Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Δυτική λεωφόρος

«Τον μεθούσε ο ίλιγγος της ταχύτητας σαν ποτό δυνατό και ανόθευτο. Ανοιγε τέρμα το γκάζι της μαύρης "Γιαμάχα" του, όταν έτρεχε τις νύχτες στα παράνομα ράλι της Δυτικής λεωφόρου και αισθανόταν ότι αποκτούσε φτερά αγγέλου στο σώμα του, ότι εκτοξευόταν από τη βρώμικη άσφαλτο στην καθαρότητα των αιθέρων. Μούγκριζαν οι άλλες μηχανές πίσω του, αλλά άδικα προσπαθούσαν οι συνομήλικοί του αναβάτες να τον πλησιάσουν. Τη ζωή τους μόνο έπαιζαν κορόνα-γράμματα, κυνηγώντας τον και ποτέ δεν τον είχαν νικήσει». Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Τάσου Αυγερινού. Ενας νεαρός που μεγάλωσε μέσα σε άσυλα και έγινε διαρρήκτης, εγκαταλείπει κάποια στιγμή τους δρόμους της παρανομίας, με τη βοήθεια ενός μεσόκοπου αλτρουιστή και μιας κοπέλας που έχει αγαπήσει και προσπαθεί να χαράξει καινούρια πορεία στη ζωή του. Η μεγάλη και δύσκολη προσπάθειά του όμως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όταν ένας άτεγκτος υπαστυνόμος ανακαλύπτει το «βεβαρημένο» παρελθόν του και κινείται για να τον συλλάβει, ώστε να εφαρμοστεί ο «νόμος-αράχνη» που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα. Μια σύγχρονη ιστορία με αστυνομική υφή και πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, που εκτυλίσσεται στα δυτικά προάστια κάποιας μεγαλούπολης και καταλήγει σ' ένα απροσδόκητο φινάλε. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Μουαμάρ Καντάφι

Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρίς τιμές και ιδιαίτερες προετοιμασίες ο Μουαμάρ Καντάφι υποδέχτηκε την Κοντολίζα Ράις, την πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχο που επισκέφτηκε τη Λιβύη από το 1953. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκέστηκε να της προσφέρει το παραδοσιακό μουσουλμανικό δείπνο του Ραμαζανιού σε μια απλή βεδουίνικη σκηνή, περιστοιχισμένος από τις γυναίκες σωματοφύλακές του.

Πίσω από τη «φιγουρατζίδικη» αυτή υποδοχή, καλύπτεται η σχεδόν πλήρης συμμόρφωση του Λίβυου ηγέτη, με όσα η Ουάσιγκτον απαιτούσε για να διαγράψει τη Λιβύη από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η λιβυκή ηγεσία δεν παρέδωσε απλώς τα ελάχιστα υλικά που διέθετε και υποτίθεται ότι θα αξιοποιούνταν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. Αποδέχτηκε, επίσης, να καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις τόσο στα θύματα δύο βομβιστικών επιθέσεων που της αποδόθηκαν όσο και στα θύματα των βομβαρδισμών εναντίον της Λιβύης με τους οποίους ανταπάντησε η Ουάσιγκτον.

Και αν αυτά συμφωνήθηκαν το 2003, έκτοτε η λιβυκή ηγεσία, με εξαίρεση ήσσονος σημασίας ζητήματα, ευθυγραμμίστηκε με την αμερικανική πολιτική. Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι οι, χαμηλής έντασης, αντιδράσεις της για τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ και η ταύτιση στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τη Ράις ανοιχτά, αφού δήλωσε ότι η «Λιβύη αποδεικνύει ότι μια χώρα, με την επιλογή διαφορετικής στρατηγικής κατεύθυνσης, μπορεί να πάψει να είναι εχθρός των ΗΠΑ». Τώρα, απομένει να υπογραφούν και συμφωνίες, κυρίως ενεργειακές, καθώς η Λιβύη κατατάσσεται 9η στα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα.


Ε. Μ.

Πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανακοίνωση για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) κυκλοφόρησαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Απασχόλησης, στην οποία φαίνεται να αίρονται οι περιορισμοί που είχε βάλει στους χρήστες των υπηρεσιών ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), με το πρόγραμμα των γυναικών με μερική απασχόληση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ολοι οι πολίτες που είναι γονείς ή κηδεμόνες ή επιτροπεύοντες παιδιών με αναπηρία ή εφήβων με νοητική υστέρηση ή κινητική αναπηρία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από 8/9/2008 μέχρι 20/9/2008 στα λειτουργούντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της περιοχής τους». Τα αρμόδια υπουργεία δεν αναφέρονται στους περιορισμούς της ηλικίας και μερικής απασχόλησης που είχαν τεθεί με την απόφαση του ΟΕΕ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς περιορισμούς, πρόκειται για προγράμματα με ημερομηνία λήξεως, που οι υπηρεσίες τους υπολείπονται των αναγκών και στον αριθμό των ΑμεΑ που καλύπτουν, αλλά και ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν. Ενώ και οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, δουλεύουν με μερική απασχόληση ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Προγράμματα όπως τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι αναγκαίο να επεκταθούν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος Πρόνοιας, με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων και 100% χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτήματα...

Ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση του υπουργείου Απασχόλησης να δεχτεί τις ενστάσεις των τριών τυφλών που αποκλείστηκαν εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης από τον πρόσφατο διαγωνισμό για την πρόσληψη 71 τυφλών τηλεφωνητών, μέσω του Ν. 2643/98. Ενώ επανειλημμένα έχουν προσπαθήσει να καταθέσουν την ένστασή τους στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του Ν. 2643/98, από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο τούς ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να την καταθέσουν επειδή δεν έχουν αναρτηθεί οι πίνακες των αποτελεσμάτων. Εφόσον δεν έχουν βγει οι πίνακες, πώς οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι απορρίφθηκαν; Η ανακοίνωση της απόρριψής τους έχει γίνει από τον Ιούνη. Πόσο είναι βάσιμες οι πληροφορίες που μιλούν για «πάγωμα» του διαγωνισμού και ποιοι είναι λόγοι;

Η προσφυγή να μην αποπροσανατολίσει

Η τελευταία προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Νέας Περάμου ζητώντας να ακυρωθεί η επέκταση - γιγάντωση των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αρνητική κίνηση από τους φορείς της περιοχής και σωστά έπραξαν. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί στους φορείς και κυρίως στο λαό της περιοχής είναι, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να αρκούνται με τις διάφορες αυτές προσφυγές στα δικαστήρια.

Η νέα επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο με την επέκταση των επιχειρήσεών του που θα φέρει ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή στο Θριάσιο, δεν μπορεί να αποτραπεί με τα δικαστήρια. Δεν μπορούν ούτε να κρίνουν, ούτε να καθορίσουν τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο λαός της περιοχής και κυρίως να τον αποπροσανατολίσουν. Αλλωστε υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τις αναρίθμητες προσφυγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα οποία έχουν καταφύγει κατά καιρούς νομαρχία και δήμοι της περιοχής. Το μόνο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής να συνεχίζουν την υλοποίηση των καταστρεπτικών για το περιβάλλον «επενδύσεων». Γι' αυτό για το λαό του Θριασίου είναι μονόδρομος ο μαζικός αγώνας. Μόνο αυτός μπορεί να υποχρεώσει και το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις και τα δικαστήρια που τους υπηρετούν, να σεβαστούν το δικαίωμα που έχει στη ζωή.

Κρυφτούλι...

«Ο κ. Καραμανλής μπορεί να αντέχει ακόμα, ως πιο καλά κρυπτόμενος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα, αλλά έχει την πρώτη πολιτική ευθύνη για όλα», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Συνεπώς, δεν είναι το πρόβλημα η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το κατά πόσο ο Κ. Καραμανλής κρύβεται ή όχι! Αρα, το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι, εάν ο πρωθυπουργός σταματήσει να «κρύβεται», τα πράγματα θα πάνε καλύτερα! «Ωραίες» απόψεις, αριστερές, αριστερότατες... Τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ, το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΝ...

Τα «χρυσά κουτάλια»

Η είδηση ότι δύο εκατομμύρια Ελληνες είναι κάτω απ' το όριο της φτώχειας, δε μας προκαλεί κάποια έκπληξη. Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως... φυσική συνέπεια των πολιτικών που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτά τα χρόνια που - αν θυμάστε - «σφίγγαμε το ζωνάρι», αλλά για να φάμε μετά, με «χρυσά κουτάλια» ως Ευρωπαίοι. Βέβαια, στην Ευρώπη των 27 είμαστε ο δεύτερος πιο φτωχός λαός μετά τη Λετονία - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή η πραγματικότητα, δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά ακόμη και μακροχρόνια εργαζόμενους, ενώ, στο ίδιο, αναφέρεται, πως η αγοραστική δύναμη έχει «γυρίσει» 25 χρόνια πίσω. Δηλαδή, στην ίδια εποχή που οι θεωρίες περί «χρυσών κουταλιών», έκαναν την εμφάνισή τους. Ευτυχώς, αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ