Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κράχτες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ίδια ώρα που χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, στριμώχνοντας μερικά νήπια και βρέφη παραπάνω σε σταθμούς χωρίς προσωπικό και υποδομές, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και χορηγεί 4,5 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 3.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από την Πέμπτη, μάλιστα, που δημοσιοποιήθηκε η «φιλάνθρωπος» πρωτοβουλία του Ιδρύματος, ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και μιλάει για τη σημασία που έχει σήμερα η ανάμειξη των ιδιωτών στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση και πόσο πρέπει σαν «κοινωνία» να ξεπεράσουμε τις «αγκυλώσεις» και να γίνουμε πιο δεκτικοί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με κοινωνικές παροχές. Λέει, δηλαδή, στο λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα μέτρα και τις περικοπές που ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι τα παιδιά του πετιούνται έξω από τους παιδικούς σταθμούς και να φιλάει τα χέρια του κάθε Ιδρύματος και μεγαλοεπιχειρηματία, που αναγορεύεται σε χορηγό ακόμα και της αγωγής των νηπίων! Με την ίδια λογική, να μη διαμαρτύρεται ο λαός που του κόβουν και τα στοιχειώδη για Υγεία και Πρόνοια, για αθλητισμό και ψυχαγωγία, να μη διεκδικεί παροχές αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών του, αλλά να περιμένει κάποιον επιχειρηματία, εν ενεργεία ή μετά θάνατον ευεργέτη, να καλύψει καμιά τρύπα. Και βέβαια, πάντα με το αζημίωτο, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που μια χορηγία δεν έχει άμεσο όφελος για τον ιδιώτη, αξιοποιείται από το σύστημα για τον εξωραϊσμό της αστικής τάξης, για τα γενικά συμφέροντα της οποίας παίρνονται τα βάρβαρα μέτρα.

Αναξιόπιστοι...

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων» είναι ο τίτλος χτεσινής ανακοίνωσης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Καταγγέλλει λοιπόν ότι η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) αποφάσισε να υποβάλει αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία 4 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική». Σημειώνει: «Από πολύ νωρίς έχουμε διατυπώσει ως Περιφερειακή Παράταξη την αντίθεσή μας στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ»... Κι ακόμα πως «η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με δραματικούς τόνους και με τα γνωστά επιχειρήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων και κομμάτων, ισχυρίζεται πως η οικονομική κρίση κάνει την εμπλοκή των ιδιωτών - επενδυτών δήθεν μονόδρομο».

Προχτές επίσης οι βουλευτές του νομού Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή τους αναφέρουν σχετικά με την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ: «Το πολιτικό κατεστημένο, εξαρτημένο από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακολουθεί τυφλά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και του επιχειρηματικού κέρδους (...) Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (...) μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τη μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη».

... από τη μια μέρα στην άλλη

Φυσικά τη δήλωση αυτή υπογράφει ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου. Προχτές... Την προηγούμενη υπέγραφε στην «Αυγή» άρθρο όπου ανέφερε: «Στη σκέψη πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών της περιοχής (σ.σ. Ανατολική Αττική) γεννήθηκε το εξής εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η αποκομιδή των σκουπιδιών να γίνεται μέσω των δήμων και για τα λύματα να μην μπορεί να συσταθεί ένας αντίστοιχος φορέας; Μιλούμε για μια επιχείρηση που λόγω της φύσης και της έκτασης του προβλήματος απαιτεί κατ' ελάχιστο τη συνεργασία των όμορων δήμων. Είναι τούτο εφικτό; Με δεδομένη την περιστολή των κρατικών κονδυλίων προς όλους τους δήμους της χώρας και την υποχρηματοδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων, η ενδεχόμενη λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο πλαίσιο της σύμπραξης των δήμων με τους ιδιώτες. Μια επιχείρηση αυτής της μορφής, με τη συμμετοχή δηλαδή ενός διαδημοτικού φορέα και ενός ιδιωτικού σχήματος, θα είχε τη δυνατότητα να μειώσει αισθητά τις τιμές, εντείνοντας τον ανταγωνισμό, να εξασφαλίσει κερδοφόρα αποτελέσματα τόσο για τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν όσο και για τους δήμους και εν τέλει να συμβάλει δραστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης».

Ευθυγράμμιση με τις αντιδραστικές φωνές

Μεσοσταθμική πτώση του τζίρου στο πρωτοφανές ποσοστό του 50% καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) στα μαγαζιά του κέντρου κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που έληξαν επίσημα την Παρασκευή. Αντί για οτιδήποτε άλλο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία του ΕΣΑ - κατόπιν της γενικόλογης και ασφαλούς διαπίστωσης ότι «στο εμπόριο αντικατοπτρίζεται η εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας» - αξιοποίησε τη δραματική βύθιση του τζίρου των εμπόρων, για να διακηρύξει για ακόμα μια φορά την αντιδραστική της ταυτότητα. Ζητάει πάλι «εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ασφαλή πρόσβαση στην αγορά και την ομαλή λειτουργία της πόλης» (βλέπε πάγια ευθυγράμμιση με τις πιο μαύρες και αντιδραστικές φωνές για απαγόρευση διαδηλώσεων, εκκαθαρίσεις από μετανάστες κ.λπ.) και επαναλαμβάνει την αξίωση των μεγαλοεργοδοτών για «νέα και ευέλικτα προγράμματα στήριξης των θέσεων απασχόλησης», άιντε και το πασπαρτού «ενίσχυση της ρευστότητας και ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Ο ρόλος της πλειοψηφίας που ηγείται του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας είναι γνωστός χρόνια τώρα. Το ότι παθαίνει αλλεργία στο άκουσμα και μόνο της λέξης «κινητοποίηση» και έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση σειράς αντιδραστικών, φιλομονοπωλιακών και αντεργατικών μέτρων και πολιτικών, είναι ένα το κρατούμενο. Οι μικρέμποροι της Αθήνας πρέπει να απομονώσουν και να καταγγείλουν την επικίνδυνη και υπονομευτική δράση του ΕΣΑ. Να συμπορευτούν με το προοδευτικό αγωνιστικό κίνημα, δίπλα στο Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Σύλλογο της Αθήνας, να παλέψουν οργανωμένα μαζί με τους εργαζόμενους που τους ενώνουν κοινές ανάγκες και κοινά συμφέροντα.

Σ. ΤΣΕΡΝΟΜΟΡΝΤΙΚ
Οι δίκες των μπολσεβίκων

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι αμέτρητοι οι κομμουνιστές που έδωσαν στον αγώνα ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Η μπροσούρα του Σολομώντα Ι. Τσερνομόρντικ αναφέρεται σε ορισμένα μόνο περιστατικά από τα πολλές χιλιάδες της πάλης των μπολσεβίκων κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, καθώς και στην προγενέστερη δράση άλλων επαναστατών εργατών. Ο συγγραφέας καταγράφει ανάλογη πείρα αντιμετώπισης μηχανισμών του αστικού κράτους (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές) και αναδεικνύει ως αρχή της ταξικής πάλης την ανυποχώρητη στάση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, σε όλες τις συνθήκες. Οπως αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας, «πριν την επικράτησή του, το Κόμμα των Μπολσεβίκων διένυσε μεγάλη και κοπιαστική πορεία στην παρανομία. Η νίκη τον Οκτώβρη (1917) δεν ήταν εύκολη. Για δεκαετίες, το Κόμμα αγωνιζόταν ακατάπαυστα και αμείλικτα εναντίον της τσαρικής απολυταρχίας, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Σε αυτή την παρατεταμένη σύγκρουση με τον ανελέητο εχθρό των μαζών του μόχθου, το Κόμμα μας υπέστη όχι λίγες απώλειες. Πολλοί αγωνιστές δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ώστε να ζήσουν και οι ίδιοι το θρίαμβο του προλεταριάτου. Πέθαναν ένδοξα στο πεδίο της μάχης, ή στην κρεμάλα, στα καταναγκαστικά έργα, στις φυλακές, εξαιτίας των βασανιστηρίων, της κακοποίησης, αλλά και των δύσκολων συνθηκών της παρανομίας. Ωστόσο, παρά το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, τα γερά χτυπήματα του τσαρικού καθεστώτος και τις προσωρινές οπισθοχωρήσεις, το Κόμμα μας δεν κατέθεσε ούτε στιγμή τα όπλα. Μετά τις προσωρινές ήττες, ανανέωνε τις γραμμές του, ώστε να μπορεί να συνεχίζει τον αγώνα του στις νέες συνθήκες. Βάδισε ακατάπαυστα προς τη νίκη».

Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Μουχάμαντ Μούρσι

«Επεισοδιακή» και αποκαλυπτική ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μουχάμαντ Μούρσι στο Ιράν, η πρώτη Αιγύπτιου Προέδρου μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979, που έγινε με αφορμή την 16η ετήσια Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Στόχος, όπως είχε διαρρεύσει, ήταν να τεθούν οι βάσεις για αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ουσιαστικά των δύο θεμελιακών εκπροσώπων του μουσουλμανικού κόσμου, οι οποίοι, με κυρίαρχα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, πολλάκις στην πορεία τους διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας τεράστια επιρροή στους πληθυσμούς της.

Στην ομιλία του, ο Μούρσι χαρακτήρισε «καθήκον» την υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, «καταπιεστικό και απονομιμοποιημένο καθεστώς» τη συριακή ηγεσία. Η ταύτισή του, ως μέλους των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» με την «αδελφή» οργάνωση της Συρίας, που εξαρχής, με τη στήριξη και της Τουρκίας, επιδιώκει να επιβληθεί ως κυρίαρχη δύναμη στην αντιπολίτευση, ήταν αναμενόμενη. Η ωμή, όμως, παρέμβασή του, υπό την ιδιότητα του Προέδρου επί του εδάφους της χώρας που παραμένει η ισχυρότερη σύμμαχος της συριακής ηγεσίας και ταυτόχρονα απώτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πιέζουν τη Δαμασκό, προκάλεσε έκπληξη και έστειλε μηνύματα.

Καταρχάς, διεμήνυσε στην ιρανική ηγεσία ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή για να διασφαλίσουν οφέλη για τους ίδιους και την αιγυπτιακή αστική τάξη, κάτι που αναγκαστικά θα τους φέρει απέναντι στην ενισχυμένη ιρανική περιφερειακή επιρροή, άρα θα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi. Ταυτόχρονα, ο Μούρσι διεμήνυσε προς τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και κυρίως στις ΗΠΑ όπου πρόκειται να μεταβεί σύντομα, ότι συντάσσεται μαζί τους ως προς τη συριακή αντιπολίτευση, διεκδικώντας ρόλο αλλά και λόγο ως ένα βαθμό στους ευρύτερους σχεδιασμούς.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ