Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η δημοσιά του Βολοκολάμσκ

Στο μυθιστόρημά του αυτό ο συγγραφέας Αλεξαντρ Μπεκ παρουσιάζει με θαυμάσιο τρόπο τον ηρωισμό και την αντοχή των σοβιετικών στρατιωτών που υπεράσπισαν τη Μόσχα το 1941. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-45) στην περιοχή του Βολοκολάμσκ έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ των σοβιετικών στρατευμάτων και παρτιζάνικων τμημάτων με τους Γερμανούς φασίστες επιδρομείς. Το Νοέμβρη του 1941 ένα τάγμα της 316ης Μεραρχίας πυροβολικού του Κόκκινου Στρατού σταμάτησε τα εχθρικά τανκς και τα εμπόδισε να περάσουν από το δρόμο Μόσχας - Βολοκολάμσκ.

Είναι μια από τις αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν για την υπεράσπιση της Μόσχας και την απόκρουση της γερμανικής προέλασης.

Στο έργο αυτό πρωταγωνιστούν ο στρατηγός Παμφίλοφ, Διοικητής της Μεραρχίας και ο διοικητής του τάγματος που διοικεί ο ταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού, Καζάχος στην καταγωγή Μπαουρτζάν Μομίς-Ουλί.

Το μυθιστόρημα αποτελεί αφήγηση του Μομίς-Ουλί, όπου διηγείται τη συγκρότηση και εκπαίδευση του τάγματος μέχρι τις σκληρές μάχες που έδωσε, την εξελικτική πορεία κατάκτησης της μαχητικότητας, της άρνησης του φόβου απέναντι στο φημολογούμενο πανίσχυρο αντίπαλο, την κατάκτηση της στρατιωτικής τέχνης που οδήγησε σε απαράμιλλο ηρωισμό. Κυκλοφορεί από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ».

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Σε ένα εξαιρετικά προσφιλές του πεδίο δράσης, αυτό της καταστολής, της εγκληματο-λαγνείας, του ρατσισμού και της επίκλησης των χαμηλότερων ενστίκτων αυτοσυντήρησης του μέσου Γάλλου πολίτη έκανε αίφνης στροφή ο Γάλλος Πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες. Με αφορμή δύο περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και δυνάμεων καταστολής, που σημειώθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και πυροδοτήθηκαν από άσκηση φονικής βίας σε βάρος καταδιωκόμενων νεαρών, ο Νικολά Σαρκοζί ανέσυρε από το προπαγανδιστικό του οπλοστάσιο τη δοκιμασμένη συνταγή της καταστολής, της έλλειψης κάθε ανοχής, του στιγματισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ή εθνοτικών, στην προκειμένη περίπτωση, ομάδων.

Μια «συνταγή» που εφαρμόστηκε με επιτυχία στα τέλη του 2005 στην εξέγερση των γκέτο και αποτέλεσε τη βάση όπου στηρίχτηκε όλη η προεδρική προεκλογική εκστρατεία Σαρκοζί. Ανάλογος προφανώς είναι και ο τωρινός στόχος καθώς είναι επείγουσα η ανάγκη αποπροσανατολισμού του γαλλικού λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται και έχουν προκαλέσει βαθιά λαϊκή αγανάκτηση.

Ετσι, ανακοίνωσε την καταστροφή εντός τριμήνου των μισών περίπου καταυλισμών Ρομά και Τσιγγάνων που βρίσκονται στη Γαλλία, δηλαδή τουλάχιστον 300, προαναγγέλλοντας την απέλαση όσων εξ αυτών εντοπιστούν να μην έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα. Προχώρησε περαιτέρω, δε, υποστηρίζοντας ότι η «γαλλική υπηκοότητα είναι τιμή και κερδίζεται» προαναγγέλλοντας την αφαίρεση της υπηκοότητας από όσους πολίτες, ξένης καταγωγής, κατηγορούνται για επίθεση κατά μελών των σωμάτων ασφαλείας. Προοπτική, που είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγει την πόρτα για ανεξέλεγκτη απαγγελία κατηγοριών κατά όσων θεωρούνται, γενικώς, ανεπιθύμητοι.


Ε. Μ.

Στερούν το επίδομα ανεργίας σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δουλεύουν για λίγα ευρώ την ώρα από σχολείο σε σχολείο, αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν, παίρνουν τα ψίχουλα της ωρομισθίας μήνες μετά και δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας! Δεν είναι λίγοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που πήγαν στον ΟΑΕΔ και συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν δικαίωμα στα 454 ευρώ ελεημοσύνης που δίνει το κράτος στους ανέργους! Ο λόγος; Το υπουργείο Παιδείας τους έστειλε στα σχολεία τον Οκτώβρη, ακόμα και το Νοέμβρη, και δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εργάσιμων ημερών που χρειάζεται.

Και από αυτό το παράδειγμα γίνεται άμεση η ανάγκη πάλης για τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων που διεκδικούν οι ταξικές δυνάμεις: Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό κίνημα, για όλη την περίοδο της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους. Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια που έχουν πάρει οι άνεργοι. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν, και ούτε πρέπει, να κάνουν ούτε βήμα πίσω για άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δε χαλιναγωγείται το κεφάλαιο

«'Η δέχεστε τη σφαγή των δικαιωμάτων σας ή η εταιρεία μεταναστεύει στο εξωτερικό». Αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο απηύθυναν στους εργαζόμενους οι ιδιοκτήτες της αυτοκινητοβιομηχανίας «FIAT», επιβεβαιώνοντας ότι παντού το κεφάλαιο τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιεί για να τσακίσει τους εργαζόμενους. Τι ζητά λοιπόν από τους εργαζόμενους η εργοδοσία της «FIAT»;

Βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, με μόνη διακοπή, τις Κυριακές. Οι ετήσιες υπερωρίες (απλήρωτες;) αυξάνονται από τις σημερινές 40 ώρες, στις 120. Οι παύσεις, στο ωράριο εργασίας, μειώνονται: έως τώρα, ήταν δύο, είκοσι λεπτών έκαστη. Θα γίνουν τρεις, δέκα λεπτών η κάθε μία. Προβλέπονται, επίσης, περικοπές στους μισθούς όσων εργαζομένων κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας, για να μπορούν να παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις και απεργίες. Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνου, έκανε γνωστό ότι το νέο της μοντέλο αυτοκινήτου, το «LO», πρόκειται να παραχθεί στη Σερβία, στην αυτοκινητοβιομηχανία του Κραγκούγεβατς, πρώην έδρα της «Ζάσταβα»... Είναι τραγική ψευδαίσθηση να πιστεύουν οι εργαζόμενοι ότι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού να ελέγξουν ή να εξευμενίσουν το κεφάλαιο θυσιάζοντας διαρκώς και μάλιστα εθελούσια τα δικαιώματά τους. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της παραγωγής χωρίς μονοπώλια και καπιταλιστές από μια δική τους, λαϊκή εξουσία.

Δουλεμπόριο πίσω από το «θαύμα»

Οπως έχει συμβεί με όλα τα κατά καιρούς «θαύματα» σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες, έτσι και πίσω από το «θαύμα» της γερμανικής οικονομίας βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης επιβεβαιώνουν ότι η ευρωστία των γερμανικών μονοπωλίων οφείλεται στο καθεστώς δουλεμπορίου και στην εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί εδώ και κάμποσα χρόνια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης, μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία τον Ιούνη, αφορούσε «υπενοικίαση εργαζομένων» και μάλιστα σε ποσοστό 34,9%, από 26,2% τον περασμένο Γενάρη. Στο δουλεμπορικό καθεστώς της υπενοικίασης (leasing) δεν υπάρχουν δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Ούτε κατώτατος μισθός, ούτε ωράριο, ούτε συμβάσεις... Με αυτό τον τρόπο τα γερμανικά μονοπώλια κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους και ταυτόχρονα τα «εμπορικά πλεονάσματα» για τη Γερμανία, που όμως ισοδυναμούν με τα «εμπορικά ελλείμματα» των κρατών-μελών της ΕΕ στα οποία εξάγουν τα προϊόντα τους οι γερμανικές επιχειρήσεις... Συμπέρασμα; Οι λαοί δεν πρόκειται να δουν «φως» αν δεν αποτινάξουν το ζυγό του κεφαλαίου και δεν ανατρέψουν τη δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτό είναι και το αληθινό θαύμα...

Στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ισως είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Βουλγαρία με βασικό θέμα τους αγωγούς ενέργειας, κατέφθασε στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία Ρ. Μόρνινγσταρ. Κάθε άλλο παρά τυχαίο όμως είναι το γεγονός ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έχει φύγει εντελώς από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Το είπε, έμμεσα πλην σαφώς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια ο πρωθυπουργός, το επιβεβαιώνει περίτρανα και η ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, από την οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο αγωγό. Αντίθετα, υπογραμμίζεται η συμφωνία των δύο πλευρών (ελληνικής κυβέρνησης και κυβέρνησης ΗΠΑ) στην «αναγκαιότητα του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και συμφώνησαν ότι μαζί με τον αγωγό Nabucco, αποτελούν έργα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά». Εκφράστηκε δηλαδή η στήριξη στους αγωγούς αμερικανικών συμφερόντων. Επιπλέον, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» ως σημαντικό έργο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες, όπως Κατάρ, Λιβύη και Αίγυπτο, με στόχο την προώθηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)... Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση μπαίνει πιο βαθιά στον ενεργειακό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ρωσίας, διεκδικώντας καλύτερο μερίδιο και ρόλο για την εγχώρια πλουτοκρατία. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο λαός όχι μόνο δε θα κερδίσει τίποτα αλλά κινδυνεύει να πληρώσει με αίμα τους δρόμους του πετρελαίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ