Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ρήξη και ενσωμάτωση»

Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918 - 1936)

Γιατί ορισμένα τμήματα της εργατικής τάξης υιοθετούν ριζοσπαστικές μορφές σκέψης και πάλης, ενώ άλλα όχι; Πώς διαμορφώνεται η ταξική συνείδηση; Τι μεθόδους ενσωμάτωσης επιστρατεύουν αστικό κράτος και εργοδότες προκειμένου να ευνουχίσουν ιδεολογικά και πολιτικά το κίνημα των εργατών; Τι άμυνες αναπτύσσει και αντιπαρατάσσει το Κόμμα της εργατικής τάξης - το Κομμουνιστικό Κόμμα - και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα; Πώς περνούν στην αντεπίθεση, στην πάλη τους για χειραφέτηση της εργατικής τάξης και επαναστατική ρήξη με το υπάρχον εκμεταλλευτικό καθεστώς.

Πρόκειται μόνο για ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο του Αναστάση Γκίκα «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ - Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού / κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918 - 1936)», ανατρέχοντας σε μια σχετικά ανεξερεύνητη ιστοριογραφικά περίοδο, όπως αυτή της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Θεμελιωμένο σε έναν πραγματικό πλούτο πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, εμβαθύνει στην πορεία διαμόρφωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας κατά τα πρώτα του βήματα. Οι αναλογίες και τα συμπεράσματα για το σήμερα κάνουν τη μελέτη της περιόδου επίκαιρη όσο ποτέ. Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Τόνι Μπλερ

Στην επικαιρότητα ήρθε για μια ακόμα φορά ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας για μια δεκαετία (1997 - 2007) αυτή την φορά για την λεγόμενη αυτοβιογραφία του, το βιβλίο που τιτλοφορείται «Ενα ταξίδι». Πρόκειται ουσιαστικά για την πολιτική του διαδρομή, μια διαδρομή ενάντια στα συμφέροντα του λαού της χώρας του και βέβαια ματοβαμμένη με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θυμάτων του ιμπεριαλισμού, από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τα μακελειά του Αφγανιστάν από το 2001 και του Ιράκ από το 2003.

Με τον γνωστό κυνισμό του ο συνοδοιπόρος και θαυμαστής του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στο βιβλίο υποτίθεται ότι λυπάται για τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ αλλά δηλώνει αμετανόητος για την ...αναγκαιότητα του υποτιθέμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αλλωστε και σήμερα σε αναγνώριση της συμβολής του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, είναι ο ειδικός απεσταλμένος του λεγόμενου «Κουαρτέτου» για την Μέση Ανατολή (που συναποτελούν οι ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ).

Ταυτόχρονα οι πηγές ...εισοδημάτων του είναι πολύμορφες και δεν αρκείται σε βιβλίο και ακριβοπληρωμένες διαλέξεις. Προωθεί «πρωτοβουλίες» όπως αυτή για την «διακυβέρνηση στην Αφρική», το «Ιδρυμα Πίστης Τόνι Μπλερ», το «Ιδρυμα για τον Αθλητισμό» ή «Για την Κλιματική Αλλαγή». Είναι φανερό ότι το σύστημα εκμετάλλευσης αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ένα δικό του ...παιδί, που διάφοροι οπορτουνιστές και στην χώρα μας (τύπου ΣΥΝ), βάφτιζαν «αριστερό», όπως εξάλλου και τον ανεκδιήγητο Μπιλ Κλίντον ή το σημερινό Μπαράκ Ομπάμα.


Δ.Κ.

Φορο-αλληλεγγύη στην πλουτοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Και ο φόρος γι' αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κλπ.». Και μόνο αυτή η φράση από την προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο αρκεί για να πείσει και τον πλέον αφελή ότι η άγρια φορολογική επιδρομή των προηγούμενων μηνών, κυρίως μέσω των έμμεσων - των πιο επαχθών αντιλαϊκών - φόρων, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και τους επόμενους μήνες. Η εξοντωτική αύξηση στη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα μόνο μικρό δείγμα... Φυσικά δεν είναι ο μόνος φόρος που θα αυξηθεί. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει νέους φόρους σε τουλάχιστον έξι «πηγές», την εξής μία, τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Από την άποψη αυτή είναι προκλητικός ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός ότι τάχα τα φορολογικά χαράτσια είναι «απόδειξη» (κοινωνικής) αλληλεγγύης. Μόνο ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που έχει αναδείξει ως υπέρτατο στόχο της δράσης τους την εξαπάτηση και την καθυπόταξη των λαϊκών μαζών θα μπορούσαν να πετάξουν κατάμουτρα στο λαό τέτοιες «βρισιές»... Από την άλλη βέβαια, δεν αντέχουν να πουν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αλληλεγγύη στην πλουτοκρατία, αφού η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τα ελλείμματα, να μπορεί να δανείζεται, να γεμίζει τα κρατικά ταμεία για να επιδοτεί τις επενδύσεις του κεφαλαίου, που αποσπά ολοένα και περισσότερο κομμάτι από την παραγόμενο πλούτο δίχως να πληρώνει σχεδόν τίποτα σε φόρους...

«Σχολική συμμαχία»...

Συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στους φοιτητές και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Παιδείας βλέπουν και προσπαθούν να καλλιεργήσουν ο «ΒΗΜΑ FM» και η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ. Να θυμίσουμε, ότι η «Συμμαχία κατά της ακρίβειας» ξεκίνησε μέσα στο χρόνο, μετατράπηκε σε «Καλοκαιρινή συμμαχία» και σήμερα έγινε «Σχολική Συμμαχία» για τη «στήριξη κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Επιχειρήσεις, έμποροι και καταστηματάρχες, καλούνται να γίνουν μέλη αυτής της Συμμαχίας, με μία και μοναδική υποχρέωση: Να προχωρήσουν σε εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων τους». Με τη σειρά του ο «ΒΗΜΑ FM 99,5» δεσμεύεται για «την προβολή των επιχειρήσεων ως μέλη της συμμαχίας κατά της ακρίβειας, για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η ενέργεια».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός που ανήκει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο και η Ενωση της ΓΣΕΕ έχουν προφανή στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και όχι την καθολική κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Μάλιστα, ως τέτοιες δεν αναγνωρίζει ούτε τον τουρισμό, ούτε την παιδεία. Αντίθετα, θεωρεί αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα των ιδιωτών να εμπορεύονται και να λυμαίνονται τον τομέα του τουρισμού και της εκπαίδευσης, και δίπλα σε αυτό αναγνωρίζει και το ...«δικαίωμα» των εργαζομένων σε 10% - 20% έκπτωση στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, στο φροντιστήριο κλπ. Ετσι και τους επιχειρηματίες εμφανίζει ως «φιλεύσπλαχνους» τάχα, και ο τζίρος σε συνθήκες κρίσης να υπάρχει.

... κατά των μαθητών και των οικογενειών τους

Δεν καλλιεργούν απλά χαμηλές προσδοκίες στους εργαζόμενους. «Δένουν» με σφιχτό κόμπο κάθε λαϊκή ανάγκη, ακόμη και τις πιο βασικές, με την ύπαρξη των επιχειρηματιών και εμφανίζουν την ικανοποίηση αυτών των αναγκών να εξαρτάται από την καλή διάθεση των επιχειρηματιών να κάνουν κάποια έκπτωση στα προϊόντα τους. Μάλιστα, «δεν τρέχει τίποτα» που το κίνητρο των επιχειρηματιών για «προσφορές» είναι να προσελκύσουν πελάτες.

Για παράδειγμα, μια σειρά φροντιστήρια - σχολικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών - προσφέρουν δωρεάν μαθήματα για τις δύο πρώτες τάξεις, ώστε να «δέσουν» την πελατεία για τις επόμενες τάξεις. Αλλα, προσφέρουν έκπτωση 50% στη δεύτερη ξένη γλώσσα ή σε παιδιά της ίδιας οικογένειας. Η πρωτοβουλία αυτή - ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας - προκαλεί. Οχι απλά δεν ανακουφίζει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά στοχεύει να εμποδίσει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές από τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους, από την απαίτηση η εκπαίδευση να μην αποτελεί μέσο κερδοφορίας.

Νέα επέλαση

«Ο μεγάλος εχθρός είναι η ύφεση. Υγιείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανεισθούν από τις τράπεζες, καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους. Αν αυτές οι επιχειρήσεις συνεχίσουν έτσι, άλλες θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα ως έδρα και άλλες θα κλείσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες». Ο πυρήνας μιας παρατεταμένης συζήτησης στα επιτελεία των αστών, στα κόμματά τους και στον ΣΥΡΙΖΑ με το δίλημμα: «επενδύσεις και ανάπτυξη», ή «μείωση του χρέους»; Ανάπτυξη διεκδικούν ΣΕΒ - ΕΒΕΑ, με φοροαπαλλαγές, κρατική χρηματοδότηση, αλλά συμφωνούν με το μνημόνιο για τη μείωση των χρεών ώστε να μπορεί να δανείζεται το κράτος, να τα δίνει στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και μείωσε δραστικά τους φόρους για τα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 24% και τη φορολογία κεφαλαίου από το 24% στο 20%. Αλλά έκανε και ένα «κόλπο» με το πάγωμα της μετάταξης εμπορευμάτων από το χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ για το 2010 (το μετέθεσε στο 2011), κάνοντας ληστρικές αυξήσεις στους φόρους σε πετρέλαιο θέρμανσης και τιμολόγια ΔΕΗ, ενώ ετοιμάζεται για φόρους σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ο.κ.). Για «μηνύματα ανάπτυξης», μιλούν τώρα τα αστικά επιτελεία, ΣΕΒ - ΕΒΕΑ - ΕΣΕΕ είναι ευχαριστημένοι, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμφωνούν με την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων». «Ανάπτυξη» σημαίνει επενδύσεις από το κεφάλαιο, δηλαδή αντεργατικό αντιλαϊκό αποτέλεσμα, όπως και με το μνημόνιο. Τα μονοπώλια ωφελούνται και όχι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι. Οποια ανάκαμψη έρθει θα είναι αναιμική, προσωρινή και θα ακολουθήσει νέος κύκλος κρίσης. Ο λαός να αρνηθεί να πληρώσει τα βάρη της κρίσης, να πληρώσουν τα μονοπώλια. Χρειάζεται μέγιστη οργάνωση του λαού για αγώνα με αυτό το περιεχόμενο. Ενα κίνημα που ταυτόχρονα θα διεκδικεί όχι απλώς βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά τη μόνιμη εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Δηλαδή, λαϊκή οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ