Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στη Βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 12-28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10-26, στο Αιγαίο από 17-25 και στη Θεσσαλονίκης από 13-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα βόρεια και ανατολικά θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά μέχρι θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-24 βαθμούς.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και προκλητικό χαρακτήρισε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το δελτίο Τύπου που απέστειλε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα (σελίδα 12)

ΑΘΡΟΑ συνεχίζουν να φτάνουν τα βαθύτατα συλλυπητήρια φορέων και προσωπικοτήτων για την απώλεια του Λεων. Αυδή, απ' όλη την Ελλάδα (σελίδα 14)

ΜΠΟΡΕΙ ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας να δηλώνει «ανοιχτός» στις προτάσεις των άλλων κομμάτων για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όμως την ίδια στιγμή επιμένει στον κυβερνητικό έλεγχο των ΜΜΕ, μέσα από ένα ΕΣΡ που θα προτείνεται και θα κηδεμονεύεται από τον ίδιο και την κυβέρνησή του (σελίδα 15)

ΓΙΑ ΤΗΝ επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 10 Οκτώβρη «χτυπάνε όλα τα σφυριά» των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που μαζί τους συμπαρατάσσονται πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες μπαίνοντας στο δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων (σελίδα 25)

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ανέγερση νέου νοσοκομείου στο χώρο του παλιού ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, αλλά και την επανεξέταση της λειτουργίας των διασκορπισμένων τμημάτων του νοσοκομείου, ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι ασθενείς, οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών, αλλά και μια σειρά μαζικοί φορείς (σελίδα 30)

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ... «άβατο» στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία, το οποίο ταλάνιζε για δεκαετίες τους αρχαιολόγους, φαίνεται πως μπορεί να «διαβεί» πλέον, μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της μελέτης αναστήλωσης του βόρειου πτερού, με αρκετές ωστόσο παρατηρήσεις (σελίδα 33)

ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ έχουν κληθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ εκπρόσωποι όλων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για θέματα που αφορούν στην παρουσίαση ανηλίκων, στη μετάδοση σκηνών «φρίκης», αλλά και στη μετάδοση συγκεκαλυμμένων διαφημίσεων (σελίδα 35)

ΤΟ ΟΤΙ η χώρα μας έλπιζε σε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο, ήταν λίγο πολύ γνωστό και ίσως κρυφός πόθος. Το θέμα είναι ότι από αλλού το περιμέναμε (εθνική ανσάμπλ) από αλλού ήρθε και μάλιστα εκεί που δεν το περίμενε κανένας (σελίδα 39)


ΣΕΛ.  25
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 28 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία με αρχηγό τον Ε.Ι. Πουγατσόφ.

1687 Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα.

1922 Η «Επαναστατική Επιτροπή» των Πλαστήρα, Γονατά διορίζει κυβέρνηση υπό τον Κροκιδά.

1939 Η Σοβιετική Ενωση υπογράφει σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία με σκοπό να προφυλάξει τις βαλτικές χώρες από τις αρπακτικές βλέψεις της χιτλερικής Γερμανίας.

1941 Οι βούλγαροι φασίστες οργανώνουν σφαγή στη Δράμα και στο Δοξάτο.

1994 Πνίγονται 852 άνθρωποι, όταν το φέρι μποτ «Εσθονία» βυθίζεται στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στις ακτές της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ υπογράφουν στο Λευκό Οίκο συμφωνία με την οποία παραχωρείται αυτονομία στους Παλαιστινίους σε ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Οχθης.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1820 Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς. Κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Θεμελιωτής μαζί με τον Μαρξ του επιστημονικού κομμουνισμού, της θεωρίας που φώτισε το δρόμο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της και μαζί με αυτήν και την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού. Στην κοινή προσπάθεια με τον Μαρξ, ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συγγραφέας του «Αντι- Ντύρινγκ» της «Αγίας Οικογένειας», της «Γερμανικής Ιδεολογίας» και πλήθους άλλων έργων. Συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

1864: Ιδρύεται η Διεθνής Ενωση των Εργατών

Οι αντιπρόσωποι της 1ης Διεθνούς στη Γενεύη
Οι αντιπρόσωποι της 1ης Διεθνούς στη Γενεύη
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1857 που χειροτέρευσε πολύ τη θέση του προλεταριάτου και των αγροτών, ήταν η αρχή μιας καινούριας ανάπτυξης του διεθνούς εργατικού κινήματος. Η αναζωογόνηση και η καινούρια ανάπτυξη του διεθνούς εργατικού κινήματος προβάλλουν το φλέγον θέμα της συσπείρωσης των δυνάμεων του παγκόσμιου προλεταριάτου για τον επαναστατικό αγώνα που πλησίαζε. Οι προσπάθειες να ιδρυθεί μια παγκόσμια προλεταριακή οργάνωση που έγιναν στην αρχή της 6ης δεκαετίας, καθρέφτιζαν την έντονη επιθυμία των πρωτοπόρων εργατών της Ευρώπης και της Αμερικής να ενωθούν σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιθυμία αυτή φαίνεται πιο καθαρά στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που έδειξαν οι εργάτες στις διάφορες χώρες για την πολωνική εξέγερση, στα συλλαλητήρια των Αγγλων εργατών για να υποστηρίξουν τον αγώνα του αμερικανικού λαού εναντίον της δουλείας κλπ.

Στις 28 Σεπτέμβρη του 1864 στο Λονδίνο, στο Σεντ Μάρτινς Χολ, έγινε μια διεθνής συγκέντρωση για να διαβαστεί η απάντηση των Γάλλων εργατών. Στη συγκέντρωση αυτή πήραν μέρος αντιπρόσωποι του προλεταριάτου της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ιρλανδίας. Ο Μαρξ εκλέχτηκε στο προεδρείο της συγκέντρωσης σαν αντιπρόσωπος των Γερμανών εργατών. Η συγκέντρωση αποφάσισε να ιδρυθεί η Διεθνής ένωση των εργατών.

Σκοπός της Διεθνούς (International) ένωσης των εργατών ήταν να εκπληρώσει το ιστορικό καθήκον της συσπείρωσης των δυνάμεων του παγκόσμιου προλεταριάτου. Είχε και έναν άλλο σκοπό που ο Μαρξ τον διατύπωσε αργότερα στο γράμμα που έστειλε στο Γερμανό σοσιαλιστή Φρ. Μπόλτε. «Η διεθνής, έγραφε ο Μαρξ, ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης».

Τα καθήκοντα αυτά προσδιόρισαν το περιεχόμενο του ιδρυτικού μανιφέστου και του καταστατικού της Διεθνούς ένωσης των εργατών. Και τα δυο κείμενα γράφτηκαν από τον Μαρξ και εγκρίθηκαν ομόφωνα την 1η Νοέμβρη 1864 από την επιτροπή που εκλέχτηκε από τη συγκέντρωση του Σεντ Μάρτινς Χολ για να καταρτίσει το πρόγραμμα της Διεθνούς ένωσης της εργατικής τάξης.

Η Διεθνής ένωση των εργατών βασίστηκε στην αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ανώτατο όργανο ήταν το ετήσιο συνέδριο. Το συνέδριο εξέλεγε από τα μέλη του για ένα χρόνο το κεντρικό, ή όπως ονομάστηκε αργότερα, το γενικό συμβούλιο, που ήταν το ανώτερο όργανο της Διεθνούς στο χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε ως το επόμενο συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ