Βεβαίως, όλες αυτές οι τοποθετήσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Εχουν ως «μπούσουλα» την πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο Μεταναστευτικό, που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, στη σκιά της «κανονικότητας» των πολέμων και των οικονομικών κρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση έφερνε στη Βουλή τη δουλεμπορική συμφωνία με την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για να μελετήσει τη «δυναμική της μετανάστευσης», αφού «τα δεδομένα του Οργανισμού δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και στις κοινωνικές εισφορές από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα». Ολα αυτά στη λογική του «κόστους - οφέλους», με θύματα πάντα τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους. Απέναντι στέκεται μόνο το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην εμπλοκή, απέναντι στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων που την υλοποιούν. Εκεί έχουν συμφέρον να ακουμπήσουν οι μετανάστες, στον κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες.
«Είμαστε μόλις 12 Ιανουαρίου και έχουμε ήδη τη Βραζιλία, το Περού, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όλα για διαφορετικούς λόγους, αλλά με πολύ σαφείς κοινωνικές εντάσεις», δήλωσε τις προάλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, περιγράφοντας την ανησυχία που επικρατεί στα ενδότερα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και της διαφαινόμενης νέας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Η ίδια άλλωστε προβλέπει ότι η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να είναι πιο σοβαρή το 2023 από ό,τι εκτιμούσε το Ταμείο τον Οκτώβρη, προετοιμάζοντας το έδαφος να πληρώσει ξανά ο λαός με απολύσεις αλλά και κλιμάκωση της επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα. Οι κινητοποιήσεις βέβαια στη Βραζιλία, αν και αποτυπώνουν έντονα την ενδοαστική διαπάλη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος των BRICS, σε συνθήκες κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με τους χιλιάδες απεργούς στη Βρετανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στις άλλες χώρες, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερες Συμβάσεις και μισθούς, μέτρα για να προφυλάξουν το εισόδημά τους από τον πληθωρισμό, αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και αν η ανησυχία του ΔΝΤ, των κυβερνήσεων και των άλλων οργανισμών του κεφαλαίου μεγαλώνει μπροστά στο ενδεχόμενο να «πυκνώσουν» τέτοιοι αγώνες, ο λαός πρέπει να αισιοδοξεί και να παλεύει διπλά με αυτόν ακριβώς τον στόχο. Γιατί στην Ελλάδα και παντού είναι ελπιδοφόρο μήνυμα να ανησυχούν για τις διεκδικήσεις του λαού και για τη σταθερότητά τους αυτοί που τον εκμεταλλεύονται.
Από τη μια γεμίζουν τα νοσοκομεία με ενήλικες και παιδιά που νοσούν από διάφορες ιώσεις και από την άλλη η κυβέρνηση φροντίζει με κάθε τρόπο να κρύβει τον κορονοϊό κάτω από το χαλί, σημαίνοντας «λήξη συναγερμού» σε όλα τα επίπεδα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα self και rapid tests που πουλιούνται από τα φαρμακεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 6%, αντί για μηδενικό όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του 2022. Και τότε, βέβαια, το κράτος αρνιόταν πεισματικά να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για τακτικά και δωρεάν τεστ, ως βασικό μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διασποράς, στέλνοντας χιλιάδες πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά και στα φαρμακεία, με άλλοθι μάλιστα ότι στην τιμή των τεστ δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Από 1/1/2023 τα λαϊκά νοικοκυριά, κυρίως όσα έχουν παιδιά εκτεθειμένα στις ιώσεις, θα αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα τα τεστ, τα οποία - σημειωτέον - είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διάγνωση του κορονοϊού, αλλά και για τον αποκλεισμό της υποψίας ότι μπορεί κάποιος να πάσχει από COVID όταν έχει συμπτώματα γρίπης. Στην «τούρλα» των χειμωνιάτικων ιώσεων, λοιπόν, το κράτος όχι μόνο δεν εξασφαλίζει δωρεάν τεστ για όλους, σε συνδυασμό με άλλα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά χαρατσώνει κι από πάνω τον λαό με ΦΠΑ, προσδοκώντας να εξαργυρώσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων τη δικαιολογημένη ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων.
1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.
1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής Χέντρικ Φέρβουρντ, αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ.
1970 Το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον Αντώνη Αμπατιέλο, εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό και στέλεχος του ΚΚΕ, σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δραχμών.
1988 Πεθαίνει ο Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλένκοφ, ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).
1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).
1759 Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.
1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.
1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.
1919 Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1919 Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αναχωρεί για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.
1920 Πραγματοποιείται στη Σόφια η ιδρυτική Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (BKO).
1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.
1941 Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτήν τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.
1961 Διεξάγονται στο Παρίσι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας, Ντε Γκολ, και της Βρετανίας, Μακμίλαν, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕΕΑ, υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί.
1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη στην Ιστορία πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα.
1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η Αγκόλα κερδίζει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
1981 Ο Πάπας Ιωάννης ο Β' δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.
1992 Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.