Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κρήτη

Από το περσινό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Από το περσινό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών κορυφώνεται το Σεπτέμβρη η δραστηριότητα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κρήτη:

  • Στον Αγιο Νικόλαο, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο με θέμα «20 χρόνια από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - "Τα σύννεφα του πολέμου ξαναμαζεύονται στη γειτονιά μας"». Θα ακολουθήσουν συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του, και γλέντι.
  • Στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με την Μιρέλα Πάχου και κρητικό γλέντι.
  • Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα με θέμα «η Ελλάδα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», συναυλία με τους Μιρέλα Πάχου και Μύρωνα Στρατή, κρητικό γλέντι με το «Καραβάνι» της Μαρίας Κώτη, ροκ συναυλία από τους The Stakes και λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.
  • Στα Χανιά, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στον Προμαχώνα San Salvatore. Στην πολιτική συγκέντρωση, τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Παντελή Θαλασσινό και νεανικά συγκροτήματα.
Πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Από τις εκδηλώσεις τον περσινό Σεπτέμβρη στα Χανιά
Από τις εκδηλώσεις τον περσινό Σεπτέμβρη στα Χανιά
Στα Φεστιβάλ των πόλεων σε όλη την Κρήτη θα λειτουργούν Στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, με το δικό τους πρόγραμμα, συζητήσεις, workshops και άλλες μορφές. Επίσης, όλες τις μέρες θα λειτουργούν Παιδότοποι, ενώ το δικό τους χώρο θα έχουν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στο «Κόκκινο Αερόστατο».

Φέτος η κεντρική έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και έχει τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», δανεισμένο από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Αφορμή για το θέμα της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Ιδεολογική Επιτροπή του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ, αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μέσα από ταμπλό, σύγχρονες οπτικές μορφές, φωτογραφίες και κατασκευές, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία με ζωντανό τρόπο να μάθουν για μεγάλες στιγμές αυτής της πορείας, καθώς και της «προϊστορίας» της, αλλά κυρίως να αποτελέσει μια πηγή συμπερασμάτων για το σήμερα. Ειδικότερα, στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί γιατί είναι σήμερα σύγχρονες, ρεαλιστικές και αναγκαίες η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, που στο επίκεντρό της θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για να γίνει κατορθωτό, οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν σε μεγάλες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος: Η τεράστια συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, η Παρισινή Κομμούνα, η ίδρυση της Α' και Β' Διεθνούς, η διαπάλη που αναπτύχθηκε στους κόλπους τους μέχρι και τη χρεοκοπία της Β' Διεθνούς, η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και η προσφορά της σε όλους τους τομείς, η διαπάλη και οι αντιφάσεις που υπήρξαν στην πορεία της μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1943. Αναδεικνύοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος χαράχτηκε», η πείρα δείχνει ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι αιώνιο. Ο ταξικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ