 σελίδες του βιβλίου. Αμέτρητοι οι στίχοι που συγκινούν και συνεπαίρνουν. Δυο μόνο σπαράγματά τους παραθέτουμε: «Το μάθατε τι έγινε στα Μάρμαρα από κάτω/ Σκοτώσανε το Διαμαντή το Γιάννο το λεβέντη/ Τον κλαίει παιδιά μ' η Ρούμελη κι όλα τα παλικάρια». «Πού να σε κρύψω σύντροφε/ τι να σου τραγουδήσω/ Τώρα γκρεμίζουν γίγαντες/ τους νάνους λιβανίζουν». «Οσο υπάρχουν τα βουνά/ όσο το χώμα σειέται/ όσο το χέρι ορθώνεται γροθιά/ κάποιος θα φέρνει γύρω τα παλιά/ και το σπαθί θα σφίγγει».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόσωπο
Αριέλ Σαρόν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο Γιάσερ Αραφάτ είναι εχθρός και είμαστε αποφασισμένοι να τον απομονώσουμε», αποσαφήνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την έναρξη της πρωτοφανούς ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον, όχι μόνον της Ραμάλα, που βρίσκεται, ουσιαστικά, υπό ανακατάληψη, αλλά και εναντίον, συγκεκριμένα, του προεδρικού κτιριακού συγκροτήματος του Παλαιστινίου ηγέτη.

Ο Σαρόν κατέστησε σαφές ότι η επιχείρηση «ξεριζώματος των τρομοκρατικών δομών μπορεί να διαρκέσει και βδομάδες», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να εκδιώξει τον Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης φερόταν εγκλωβισμένος, μαζί με λίγους σωματοφύλακες και συνεργάτες του σε ένα δωμάτιο του προεδρικού μεγάρου, που, στο μεγαλύτερο μέρος του, είχε γίνει συντρίμμια την Παρασκευή το βράδυ, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «δεν πρόκειται ούτε να παραδοθεί, ούτε να αφεθεί να αιχμαλωτιστεί», αλλά θα προτιμήσει να γίνει «μάρτυρας, μαζί με τους εκατομμύρια άλλους, που θα οδηγήσουν στο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Σαρόν, όχι από καλοσύνη, αλλά, λόγω αμερικανικών πιέσεων, δε θα βλάψει, φυσικά, τον Γιάσερ Αραφάτ, ταυτόχρονα υπενθύμιζαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ουδέποτε εγκατέλειψε το «όραμα» για πλήρη ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών μέσα από τη φυσική και ηθική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ