Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Νεολαία»:

  • Οι δραστηριότητες στο Μαθητικό Στέκι του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα
  • Καλοκαιρινή δραστηριότητα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα
  • Τα προγράμματα των Φεστιβάλ σε Κρήτη και Λάρισα
  • Αρθρο με αφορμή την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή έναρξης των διετών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το στέκι των μαθητών στις κεντρικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», δανεισμένο από τους στίχους του μεγάλου κομμουνιστική ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα με εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ιστορικούς περιπάτους, δραστηριότητες που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης.

Και φέτος το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ακόμα μια χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τον δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Το Μαθητικό Στέκι θα έχει και φέτος τη δική του σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα, πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Γνωριμία με μεγάλες επαναστατικές στιγμές

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Μαθητικού Στεκιού ξεχωρίζει η διαδραστική έκθεση για μαθητές, με θέμα «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της», που είναι φέτος αφιερωμένη στις επαναστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία του κόσμου.


Σε κάθε μεριά της έκθεσης οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με γεγονότα, περιστατικά, ήρωες και επαναστάτες του παρελθόντος! Σε κάθε βήμα της θα συναντήσουν ερωτήματα, απαντήσεις και συμπεράσματα για τις επαναστάσεις του μέλλοντος!

Παράλληλα, μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, ερωτήματα και κουίζ, αλλά και ψηφιακά μέσα, θα έρθουν σε επαφή με τις επαναστάσεις του παρελθόντος, τις «ατμομηχανές της Ιστορίας», όπως τις χαρακτήρισε ο Καρλ Μαρξ. Θα γνωρίσουν την εξέγερση του Σπάρτακου, τη Γαλλική Επανάσταση, την Παρισινή Κομμούνα αλλά και τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Αντίστοιχα, θα μάθουν για την επανάσταση στη Γερμανία του 1918 και λίγο αργότερα στην Αυστρία.

Κοινό στοιχείο που ενώνει τα παραπάνω, η καθοριστική συμβολή της πάλης των μαζών. Θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Σήμερα, μπορεί να γίνει επανάσταση; Είναι απαραίτητη η ύπαρξη Κόμματος για την επιτυχία της; Ποιος ο ρόλος των ηγετών; Γιατί ο λαός δεν ξεσηκώνεται; Πότε; Δρα το Κόμμα μας επαναστατικά κάθε μέρα;

Σημειώνει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ σχετικά: «Ο κόσμος που ζούμε δεν μας αρέσει. Είναι άδικος. Γιατί δε χωρά τα όνειρά μας για τη ζωή και το μέλλον μας. Τα "τσαλακώνουμε" συνεχώς για να χωρέσουν στα μέτρα του.

Ομως, το να τον αμφισβητήσουμε φαντάζει περίεργο. Το να τον αλλάξουμε δύσκολο. Το να τον ανατρέψουμε αδύνατο.


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε πείσμα των καιρών και όσων μας θέλουν συμβιβασμένους, τολμούν και λένε: "Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα τον αλλάξουμε εμείς!"».

Αλλες πολύμορφες δραστηριότητες

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίων με ένα πρωτότυπο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και για μαθητές ΕΠΑΛ για το 4ο έτος μαθητείας. Φυσικά, θα υπάρχουν οι γνωστοί χώροι των επιτραπέζιων και διαφόρων παιχνιδιών που ετοιμάζουν με μεράκι οι μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, καθώς και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ.

Ξεχωριστή θα είναι και φέτος η γωνιά της ΚΝΕ με τίτλο: «Δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες». Το Μαθητικό Στέκι στο Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς, και το ίδιο φιλοδοξεί να είναι και φέτος, μια χρονιά που βρίσκει τους μαθητές αντιμέτωπους για πρώτη φορά με ένα ακόμα χειρότερο σχολείο, αυτό του σχολείου - εξεταστικού κέντρου, των διπλών πανελλαδικών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περσινές μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις δείχνουν τον δρόμο για τους μαθητές και φέτος, για τους οποίους ήδη η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει επιπλέον ελάχιστη βάση στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη με επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων.

Στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού


Στο πρόγραμμα της σκηνής ξεχωρίζουν οι δύο συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για μαθητές:

Την Παρασκευή 20/9 διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Σοσιαλισμός, η δική μας κοινωνία. Γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που παλεύουμε για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» και το Σάββατο 21/9, συζήτηση για τη hip hop μουσική.

Το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού περιλαμβάνει:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη:

- Μαθητικά συγκροτήματα.

- Συναυλία με τους «Οnirama».

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη:

- Stand up comedy με τους Α. Μαλιάτση και Σ. Φλώρο.

- Ροκ συναυλία με τους «Sober on Tuxedos», «KollektivA».

- Πάρτι με τον dj Tyler.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη:

- Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

- Συναυλία hip hop με τους «Frank», «Σφάλμα», «Rebellion Connexion», «Κοινούς Θνητούς».

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κρήτη

Από το περσινό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Από το περσινό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών κορυφώνεται το Σεπτέμβρη η δραστηριότητα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κρήτη:

  • Στον Αγιο Νικόλαο, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο με θέμα «20 χρόνια από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - "Τα σύννεφα του πολέμου ξαναμαζεύονται στη γειτονιά μας"». Θα ακολουθήσουν συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του, και γλέντι.
  • Στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με την Μιρέλα Πάχου και κρητικό γλέντι.
  • Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα με θέμα «η Ελλάδα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», συναυλία με τους Μιρέλα Πάχου και Μύρωνα Στρατή, κρητικό γλέντι με το «Καραβάνι» της Μαρίας Κώτη, ροκ συναυλία από τους The Stakes και λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
  • Στα Χανιά, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στον Προμαχώνα San Salvatore. Στην πολιτική συγκέντρωση, τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Παντελή Θαλασσινό και νεανικά συγκροτήματα.
Πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Από τις εκδηλώσεις τον περσινό Σεπτέμβρη στα Χανιά
Από τις εκδηλώσεις τον περσινό Σεπτέμβρη στα Χανιά
Στα Φεστιβάλ των πόλεων σε όλη την Κρήτη θα λειτουργούν Στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, με το δικό τους πρόγραμμα, συζητήσεις, workshops και άλλες μορφές. Επίσης, όλες τις μέρες θα λειτουργούν Παιδότοποι, ενώ το δικό τους χώρο θα έχουν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στο «Κόκκινο Αερόστατο».

Φέτος η κεντρική έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και έχει τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», δανεισμένο από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Αφορμή για το θέμα της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ιδεολογική Επιτροπή του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ, αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες και κατασκευές, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία με ζωντανό τρόπο να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας, καθώς και της «προϊστορίας» της, αλλά κυρίως να αποτελέσει μια πηγή συμπερασμάτων για το σήμερα. Ειδικότερα, στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί γιατί είναι σήμερα σύγχρονες, ρεαλιστικές και αναγκαίες η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, που στο επίκεντρό της θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για να γίνει κατορθωτό, οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν σε μεγάλες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος: Η τεράστια συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, η Παρισινή Κομμούνα, η ίδρυση της Α' και Β' Διεθνούς, η διαπάλη που αναπτύχθηκε στους κόλπους τους μέχρι και τη χρεοκοπία της Β' Διεθνούς, η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και η προσφορά της σε όλους τους τομείς, η διαπάλη και οι αντιφάσεις που υπήρξαν στην πορεία της μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1943. Αναδεικνύοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος χαράχτηκε», η πείρα δείχνει ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι αιώνιο. Ο ταξικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος.

ΛΑΡΙΣΑ
Στις 14 - 15 Σεπτέμβρη στην Κοίτη Πηνειού το Φεστιβάλ

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Λάρισα
Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Λάρισα
Στις 14 και 15 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ταξιδέψουν στη Λάρισα, στην Κοίτη Πηνειού, σε ένα διήμερο με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει την πρώτη μέρα, η συζήτηση στην κεντρική σκηνή με θέμα «Ατομική ελευθερία, μύθοι και πραγματικότητα. Το παράδειγμα της τοξικοεξάρτησης», αναδεικνύοντας ζητήματα με αφορμή και τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Ξεχωρίζει επίσης η συναυλία - stand up comedy με τον «Τσολιά εν δε τσόλια μπαντ».

Τη δεύτερη μέρα ξεχωρίζει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο. Ακόμα, θα παρουσιαστεί μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Η βραδιά θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία των «Πυξ Λαξ».

Στο Φεστιβάλ θα λειτουργεί και τις δυο μέρες χώρος δραστηριοτήτων, με συναυλίες ερασιτεχνικών σχημάτων την πρώτη μέρα και επίδειξη μαχητικών αθλημάτων τη δεύτερη.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ιδιαίτερη θέση θα έχει:

Το Στέκι των μαθητών, όπου θα λειτουργούν escape room και θεματική έκθεση για το σημερινό σχολείο και την πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο σχολείο Γενικής Παιδείας.

Το Στέκι των φοιτητών, όπου θα παρουσιαστεί έκθεση για τη συμβολή της ΚΝΕ στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Το Στέκι εργαζομένων και κατάρτισης, όπου θα παρουσιαστούν έκθεση σε μορφή comic με θέμα «Working Dead» και συλλογική εργασία από ομάδα της ΚΝΕ για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό.

Τέλος, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν κεντρική έκθεση με θέμα «100 χρόνια Κομμουνιστής Διεθνούς», Στέκι γυναικών και Παιδότοπος.

Στην προετοιμασία και στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων αναφέρθηκε η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη βδομάδα. Ο Παναγιώτης Κοδέλλας, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, τόνισε ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να απλώνουν αυτό το μήνυμα σε κάθε γειτονιά και χωριό του νομού μας, μέσα από μια σειρά από προφεστιβαλικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν».

Αναφερόμενος στο κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, σημείωσε: «Επιλέξαμε αυτό το σύνθημα γιατί αποτυπώνει το τι πρέπει να κάνει σήμερα ο κάθε νέος που προβληματίζεται, που ασφυκτιά στα όρια αυτού του συστήματος, που βλέπει τα όνειρά του να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, που η ζωή και το μέλλον του δεν είναι έτσι όπως τα θέλει, αλλά ίσα ίσα φαντάζουν δυσοίωνα.

Με τους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, με γραμμή ρήξης με το σύστημα, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν κατακτιούνται τα δικαιώματά μας και όχι με την υποταγή στα ψίχουλα. Με τα όνειρα της νεολαίας για μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής και στις σύγχρονες ανάγκες μας. Με τη δύναμη που μας δίνουν οι ιδέες μας, η μελέτη της Ιστορίας, οι σύγχρονες επεξεργασίες μας και το Πρόγραμμα του Κόμματός μας, η συλλογικότητα και η συντροφικότητα.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο από την αδικία, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά, κ.ά. Ανοιχτό, με το λαό πρωταγωνιστή, με την πραγματική εξουσία στα δικά του χέρια. Γεμάτο ελπίδα, γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, μπορούμε να νικήσουμε, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα. Γιατί το νέο άλμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, που θα απελευθερώσει την εργατική τάξη και μαζί της ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι ο σοσιαλισμός... Αυτή η συζήτηση θέλουμε να μπει στο επίκεντρο, αυτά να συζητήσουμε με πολλούς νέους μπροστά στο Φεστιβάλ».

Στο Λιτόχωρο Πιερίας

Με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιασμό και ζωντάνια πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου στο Λιτόχωρο Πιερίας η προφεστιβαλική εκδήλωση, μπροστά στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τη μαθήτρια Νικολέτα Μπονοβόλια και ομιλία από τη Γραμματέα του ΤΣ Πιερίας της ΚΝΕ, Αρχοντία Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το περασμένο διάστημα ξεχωρίζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Μίλησε επίσης για το σχολείο στις χώρες όπου οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός.

Ακολούθησε συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Dead Eye Shokets», που ξεσήκωσε τον κόσμο του φεστιβάλ με το ρυθμό και τη ζωντάνια του. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι. Στο χώρο υπήρχαν εκθέσεις, περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής» και γωνιά σκακιού.

ΕΥΒΟΙΑ
Στα χνάρια του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ

Εκδρομή στα χνάρια του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ στη Νότια Εύβοια πραγματοποίησαν την Κυριακή 4 Αυγούστου οι Μαθητικές Οργανώσεις Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η πρώτη στάση έγινε στο μνημείο για τη Μάχη της Λαμπούσας στις 3 Σεπτέμβρη του 1944, κατά την οποία δόθηκε το πιο ισχυρό χτύπημα του ΕΛΑΣ στις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις της νότιας Εύβοιας. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να μάθουν στον τόπο που έγινε η μάχη το πώς το 3ο Τάγμα του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Προκόπη Τζάνο (Λόγγος), κατάφερε κύριο και συντριπτικό χτύπημα κατά των Γερμανών εξοντώνοντας μηχανοκίνητη φάλαγγα από 140 Γερμανούς, η οποία θα εφοδίαζε τη γερμανική φρουρά της Κύμης. Οι Γερμανοί είχαν πολλούς νεκρούς και 57 τραυματίες και αιχμαλώτους. Από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε ο γενναίος αντάρτης, θρυλικός μπουρλοτιέρης της γερμανικής καταδίωξης στο λιμάνι της Κύμης, Βασίλης Μήτρου (Γύφτος), του οποίου η προτομή βρίσκεται στο μνημείο.

Στη συνέχεια, οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το μνημείο για τους 30 εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι). Στην περιοχή που είναι φτιαγμένο το μνημείο έγινε στις 24 Μάη του 1944 η εκτέλεση 30 ανδρών του χωριού Κακολύρι από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ως αντίποινα για το θάνατο του Γερμανού φρουρού της γέφυρας Σκοτεινής που προσπάθησαν να ανατινάξουν οι αντάρτες. Οι δοσίλογοι της περιοχής επέδειξαν τα σπίτια από τις οικογένειες των ανταρτών της περιοχής και όποιον άνδρα έβρισκαν σε αυτά τον εκτελούσαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Δ. Σάρλη (καπετάν Αχιλλέας), μετέπειτα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος καταγόταν από το Κακολύρι και είχε σημαντική συμβολή στην ΕΑΜική Αντίσταση.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν η προτομή του Προκόπη Τζάνου (Λόγγος) στο χωριό Αγιος Βλάσης, όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συζήτησαν για την ανάγκη μελέτης και γνώσης της Ιστορίας του τόπου μας, ιδιαίτερα σήμερα, που επιχειρούνται όλο και πιο έντονα η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμό της από τις αστικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, συνολικά την αστική τάξη και τα επιτελεία της.

Μια ξεχωριστή συναυλία στη Θάσο

Μία ξεχωριστή παράσταση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 11 Αυγούστου στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ. στις Αποθήκες των Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τους Στάθη Δρογώση, Μανώλη Φάμελλο και Βαγγέλη Μαρκαντώνη.

Η παράσταση που θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες έχει τίτλο «Ψωμί και τριαντάφυλλα» και είναι μια συλλογή από τραγούδια του αγώνα, των εργατών και των λαών, της μάχης ενάντια στον φασισμό, της πάλης για την ειρήνη, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα με αντιφασιστικά, εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Τραγούδια - ύμνοι της αμερικανικής εργατικής τάξης, της χειραφέτησης των μαύρων, τραγούδια που χρωμάτισαν αλλά και ενέπνευσαν τη δεκαετία του '60 τα νικηφόρα κινήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Κι έπειτα, από τη δική μας όχθη του ωκεανού, τα τραγούδια του ισπανικού εμφυλίου, της ιταλικής και της γαλλικής αντίστασης στον φασισμό, γερμανικοί ύμνοι της εποχής των σπαρτακιστών αλλά και ελληνικά αντιστασιακά και δημοτικά.

Τραγούδια που σήμερα όμως δεν ακούγονται καθόλου γραφικά και μακρινά... Γιατί είναι πλασμένα από την αγωνία και την ελπίδα των απλών καθημερινών ανθρώπων, αλλά και την ψυχή μεγάλων μουσικών (γνωστών και αγνώστων) που έσπασαν τη «μοναξιά του καλλιτέχνη», ύψωσαν τη φωνή τους και σήκωσαν στην πλάτη τους τις προσδοκίες ολόκληρων λαών...

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

Συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με πολύμορφες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στην Παλαιόχωρα Χανίων ολοκληρώνεται το τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλε γκολ στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά!». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση project μαθητών με τίτλο «Η ιστορία του τόπου μας - Οι αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό» και προβολή ταινίας.

Σήμερα και αύριο

-- Στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας ξεκινούν σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις με τουρνουά 5x5, στις 7 μ.μ. στο δημοτικό γηπεδάκι. Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο με τουρνουά 3x3, την ίδια ώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Αύριο θα γίνει επίσης στην κεντρική πλατεία στο Καινούργιο, στις 9 μ.μ., εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλία από την Μαριάνθη Παπαγαλάνη, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, και παραδοσιακό γλέντι. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πρότυπο του αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Πέμπτη 8 Αυγούστου

-- Στο Καραβόσταμο Ικαρίας, στο Ρέμα, στις 9 το βράδυ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, βιντεοπροβολές, θα υπάρχει εκθεσιακό υλικό, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», στέκι μαθητών και νεολαίας και παιδότοπος για τις μικρές ηλικίες. Επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

-- Στις Μοίρες Ηρακλείου, στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Βασιλάκη, στέλεχος της ΚΝΕ, και συναυλία από μαθητικό σχήμα. Την εκδήλωση θα κλείσει ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης Αντώνης Φραγκιαδάκης με το λαούτο του.

Παρασκευή 9 Αυγούστου

Στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μεγάλο λαϊκό γλέντι με τους Τσατσαρώνη Γιάννη, Καβύρη Παντελή και Ντάικο Γιώργο. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις και παιδότοπος. Επίσης θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον κήπο της Χίου.

Κυριακή 11 Αυγούστου

Στη Θάσο, στην Αποθήκη Λιμεναρίων, με ομιλία από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Στάθη Δρογώση και Μανώλη Φάμελλο.

Δευτέρα 12 Αυγούστου

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο λιμάνι στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Δήμας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία από ροκ μαθητικό συγκρότημα.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή αντίληψη για τον προσανατολισμό της Εκπαίδευσης

Αφορμή για να προστεθεί ένα ακόμα επεισόδιο στην ανταλλαγή «άσφαιρων πυρών» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αναδειχθεί η συνέχεια και κοινή αντίληψη των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της Εκπαίδευσης, αποτέλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

Τα διετή προγράμματα αποτέλεσαν κομμάτι του θεσμικού πλαισίου των συνενώσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ, σε ειδικότητες που καθορίζονται άμεσα από τις επιχειρήσεις, εκπρόσωποι των οποίων χαιρέτισαν την ίδρυσή τους και συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους. Για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά το φθινόπωρο είχε αποφασιστεί η λειτουργία 67 τέτοιων προγραμμάτων σε 11 ΑΕΙ, χωρίς ωστόσο να έχουν ρυθμιστεί ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εισαγωγής των σπουδαστών, τους όρους με τους οποίους θα φοιτούν κ.λπ.

Με το βλέμμα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Από την πρώτη στιγμή η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι η θεσμοθέτηση και ίδρυση των διετών προγραμμάτων είναι κομμάτι της υλοποίησης της στρατηγικής για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αλλά και ενίσχυσης της ελκυστικότητας της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης. Και σε ό,τι αφορά τα σημεία αυτά, δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που αντάλλαξαν τη σκυτάλη της εξουσίας τα ενώνει η ίδια αντίληψη για τον προσανατολισμό της Εκπαίδευσης. Είναι δηλαδή κομμάτι της στρατηγικής του κεφαλαίου για περαιτέρω διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των διαθέσιμων στην αγορά εργασίας «δεξιοτήτων». Ζητούμενο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες των διαφόρων κλάδων είναι να μπορούν κάθε στιγμή να αντλούν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται, αξιοποιώντας όσους πετούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, όταν δεν χρειάζονται πια τις «δεξιότητές» τους, ως μοχλό πίεσης για το περαιτέρω χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων και των διεκδικήσεων. Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής περνάει μέσα και από την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης ως επιλογής, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της «αναβάθμισης» που ευαγγελίζονται τα αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας (1/8/2019) για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων συνοδεύεται από δηλώσεις για την «ανάγκη να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς και όχι λύση ανάγκης για λίγους», με στόχο «την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης». Τα παραπάνω στην ουσία αφορούν τον εξαναγκασμό χιλιάδων εφήβων να εγκαταλείψουν από νωρίς το δρόμο της ολοκλήρωσης των εγκύκλιων σπουδών τους, αναζητώντας μια πιο γρήγορη επαγγελματική διέξοδο για να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους. Μια πρώιμη επιλογή που τους εξωθεί σε υποβαθμισμένες - με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων - σπουδές, λες και πρόκειται για «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Μια επιλογή με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο, που φέρει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων, οι οποίες πασχίζουν να επιτείνουν τη διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών διαδρομών, πετσοκόβοντας έτσι τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και τις προοπτικές των παιδιών, που από πολύ νωρίς αναγκάζονται να σκέφτονται με κριτήριο όχι τους όρους ζωής που τους αξίζουν, αλλά το πώς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα στο ζοφερό μέλλον που προδιαγράφουν για αυτά οι πολιτικές που εξυπηρετούν τις στοχεύσεις του κεφαλαίου.

Η κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα αυτή, για την οποία μοιράζονται την ευθύνη, αφού συντέλεσαν στη διαμόρφωσή της τόσο από τις θέσεις που είχαν μέχρι πρότινος στη διάταξη και στο συσχετισμό των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όσο και από τις τωρινές.

Από τη μία η ΝΔ, προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτηση νέου σχετικού πλαισίου, επιχειρεί ουσιαστικά να επανασχεδιάσει τους όρους υλοποίησης των όσων προέβλεπαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την Τεχνική όσο και για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις για τα διετή προγράμματα σπουδών περιλαμβάνονταν στα νομοσχέδια για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα οποία η ΝΔ, ως αντιπολίτευση τότε, είχε να καταλογίσει μόνο προχειρότητα και πρότασσε διαφορετικές προτεραιότητες, χωρίς να αντιστρατεύεται τη Διαδικασία της Μπολόνια, που υπηρετούσαν και τα συγκεκριμένα νομοθετήματα).

Γι' αυτό εξάλλου, όπως αποδείχθηκε και στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι προτεραιότητές της παραμένουν οι ίδιες με αυτές της προηγούμενης: Πώς δηλαδή θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα οι διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές διαδρομές και το περιεχόμενο των διαφόρων επιπέδων σπουδών στις ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών των διαφόρων κλάδων, με βάση και τις περίφημες «βέλτιστες διεθνείς προοπτικές». Ως προς αυτό, οι συνταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ αποτελούν «ευαγγέλιο» τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε με την ίδρυση τέτοιων προγραμμάτων αφενός να διευρύνει την κατηγοριοποίηση των σπουδών μέσα στα πανεπιστήμια και αφετέρου να «παίξει» με τις αγωνίες των παιδιών που στρέφονται στην Τεχνική Εκπαίδευση για τις προοπτικές τους, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με την αναστολή αφαιρεί από τα πανεπιστήμια τη χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων. Πρόκειται για κοροϊδία, αφού η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιμετωπιζόταν με τα χρήματα αυτά, που - πέραν του ότι δεν είχαν εκταμιευτεί ακόμα - δεν προορίζονταν για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών των Ιδρυμάτων, αλλά για την λειτουργία των νέων αυτών προγραμμάτων, κάποια από τα οποία θα ξεκινούσαν φέτος.

Πέρα από αυτό, όμως, είναι πρόκληση να χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «ταξική» αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης ΝΔ, όταν η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέρος της οποίας αποτέλεσε και η ίδρυση των προγραμμάτων αυτών, διεύρυνε την ταξική διαφοροποίηση και την κατηγοριοποίηση σπουδών και σπουδαστών, αποτελώντας έτσι όχημα για την περαιτέρω υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και προοπτικών των αποφοίτων.

Κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή κατάσταση

Απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν και προωθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ παλεύει για ένα σχολείο που θα βοηθά ουσιαστικά και δεν θα αποκλείει παιδιά από τη γνώση. Που θα βοηθάει τους μαθητές να αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, το σύνολο των ικανοτήτων τους, και θα καλλιεργεί τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Για ένα πανεπιστήμιο όπου δεν θα κατηγοριοποιούνται οι σπουδές και οι απόφοιτοι, που θα δίνει πτυχίο το οποίο θα αντανακλά την ολοκληρωμένη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου και δεν θα χρειάζεται τίποτε άλλο για να βρει ο απόφοιτος δουλειά στο επάγγελμα που αντιστοιχεί στις σπουδές του, με καλούς όρους. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τεχνική Εκπαίδευση. Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην υποχρηματοδότηση όλων των εκπαιδευτικών δομών από το κράτος, που διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας. Δεν ανεχόμαστε οι σπουδές και οι προοπτικές των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να δένονται στο άρμα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών των διαφόρων κλάδων, να θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η οργανωμένη, συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών για τις σύγχρονες ανάγκες σε μόρφωση, δουλειά και ζωή είναι το πεδίο όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους της Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να δίνουν, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όλες τις δυνάμεις τους.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ