Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαπάτηση σε διπλό ταμπλό

Καθορίστηκε - λέει η κυβέρνηση - για αύριο, Δευτέρα, ο διάλογός της με τους αγρότες, που θα είναι καθοριστικός για το τι μέλλει γενέσθαι στο συγκεκριμένο μέτωπο. Βέβαια, είναι γνωστό ότι πρόκειται για διάλογο - απάτη. Και ένα ακόμα στοιχείο που το επιβεβαιώνει, είναι αυτό που αναφέρουν άλλα ρεπορτάζ που αφορούν τη διαπραγμάτευση. Γράφουν, λοιπόν: «Σε νέα φάση περνά από Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, μια από τις πολλές που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες, έγινε γνωστό ότι ομάδες τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι συζητήσεις».

Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση από τη μία θα συζητά με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών πώς θα «σφάξει» τους αγρότες και από την άλλη θα εμφανίζεται να συζητά με μία μερίδα αγροτών που συνωστίζονται στα σκαλιά του Μαξίμου, για να διαπραγματευτούν υπέρ των μεγαλοαγροτών. Ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης αλλά και όσων σπεύδουν να της παράσχουν άλλοθι διαλόγου, αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Νόμος είναι...

Χρειάζονται 75 ευρώ, για να πας αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη. Και χρειάζονται πάνω από 100 ευρώ για να πας οδικώς (κόστος βενζίνης και διοδίων). Ε, βρέθηκε δικηγόρος που δηλώνει στον Εισαγγελέα ότι αναγκάστηκε να πάει αεροπορικώς, ενώ ήθελε να πάει οδικώς, αλλά δεν τον άφησαν τα μπλόκα των αγροτών. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος, μάλιστα, φαίνεται ότι εμποδίστηκε από 68 μπλόκα να φτάσει στον προορισμό του. Με βάση τον αριθμό που αναφέρει υποθέτουμε ότι θα ξεκίναγε από την Αθήνα, θα πήγαινε απ' άκρου σε άκρο στην Κρήτη, θα διέσχιζε μετά όλη την Πελοπόννησο, θα ανέβαινε Ηπειρο, θα κατέβαινε Στερεά, θα συνέχιζε Θεσσαλία και πάει λέγοντας (αμφίβολο κι αν έτσι θα συναντούσε 68 μπλόκα, αλλά για να το αναφέρει κάτι θα ξέρει). Ζητά, λοιπόν, τη δίωξη των επικεφαλής και των 68 μπλόκων (σ.σ. που δεν του επέτρεψαν να ξοδέψει 100 ευρώ και τον ανάγκασαν να πληρώσει μόνο 75). Είναι προφανές πως στην περίπτωσή του έχουμε απόλυτη εφαρμογή της απειλής του Παπαδημούλη: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»...

Τρίβουν τα χέρια τους

Πριν από δύο βδομάδες (7/2) ο «Ριζοσπάστης» είχε ένα μικρό αφιέρωμα, με αφορμή την Εκθεση της Κομισιόν για την «Απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις για το 2015», που είχε παρουσιάσει η επίτροπος για την Απασχόληση, Μ. Τίσεν. Και τότε είχαμε εξηγήσει τα σχέδια της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας έναν «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» στην αγορά εργασίας, που δεν αφορά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά παραπέμπει σε ένα πλαίσιο διαχείρισης της ανεργίας και της φτώχειας που γεννούν η κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Γιατί θυμίζουμε τα παραπάνω;

Γιατί, την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016 (σ.σ. εκεί όπου ελέγχεται, ανάμεσα σε άλλα, και το εάν πάει καλά η υλοποίηση του αντιλαϊκού μνημονίου στη χώρα μας) τοποθετήθηκε και είπε μεταξύ άλλων: «Οι προτάσεις που καταγράφονται για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων φαίνονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (...)». Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να καταλαβαίνουμε, γιατί οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τις ...αποδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Και είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πυλώνας στο να περάσουν μέτρα που δεν τόλμησαν καν να περάσουν οι προηγούμενοι.

Οι χρυσαυγίτες οικονόμοι των εφοπλιστών...

Εχει χαθεί η μπάλα με το πόσες Ερωτήσεις για τους εφοπλιστές έχουν κάνει στη Βουλή τα χρυσαυγίτικα μαντρόσκυλα των καπιταλιστών. Τρεις μέρες αφότου οι αστικές εφημερίδες πανηγύριζαν για το γεγονός ότι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με στόλο αξίας 95 δισ. δολαρίων, που χτίστηκε πάνω στην εκμετάλλευση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και στις 56 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, το ναζιστικό μόρφωμα ζητούσε κι άλλες φοροαπαλλαγές! Συγκεκριμένα, σε Ερώτηση για τα ναυπηγεία, που κατέθεσε στις 15/2 έλεγε ότι σε άλλες χώρες «σε αντίθεση με την Ελλάδα, το κράτος παρέχει διευκολύνσεις και ευνοϊκά δάνεια σε εφοπλιστές, ώστε να παρακινηθούν να κατασκευάσουν πλοία στα ναυπηγεία της εκάστοτε χώρας» και ότι φταίει και η «γραφειοκρατία», με «χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η διαδικασία έκδοσης άδειας επισκευής επί του πλοίου απαιτεί 24 ώρες». Μάλιστα, ρωτούν και την κυβέρνηση «αν υπάρχει πρόθεση για παροχή κινήτρων σε ακτοπλοϊκές εταιρείες, ώστε να επιλέγουν την επισκευή και κατασκευή των πλοίων τους». Να το όραμα της τάχα «εθνικής» οικονομίας, των ναζί: Χρήμα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα στα αφεντικά τους, μαύρη ζωή για τους εργάτες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με το βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1916 Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και αιματηρότερες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1946 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση, το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ούΣυνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ενωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας), που ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ, πραγματοποιώντας την πρώτη συζήτηση με τον Ν. Ζαχαριάδη. Την παρέμβαση ζήτησαν ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα, Νίκο Ζαχαριάδη, και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ κ.ά.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (πραγματικό όνομα Μάλκολμ Λιτλ), μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

1966 Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας, στο πλαίσιο μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα στις 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA.

1968 Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη χούντα, για το ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων». Στην κατάληψη, σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Ηταν η πρώτη κατάληψη της Νομικής, που έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ