Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

ετών 94

κηδεύουμε την Τρίτη 2/1/2001 στις 11 π.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΙΩΑΝ. ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ

ετών 88

κηδεύουμε την Τρίτη 2/1/2001 και ώρα13.45 από τον Ιερό Ναό του Α' Νεκροταφείου Αθηνών.

Η σύζυγος: Φρόσω.

Τα παιδιά: Γιάννης και Αννυ, Αλεξάνδρα και Ανδρέας.

Τα εγγόνια: Σενταλίζ, Βασίλης, Αθηνά, Φρόσω.

Οι αδελφές: Αννα, Μαρία.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την επόμενη Κυριακή, 7 Γενάρη στην εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων Γέρακα, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΦΕΤΑ

μέλους του ΚΚΕ από το 1976 ως το θάνατό του.

Καλώ τους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους του να τιμήσουν τη μνήμη του με την παρουσία τους.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ιωάννα Τζαφέτα

Μέτωπο αγώνα για την υγεία

  Ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενων Τζανείου

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι προ των πυλών και το Νομοσχέδιο Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή στην ουσία είναι Νομοσχέδιο για την υγεία του πολίτη, που έχει λεφτά, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα- Συνεργαζόμενοι Τζανείου».

Κι αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, γιατί: Με τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών στις οποίες εκχωρούνται σχεδόν όλες οι λειτουργίες των υγειονομικών μονάδων, ακόμα κι αν το κόστος υπερβαίνει την κάλυψη των αναγκών αυτών υπό δημόσιο έλεγχο και με μόνιμο προσωπικό.

Προωθούν τη δυνατότητα των διευθυντών και υποδιευθυντών των κλινικών να χρησιμοποιούν το δημόσιο νοσοκομείο σαν ιδιωτικό ιατρείο. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η λεγόμενη «λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων» στα οποία οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κλείνουν την πόρτα των νοσοκομείων στους ανασφάλιστους (άνεργους, υποαπασχολούμενους, καθώς και τους μετανάστες), καλώντας να πληρώσουν οι ίδιοι τα νοσήλια, μετατρέποντας το γιατρό και το νοσηλευτή σε αστυνομικό όργανο.

Δημιουργούν κρεβάτια διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, γι' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, ακριβός ξενοδοχειακός εξοπλισμός, για τους υπόλοιπους η υποβαθμισμένη σημερινή πραγματικότητα.

Μέσα σε όλα αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση, έρχονται:

  • Η δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) που θα διοικούνται από ολιγάριθμα διορισμένα άτομα από την εκάστοτε εξουσία, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία που θα είναι ενταγμένα στη συγκεκριμένη περιφέρεια των ΠεΣΥ, οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί, να καλούνται να καλύψουν ανάγκες αυτών των νοσοκομείων και όχι σ' αυτό που εργάζονται.
  • Ο διορισμός μάνατζερ που θα γίνεται από το ΠεΣΥ, ο οποίος, λειτουργώντας ως λογιστής και περικόπτοντας «περιττά» έξοδα αποφασίζοντας ακόμα και για επιστημονικό έργο, θα καταρτίζει τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό και αλίμονο αν δε φτάσει για όλο το χρόνο. Πετυχημένος μάνατζερ θα είναι αυτός που θα παρουσιάζει έσοδα άσχετα αν αυτό σημαίνει υποβάθμιση του τρόπου περίθαλψης.
  • Η άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς και πογκρόμ διώξεων για τους μόνιμους γιατρούς μέσα από τη διαδικασία των συνεχών ταπεινωτικών και κομματικών κρίσεων.

Η απάντηση σ' όλα αυτά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι η δημιουργία μετώπου -Υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τα μέτρα που έρχονται δε θα πλήξουν μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και δεν είναι ξεκομμένα από τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί σε παιδεία - εργασιακές σχέσεις - ιδιωτικοποιήσεις - ασφαλιστικό. Τονίζεται, ταυτόχρονα, η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ψήφιση του ανθυγιεινού νομοσχεδίου.

Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Παλεύουμε για δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Μαχητική διαδήλωση για το δικαίωμα στη δουλιά

  Στον «πρωτοχρονιάτικο μποναμά» της  ανεργίας από την εργοδοσία απαντούν με αγώνα

Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, εκατοντάδες εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός», απάντησαν στην προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας, να προχωρήσει - πρωτοχρονιάτικα - στο κλείσιμο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της εταιρίας αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της κι ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εορταστική άδεια. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης της έβαλαν «λουκέτο», στερώντας από τους 280 εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία, ενώ οι εργαζόμενοι και με τη χτεσινή μαζική τους κινητοποίηση και την κατάληψη, που πραγματοποιούν από προχτές στο εργοστάσιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, απαιτώντας την άμεση επαναλειτουργία του.

Οι διαδηλωτές εργαζόμενοι ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ε. Βενιζέλου. Με συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», κατέληξαν στη νομαρχία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρέθηκε η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

«Στα πλαίσια των οικονομικών δυσκολιών της επιχείρησης κάναμε υποχωρήσεις», μάς είπε ο πρόεδρος του σωματείου του «Κρητικού» Βασίλης Ρουμελιώτης. «Γίναν εθελούσιες έξοδοι, εντατικοποίηση της δουλιάς, παρ' όλα αυτά μας πέταξαν στο δρόμο. Θέλουμε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστουφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Δήμος Θεοδώρου επέρριψε ευθύνες για το κλείσιμο του εργοστασίου στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση «που εκτελώντας επιταγές της ΕΕ εφαρμόζει πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και τη μεταφορά του σε άλλες χώρες με φτηνότερο κόστος. Αίτημα των εργαζομένων είναι να μην κλείσει η επιχείρηση. Ο εργοδότης να βρει χρήματα από τα υπερκέρδη που συσσώρευε τόσα χρόνια».

«Μας άφησε χωρίς λεφτά στο δρόμο. Τι θα κάνουμε χωρίς δουλιά εμείς και οι οικογένειές μας; Θέλουμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο», μάς λέει η εργάτρια Ελισάβετ Δραγούτη.

Τον Απρίλη η εργοδοσία εκβίαζε τους εργαζόμενους ότι θα βάλει «λουκέτο» αν δεν πάρει δάνειο για αγορά πρώτων υλών. Απαίτησε την αφαίρεση των πριμ παραγωγής και άλλων επιδομάτων. Ζήτησε την εφαρμογή και τέταρτης βάρδιας, δηλαδή την κατάργηση του πενθήμερου και εντατικοποίηση της δουλιάς. Το Σεπτέμβρη επανήλθε, απειλώντας με απόλυση 60 εργαζόμενους. Τελικά η εργοδοσία έκλεισε την επιχείρηση που είχε γίνει μέσα από τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις, δηλαδή με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους που κατέθεσαν εκτός από τη Νομαρχία και στα ίδια τα γραφεία της επιχείρησης του «Κρητικού» καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας για τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου και μάλιστα την τελευταία ημέρα του χρόνου, που όπως σημειώνουν «οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ανύπαρκτές», προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο της επιχείρησης προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των κλεισμένων επιχειρήσεων της περιοχής που επιβάλλει σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και το ψήφισμα καταλήγει: «Οι οικογένειες των 280 εργαζομένων εισέπραξαν ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά το δρόμο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού περιθωρίου» γι' αυτό και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον «κατήφορο της αποβιομηχάνισης της περιοχής» και όλους τους φορείς να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ