Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φοιτητικά συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη

Κάλεσμα και πλαίσιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Σε διοργάνωση φοιτητικών συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη στις 7 Νοέμβρη και πολύμορφες πρωτοβουλίες καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας!», δηλώνει η ΕΓ του ΜΑΣ στο πλαίσιο με το οποίο απευθύνεται το Μέτωπο στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ολοι μας καθημερινά δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να μάθουμε το αντικείμενό μας, να πάρουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Στην προσπάθειά μας αυτή αντιμετωπίζουμε εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες, αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε αύριο και με τι όρους.

Το δικαίωμά μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειές μας, για τις επενδύσεις που έρχονται και πατάνε πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, για τις συμμαχίες που κλείνει με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, ανανεώνοντας και αναβαθμίζοντας τη βάση στη Σούδα, φέρνοντας ακόμα και πυρηνικά στον Αραξο.

"Δίκαιο" για τη κυβέρνηση είναι να παίρνει από εμάς και να τα δίνει στους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες. Ενώ για τη ΝΔ είναι στη "φύση του ανθρώπου" εμείς να ζούμε με δυσκολίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίζουν αμύθητα πλούτη!

Δεν περιμένουμε κανένα "σωτήρα" να μας λύσει τα προβλήματα. Τη δύναμη την έχουμε εμείς, ενωμένοι μαζί με το λαό, στον οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας τις ανάγκες μας κόντρα σε παλιές και νέες κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ, που θέλουν εμείς να είμαστε στα "λίγα" για να έχουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες τα "πολλά".

Η ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματιών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας!

Η επιχειρηματικότητα, ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις που "θα μας βγάλουν από το τούνελ", όπως λένε, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν:

-- Να κόβονται τα βιβλία και η σίτιση αν δεν εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματιών.

-- Να μένουν οι εστιακοί φοιτητές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό αν δεν συμφέρει τους εργολάβους.

-- Να πληρώνουμε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να κυνηγάμε πιστοποιήσεις μετά το πτυχίο μήπως και δουλέψουμε στο αντικείμενό μας.

-- Να ακριβοπληρώνουμε εισιτήρια και να μας φακελώνουν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-- Στον ίδιο κλάδο να υπάρχουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων και όλοι μαζί να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα. (...)

Περνάμε στην αντεπίθεση για να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα χωρίς εμπόδια, να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενό μας, να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας!

Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, τις διαδικασίες τους, συμμετέχοντας στις Γενικές Συνελεύσεις. Κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και των δυνάμεων του συστήματος, που θέλουν συλλόγους "νεκροζώντανους", υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εντολές διοικήσεων και υπουργείων. Οργανώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε τμήμα, έτος και σχολή. Με συνελεύσεις ετών και τμημάτων, εκλέγοντας αντίστοιχα επιτροπές για το συντονισμό του αγώνα μας. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα προβλήματα που μας δημιουργεί η πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παλεύουμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Στο πλευρό του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει σωματεία και εργαζομένους που δίνουν καθημερινό αγώνα με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

  • Καλούμε στη διοργάνωση φοιτητικών συλλαλητηρίων σε κάθε πόλη στις 7 Νοέμβρη για: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να δουλεύουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε με δικαιώματα, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.
  • Οργανώνουμε σε κάθε σχολή μπαράζ κινητοποιήσεων στις διοικήσεις, απαιτώντας να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
  • Παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, με διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους συλλόγους.
  • Ανοίγουμε μέτωπο με το φασισμό και τον εθνικισμό. Δίνουμε το χέρι μας στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, διεκδικώντας να απεμπλακεί η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με όρους σύγκρουσης με το κεφάλαιο.
Απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης - έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις μεταξύ των αποφοίτων.

  • Ουσιαστική αναβάθμιση της νέας σχολής μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώστε να γίνουν πενταετείς πολυτεχνικές σχολές. Οι φοιτητές που σπουδάζουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο να παίρνουν το ίδιο πτυχίο, να έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, που μάλιστα να υπηρετεί τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Οχι στα διετή προγράμματα. Αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές.

Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα, και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

  • Να μην απαιτούνται πανάκριβα σεμινάρια για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Να καταργηθούν τα παράβολα για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οχι στις εξετάσεις του ΤΕΕ ή όποιες άλλες εξετάσεις και εμπόδια βάζουν ανάμεσα στο πτυχίο.
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακά, με όποια μορφή.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.

  • Με ευθύνη των τμημάτων να δίνονται δωρεάν όλα τα αναλώσιμα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός (σχεδιαστικά, ρόμπες, πλακέτες κ.λπ.) σε όλους τους σπουδαστές.
  • Δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα για να μάθουμε το αντικείμενό μας. Με ευθύνη του Τμήματος να φωτοτυπούνται δωρεάν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις που χρειάζονται για να διαβάσουμε και να δώσουμε τα μαθήματά μας.
  • Σταθερή ανανέωση και εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών.

Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, κατασκευή νέων εστιών, σίτιση - στέγαση - μετακίνηση δωρεάν για όλους.

  • Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους αποφοίτους.

  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
  • Κανένας απόφοιτος χωρίς Συλλογική Σύμβαση, κανένας με μισθό κάτω των 751 ευρώ. Οχι στη δουλειά με το "μπλοκάκι", τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

  • Ολιγομελή εργαστηριακά και τμήματα με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου θα μαθαίνουμε την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας.

Να καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να τελειώσουμε τις σπουδές μας.

  • Κατάργηση όλων των αλυσίδων και των προαπαιτούμενων μαθημάτων για τους επί πτυχίο φοιτητές.
  • Με ευθύνη των διοικήσεων, όλοι οι σπουδαστές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση πάνω στο αντικείμενό τους, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον κάθε κλάδο. (Βαρέα - Ανθυγιεινά, μέτρα ασφαλείας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας), με πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού, 751 ευρώ».
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πλαίσιο πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και κάλεσμα για κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη.
  • Ανταπόκριση από τις εκδηλώσεις του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Σότσι της Ρωσίας.
  • Αφιέρωμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία»: Η Ρόζα Ιμβριώτη για τον πολυτεχνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην ΕΣΣΔ.
Δυναμική διαδήλωση των Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Με παλμό, μαχητικότητα και ενθουσιασμό, το πρωί της Δευτέρας, 16 Οκτώβρη, χιλιάδες νέοι και νέες από τις Οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με μία μεγάλη διαδήλωση αφιερωμένη σ' αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, με την οποία κηρύχθηκε από τις Οργανώσεις της ΠΟΔΝ η έναρξη του 19ου ΠΦΝΦ.

Από νωρίς το πρωί, οι αντιπρόσωποι του Φεστιβάλ, τα χιλιάδες μέλη και φίλοι των Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ από κάθε γωνιά της γης, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Σότσι - το χώρο όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ - κυματίζοντας τις σημαίες των Οργανώσεών τους, τις κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα. Με τα πανό και τα συνθήματά τους ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανεργία, στέλνοντας δυναμικό μήνυμα υπεράσπισης του δρόμου που χάραξε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία πριν από 100 χρόνια. Σε αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και οι εκπρόσωποι της ΠΟΔΝ, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών.

Το δικό τους συγκροτημένο μπλοκ, το οποίο ξεχώριζε για τη μαχητικότητα και τη μαζικότητά του, είχαν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Η ΚΝΕ στο πανό της είχε τη μορφή του Λένιν, αλλά και φωτογραφία από την πολιτική συγκέντρωση του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και σύνθημα στα αγγλικά «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, τα τραγούδια και τα συνθήματα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να «δονούν» την ατμόσφαιρα, με την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα να εκφράζεται ακόμα και στην «ανταλλαγή» συνθημάτων και τραγουδιών! Χαρακτηριστικά, τα μέλη της ΚΝΕ πλάι-πλάι με τα μέλη δεκάδων ακόμη ΚΝ που διαδήλωσαν σε κοινό μπλοκ, δεν σταμάτησαν να «ανταλλάσσουν» συνθήματα. «Η διεθνής» και το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ακούγονταν δυνατά σε πολλές γλώσσες!

Γόνιμος προβληματισμός στο σεμινάριο που εισηγήθηκε η ΚΝΕ για τον πόλεμο

Οι ιμπεριαλιστικές διαμάχες και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου βρέθηκαν στο επίκεντρο σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή της ΚΝΕ και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και πυροδοτώντας τη συζήτηση και τον προβληματισμό.

Στην εισήγησή του ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ξεκινώντας με τη φράση του Β. Ι. Λένιν ότι «ο πόλεμος δεν είναι κάτι τυχαίο, δεν είναι "αμάρτημα", όπως νομίζουν οι χριστιανοί παπάδες, αλλά μια αναπόφευκτη βαθμίδα του καπιταλισμού, μια μορφή της καπιταλιστικής ζωής εξίσου φυσιολογική όπως και η ειρήνη», υπογράμμισε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των πολέμων, κόντρα στα ψέματα και τις προφάσεις που εφευρίσκουν αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις, τις σφαγές λαών σε διάφορες χώρες, όπως σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α. για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων εκμεταλλευτών.

Αφού σημείωσε την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για την απόκτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής κ.λπ., τόνισε τις ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, ό,τι πρόσημο κι αν έχουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερή», ενώ στην ουσία βέβαια είναι ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατική, και υλοποιεί και προωθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (βλ. βάσεις, λιμάνια, εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.ά.), προκειμένου να αιματοκυλούν λαούς ανά τον κόσμο.


Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Α. Ευαγγελίδης επεσήμανε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών σήμερα, σ' αυτές τις συνθήκες, τονίζοντας την ανάγκη ισχυροποίησής τους: «Αυτό είναι το μάθημα που μας διδάσκει η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο λαός της Ρωσίας, με επικεφαλής το Κόμμα των Μπολσεβίκων, πάλεψε για την ειρήνη, όχι όμως για την ειρήνη που οδηγεί πίσω στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τη δυστυχία, αλλά για την ειρήνη με το λαό στην εξουσία, την κοινωνία που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, ενώ σε παρέμβασή του ο Γραμματέας της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών από τη Βραζιλία, Λουίς Φερνάντεζ, τόνισε ότι «ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, το ανώτατο στάδιό του. Οποιος πιστεύει ότι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός σήμερα περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, κάτι δεν έχει καταλάβει καλά... Δείτε στη Βραζιλία τα γιγαντιαία μονοπώλια που υπάρχουν και ξεζουμίζουν την εργατική τάξη. Η ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από την αστική επιρροή και τον οπορτουνισμό, η σύγκρουση με το κεφάλαιο, πρώτα από όλα στη χώρα όπου δρα ο καθένας μας, είναι η μόνη λύση. Μέσα από αυτόν τον αγώνα θα βρουν διέξοδο όσοι σήμερα - και απολύτως δικαίως - εναντιώνονται στον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που όπως είπα δεν είναι ο μόνος αντίπαλος, και είναι βολικό για ορισμένες αστικές τάξεις που έχουν σχέσεις ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, οι λαοί τους να περιορίζουν την πάλη τους απλά ενάντια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Πρέπει να αποκαλύψουμε αυτό το ζήτημα για να κάνουμε βήματα μπροστά, στον αγώνα μας».

Ανοιξε τις πύλες του το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Ρωσία

Σε σεμινάριο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση εισηγήθηκε η ΚΝΕ

Κατάμεστη η αίθουσα των σεμιναρίων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία εισηγήθηκε η ΚΝΕ
Κατάμεστη η αίθουσα των σεμιναρίων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία εισηγήθηκε η ΚΝΕ
Ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Οκτώβρη οι εκδηλώσεις του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) στο Σότσι της Ρωσίας, με σύνθημα «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον», στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από περισσότερες από 100 χώρες απ' όλο τον κόσμο και το οποίο φέτος τιμά τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Το ΠΦΝΦ διεξάγεται από το 1947, κάθε 4 χρόνια, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αυτή η «παράδοση» του Φεστιβάλ επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν και κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, με πολλούς νέους να παίρνουν μέρος σε αυτά, αλλά και τη συζήτηση να «ανάβει» στα περίπτερα των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ, με αυτό της ΚΝΕ να έχει την τιμητική του, με χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη του 19ου ΠΦΝΦ. Κι αυτό γιατί η εικόνα που αντιμετωπίζει κανείς στον υπόλοιπο χώρο του Φεστιβάλ, έξω δηλαδή από το χώρο που βρίσκονται οι οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ, είναι εντελώς διαφορετική. Μεγάλα ρωσικά μονοπώλια, στελέχη της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και εγχώριοι και διεθνείς σύμμαχοί της, από διάφορες χώρες του κόσμου, διεξάγουν ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μέσω του οποίου προωθούνται «η νεανική επιχειρηματικότητα» και ο λεγόμενος «θετικός ρόλος της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική σκηνή». Γενικότερα, επιχειρείται από τη ρωσική αστική τάξη, μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, αφού δεν μπορεί να σβήσει το λαμπρό μήνυμα γεγονότων όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη, να τα φέρει στα δικά της μέτρα, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο. Αυτή η γραμμή της ρωσικής αστικής τάξης εκφράστηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, σε ομιλία του σε συμμετέχοντες του ΠΦΝΦ, στην οποία ωστόσο δε συμμετείχαν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες και η συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ.

Καταγγελία της ΚΝΕ σχετικά με τη συμμετοχή οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ στο 19ο ΠΦΝΦ

Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις και τα σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται με τη συμμετοχή των χιλιάδων νέων στο ΠΦΝΦ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του αντιπροσώπου στο 19ο ΠΦΝΦ σε εκατοντάδες μέλη και φίλους των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ κι έτσι δεν τους επιτρέπεται να μπουν στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα με τη διαμονή τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που φιλοξενούνται στο Σότσι για να συμμετάσχουν στο ΠΦΝΦ χιλιάδες προσκεκλημένοι της ρωσικής κυβέρνησης, που δεν έχουν καμία σχέση με την ΠΟΔΝ.
  • Καταγγέλλουμε τις ουκρανικές αρχές για την κράτηση στα σύνορα και για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, της αντιπροσωπείας της Λενινιστικής Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, με επικεφαλής τον γραμματέα της Μιχαήλ Κονονόβιτς, και με ταυτόχρονη κατάσχεση των υλικών της αντιπροσωπείας για το 19ο ΠΦΝΦ, που προέβαλαν τις θέσεις και τη στάση των Ουκρανών Κομμουνιστών.
  • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των αρχών της Ρωσίας, που αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα σε μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία) και μάλιστα τον απέλασαν στη χώρα του, καθώς και για τον χωρίς λόγο έντονο έλεγχο σε μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, με πρόφαση τη μεταφορά αντιτύπων του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" ανάμεσα στα υλικά τους για το ΠΦΝΦ.

Μεγάλο ενδιαφέρον και χιλιάδες επισκέπτες στα περίπτερα των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Δίπλα - δίπλα οι πάγκοι με τα υλικά της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας - Μπολσεβίκοι (Ρωσία), που παρά τους αποκλεισμούς που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές κατάφερε να βρίσκεται στο φεστιβάλ, της ΚΝΕ, της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
Μεγάλο ενδιαφέρον και χιλιάδες επισκέπτες στα περίπτερα των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Δίπλα - δίπλα οι πάγκοι με τα υλικά της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας - Μπολσεβίκοι (Ρωσία), που παρά τους αποκλεισμούς που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές κατάφερε να βρίσκεται στο φεστιβάλ, της ΚΝΕ, της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
(...) Καλούμε τις δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας που είναι μέλη τις ΠΟΔΝ, να μην υποκύψουν στις πιέσεις "αποπολιτικοποίησης" του ΠΦΝΦ. Με τα πολιτικά μας υλικά, τα σύμβολα και τις θέσεις μας, να γίνει το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμος χώρος πολιτικής συζήτησης, αναδεικνύοντας ως κεντρικό άξονα παρέμβασης και δράσης αυτόν που έχει αποφασίσει η ΠΟΔΝ: Τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του κοσμοϊστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς και τα 70 χρόνια των ΠΦΝΦ, το κίνημα των οποίων χρειάζεται να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

«Τα αποτελέσματα και οι κατακτήσεις της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκέντρωσε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το σεμινάριο για «Τα αποτελέσματα και τις κατακτήσεις της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης», στο οποίο εισηγήθηκε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οταν μιλάμε για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κάνουμε με απεριόριστο σεβασμό, γιατί πρόκειται για το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Και αυτό γιατί ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι, η εργατική τάξη της Ρωσίας, με τη δράση τους απέδειξαν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουμε μία νέα, ανώτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό. Ο Οκτώβρης του 1917 ήταν γεγονός παγκόσμιας και διαχρονικής σημασίας. Τα διδάγματα του Οκτώβρη έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τις γενικότερες αρνητικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων που ακολούθησαν, πολλοί νέοι και εργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από τον καπιταλισμό».

Αφού σημείωσε επιγραμματικά ορισμένες μόνο από τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας, τόνισε ότι «οι λαοί του κόσμου, ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να μάθουν τι έγινε στον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε.. Ιδιαιτέρως σήμερα, που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο διευρύνονται η ανεργία, η φτώχεια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη ζωή. Σήμερα που ο καπιταλισμός δεν έχει να δώσει τίποτα, παρά μονάχα εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τσακισμένα δικαιώματα...

(...) Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραχαραχθεί. Παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το σοσιαλιστικό σύστημα του 20ού αιώνα επιχείρησε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του πολιτισμού: την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εδειξε την ανωτερότητά του από τον καπιταλισμό και τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Ο δρόμος χαράχτηκε... Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα νικήσουμε!».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση, που επικεντρώθηκε στις αιτίες της αντεπανάστασης, στα «λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν όταν οι προλετάριοι ξανακάνουν την έφοδο στον ουρανό», όπως είπε ένας νέος κομμουνιστής από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σεμινάριο καταγράφηκε ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νέων κομμουνιστών από πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως από τη Ρωσία και την Ινδία.

Συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΠΟΔΝ

Το ΠΦΝΦ άνοιξε τις πύλες του με εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «ΠΟΔΝ, η κύρια αντιιμπεριαλιστική διεθνής Οργάνωση και η ευθύνη της να διασώσει και να ισχυροποιήσει το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών», όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι στο Φεστιβάλ, νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου. Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, τονίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα της ΠΟΔΝ, του πολιτικού περιεχομένου των ΠΦΝΦ, κόντρα στον ιμπεριαλισμό, την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των δύο πρώην προέδρων της ΠΟΔΝ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη και Δημήτρη Παλμύρη, οι οποίοι ανέδειξαν την ιστορική πορεία και τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΠΟΔΝ, την ανάγκη ενίσχυσής της. Μάλιστα, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης καταδίκασε την προσπάθεια της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και άλλων αστικών κυβερνήσεων να παρέμβουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς σε όλο τον κόσμο, να γίνεται προσπάθεια "αποπολιτικοποίησης" του ΠΦΝΦ. Δε γίνεται να ξεχάσουμε την πάλη των λαών, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, την κόκκινη σημαία που καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ, στην καρδιά του φασισμού...», κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συμμετέχοντες.

Οι εκλεκτοί της ρωσικής κυβέρνησης...

Στο πλαίσιο του 19ου ΠΦΝΦ γίνονται μια σειρά σεμινάρια και δραστηριότητες της ΠΟΔΝ, με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, μελών και φίλων των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση, που διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να πραγματοποιηθεί το ΠΦΝΦ, αποκρύπτει ακόμη και το σύνθημα του Φεστιβάλ, προβάλλοντας τα δικά της συνθήματα και το δικό της περιεχόμενο, πολλές Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο (περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια) δίνουν την ιδεολογική - πολιτική μάχη για να αναδείξουν το πραγματικό περιεχόμενο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό σήμερα, της πάλης απέναντι στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, τις διακρατικές ενώσεις του, τις αστικές τάξεις σε κάθε χώρα.

Ωστόσο, σε αυτό το ΠΦΝΦ είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση μιας χώρας που φιλοξενεί το Φεστιβάλ, δηλαδή η κυβέρνηση Πούτιν, έχει καλέσει αρκετούς συμμάχους της από το εξωτερικό. Κι αυτό παρά και ενάντια στις αποφάσεις της ΠΟΔΝ και των Οργανώσεων - μελών της, οι οποίες μέσα στο 2017 συγκρότησαν τις Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές σε κάθε χώρα, στέλνοντας τους αντιπροσώπους τους στο Φεστιβάλ. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα στο Φεστιβάλ, όπως π.χ. τη συμμετοχή αστικών κομμάτων από το Ισραήλ, με παράλληλο αποκλεισμό των παλαιστινιακών οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση των ρωσικών αρχών αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ από τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα τους και της Κομμουνιστική Νεολαίας Ισραήλ, ενάντια στην παρουσία στελεχών του αστικού κράτους του Ισραήλ στο 19ο ΠΦΝΦ. Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ βρέθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα κόμματα και οργανώσεις που προσκλήθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση και τις κατά τόπους πρεσβείες της να πάρουν μέρος στο 19ο ΠΦΝΦ, παρά και ενάντια στις αποφάσεις της ΠΟΔΝ:

  • Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές).
  • Κόμμα «Λικούντ» από το Ισραήλ (το κυβερνητικό κόμμα του Μπ. Νετανιάχου).
  • Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (του Ρώσου εθνικιστή Ζιρινόφκσι).
  • Κόμμα Ινδικού Λαού - BJP (το κυβερνητικό κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ινδία, που ασκεί αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή απέναντι στους κομμουνιστές).
  • Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - ΑΚΡ (το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα του Προέδρου Ερντογάν).

Ακόμη, υπάρχουν άτομα που εκπροσωπούν εθνικιστικές και φασιστικές οργανώσεις, από την Ιταλία και τη Σερβία.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καλέσει μόνο αστικά αντιδραστικά κόμματα με τα οποία διατηρεί σχέσεις στο εξωτερικό, οι προσκλήσεις της ουσιαστικά αφορούν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες υμνούν την καπιταλιστική Ρωσία ή διατηρούν σχέσεις μαζί της. Ετσι, είναι ενδεικτικό ότι χτες ομιλία στον χώρο του Φεστιβάλ, όπου η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποιεί το δικό της πρόγραμμα (σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που πραγματοποιούνται τα σεμινάρια της ΠΟΔΝ) έκανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Π. Λαφαζάνης, με θέμα την ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως προσκεκλημένο της ΠΟΔΝ στο Φεστιβάλ, κάτι που δεν ισχύει. Από κοντά και αντιπροσωπεία της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία διαπιστεύτηκε από τις ρωσικές αρχές, έξω από κάθε διαδικασία της ΠΟΔΝ...


Ζ.

Ο πολυτεχνικός ορίζοντας με βάση τη γενική μόρφωση

Αποσπάσματα από το άρθρο «Η πολυτεχνική μόρφωση στην ΕΣΣΔ» που υπογράφει η μεγάλη παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη

Φοιτητές σε εθελοντική εργασία, τη δεκαετία του 1920
Φοιτητές σε εθελοντική εργασία, τη δεκαετία του 1920
Συνεχίζουμε σήμερα, στο αφιέρωμά μας «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία», να βλέπουμε τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στους τομείς της Εκπαίδευσης μέσα από τα μάτια παιδαγωγών και καλλιτεχνών που την επισκέφτηκαν και έγραψαν τις εντυπώσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στη μεγάλη μας παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Η Ρόζα επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του '50 κι έγραψε αρκετά κείμενα για τις εντυπώσεις της. Στο άρθρο της «Η πολυτεχνική μόρφωση στην ΕΣΣΔ», το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Τέχνης» τον Οκτώβρη του 1957, αναφέρεται στο πώς διαρθρωνόταν η ύλη των μαθημάτων ώστε να δίνονται οι επιστημονικές βάσεις, στη σύνδεση με τη σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής, στην καλλιέργεια δημιουργικού πνεύματος, μεταφέροντας την εμπειρία της από τις σχολικές τάξεις. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει απόσπασμα από το συγκεκριμένο ενδιαφέρον άρθρο (διατηρούμε την ορθογραφία της εποχής, οι υπότιτλοι δικοί μας).

Γνώση για όλες τις πτυχές της παραγωγής

«...Το Σοβιετικό σχολείο κρατάει τα παιδιά δέκα χρόνια και εκτός από τη γενική μόρφωση αγωνίζεται να γνωρίσουν όλοι οι σπουδαστές και των δύο φύλων πρώτα θεωρητικά και πραχτικά τις επιστημονικές αρχές πού είναι κοινές στη βιομηχανοποιημένη παραγωγή, δεύτερο κατορθώνει να συνηθίσει τους σπουδαστές να εφαρμόζουν αυτές τις αρχές στους βασικούς κλάδους της παραγωγής και τρίτο τους συνηθίζει και τους δίνει τις πραγματικές αναγκαίες γνώσεις για να χειρίζονται τα πιο απλά εργαλεία και συσκευές.

Πρωτοποριακό για την εποχή του το μάθημα σκακιού σε μαθητές του Δημοτικού
Πρωτοποριακό για την εποχή του το μάθημα σκακιού σε μαθητές του Δημοτικού
Αυτός είναι ο "ορίζοντας ο πολυτεχνικός". Και για να γίνω καταληπτή θα προσπαθήσω να δώσω συνοπτικά τη νέα ύλη που προστίθεται στις επιστήμες της φύσης και των μαθηματικών - φυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά, γεωγραφία, - χωρίς τα μαθήματα αυτά να χάσουν το παιδαγωγικό και διδαχτικό σκοπό τους ή το συστηματικό μεθοδικό χαρακτήρα που καθορίζεται από την εσωτερική λογική της ύλης. Κανένα παιδί δε φεύγει από τη Μέση Παιδεία αν δεν πάρει τις γνώσεις που ανάγονται στην παραγωγή και την εξαγωγή των πιο σημαντικών υλών για την υφαντουργία, γεωργικά προϊόντα. Η μελέτη αυτών των θεμάτων περιλαμβάνεται ουσιαστικά στα προγράμματα της χημείας και της βιολογίας από την 6η ως τη 10η τάξη. Κανένα παιδί δε φεύγει αν δεν ξέρει τις αρχές της μηχανικής επεξεργασίας των βασικών υλών: ξυλεία, καύσιμα, λιπάσματα, μέταλλα, οξέα κ.λπ. Αυτές οι γνώσεις περιέχονται στα προγράμματα της φυσικής και της χημείας. Μαθαίνουν οι σπουδασταί όλοι τις βασικές αρχές της εγκατάστασης και της λειτουργίας των πηγών ενέργειας: υδραυλικοί, μοτέρ, αιολικοί, θερμικοί και ηλεκτρικοί. Αυτά περιέχονται στα προγράμματα της φυσικής. Πρέπει να ξέρουν τις τεχνικές αρχές του ηλεκτρισμού της χώρας: εγκατάσταση ηλεκτρικών σταθμών, σταθμών μετασχηματισμού, διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, δίχτυο φωτισμού κ.λπ. Ακόμα τις τεχνικές βάσεις της μεταφοράς των προϊόντων, των εμπορευμάτων και των ταξειδιωτών, τις αρχές της ατμομηχανής, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του αεροπλάνου, του αυτοκινήτου, του ατμόπλοιου, του τρακτέρ.

Η Ρόζα Ιμβριώτη
Η Ρόζα Ιμβριώτη
Στα προγράμματα της φυσικής περιέχεται η μελέτη των επιστημονικών βάσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η κατασκευή και η λειτουργία αυτών των μηχανών. Ακόμη δίνονται οι τεχνικές βάσεις της ρύθμισης της παραγωγής, οι αρχές της αυτοματοποίησης και των ραδιοπομπών. Κάμνουν ασκήσεις με φωτο - σταθμούς, κάμνουν εγκαταστάσεις ραδιοπομπών. Κι αυτά περιλαμβάνονται στα προγράμματα της φυσικής.

Ακόμα γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη για την ύπαρξη πρώτων υλών στη χώρα και για την κατανομή τους στις διάφορες περιφέρειες. Αυτά διδάσκονται στο μάθημα της γεωγραφίας. Μέσα στη μελέτη αυτή περιλαμβάνεται η εθνογραφία και η τοπογραφία.

Και την όλη αυτή εργασία επισφραγίζει η τέλεια κατοχή από το σπουδαστή της σοσιαλιστικής οργάνωσης της παραγωγής και η μελέτη πεντάχρονων σχεδίων για την εθνική οικονομία. Επίσης γίνεται βαθύτατη μελέτη του Συντάγματος της Σοβιετικής Ενωσης και της ιστορίας του.

Αυτός είναι ο πολυτεχνικός ορίζοντας, το νέο που προστίθεται στη Μέση Παιδεία με βάση όμως τη γενική μόρφωση. Το τονίζουμε, όχι μόνο δεν είναι άγνωστοι οι θησαυροί του πανθρώπινου πολιτισμού στο σπουδαστή της Μέσης, παρά εξακριβώσαμε μέσα στα σχολεία που επισκεφτήκαμε επιδόσεις μεγάλες στη φιλολογία, στη φιλοσοφία, στην ιστορία και στην τέχνη. Με περισσή ακρίβεια απάντησε ο μικρός Αλέξης, 11 χρόνων παιδί, για το Σωκράτη και τον Ευριπίδη. Κι άλλος ανάλυσε ποίημα του Πούσκιν. Ολόκληρη αίθουσα φιλολογίας ήταν στολισμένη με προσωπογραφίες, αυτόγραφα, έργα και λόγους σοφών και ποιητών. Οι τοίχοι των σχολείων ήταν στολισμένοι με τα λόγια και τα ποιήματά τους.

Με την προσωπική εργασία αναπτύσσεται η προσωπικότητα

Και οι πραχτικές ακόμα γνώσεις μεταδίδονται μέσα στη συστηματική σπουδή των βασικών αρχών κάθε επιστήμης. Ομως συμπληρώνονται στα εργαστήρια της φυσικής και της χημείας, στην αίθουσα μηχανικής. Γίνονται ακόμα εκδρομές πολυήμερες και έρευνες μέσα στην ίδια την παραγωγή. Οι εκδρομές δεν είναι απλοί περίπατοι. Μα έδειξε ο μικρός Πέτρος την περίφημη συλλογή ορυκτών που είχε κάνει για την ομάδα του σε μία εκδρομή στον Καύκασο.


Οι εκδρομές γίνονται με σαφέστατο σχέδιο, που το έχουν επεξεργαστεί δάσκαλοι και μαθητές, γίνονται έπειτα από εξέταση λεπτομερειακή της τεχνικής και της οργάνωσης της εργασίας για να πετύχει ο σκοπός. Ακόμη οι σπουδασταί αναλαμβαίνουν τεχνική εργασία και έξω από το σχολείο. Μια ομάδα, την εποχή που είμαστε στη Μόσχα, είχε αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό κάποιας μακρινής συνοικίας. Σχηματίζονται ομάδες ηλεκτρομηχανικές, ραδιοτεχνικές, αυτοκινητιστών και τρακτεριστών. Στην 8η τάξη (μαθητές 16 ετών) που μπήκαμε, ο δάσκαλος της φυσικής είχε οργανώσει μιαν ομάδα μελέτης αυτοκινήτων και της λειτουργίας τους. Ενα παλιό αυτοκίνητο κείτονταν μέσα στην αίθουσα της μηχανικής. Επρεπε οι μαθητές να κάνουν μαθητικούς υπολογισμούς, να σχεδιάσουν, να δοκιμάσουν, να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά των υλικών, να υπολογίσουν το βάρος, την ελαστικότητα, την πίεση, την ταχύτητα κ.λπ. Γιατί, όπως μας λέει ο Καθηγητής, όλα τα στοιχεία της σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένης τεχνικής έχουν χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο και στην κατασκευή του. Στο έργο της πολυτεχνικής μόρφωσης βοηθούν με ζήλο όλες οι εξωσχολικές οργανώσεις. Αυτές οργανώνουν εκδρομές σε βιομηχανικά κέντρα και σε τόπους ερευνών. Ιδρύουν σχολικά εργαστήρια και με θέρμη υποστηρίζουν κάθε δράση στο πεδίο το τεχνικό. Ο σχολικός κινηματογράφος με φιλμ επιστημονικά, ραδιοφωνικές ομιλίες, στατιστικές εργασίες, μοντέλα τεχνολογικά, σχεδιαγράμματα βοηθούν στο έργο. Παντού νιώθει κανείς την ανάσα της επιστήμης και της δημιουργίας, καταλαβαίνει πως η νεολαία σοβαρά και απερίσπαστα με πάθος παραδίνεται σ' αυτόν το δημιουργικό παλμό. Καθένας βρίσκει μόνος πια τη θέση του. Με την προσωπική του εργασία αναπτύσσει την προσωπικότητά του κι αυτό γίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Εμψυχώνεται και εξάπτεται το δημιουργικό πνεύμα σε εκατομμύρια ψυχών, έτσι ευνοούνται νέες εφευρέσεις και νέες ανακαλύψεις, νέες ευτυχισμένες λύσεις που υψώνουν τον άνθρωπο στην αληθινή φύση του. Δε χάνεται μέσα στα 200 τόσα εκατομμύρια ούτε μια δύναμη ούτε ένα ταλέντο κι έτσι μέσα σε σαράντα χρόνια έφτασε η σοβιετική επιστήμη και τεχνική στο κοσμοϊστορικό γεγονός του "Σπούτνικ". Το χρυσό κλειδί που ξεδιαλύνει το θαύμα είναι η Μέση Παιδεία, γενική και πολυτεχνικοί, υποχρεωτική και δωρεάν για όλους. Και θυμήθηκα τα προφητικά λόγια της Κρούπσκαγια: "...θα δήτε μια ζωή αχτινοβόλα, τέτοια που ούτε μπορείτε να τη φανταστήτε τώρα (1935). Θα είναι ωραίο να ζει κανείς σε μια τέτοια εποχή!"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ