Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει, μιας «άγριας δύσης» μέσα στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας - στημένα - προσχήματα, δεν μπορεί να κουκουλώσει ούτε τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων, που διατηρούνται στο ακέραιο, ούτε ότι αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι η καταστολή των φοιτητικών αγώνων, προκειμένου να «ασφαλίσει» τη λειτουργία των πανεπιστημίων για σκοπούς ξένους και εχθρικούς προς τις κοινωνικές ανάγκες.
Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο από την πλειοψηφία του κόσμου των πανεπιστημίων και πρέπει να αποσυρθεί, γιατί:
Θωρακίζει την εφαρμογή του άδικου - αντιεκπαιδευτικού μέτρου των διαγραφών φοιτητών, υπό την απειλή πειθαρχικών σε εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για εκκαθάριση φοιτητικών καταλόγων κάποιων απόμαχων των πανεπιστημίων, όπως σκόπιμα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Κάτι που μπορεί να λυθεί με ορισμένα απλά διοικητικά μέτρα. Αντιθέτως, απειλεί με διαγραφή τους κόπους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους φοιτήτριες και φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια για παράδειγμα το 2018, είναι δηλαδή μόλις 24 ετών.
Το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει την αντίθεσή της στον παραπλανητικό διαχωρισμό μεταξύ «ενεργών» και «ανενεργών» φοιτητών, με μοναδικό κριτήριο τα έτη σπουδών, που οδηγεί σε διαγραφή χιλιάδων, επί της ουσίας ενεργών, φοιτητριών και φοιτητών.
Το φαινόμενο της παράτασης των σπουδών πέραν της τυπικής διάρκειας ενός προγράμματος σπουδών δεν οφείλεται σε «τεμπελιά», όπως προκλητικά υπονόησε ο πρωθυπουργός, ούτε φυσικά αντιμετωπίζεται επί της ουσίας με τη διαγραφή όσων το υπερβαίνουν. Δεκάδες επιστήμονες και πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι στο πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο βαρύνοντα ρόλο διαδραματίζουν οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η παράλληλη με τις σπουδές εργασία, το άγχος της επιβίωσης, μορφωτικά κενά από τις προηγούμενες βαθμίδες Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των οποίων δεν παίρνεται ούτε μισό μέτρο. Δεδομένου μάλιστα ότι ένας στους δύο φοιτητές της χώρας εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του, με την «ελευθερία» να δουλεύει 13ωρο, όπως προβλέπει το μεσαιωνικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια.
Εχουν εκπέσει τα προσχήματα που κατά καιρούς είχε επιστρατεύσει το ΥΠΑΙΘ, περί οικονομικής επιβάρυνσης των πανεπιστημίων, του μεγάλου «διοικητικού φόρτου» λόγω των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει την τυπική διάρκεια φοίτησης και της δήθεν ομαλότερης ακαδημαϊκής λειτουργίας λόγω της διαγραφής τους. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλέον διατυπώσει ανοιχτά τις πραγματικές στοχεύσεις αυτού του άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου.
Για χατήρι της διεθνούς αγοράς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία θέλει να «ρίξει» τα πανεπιστήμια, θυσιάζει τις σπουδές των φοιτητών στον βωμό της «ανταγωνιστικότητας» των πανεπιστημίων. Δηλαδή της βελτίωσης της θέσης τους στις κατατάξεις διεθνών οίκων, με στόχο την προσέλκυση φοιτητικής πελατείας από το εξωτερικό. Κυριολεκτικά πετάει έξω από τα πανεπιστήμια όσες και όσους «χαλάνε» τη μόστρα.
Την ίδια ώρα, το σύνολο των εμποδίων για την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια και την ολοκλήρωση των σπουδών διαμορφώνουν μια μεγαλύτερη δεξαμενή πελατείας για τα κολέγια που αναβαπτίστηκαν σε πανεπιστήμια. Μάλιστα, στο εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια η δυνατότητα να λειτουργούν για τρεις μήνες χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας! Τέτοια είναι η πρεμούρα του υπουργείου Παιδείας να μη χάσουν πελάτες οι έμποροι της γνώσης...
Αυστηροποιεί τα πειθαρχικά εργαζομένων και φοιτητών, επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής των πειθαρχικών διώξεων, σε ένα πλαίσιο που τσουβαλιάζει εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, για παράδειγμα τη διακίνηση ναρκωτικών, με την έκφραση και τη δράση των φοιτητικών συλλόγων, «φωτογραφίζοντας» μορφές πάλης που μπορεί να επιλέγει το φοιτητικό κίνημα. Οι γενικόλογες εκφράσεις που επισύρουν πειθαρχικές ποινές, περί «διατάραξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας» και «δραστηριοτήτων που δεν υπηρετούν την αποστολή του πανεπιστημίου», μπορούν - όπως έχει γίνει και στο παρελθόν - να αξιοποιηθούν κατά το δοκούν. Ανοίγουν τον δρόμο για να θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα κυριολεκτικά οτιδήποτε «ενοχλεί» ή χαλάει το αφήγημα της συναίνεσης στην κυρίαρχη πολιτική: Μια κινητοποίηση για προβολή αιτημάτων προς ένα ακαδημαϊκό όργανο, μια πορεία διαμαρτυρίας εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης για ένα θέμα ακαδημαϊκό ή ευρύτερα κοινωνικό, ακόμα και η διοργάνωση ενός φεστιβάλ, μιας πολιτικής εκδήλωσης. Μπαίνει ευθέως στο στόχαστρο η συλλογική δράση, αφού προβλέπονται αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις όπου «2 ή περισσότερα άτομα έχουν οργανωθεί».
Τροποποιεί άρθρα του Ποινικού Κώδικα, μετατρέποντας σε ιδιώνυμο αδίκημα ακόμα και την έκφραση κριτικής ως προς τα τεκταινόμενα στα πανεπιστήμια, αν το ΥΠΑΙΘ κρίνει πως αυτή η κριτική είναι «διχαστική». Προβλέπει ότι μπορεί να ασκήσει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας (!) πειθαρχική δίωξη σε φοιτητή, ενώ καταργεί ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, αφού θα αφαιρείται η φοιτητική ιδιότητα κατά την άσκηση δίωξης, χωρίς καταδικαστική απόφαση. Η αφαίρεση της φοιτητικής ιδιότητας είναι κάτι που δεν προβλέπεται ούτε για καταδικασμένους για δολοφονίες.
Δεν φτάνει που το πανεπιστήμιο λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους και κριτήρια και με ελάχιστο προσωπικό, δεν φτάνει που φορτώνει τους πανεπιστημιακούς δασκάλους με διοικητικά «καθήκοντα», τώρα με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού επιχειρεί να τους μετατρέψει και σε «χωροφύλακες» των φοιτητών, μετατρέποντας το διδακτικό έργο σε «πάρεργο».
Αυτό που ποινικοποιείται είναι οι δίκαιες αντιδράσεις απέναντι στην πραγματική βία της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης, ΝΑΤΟ, ΕΕ, συστημικών κομμάτων. Αυτή είναι η βία των ταξικών φραγμών, της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της στέρησης του δικαιώματος στις σπουδές αν το πορτοφόλι της οικογένειας δεν είναι γεμάτο. Είναι τα επιχειρηματικά και ΝΑΤΟικά καλούπια στην Ερευνα που εμποδίζουν την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ανάπτυξή της. Είναι η στοχοποίηση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών δασκάλων, η αντιμετώπισή τους ως εγκληματιών.
Την πραγματική βία της εγκληματικής πολιτικής τους τη ζουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές και έξω από τα πανεπιστήμια, όταν για να συμβάλουν στο οικογενειακό εισόδημα κάνουν μεροκάματα «θανάτου», με τα εργατικά «ατυχήματα» να αποτελούν καθημερινότητα, όταν ξεσπιτώνουν τις οικογένειές τους τα «κοράκια», όταν τους κόβουν το ρεύμα κ.ο.κ.
Αυτό που προστατεύεται είναι η επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία των πανεπιστημίων, η αυτοτελής επιχειρηματική τους δράση και η διαπλοκή τους με επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα και με πολεμικές βιομηχανίες που σκορπούν τον όλεθρο. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ακμάζουν και φαινόμενα διαφθοράς, κυκλωμάτων, αδιαφανών διαδικασιών, ανομίας.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πολεμικής οικονομίας και πολυπλόκαμης συμμετοχής της χώρας μας στα δολοφονικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ, επιδιώκεται η φίμωση κάθε αντίθετης προς αυτά φωνής, γι' αυτό αυστηροποιείται το πλαίσιο της καταστολής ευρύτερα, όπως για παράδειγμα απέναντι στους εργαζόμενους του Δημοσίου, και στα πανεπιστήμια.
Η αγωνιστική σφραγίδα του φοιτητικού κινήματος ενάντια σε αντιδραστικά νομοσχέδια, νομοθετήματα και πολιτικές, που έχει οδηγήσει να καθυστερήσουν ή να μείνουν στα χαρτιά, είναι αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση. Δεν είναι η «εγκληματικότητα» στα πανεπιστήμια, η οποία ως προς την έκτασή της αποτελεί εφεύρεση της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία διαψεύδουν ακόμα και τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ διακηρύσσει πως η «ελεγχόμενη πρόσβαση» διασφαλίζει ότι δεν θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με αυτά, δίνει «ελευθέρας εισόδου» σε ΝΑΤΟικούς φονιάδες, σε οπλοβιομηχανίες, σε ομίλους και εταιρείες που «στήνουν» ακόμα και δικά τους προγράμματα σπουδών, σε στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι συμμετέχουν σε όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων. Και μάλιστα ενώ έχει ήδη κόψει την πρόσβαση για τους φοιτητές σε υποδομές και εξοπλισμό των πανεπιστημίων, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε επί πληρωμή προγράμματα ή είναι προς εμπορική αξιοποίηση.
Εξαγγέλλει ότι στο όνομα της ασφάλειας θα χρηματοδοτήσει αδρά ένα πανεπιστήμιο - φρούριο, με κάμερες και drones σε live streaming μετάδοση, με είσοδο σε χώρους του πανεπιστημίου με σκανάρισμα, όταν την ίδια ώρα δεν παίρνει ούτε μισό μέτρο για την αντιμετώπιση των πραγματικών, σοβαρών κινδύνων που προκύπτουν για τη ζωή και την ασφάλεια εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Για τα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, με απουσία αντισεισμικών - αντιπυρικών ελέγχων και μέτρων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στατικότητας, για την απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας των δασών των πανεπιστημίων, εντός και εκτός πανεπιστημιουπόλεων, για τα προβλήματα ασφάλειας σε πολλά εργαστήρια, για την τραγική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες κ.λπ., όχι μόνο δεν υπάρχει γενναία χρηματοδότηση, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και αναβάθμισης των πανεπιστημιακών χώρων και υποδομών, αλλά αντίθετα αφήνονται έρμαιο σε εταιρείες - εργολάβους, όποτε κι αν προβλεφθεί κάποιο κονδύλι.
Είναι πρόκληση, όταν η πρόληψη για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις είναι άγνωστη λέξη, όταν πρόκειται για την υγεία, για τα φυσικά φαινόμενα, για τις συνθήκες εργασίας - ακόμα και για τους παράγοντες που οδηγούν σε επιμήκυνση των σπουδών των φοιτητών - να στήνει ολόκληρο παρατηρητήριο (που επιπροσθέτως θα στερήσει υποδομές και προσωπικό από τα πανεπιστήμια) για την καταστολή και την «πρόληψη» από φοιτητικούς αγώνες και αντιδράσεις.
Οι νέες και οι νέοι που σπουδάζουν, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, μπορούν να δουν μέσα από την πείρα τους ότι το πανεπιστήμιο που επιδιώκει να περιφρουρήσει η κυβέρνηση, μέσα από την ένταση διαφόρων μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, είναι ξένο με την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και όσο πιο ξένο γίνεται, τόσο πιο πολύ επιδιώκεται να το «προστατεύσουν» από τη νεανική συλλογική αμφισβήτηση και διεκδίκηση.
Σήμερα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη συζήτηση και δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, όλου του λαού, για:
- Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να καταργηθεί κάθε προηγούμενος νόμος και διάταξη για διαγραφές φοιτητών και καταστολή.
- Να μείνει στα χαρτιά κάθε σκέψη και κίνηση για διαγραφές φοιτητών. Ούτε σκέψη για ταύτιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης με εγκληματικές πράξεις.
- Το αντιπάλεμα των νέων μέτρων για την ένταση της καταστολής και των ταξικών φραγμών, κόντρα στα σχέδια για πανεπιστήμιο - «απόρθητο φρούριο».
- Να πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια εκπρόσωποι και προγράμματα των ΝΑΤΟικών φονιάδων, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, της πολεμικής εμπλοκής.
- Τη σύγκρουση με την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων.
Η κυβερνητική πλειοψηφία που θα ψηφίσει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο δεν έχει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας των φοιτητριών και των φοιτητών, του κόσμου των πανεπιστημίων.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να μείνει ανενεργό αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να ανοίξει η συζήτηση και η διεκδίκηση για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στις κοινωνικές ανάγκες, κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για ένα πανεπιστήμιο σε μια κοινωνία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες:
- Που θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη φοίτηση των νέων σε αυτό, με σύγχρονες κρατικές υποδομές στέγασης, σίτισης, παρακολούθησης νέων επιστημονικών εξελίξεων, με σύγχρονα εργαστήρια κ.ά.
- Που θα δίνει όλη την αναγκαία γνώση μέσα στο πτυχίο, χωρίς το άγχος και το κυνήγι των προσόντων για «μια θέση στον ήλιο», κατοχυρώνοντας ότι το πτυχίο αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο επάγγελμα.
- Που θα διασφαλίζει ουσιαστική ακαδημαϊκή ελευθερία, θα είναι ανοιχτό στη συζήτηση, στις νέες ιδέες, στη δημιουργία, στη ζύμωση, στον προβληματισμό, και δεν θα είναι «αποστειρωμένος» χώρος που προσομοιάζει σε επιχειρήσεις.
- Που θα αναπτύσσει την Ερευνα, θα προσφέρει στην επιστημονική γνώση ανεμπόδιστα και δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις και τις προτεραιότητες της αγοράς.
Το δίκιο δεν καταστέλλεται, ούτε φιμώνεται!
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας
«Από συμβουλές "χορτάσαμε"! Πάρτε μέτρα τώρα για το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, όχι για διαγραφές και φίμωση των φοιτητών!», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας.
Συγκεκριμένα σημειώνει:
«Αυτές τις μέρες οι νέοι και οι νέες "χορτάσαμε" συμβουλές από τους κυβερνητικούς "ειδήμονες".
Πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός κουνούσε το δάχτυλο στους "τεμπέληδες" φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο, ενώ "το κράτος προσφέρει δωρεάν δημόσια Παιδεία"! Η "μαρτυριάρα" υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι η "δωρεάν Παιδεία" κοστίζει πανάκριβα "αδειάζοντας" τον Μητσοτάκη.
Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός διαφήμιζε στο Tik Tok ότι "βρέχει λεφτά" για τους φοιτητές με το στεγαστικό επίδομα που αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" και μάλιστα για ελάχιστους δικαιούχους. Η υπουργός Παιδείας καλεί τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους να επιλέξουν "με μεγάλη προσοχή" σχολή συνυπολογίζοντας το δυσβάσταχτο κόστος φοίτησης μακριά από τον τόπο κατοικίας! Τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι σύμβουλοι σταδιοδρομίας αλλά συνυπεύθυνοι για το υψηλό κόστος σπουδών, την έλλειψη φοιτητικών εστιών, τη μετατροπή της φοιτητικής στέγης σε εμπόρευμα, τα πανάκριβα νοίκια.
Αντί για tips και ευχολόγια, πρέπει εδώ και τώρα να πάρουν μέτρα όπως:
Με αυτά τα πραγματικά προβλήματα να ασχοληθεί η κυβέρνηση και όχι με το πώς θα διαγράψει φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή ψηφίζοντας νέα μέτρα καταστολής και φίμωσης των φοιτητών μέσα στο κατακαλόκαιρο.
ΥΓ. Και τι δεν ακούσαμε για την "ελευθερία επιλογής" σπουδών με αφορμή τη μετονομασία των ιδιωτικών κολεγίων σε "πανεπιστήμια". Το "επιλέξτε ελεύθερα" αφορά τελικά μόνο όσους έχουν γεμάτο πορτοφόλι, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει το "επιλέξτε υπεύθυνα" όποια σχολή βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας! Η μόνη πραγματική επιλογή για τη νεολαία είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που της αξίζει!», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. στο δημαρχείο της πόλης, όπου θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Παιδεία.
Συνέντευξη Τύπου για τις ρυθμίσεις που φέρνει κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση για να οχυρώσει την πολιτική της για την Ανώτατη Εκπαίδευση
«Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά επιλέγει να φέρει ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τις σχολές κλειστές, για να αποφύγει τη μαζική εναντίωση και κατακραυγή. Και αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το νομοσχέδιο στρέφεται ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και για αυτό τους στερεί τη δυνατότητα να τοποθετηθούν. Την καλούμε να το πάρει πίσω. Ολη η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται απέναντί της», σημείωσε ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
«Το κύμα αντιδράσεων και οι διεκδικήσεις των περισσότερων από 140 Φοιτητικών Συλλόγων είναι δίκαιες και απαιτούν το αυτονόητο: Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητάμε στήριξη, όχι καταστολή και διαγραφές!», τόνισε.
Σχετικά με το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά τις διαγραφές ξεκαθαρίστηκε: «Δεν είμαστε "τεμπέληδες" όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είμαστε όμως αβοήθητοι στην προσπάθειά μας να πάρουμε το πτυχίο μας», αναδεικνύοντας πως με τη διαχρονική κυρίαρχη πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο γεμάτο εμπόδια που φορτώνονται στους φοιτητές απαριθμώντας τα.
Αναδείχτηκε πως «η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών μας. Αν ήθελε αυτό, θα έπαιρνε τα μέτρα ουσιαστικής μέριμνας και στήριξης που διεκδικούμε με τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Είναι εξάλλου χαρακτηριστική πρόσφατη έρευνα ελληνικού πανεπιστημίου που χαρακτηρίζει το ζήτημα ως πολυπαραγοντικό. Ξεχωρίζουν οι κοινωνικές - οικονομικές δυσκολίες πολλών φοιτητών και η έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας και στήριξης από τα πρώτα κιόλας έτη σπουδών, που είναι βασικοί παράγοντες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης σπουδών. Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο "φόβος της διαγραφής" συμβάλλει στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών, αντιθέτως μάλιστα προσθέτει έξτρα άγχος και εμπόδια και αποτελεί παράγοντα παραίτησης από την προσπάθεια». Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θέλει «εκκαθάριση» των καταλόγων των πανεπιστημίων από όσους εισήχθησαν προηγούμενες δεκαετίες, η απάντηση των φοιτητών είναι πως για ένα τέτοιο τυπικό ξεσκαρτάρισμα θα αρκούσε μια οδηγία.
«Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές, φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ή και μετά μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και είναι 23 και 24 χρονών», τονίστηκε. Σχολιάζοντας τους όρους που τίθενται στο νομοσχέδιο για κατ' εξαίρεση παράταση των σπουδών, από τους φοιτητές τονίστηκε πως με την προϋπόθεση του να έχει περάσει ένας φοιτητής το 75% των πιστωτικών μονάδων (και όχι γενικά των μαθημάτων του) και την παράταση δύο εξαμήνων, αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες ενεργοί φοιτητές και δεν αντιμετωπίζονται οι βασικοί παράγοντες καθυστέρησης των σπουδών.
«Ο πρωθυπουργός μιλώντας για "βία και ανομία" στα πανεπιστήμια παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανησυχίες των φοιτητών», ανέφερε ο Π. Σπηλιόπουλος σχετικά με τις διατάξεις για την «ασφάλεια» στα ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε πως μόλις το 0,05% των αξιόποινων πράξεων διαπράττονται μέσα στα πανεπιστήμια όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί μεμονωμένα καταδικαστέα περιστατικά, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με στόχο να βρει άλλοθι για να ενισχύσει την καταστολή.
Για τους Φοιτητικούς Συλλόγους, «τα μέτρα στρέφονται ενάντια σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διεκδικούμε ένα σύγχρονο, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλουν να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η κυβέρνηση στοχεύει στη συλλογική δράση, γιατί ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας είναι ο μόνος τρόπος να μπουν εμπόδια στην πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων μας», τονίστηκε και τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων άρθρων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου.
Στους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και συντάσσονται με τους φοιτητικούς συλλόγους σε αυτόν τον αγώνα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) Νίκη Χρονοπούλου. Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο εμπλουτίζει και κάνει ακόμα πιο αυστηρό και αυταρχικό το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη βάση του νόμου 4957/2022, «έναν νόμο που καταδικάσαμε φοιτητές, εργαζόμενοι και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, που με τον κοινό αγώνα βάλαμε εμπόδια στην εφαρμογή του».
Μεταξύ άλλων μετέφερε την καθημερινή εικόνα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που έχουν αποτύπωμα στη λειτουργία των πανεπιστημίων, την αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους για ζητήματα που αφορούν τους όρους σπουδών και των οποίων γίνεται αποδέκτης το διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα παραπάνω είναι ζητήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ νιώθουν ανασφάλεια και όχι «όταν θα μπει στο ίδρυμα κάποιος χωρίς να έχει σκαναριστεί η κάρτα του»...
«Λεφτά για όλες αυτές τις διαχρονικές ανάγκες, για χρονίζουσες ελλείψεις, μονίμως μας λένε ότι δεν υπάρχουν και, όταν δίνονται, δίνονται με χρονοβόρες διαδικασίες. Για την ένταση της καταστολής, η κυβέρνηση θα δώσει λεφτά με το τσουβάλι και πολύ άμεσα κιόλας!», σημείωσε, αναφερόμενη στα συστήματα ασφαλείας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ κατήγγειλε την επιδίωξη το προσωπικό των ΑΕΙ να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ, «εμπλέκοντάς τους ευθέως σε κατασταλτικούς ρόλους. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα διώκονται πειθαρχικά!», σημείωσε, επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο πως τέτοιες προβλέψεις έρχονται σε συνδυασμό και με το νομοσχέδιο που αλλάζει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Αποδόμησε πλήρως την εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση και άλλοι για τους «αιώνιους» φοιτητές και ότι τάχα δημιουργούν επιπλέον διοικητικό φορτίο στις υπηρεσίες, σημειώνοντας: «Οι φοιτητές μετά την παρέλευση ν+2 χρόνων από τις σπουδές τους δεν δικαιούνται καμία παροχή. Συνεπώς, δεν δημιουργούν κανένα διοικητικό ή οικονομικό βάρος. Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειώσει τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων στα ΑΕΙ θα μπορούσε να κάνει προσλήψεις, να σταματήσει την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, να τους "αποφορτίσει" από όλο τον όγκο των διαδικασιών της επιχειρηματικής λειτουργίας που "τρέχει", όπως οι διαγωνισμοί για τις διάφορες εργολαβίες, οι διαδικασίες εμπορικής αξιοποίησης των υποδομών των πανεπιστημίων κ.ά.», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, η οποία κατήγγειλε εκ μέρους της Ομοσπονδίας την επίθεση που δέχτηκαν από την αστυνομία φοιτητές και εργαζόμενοι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διαμαρτυρία τους στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
«Καθημερινά ζουν, φοιτούν και εργάζονται στα ελληνικά πανεπιστήμια εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιστήμης τους. Ολοι αυτοί ανησυχούν ως επί το πλείστον για τον ρόλο του Πανεπιστήμιου που επιδιώκεται να διαμορφωθεί και όχι για τα θέματα ασφάλειας, που ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια της Περιφέρειας είναι στα όρια του αστείου». Τα παραπάνω σημείωσε παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Μπέλλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Πιάνοντας το νήμα από τις τοποθετήσεις εκ μέρους φοιτητών και εργαζομένων, στάθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου. Το χαρακτήρισε συνέχιση της πολιτικής των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού της προσωπικού, η οποία έχει συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις: «Την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τη δημιουργία ενός επενδυτικού Ελντοράντο, με την εισαγωγή διδάκτρων σε ιδιωτικά και κρατικά ιδρύματα. Τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με όρους επιχείρησης, πλήρως εναρμονισμένα στις ανάγκες της αγοράς. Την αντικατάσταση της επιστημονικής γνώσης με τις διάφορες "δεξιότητες", με κατεύθυνση την παραγωγή φτηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού».
«Βλέπουν ότι σε έναν πλανήτη που "βράζει και φλέγεται" οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, ενώ ο λαϊκός παράγοντας είναι πάντα μία παράμετρος που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω μέσα σε μία στιγμή (...) Προτιμούν αντί να έχουν φοιτητές που έχουν άποψη και αγωνίζονται, να έχουν φοιτητές - στρατιωτάκια, τα οποία θα στελεχώσουν αύριο τις επιχειρήσεις τους και θα είναι υπάκουα σε κάθε απαίτηση της εργοδοσίας. Προτιμούν να έχουν μέλη ΔΕΠ, τα οποία θα είναι εκτελεστικά όργανα τεχνοκρατικού χαρακτήρα και τα οποία υλοποιούν αναντίρρητα τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης του ιδρύματος, πάντα φυσικά στο πλαίσιο του πανεπιστημίου - ΑΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Εμείς που έχουμε μια άλλη αντίληψη για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε, λέμε δυνατά ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι εταιρείες - άβατα», σημείωσε μεταξύ άλλων και περιέγραψε το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών. «Βάζουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους. Υποσχόμαστε ότι ΔΕΠ, φοιτητές, ερευνητές, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ να προετοιμάσουμε έναν θερμό Σεπτέμβρη!», κατέληξε.
«Και στη σεζόν έχουμε δικαιώματα!», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ προς τα παιδιά που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να στηρίξουν τις οικογένειές τους σε αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας, της μεγάλης αύξησης των ενοικίων, συνολικά των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως αναφέρει:
«Είμαστε χιλιάδες αυτοί που καλούμαστε να δουλέψουμε, χάνοντας ακόμα και τις εξεταστικές μας για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, έχοντας και το έξτρα άγχος των διαγραφών που μας φορτώνει η κυβέρνηση και αντιπαλεύουμε για να μην εφαρμοστεί.
Κανένας δεν είναι μόνος του και σε αυτήν τη μάχη!
Στη σεζόν και στη δουλειά, έχουμε δικαιώματα!
Κανένας να μη συμβιβαστεί με τα εξοντωτικά ωράρια, με την τρομοκρατία και τα κηρύγματα της εργοδοσίας, με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, που φέτος οδήγησαν από τις πρώτες κιόλας μέρες σε εργοδοτικά εγκλήματα.
Για ό,τι χρειαστεί ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας, μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας.
Οπως και στη σχολή, έτσι και στη δουλειά διεκδικούμε συλλογικά μαζί με τους συναδέλφους μας.
Για όλα τα προβλήματα στον χώρο δουλειάς μας, και για να καταγγείλουμε ό,τι συμβαίνει, ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας. Ολοι οι εργαζόμενοι μια γροθιά!».
Το ΜΑΣ δίνει στους ενδιαφερόμενους το τηλέφωνο επικοινωνίας 6989456792 και για περισσότερα στοιχεία παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το θέμα των αναγκαίων ελέγχων και παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια επαναφέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» σχετικά με τα σχολικά κτίρια.
Οπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «τον Σεπτέμβριο του 2024, εν μέσω τυμπανοκρουσιών και διυπουργικών συσκέψεων, εξαγγέλθηκαν 250 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων με έμφαση "στην αναβάθμιση μπάνιων και γηπέδων και σε σοβατίσματα λοιπών εγκαταστάσεων". Οι εξαγγελίες αυτές σε κάθε περίπτωση ήταν πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντί αυτού, ανακοινώθηκε η "δωρεά" 100 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που χρωστάνε τουλάχιστον 12,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο από τους αναβαλλόμενους φόρους (νόμος ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014 που επεκτάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) να προβάλλονται ως μεγάλοι δωρητές.
Στην πρώτη προγραμματική που υπογράφτηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών (10/03/2025), προβλεπόταν η κάλυψη 645 σχολείων. Μετά την εκπόνηση τεχνικών μελετών σε αυτά τα σχολεία οι παρεμβάσεις κοστολογήθηκαν στα 180 εκατ. και αντί να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλα, 219 σχολεία από όλη τη χώρα δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο πρόγραμμα.
Τα 426 σχολεία που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα αντιστοιχούν στο 3% περίπου του συνόλου των σχολικών μονάδων της χώρας. Το περιεχόμενο του προγράμματος εξαρχής απέκλειε σοβαρότερες κατασκευαστικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με θέματα ελέγχου στατικότητας και θωράκισης των κτιρίων. Επιπλέον από την ίδια τη σύμβαση δεν προκύπτει η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων και την πορεία των έργων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για:
- Να δοθεί άμεσα όλη η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για να πραγματοποιηθούν τόσο οι έλεγχοι όσο και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στο σύνολο των σχολικών κτιρίων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και να υλοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονους και ασφαλείς όρους.
- Να διασφαλιστούν, με ευθύνη του κράτους, του αρμόδιου υπουργείου, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το τρέχον πρόγραμμα να υλοποιηθεί έγκαιρα, με την έναρξη του σχολικού έτους, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες των κτιρίων, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις πρωτίστως γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στις 25 Ιουλίου η εκδήλωση του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Ιεράπετρα
Στις 25-26-27 Ιουλίου οι Τομεακές Οργανώσεις Λασιθίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν για τέταρτη χρονιά διήμερη κατασκήνωση στο Κουτσουνάρι. Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ καλούν τον λαό και τη νεολαία να δώσουν δυναμικό «παρών», «έτσι όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα πλάι στους αγώνες, να πάρουμε έμπνευση και δύναμη για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
Στο πλαίσιο της Κατασκήνωσης την Παρασκευή 25 Ιουλίου θα γίνει το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Ιεράπετρα, στην παραλιακή πλατεία, στις 20.00. Θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με Το Σφάλμα και Raibo.
Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!», το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μπαίνει στη νέα πεντηκονταετία του, παραμένοντας νέο, ζωντανό, επίκαιρο, γιατί αντανακλά τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα όνειρα της νέας γενιάς, καλώντας τον λαό και τη νεολαία για να ανατραπεί το «παλιό», το σημερινό σύστημα των πολέμων, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, για να ανοίξει ο δρόμος στο «νέο», την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Τη δεύτερη ημέρα της κατασκήνωσης, Σάββατο 26 Ιουλίου, στον χώρο του κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και Ψέματα για τον καπιταλισμό». Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.
Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις Λασιθίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942794262
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από γονείς και εκπαιδευτικούς ενάντια στην απόφαση να παραχωρηθούν αίθουσες του σχολείου για τη λειτουργία τμημάτων «International Baccalaureate»
Μαζική και μαχητική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν προχθές γονείς και εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας από τον δήμο να αλλάξει την απόφασή του με την οποία παραχωρεί αίθουσες του 20ού ΓΕΛ για τη λειτουργία τμημάτων «International Baccalaureate» (IB) του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Μια απόφαση που θα στερήσει αίθουσες από το 20ό ΓΕΛ και θα διώξει μαθητές από το σχολείο.
Το θέμα ήρθε για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έθεσε ως επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της προηγούμενης απόφασης παραχώρησης. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών των τριών σχολείων (2ου και 4ου Γυμνασίου Τούμπας και 20ού ΓΕΛ) του συγκροτήματος της οδού Κλεάνθους, που ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα τα οποία θα προκαλούσε στη λειτουργία του σχολείου η συγκεκριμένη απόφαση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των γονέων, της προέδρου της Δ' ΕΛΜΕ και της διευθύντριας του 20ού ΓΕΛ, αλλά και τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ότι η απόφαση του ΔΣ με κατεύθυνση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των σχολείων και ιδιαίτερα του 20ού ΓΕΛ, καθώς με τεχνητό τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση των μαθητών του. Οι τρεις έως και έξι αίθουσες που απαιτεί το υπουργείο να δεσμευτούν από το συγκρότημα, για να πιστοποιηθούν τη φετινή χρονιά και να χρησιμοποιηθούν το σχολικό έτος 2026 - 2027 για τα τμήματα IB στο 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, δεν περισσεύουν από τα σχολεία του συγκροτήματος της Κλεάνθους. Αντίθετα, τη φετινή σχολική χρονιά το 20ό ΓΕΛ χρησιμοποίησε δύο αίθουσες των Γυμνασίων για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Η δημοτική αρχή, με τη στάση της να μη στηρίξει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία εξέφρασε τις αγωνίες και τις ανάγκες των δεκάδων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που κινητοποιήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που στόχο έχει με μετακινήσεις μαθητών, συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμα και καταργήσεις σχολείων, να μειώσει το «κόστος», στριμώχνοντας τα όνειρα των παιδιών σε 27άρια τμήματα. Αλλωστε, δημοτικοί της σύμβουλοι υπερασπίστηκαν με πάθος την ίδρυση τμήματος IB στο 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και την παραχώρηση αιθουσών από το 20ό ΓΕΛ, την κατηγοριοποίηση δηλαδή των σχολείων, την επιλογή των καλύτερων και πιο σύγχρονων αιθουσών και κτιρίων για τους λίγους και εκλεκτούς (αφού θα έχουν δικαίωμα να εισάγονται μόνο οι μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ), τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.
Ο δήμαρχος επιχείρησε ελιγμό, μιλώντας για τροποποίηση της απόφασης παραχώρησης και όχι ανάκλησή της, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακόμα κι όταν επισημάνθηκε ότι δεν επείγει η παραχώρηση των αιθουσών, καθώς το ΙΒ θα ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2026 - 2027, ο δήμαρχος αρνήθηκε ξανά να στηρίξει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ανάκληση της απόφασης, τη μόνη που διασφαλίζει ότι δεν θα μετακινηθούν από τη γειτονιά τους, αλλάζοντας σχολικό περιβάλλον, τουλάχιστον 17 μαθητές φέτος και ακόμα περισσότεροι τα επόμενα χρόνια.
Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων του συγκροτήματος της Κλεάνθους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αξιοποιώντας ακόμα και αυτήν την υποχώρηση της δημοτικής αρχής την οποία προκάλεσε η πίεση των κινητοποιήσεών τους. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ανακαλέσει την απόφασή της, να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον κανένα παιδί παρά τη θέλησή του.