Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ρεπορτάζ και αποσπάσματα από ομιλίες στα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες
  • Ρεπορτάζ από το Ιστορικό Διήμερο της ΚΝΕ στα χνάρια του ΔΣΕ στη Βόρεια Εύβοια
Δεν επιλέγουμε τον τρόπο σφαγής μας γιατί μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας

Από τη συζήτηση με τον Μ. Παπαδόπουλο στο αίθριο της Φιλοσοφικής
Από τη συζήτηση με τον Μ. Παπαδόπουλο στο αίθριο της Φιλοσοφικής
Με σύνθημα δανεισμένο από στίχους του ποιητή της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς», Φοιτητικά Φεστιβάλ κι άλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα σε όλη τη χώρα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ρεπορτάζ από πετυχημένες τέτοιες εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, καθώς και το πρόγραμμα των Φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που γίνονται μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και τη συμμετοχή φοιτητών από τις πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το Φοιτητικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στους χώρους της Φιλοσοφικής.

Την αυλαία της δεύτερης μέρας άνοιξε η θεατρική ομάδα του Μαθηματικού και της Νοσηλευτικής, με το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Το τύμπανο του πολέμου», που περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων των Λειβαδίτη, Χικμέτ και άλλων, που με το έργο τους υπηρέτησαν το λαό και τους αγώνες τους. Οι εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν με συναυλίες από τα φοιτητικά συγκροτήματα «Dog in the Fog», «Heads or Tails», «Groovaloud» και τον ράπερ «Εξωπραγματικός», αλλά και από το γνωστό συγκρότημα «Sober on Tuxedos», ενώ η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Το πολιτικό σκέλος του προγράμματος περιελάμβανε συζήτηση στο αίθριο της Φιλοσοφικής με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, με θέμα: «Brexit, Grexit, Trump... δεν τσακώνονται για το λαό! Μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις». Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Σε λίγες μέρες, την 25η Μαρτίου, συμπληρώνονται 60 χρόνια απ' την ίδρυση της ΕΟΚ, με την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης. Κανονικά, στο στρατόπεδο του αντιπάλου θα έπρεπε να υπάρχει γιορτινό κλίμα. Ωστόσο, όλες οι σχετικές κοινοτικές συναντήσεις και συνεδριάσεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή: Το φόβο για το αύριο, την αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης. Εχει σημασία να εξετάσουμε πώς φτάσαμε έως εδώ, γιατί οξύνθηκαν τόσο οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι η ΕΕ από την ίδρυσή της είχε δυναμική πορεία. Εξελίχθηκε σε μεγάλη ιμπεριαλιστική συμμαχία διαφορετικών αστικών κρατών. Τι έδινε ώθηση σ' αυτήν την πορεία; Μήπως τα ιδανικά της αλληλεγγύης των κρατών, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως μας βομβαρδίζει η αστική προπαγάνδα; Ασφαλώς όχι. Ωθηση έδιναν τα κοινά συμφέροντα των αστικών τάξεων να μεγεθύνουν τα μονοπώλιά τους, να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά τους μπροστά στον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, να αντιμετωπίσουν ενιαία το εργατικό κίνημα, να εξουδετερώσουν το επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα.

Αντίστοιχα, η συγκρότηση της Ευρωζώνης προσέφερε πλεονεκτήματα στα κράτη - μέλη της, τα οποία για μεγάλο διάστημα διασφάλισαν πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, στήριξης των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, αύξησης των εμπορικών συναλλαγών με τη διασφάλιση συναλλαγματικής σταθερότητας, αξιοποίησης ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.

Οξύνονται οι αντιθέσεις

Ωστόσο, οι κοινές στοχεύσεις των αστικών τάξεων δεν μπορούσαν να αναιρέσουν την επίδραση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης, την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των κρατών - μελών, τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις τους. Ιστορικά αποδείχτηκε ότι η νομισματική "συγκόλληση" κρατών που έχουν διαφορετική οικονομική ισχύ, διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας, όχι μόνο δεν άμβλυνε αλλά όξυνε την ανισομετρία μεταξύ τους. Αυτή η τάση της απόκλισης συμφερόντων ενισχύθηκε και φάνηκε πιο καθαρά την περίοδο που ακολούθησε τη διεθνή οικονομική κρίση 2008 - 2009, ακόμα και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Μια απλή σύγκριση στην πορεία της Γερμανίας και της Ιταλίας, δύο βασικών κρατών του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, δείχνει ανάγλυφα την τάση απόκλισης. Η Γερμανία εμφανίζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το επίπεδό της πριν την κρίση στο ρυθμό του ΑΕΠ, στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές εμπορευμάτων, στη συγκράτηση του κρατικού χρέους της, ενώ αντίθετα η πορεία της Ιταλίας είναι αρνητική σε όλους τους δείκτες. Μπείτε στη θέση της ιταλικής αστικής τάξης. Θα δεχτεί παθητικά αυτήν την πορεία; Γι' αυτό δυναμώνουν στην Ιταλία οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως ο Μπέπε Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι. Γι' αυτό, ακόμα και οι φιλικές στην ΕΕ αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία πιέζουν τη Γερμανία για αλλαγή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε πως υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού, η οποία δεν έχει καμία σχέση ούτε με το παραμύθι της κυβέρνησης ότι θα μετατρέψει την ΕΕ σε «δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη» της αλληλεγγύης και της φιλολαϊκής ανάπτυξης, ούτε με το οπορτουνιστικό παραμύθι της σωτηρίας με την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Αναφερόμενος στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την «ΕΕ των πολλαπλών επιλογών», ο ομιλητής ανέφερε:

«Η ΕΕ δεν είναι ένα ουδέτερο γήπεδο της ταξικής πάλης, είναι ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι θεσμοί και οι ράγες της ΕΕ καθορίζονται και υπηρετούν την εξουσία του κεφαλαίου, όσα κι αν είναι τα τρένα, όποιοι κι αν είναι οι μηχανοδηγοί. Ακόμα κι αν τρέχουμε στην αντίθετη κατεύθυνση μέσα στα βαγόνια, στους ίδιους αντιλαϊκούς σταθμούς θα φτάσουμε. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα με τα μνημόνια δεν είναι ούτε ελληνική πρωτοτυπία, ούτε δογματική απαίτηση ενός Γερμανού υπουργού, του Σόιμπλε. Είναι πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, πολιτική για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Οι βασικές της κατευθύνσεις εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ (...)».

Δεν διαλέγουμε τρόπο σφαγής

«Στην ουσία μάς καλούν να επιλέξουμε αν θα χρεοκοπήσει ο λαός με ευρώ ή με δραχμή, με ποιον τρόπο θα γίνει η σφαγή του λαού για να συνεχίσουμε στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας θα μείνουν στα χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Εμείς απαντάμε ότι δεν επιλέγουμε τον τρόπο σφαγής μας γιατί μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά. Βγαίνουμε μαχητικά στο προσκήνιο, οργανώνουμε πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σχολή, κάθε γειτονιά. Δεν ρίχνουμε άσφαιρα πυρά. Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ που τη στηρίζει. Βοηθάμε να μην παγιδευτεί ο λαός στα διλήμματα της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου. Δε διαλέγουμε Τραμπ ή Μέρκελ, Σόιμπλε ή Λεπέν, γιατί αποτελούν δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Συνδυάζουμε την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας».

Δεν περιμένουμε παθητικά

«Αυτόν το δρόμο τον ανοίγουμε μαχητικά, αγωνιστικά, καθημερινά. Δεν περιμένουμε παθητικά τη "μεγάλη μέρα" της επαναστατικής κατάστασης. Παλεύουμε σήμερα για να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων, συγκρουόμαστε σήμερα με την πολιτική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, οργανώνουμε σήμερα την αντεπίθεση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, με βάση τις τεχνολογικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Αντιπαλεύουμε καθημερινά τη στρατηγική της ΕΕ και της αστικής τάξης σε όλους τους τομείς, παλεύουμε ενάντια στην "απελευθέρωση" τομέων της οικονομίας, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Μπαίνουμε μπροστά στις απεργίες των σωματείων, στα μπλόκα των αγροτών, στις κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα των μισθωτών επιστημόνων, στον αγώνα και στην προσπάθεια ανασύνταξης στο φοιτητικό κίνημα.

Βαδίζουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση αποφασιστικά, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό, και είμαστε σίγουροι πως θα έρθουν οι μεγάλες μέρες της κατάργησης της εκμετάλλευσης, της εργατικής εξουσίας».

Ομορφα Φοιτητικά Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με φροντισμένα προγράμματα, διαλεγμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, ενδιαφέρουσες φοιτητικές εργασίες και συζητήσεις, Φοιτητικά Φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ απλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στα Γιάννενα

Την περασμένη Πέμπτη έγινε Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή πλήθους νέων ανθρώπων, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεντρική συζήτηση, αλλά και για τις εκθέσεις που έφτιαξαν το προηγούμενο διάστημα με μεράκι φοιτητικές ομάδες από κάθε σχολή. Οι εκθέσεις άγγιζαν θέματα όπως: «Ιατρική εκπαίδευση, φυγή στο εξωτερικό, ο ρόλος του γιατρού σήμερα αλλά και στο σοσιαλισμό», «Λογοτέχνες που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση», «Αλήθειες και μύθοι για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», «Η εξέλιξη από τον πίθηκο στον άνθρωπο», «Προσχολική Αγωγή στην ΕΣΣΔ» και «Αlbert Einstein και ο ρόλος του επιστήμονα». Οι επισκέπτες ξεναγούνταν στις εκθέσεις από τις φοιτητικές ομάδες που τις δημιούργησαν.

Η συζήτηση που έγινε στο Φεστιβάλ είχε θέμα: «Με το δρόμο που οδηγεί στην ανεργία και το εξωτερικό ή με το δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες;». Την εισήγηση έκανε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πολλές ερωτήσεις για το «αν το εξωτερικό είναι λύση ή φυγή», για το ρόλο του επιστήμονα, την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού κ.ά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά από τα φοιτητικά συγκροτήματα («Αυτόπτες μάρτυρες», Νάγια Μελιγγιώτη, Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα του, «Σκληροί», «Φρα-παίδες», Μαρία & Μαριάννα, «Feel»), ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους «Gadjo Dilo» με πολύ χορό και τραγούδι, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Στην Πάτρα

Την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, σε χώρους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Πάτρας την πρώτη μέρα και στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ τη δεύτερη, απλώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ. Εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα και συναυλίες πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας.

Τη δεύτερη μέρα τις εντυπώσεις κέρδισε το αφιέρωμα βασισμένο στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων κάλεσε: «Τώρα είναι η ώρα ο λαός μας να πει ένα μεγάλο "φτάνει πια"! Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και του αγώνα γιατί δεν πάει άλλο. Μπορούμε να χαράξουμε το δικό μας μέλλον, τη δικιά μας πορεία, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χωρίς αυταπάτες όμως πια ότι μια κυβέρνηση θα μας αλλάξει τη ζωή (...) Ο λαός μας δεν μπορεί να υιοθετεί συνθήματα που αύριο μπορεί να είναι σημαία της ίδιας της αστικής τάξης».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα και από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Στους φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονταν στο χώρο, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση που λειτουργούσε με θέμα «Οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σας είναι δύο, ή θα πάτε με το μέρος της συντήρησης ή θα πάτε με το μέρος της επανάστασης» (Δημήτρης Γληνός) και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο Ηράκλειο

Τόπος συνάντησης για εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και άλλους νέους, ήταν το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση του Φεστιβάλ, που ήταν αφιερωμένη στα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση, και παρακολούθησαν συζήτηση για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης και την προοπτική του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, με ομιλητή το Γιώργο Τσακιράκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Λευτέρης Τζαγκαράκης με αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη και όχι μόνο.

Ακολούθησε ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, που έκανε αναφορά στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν την περίοδο αυτή οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, τους προβληματισμούς που συζητάνε με τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, το πώς σήμερα πρέπει ο νέος να αντιληφθεί τις εξελίξεις γύρω του, να αποκτήσει τα όπλα ώστε να τις εξηγήσει, ώστε να γίνει ικανός να παρέμβει και να βάλει τη δική του σφραγίδα ώστε να μην τον βάλουν «κάτω από ξένη σημαία». Και τόνισε την ανάγκη που εντοπίζεται και στο σύνθημα των Φεστιβάλ, η νεολαία «να πάρει μέτρα και αυτή», στην κατεύθυνση αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, προσπάθειας για αλλαγή του συσχετισμού.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Στην Κέρκυρα

Με θεματολογία γύρω από την Τέχνη έγινε ένα διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε εργασία ενός φοιτητή του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας, αφιερωμένη στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν και στο μοντάζ του που επηρέασε μετέπειτα συνολικά τον κινηματογράφο, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η σοβιετική ταινία του Αϊζενστάιν «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, με τίτλο - δανεισμένο από τον Μπ. Μπρεχτ - «Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά παριστάνοντάς το, δείξτε κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήτανε ωφέλιμο», μίλησε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην Οχτωβριανή Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και ώθησης σε μια σειρά καλλιτέχνες, ώστε να θέσουν στον πυρήνα των έργων τους το ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ουσία είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι μπροστά σε κάθε καλλιτέχνη, όπως και στον κάθε άνθρωπο: Ο ένας είναι να αφήσει τα πράγματα όπως τα βρήκε κι ο άλλος να τα αλλάξει. Ο δεύτερος είναι πιο δύσβατος (...) Οι πιο μεγάλες, οι πιο πρωτοπόρες μορφές στον χώρο της Τέχνης της εποχής μας, όχι τυχαία ανήκουν στο στρατόπεδο της ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής πρωτοπορίας, στο στρατόπεδο του κομμουνισμού».

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από φοιτητικά συγκροτήματα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Στην κινητοποίηση καλούν οι σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ.

«Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές, στη μόρφωση, στη δουλειά!», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, διεκδικώντας: Ολη η γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά στο επάγγελμα να είναι το πτυχίο. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, που προωθείται με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά - όχι σε περαιτέρω γενίκευση των διδάκτρων σε δωρεάν μεταπτυχιακά. Αμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο έχει καλέσει την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας (διευκολυντική στάση εργασίας έχει κηρύξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ) κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για να πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Κάτω από την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων, χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως αποφάσισε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων το Σεπτέμβρη. Οπως δηλώνει, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν «αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου».

  • Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, καλούν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, την καθυστέρηση του φοιτητικού επιδόματος, την κατάσταση με τη λέσχη σίτισης του ΑΠΘ και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Μαζικό αντάμωμα στη Βόρεια Ελλάδα

Φοιτητικά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Εκατοντάδες νέοι παρακολούθησαν τις διήμερες εκδηλώσεις στο κτίριο της Νομικής του ΑΠΘ, συζήτησαν με τους νεολαίους της ΚΝΕ. Επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», το Στέκι πολιτισμού και το Στέκι κατά των ναρκωτικών, περιηγήθηκαν και στις δύο εκθέσεις που λειτούργησαν στο χώρο, με τίτλο «Τι σήμαινε να σπουδάζεις στη Σοβιετική Ενωση» και «Η πρόταση της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος», και φυσικά παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες.

Στον προαύλιο χώρο και τις δύο μέρες κυρίαρχη θέση είχε το πανό που ανέμιζε, αφιερωμένο στον Καρλ Μαρξ με αφορμή τα 137 χρόνια από το θάνατό του.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του», με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι οι πτυχές της διεθνούς κατάστασης είναι στενά συνυφασμένες με τις εσωτερικές εξελίξεις. Και στάθηκε στην προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας μας να επεκτείνει τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό νέα κέρδη και αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της που επλήγη από την κρίση και τόνισε ότι «η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι ταυτόχρονα πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα και την επιβίωση. Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές που, σε συντονισμό με τα κινήματα άλλων χωρών, μπορούν να βάλουν εμπόδια στην ιμπεριαλιστική δράση, να βοηθήσουν στο δυνάμωμα της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων, δένοντας πιο στενά την πάλη για την καθημερινή επιβίωση με τη στρατηγική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής».

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεκίνησαν με βράβευση της ΚΝίτισσας που βγήκε πρώτη στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016, στην οποία δόθηκε ένα βιβλίο για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο του Μ. Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Ακολούθησε παρουσίαση τριών συλλογικών ερευνητικών εργασιών Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ.

Στο συναυλιακό μέρος, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, από σκηνής, ξεσήκωσαν τη νεολαία ο Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και τα φοιτητικά συγκροτήματα του Στράτου και της Χρύσας, RED 11, του Νικόλα, του Μαρίνου και του Νίκου, Datsoon, Broken Strings, Broken Sticks, ΧΑΤΟΥ ΔΕΡΑ, Blackberry Jam, Saint Insane, B - Looper Band, του Κωνσταντίνου, του Πέτρου και της Ελευθερίας.

Στην Ξάνθη

Με μεγάλη συμμετοχή των νέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Ξάνθη, που κορυφώθηκε με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Αναγνωστήριο Προκάτ, δέσποζε πανό με τη φιγούρα του Λένιν που έγραφε: «Ο πάγος έσπασε... ο δρόμος χαράχτηκε». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρουσίαση project, συνεχίστηκαν με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση (με βιντεοπροβολή και απαγγελία ποιημάτων του Μπρεχτ) και ολοκληρώθηκαν με συναυλία από τους «Gadjo Dilo».

Η Θεανώ Καπέτη, μιλώντας για την αναγκαιότητα κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την ανάγκη κοινωνικοποίησής τους, σχεδιασμένης χρησιμοποίησής τους στην παραγωγή, στο σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία, παρουσίασε παραδείγματα αξιοποίησης ορισμένων επιστημονικών επιτευγμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, αλλά τελικά χρησιμοποιούνται σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του. Οπως είπε, «η αξιοποίηση του τομέα της ρομποτικής, που μπορεί να μειώσει δραστικά τον εργάσιμο χρόνο, να απαλλάξει μια σειρά εργαζόμενους από δύσκολες χειρωνακτικές δουλειές. Τομέας που σήμερα οδηγεί μια σειρά εργαζομένων στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ένταση της εκμετάλλευσης και σε άλλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή της νεολαίας. Είναι ενδεικτικές οι μελέτες των καπιταλιστών (Νταβός), που αναφέρουν ότι με την αξιοποίηση των ρομπότ στην παραγωγή θα οδηγηθούν τα επόμενα χρόνια στην ανεργία 70 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Από την ίδια σκοπιά αξιοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, του "διαδικτύου των πραγμάτων". Ενώ υπάρχουν και μια σειρά τεχνολογικές δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται από τους καπιταλιστές γιατί δεν προσφέρουν υψηλά ποσοστά κέρδους».

Αλλα Φεστιβάλ και εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

Την Παρασκευή 24 Μάρτη το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής

Τα Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνεχίζονται αυτές τις μέρες και ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ στην Αττική, που θα γίνει την Παρασκευή 24 Μάρτη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νίκαιας «Πλάτων» (απέναντι από τα «Village Park» Ρέντη). Το πρόγραμμά του θα αρχίσει από τις 7.30 μ.μ., με: Συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων. Τα μονόπρακτα του Μπ. Μπρεχτ «Ντάνσεν» και «Πόσο κοστίζει το σίδερο». Ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Λαϊκό γλέντι. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αύριο Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κυλικείο του ΤΕΙ Πειραιά θα γίνει εκδήλωση για τον αθλητισμό με τον Μιχάλη Λεάνη, ενώ μέχρι και αύριο στο κτίριο της ΣΕΥΠ (Θηβών) λειτουργεί έκθεση για τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στη Χαλκίδα, σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο Φεστιβάλ στο ΤΕΙ. Πέρα από τις εκθέσεις που λειτουργούν από χτες με θέματα «Κομματικός επαναστατικός Τύπος» και «Καπιταλισμός vs σοσιαλισμός: Κερδίζεις αλήθεια στο σύστημα που ζεις;», το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο συζήτηση με θέμα «Επαγγελματικά δικαιώματα και επιχειρηματικότητα. Μύθοι και πραγματικότητα», με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Αφροδίτη Κτενά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Στερεάς, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικού ερωτηματολογίου που διακίνησε η Οργάνωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ. Ακόμα, στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα» στο μεγάλο αμφιθέατρο.

Στην Κομοτηνή, διήμερο εκδηλώσεων γίνεται σήμερα και αύριο (έναρξη 7.30 μ.μ.), στο φουαγέ του Ιστορικού του ΔΠΘ. Σήμερα, προγραμματίζονται: Προβολή βίντεο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός. Ομιλία με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ», από τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Αύριο θα γίνουν: Παρουσιάσεις των συλλογικών εργασιών «Αντιπαράθεση με τα συγγράμματα του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας και τα σχολικά βιβλία για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917», «Κοινωνικές δομές και κοινωνική μέριμνα: Το παράδειγμα της ΕΣΣΔ vs Στρατηγική της ΕΕ», «Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς στον καπιταλισμό vs Εργατική δημοκρατία στο σοσιαλισμό». Ακόμα, μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ' τον κόσμο... Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Στη Λάρισα, σήμερα Τετάρτη, εκδηλώσεις γίνονται στις 8.30 μ.μ., στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, με: Βράβευση των ομάδων που πήραν μέρος στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5. Παρουσίαση συλλογικής εργασίας με θέμα «Φοιτητικές εστίες, Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός» από ομάδα σπουδαστών, με ντοκουμέντα, στοιχεία από την ΕΣΣΔ, φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες. Συναυλία με τους «ΕΝΑΛΛΑΞ». Ομιλία από τον Θανάση Μπιζαϊντέ, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Ιορδάνη Σιδηρόπουλο. Party με τον DJ G-HOD. Στο χώρο θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο, θεαματικά ταμπλό και συλλογική εργασία σπουδαστών της ΣΤΕΓ με θέμα «Αγροτική Παραγωγή, Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός».

Στο Βόλο, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στη «Χωροταξία» γίνονται εκδηλώσεις με: Προβολή ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οχτώβρη». Συζήτηση με την Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Συναυλία με φοιτητικό συγκρότημα, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι και party.

Στη Χίο, σήμερα Τετάρτη, γίνεται εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στο Μιχάλειο κτίριο, μικρή αίθουσα του ισογείου, με θέμα «Διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Μελετώντας τις, μπορούμε να καταλάβουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Στα βήματα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Στον τάφο του Γιώργου Βλαχούτσικου, στον Αη Γρηγόρη.
Στον τάφο του Γιώργου Βλαχούτσικου, στον Αη Γρηγόρη.
Βήμα βήμα σε μέρη που γράφτηκαν μερικές από τις ομορφότερες στιγμές του εργατικού και επαναστατικού κινήματος της χώρας μας πορεύτηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε νεολαίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ. Ο χώρος στον οποίο κινήθηκε το 3ο Ιστορικό Διήμερο της Οργάνωσης ήταν η βόρεια Εύβοια, με σημείο έναρξης την πύλη του εργοστασίου του πρώην Σκαλιστήρη στο Μαντούδι και στη συνέχεια έναν προς έναν τους τόπους όπου αναπτύχθηκε η δράση του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

Εξω από την πύλη του Σκαλιστήρη, μέσα από την ομιλία του Δημήτρη Κατσαρού, Γραμματέα του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, οι νεολαίοι έμαθαν για τη μεγάλη απεργία του 1977, για το πώς ένα νεοσύστατο σωματείο με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών εργατών τα 'βαλε με το «θεριό», τον καπιταλιστή Σκαλιστήρη, που έλυνε κι έδενε στην περιοχή. Πώς αγκαλιάστηκε η απεργία από το λαό της περιοχής και πήρε με τις πέτρες τους αστυνόμους, πώς κινητοποιήθηκε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός για την καταστολή της απεργίας (μέχρι και ελικόπτερο πετούσε πάνω από τα χωριά, ρίχνοντας προκηρύξεις που καλούσαν τους κατοίκους να μην παρασέρνονται απ' αυτά που έγραφε ο «Ριζοσπάστης»!). Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, μικρά παιδιά πήραν μέρος σ' ένα δρώμενο μέσα από το οποίο έμαθαν στην πράξη πως οι εργάτες, ενωμένοι, μπορούν να αντιμετωπίσουν το ισχυρό αφεντικό τους.

Εξω από το εργοστάσιο του πρώην Σκαλιστήρη στο Μαντούδι
Εξω από το εργοστάσιο του πρώην Σκαλιστήρη στο Μαντούδι
Επόμενος σταθμός η Ιστιαία, από όπου ξεκίνησε η δράση του ΔΣΕ στην Εύβοια, όταν οι πρώτοι 59 μαχητές του ΔΣΕ (που αργότερα έφτασαν να συγκροτήσουν ένα ολόκληρο Τάγμα) έφτασαν εκεί από τη Στερεά και ξεκίνησαν την ένοπλη δράση, χτυπώντας το κτίριο της ομάδας «Χ». Η πορεία στο κέντρο της πόλης πέρασε και από την παλιά Χωροφυλακή, όπου το 1944 ο ΕΛΑΣ με αιφνιδιαστική επίθεση σκότωσε τον περιβόητο Λιάκο που δυνάστευε το λαό, και αμέσως μετά η πορεία κατέληξε στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών της Αντίστασης.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Λίμνη Ευβοίας, όπου έγινε πορεία και κυνήγι του χαμένου θησαυρού από μαθητές. Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ ανέβηκε ψηλά στο βουνό, στον Αγιο Γρηγόριο, στο σημείο όπου είναι θαμμένος ο τιμημένος νεκρός του ΔΣΕ, Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης), που ήταν Πολιτικός Επίτροπος του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με συνεστίαση στον Αγιόκαμπο και ομιλία από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε τους ήρωες νεκρούς του λαού μας που δε λογάριασαν κόπους και θυσίες, που έδειξαν άφθαστο ηρωισμό στα πεδία των μαχών, στις φυλακές και εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Στο μνημείο του Ανάποδου, στο Δερβένι
Στο μνημείο του Ανάποδου, στο Δερβένι
Τέτοιους αγωνιστές διαπαιδαγώγησαν το ηρωικό ΚΚΕ, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Τέτοιους αγωνιστές διαπαιδαγώγησε η ανωτερότητα του σκοπού για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός, σκοπός που δίνει μεγάλες δυνάμεις, εμπνέει, οδηγεί, δηλαδή η πάλη για μια κοινωνία που αξίζει ο άνθρωπος να ζει, χωρίς εκμετάλλευση».

Την Κυριακή, έγινε πεζοπορία από το Δερβένι, ψηλά στο βουνό στις παρυφές του Πυξαριά, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος), επικεφαλής του Ανεξάρτητου Τάγματος Ευβοίας του ΔΣΕ. Ακολούθησε εκδήλωση τιμής στο μνημείο του Ανάποδου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Στην ομιλία του ο Δ. Λιάσκος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας, που επιχειρούσε να ανατρέψει το συσχετισμό που είχε δημιουργηθεί κατά την κατοχή και απελευθέρωση. Ξεκίνησε ως αγώνας πίεσης για δημοκρατικά μέτρα, αλλά αναπόφευκτα γενικεύτηκε σε ένοπλη ταξική σύγκρουση. Μπροστά στο δίλημμα υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση, το ΚΚΕ απάντησε το δεύτερο.


Τα λυσσασμένα εγκλήματα που βαραίνουν τους Ελληνες καπιταλιστές: 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 256 βιασμοί γυναικών και αυτά μόνο την περίοδο που ακολούθησε τη Συμφωνία της Βάρκιζας, περιγράφουν την ηθική μιας τάξης που έχει σαπίσει μαζί με το σύστημά της και κάνει τα πάντα για να το παρατείνει. Οι εξορίες, οι φυλακές, οι βασανισμοί, οι εκτελέσεις, η έκθεση των άψυχων κορμιών αγωνιστών και των κεφαλιών σαν τρόπαια στην Εύβοια, όπως και αλλού, είχαν στόχο να ξεμπερδέψουν μια και καλή με κάθε αμφισβήτηση της εξουσίας τους, καθώς και με την ιστορική μνήμη, που αποδεικνύει ότι δεν είναι ανίκητοι. Να ξεμπερδέψουν με τα διδάγματα, που σήμερα μπορούν να εμπνεύσουν ώστε να δοθεί η χαριστική βολή στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό χύνουν τόνους μελάνης για την παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Γι' αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, με αφορμή το Ιστορικό Διήμερο, να δούμε ένα βασικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή δεν αρκούν οι συνθήκες ραγδαίας αλλαγής του ταξικού συσχετισμού δυνάμεων, όπως έγινε στη χώρα μας τον Οκτώβρη του'44, για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία. Χρειάζονται σε μη επαναστατικές συνθήκες ολόπλευρη προετοιμασία του ΚΚ από τα πριν, διαμόρφωση αντίστοιχης στρατηγικής και προγράμματος για τη σοσιαλιστική επανάσταση και συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται σε επαναστατικές συνθήκες, ο αυστηρός υπολογισμός του ταξικού συσχετισμού και η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης ώστε να δοθεί το αποφασιστικό χτύπημα για την κατάληψη της εξουσίας».

Το ανέβασμα στα υψώματα του Πυξαριά
Το ανέβασμα στα υψώματα του Πυξαριά
Το Διήμερο ολοκληρώθηκε με γλέντι το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Προκόπι.


Η πορεία στη Λίμνη
Η πορεία στη Λίμνη

Στο σημείο που σκοτώθηκε ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος)
Στο σημείο που σκοτώθηκε ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος)

Από την πορεία στην Ιστιαία
Από την πορεία στην Ιστιαία


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ