Κυριακή 15 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιασφαλιστικές αλλαγές;

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση προπαγάνδιζε ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ότι το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρόκειται να μεταρρυθμιστεί σε βάρος των εργαζομένων και, μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Στρατούλης, καμάρωνε στις τηλεοράσεις, όταν, ερωτώμενος, απαντούσε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση και το e-mail Χαρδούβελη που έθετε ζήτημα Ασφαλιστικού, η κυβέρνησή του δεν βάζει τέτοιο θέμα. Ωσπου, ήρθε προχτές η Ελ. Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, η πρώην της Παγκόσμιας Τράπεζας που εφάρμοζε τα προγράμματα λιτότητας στο Περού, να θέσει σε ομιλία της στο Αμερικάνικο Κολέγιο θέμα Ασφαλιστικού, λέγοντας: Τέρμα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, «είναι ντροπή να παίρνουμε σύνταξη στα 45». Μέτρο που χτυπά κυρίως γυναίκες - μητέρες, μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας κ.ά. Και ποιος ξέρει τι άλλο περιμένει τους εργαζόμενους... Βεβαίως, η κυβέρνηση σπεύδει να τα μαζέψει, λέγοντας πως η κα Παναρίτη εκφράζει προσωπικές της απόψεις. Εμείς απλώς θυμίζουμε πως όσοι είχαν το ρόλο «λαγού», πάντα με τις προσωπικές τους απόψεις άνοιγαν το δρόμο για όσα έρχονταν στη συνέχεια...

Το κράτος έχει συνέχεια

«"Πράσινες" αυξήσεις πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες επιβλήθηκαν εν κρυπτώ, με απόφαση της ΡΑΕ, που δεν κοινοποιήθηκε ποτέ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού μέσω του οποίου ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς) αποπληρώνει τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στο λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454,46 εκατ. ευρώ στα 474,59 εκατ. ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος ΑΠΕ αυξήθηκε σε ποσοστό 4,22%. Το μέτρο θεσμοθετήθηκε πέρυσι, στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας» (Το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»). Ετσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θέλει τάχα τη ΔΕΗ παράγοντα ανάπτυξης σε όφελος του λαού, αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ. Αλλωστε, τι να κάνει; Είναι οδηγία της ΕΕ, της οποίας ΕΕ μέχρι να την αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ (εδώ γελάνε), θα εφαρμόζει τις κατευθύνσεις. Εξάλλου, το κράτος έχει συνέχεια, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας. Αντιλαϊκή...

Παρέλαση...

Είναι γνωστό ότι η στρατηγική της ΕΕ συνιστά ένα μνημόνιο διαρκείας, που δεσμεύει τα κράτη - μέλη της. Οτι η ίδια η λυκοσυμμαχία έχει τα μέσα να επιτηρεί την υλοποίησή του. Ολο αυτό από μόνο του καθιστά την κυβερνητική ρητορική περί «τέλους της τρόικας» κενό γράμμα, πόσο μάλλον όταν κάθε άλλο παρά τελειώνει η τρόικα, που απλώς βαφτίζεται με άλλο όνομα και συνεχίζει τη δουλειά της. Δεν μπορούμε, όμως, να μη σχολιάσουμε ότι στην Ελλάδα θα γίνει σωστή παρέλαση κάθε είδους κλιμακίων, ομάδων δράσης, εκπροσώπων θεσμών και οργανισμών. Κάθε φορά που κυβερνητικό στέλεχος θα βρίσκεται στο εξωτερικό θα συμφωνεί για τη συγκρότηση μιας επιπλέον ομάδας που θα επιτηρεί μια συγκεκριμένη πλευρά του κυβερνητικού έργου.

... κλιμακίων

Τέτοια ομάδα συμφωνήθηκε μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του επικεφαλής του ΟΟΣΑ να συγκροτηθεί, για να επιβλέπει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Χτες, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στη συγκρότηση ομάδας δράσης που θα επιβλέπει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μάλιστα, η Κομισιόν έσπευσε να ορίσει τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόβσκις ως εκπρόσωπό της στην ομάδα αυτή. Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, «η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ακόμη μια ομάδα δράσης (Task Force), με σκοπό τη στενή συνεργασία με την ομάδα δράσης της Επιτροπής». Διευκρίνισε ότι η ομάδα δράσης της Επιτροπής συνίσταται σε μία δομή, η οποία έχει κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, τόσο από την ίδια την Επιτροπή, όσο και από τα κράτη - μέλη, ενώ επίσης διαθέτει ένα σύνολο στελεχών διασπαρμένων στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούν από κοντά το έργο που επιτελείται ως προς τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Κατά τ' άλλα «τρόικα τέλος»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι παραδίδουν, ουσιαστικά, την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Ακολούθως, συγκροτείται Προσωρινή (αστική) Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβοφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Η πάλη για την εξουσία μεταξύ της εργατικής τάξης και της αστικής θα συνεχιζόταν μέχρι τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση 7 μήνες αργότερα.

1938 Εκτελείται ο Νικολάι Μπουχάριν. Υπήρξε μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και διευθυντής της «Πράβδα». Το 1917 αντιτάχθηκε στη Συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία μαζί με τον Τρότσκι, ενώ υποστήριξε κοινές απόψεις με τον Τρότσκι και στο ζήτημα των συνδικάτων. Γι' αυτές του τις θέσεις δέχτηκε σκληρή πολεμική από τον Λένιν. Ο Μπουχάριν αποτέλεσε κύριο εκφραστή της δεξιάς παρέκκλισης στο ΠΚΚ (μπ.) τη δεκαετία του 1920, τασσόμενος με τα συμφέροντα των κουλάκων, αντιτάχθηκε στην κολεκτιβοποίηση και στήριξε στην ΚΔ μια γραμμή συμβιβασμού με δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία. Η δεξιά παρέκκλιση καταδικάστηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) τον Απρίλη του 1929. Διαγράφτηκε από το ΠΚΚ (μπ.) το 1937 με απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ για αντικομματική δράση. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε στρατιωτικοπολιτική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Σοβιετικής Εξουσίας. Δικάστηκε και εκτελέστηκε το 1938. Αποκαταστάθηκε το 1988 από τον Μ. Γκορμπατσόφ.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.

1944 Στις 15 - 16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1946 Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων (σύλλογοι που συγκροτήθηκαν στα πλαίσια του ΕΑΜ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας»). Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15-19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι.

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ